Čtvrtek 3. dubna 1997

Poslanec Václav Exner: Vážený pane místopředsedo, vážení zástupci vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, usnesení hospodářského výboru, které je předloženo k této problematice, bylo přijato relativně nepřesvědčivým poměrem 10 : 7, vezmeme-li v úvahu, že značný počet členů hospodářského výboru je v této věci osobně angažován, protože to jsou členové některého z orgánů Fondu národního majetku.

Proto se domnívám, že se stalo, že nebylo vzato v úvahu ani stanovisko dozorčí rady, která - jak už zde bylo citováno ve vystoupení zpravodaje - doporučila snížit investiční náklady na 10 mil. 300 tis. korun, ani stanovisko vlády, které citoval pan místopředseda vlády a ministr financi, které doporučilo Poslanecké sněmovně zvážit nezbytnost růstu průměrné mzdy pracovníků Fondu národního majetku České republiky v r. 1997.

V této situaci si dovolím přednést usnesení, které reaguje na tato stanoviska a které v tomto směru navrhuje schválit rozpočet Fondu národního majetku v jiné výši. Navrhuji usnesení:

Poslanecká sněmovna schvaluje rozpočet Fondu národního majetku na r. 1997 v celkové výši závazných položek 160 mil. Kč s podrobným rozdělením této částky podle návrhu ve sněmovním tisku 123 s přihlédnutím ke sníženi investic podle návrhu dozorčí rady Fondu národního majetku na částku 10 mil. 300 tis. korun.

Toto usnesení zní poměrně složitě z tohoto důvodu, že navrhuji, abychom ctili poměr položek, které navrhuje Fond národního majetku právě s výjimkou snížení investic podle doporučení dozorčí rady a tímto také přispěli ke snížení rozpočtu Fondu národního majetku.

Celková částka návrhu rozpočtu je stanovena tak, že se přibližné až na drobné rovná výši rozpočtu, který byl schválen na rok 1996.

Dovolte, abych vás zatěžoval některými čísly, kterými chci doložit návrh, který předkládám. Očekávané příjmy z prodeje majetku se snižují v r. 1997 proti r. 1996 asi o 10 %. Předpokládaný prodej akcií a akciových podílů se má v r. 1997 proti r. 1996 snížit o 60 %. Celkové očekávané příjmy ve výši 18 miliard 410 milionů korun se mají snížit proti r. 1996, kdy to představovalo 28 miliard 65 milionů korun, o 34 %.

Podobně i celkové výdaje z velké privatizace se snižují o 54 %. To jsou všechno částky, které rozhodně nemůžeme přehlédnout. Také náklady na realizaci privatizačních projektů se předpokládají ve výši nižší takřka o 23 % proti předchozím rokům. Všechna tato čísla samozřejmě také charakterizují pracnost, která za nimi stojí, i když v žádném případě nemůžeme hovořit o lineárním snížení pracnosti, jak už bylo konstatováno v předchozích vystoupeních.

Rozpočet Fondu národního majetku je podle tabulky na str. 8 předkládaného materiálu dotován celkovou částkou ve výši půl miliardy korun a tato částka ani podle mého návrhu není snižována.

Je potřeba konstatovat, ze kromě tzv. závazných položek, které jsou navrženy, a já tento návrh držím, schválena Poslaneckou sněmovnou má být celá řada dalších položek, které jsou v návrhu rozpočtu uvedeny, avšak ve smyslu navrženého usnesení mají být pouze orientační a jsou jako orientační stanoveny, případně jsou stanoveny vzorcem, pokud jde např. o celkové náklady na privatizační projekty.

Další výdaje spojené s činností Fondu ve výši 2,575 miliardy Kč jsou určeny jako rezerva pro soudní spory, závazky, které nejsou v materiálu blíže specifikovány a ručení Fondu národního majetku za přijaté závazky.

Souhrnně bude Fond národního majetku v r. 1997 podle navrženého rozpočtu hospodařit tak, že disponibilní peněžní prostředky, které se v r. 1996 snížily o takřka 7 miliard korun se do konce r. 1997 mají změnit na nulu. Fond se může dostat do prohloubení dluhů, protože další požadavky na peněžní zdroje jsou v materiálu uvedeny, a to asi 859 milionů korun je kvantifikováno a dopady tzv. programu posílení bankovního sektoru nikoliv.

Jiné pojetí Fondu národního majetku, než jaké v současné době máme, předkládala Komunistická strana Čech a Moravy v r. 1990 při debatách o pojetí privatizace. Navrhovali jsme, aby Fond národního majetku měl skutečně funkci státního hospodáře, podnikatele a investora v zájmu státu, v zájmu celé společnosti. Tato vize se nenaplnila. Fond národního majetku ve vládním pojetí se blíží, skoro se rovná, úřadu, který majetek státu likviduje, často až příliš doslova.

Byl jsem nedávno na návštěvě v podniku Bell Shanghaj v Čínské lidové republice, kde mě z tohoto hlediska zaujala skutečnost, že tento společný podnik ve vlastnictví čínsko-belgickém má následující složení základního kapitálu: 60 % tohoto kapitálu je čínského státu, 40 % reprezentuje kapitál Belgie. Tento kapitál Belgie je dále rozložen na 32 %, které investuje investiční státní belgická společnost s funkcí, kterou jsme právě předpokládali u Fondu národního majetku nebo u Fondu národního jmění v České republice, resp. tehdy v Československu, a jenom 8 % kapitálu investovala firma belgická. To se potom vytvářejí společné podniky a podniká v zahraničí, když stát podporuje částkou 4 x vyšší než vlastní firmy podnikání v zahraničí.

Ale i při tom pojetí, které dnes ve Fondu národního majetku máme, vrchol obsahu práce už byl v minulých letech, a bylo to mnohokrát dokumentováno při jednáních o této problematice i v Poslanecké sněmovně, a teď už vláda směřuje ke zrušení Fondu národního majetku. Navýšení rozpočtu proti r. 1996 je zcela neoprávněné.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Viděl jsem, že předal text návrhu usnesení zpravodaji panu poslanci Grůzovi a ptám se, kdo další se hlásí ještě do rozpravy k tomuto bodu. Nikoho nevidím, tudíž rozpravu končím, a táži se pana ministra Kočárníka, zda si přeje ještě na závěr promluvit jako předkladatel. Nechce. Takže mi nezbývá, než v tomto okamžiku zaprvé pozvat všechny zájemce o hlasování do jednací síně, za druhé poprosit pana poslance Grůzu, kterému tímto uděluji slovo, aby se vyjádřil v rozpravě a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pak přikročíme k hlasování podle návrhu zpravodaje. Ještě jedno upozornění:

Má-li skutečné zpravodaj přednést něco, čemu byste rozuměli, co byste slyšeli, co byste vnímali, musí být ve sněmovně o něco větší klid. Pane poslanče, protože se v tomto okamžiku přihlásil o slovo předseda poslaneckého klubu sociální demokracie pan poslanec Gross, udělíme mu slovo přednostně. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Stanislav Gross: Pane předsedající, dámy a pánové, já si dovolím požádat před hlasováním o desetiminutovou přestávku.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Mám tomu rozumět tak, že ještě dříve než vystoupí zpravodaj?

Poslanec Stanislav Gross: Před hlasováním.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Těsně před hlasováním. Dobře. Takže v tomto okamžiku bude zpravodaj rekapitulovat, co zaznělo v rozpravě, pak uděláme desetiminutovou přestávku, po níž budeme hlasovat. Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Jan Grůza: V rozpravě zazněl prakticky jediný návrh, nové usnesení, které tady předložil kolega Exner, a o tom bude nutno hlasovat. Domnívám se, že v tuto chvíli by mohla být vyhlášena pauza a poté bychom přistoupili k hlasování.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Váš text na návrh usnesení vlastně zazněl ve vašem úvodním slově. Pokud byl zájem, všichni mohli slyšet, o čem se bude za chvíli hlasovat. Takže v tomto okamžiku vyhlašuji přestávku do 15.23 hodin.

(Schůze opět přerušena v 15.12 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 15.23 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že se na displey objevil čas 15.23 hodin, žádám klub sociální demokracie, aby se dostavil do sněmovní síně. Lhůta 10 minut uplynula. Několik okamžiků jsme připraveni posečkat. Zároveň vyzývám vás ostatní z kuloárů, abyste se spolu s klubem sociální demokracie dostavili do sněmovny, abychom mohli hlasovat o návrzích usnesení tak, jak byly před chvílí předloženy.

Než se sejdeme v jednací síni, chtěl bych vám říci, jak budeme postupovat v následujících okamžicích. Poté, co projednáme rozjednaný bod Rozpočet Fondu národního majetku, udělím slovo předsedovi volební komise panu poslanci Kolářovi, který vás seznámí s tím, jak budeme pokračovat ve 2. kole možných voleb a tím pro dnešek samozřejmé s výjimkou bodu Odpovědi na ústní interpelace skončíme projednávání programu. Znamenalo by to, že na zítřek nám zbývá přerušený bod Informace vlády o Poldi Kladno, dvoje volby a Zpráva o stavu vysílání a činnosti Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání a poslední Návrh rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami. Je tady vysoký předpoklad, že v zítřejším dopoledni by mohla schůze sněmovny skončit.

Každému, zejména většímu klubu, se stalo, že nepřišel přesně a včas do sněmovny. Proto zazněla v 15.23 hodin moje výzva, Nicméně opakuji ji a bylo by dobré požádat o prodloužení přestávky. Kolegové ze sociální demokracie už jsou tady.

Ještě jednou zvu všechny z kuloáru do sněmovní síně. Za několik okamžiků uslyšíte návrh textu usnesení, o kterém budeme hlasovat. Nevidím zatím nikoho z těch, kdo si požádali o přestávku, že by chtěl přednést stanovisko. Proto zvu k řečništi zpravodaje k tomuto bodu pana poslance Grůzu. Všechny vás odhlásím a poprosím o novou registraci. Pana poslance Grůzu prosím, aby ještě jednou zrekapituloval a přednesl návrh, o kterém budeme za pár okamžiků hlasovat. Sněmovnu prosím o klid.

Poslanec Jan Grůza: V rozpravě zazněl návrh kolegy Exnera, o kterém budeme hlasovat. Já ho přečtu:

"Poslanecká sněmovna schvaluje rozpočet Fondu národního majetku na rok 1997 v celkové výši závazných položek 160 mil. Kč s podrobným rozdělením této částky podle návrhu ve sněmovním tisku 123 s přihlédnutím ke snížení investic podle návrhu dozorčí rady Fondu národního majetku na částku 10 300 000 Kč."

Zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové č. 238 a ptám se, kdo je pro tento návrh, který byl přednesen, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že pro hlasovalo 65 poslanců, proti 107. Tento návrh nebyl schválen.

Pane poslanče, přečtěte text usnesení ještě jednou.

Poslanec Jan Grůza: Nyní můžeme hlasovat o tomto návrhu usnesení:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje rozpočet Fondu národního majetku České republiky na rok 1997 podle sněmovního tisku 123."

Místopředseda PSP Jiří Honajzer; Děkuji vám.

Zahajuji hlasování pořadové č. 239 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že v hlasování 239 hlasovalo pro 99 poslanců, proti 43. Tento návrh byl schválen.

Ukončili jsme projednávání bodu pořadové č. 55 a jak jsem již dříve avizoval, zvu k řečništi předsedu volební komise pana poslance Roberta Koláře, aby nám uvedl bod možné volby v dnešním odpoledni.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s návrhem na čtyři tajné volby, které bychom měli za několik okamžiků absolvovat.

Zaprvé jde o

56.

Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře

Jedná se o volbu 1 člena Rady. Protože ve včerejší volbě nebyl nikdo zvolen, postupují do 2. kola kandidáti Rudolf Vodička a Petr Uhl. Hlasovat budeme tajným hlasováním. Volba je technicky připravena a může být zahájena.

Další volbou je

58.

Návrh na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny

pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Také v tomto případě nebyl včera nikdo zvolen, a proto postupují do druhého kola oba kandidáti - pánové poslanci František Čech a Jan Grůza. Tato volba proběhne také v tajném hlasování. Je technicky připravena a může být zahájena.

Třetím návrhem je

63.

Návrh na volbu členů výboru Fondu dětí a mládeže

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dámy a pánové, vaše utrpení se pomalu, ale jistě blíží ke konci, setrvejte ještě chvíli v pozornosti vůči předsedovi volební komise.

Prosím, pane poslanče.

Poslanec Robert Kolář: Jak jsem již včera informoval, navrhuje volební komise zvolit předsedu a 6 členů výboru, protože předsedovi a 5 členům končí volební období 21. 4. 1997 a jednomu členu 19. 5. 1997.

Volební komise zastává názor, že funkční období nové zvolených členů výboru započne dne 21. 4. 1997 a pátému členu, který obdrží nejméně hlasů, započne jeho volební období dne 19. 5. 1997. Já se domnívám, ze o tomto návrhu by měla sněmovna hlasovat.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji předsedovi volební komise panu poslanci Kolářovi, který se snažil vysvětlit nám to, o čem budeme za chvíli rozhodovat. O slovo ke krátké faktické poznámce mne požádal pan poslanec Wagner. Prosím, pane poslanče. Máte slovo.

Poslanec Jozef Wagner: Vážení, prosím členy rozpočtového výboru, jestli by mohli v 16.00 hodin na malou chvíli se zastavit u mne v kanceláři na menší schůzi vestoje. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji, pane poslanče. Ještě jednou se pokusím zrekapitulovat. Běžte k mikrofonu, pane premiére, jestli nemůžete souhlasit. Přihlaste se a prosím, máte možnost reagovat faktickou poznámkou.

O slovo se přihlásil předseda klubu pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, podle jednacího řádu by ve 4 hodiny odpoledne měly začít interpelace. Jestliže pan poslanec Wagner neví, kam si sednout, tak ať alespoň neporušuje jednací řád. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já dopředu nemohu vědět, o čem se chystá poslanec sněmovnu informovat. Pan poslanec Kolář v hluku sněmovny, který jsem se já pokusil plus minus třikrát ztišit, zahájil bod nebo uvedl bod volby. Byl bych rád, kdybychom v tomto bodu mohli pokračovat, vše podstatné z úst kolegy Koláře zaznělo, v tomto okamžiku, pokud jsem správně pochopil, jsou připraveny hlasovací lístky. Všechny volby proběhnou tajně, myslím, také to bylo řečeno, a předseda volební komise se pokusí ještě jednou uvést tento bod tak, aby bylo jasné, co nás v následujících minutách čeká. V 16.00 hodin samozřejmě ze zákona začíná ve sněmovně projednávání bodu Ústní interpelace na premiéra a posléze na členy vlády.

Slovo má pan poslanec Robert Kolář.

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedající, vážené kolegyně a vážení kolegové, já bych vás požádal o pozornost, protože já tu neopakuji pouze jména kandidátů, kteří nebyli včera zvoleni, ale požádám vás ještě o dvě hlasování. O to první jsem požádal právě před chvílí - jedná se o to, že u Fondu děti a mládeže předsedovi tohoto fondu plus dalším členům skončí volební období 21. 4., resp. 19. 5., a já jsem žádal Poslaneckou sněmovnu, aby svým hlasováním vzala na vědomí, že funkční období nově zvolených členů, které dnes zvolíme, započne 21. 4. 1997 a pátému členu, který obdrží nejméně hlasů ze zvolených, započne volební období 19. 5. 1997. Já se domnívám, že by bylo vhodné, aby o tomto Poslanecká sněmovna hlasovala, aby to vzala na vědomí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer. Má někdo nějakou námitku proti tomu, co navrtil pan poslanec Kolář? Nemá.

Zahajuji hlasovaní poř. č. 240.

Kdo souhlasí s návrhem tak, jak jej přednesl poslanec Kolář, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že tento návrh byl schválen. Pro hlasovalo 149 poslanců, proti nikdo.

Poslanec Robert Kolář: Jednotlivé kandidáty jsem přečetl již včera, takže se domnívám, že není potřeba tato jména opakovat, pouze upozorňuji sněmovnu na to, že při této volbě budou vydány dva hlasovací lístky, jeden zvlášť na předsedu, a sólový lístek potom na členy Fondu dětí a mládeže,

Poslední volba, kterou bych chtěl uvést, je

60.

Návrh na volbu členů Dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky

V tomto případě se jedná o první kolo první volby. Včera vzala Poslanecká sněmovna na vědomí skutečnost, že 4 členům skončilo volební období. Proto jsme měli dnes zvolit 4 členy z 5. Včera mi byl doručen dopis, který adresoval pan ing. Pavel Dlouhý předsedovi Poslanecké sněmovny panu Miloši Zemanovi. Pan ing. Dlouhý sděluje, že ke dni 1. 4. 1997 odstupuje z funkce člena Dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky.

Domnívám se, že i toto bychom měli vzít na vědomí a pokud tak sněmovna učiní, tak budeme v této volbě volit všech pět členů Dozorčí rady.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dobře. Myslím, že návrh pana poslance Koláře byl obdobný jako včera, čili pokud nemá nikdo námitek, zahajuji hlasování o návrhu, který před chvílí pan poslanec Kolář přednesl.

Zahájil jsem hlasování poř. č. 241.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že pro hlasovalo 139 poslanců, proti nikdo. Tento návrh byl schválen.

V tomto okamžiku, pane předsedo, chcete ještě slovo?

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedající, ještě bych požádal o kratičké strpení.

Vzhledem k tomu, že včera bylo hodně hlasovacích lístků neplatných, přičemž u některých z nich by se dalo uvažovat o tom, že vůle byla někoho zvolit, já bych zopakoval, že u těchto voleb, pokud někoho volíme, tak číslo před jeho jménem kroužkujeme, pokud jej nevolíme, tak označíme křížkem.

Chtěl bych požádat vážené kolegyně a vážené kolegy, aby takto postupovali. Ještě mé upozorňuji kolegové, že všechna ostatní, která samozřejmě nevolím, tak označuji křížkem.

Byl bych rád, kdybychom takto postupovali. Myslím si, že si tíimto ulehčíme volby a nebudeme muset absolvovat tolik kol při volbách.

Závěrem dovolte, abych konstatoval, že volební lístky jsou připraveny a volba může bezprostředně začít.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. O slovo se hlásí pan poslanec Čech. Upozorňuji, že každé další vystoupení krátí čas pro možnou volbu.

Poslanec František Čech: Pane místopředsedo, vážení poslanci, já bych se chtěl vzdát kandidatury na "velké ucho".

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Čech nám oznamuje, že jej nemáme volit jako kandidáta do komise, kterou pracovně nazýváme "velké ucho".

Děkuji vám a vyhlašuji v tomto okamžiku volby, kdy je v 15.55 hodin musíme ukončit.

(Schůze přerušena v 15.40 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 15.59 hodin.)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dostavte se prosím do sněmovny, budeme pokračovat v jednání dnešní schůze.

Dalším bodem pořadu jsou

20.

Ústní interpelace poslanců na předsedu vlády a ostatní členy vlády

Ve čtvrtek 27. března 1997 proběhla první část ústních interpelací podle vylosovaného pořadí. Nyní budou v kladení ústních interpelací na předsedu vlády České republiky, event. vládu České republiky, v čase od 16.00 hodin do 17.00 hodin a na ostatní členy vlády České republiky v čase od 17.00 hodin do 18.30 hodin pokračovat paní poslankyně a páni poslanci, kteří se umístili na dalších místech.

Nyní dávám slovo paní poslankyni Haně škorpilové, která byla vylosována na 7 místě, aby přednesla ústní interpelaci na předsedu vlády pana Václava Klause ve věci postupu soudů ve věci dlužníků Fondu národního majetku.

Další interpelaci pronese pan poslanec Petr Vrzáň. Paní poslankyně, máte slovo.

Poslankyně Hana Škorpilová: Paní předsedající, vládo, kolegyně a kolegové, obracím se na předsedu vlády s interpelací ve věci postupu státních institucí ve věci dlužníků Fondu národního majetku, který se mi jeví jako velice nedůsledný. Zprivatizoval státní majetek a pod rouškou transformace připravit tisíce zaměstnanců o pracovní příležitost, získaný majetek různé zašantročit pro své osobní obohacení a nezaplatit státu patří v současné době téměř k bontonu mezi privatizátory. Ti jsou velebeni různými sdělovacími prostředky jako nejschopnější ze schopných a nejenže ožebračují stát, ale navíc se stávají zářným vzorem pro další podnikatele. Poctivost se u nás totiž nevyplácí a je předem určena ke krachu.

Jedním z oněch privatizátorů je i známý Vratislav Čekan. Případ Elektroodbytu, později Intercomu, je dostatečně znám ze sdělovacích prostředků. Haló noviny o něm psaly už v roce 1993 a všechny skutečnosti uvedené v článku byly - i když vyhýbavě - potvrzeny tehdejším předsedou Fondu národního majetku Tomášem Ježkem.

FNM však nepodnikl rázné kroky k nápravě. Krajský obchodní soud rovněž nechal celou záležitost pěkné uležet. Teprve když vešlo ve známost, že pan Čekan hodlá kandidovat v komunálních volbách v Praze za sociální demokracii, začalo se na čas psát o Čekanovi a jeho pochybném podnikání v Lidových novinách. Pan Čekan nekandidoval a věc opět utichla.

Ptám se vás proto, pane předsedo vlády, jak je dále postupováno ve věci jednoho z největších dlužníků FNM pana Čekana a kdy bude případ vyřešen.

Dále se ptám, zda Fond národního majetku postupoval ve věci privatizace Elektroodbytu přesně podle zákonů a zda jeho pochybení není příčinou, že celý případ (zralý podle vyjádření Tomáše Ježka pro šetření orgánů činných v trestním řízení) nebyl odložen právě z důvodů, že Vratislav Čekan není jediným provinilcem v této kauze.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Václav Klaus.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Na začátku bych chtěl říci, že táže-li se paní poslankyně na postup soudů ve věci dlužníků Fondu národního majetku, tak bych se jí rád zeptal, proč se neptáte ministra financí, který má nyní na starosti Fond národního majetku, nebo proč se netáže ministryně spravedlnosti. Já bezprostředné tyto věci opravdu neznám a považuji tuto problematiku za zbytečné přeskočení jejich pravomocí. Myslím, že by bylo vhodné položit tyto interpelace ministru financí a ministryni spravedlnosti. To je věc první.

Druha věc - já musím zásadně odmítnout tvrzení paní poslankyně, které považuji za nehoráznou lež, něco takového je zářným vzorem pro naši zemi. Netuším, že by nezaplacení něčeho mohlo být považováno kýmkoliv za zářný vzor a nevím, kde paní poslankyně tyto názory bere, koho cituje, že to je zářným vzorem. Vládu ať necituje. Vláda si nic takového nemyslí. Vláda nezaplacení a podobná provinění považuje za zásadní prohřešek, se kterým zásadné nemůže souhlasit.

Musím paní poslankyni zklamat v tom, že nejsem připraven, abych z hlavy odpovídal na problém privatizace podniku Elektroodbyt a pana Čekana. Jestli chtěla seriózní dotaz, tak měla napsat do interpelace, že se chce ptát na pana Čekana a na podnik Elektroodbyt. To já v žádném případě nevím a vědět nemohu.

Nevím, zda mě paní poslankyně poslouchá. Myslím, že neposlouchá. Ona nechce slyšet odpověď, ona chtěla pouze podat otázku. Rád bych řekl, že Fond národního majetku podal celkem 222 žalob na zaplacení resp. kvůli nezaplacení kupní ceny v privatizaci. V této chvíli je v řízení 147 žalob. Jestli si paní poslankyně myslí, že já mohu znát jakýmkoli způsobem detaily z 222 žalob, odpovídám jí, že nemohu a prohlašuji, že tímto svým dotazem vynulovala šanci, abych jí mohl jakýmkoli způsobem odpovědět.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu předsedovi vlády a táži se paní poslankyně, chce-li položit panu předsedovi vlády doplňující otázku.

Poslankyně Hana Škorpilová: Já už nemám otázku, jen bych chtěla vysvětlit, proč jsem se obrátila přímo na předsedu vlády. Obrátila jsem se na něj proto, že tento případ je tak notoricky známý (dokonce pan předseda Fondu národního majetku Roman Češka má myslím stejný názor v této kauze jako já), že jsem si myslela, že od pana předsedy vlády se dozvím nějakou globální odpověď.

Jinak s odpovědí pochopitelně spokojena nejsem, ale zase mi to osvětlilo, jak je v naší zemi přijímána oprávněná kritika. Případ pana Čekana je opravdu notoricky znám.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan předseda vlády Václav Klaus.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Paní poslankyně, citoval jsem vám, že je 222 podaných žalob a já vám prostě prohlašuji, že pro mne to není notoricky známý případ.

Jestli si o tom píšete ve svých soudružských Haló novinách, tak si pište, já je prostě nečtu, já jsem ještě nikdy ani neviděl, jak vypadají, zda jsou malé či velké, tlusté nebo tenké. Tento váš případ prostě nesleduji. Odpověď jste znemožnila vy sama. Kdybyste mi napsala, že chcete vysvětlit, jak vypadá v této chvíli problematika Čekan, podnik Elektroodbyt, mohla jste ode mne dnes dostat nějakou odpověď. Takto jste se sama zbavila šance, abyste odpověď dostala.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu předsedovi vlády. Nyní dávám slovo panu poslanci Petru Vrzáňovi, který byl vylosován na dalším místě, aby přednesl ústní interpelaci na pana předsedu vlády ve věci podpory exportu České republiky.

Poslanec Petr Vrzáň: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení hosté, dámy a pánové! Pane premiére, aktuálním tématem poslední doby je neustále se prohlubující deficit obchodní bilance. Jak je známo z dat publikovaných ke konci února, saldo obchodní bilance dosáhlo částky 27 mld. Kč a je obecné předpokládáno, že za celý letošní rok přesáhne částku 200 mld. Kč, což bude opět rekordní výše. Nemusím připomínat, že tento stav vytváří tlak na devizové rezervy s možným následkem devalvace koruny české a bohužel musím konstatovat, že ministr obchodu a průmyslu vaší vlády zklamal, neboť tento vývoj není jevem náhlým, nýbrž dlouhodobým.

Aktuálním tématem dneška je návštěva prezidenta Jacquesa Chiraca v Praze. Nabídnu vám pro srovnání dvě čísla, na kterých bych chtěl dokumentovat, jaký zájem na zahraničním obchodě má každá z těchto vlád. Zatímco Francie zaměstnává na obchodním odděleni svého velvyslanectví v Praze 17 pracovníků, Česká republika nepotřebuje mít v Paříži více než dva pracovníky. Pro upřesnění - obchodního radu a jeho sekretářku. Z tohoto srovnání jasné vyplývá, jakou váhu přikládá vaše vláda prostřednictvím ministra obchodu a průmyslu akviziční činnosti na exteritoriálních územích České republiky.

Ptám se vás tedy, pane premiére, jaké postupové kroky připravujete v souvislosti s podporou exportu ČR a zda v této souvislosti neuvažujete o možnosti uvolnit Vladimíra Dlouhého z funkce ministra obchodu a průmyslu, což by v tomto případě bylo více než na místě. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Václav Klaus.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP