Čtvrtek 11. prosince 1997

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedo, vážený pane odstupující ministře vnitra České republiky, chci vás úvodem své interpelace pochválit za to, že jste se dostavil na dnešní interpelace, protože jsem se spíše domníval, že v souladu se svojí kvalifikací námořního kapitána první třídy se v těchto chvílích budete plavit někde třeba po Máchově jezeře. Inu, přepočítal jsem se.

K vlastní interpelaci. V prvních chvílích jmenování do funkce ministra vnitra jste řekl, že s kriminalitou zatočíte. Chápu, že vám nebyl dopřán čas tuto problematiku uchopit, nicméně, pokud byste se kdy zabýval touto problematikou, rád bych vaši pozornost obrátil následujícím směrem.

V poslední době se v České republice etabluje zvláštní typ zábavy hraničící s činností atentátníků toho nejhoršího kalibru, za které by se nemusel stydět ani Lee Harvey Oswald. Někteří občané s ambicemi stát se vrahy číhají na dálničních přemostěních, kde pouštějí volným pádem různě těžké předměty s cílem zasáhnout projíždějící vozidla. Jeden takový případ se stal 11. listopadu na 13. km dálnice D8 ve směru na Prahu a snad jen zázrakem při něm nezahynula celá rodina. Duchapřítomný řidič postiženého vozidla zastavil a viníky tohoto pokusu o atentát chytil a předal Policii ČR. Ta mimo jiné konstatovala, že jde již o 4. případ na stejném místě za poměrně krátké období.

Pane ministře, nejsem rasistou, avšak je nutné říci, že šlo o skupinku tří cikánů. Všimněte si, že nepoužívám pejorativního označení "cigán" tak, jak je používá váš stranický kolega, velkoobchodník s českou knihou dr. Macek.

Dále podotýkám, že kdyby role byly opačné, tedy atentátníci by byli árijci, postižení v zasaženém vozidle by již dávno byli v Calais a žádali z rasových důvodů o politický azyl.

Žádám vás o vyjádření, jakým způsobem se bude v tomto případě postupovat, neboť jsem přesvědčen, že postup při vymáhání dodržování práva musí být shodný vůči všem občanům a že v tomto případě bude nutné vynést odpovídající tresty, které jedině mohou působit jako prevence opakování.

Děkuji vám za odpověď.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vrzáňovi, uděluji slovo panu ministru vnitra Vodičkovi.

 

Ministr vnitra ČR Jindřich Vodička: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, je sice pravda, že jistá paní Janoušková z Černošic na mne nedávno křičela, abych zavolal Viktoru Koženému a dohodl si s ním nějakou loď, na které bych konečně zmizel možná na věky věkův z České republiky, ale já neudělám radost paní Janouškové, ani těm, kteří by si toto možná přáli. My jsme zvyklí pracovat do okamžiku, než jsme vystřídáni. Takto jsme byli zvyklí i na lodi. My jsme nemohli jen tak opustit loď, aniž bychom byli vystřídáni, protože zodpovědná práce se dělá přesně do okamžiku vystřídání. Nový nástupce musí pokračovat tam, kde my skončíme.

Myslím, že kdokoli přijde na ministerstvo vnitra po mně, bude se zabývat stejnou problematikou jako já, protože to není žádná novinka nebo výmysl - zatočit s pouliční kriminalitou, zatočit s těmi, kteří otravují život většiny slušných občanů na území České republiky. Je k tomu odhodlána i policie. Je jen potřeba jí v této činnosti podporovat a stát za svojí policií.

Ke konkrétnímu případu, pane poslanče. Hovoříte o jednom zcela konkrétním případu. Jelikož jste udal v názvu své interpelace číslo jednací, pod kterým byl tento případ původně vyšetřován, mám k dispozici alespoň stručnou a vzhledem ke krátkému času na zpracování asi jedinou možnou informaci, čeho se tento případ týká. Mohu skutečně potvrdit, že ve dnech 9. - 11. listopadu tohoto roku došlo k opakovanému poškození tří vozidel kameny hozenými z přemostění dálnice D 8 u obce Zlosyň okres Mělník. V pořadí poslední poškozený dne 11. listopadu pachatele chytil, ten se mu však vytrhl a utekl do obce Zlosyň. Poté, co byli přivoláni policisté z Obvodního oddělení policie Kralupy nad Vltavou, podařilo se identifikovat dva pachatele tohoto skutku. Vyšetřování bylo předáno na dálniční oddělení policie Nová Ves. Zde byli ustanoveni tři pachatelé, kteří se při následném výslechu ke spáchání těchto skutků doznali.

Trestní spisy byly následně odeslány na Obvodní oddělení policie Kralupy nad Vltavou, zde zaevidovány pod novým číslem jednacím, které nebudu citovat. Zde pak byly vyžádány posudky ze základní, resp. zvláštní školy, zprávy z Obecního úřadu Zlosyň a Vojkovice, vyčíslení škody a další údaje. Dále byli na 17. prosince, což bude příští týden, předvoláni rodiče pachatelů.

Jelikož se sice jedná o trestný čin - konkrétně poškozování cizí věci - ale pachatelé jsou nezletilí, jedinou podle trestního řádu možností je odložení věci - usnesení podle § 159/2 trestního řádu, § 11/1 D trestního řádu. Následně pak bude zpracována zpráva o kriminálním deliktu nezletilce a zaslána na odbor péče o mládež na Okresním úřadě Mělník.

Pokud při výslechu rodičů nebude ochota k vyrovnání škody, budou poškození odkázáni na občanskoprávní řízení.

Rozhodně chápu rozezlení poškozených řidičů a tuto hloupou a nebezpečnou kratochvíli samozřejmě musím kategoricky odsoudit a považuji ji za zvrácenost, trestní řád však u takto mladistvých pachatelů jiné řízení nepřipouští. Možná bychom se mohli v tomto nebo v novém parlamentě zamyslet nad tím, zda věková hranice pro spáchání trestného činu není příliš vysoká, jestli náhodou některé děti v nižším věku si velice dobře neuvědomují to, co dělají, a neměly-li být trestně stíhatelné. Není to nic neobvyklého v demokratických zemích. V Anglii je např. tato hranice 12 let. Myslím, že je to námět ne na toto období, které nás čeká, ale určitě ve stabilnějších a lepších časech, které - jak pevně věřím - opět v České republice brzy nastanou.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministrovi. Táži se pana poslance Vrzáně, zda si přeje položit doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedo, pane ministře, jsem velmi rád, že doceňujete tuto problematiku. Musím zde konstatovat, že to byl právě náš předseda dr. Miroslav Sládek, který zde významným způsobem na toto téma apeloval. Bohužel nebyl pochopen a tyto informace byly proti němu obráceny a médii zneužity. Je třeba se seriózně o tom bavit, protože toto je velice zákeřná činnost, se kterou je nutno velmi rychle skoncovat.

Bohužel musím také konstatovat, že to byla právě ODS, která měla několik let resort ministerstva vnitra pod svojí kontrolou. Nestane-li se změna - já v ní pevně doufám - budou se tyto nešvary opakovat. Bohužel se s tím nebude moci jinak naložit než měřit všem občanům stejně a trestat tak, aby trest byl trestem, nikoliv pomstou.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Přeje si pan ministr vnitra reagovat? Ano, prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Jindřich Vodička: Možná, kdyby pan předseda republikánské strany Sládek šetřil slovy v této sněmovně a mluvil úsporněji, všimli bychom si perel, které občas mohou z jeho projevů zaznít.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministrovi. Nyní jako zřetelně poslední v tomto bloku interpelací uděluji slovo paní poslankyni Kořínkové, která se s interpelací obrací na pana ministra Římana ve věci privatizace Železniční nemocnice v Praze. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Květoslava Kořínková: Děkuji, pane předsedo. Pane ministře, dovolte, abych se na vás obrátila s jednou otázkou. Podle usnesení vlády z 8. října 1997 č. 624 jste ve spolupráci s ministrem zdravotnictví a ministrem financí odpovědný za privatizaci zdravotnických zařízení původně zřizovaných v rámci resortu dopravy do 31. prosince 1997.

Chápu sice razantní způsob privatizace v celém resortu dopravy, ale toto mě přece jen trochu překvapilo. Jde mi především o informaci ze sdělovacích prostředků, že nově dobudovaná nemocnice v Italské ulici, která byla ukončena zhruba v letech 1993 nebo 1994, má být podle nabídkové ceny nabízena za 300 mil. korun.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte. Kolegové, tentokrát pro změnu na pravoboku prosím o klid. Pokračujte, paní poslankyně.

 

Poslankyně Květoslava Kořínková: Děkuji, pane předsedo.

Ptám se vás tedy, zda doopravdy pro nabyvatele zdravotnických zařízení taková cena je odpovídající, podle jakých kritérií ministerstvo dopravy postupovalo při návrhu privatizace zdravotnických zařízení a jakým způsobem se rozhodlo, že tento postup je odlišný od způsobu, který je rozhodnut v ministerstvu obrany, jak je to uvedeno již ve zmíněném usnesení vlády.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Kořínkové. Prosím o odpověď pana ministra Římana.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Martin Říman: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, budu velice stručný. Co se týká Železniční nemocnice Praha v Italské ulici č. 37, byla navržena do privatizace již v roce 1993 v tzv. kategorii B, to znamená vázaně privatizovaná zdravotnická zařízení. Od té doby po dobu více než čtyř let se o privatizaci této nemocnice jedná. Bohužel dosud bezúspěšně, protože - jak jste sama řekla - privatizace dosud neproběhla.

Privatizace této nemocnice byla několikrát předmětem i jednání vlády. Naposledy při jednání vlády onoho 8. října, jak jste se o tom zmínila. Poté na dohodovacím řízení 4. listopadu bylo dohodnuto, že Železniční nemocnice Praha bude privatizována formou neveřejného výběrového řízení, což po mém soudu je správné a logické rozhodnutí vzhledem k vysokému počtu zájemců o privatizaci této nemocnice.

Co se týče ceny, za kterou bude v onom neveřejném výběrovém řízení nemocnice nabízena, o této ceně dosud nebylo rozhodnuto, nicméně vás mohu informovat, že podle znaleckého ocenění z letošního roku, které zajistilo Ministerstvo financí, je hodnota nemovitostí bez vybavení nemocnice více než 67 mil. Kč. V rámci přípravy tohoto řízení se samozřejmě bude zvažovat, zda vyvolávací cena má být zvýšena určitým koeficientem či nikoliv.

Já osobně předpokládám, že konečná suma, za kterou může být tato nemocnice privatizována vzhledem k její atraktivitě, její modernosti (jak jste sama uvedla) a k velmi dobrému vybavení, může přesáhnout tuto hodnotu.

Je otázkou, zda se podaří dokončit privatizaci do konce letošního roku. Já se přiznávám, že jsem k tomuto termínu skeptický.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministru Římanovi. Táži se paní poslankyně Kořínkové, zda má doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Květoslava Kořínková: Já sice chápu, vážený pane ministře, vaši odpověď, ale myslím, že jste neodpověděl na moje dvě otázky. Zaprvé podle jakých kritérií kdysi tato privatizace byla rozhodována a pravděpodobně aktualizována tímto usnesením a zadruhé proč tato kritéria jsou odlišná od kritérií, která byla stanovena pro Ministerstvo obrany.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Prosím pana ministra dopravy o odpověď.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Martin Říman: Privatizace této železniční nemocnice nebyla nikdy dokončena s tím, že po určitou dobu se uvažovalo o přímém prodeji předem vybranému zájemci, nicméně po jednání vlády a po dalších úvahách na téma optimálního způsobu privatizace nemocnice došli příslušní pracovníci jednotlivých ministerstev k názoru, že neveřejné výběrové řízení bude v tomto případě správnější. Došlo k přehodnocení způsobu formy privatizace.

Co se týče podmínek, které jsou v resortu obrany, já se upřímně přiznám, že neznám pravidla hry v resortu obrany, takže nejsem v tomto okamžiku schopen tady na místě provést analýzu rozdílů mezi mým resortem a resortem obrany.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegyně a kolegové, náš čas se nachýlil. Dovolte mi proto, abych jak panu ministrovi Vodičkovi, tak panu ministru Římanu a v nepřítomnosti i dalším členům odstupující vlády poděkoval za jejich účast při interpelacích jak dnes, tak v minulém období.

Přeji vám hezký dobrý večer a budeme pokračovat zítra v 9.00 hod.

 

(Schůze byla přerušena v 18.24 hod.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP