Úterý 10. prosince 1996

Poslanec Josef Borák: Pana předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, jménem poslaneckého klubu KDU-ČSL navrhuji tyto změny v návrhu pořadu 7. schůze Poslanecké sněmovny.

Za prvé změnit název bodu 62 schůze, který nyní bude znít Návrh na změny ve složení výborů a komisí Poslanecké sněmovny.

Za druhé tento bod návrhu 62 přeřadit jako bod 2, to z těch důvodů, že nemáme plnoprávné zastoupení ve výboru hospodářském, kdyby zasedal v průběhu zasedání sněmovny, toto zastoupení by nebylo uplatněno.

Za třetí zařadit nový bod schůze s názvem Návrh na volbu člena komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR Poslanecké sněmovny jako první bod pořadu v pátek 13. 12. 1996.

Za čtvrté zařadit nový bod schůze s názvem Návrh na volbu předsedy Komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR Poslanecké sněmovny jako první bod pořadu v úterý 17. 12. 1996. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče, protože Vaše návrhy byly obsáhlé, pěkné bych Vás poprosil, abyste mně je předal písemně, aby při hlasování nedošlo k možné desinterpretaci.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Wagnerovi, připraví se pan poslanec Tyl.

Poslanec Jozef Wagner: Vážené kolegyně, váženi kolegové, navrhuji pouze malou změnu. Doporučuji, aby projednávání Návrhu zákona o státním rozpočtu mělo pevně stanovenou dobu, a to je zahájení ve středu v 9 hodin, a to z toho důvodu, aby byla ještě jistá míra pravděpodobnosti, že bude možné po 48 hodinách zahájit třetí čtení, protože jsme obdrželi informace, že někteří členové sněmovny začátkem příštího týdne - a někteří po dobu celého týdne - se mají účastnit práce v zahraničních delegacích mimo území republiky. Takže by bylo užitečné, kdyby se povedlo projednat státní rozpočet tak, aby se jednání mohli zúčastnit pokud možno všichni poslanci.

A pak bych měl druhý návrh, ke kterému mě vyprovokoval pan kolega Matulka. Navrhuje zaměnit body 3 a 4. Rozpočtový výbor za přítomnosti pana Matulky projednal příslušné návrhy, doporučil vládní návrh k projednání ve Sněmovně a návrh poslance Matulky nedoporučil. Z toho důvodu se domnívám, že si mohu dovolit předložit návrh na vypuštění bodu 4, to je Návrhu poslance Matulky k zákonu o politických stranách. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Wagnerovi. Než udělím slovo panu poslanci Tylovi a po něm panu ministrovi Skalickému, přihlásil se o slovo předseda klubu KSČM pan poslanec Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážená sněmovno, já jsem předložil návrh na projednání usnesení Poslanecké sněmovny ve věci česko-německé deklarace. Velmi mě mrzí, že pan premiér mě nepochopil, pravděpodobné mě neposlouchal, protože já jsem tady dramaticky nehovořil stylem pana předsedy Sládka. Já jsem mluvil o něčem jiném. Proto svůj návrh, který jsem předložil, měním tak, že souhlasím s tím, aby se tímto usnesením zabývala sněmovna 19. prosince, tedy po zasedání vlády. Nemohu v tuto dobu říci, jaký to bude bod jednání.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, děkuji panu poslanci Filipovi. Nyní má slovo pan poslanec Miroslav Tyl, připraví se pan ministr Jiří Skalický.

Poslanec Miroslav Tyl: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, na základě jednání zemědělského výboru si dovolím doporučit vypustit z pořadu této schůze bod 11 - Vládní návrh zákona o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, zkráceně zvaného C.I.T.E.S., a to sice z toho důvodu, že zemědělský výbor nedoprojednal ve druhém čtení tuto normu a dohodl se s předkladatelem na technických krocích, které povedou k dokončení toho druhého čtení. Čili doporučuji to tentokrát vypustit a samozřejmě předpokládám jeho zařazení na únorové schůzi. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, děkuji panu poslanci Tylovi. Uděluji slovo panu ministrovi Skalickému a připraví se paní poslankyně Hana Marvanová.

Ministr životního prostředí ČR Jiří Skalický: Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, při diskusi v rámci prvního čtení oné zmíněné normy, o které hovořil pan poslanec Tyl, jsem uvítal, že se touto úmluvou a příslušným zákonem bude zabývat i zemědělský výbor. Musím ocenit konstruktivní jednání jak výboru pro veřejnou správu a životní prostředí, tak zemědělského výboru, a zároveň musím vyslovit politování nad tím, že se jednání zemědělského výboru nepodařilo dotáhnout do úplného konce.

Nicméně odložení tohoto bodu na únorovou schůzi by způsobilo jisté komplikace, kterým si myslím, že je možné předejít.

Jak jistě víte a sledujete i v tisku, Česká republika je jako transitní země předmětem kritiky na mezinárodním poli co se týče nebránění nelegálnímu obchodu s chráněnými živočichy a na jaře příštího roku se sejde schůzka signatářů úmluvy, na které bychom zřejmě byli velmi kritizováni, kdybychom museli konstatovat, že stav příprav příslušného zákona se v naší zemi nepohnul ani o píď zhruba rok a půl.

Já se proto domnívám, že tomu problému, že zemědělský výbor nedokončil projednání všech pozměňovacích návrhů, ač jsou připraveny jak tyto pozměňovací návrhy, tak stanoviska mého resortu, můžeme předejít tím, že bychom přeřadili tento bod 11 na pozdější dobu. Já bych navrhoval na konec druhých čtení, to je za současný bod 32, a tím bychom vytvořili prostor pro poměrně krátké jednání zemědělského výboru, které by mohlo diskusi nad danou problematikou ukončit.

Opravdu nemohu souhlasit s tím, aby projednání tohoto bodu ve druhém čtení bylo odkládáno až na únorovou schůzi.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane ministře. Registruji váš návrh jako návrh na přeřazení bodu 11 za bod 32. Nyní je přihlášena paní poslankyně Hana Marvanová, připraví se pan poslanec Jan Černý.

Poslankyně Hana Marvanová: Vážená sněmovno, ráda bych přednesla návrh na vypuštění dosavadního bodu 10 z programu. Pokud by tento návrh nebyl přijat, navrhuji, aby tento bod byl přesunut za blok druhých čtení, to znamená za bod 32. Dosavadní bod 10 hovoří o vládním návrhu zákona o nadacích. Tento návrh zákona projednávaly tři výbory - rozpočtový, ústavně právní a výbor pro vědu, vzděláni a kulturu. V jednotlivých usneseních výborů se objevila rozporná stanoviska. Myslím si, že by bylo dobré, aby byl ještě dán časový prostor o těchto rozporných stanoviscích jednat, aby bylo projednávání tohoto zákona na plénu snadnější.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Druhý návrh předkládáte v případě, že neprojde váš první návrh na vypuštění bodu 10. Děkuji. Na řadě je pan poslanec Jan Černý, připraví se pan poslanec Vladimír Špidla.

Poslanec Jan Černý: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, já v návaznosti na pozměňovací návrh pana kolegy Uhdeho navrhuji, aby bod 70, což je Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 61, třetí čtení a zároveň bod 83, což je Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 47, byly přesunuty tak, aby jejich projednávání mohlo začít tento pátek v 9 hodin.

Zdůvodnění bude velmi krátké. Jsou to návrhy zákonů, které mají přímý vztah ke státnímu rozpočtu a bylo by nanejvýše vhodné, aby začaly platit od 1. 1. příštího roku.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Nyní je na řadě pan poslanec Špidla. Ještě vám oznámím, že pan poslanec Payne má náhradní kartu 26.

Poslanec Vladimír Špidla: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych navrhl přesun bodu 39, to je Vládní návrh zákona o všeobecném zdravotním pojištění, až za bod 85, to jo Vládní návrh zákona o mírovém využití atomové energie.

Důvod, který mě vede k tomuto návrhu, spočívá ve velmi napjatých lhůtách, ve kterých jo tato zásadní předloha projednávána a vzhledem k tomu, že očekávám další expertní stanoviska a jsem zpravodajem k této věci, považoval bych za korektní, aby v průběhu projednávání byl alespoň tento minimální čas poskytnut.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Špidlovi. Ještě se přihlásila paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych se velmi stručné ve dvou větách jako předsedkyně mandátového a imunitního výboru vyjádřila k návrhu pana poslance Vika, který navrhoval vypustit bod, který se nazývá "Návrh mandátového a imunitního výboru na vyslovení souhlasu s trestním stíháním jeho osoby". Odůvodnil to tak, že neměl možnost předstoupit před mandátový a imunitní výbor a vysvětlit situaci. Já mám před sebou fotokopii doručenky. Pan poslanec Vik byl řádné na jednání výboru obeslán, doručenka se vrátila zpět, samozřejmě bez pozvánky, která pravděpodobně zůstala v jeho rukou nebo v rukou toho, kdo ji převzal, takže podle mne není důvodu, aby se tento bod z programu schůze vypouštěl. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Röschové a táži se vás, zda si ještě někdo přeje vystoupit v diskusi k programu 7. plenární schůze. Pan předseda Filip, poté pan poslanec Sládek.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych krátce reagoval na procedurální nesmysl, který přednesl pan poslanec Wagner, protože samozřejmě v prvním čtení náš návrh zákona o politických stranách prošel touto sněmovnou, byl řádně přikázán, a tedy bylo legitimním právem našeho poslaneckého klubu a poslance Matulky a dalších, kteří to navrhovali, aby se o tomto návrhu, který byl projednán dříve, jednalo také v tomto pořadí. Procedurálně to nemohl výbor rozpočtový odmítnout.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nyní je na řadě pan předseda klubu SPR-RSČ Miroslav Sládek, připraví se pan poslanec Robert Kolář.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, jsem nucen - byť nerad - reagovat na osočování ze strany předsedkyně imunitního a mandátového výboru, protože máme vážné pochybnosti o tom, jakým stylem vůbec tento výbor pracuje a jakým stylem jsou znevažováni poslanci Republikánské strany, kteří s tímto výborem mají bohužel často co do činění.

Janu Vikovi pozvání na jednání výboru doručeno nebylo, pokud ovšem nebylo doručeno obdobně jako tomu bylo v mém případě, kdy jsem projednáván za moje výroky zde na schůzi sněmovny, kdy imunitní a mandátový výbor vzal za své velmi šeredně napsané nebo odbyté vyjádření jakéhosi poštovního doručovatele, který se ani nepodepsal a napsal na obálku "Adresát odmítl převzít. Zpět. " Doručovatel se nepodepsal, přesto tato naškrábaná poznámka stačila mandátovému a imunitnímu výboru k tomu, aby prohlásil, že mi tento dopis doručen byl a že tedy už plyne lhůta pro odvolání.

Já vás zde mohu stručné seznámit s tím, že mi tento dopis předán být nemohl ani jsem ho nemohl odmítnout převzít, protože zaprvé byl adresován na Bělohorskou 74, Praha 6, kde sídlí redakce týdeníku Republika, který vydává Republika, společnost s ručením omezeným, tedy ne Sdružení pro republiku -Republikánská strana Československa.

Za další - v té době jsem absolvoval tato místa: Bělá nad Radbuzou, Poběžovice, Horšovský Týn, Staňkov, Heřmanova Huť, Kladruby, Vimperk, Husinec, Prachatice, Netolice, Lhenice atd. Nechápu, jak v té době jsem zároveň mohl být na Bělohorské 74 v Praze 6 a odmítat převzít jakýsi dopis.

Imunitnímu a mandátovému výboru stačí cokoliv, pokud je to v zájmu potlačování nepohodlných opozičních poslanců. Naopak, imunitní a mandátový výbor naprosto nereaguje, pokud se jedná o poslance vládní koalice. Divím se tomu, že dosud nikdo neprojednával v imunitním a mandátovém výboru havárii místopředsedy Poslanecké sněmovny pana Vlacha, který při srážce zranil dva policisty.

Musím brát samozřejmě za vděk novinovou zprávou, protože podle vyjádření předsedy vlády jsou noviny naprosto důvěryhodné. Vždyť on nás přece odkázal, když jsme se ptali na text česko-německé deklarace, odkázal nás "vemte si to z novin". Beru za směrodatné to, že předseda vlády ví, o čem mluví, tzn. vyzývám mandátový a imunitní výbor, aby se zabýval touto záležitostí, kdy místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Vlach při srážce zranil dva policisty. Jak to, že taková věc jde do ztracena? Tady je přece pochybnost o tom, jakým způsobem se jedná a jaké zbraně jsou používány vůči protivníkům. Tady se totiž skutečně mnoha poslancům vládní koalice nedá věřit už ani pozdravení.

Jen takový exemplární příklad, ne ve vztahu k nějaké trestné činnosti a podobně, jen mezilidsky. Svého času se zde projednávala otázka Všech svatých, památky zesnulých, apod. Vystoupil zde jeden poslanec za lidovou stranu, člověk by řekl poslanec kovaný v těchto otázkách, zběhlý v těchto otázkách, tím pádem mu můžeme věřit. A prohlašoval zde, že Všech svatých se nikde neslaví 1. listopadu atd. Samozřejmě, že se slaví. Pokud už ani lidovci, kteří se při každém druhém slovu ohánějí s ámen a pánem Bohem apod., neznají, kdy se slaví církevní svátky ve světě, je to na pováženou.

Víte, že tady už byl mnohokrát citován výrok místopředsedy Sněmovny pana Vlacha, který prohlašoval, že je nesmysl, aby Sněmovna schvalovala Jednací řád pro Senát a že o ničem takovém nikdy neslyšel, takže vedoucí funkcionáři sněmovny neznají ústavu. Upozorňuji na to, že situace je trochu vážnější, než se mnohým může zdát, protože tady nejsou ani v nejmenším respektována zásadní demokratická pravidla hry. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sládkovi a jako poslední se přihlásil pan poslanec Rober Kolář. Ještě před ním - a dámě dáme přednost - se přihlásila paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, pane premiére, dámy a pánové. Přestože všichni poslanci, kteří měli předstoupit před mandátový a imunitní výbor ze strany republikánské, byli řádně obesláni, přesto vyhovuji apelům pana poslance Sládka a svolávám na zítra na sedmou hodinu večer mandátový a imunitní výbor. Prosím všechny členy, aby se dostavili.

Zde ústně na mikrofon zvu pana poslance Sládka, aby mohl před něj předstoupit a řádně se obhájit, a zároveň zvu i pana poslance Vika. Děkuji, (Potlesk.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Röschové a uděluji slovo poslanci Robertu Kolářovi. Předseda klubu má přednostní právo, takže pan předseda Sládek. Pan poslanec Kolář byl již podruhé odstrčen.

Poslanec Miroslav Sládek: Pan předsedo, dámy a pánové. Myslím, že to minimální, co bychom jeden pro druhého mohli udělat, je to, abychom si navzájem naslouchali. Z vystoupení paní poslankyně Röschové je patrno, že mě celou dobu vůbec neposlouchala. Hovořil jsem o Janu Vikovi a uváděl jsem jenom další příklady práce mandátového a imunitního výboru. Šlo o poslance Jana Vika, o to, aby on byl řádně pozván a mohl se vyjádřit. Já osobně za sebe, víte, co bych Vám nejradši řekl ke svému poslaneckému platu? To si jistě domyslíte. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji a pln naděje dávám slovo panu poslanci Kolářovi a doufám, že se k němu nyní dostane.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, pane premiére, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové. Rád bych obrátil vaši pozornost k jednomu z pozměňovacích návrhů, který tady zazněl v rozpravě, a sice k návrhu pana kolegy Boráka. Domnívám se, že lze hlasovat pouze o přesunu bodu 62, tj. bod "Návrh na změny ve složení výborů Poslanecké sněmovny", a ne tak, jak to bylo navrženo současně "Změny v komisích", takový bod nebyl zařazen na program pléna a nebyly stanoveny lhůty.

Současně se domnívám, že nelze hlasovat o zařazení bodu "Návrh na změny v členství ve Stálé komisi Poslanecké sněmovny pro použití operativní techniky policie České republiky" a dále bod "Návrh na kandidáty na předsedu Stálé komise Poslanecké sněmovny pro použití operativní techniky policie České republiky". Logika jest naprosto stejná jako u mého předchozího návrhu, kdy jsem navrhoval vypustit bod - zkrácené - volba členů zvláštního kontrolního orgánu pro vojenské obranné zpravodajství, neboť i u těchto dvou voleb platí desetidenní lhůta a nabyli bychom schopni do soboty 21. 12. tuto volbu podle našeho jednacího řádu uskutečnit. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Pochopil jsem jeho poznámku tak, že body 3 a 4 původního návrhu pana předsedy Boráka považuje z důvodu desetidenní lhůty za nehlasovatelné. Registruji tuto připomínku.

Nyní se ještě hlásil pan poslanec Vik.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, dámy a pánové, je mi líto, ale musím znovu vystoupit a ohradit se proti slovům předsedkyně mandátového a imunitního výboru paní Röschové. Já prostě na rozdíl od mnoha jiných netrpím žádným rozdvojením osobnosti a tvrdím tady před vámi všemi, že jsem žádnou pozvánku, žádný doporučený dopis, prosté potvrzení o převzetí nepodepsal. Nevím, koho tam máte podepsaného, ale mně tedy rozhodně nikoliv. Myslím si také, že při takovém doporučeném dopise je běžné, že pošta si napíše číslo občanského průkazu toho, komu doporučuje dopis, než mu to předá. Prostě odmítám to, co řekla předsedkyně výboru Röschová. Tvrdím vám tady, že jsem žádný dopis nepřevzal a žádnou doručenku jsem nepodepsal. Není možné tady tvrdit opak, pak si připadám jako někde v blázinci. Nezlobte se na mě, to není Poslanecká sněmovna, to je potom blázinec.

Další věc - zapomněl jsem ještě navrhnout vypustit bod 5. 48 s názvem "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k ústním interpelacím", a to vzhledem k tomu, že dosavadní navrhované texty stejně nic neřeší a usnesení je nadbytečné.

Dále bych chtěl upozornit Poslaneckou sněmovnu, že jsou nám roznášeny zvláštní seznamy vylosovaných či nevylosovaných ústních interpelací, aby na to byl brán zřetel, protože podle mého názoru nemáme v rukou správné materiály. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče a doufám, že toto byl poslední příspěvek. Nicméně táži se pro jistotu, přeje si ještě někdo z poslanců vystoupit k programu 7. plenární schůze této sněmovny? Jelikož žádnou zdviženou ruku nevidím, diskusi k tomuto tématu končím a přejdeme k hlasování o pozměňovacích návrzích v pořadí, jak byly předloženy.

První pozměňovací návrh předložil pan poslanec Krejsa a zní: Odvolání paní poslankyně Marie Noveské z Meziparlamentní delegace do Rady Evropy. Tento bod navrhuje pan poslanec Krejsa zařadit před bod 61. Táži se pana poslance Krejsy, zda jsem ho správně interpretoval. Děkuji pane poslanče, v tomto případě je tento návrh hlasovatelný. Zahajuji tedy hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Krejsy, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh pana poslance Krejsy nebyl přijat, protože ze 180 přítomných pro něj hlasovalo 63, proti bylo 43, nehlasovalo 74 poslanců. Hlasování mělo pořadové číslo 2.

Dalším předloženým návrhem byl návrh pana poslance Miroslava Sládka, a sice, aby jako první bod našeho programu byla zařazena Informace vlády České republiky o textu česko-německé deklarace.

Táži se pana poslance Sládka, zda jsem ho správně interpretoval?

Poslanec Miroslav Sládek: (Hovořeno mimo mikrofon.)

Předseda PSP Miloš Zeman: A kromě toho chcete ještě přeregistraci. Dobrá.

Dovoluji si vás odhlásit. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Děkuji. Nyní mohu zahájit hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Sládka, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Ze 187 přítomných 47 pro, 87 proti, 53 nehlasovalo. Návrh pana poslance Sládka nebyl přijat. Hlasování pořadové číslo 3.

Nyní přecházíme k návrhu pana poslance Vojtěcha Filipa, aby za bod 6 původního pořadu byl zařazen bod s názvem

Usnesení Poslanecké sněmovny ve věci česko-německé deklarace. Tento svůj návrh pan poslanec Filip modifikoval. Netrvá již na tom, aby to bylo zařazeno přímo za bod 6, ale aby tento bod byl projednán 19. 12. na naší plenární schůzi.

Interpretoval jsem vás správně, pane poslanče? (Poslanec Vojtěch Filip: Ano.) Děkuji. Mohu tedy zahájit hlasování o tomto návrhu.

Zahajuji hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Filipa, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji. Čas hlasování byl ukončen.

Konstatuji, že návrh pana poslance Filipa nebyl přijat, neboť pro něj ze 193 přítomných poslanců hlasovalo 73 poslanců, proti bylo 80, 40 nehlasovalo. Hlasování mělo pořadové číslo 4.

Nyní přecházíme k návrhu pana poslance Matulky, abychom zaměnili v původním návrhu pořadu body 3 a 4. Táži se pana poslance Matulky, zda jsem ho interpretoval správné? Děkuji, pane poslanče.

Zahajuji hlasování.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 5 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, protože pro něj bylo ze 192 poslanců 69 poslanců, proti 82, nehlasovalo 41 poslanců.

Přecházíme k dalšímu návrhu, a to byl návrh pana poslance Milana Uhdeho, a sice, aby bod 2 byl přesunut za bod 54.

Interpretuji vás správně, pane poslanče? Děkuji.

Zahajuji hlasování.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 6 skončilo přijetím návrhu pana poslance Uhdeho, protože ze 193 přítomných bylo 142 pro a 1 proti.

Druhý návrh pana poslance Uhdeho spočíval v tom, aby bod 47 byl - pokud to mám zaznamenáno správně - zařazen za bod 4, ale obávám se, že tady jsem se přepsal, protože bod 47 je Dohoda mezi Českou a Litevskou republikou. Proto poprosím pana poslance Uhdeho o opravu. Čili nikoli 47, ale aby bod 18 byl zařazen - byl to sněmovní tisk 47, tím došlo k tomuto nedorozumění - za bod 4. Je po této opravě tato interpretace správná? Děkuji, pane poslanče.

Zahajuji hlasování.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 7 skončilo přijetím tohoto návrhu, protože ze 193 přítomných pro něj hlasovalo 155 a 2 byli proti.

Nyní přecházíme ke třem návrhům pana poslance Vika, u nichž si přál, abychom o nich hlasovali zvlášť, a sice vypustit body 53, 51 a 52.

Táži se pana poslance Vika, zda jsem interpretoval správně jeho návrh. Děkuji.

Zahájím nejdříve hlasování o vypuštění bodu 53.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 8 skončilo nepřijetím návrhu. Ze 190 přítomných hlasovalo pro 56, omlouvám se, 55, proti 55, ale 79 nehlasovalo.

Nyní budeme hlasovat o vyřazení bodu 51. Pokusím se zahájit hlasování. Už se mi to podařilo.

Kdo je pro vypuštění bodu 51, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo jo proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 9 skončilo nepřijetím návrhu. Ze 193 přítomných 48 pro, 66 proti. Zbytek nehlasoval.

Konečně návrh pana poslance Vika na vypuštění bodu 52.

Zahajuji hlasování.

Kdo je pro vypuštění bodu 52, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto hlasování? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 10 skončilo nepřijetím návrhu, když pro něj hlasovalo ze 191 přítomných 45, proti 72.

Dále pan poslanec Vik navrhoval zařadit nový bod 62, a sice "dovolba náhradníka do meziparlamentní delegace do Rady Evropy". Domnívám se však, a prosím pana poslance Vika, aby mě opravil, má-li jiný názor, že tento bod byl aktuální pouze v souvislosti se schválením předchozího návrhu pana poslance Krejsy. Je tomu tak, pane poslanče? Je. Souhlasíte tedy s tím, že tento bod je nyní nehlasovatelný? Ano. Děkuji. Pokud vám dobře rozumím, stahujete svůj návrh. Děkuji vám za pochopení.

Nyní přecházíme k návrhu paní poslankyně Röschové, která navrhuje, aby za bod 53 byl zařazen nový bod, který se týká návrhu mandátového a imunitního výboru na vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání pana poslance Rudolfa Šmucra. Ptám se paní poslankyně Röschové, zda jsem ji interpretoval správně? Je tomu tak. Děkuji.

Zahajuji tedy hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

S hrůzou zjišťuji, že se zasekl zbývající čas, prosím tady naše milované techniky, aby se ujali své práce a pokusili se počítač opravit. Nicméně podle průběžných výsledků hlasování bych měl konstatovat, že tento návrh byl přijat, ale aby nedošlo k protestům, prohlašuji toto hlasování díky technické chybě moderní výpočetní techniky za zmatečné a doufám, že na druhý pokus se nám to podaří.

Zahajuji nové hlasování o tomže návrhu a táži se, kdo je pro tento návrh? Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování, pořadové č. 12, skončilo přijetím návrhu paní poslankyně Röschové, protože ze 192 přítomných pro něj hlasovalo 113 a proti bylo 23.

Nyní jsme u návrhu pana poslance Koláře, abychom vypustili bod 67. Protože od zdůvodnění uplynula dlouhá doba, dovolím si připomenout argumentaci pana poslance. Jedná se opět o onu desetidenní lhůtu, kvůli které tento bod není možné projednávat.

Zahajuji hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Koláře, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování, pořadové 6. 13, skončilo přijetím návrhu pana poslance Koláře, když ze 193 přítomných pro něj hlasovalo 153, proti nebyl nikdo.

Přecházíme nyní k návrhům, které předložil pan poslanec Borák za KDU-ČSL. Tady dojde k určitým modifikacím, ale budu rád, když je pan předseda klubu přednese sám. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Josef Borák: Pane předsedo, aby byly mé návrhy hlasovatelné, bude zapotřebí ze 4 bodů první rozdělit na dvě části. Nejdříve návrh na změny ve složení výborů, to bude první část, a druhá: návrh na změny ve složení komisí. Bod 62 pak změnit za bod 2, to zůstává u té první části, a ta druhá část může být např. jako první bod ve čtvrtek. Další body by se odvíjely podle volební komise.

Předseda PSP Miloš Zeman: Když dovolíte, pane poslanče, rád bych se vás dotázal: Pokud chcete zařadit nový bod, tzn. místo bodu 62 návrh na změny ve složení výboru Poslanecké sněmovny, tak o tom není zapotřebí hlasovat, je zapotřebí hlasovat až o přeřazení bodu 62 jako bod 2, ale nikoli o změně tohoto názvu. Čili je zbytečné, podle mého názoru, o tom hlasovat.

Dále jste ovšem navrhl samostatný bod, který zněl: Návrh na změny ve složení komisí Poslanecké sněmovny. Táži se vás proto, na jaké místo chcete tento bod zařadit?

Poslanec Josef Borák: Já jsem navrhoval např. na čtvrtek ráno.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP