Pátek 13. prosince 1996

Poslanec Pavel Dostál: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, možná to na první pohled nesouvisí s rozpočtem, ale pro mě ano, protože já jsem byl první v této sněmovně, kdo s panem ministrem Talířem uzavřel gentlemanskou dohodu, spočívající v tom, že když probíhalo důležité hlasování a pan Talíř nemohl být přítomen, požádal mě, abych nehlasoval a šel s ním na Hrad. Rád jsem mu vyhověl. A síly byly vyrovnané. To samé dohodl ministr Kočárník s panem poslancem Jozefem Wagnerem. I stalo se, že paní Buzková čeká děťátko. Pan místopředseda Honajzer se dal slyšet v tisku, že až půjde o důležité hlasování, tak bude také poněkud těhotný. Když jsem si všímal dneska pana místopředsedy Honajzera, nebyl těhotný vůbec, neřku-li poněkud. Myslím si, že jsme se pokusili jako sociální demokraté v tomto Parlamentě zavést jakousi rytířskou gentlemanskou hru. Myslel jsem, že když na jedné straně vyhovíme my, bude na druhé straně vyhověno nám. Bohužel, nestalo se.

Dovolte, abych vám za sebe řekl, že nikdy už to, co jsem udělal, neudělám. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážený pane kolego, budu jistě napaden za to, že jsem vás nechal mluvit, protože nejste ani předseda klubu, ani jste nepřednesl procedurální návrh. Nicméně v zájmu zklidnění atmosféry jsem vám neskákal do řeči. Dovolte mi, abych vám sdělil drobnou informaci, že pan kolega Pleva je v nemocnici, a nemůže se našeho jednání zúčastnit. Děkuji vám za pochopení. (Poslanec Dostál - z místa: V tom případě se omlouvám.)

V tomto okamžiku se přihlásil pan kolega Honajzer. Ještě jedna přihláška by byla - pan kolega Gross. Oba dva máte přednost. Pan kolega Honajzer se vzdává slova.

Poslanec Stanislav Gross: Já mám přednost, byl jsem tu dřív. Chci také této sněmovně oznámit, že kolega Kapoun je ve složitém zdravotním stavu, a je také v nemocnici, a je řádně omluven.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Ještě nějaká přihláška? Jestliže ne, dámy a pánové, všichni, kdo se chtěli vyjádřit, dokonce i bez ohledu na to, jestli k tomu měli dostat šanci, se vyjádřili.

V tomto okamžiku bych požádal pana poslance Jozefa Wagnera, aby nám přednesl návrh usnesení k závěrečnému hlasování. Dámy a pánové, prosím o klid. Na vaši opakovanou žádost - přes to, že už jsem to jednou udělal - vás ještě jednou odhlašuji a prosím, abyste se zaregistrovali.

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedající, já už jsem návrh usnesení přednesl, schválili jsme všechny pozměňovací návrhy, projednali jsme všechny pozměňovací návrhy a zbývá hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, hlasujeme tedy o návrhu státního rozpočtu včetně přijatých pozměňovacích návrhů.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 147. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 99 pro, 96 proti. (Potlesk.)

V tomto okamžiku děkuji panu ministru Kočárníkovi a děkuji i zpravodajovi panu poslanci Jozefu Wagnerovi.

Dámy a pánové, prosím o klid.

Dámy a pánové, na žádost jak legislativního odboru, tak představitelů některých klubů, vás chci požádat a tím ztrácím na žebříčku popularity ve sněmovně další body, zda-li byste ještě nesetrvali několik minut, věřím, že pouze několik minut ve sněmovně a nebyli ochotni dnes z termínových důvodů se zabývat vládním návrhem zákona o politických stranách. Tam je důvodem termín a nález Ústavního soudu. Věřím, že je to předloha nekonfliktní, alespoň tak jsem informován. Kromě toho je zde vládní návrh zákona o správě daní a poplatků. Ale svým hlasováním jsme předtím samozřejmě rozhodli - a já si to pamatuji - že v tomto okamžiku kráčíme do projednávání bodu Doprovodné usnesení ke státnímu rozpočtu na rok 1997.

Dámy a pánové, prosím o klid. Otevírám další bod našeho jednání. Prosím, abyste se utišili a prosím, aby se slova ujal opět zpravodaj pan poslanec Jozef Wagner a zrekapituloval pro nás pro všechny i pro pana kolegu Kroupu, i pro pana kolegu Orla, která usnesení zazněla.

Dámy a pánové, opět vás marně žádám o klid.

Poslanec Jozef Wagner: Byly předneseny návrhy na přijetí doprovodného usnesení. První přednesla paní poslankyně Fischerová a zní takto:

Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá ministra zdravotnictví

1. aby neprodleně předložil parlamentu komplexní stanovisko Ministerstva zdravotnictví České republiky k oprávněnosti staveb nemocnic a výši dotací uvedených ve zprávě návrhu rozpočtu obcí a okresních úřadů a kapitoly 335 pro rok 1997;

2. aby v příštích letech všechny investice směřující do resortu zdravotnictví byly předkládány a zpracovány tak, aby mohly být komplexně projednány s rozpočtovou kapitolou 335 státního rozpočtu české republiky.

O návrhu lze hlasovat.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám k těmto návrhům rozpravu. Chci se zeptat, zda se chce někdo vyjádřit k těmto návrhům. Pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, je dobré při zpracování každého návrhu zákona nebo jeho novelizace se zamyslet tak, aby se novelizace nemusela znovu opakovat. V této souvislosti bych rád upozornil na fakt, že občan může být členem jen jedné politické strany, takže vyzývám poslance Wagnera, aby stranickou legitimaci změnil.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Domnívám se, že to jo sice k jinému bodu, nicméně pan kolega Wagner se hlásí o slovo.

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, omlouvám se, že poruším zákon o jednacím řádu, že pan předseda Sládek má právo promluvit k čemukoliv, já nikoliv. Ale budu stručný. Jsem si plně vědom toho, co jsem učinil a jsem připraven nést politické důsledky. Ale horší politické důsledky by byly z toho, kdybychom - a nejen politické, ale i hospodářské - neměli rozpočet. To není o hrátkách, to je o životě lidí. Není příliš důležité, jestli budu poslancem a není příliš důležité, v jaké budu politické straně nebo v žádné. Ale řekl jsem dávno, že jsem sociální demokrat. Mohu být opět bez legitimace jako jsem byl vždy předtím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím o klid. Kdo se dále hlásí do rozpravy k doprovodným usnesením? Pan ministr Stráský.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolil bych si jenom několik slov k návrhu doprovodného usnesení, které máme posoudit. Jsem přesvědčen, že první bod, který je zde přijímán, je podložen úkolem sociálního výboru a zdravotnictví do 31. 1., tzn. předložit neprodleně stanoviska k jednotlivým stavbám.

Pokud jde o druhý bod, který se týká toho, aby ministerstvo v příštích letech podrobněji zdůvodnilo investice, doporučoval bych, aby tam bylo "stavební investice". Je to úkol, ke kterému se hlásím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi Stráskému. Hlásí se paní kolegyně Fischerová. Myslím, že ani nemusíte s "téčkem", protože je normálně otevřená rozprava.

Poslankyně Eva Fischerová: Pane předsedající, vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážím si toho, že pan ministr Stráský se k tomuto úkolu hlásí a věřím, že najdeme i v prvním bodě společnou řeč. Ano, je pravdou, že výbor pro sociální politiku a zdravotnictví při projednávání kapitoly státního rozpočtu přijal určité usnesení. Bohužel ho nemám na lavici, ale ještě během rozpravy jsem schopna pro něj zajít.

Chtěla bych říci asi tolik. Toto usnesení pojednávalo o rozkladu stavebních investic týkajících se kapitoly Ministerstva zdravotnictví, kapitoly 335.

Já jsem ve sněmovně předložila návrh na usnesení z následujícího důvodu:

Žádám vás, pane předsedající, abyste laskavě zjednal klid.

(Předsedající J. Vlach: Paní kolegyně, velmi se omlouvám za všechny kolegy i z vašeho, nebo možná zejména z vašeho klubu, kteří vám nedají šanci mluvit v klidném prostředí. Velmi mne to mrzí. Vyzývám sněmovnu ještě jednou k tomu, aby se zklidnila. Máte slovo.)

Můj návrh na usnesení nebyl motivován kalením vody. To by se dalo dělat jiným způsobem, adekvátní publicitou apod.

Můj návrh směřuje k jednomu cíli: aby v příštích letech se tato situace neopakovala, a protože jde o stavby rozestavěné a jedná se o finanční prostředky z rozpočtů měst a obcí, které byly rozdělovány v minulých letech za současného nedodržování zákona, a sice konkrétné v § 70, odst. 1, zákona o péči o zdraví lidu, který jednoznačně říká, že Ministerstvo zdravotnictví je povinno vydat stanovisko ke každé zahajované stavbě a ke každé dotaci.

Dámy a pánové, nestalo se tak. Tato stanoviska vydávána nebyla, naopak pan ministr Rubáš na jaře roku 1995 zmocnil Ministerstvo financí. Velmi mne to mrzí, že tuto otázku zde otevírám, nepovažuji to však za zbytečné. Protože jsem však člověk, který chce mít v té věci jasno, proto žádám pana ministra zdravotnictví a žádám i sněmovnu, aby mne v tom podpořila. Znovu se obracím na pana ministra Stráského, aby se pokusil zhostit nedostatků svých předchůdců. Já si myslím, že to je otázka prestiže ministerstva, aby se vrátili a aby narovnali nedostatky těch, kteří tam byli.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a panu ministrovi Stráskému za pochopení.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní kolegyni Fischerové a všem, kteří jejímu vystoupení věnovali pozornost. Kdo se dál hlásí do rozpravy k doprovodným usnesením? Nikdo.

Dámy a pánové, rozpravu uzavírám a prosím pana kolegu Wagnera, aby možná znovu zrekapituloval, co bude přesně předmětem hlasování.

Poslanec Jozef Wagner: Především by měla paní kolegyně Fischerová říci, jestli si přeje, aby body 1 a 2 usnesení se hlasovaly společně nebo samostatně. Společně. V tom případě návrh usnesení zní takto:

Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá ministra zdravotnictví, aby neprodleně předložil parlamentu komplexní stanovisko Ministerstva zdravotnictví České republiky k oprávněnosti staveb nemocnic a výši dotací uvedených ve zprávě návrhu rozpočtu obcí a okresních úřadů a kapitoly 335 pro rok 1997.

Zadruhé, aby v příštích letech všechny investice směřující do resortu zdravotnictví byly předkládány a zpracovány tak, aby mohly být komplexně projednány s rozpočtovou kapitolou 335 státního rozpočtu České republiky.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Toto tedy bude předmětem našeho dalšího hlasování.

Kdo je tedy pro přijetí těchto dvou bodů usnesení, které předkládala paní poslankyně Fischerová, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku v hlasování č. 148. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 98 pro, 61 proti.

Prosím další návrh.

Poslanec Jozef Wagner: Další návrh přednesl pan poslanec Recman a návrh zní:

Poslanecká sněmovna vrací vládě České republiky návrh státního rozpočtu, protože bod jedna je nehlasovatelný.

Bod dvě: doporučuje vládě České republiky provést změny ve státním rozpočtu atd., je rovněž nehlasovatelný.

Třetí: stanoví termín k předložení nového návrhu, kompletní návrh pana poslance Recmana, je nehlasovatelný.

Pan poslanec Vrzáň předložil návrh jménem klubu. Navrhuji návrh tohoto rozpočtu zamítnout. Je v této chvíli již nehlasovatelný.

Pan poslanec Grégr navrhl:

Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby

a) případný přebytek na účtu pojistného pro důchodové zabezpečení zůstal na tomto účtu státního rozpočtu na rok 1997 a rozhodnutí o využití těchto prostředků bylo ponecháno na Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky

b) česká vláda předložila nejpozději do konce prvního čtvrtletí 1997 Parlamentu České republiky všechna zamýšlená deregulační, cenová a jiná opatření, která mohou během roku 1997 nepříznivě ovlivnit sociální situaci občanů, spolu s kvantifikací těchto dopadů a návrhem kompenzačních sociálních opatření.

Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby takovýto rozbor dopadů zamýšlených opatření vlády na občany v následujících letech byl již vždy integrální součástí předkládaných rozpočtů.

Myslím si, že by měl také pan poslanec Grégr sdělit, jestli si přeje hlasovat jako o celku.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, děkuji. Předmětem 149. hlasování. Omlouvám se, pan ministr Kočárník.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážená Poslanecká sněmovno, návrh, který je pod písmenem a) je nadbytečný, protože taková už je praxe. Tak to je, že Poslanecká sněmovna o přebytku na důchodovém účtu rozhoduje. To jsme si přijali loni.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Ještě někdo si přeje se vyjádřit? Není tomu tak.

Dámy a pánové, pan kolega Grégr nemodifikuje svůj návrh. Budeme hlasovat o písmenech a), b), c) jako o celku.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 150. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 95 pro, 85 proti.

Prosím o další návrh, je-li takový.

Poslanec Jozef Wagner: Návrh pana poslance Ambrozka jsme již projednali. Projednali jsme druhou část. Ještě zbývá jeden z návrhů pana poslance Ambrozka, a to je: Jménem klubu KDU-ČSL navrhuji doprovodné usnesení, jehož text zní:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby v rámci svých zákonných kompetencí vyčlenila 500 milionů korun z prostředků Fondu národního majetku na posílení programu obnovy vesnice.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Nejsem si jist tím, že vláda má zákonné pravomoci směrem k Fondu národního majetku. Nejsem ovšem znalcem této problematiky. Pan kolega Benda se hlásí.

Poslanec Marek Benda: Já se omlouvám, ale dovolím si vyslovit drobnou pochybnost, protože v zákoně o Fondu národního majetku stanoví tato sněmovna, kam mohou být finanční prostředky určeny a Fond na program obnovy vesnice tam není. Ale opravte mne, pane navrhovateli, jestli je to jinak.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan kolega Šafařík se hlásí, potom pan poslanec a předseda Fondu Roman Češka.

Poslanec Pavel Šafařík: Vláda s těmi prostředky z Fondu národního majetku samozřejmě zacházet může.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan ministr financí má přednost. Potom pan kolega Češka.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Všechno, co může vláda učinit, je obsaženo v zákoně o Fondu národního majetku. Pokud to v tomto zákoně obsaženo není, tak toto vláda učinit nemůže. A toto není v zákoně o Fondu národního majetku obsaženo.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan kolega Češka se hlásí o slovo.

Poslanec Roman Češka: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi říci několik poznámek na toto téma.

Za prvé skutečné vláda nemá ve své kompetenci takovýto výdaj vůbec učinit. Tento výdaj může být učiněn, avšak pouze formou zákona. To znamená, že toto by měla ve své kompetenci Poslanecká sněmovna.

Já bych však vaši pozornost rád upřel na jiný aspekt toho návrhu, který spočívá v tom, že návrh vychází z logiky. Nemáme zdroje ve státním rozpočtu, sáhneme někam, kde se domníváme, že zdroje jsou. Vadí mi na takovémto přístupu, že si navrhovatel neověří, zdali tam ty peníze skutečně jsou a zdali by takovýmto výdajem z Fondu národního majetku nedošlo pouze k tomu, k čemu dochází s každým novým výdajem z Fondu, tzn. k vytváření budoucího schodku státního rozpočtu.

Chtěl bych vás ubezpečit, že budete mít možnost projednávat bilanci Fondu národního majetku, budete projednávat výroční zprávu za toto období, rozpočet na příští rok, ve kterém je celková bilance Fondu národního majetku a z té celkové bilance Fondu národního majetku vyplývá, že tam nejsou žádné rezervní položky, které by bylo možné využít. Již několik posledních rozhodnutí vlády České republiky, které byly ve vztahu k Fondu národního majetku učiněny, byly učiněny s tím, že nebylo přesně prověřeno, jestli tam peníze jsou či nikoliv.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane kolego, já se velmi omlouvám. Blíží se Vánoce, já jsem tolerance sama, ale to, co činíte, je opravdu nad rámec zákona o jednacím řádu. Vy jste se přihlásil s poznámkou, ke které jste vlastně neměl dostat šanci, protože není otevřena rozprava. Ta byla dávno ukončena. Děkuji za informace, které jsme dostali a prosím, každou další větu či slovo važte.

Poslanec Roman Češka: Tak poslední věta je: Jakýkoliv další výdaj bude znamenat vytváření skrytého schodku státního rozpočtu pro budoucí období.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. K další poznámce, ke které bych neměl dát šanci, se hlásí pan kolega Šafařík. Obě oči zavřeny. Pane kolego, prosím, buďte stručný.

Poslanec Pavel Šafařík: Chtěl bych upozornit, že předseda výkonného výboru Fondu národního majetku popřel slova předsedy prezídia Fondu národního majetku, protože v tom usnesení není forma. Jakou formou - usnesením nebo zákonem. Jenom - aby vyčlenila. Koncovka je, že je v možnostech vlády ve svých zákonných kompetencích toto činit. Pánové, mluvme trochu pravdy.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan kolega Benda.

Poslanec Marek Benda: Omlouvám se, ale opravdu si přečtěme alespoň Ústavu České republiky. Zákony v této zemi, alespoň doufám, přijímá Parlament a nikoliv vláda. A jestli lze něco udělat zákonem, tak nemůžeme říci, že to je v zákonné kompetenci vlády. To přece je takové překroucení Ústavy, že to snad ani nejde.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, nebude-li námitek, ukončím debatu k této věci. Není námitek. Budeme rozhodovat hlasováním o tom, zda je tento návrh hlasovatelný. To bude pravděpodobné nejrychlejší. Pan kolega Wagner se hlásí o slovo jako zpravodaj.

Poslanec Jozef Wagner: Já tady mám poznámku, že je to nehlasovatelné a že je to v rozporu se zákonem č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodu majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku ve znění pozdějších předpisů. A je to stanovisko legislativy sněmovny.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Je námitek proti tomu, abychom toto stanovisko fundovaných právníků respektovali? Není-li námitek, budeme pokračovat dalším návrhem, je-li ještě nějaký, který jsme nepodrobili hlasování.

Poslanec Jozef Wagner: Ano, je tady návrh poslance Zemana. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby do 31. ledna 1997 předložila Poslanecké sněmovně časový harmonogram zvyšování platů pedagogických pracovníků dohodnutý s příslušnými odborovými svazy, a to s výhledem na celé volební období.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Je to návrh pana kolegy Eduarda Zemana.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 151. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 97 pro, 78 proti.

Prosím další návrh.

Poslanec Jozef Wagner: Poslední návrh je můj: Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby připravila komplex opatření v hospodářské politice, kterými by pomohla prorůstové politice a zajištění tvorby nových zdrojů státního rozpočtu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 152. Kdo je proti?

Dámy a pánové, tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 59 pro, 79 proti.

Pan kolega Kasal se hlásí se závažnou poznámkou.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, my jsme si stanovili jednacím řádem způsob, který říká, kdy kdo hlasuje, kdy může hlasovat. A já se ptám pana poslance Grosse, zdali při hlasování č. 151 zde byl nebo nebyl. Je to předposlední hlasování, kdy jste přišel, pane poslanče, pozdě a na výstupu mám, že jste tady byl a hlasoval jste před chvílí, že ano. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan kolega Gross se hlásí o slovo.

Poslanec Stanislav Gross: Já si myslím, že věci je možno řešit klidně. Kdybyste sledoval můj pohyb - a od sledování pohybu jsou zde některé instituce - věděl byste, že v okamžiku, kdy bylo zahájení hlasování, jsem vyběhl, předal materiály a vrátil se zpět při vyhlašování výsledků. Myslím si, že pokud zde byly nějaké kamery, jsou schopny to dokladovat. Pokud byste myslel, že to tak nebylo, musel byste obvinit kolegy Grulicha, Brožíka nebo někoho jiného, kdo byl v dosahu a mohl za mne hlasovat. Tak tomu ale nebylo.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, nicméně nikdo nezpochybnil výsledek hlasování. Já vám děkuji za tu klidnou atmosféru, ve které pracujeme na závěr tohoto týdne. Nepletu-li se, vypořádali jsme se se všemi návrhy, které se týkají tohoto bodu.

Dámy a pánové, pan kolega Krejsa se hlásí o slovo.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, to co se před chvílí stalo, je natolik závažná věc, že navrhuji svolat grémium politických klubů. Opravuji se - poradu předsedů politických klubů.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji za přednesení návrhu. Dámy a pánové, nikdo nereaguje, nikdo tuto poradu nechce svolat, já ji sám svolat nemohu. Dámy a pánové, chci se zeptat, zda je nějakých výrazných námitek proti tomu, abychom projednali ještě ten jeden závažný bod. Já jsem na to upozornil. Pan kolega Ruml se hlásí o slovo a velmi se přimlouvá za to, abychom projednali vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění zákona č. 468/1991 Sb., zákona č. 68/1993 Sb., zákona č. 189/1993 Sb., zákona č. 117/1994 Sb. a nálezu Ústavního soudu České republiky - a to je ten důvod - vyhlášeného pod č. 296/1995 Sb. I zde se jedná o třetí čtení. Sněmovní tisk 69. Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 69/2.

Já bych v tomto okamžiku chtěl požádat pana kolegu Rumla, aby se ujal slova, nicméně o slovo se hlásí pan poslanec Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, pane premiére, dámy a pánové, já sice chápu vážnou situaci. Na tu situaci jsme upozorňovali. Klub ksčm zpracoval návrh zákona o politických stranách. Pan kolega Matulka tento zákon předložil.

Zákon byl schválen v prvním čtení a propuštěn do druhého čtení. Přesto vláda trvala na tom, že předloží vlastní návrh zákona, také to učinila a čekali jsme, až se bude projednávat návrh zákona vládního. Když jsem požádal několikrát, opakovaně, na poradě předsedů poslaneckých klubů u předsedy Poslanecké sněmovny a na organizačním výboru, aby byl předsunut náš návrh, abychom dostáli aspoň minimální slušnosti jednání v této sněmovně, nebylo mi vyhověno.

Já v tuto chvíli odmítám jednat o vládním návrhu zákona o politických stranách a žádám nyní přestávku pro náš klub do 21 hodin.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan kolega Ruml se hlásí o slovo. Pane ministře, prosím o chvilku strpení, prosím i kolegy Nečase a Bendu, aby ještě dali panu ministrovi šanci se vyjádřit.

Ministr vnitra ČR Jan Ruml: Vážení kolegové, nevím, proč tolik vzrušení kvůli věci, která si tolik vzrušení nezasluhuje. Vím, že tady byly dva návrhy zákonů, poslanecký a vládní. Nakonec se rozhodlo, že vládní prolíná poslaneckým, poslanecký vládním. Oba zákony se projednávaly ve stejnou dobu, byli jsme ve shodě, že jsou téměř identické, jde tady o pozměňovací návrhy. Situace je ještě o to složitější, že pan prezident má 15 dní na podepsání zákona. Víte, že pan prezident je v současné době v nemocnici, že není možné zkrátit lhůtu, aniž by ho člověk obtěžoval v nemocničním zařízení.

Chtěl bych vás požádat o toleranci a využití předvánoční atmosféry k tomu, abychom tento poměrně jednoduchý zákon tady projednali. Nevím, proč pan poslanec Filip má tak strašně vzrušený, nepříjemný a nepřátelský hlas, tento zákon za to opravdu nestojí a pokud můžeme ještě chvíli vydržet, za půl hodiny jsme hotovi a můžeme se v klidu rozejít s tím, že tento zákon nabyde účinnosti 1. ledna.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Pan kolega Matulka se hlásí o slovo. Já jsem i jeho vyjádření před několika dny chápal podobně.

Poslanec Dalibor Matulka: Speciálně panu ministru Rumlovi odporuji, a věřte mi, upřímně nerad, poněvadž dosavadní záležitost byla vedena skutečné docela korektně. Vzpomenete si i na určité džentlmenské dohody z obou stran. Ale na tomto místě musím nerad připomenout a doplnit o to kolegu Filipa, že na začátku této schůze jsem i já jako navrhovatel toho návrhu upozorňoval na to, o čem kolega Filip mluvil, že tady došlo k přehození logického sledu tak, jak návrhy byly podány, čili to džentlmenství, které jsme provedli během prvního a druhého čtení, se zaměnilo - pokud jde o pořad těchto bodů - za prachobyčejnou sprosťárnu, ještě k tomu odhlasovanou sněmovnou.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Matulkovi. Hlásí se ještě někdo o slovo? Dámy a pánové, i z osobních důvodů, abych nebyl opět vypískán, si dovolím vyhlásit přestávku, a to do úterka 14 hodin.

Pan kolega Brožík chce ještě poznamenat něco k věci, o které mluvil. Vzpomínám si. A pan kolega Langer se hlásí o slovo.

Poslanec František Brožík: Přátelé, omlouvám se, že vás zdržím, ale věřím, že velice krátce. Předkládal jsem procedurální návrh k tomu, aby příští týden, až sněmovna začne od 14 hodin, nebylo v úterý do 20 hodin prováděno žádné hlasování, protože odjede skupina do Bruselu, takže veškeré hlasování aby bylo přesunuto na středu od 9 hodin. V pondělí se tato skupina sejde v 8 hodin před budovou. Jestliže tady nebude odhlasováno toto usnesení sněmovny, tak ani sociální demokracie nepojede do Bruselu a bude to mezinárodní ostuda. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, chtěl bych vás požádat, zejména kolegu Brožíka, aby mi věnoval pozornost. Žádám diskutéry ze sálu, aby mi věnovali pozornost. Zvažte to, jestli mě třeba nebudete poslouchat jako navrhovatel usnesení. Děkuji vám.

Rozuměl bych tomu, že se zde dohodneme anebo že odhlasujeme ten postup, že budeme v úterý pokračovat méně konfliktními nebo ne spornými body, zejména druhými čteními zákonů, ale sněmovna si nemůže odhlasovat, že bude jednat a nebude hlasovat. To prostě z ústavy nejde. Já jsem ochoten podpořit džentlmenskou dohodu, protože se domnívám, že by nic nemělo bránit tomu, abychom se poté, co jsme projednali státní rozpočet, dostali k projednávání dalších bodů v úterý a myslím, že by dokonce delegace mohla odjet celá. Nicméně zvažte, pane kolego Brožíku, zda nebudete svůj návrh nějak modifikovat, protože takto obávám se, že není možno o něm hlasovat. Pan premiér se hlásí o slovo.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Mám takový malý smířlivý návrh. Kdyby mě pan kolega Brožík teď mohl poslouchat, kdybyste mu to, pane předsedající, řekl. Chtěl bych říci tuto informaci sněmovně: vláda má opravdu poslední týden velkou spoustu dokumentů a velmi, velmi složitě hledá, kdy by se mohla sejít. Uvažuje o jednání ve středu ráno od 7,30 do 10,45 a přijít sem v 11 na jednání. Kdybychom se domluvili tak, že by vláda udělala své zasedání místo toho v úterý odpoledne od 14 hodin místo chvíle, kdy by tady mohl začít parlament a začít ve středu nějak velmi brzy ráno, abychom tu mezeru, která se ztratí v úterý vyrovnali, možná, že je to proveditelná věc. Nabízím to jako jednu z možností. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, dovolte mi také větičku k tomu. Rozumím tomu, že by delegace se mohla účastnit, čeho je potřeba, že by vláda mohla v úterý odpoledne jednat, to si řekněme tichým hláskem všechno, a že bychom přesto mohli projednat některá druhá čtení relativně bez problémů a pokusit se malinko zachránit vánoční svátky. Ale to berte jen jako poznámku. Pan kolega Kroupa se ujme slova.

Poslanec Daniel Kroupa: Dámy a pánové, pro případ, že by žádné z těchto doporučení nebylo akceptováno, podávám návrh, aby delegace do Bruselu odjela v paritním složení. V tom případě by některé problémy odpadly. Jde jen o to, kdo se té delegace účastní. Pokud se jí účastní všichni členové, problémy myslím odpadají.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: V tomto okamžiku žádám předsedy klubů, aby se vyjádřili k tomuto návrhu, aby případně garantovali vstřícné stanovisko.Tak bychom mohli ukončit dnešní jednání. Pan kolega Sládek se hlásí, potom pan kolega Uhde.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, jak lze teď rozlišit konfliktní a nekonfliktní body? Mnohdy jsme překvapeni tím, do jaké debaty, do jaké šíře se některé návrhy zákonů nakonec rozvinou. Já osobně jsem pochopil návrh předsedy vlády tak, že optimální by bylo svolat schůzi na středu 9 hodin ráno.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, rozuměl jsem tomu stejné. Prosím další vystoupení v rozpravě.

Poslanec Milan Uhde: Já se osobně přimlouvám za návrh předsedy vlády, ale kromě toho prohlašuji, že souhlasím s tím, aby delegace v paritním složení odjela, tak jak to odpovídá pozvání.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kolega Gross se hlásí.

Poslanec Stanislav Gross: Já si myslím, že celý problém můžeme vyřešit - v případě, že všichni předsedové klubů tady budou garantovat ochotu se dohodnout - tak, že v úterý na jednání předsedy s místopředsedy Sněmovny a předsedy poslaneckých klubů můžeme dospět k nějaké dohodě. (Nepřehledná diskuse v sále.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já tomu rozumím a myslel jsem si, že to je to místo, kde se dohodneme o dalších bodech, kterými budeme pokračovat. Nicméně teď je třeba oznámit, kdy budeme pokračovat. Pan kolega Brožík.

Poslanec František Brožík: Pane místopředsedo, bylo by možno tedy můj návrh modifikovat tak, a na tom bychom se snad mohli usnést, že v úterý budou projednávána jenom druhá čtení? (Nepřehledná diskuse v sále.) Upravit program tak, aby v úterý byla projednávána jenom druhá čtení.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, dokonce si myslím, že na řadě jsou čtyři návrhy zákonů pana kolegy Dlouhého, a to tak, že by byl ten čas využit. Pan poslanec Sládek se hlásí.

Poslanec Miroslav Sládek: Ale to je pouhá hypotetická konstrukce. Protože kdokoli při zahájení schůze může cokoliv navrhnout. Takže na to bych nespoléhal. Opakuji znovu. Podal jsem procedurální návrh, aby schůze začala ve středu v 9.00 hodin. Prosím, aby o tom bylo hlasováno. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan kolega Langer se přihlásil zcela mimo tento bod. Prosím, aby se ujal slova a pak dám hlasovat o tom, kdy máme pokračovat v jednání.

Poslanec Ivan Langer: Pokud dovolíte, já jsem členem té delegace, který nemůže z osobních důvodů odjet do zahraničí, ale jsem schopen z tohoto místa panu kolegu Brožíkovi garantovat, že bude-li hlasováno, vždycky se odpojím a nebudu zde. To je první bod.

Druhý bod: Chtěl bych upozornit na drobnou nesrovnalost mezi hlasováním a zápisem o hlasování o státním rozpočtu. Je tam mylně uvedeno, že jsem nehlasoval. Já jsem hlasoval pro. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegu Langerovi. Dámy a pánové, protože už se nikdo nehlásí - aspoň doufám, že se nikdo nehlásí - chystám se dát hlasovat o tom, kdy budeme pokračovat. Zvažte ty dvě varianty. Jako první zazněl návrh na pokračování schůze ve středu v 9.00 hodin. V případě, že tento návrh nebude přijat, vyhlásím jako předsedající, že se sejdeme v úterý ve 14.00 hodin. Říkám za sebe, že se budu snažit pracovat k tomu, abychom projednávali skutečně v souladu s gentlemanskou dohodou body, o kterých bylo hovořeno.

Dámy a pánové, kdo je pro to, abychom zahájili schůzi ve středu v 9.00 hodin ráno? Kdo je proti? (Hlasování č.153.)

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 73 pro, 74 proti.

Dámy a pánové, já se s vámi loučím, sejdeme se v úterý ve 14.00 hodin a zahájíme body, kde předkladatelem je pan ministr Dlouhý.

(Schůze přerušena ve 20.04 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP