Úterý 2. prosince 1997

Poslanec Jiří Maštálka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, za klub KSČM bych chtěl prohlásit, že sdělení místopředsedy pana Honajzra se nezakládá na pravdě a že tisky, o kterých mluvil kolega Gross, nebyly k dispozici poslancům ve stanovené lhůtě. Opírám se o sdělení pracovnic našeho sekretariátu, které do nočních hodin marně čekaly na tyto tisky. Zároveň navrhuji zařazení nového bodu programu naší schůze, a to Usnesení Poslanecké sněmovny k restrukturalizaci nemocnic. Tento nový bod navrhuji namísto původního bodu č. 38, který je navržen na vypuštění. V případě, že nebude vypuštěn, navrhuji tento nový bod zařadit před bod 38 projednávaného programu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, setrvejte ještě, protože právě jsem byl informován o další tiskové změně - Usnesení PS ve věci privatizace nemocnic...

 

Poslanec Jiří Maštálka: Restrukturalizace nemocnic. Podám písemně.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Restrukturalizace nemocnic. Děkuji. Nemusíte to podávat písemně. Stručné texty si stačím zapsat. Místo bodu 38. Nyní oznamuji láskám vašim, že s podobnou prosbou se na mě obrátil i pan místopředseda Ledvinka, který mě upozorňuje, že u interpelace pana Martina Smetany na pana ministerského předsedu Klause má být místo FU správně EU. Takže další překlep. Nyní pokračujeme dál. Po panu poslanci Maštálkovi má slovo pan poslanec Filip. Připraví se pan poslanec Grulich.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, paní a pánové, dovolte mi, abych se vyjádřil k návrhu pořadu této schůze. Navrhuji z pořadu vyřadit bod č. 29 a bod č. 30. Jde o Vládní návrh zákona o vysokých školách a o změně a doplnění zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a obdobný návrh kolegy poslance Eduarda Zemana a dalších na vydání zákona o vysokých školách. Důvodem pro vyřazení - i když bych mohl opakovat ty důvody, které se týkají i jiných předloh, které tady nebyly včas - mám zcela jiné. Já jsem totiž přesvědčen, že je dobře, tak jak jsme se domluvili na minulé schůzi, aby se vládní návrh zákona a návrh zákona, který podává kolega Eduard Zeman, projednávaly dohromady. Ale jak jsem byl informován akademickou obcí, připomínkové řízení k vládnímu návrhu zákona o vysokých školách probíhalo poněkud podivným způsobem, a nevycházím jen z informací, které sdělili rektoři většiny vysokých škol sdělovacím prostředkům a protestovali proti tomu, jakým způsobem je ten zákon předložen.

Jsem přesvědčen, že je potřeba, aby vláda dospěla k dohodě zejména s jednotlivými rektory vysokých škol a představiteli akademické obce, a pak takový návrh zákona předložila. Proto činím tento návrh na vyřazení obou bodů z programu s tím, že předpokládám, že kolega Zeman setrvává na svém stanovisku, že by se jeho a vládní návrh projednávaly současně. Jsem přesvědčen, že do příští schůze Poslanecké sněmovny může vláda svou chybu napravit.

A dovolte mi, abych ještě řekl jednu poznámku. Nečiním si nároku rádoby státotvorných vystoupení, která tady předvedl kolega Sládek, ale jsem přesvědčen, že je potřeba říci jednu velmi podstatnou věc. Klub KSČM, vědom si současné politické a ekonomické situace, předložil návrh ústavního zákona o zkrácení volebního období, funkčního období druhé sněmovny Parlamentu ČR, která byla zvolena ve volbách v roce 1996. Je to návrh komplexní, odpovídající české ústavě a řešící tuto krizi. Ale nemyslím si, že to je jenom náš návrh, předpokládám, že obdobný návrh předloží ČSSD. Nemyslím si ani, že to je otázka opozice. Krize v této zemi je způsobena činností současné vládní koalice a jednotlivých koaličních stran. Bylo by nanejvýš vhodné, aby takový zákon o zkrácení volebního období této sněmovny a vyhlášení předčasných parlamentních voleb předložila sama vláda a z pohledu jednacího řádu využila svého práva a tento ústavní zákon předložila zároveň se žádostí k projednání ve stavu legislativní nouze.

Jsem totiž přesvědčen, že je pro stav legislativní nouze i velmi dobrý důvod. Je to důvod hospodářský. Já sice nesouhlasím s některými sdělovacími prostředky, které říkají, že odraz kurzu naší měny je jenom odrazem současné nestabilní politické situace. Ty důvody jsou hlouběji v ekonomice, nikoli jenom v politice. Ale jsem přesvědčen, že prohlubování politické krize povede i ke zhoršení ekonomické a hospodářské situace obecně a samozřejmě k prohloubení krize sociální. To není zájmem KSČM, a proto vyzývám vládu, aby v co nejkratší době takový návrh zákona připravila. Může to učinit ještě na této schůzi sněmovny a klub KSČM s klidným svědomím pro zařazení takového bodu jednání, kterým by byl vládní návrh ústavního zákona o zkrácení našeho funkčního období, podpoří a bude jej i ve stavu legislativní nouze projednávat.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi. Slovo má pan poslanec Grulich, připraví se pan poslanec Špidla.

 

Poslanec Václav Grulich: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, po dohodě s předkladatelem návrhu zákona, který je uveden v pořadu schůze pod číslem 6, pana poslance Dušana Kulky předkládám návrh na vyřazení z programu schůze bodů č. 6, 7 a v souvislosti s tím i bodu 45 a 46. Důvod je prostý: Senát, kterému byla předložena schválená první verze ústavního zákona o zřízení VÚSC, doposud tento návrh neprojednal a nevyjádřil se k němu, takže projednávání dalších návrhů v této chvíli je bezpředmětné.

Pochopitelně předpokládáme zařazení těchto bodů na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nyní se otáži - aby to bylo rychlejší - pana poslance Kulky, jehož přihlášku zde mám také, zda souhlasí. V tomto případě je to společný návrh obou poslanců, i když o vyřazení bodu 6 a 7 budeme samozřejmě hlasovat odděleně.

Nyní má slovo pan poslanec Špidla, připraví se paní poslankyně Marvanová.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, připojuji se k návrhu předsedy poslaneckého klubu ČSSD pana poslance Grose na vyřazení sněmovního tisku 333 v prvém čtení, tj. návrhu zákona o zdravotní péči, dále vládního návrhu zákona o veřejném zdravotním pojištění a o pojistném na veřejné zdravotní pojištění a o zdravotních pojišťovnách. Jedná se o body 38 a 39 pořadu této schůze.

Musím konstatovat, že důvod, který uvedl pan poslanec Gross, je zcela pravdivý. Zákony nebyly doručeny včas. Sám osobně jsem v pátek večer se snažil v podatelně získat sněmovní tisky, protože jsem zpravodajem k jednomu z nich. Tyto sněmovní tisky zde nebyly. Uvážíme-li, o jak významné zákony se jedná, a uvážíme-li to, že formální pravidla v podstatě vytvářejí základ pro důvěryhodnost jakéhokoli jednání demokratického orgánu, nevidím jinou možnost, než se podřídit zákonu a tyto dva body z projednávání vyřadit.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Špidlovi. Uděluji slovo paní poslankyni Marvanové a připraví se jako posledně přihlášený pan poslanec Smetana.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, ráda bych z této schůze stáhla poslanecké návrhy tak, aby byly projednávány na příští schůzi, a to návrhy pod č. 19, 20, 21, 22 a 23.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Takže se blížíme k závěru tohoto maratónu. Jako posledně písemně přihlášený má slovo pan poslanec Smetana. Pan poslanec Smetana mě upozorňuje, že chtěl navrhnout to samé, aniž by blíže specifikoval, zda se to týkalo bezprostředně předchozího nebo jiných vystoupení, ale není to podstatné.

Myslím, že nyní mám právo uzavřít rozpravu, pokud se nikdo nehlásí z pléna. Není tomu tak, proto rozpravu uzavírám. Budeme hlasovat o jednotlivých návrzích v takovém pořadí, v jakém byly předloženy. Požaduje někdo novou registraci? Pan místopředseda Ledvinka ji požaduje. Takže já vás všechny, kolegyně a kolegové, odhlašuji. Prosím vás, abyste se opět zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

Konstatuji, že prvním návrhem, který byl předložen, byl návrh pana poslance Maixnera, který zní "zařadit usnesení Poslanecké sněmovny k zastavení všech privatizací a změn majetkových poměrů státních podniků a společností, a to jako bod č. 10", což je totéž, jako kdybychom řekli za bod 9 dosavadního programu. Protože jsem to přečetl z textu dodaného panem poslancem, nebudu se pana poslance ptát, zda jsem ho interpretoval správně. Nechám o tomto návrhu hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat, když ze 190 přítomných bylo pro 95, proti 89. Hlasování mělo pořadové číslo 2.

 

Druhý návrh pana poslance Maixnera se rovněž týká usnesení Poslanecké sněmovny, a to "zastavení všech privatizací našich největších bankovních domů". Bod má být zařazen jako číslo 11, tedy za bod 10 této schůze.

Zahajuji hlasování č. 3. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že ani tento návrh nebyl přijat, když ze 192 přítomných bylo pro 95 a proti 90.

 

Třetí návrh, který pan poslanec Maixner předložil, se týká zprávy vlády a ministra zemědělství o plánovaném prodeji státní zemědělské půdy v souvislosti se závěry NKÚ a nefunkčnosti Pozemkového fondu. Bod zařadit jako bod č. 12, tedy za bod 11 schůze Poslanecké sněmovny. Takto zní návrh pana poslance Maixnera.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 4 nebyl tento návrh přijat, když ze 191 přítomných bylo 93 pro, 84 proti.

 

Nyní máme před sebou poměrně obtížný problém. Pan poslanec Gross navrhl vypustit body 38 a 39, a to z toho důvodu, že poslanci nedostali návrhy těchto zákonů včas. Na jeho podporu vystoupili páni poslanci Maštálka a Špidla. Na druhé straně s protinázorem vystoupil místopředseda Honajzer.

Kolegyně a kolegové, v zájmu fair play doporučuji podle § 1 odst. 1, podle kterého může v případě nejasnosti sněmovna upravit svým rozhodnutím určitý výklad, zda tuto námitku pana poslance Grosse, Maštálky a Špidly uznáme za relevantní - tedy to nedodání odporující jednacímu řádu. Pokud ano, upozorňuji, že to bude mít za logický důsledek vyřazení bodu 38 a 39.

Pokud naopak tuto námitku neuznáme za relevantní, nechám jako o každém jiném bodu i o bodu 38 a 39 zvlášť hlasovat. Souhlasí sněmovna s tímto postupem? žádné námitky nevidím, takže znovu opakuji. Nyní hlasujeme o námitce pánů poslanců Grosse, Maštálky a Špidly, že tyto texty zákonů nebyly poslancům dodány včas.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s touto námitkou, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti této námitce? Děkuji.

Konstatuji, že tato námitka nebyla přijata v hlasování pořadové číslo 5, když ze 191 poslanců 95 bylo pro, 64 bylo proti a zbytek nehlasoval.

 

Ve shodě s tím, na čem jsme se dohodli, nyní nechám hlasovat nejdříve o návrhu na vypuštění bodu 38.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s vypuštěním bodu 38, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 6 nebyl tento návrh přijat, když ze 193 přítomných bylo 96 pro a 82 proti.

 

Nyní přecházíme k hlasování o vypuštění bodu č. 39.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s vypuštěním bodu 39, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že ani tento návrh nebyl přijat, když v hlasování pořadové číslo 7 ze 193 přítomných poslanců bylo pro 96, proti 77.

 

Dalším navrženým bodem je návrh pana poslance Vrzáně - Usnesení Poslanecké sněmovny k zákazu podávání alkoholických nápojů během projednávání bodu Volba prezidenta České republiky. Pan poslanec Vrzáň navrhuje zařadit tento bod jako první bod naší schůze.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 8 nebyl tento návrh přijat, když ze 192 přítomných 75 bylo pro, 49 proti, ale 68 nás nehlasovalo.

 

Nyní přecházíme k návrhu pana poslance Třebického - prosím, aby mne kontroloval - na vypuštění bodu 60. Je to tak, pane poslanče. Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s vypuštěním bodu 60, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 9 ani tento návrh nebyl přijat, takže pokud se nemýlím, zatím žádný z projednávaných pozměňovacích návrhů neprošel. Pro pořádek dodávám, že v hlasování pořadové číslo 9 ze 193 přítomných bylo 96 pro, 23 proti a 74 se zdrželo.

 

Nyní je zde návrh pana poslance Exnera vypustit bod 11, což je druhé čtení státního rozpočtu. Pan poslanec Exner navrhl, abychom logicky, pokud by tento návrh prošel, vypustili i třetí čtení. Domnívám se, že o tom samozřejmě můžeme hlasovat dohromady. Pouze z paměti nevím, ale už vím, jaké je číslo třetího čtení. Je to číslo 49. Takže pan poslanec Exner navrhuje vypustit body 11 a 49. O tomto návrhu samozřejmě hlasujeme dohromady.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Exnera, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 10 ani tento návrh neuspěl, když ze 192 přítomných se pro vyslovilo 95 a proti 94.

 

Další návrh je návrh paní poslankyně Röschové, který předložila, pokud jsem jí správně rozuměl, se souhlasem navrhovatelky paní poslankyně Rujbrové a paní poslankyně Rujbrová kývá, že tomu tak je, aby bod 3 byl přesunut na čtvrtek, rozuměj tohoto týdne - předpokládám, jako první bod po písemných interpelacích. Paní poslankyně Röschová kývá, takže si rozumíme.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 11 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 193 přítomných bylo 166 pro a 5 proti.

Blahopřeji tedy poslankyním Röschové a Rujbrové k prvnímu přijatému pozměňovacímu návrhu.

 

Přecházíme nyní k návrhu pana poslance Vika, abychom jako poslední bod našeho jednání zařadili volbu člena kontrolního orgánu vojenského obranného zpravodajství. Táži se pana poslance Vika, zda jsem ho interpretoval správně. Je tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 12 tento návrh uspěl, když ze 193 přítomných bylo 103 pro a 67 proti.

Poprosil bych tedy pana poslance Koláře jako předsedu naší volební komise, aby vzhledem ke schválení tohoto bodu podnikl, až samozřejmě projednáme celý program, příslušné kroky.

 

Dalším navrženým doplněním našeho programu je návrh pana poslance Krejsy, Zpráva ministra vnitra o výsledku vyšetřování údajného přepadení poslance Pavla Dostála, přičemž pan poslanec Krejsa navrhuje tento bod zařadit jako první bod druhého týdne našeho jednání.

Táži se pana poslance Krejsy, zda ho interpretuji správně. Je tomu tak.

Zahajuji tedy hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 13 nebyl tento návrh přijat, když ze 193 přítomných bylo 95 pro, 53 proti a zbytek přítomných nehlasoval.

 

Přecházíme k návrhu pana poslance Wagnera. Berme to s tolerancí, není to přesně vzato návrh programu, ale ať to spláchneme v jednom bloku hlasování. Návrh pana poslance Wagnera zní, že navrhuje, aby Poslanecká sněmovna dnes jednala pouze do 18.00 hodin z toho důvodu, že chce, aby od 18.00 hodin jednal rozpočtový výbor. Upozorňuji, že nebude-li tento návrh přijat, budeme jednat normálně do 19.00 hodiny.

Zahájil jsem tedy hlasování o návrhu pana poslance Wagnera. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 14 byl tento návrh pana poslance Wagnera přijat téměř velkou koalicí, když se ze 193 přítomných vyslovilo 153 pro a 10 proti. Oznamuji vám tedy, že jsme právě de facto přijali usnesení, kterým končíme naše dnešní jednání v 18.00 hodin.

 

Přecházíme nyní k návrhu pana poslance Machovce, abychom bod 10 projednávali zítra, a to jako první bod po obědě. Pro jistotu se táži pana poslance Machovce, zda jsem ho správně interpretoval? Je tomu tak, ale vidím, že se ještě hlásí pan poslanec Wagner, takže než budeme hlasovat o návrhu pana poslance Machovce, dávám mu slovo.

 

Poslanec Jozef Wagner: Omlouvám se, pane předsedo, ale já jsem měl dva návrhy. Dnes, aby mohl jednat výbor od 18.00 hodin, a zítra závěrečné hlasování mezi 12.00 až 15.00 hodinou, aby co možná nejdříve uplynula lhůta, po které se může jednat o rozpočtu ve sněmovně.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Zůstaňte u řečniště, pane poslanče, abychom si zcela přesně rozuměli. Čili vy navrhujete, co konkrétně?

 

Poslanec Jozef Wagner: Aby zítra byla přestávka v jednání sněmovny mezi 12.00 a 15.00 hodinou, aby rozpočtový výbor mohl ukončit jednání o rozpočtu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Jinými slovy, vy navrhujete, aby přestávka sněmovny byla 3 hodiny, od 12.00 do 15.00 hodin. Dobře. Respektuji, že tento návrh byl zřejmě v rozpravě přednesen, i když jsem si ho nepoznamenal. Myslím si, že nejjednodušší bude, když se k němu vyjádříme hlasováním. Ještě pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Teď je formální komplikace, protože rozprava je uzavřena, návrhy nelze měnit, ale členové vlády nabízejí variantu, aby se výbor sešel ráno a zahájilo se v 11.00 hodin, což já bych preferoval. Takže já bych svůj návrh stáhl, bez hlasování gentlemanskou dohodou předsedající přislíbí, a rozpočtový výbor by se sešel už v 7.00 hodin ráno.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Konstatuji, že je rozumné být vůči sobě tolerantní, pokud jde o podstatnou změnu návrhu. Takže podobně jako jste předtím, pane poslanče, navrhl, abychom dnešní jednání ukončili v 18.00 hodin, stručně řečeno navrhujete nám, abychom zítřejší jednání zahájili v 11.00 hodin s tím, že do této doby bude jednat rozpočtový výbor. Je to tak? Je to tak. Myslím si, že nejjednodušší bude, když tento návrh učiníme předmětem hlasování a demokraticky jako vždy rozhodneme.

 

Zahájil jsem tedy hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji tedy, že v hlasování pořadové číslo 15 byl tento návrh přijat, když ze 193 přítomných bylo 152 pro a 19 proti. Oznamuji tedy panu místopředsedovi Vlachovi, který řídí zítřejší schůzi, že zatím co já jsem byl odbřemeněn o 1 hodinu, on byl odbřemeněn dokonce o 2 hodiny, protože zítra začínáme v 11.00.

 

A nyní se již můžeme vrátit k návrhu pana poslance Machovce. Předpokládám, že jsme ho nezapomněli, ale přesto ho opakuji a prosím poslance, aby se uklidnili (zazněl zvonec), co kdybychom nedej Bůh letmou nepozorností stiskli opačné tlačítko. Takže opakuji - pan poslanec Machovec navrhuje bod 10 odsunout a projednávat zítra jako první bod po obědě.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh pana poslance Machovce, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 16 získal návrh pana poslance Machovce podporu, tedy byl přijat, když ze 191 přítomných bylo 157 pro a nikdo proti.

 

Nyní přecházíme na návrh pana poslance Maštálky. Já se ho pokusím najít, ano, již se mně to podařilo. Pan poslanec Maštálka navrhuje nový bod našeho pořadu, a to usnesení poslanecké schůze k restrukturalizaci nemocnic a tento návrh dát před bod 38 projednávaného programu. Táži se pana poslance Maštálky, zda ho interpretuji správně? Je tomu tak. Můžeme tedy hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 17 byl tento návrh pana poslance Maštálky přijat, když ze 193 přítomných bylo 97 pro a proti bylo 80.

 

Nyní se hlásí pan místopředseda Vlach.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já se omlouvám, já bych prosil o strpení, než se podívám do záznamu z tohoto hlasování, protože jsem přesvědčen, že tam bude, že jsem hlasoval pro návrh a já jsem hlasoval proti.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, budu respektovat, že až budete mít adekvátní informace, předložíte návrh na námitku a já tomu vyhovím, protože je podle jednacího řádu - máte reagovat bezprostředně, což v tomto případě viz výklad pana poslance Maška znamená, jakmile obdržíte výpis z hlasování, takže nemusíte spěchat. Nicméně už jste se podíval, chápu to tedy jako procedurální námitku, o které jako obvykle nechám hlasovat.

Zahajuji tedy, ale - ano, vidím, že se kolegové chtějí odhlásit. Kolegové a kolegyně, nyní vás poprosím o drobnou toleranci. V haldě papírů, které mám na stole, mně kamsi zmizela moje vlastní hlasovací karta. Takže já vás rád odhlásím, ale byl bych nerad, kdybych byl sám diskriminován. Již jsem ji odhalil. Takže vás o to s větší radostí odhlašuji a nyní vás naléhavě žádám, abyste se přihlásili. Tak, výborně, to jsem se polekal.

 

Takže můžeme nyní přistoupit k hlasování o procedurální námitce pana místopředsedy Vlacha.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s touto námitkou, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti této námitce?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 18 byla námitka pana místopředsedy Vlacha přijata, když ze 193 přítomných se pro ni vyslovilo 129 a 35 bylo proti.

 

Z toho vyplývá, že budeme opakovat hlasování o návrhu pana poslance Maštálky. Pro ty, kdo snad pozapomněli, znovu upozorňuji, že se jedná o návrh o zařazení nového bodu, a to usnesení Poslanecké sněmovny k restrukturalizaci nemocnic, a to před bod 38. našeho programu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 19 byl tento návrh opět přijat, když ze 193 přítomných bylo 98 pro a 86 proti.

 

Nyní přecházím k návrhu pana poslance Filipa, abychom vyřadili body 29 a 30. O těchto návrzích dám samozřejmě hlasovat odděleně.

Nejdříve zahajuji hlasování o návrhu na vyřazení bodu 29. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 20 nebyl tento návrh přijat, když ze 191 přítomných se 95 vyslovilo pro a 91 proti. Tento bod zde zůstává.

 

Hlásí se pan poslanec Turek, možná s procedurální námitkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radim Turek: Pane předsedo, dovolte mi, abych zpochybnil hlasování. Mně se nepodařilo zmáčknout tlačítko. Vznáším námitku.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, beru to jako běžnou procedurální námitku, o které nechávám hlasovat. Někdy nám prostě prsty umdlí.

 

Zahajuji hlasování o vaší procedurální námitce. Kdo souhlasí s touto námitkou, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti této námitce?

Konstatuji, že při hlasování pořadové číslo 21 z přítomných 193 poslanců bylo 180 pro vyhovění námitce a 4 proti, takže námitka byla přijata.

 

Opakuji tedy hlasování. Vidím, že je požadována nová registrace. Odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Znovu opakuji, že budeme hlasovat o návrhu pana poslance Filipa na vyřazení bodu 29. Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na vyřazení tohoto bodu ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 22 tento návrh nebyl přijat, když ze 192 přítomných bylo 93 pro a 94 proti.

 

Nyní hlasujeme o návrhu pana poslance Filipa na vyřazení bodu 30. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 23 tento návrh rovněž neprošel, když ze 192 přítomných bylo 45 pro a 122 proti.

 

Přecházíme nyní ke společnému návrhu poslanců Grulicha a Kulky, abychom vyřadili z dnešního programu a přesunuli na únorovou schůzi sněmovny body 6, 7 a následně 45 a 46. Ptám se pro jistotu obou poslanců,

a) zda jsem je interpretoval správně

b) zda souhlasí se společným hlasováním o všech těchto bodech dohromady.

Nikdo nemá námitky. Ve sněmovně také nejsou námitky, takže budeme hlasovat najednou.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 24 byl tento návrh přijat, když se pro něj vyslovilo ze 193 přítomných 174 a nikdo nebyl proti.

 

Teď už nám zbývá návrh paní poslankyně Marvanové na vyřazení celkem pěti bodů. Jak se na to dívám, jsou to všechno návrhy týchž autorů. Pokud nebude mít sněmovna námitky, nechám o nich hlasovat dohromady. Protestuje někdo proti tomuto návrhu? Neprotestuje. Připomínám, že hlasujeme o návrhu na vyřazení bodů 19, 20, 21, 22 a 23.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 25 jsme se rozhodli vyhovět tomuto návrhu, který byl přijat většinou 188 hlasů proti 2 ze 193 přítomných.

 

Tím jsme vyčerpali veškeré předložené pozměňovací návrhy a zbývá nám už pouze hlasovat o návrhu pořadu jako celku.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s navrženým programem ve znění schválených pozměňovacích návrhů, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 26 jsme tento návrh programu přijali, protože ze 193 přítomných bylo 148 pro a 28 proti.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP