Středa 10. prosince 1997

 

Dámy a pánové, tím jsme projednali další bod našeho pořadu a přistoupíme k bodu 29, což je

 

29.
Vládní návrh zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků
z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně a doplnění zákona ČNR č. 569/1991 Sb.,
o pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů,
a zákona ČNR č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací
a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 337/ - prvé čtení

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 337. Z pověření vlády nám návrh uvede opět místopředseda vlády a ministr zemědělství pan Josef Lux, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si jménem vlády České republiky předložit...

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane místopředsedo, velmi se omlouvám. Je zde vzrušená atmosféra. Domnívám se, že v tomto okamžiku, pokud byste dovolil, požádal bych vás o chvilku strpení, se s faktickou poznámkou zřejmě k výsledku posledního hlasování se sjetinou v ruce hlásí pan kolega Kudláček.

 

/Pokračování v projednávání bodu č. 29 viz následující část./

 

Poslanec Libor Kudláček: Děkuji, pane předsedající, je to přesně tak. Omlouvám se panu místopředsedovi Luxovi. Hlasoval jsem proti v hlasování č. 120. Na výpisu jsem uveden "pro", takže bych žádal o vyřešení situace. Zpochybňuji toto hlasování.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Je to korektní postup, který používáme se sjetinou vždy ve chvíli, kdy zjistíme tuto změnu.

Pan kolega Gross se hlásí o slovo.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, chtěl bych pouze upozornit na to, že v případech, kdy rozdíl byl větší než onen jeden hlas, což tento případ byl, tak vždycky postupujeme tak, že se to pouze zaznamená do protokolu.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Nejsem si jist, zda to bylo ve všech případech tak. Dámy a pánové, zazněl zde návrh, který zpochybňuje hlasování. Máte samozřejmě právo vystoupit, vy, kteří máte přednostní právo. Nicméně zvažte, jak dlouho povedeme rozpravu. Nemám jinou možnost, než tak jako tak předložit návrh k hlasování sněmovně.

Pan kolega Filip má slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: V tuto chvíli žádám 15 minut na poradu klubu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan kolega Svoboda se hlásí.

 

Poslanec Václav Svoboda: Pro zápis. Hlasoval jsem pro zamítnutí, na sjetině je, že jsem nehlasoval.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pro mě je to další důvod, abychom rozhodli o námitce. Ale zazněl návrh na přestávku pro klub.

Dámy a pánové, já bych se pokusil vám navrhnout následující řešení. Pokud by nebylo námitek - prosím, aby mně pan kolega Filip věnoval pozornost - udělil bych teď krátce slovo kolegovi Kolářovi. Ten by nás seznámil s návrhem na další kolo tajných voleb a pak bych vyhlásil delší polední přestávku, delší i o přestávku pro klub i o čas, který je potřeba k vykonání voleb a sešli bychom se potom a hlasování o námitce by bylo prvním hlasováním odpoledního pořadu. Akceptujete, prosím, tento postup tak, abychom využili čas?

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pokud je to tímto způsobem, já samozřejmě přestávku udělám v polední pauze. Můžeme to dohlasovat.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já jsem vám teď dobře nerozuměl. Omlouvám se. Možná jste mluvil trochu stranou mikrofonu.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pardon, pane místopředsedo. Pokud je to tak, že bude vyhlášena pauza na oběd, poradu klubu udělám v obědní pauze a můžeme hlasovat. Nevyhýbám se tomu, abych nezdržoval jednání sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. V tom případě bych požádal pana kolegu Koláře, aby se ujal slova.

(Protesty v sále.)

Pan kolega Svoboda se hlásí o slovo.

 

Poslanec Václav Svoboda: Děkuji, pane předsedající. Vzhledem k tomu, že sám jste poznamenal, že mé ohlášení chybného hlasování je další důvod k tomu hlasovat o námitce, myslím si, že právě v tuto chvíli je čas o této námitce hlasovat, když už návrh padl.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já to budu respektovat. Ve chvíli, kdy jsem se chystal zahájit hlasování, tak žádal předseda klubu o přestávku. Teď se situace mění. Dovolím si vás odhlásit, požádat o novou registraci. Rozhodneme nejprve o námitce.

 

Dámy a pánové, kdo souhlasí s námitkou pana kolegy Kudláčka? Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen (v hlasování číslo 121).

 

Chtěl jsem vás teď jako váš kolega poslanec informovat o tom, že jsem, když zazněla námitka, zatím vždycky hlasoval pro to, abychom námitku přijali. Asi nejsem sám v této sněmovně. Dobře. Rozhodli jste se pro to, respektovat jiná pravidla.

 

Dámy a pánové, kolega Kolář mě informoval o tom, že technicky připravit volby je možno zhruba do 10 minut. Já bych ho v tomto okamžiku přesto požádal, aby se ujal slova.

Pan kolega Kolář nás seznámí s dalším postupem během několika vteřin poté, co si připraví podklady pro další body.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Hlásí se kolega...

 

Poslanec Josef Janeček: Já jsem si pouze vyjasňoval, zdali toto byla také námitka, protože jaksi bylo hlasováno proti ní. Děkuji. Čili byla předložena, ale hlasováno proti.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, kolegové, kteří nejsou tak připoutáni ke svému křeslu jako já, mě právě informují o tom, že jsem zanesen ve sjetině jako osoba, která nehlasovala pro námitku. Pokud byste dovolili, tak bych si svým jménem dovolil vám předložit námitku proti tomuto hlasování. I takové věci se dějí.

Teď se nám situace trochu komplikuje. Vznáším námitku proti poslednímu hlasování. Pokud námitka bude přijata, budeme opakovat hlasování o námitce tak, jak ji přednesl pan kolega Kudláček.

Pokud by i to bylo přijato, potom bychom opakovali hlasování o návrhu na zamítnutí zákona. To jen abych upřesnil. Nyní vás prosím, abyste rozhodli o mé námitce.

 

Kdo je pro její přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 122. Kdo je proti?

Této námitce bylo vyhověno - děkuji vám - poměrem hlasů 119 pro, 51 proti.

 

Nyní tedy rozhodneme ještě jednou o námitce pana kolegy Kudláčka.

Kdo je pro její přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 123. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 94 pro, 77 proti.

 

V tomto okamžiku bych si dovolil dát konečně slovo panu kolegovi Kolářovi.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhy na volby, které nás za chvíli čekají. Jednak je to

 

11.
Návrh na volbu člena dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky

 

Jedná se o druhé kolo druhé volby. V prvním kole nebyl nikdo zvolen. Do druhého kola postoupili Robert Kolář a Miloslav Vlček.

 

Dále dovolte, abych vás seznámil s bodem

 

12.
Návrh na volbu člena dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky

 

Jedná se o druhé kolo čtvrté volby. Při tajné volbě v prvním kole nebyl taktéž nikdo zvolen. Do druhého kola postoupili pánové poslanci Milan Ekert a Milan Kynčl.

Dále dovolte, abych vás seznámil s bodem

 

13.
Návrh na volbu členů prezidia Pozemkového fondu České republiky

 

Jedná se o druhé kolo třetí volby. V prvním kole byl zvolen pan František Střeleček a do druhého kola postoupila paní Jana Fürstová.

Nakonec dovolte, abych vás seznámil s bodem

 

14.
Návrh na volbu člena prezidia Fondu národního majetku České republiky

 

Jedná se o druhé kolo první volby. V prvním kole nebyl nikdo zvolen, do druhého kola postoupila paní Michaela Erbenová.

 

Všechny volby proběhly v prvním kole tajným hlasováním. Čili i druhé kolo proběhne stejným způsobem. Pouze bych vás chtěl upozornit na to, že hlasovací lístky byly předem předtištěny, takže je na nich datum 4. 12., což si myslím, že nezpůsobuje neplatnost této volby.

Dále bych vás chtěl požádat, abyste - pokud to bude možné - rozdělovali hlasovací lístky do jednotlivých uren, které jsou označeny A, B, C, D. Volební komisi to ulehčí práci.

Během naší předchozí diskuse se podařilo připravit volby, čili volba může být bezprostředně zahájena.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Kolářovi. O slovo se hlásí pan místopředseda Ledvinka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, pro stenozáznam bych chtěl, aby zaznělo, že pan kolega Kudláček vznesl námitku a že mu nebylo vyhověno. Myslím, že jsme provedli něco, za co se budeme stydět.

Děkuji vám.

(Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, vyhlašuji volby od 12.15 - 12.35 hodin. Pokračovat v jednání, aby se mohly sejít i kluby, budeme ve 14.15 hodin.

 

(Schůze přerušena ve 12.15 hodin.)

 

(Schůze opět zahájena ve 14.21 hod.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid. Prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami, budeme pokračovat.

Děkuji vám.

Dámy a pánové, zahajuji odpolední jednání 17. schůze Poslanecké sněmovny, přeji vám hezké odpoledne. Ptám se, zda-li někdo má náhradní kartu nebo o ni žádá. Není tomu tak. Nyní poprosím vás ještě jednou o klid a předsedu volební komise pana kolegu Roberta Koláře, aby vyhlásil výsledky tajných voleb, které se uskutečnily před polední přestávkou. Prosím, pane kolego.

Dámy a pánové ještě jednou prosím o klid.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s výsledky tajné volby, a sice nejprve s výsledkem tajného hlasování při volbě člena dozorčí rady Pozemkového fondu ČR. K volbě bylo vydáno 179 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 172 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro pana Milana Ekerta bylo odevzdáno 71 hlasů, pro pana Milana Kynčla bylo odevzdáno 65 hlasů, ve druhém kole nebyl nikdo zvolen. Tím volba končí a může pokračovat na základě nově sestavené kandidátní listiny.

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledky tajného hlasování při volbě člena dozorčí rady Fondu národního majetku ČR. K volbě bylo vydáno 179 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 171 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro poslance Roberta Koláře bylo odevzdáno 67 hlasů, pro poslance Miloslava Vlčka bylo odevzdáno 66 hlasů. V této volbě také nebyl nikdo zvolen, také tím tato volba končí a volit se může na základě nově sestavené kandidátní listiny.

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě člena prezidia Pozemkového fondu ČR. K volbě bylo vydáno 179 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 171 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro paní Janu Fürstovou bylo odevzdáno 94 platných hlasů a ve druhém kole byla zvolena členem prezidia Pozemkového fondu ČR.

A nakonec dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě člena prezidia Fondu národního majetku ČR. K volbě bylo vydáno 179 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 171 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro paní Michaelu Artmanovou bylo odevzdáno 82 platných hlasů, ve druhém kole nebyl nikdo zvolen a další volba může proběhnout v okamžiku, kdy vláda předloží Poslanecké sněmovně další návrh.

Děkuji za pozornost.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP