Čtvrtek 15. května 1997

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já bych prosil pana poslance Brožíka, aby, pokud něco chce sdělit auditoriu, tak učinil způsobem, který je obvyklý v této sněmovně. (Další poznámky pana poslance Brožíka.)

Pane poslanče, já vás upozorňuji, že máte dost příležitostí v jiné části schůze vystoupit, přednést to, co si myslíte, že je třeba přednést, ale domnívám se, že tento způsob je pro tuto sněmovnu nedůstojný. Nezlobte se na mne, kdyby tak jako vy postupoval každý, byla by z toho prostě židovská škola, to nemyslím pejorativně. Každý by tu vykřikoval a nikdo by neslyšel toho druhého. Interpelace jsou pro to, aby vystoupili ti, kteří se přihlásili, aby měli šanci odpovědět, vyslovit se k názoru toho, kterého interpelují, a nikoli, aby mohli diskutovat i další poslanci. Nezlobte se na mne, takový úzus, taková zvyklost v této Poslanecké sněmovně je. Chcete-li ji respektovat, respektujte ji, ne-li, zachovejte se podle toho.

Nyní má slovo pan poslanec Miroslav Sládek, který chce interpelovat předsedu vlády Václava Klause ve věci Řádu německých rytířů a ničení kulturního dědictví.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, chápu rozčilení poslance za sociální demokracii, protože styl odpovědí předsedy vlády není důstojný interpelacím, a mohu ubezpečit občany, že předseda vlády pravidelně buď neodpovídá vůbec, nebo velmi překrucuje informace. Obávám se z tohoto důvodu, zda má vůbec význam, abych kladl otázku co se týká kulturního dědictví, vydávání nemovitého majetku řádu německých rytířů. Naše země je v tíživé situaci. Někdo používá výraz krize, někdo se zdráhá použít tento výraz, ale často se hovoří jen o ekonomice. Obdobně v tíživé situaci je i naše kultura. Neexistuje zákon, který by chránil historické památky. Vyvážejí se sochy, obrazy, vykrádají se kostely a většina kostelů už je skutečně poloprázdná. Je to opět vina samozřejmě vlády.

Teď vláda přistoupila k vydávání nemovitých památek. Kdyby šlo jen o církve, bylo by to v pořádku, ale pod pláštíkem církví se řadí jakýsi Řád německých rytířů, který se zkompromitoval kolaborací s nacistickým režimem. Ptám se tedy předsedy vlády, zda zůstane v naší zemi alespoň nějaká kulturní památka, nebo zda do konce tohoto volebního období nebo do konce panování této vlády už bude rozkradena nejenom ekonomika, ale bohužel i kulturní historické dědictví. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Miroslav Sládek. Odpoví předseda vlády Václav Klaus.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Vyprošuji si, aby pan poslanec Sládek hovořil o tom, že neodpovídám vůbec nebo že překrucuji informace. Myslím, že každý občan si může ověřit, jak odpovídám na jeho arogantní dotazy, arogantní a falešné informace o tom, co bylo a nebylo v této zemi rozkradeno.

K otázce - nevím, jestli stojí za to odpovídat - které se on věnoval a kterou avizoval, tedy k otázce Řádu bratří panny Marie v Jeruzalémě, jak se jmenuje a který je známý také pod svým minulým názvem - Řád německých rytířů. Chtěl bych říci to, co jsme už dnes hodinu diskutovali - mezi devátou a desátou. Ano, tato otázka je sporná, vláda si této otázky je velmi dobře vědoma. Opakoval jsem, že vláda neudělala žádné rozhodnutí v tomto smyslu. Vláda si osobuje právo, že každou tuto individuální věc bude také individuálně posuzovat.

Jednal jsem o tom také s panem ministrem kultury během dnešního dne. Požádám ho sám, aby otázky tohoto řádu byly zatím vyřazeny z první skupiny věcí, ve kterých jsme chtěli, aby došlo k převodu vymezeného nemovitého majetku do vlastnictví církevních právnických osob. To je první věc, kterou bych chtěl říci. Jsme si vědomi toho, že je to složitá a komplikovaná věc. Jsme si vědomi toho, že existuje názor ten i onen. Je zbytečné k tomu cokoli dalšího dodávat. Opakuji, že nikdo nerozhodl a vláda o tom teprve rozhodovat bude. V tom případě bych mohl skončit.

Nicméně myslím, že to, co říká pan poslanec, je opět zjednodušeným či jednostranným zkreslením celé situace. Víme, že je ta věc složitá, ale zrovna tak dobře víme, že po odtržení Sudet byl tento řád Hitlerovým výnosem v únoru 1939 zrušen jako organizace německé říši nepřátelská a že jeho velmistr byl internován. Už tato jednoduchá věta, která je založena na pravdivé informaci, naznačuje, že to se soudy pana poslance Sládka o Řádu německých rytířů není tak jednoduché, jak se nám teď snaží předestírat.

Po roce 1945 byla činnost tohoto řádu obnovena, ale vzápětí byl řád zasažen masivním odsunem německých kněží, což vedlo i k přesunu centra řádu mimo naši zemi do Vídně. Takže je to všechno složitější. Mohu říci jedinou věc. Jsem si vědom restituční problematiky, jsem si vědom komplikací, které restituce musí naprosto nutně s půl stoletím odstupu vykonávat. Jsme si vědomi toho, že náprava starých křivd - a to je také politika, kterou jsme zvolili - nesmí vést ke křivdám novým. Tím je také vláda České republiky zcela jednoznačně vedena. Toto vědomí je zcela základní, a proto úvaha o tom, kolik ze státních majetků bude převedeno zpět na některé církevní právnické osoby, není možné nazývat zcela zlovolným slovem "rozkradeno", jak to před chvílí udělal pan poslanec Sládek.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu premiérovi Václavu Klausovi. Pan poslanec Sládek hodlá využít možnosti vystoupit, takže ho prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, pane premiére, mohu použít místo slova "rozkradeno" - "vytunelováno". Je příhodnější v naší zemi používat takové opisné výrazy.

Jsem rád, že jste zde citoval výnos Adolfa Hitlera. My zase disponujeme jinými dopisy, které psali členové Řádu německých rytířů také vůdci s podstatně jinačím obsahem.

Nejsme proti tomu, aby se církvím vydávaly ty majetky, které potřebují ke své činnosti. Ale pochybuji, že řád německých rytířů, který má asi dva nebo tři členy, potřebuje ke své činnosti tolik nemovitého majetku, různé hrady. Konec konců nemá ani peníze na jejich správu.

Co se týká toho, že vláda bude velmi pečlivě zvažovat, byl zde dopoledne, jak jste zmínil, předveden závazný pokyn vlády, kterým ukládá svým podřízeným složkám tento majetek vydávat. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan premiér Václav Klaus využije svého práva a odpoví.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Myslím, že pan poslanec Sládek by neměl lhát. Neměl by lhát takto před očima veřejnosti. Žádný takový dokument - je to neslýchané, ano, je to neslýchané takové lhaní do očí posluchačů České televize - jsme zde dnes ráno neukazovali. To je čirá, absolutní lež. Ukazovali jsme tady, resp. pan poslanec Dostál, že má kopii výzvy tohoto řádu, resp. právního zástupce tohoto řádu, jakési advokátky, na dnešního provozovatele hradu Bouzov, aby s ním začala vést jednání o vydání tohoto hradu. My jsme se tomu velmi podivili, protože nic takového nemá tento řád ani jeho právní zmocněnec udělat. Dal jsem ministru kultury pokyn, aby to tomuto řádu důrazně ještě dnešní den, tedy dnes ve čtvrtek 15. května, sdělil, ale opakuji - v žádném případě nešlo o pokyn vlády, aby něco takového dělal. To je vědomá lež a my se s tím prostě nemůžeme smiřovat.

V naší zemi v posledních týdnech a měsících se stalo velkou módou házet se slovy rozkradeno a vytunelováno při každé možné i nemožné věci. Je třeba, aby vláda k tomu jasně řekla - nesmí to tak dále být.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. Prosím, aby se ujal slova pan poslanec František Chobot, který hodlá interpelovat předsedu vlády Václava Klause ve věci vystupování předsedy vlády v televizi Nova.

Poslanec František Chobot: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, je všeobecně známo, že v předvolebním období v roce 1996 byl televizí Nova vysílán pořad Pět minut s premiérem. Při zavádění tohoto pořadu byli diváci ujištěni, že se v žádném případě nejedná o předvolební kampaň ODS a že jste, pane předsedo, pouze přijal nabídku televize Nova, že tímto způsobem budete komunikovat s občany a seznamovat je se svými názory formou odpovědí na jejich otázky.

Nebudu zde diskutovat o tom, zda to byla či nebyla předvolební kampaň ODS, ani o tom, zda jste odpovídal na otázky, které tehdy diváky opravdu zajímaly. Pořad Pět minut s premiérem byl vysílán v době, kdy jste občany našeho státu - vy a vaše vláda - s nadšením ujišťovali o své úspěšnosti a nepostradatelnosti pro blaho občanů České republiky.

Nyní rok po volbách je situace úplně jiná. Proto se vás, pane premiére, ptám, proč jste přestal ve svých pětiminutovkách. To za prvé.

Za druhé - zda neuvažujete o tom, že tentokrát sám požádáte některou z televizí a obnovíte diskusi s občany. V této diskusi byste mohl občanům říci, co je příčinou dnešního stavu v mnoha odvětvích našeho hospodářství a co s tím hodláte dělat. Bylo by to poctivé a necenzurované otázky občanů a zvláště pak vaše odpovědi na ně by byly určitě jedním z nejsledovanějších pořadů. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Chobotovi. Prosím, aby se slova ujal předseda vlády Václav Klaus.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Chtěl bych panu poslanci Chobotovi říci, že s občany komunikuji nepřetržitě, pravidelně a za hodinu a dvacet minut budu mít pravidelný mítink s občany v Pražském kulturním domě v Edenu, takže šanci setkávat se s občany a vysvětlovat jim tuto situaci si neodpírám, protože si myslím, že to je zásadní povinnost politika.

Co se týká předvolební kampaně, dobře víte, že tyto pětiminutovky právě z důvodů blížící se volební kampaně byly přerušeny, aby nemohly být interpretovány jako pokus o součást volební kampaně a vzhledem ke krátké mezeře mezi volbami do Poslanecké sněmovny a do Senátu ani nebyly zahájeny, protože už zase byla nablízku další volební kampaň. Obvinění z této věci odmítám zcela zásadně. Úvaze o tom, jak je to skutečně s touto zemí, jsem vždycky přístupný a plně věřím tomu, že to, co se událo v této zemi za posledních sedm let, můžeme vždycky se sebevědomím obhájit. Před vámi určitě.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. Ptám se pana poslance Chobota, zdali hodlá využít svého práva. Není tomu tak.

Přistoupíme k další interpelaci, kterou je interpelace pana poslance Martina Smetany ve věci skandálních výroků bývalého spoluobčana F. Wittmanna.

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane premiére, dámy a pánové, před nedávnem prohlásil předseda spolkového svazu vyhnanců, podle prezidenta Havla vítaný bývalý spoluobčan Fritz Wittmann (foneticky Frit Vitmen). Cituji:

Nesmiřitelnost a nedůvěra k Němcům, kterou část veřejnosti v České republice ani neskrývá, vyvolává značnou pochybnost o evropské kompatibilitě tohoto sousedního státu.

Tyto hrůzné výroky - a snad proti tomu, pane premiére, nebudete nic namítat - zcela jasně zpochybňují existenci České republiky v Evropě a zcela vypovídají o myšlení bývalých sudetských Němců, kterým se právě vaše vláda prostřednictvím česko-německé deklarace omluvila.

Pane premiére, zajímalo by mě, zdali vaše vláda hodlá účinně reagovat na tyto výroky ne nevýznamného sudetského Němce Wittmanna a přehodnotit svůj vztah k odsunutým Němcům, jejichž odsun - v deklaraci vyhnání - ještě donedávna litovala a snad i lituje.

Dále se chci zeptat, jestli stojíte za výroky prezidenta Havla, že sudetští Němci jsou u nás vítaní jako naši bývalí spoluobčané, tedy i sudeťák Fritz Wittmann.

Na závěr mi dovolte poslední otázku, jestli se vaše vláda prostřednictvím ministra zahraničních věcí Zielence hodlá dotazovat vlády Spolkové republiky Německo, proč na Wittmannovy výroky nijak nereagovala a naopak místo toho posílá na slavnosti Wittmannových kolegů svého ministra, aby je za spolkovou vládu pozdravil.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Smetanovi, prosím, aby se slova ujal předseda vlády Václav Klaus.

Nicméně se omlouvám všem, kteří by mohli zpochybnit mou výslovnost jména pana Wittmanna, protože se domnívám, že to je německé jméno, nicméně pan Smetana několikrát použil jakousi hantýrku. Pan premiér to řekne na mikrofon. Jedná se o pana Wittmanna, aby bylo jasno.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Chtěl bych panu poslanci Smetanovi říci, že slova pana Wittmanna, která zde citoval, jsem též zaregistroval podobné jako on a jsou to slova, která mě neuspokojují a netěší, se kterými nemohu souhlasit a jsou to slova, která ve střední Evropě nepřispívají k vzájemné pohodě a k vzájemnému dobrému pocitu. To je moje hodnocení těchto slov. To je první věc, kterou bych chtěl jasně říci.

Pan poslanec Smetana nicméně řekl. Cituji: Hrůzné výroky vypovídají leccos o myšlení toho či onoho. Pane poslanče, v této poslanecké sněmovně jsme bohužel zaslechli právě z lavic, ve kterých sedíte vy, nejrůznější hrůzné výroky v letošním únoru v rámci diskuse a schvalování česko-německé deklarace. Tyto hrůzné výroky také leccos vypovídaly o podstatě myšlení lidí, kteří je tehdy pronášeli. Bohužel v každé zemi jsou skupinky lidí, které by drtivá, rozumně uvažující většina považovala za jednotlivce, kteří vyslovují hrůzné výroky. Myslím, že dobře víte, o čem hovořím.

My jsme jako česká vláda nedávali žádné repliky na tato slova a musím říci, že zrovna tak jsme nedostali od německé vlády žádné požadavky, žádné stížnosti nebo kritiku na slova, která zaznívala od vás nebo od některých vašich kolegů. Je tomu zkrátka bohužel tak. Doufám pouze, že takovéto výroky neznamenají podstatu vzájemných vztahů dvou sousedních zemí, České republiky a Německa, a věřím, že dominantní část občanů obou zemí uvažuje úplně úplně jinak.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. Pan poslanec Smetana má příležitost vystoupit, takže ho prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane premiére, dámy a pánové, chtěl jsem se zeptat ještě pana premiéra, co říká hrůzným výrokům předsedy zahraničního výboru Viléma Holáně a člena KDU-ČSL.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Otázka zazněla. Pan premiér má samozřejmě právo vystoupit.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Ještě jsem doufal, že pan poslanec, když řekl "některým výrokům", tak mé pomůže a řekne, jakým výrokům. Opravdu si nejsem žádných výroků pana poslance Holáně vědom. Nesleduji je, nestuduji je, nedělám si z nich výpisky. Neznám je. Musím vás zklamat.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zřejmě tato - řekněme - otázka pana poslance Smetany díky tomu, že nebyla příliš konkrétní nebo vůbec konkrétní zůstane nezodpovězena. Nedivím se, že zůstane nezodpovězena. Já bych na ni také neuměl odpovědět.

Prosím pana poslance Krejsu, aby vystoupil s interpelací ve věci naplňování zákona o SIS v praxi.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane premiére, vláda nedávno předložila návrh zákona o státním informačním systému. Základem tohoto zákona by mělo být umožnění porovnat daňová přiznání občanů s jejich nově nabytým majetkem či penězi na bankovních kontech. Tím lze okamžitě zjistit, kdo majetek získal legálně a kdo ho má jako podíl či pozornost tunelářské mafie. Nemohu se zbavit dojmu, že právě mnou uvedené si vláda nepřeje, a proto zákon, jak je navržen, vůbec srovnání placení daní a nabytého majetku neumožňuje. Jediným zářným příkladem tak paradoxně zůstává státní prezident Havel, dnes už spíš proslulý výroky na hranici morálního minima. Ten v roce 1993 jako jediný z čelních politiků přiznal jak velikost majetku, tak i zahraniční konto. V USA má prezident povinnost na začátku a konci svého funkčního období oznámit spoluobčanům stav svého majetku.

Vy, pan premiére, jste tady z tohoto místa prohlásil, že nekradete a já nemám - a říkám to upřímně - důvod vám nevěřit. Proto se táži, požádáte vládu, vědom si své autority, aby spolu s vámi předložila veřejnosti jako ozdobnou stuhu na balíčku vládních opatření přiznání majetku nebo to necháte až na Miloši Zemanovi?

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Krejsa. Pane poslanče, já využiji svého práva předsedajícího a poprosím vás, abyste řekl, který zákon SIS máte na mysli. Je-li to možné, řekněte to pro televizní diváky. (Poslanec Krejsa něco vykřikuje ze svého místa.) Já žádný zákon o SIS neznám, tak se ptám, to je moje právo. (Hluk a výkřiky z lavic poslanců SPR-RSČ.) Je takový zákon?

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Pane předsedající, já jsem také zmateně poslouchal pana poslance, protože interpelace č. 8 se měla týkat naplňování zákona o SIS, což je státní informační systém, v praxi. Pan poslanec Krejsa měl nepochybně na mysli zákon, který prošel Poslaneckou sněmovnou, poté neprošel Senátem a byl vrácen sem do Poslanecké sněmovny a nebyl opakovaně schválen ani zde. Pak jsem si najednou nebyl jist, jestli jsem se nepřeslechl, když začal mluvit o daních a majetku, ale to asi popletl dohromady několik věcí, a proto skutečně nevím, o čem jeho interpelace je.

Já se přidržím toho, že bylo napsáno, že informace se týká státního informačního systému. Chtěl bych informovat Poslaneckou sněmovnu, že jsme se asi před deseti dny intenzívně tímto problémem zabývali. Domluvili jsme se, že budou urychleny práce na tomto zákonu. Ministerstvo financí, Ministerstvo vnitra a Ministerstvo práce a sociálních věcí, což jsou právě ty tři základní segmenty státního informačního systému (mezi to samozřejmé patří i vaše daně, o kterých hovoříte) předloží do 30. června do vlády koncepční materiál o vytvoření státního informačního systému ve spolupráci s nové vytvořeným Úřadem pro státní informační systém. Koordinace úkolu byla uložena Ministerstvu financí.

To je jediná věc, o které bych chtěl hovořit. Předpokládáme, že se tam dostanou různé věci, ale úvaha, kterou vy jste přidal do diskuse, o propojování daní, majetku atd., to je opravdu úplně jiný zákon, než který jste avizoval, a je to také tématika úplně odlišná.

Mnohokrát jsem v parlamentu vysvětloval neúspěchy jednotlivých zemí v aplikaci jakéhokoli smysluplného zákona o majetku, popisoval jsem mnohokrát složitosti a naprosté vyšumění tohoto zákona v původní Československé republice po 1. světové válce ve 20. letech. Já se držím té věci, že nepovažuji tento zákon za racionální. Mějme nemilosrdně přísné daňové zákony, a já jsem plně přesvědčen, že tyto zákony by nám pro drtivou většinu účelů, které máte na mysli, stačily.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. Pan poslanec Krejsa využije svého práva, takže má jednu minutu na repliku, aby vysvětlil, co mínil svou otázkou, nebo aby řekl něco jiného, což je jeho právo.

Poslanec Josef Krejsa: Já jsem nucen požádat pana předsedajícího, aby laskavě nekomentoval kdo jak co myslel nebo kdo jak koho měl interpelovat, protože to jeho funkci nepřísluší. Velmi nerad bych musel navrhnout výměnu předsedajícího..

Panu premiérovi - odkrýt karty se bojí pouze falešný hráč.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, vy jste napadl mě, já musím replikovat, až dozní spontánní potlesk poslanců SPR-RSČ. Divákům České televize jste neřekl, zda existuje zákon SIS nebo neexistuje. To byl problém, o kterém jsme diskutovali. Žádný takový zákon neexistuje. Vy jste interpeloval ve věci, která je pro tuto sněmovnu naprosto irelevantní. (Poslanec Sládek něco vykřikuje ze svého místa.) Pane poslanče Sládku, já vám děkuji.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Já nevím, jestli se vůbec mám pouštět do této debaty, protože vážně myšlena určitě není. Kdyby byla myšlena vážně, tak by byla vedena ze strany republikánských poslanců v jiném tónu než v jakém je skutečně vedena.

Pane poslanče, ani s těmi kartami nevím, jestli je to tak. Karty se většinou hrají tak, že je má před sebou pouze ten, komu zrovna ten balíček karet patří, a on jednotlivé karty vynáší. Není pravda, že karetní hry jsou založeny na tom, že se rovnou vyloží karty na stůl a pak hraje jakýsi neznámý hráč místo skutečných hráčů. I ty karty by bylo třeba se pořádné doučit.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je 16.56 hodin. Interpelace, které budou směřovat na ministry, začnou v 17.00 hodin. Jako první vystoupí pan poslanec Krejsa s interpelací na pana ministra Rumla.

(Schůze přerušena v 16.56 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 17.00 hodin.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, pokračujeme v programu interpelací. Jako první bude vyzván pan poslanec Josef Krejsa, který bude interpelovat ministra Jana Rumla ve věci údajného přepadení poslance Dostála.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane ministře, z jistých zdrojů blízkých vašemu resortu jsem byl informován o případu údajného přepadení poslance Dostála poněkud jinak, než byla informována veřejnost. Jde o kameru, která nonstop snímá místo údajného přepadení kolegy Dostála. Podle mluvčího policie kamera byla v provozu, ale záznam byl nejasný, nečitelný. Další verze z dalšího dne už zněla, že kamera na hodinu vysadila z provozu, ač se to do té chvíle jak jsem se informoval, nikdy nestalo. Z informací, kterých se mi dostalo, bohužel vyplývá, že vedení policie včetně vás, pane ministře, nebylo v tomto směru informováno pravdivě. Záznam existuje a rozhodně není nekvalitní. Dokazuje však zcela jednoznačně, že poslanec Dostál byl v uvedený den, v uvedenou hodinu a na uvedeném místě sám. Totéž v podstatě uvedl hlavní svědek, řidič tramvaje.

Vážený pane ministře, táži se, zda je informace o záznamu kamery, které se mi dostalo z vašich řad, pravdivá, či zda šlo o provokaci. V případě, že jde o informaci pravdivou, ptám se navíc: najde policie odvahu pravdivě informovat veřejnost o případu Dostál, v případě, že kamera nefungovala opravdu, byly vyvozeny důsledky pro její obsluhu?

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krejsovi. Prosím pana ministra Jana Rumla, aby se ujal slova.

Ministr vnitra ČR Jan Ruml: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, už z nazvu interpelace pana poslance Krejsy vyplývá, že pan poslanec Krejsa považuje přepadení pana poslance Dostála za fingované, a to tím slovem "údajně" a že z toho vyvozuje nějaké závěry.

Chtěl bych říci, že ten případ byl velice pečlivě vyšetřován a nikde není ani náznak možnosti, že pan poslanec toto přepadení fingoval, zveličoval či nějakým způsobem neadekvátně popisoval. Považuji aktivity pana poslance Krejsy za velice problematické. Zlehčuje tady zjevně uskutečněný trestný čin způsobem, který znevažuje i práci Policie ČR..

Myslím, že tvrzení, že se jedná o provokaci, je hloupost, která má možná základ v nějakém mimoracionálním vnímání světa, nebo nevím v čem. Samozřejmě, že policie měla několik vyšetřovacích verzí od samého začátku. Jedna z nich byla, zdali k takovému napadení nemohlo dojít mezi neznámými pachateli a poškozeným na základě nějakého momentálního předchozího konfliktu, nebo zda k napadení došlo v souvislosti s politickými a společenskými aktivitami pana poslance Dostála nebo v souvislosti ryze soukromými aktivitami pana poslance Dostála. Všechny tyto verze se velice pečlivě prověřovaly, prověřovaly se samozřejmě i technické okolnosti toho případu, to znamená, monitoring prostředí a okolí poslanecké budovy, Poslanecké sněmovny a tím vyšetřováním se zabývalo 11 policejních inspektorů služby kriminální policie, byla využita speciální pracoviště policie, byl vytvořen psychoportrét osoby útočníka atd. Prověřeno bylo celkem 218 osob. To, že 23. 4. 1997 kriminální policie tento případ podle trestního řádu odložila, neznamená, že se po pachateli dále nepátrá.

Samozřejmě, policie prověřovala i obrazové záznamy z kamer, a já nyní neznám přesně odpověď, zdali záznam, a v jaké kvalitě existuje či neexistuje, a čí vinou, zda vinou technického selhání či jinou, se nestal důkazem v celé věci, nicméně i toto bylo velice pečlivě na můj příkaz, policejnímu prezidentovi, prošetřováno. Pro mě je důležité a jedině závazné to, že technický problém se snímáním okolí budovy nikde nevedl a existence či neexistence či špatná kvalita záznamu nevedly nikdy k závěru, že by mohlo dojít k fingovanému přepadení, že by si to byl pan poslanec vymyslel, nebo že by sváděl ze stopy orgány činné v trestním řízení. S tímto jsem se v závěrečných zprávách nesetkal a tudíž váš dotaz považuji v tomto směru za irelevantní.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Janu Rumlovi. Pan poslanec Krejsa využije svého práva.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane ministře, já nepovažuji přepadení za fingované. To jste zde řekl vy. Já jsem jen naznačil, že se muselo odehrát na jiném místě a v jiném čase. Velice lituji, že jste mi nemohl odpovědět na otázku, zda kamera potvrdila výpověď řidiče tramvaje.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krejsovi. Pan ministr nehodlá pokračovat v rozpravě k této interpelaci, takže má slovo pan poslanec Jan Vik, který bude interpelovat téhož ministra ve věci použití odposlechu Policií České republiky.

Poslanec Jan Vik: Pane ministře, obracím se na vás ve věci používání odposlechu Policií ČR a v té souvislosti se ještě vrátím ke kause nezákonného odposlechu poslance Nováka, kdy policie porušila zákon, když později provedla úřední záznam z jeho telefonického hovoru, ačkoli již věděla, že se hovor netýkal policejní akce.

Jako porušení zákona tuto záležitost hodnotí dokonce i bývalý šéf komise pro kontrolu používání operativní techniky. Nezákonný odposlech nedokázal vyvrátit ani mluvčí Ministerstva vnitra Šubrt. Vím, že podobná interpelace týkající se této kausy z pera vám osobně blízkého poslance ČSSD tu již byla, ale údajně byla v rámci sociálně demokratické státotvornosti stažena, aby se občané nemohli dovědět o nezákonných praktikách vašeho policejního režimu.

Proto vás nyní žádám, abyste v této souvislosti bez tradičního nevím, neznám, neumím, nesmím a nerozumím podal poslancům komplexní informace o této kause, která vzhledem k tomu, že se jednalo o nezákonný odposlech zákonodárce, který má být protiváhou vlády, ohrožuje těžce se rodící demokracii. Když je nezákonně sledován ústavní činitel - a není jediný - jakou jistotu mají mít občané, kteří se prakticky nemají možnost bránit zlovůli opět všemocného ministerstva a jeho mocí zpitého vedení? Nedobrou situaci bohužel dokresluje skutečnost, že parlamentní kontrolní orgán pro použití operativní techniky díky obstrukcím ODS, jistě k vaší velké radosti, zatím velmi nefunguje, a od počátku volebního období se sešel poprvé v měsíci dubnu 1997. Skoro celý rok tak nefungovala žádná kontrola.

Za této situace vám musím položit zásadní otázku. Bylo a je použito operativní techniky vůči některému ze současných poslanců či ministrů české vlády?


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP