Úterý 10. prosince 1996

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

10. prosince 1996 ve 14.04 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman. místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP K. Ledvinka a 191 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr financí l. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr pro místní rozvoj J. Schneider, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr kultury J. Talíř, ministr práce a soc. věcí J. Vodička a ministr obrany M. Výborný.

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

11. prosince 1996 v 9.02 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP K. Ledvinka a 186 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, ministr P. Bratinka, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr dopravy M. Říman, ministr pro místní rozvoj J. Schneider, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr kultury J. Talíř, ministr práce a soc. věcí J. Vodička, ministr obrany M. Výborný.

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

12. prosince 1996 v 9.02 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP K. Ledvinka a 187 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr vnitra J. Ruml, ministr pro místní rozvoj J. Schneider, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr kultury J. Talíř, ministr práce a soc. věcí J. Vodička, ministr obrany M. Výborný.

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

13. prosince 1996 v 9.02 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP K. Ledvinka a 194 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr financí l. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr pro místní rozvoj J. Schneider, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr kultury J. Talíř, ministr práce a soc. věcí J. Vodička, ministr obrany M. Výborný.

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

17. prosince 1996 ve 14.02 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP K. Ledvinka a 165 poslanců.

Za vládu České republiky: místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr vnitra J. Ruml.

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

18. prosince 1996 v 9.07 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP K. Ledvinka a 187 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy l. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr kultury J Talíř, ministr práce a soc. věcí J. Vodička, ministr obrany M. Výborný.

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

19. prosince 1996 v 9.05 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP K. Ledvinka a 191 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr dopravy M. Říman, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr kultury J. Talíř, ministr práce a soc. věcí J. Vodička, ministr obrany M. Výborný.

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

20. prosince 1996 v 9.20 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP K. Ledvinka a 168 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr financí l. Kočárník, ministr P. Bratinka, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr dopravy M. Říman, ministr pro místní rozvoj J. Schneider, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr kultury J. Talíř, ministr práce a soc. věcí J. Vodička, ministr obrany M. Výborný.

1. den schůze (10. prosince 1996)

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP K. Ledvinka a 191 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr financí l. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr školství, mládeže a tělovýchovy l. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr pro místní rozvoj J. Schneider, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr kultury J. Talíř, ministr práce a soc. věcí J. Vodička a ministr obrany M. Výborný.

(Schůze byla zahájena ve 14.00 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci. Je 14.03 hodin, dovolte, abych vás přivítal na 7. schůzi Poslanecké sněmovny.

Tuto schůzi jsem svolal na návrh organizačního výboru a pozvánka vám byla zaslána poštou v pátek 29. listopadu.

Prosím, abyste se všichni přihlásili hlasovacími kartami a oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, popřípadě, kdo jakou náhradní kartu již dostal. Zdá se, že v této chvíli nikdo náhradní kartu nežádá a dovolte mi proto, abych přešel k dalšímu obvyklému bodu a to je určení ověřovatelů naší schůze. Správně bych se vás měl dotázat, jaké jsou vaše návrhy, ale protože na předchozí plenární schůzi žádné návrhy na ověřovatele nezazněly z pléna, dovoluji si vám rovnou navrhnout jména dvou ověřovatelů a to pana poslance Petra Šimůnka a pana poslance Jaroslava Orla.

Táži se, zda jsou jakékoliv připomínky k tomuto mému návrhu (nikdo se nehlásil). Připomínky nevidím.

Zahajuji proto 1. hlasování a prosím ty, kdo souhlasí s navrženými ověřovateli, aby stiskli tlačítko a zdvihli ruku. Děkuji.

Kdo je proti tomuto návrhu?

Děkuji, konstatuji, že návrh byl přijat, neboť ze 135 zatím registrovaných přítomných hlasovalo pro něj 117, proti nebyl nikdo a nehlasovalo 17.

Blahopřeji oběma zvoleným ověřovatelům a prosím, aby se ihned ujali své funkce, neboť jak víte, naše schůze pokračuje i ve čtvrtek, budou podány ústní interpelace na předsedu vlády a členy vlády a ověřovatelé by tedy měli zkontrolovat přihlášky poslanců k ústním interpelacím se seznamem v počítačích a poté přistoupit k hlasování.

Kolegyně a kolegové, byl jsem informován, že v této chvíli je 107 ústních interpelací na členy vlády a 27 ústních Interpelacích na předsedu vlády. Z toho vyplývá, že navrhuji, abychom pokračovali stejným způsobem jako na minulé plenární schůzi, to znamená dali ověřovatelům čas, aby provedli potřebné úkony a s výsledky losování poté budete seznámeni.

Pan poslanec Smetana hlásí náhradní kartu č. 33. Děkuji pane poslanče.

Než přikročíme k projednávání návrhu našeho programu dovolte mi, abych vás seznámil s omluvami poslanců a členů vlády na 7. plenární schůzi.

Z poslanců se omlouvá z důvodů hospitalizace pan poslanec Petr Pleva a pan poslanec Miroslav Kapoun, dále paní poslankyně Zdeňka Horníková, a paní poslankyně Petra Buzková.

Z ministrů se na dny 10. a 11. omlouvá pan ministr Zieleniec, kterého zde sice vidím, ale který nás v průběhu odpoledne opustí a dále pan ministr Dlouhý. V obou případech z důvodů zahraniční cesty.

To jsou veškeré omluvy, které jsem do této chvíle dostal.

Nyní mně dovolte, dříve než nás ověřovatelé schůze seznámí s výsledky losování ústních interpelací, otevřel jako obvykla diskusi k navrženému programu, který jste dostali na pozvánce.

Jsem povinen dát před ústními přihláškami přednost přihláškám písemným. V této chvíli jsem k návrhu pořadu dostal tři písemné přihlášky a sice od pana poslance Krejzy, od pana poslance Sládka a od pana poslance Matulky. Ještě jsem dostal přihlášku od pana poslance Milana Uhdeho.

Ještě sděluji. že pan poslanec Libor Novák má náhradní kartu č. 25.

Uděluji slovo panu poslanci Krejzovi, připraví se pan poslanec Sládek.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, vážení páni poslanci, navrhuji doplnit pořad 7. schůze Poslanecké sněmovny o bod s názvem "Odvolání poslankyně Marie Noveské ze stálé delegace Poslanecké sněmovny do parlamentního shromáždění Rady Evropy." Tento bod navrhuji zařadit před bodem 61.

Zdůvodnění: Členství kolegyně Noveské ve výše citované delegaci by vysílalo velmi negativní signály směrem k zahraničí.

Dámy a pánové, nemluvil bych pravdu, nebojím se dokonce říci, že bych lhal, kdybych tu ronil pomyslné slzy a bil se v hruď, jak mě bolí poškozování dobrého jména sociální demokracie. Možná, kdybychom vytvořili další parlamentní vyšetřovací komisi k prověření vysokoškolských titulů poslanců ČSSD, dočkali bychom se dalších povolebních překvapení, a to nehovořím úmyslně o tzv. prověrkách sextestem. Ale to už není problém můj, nýbrž voličů, kteří naletěli.

Našemu poslaneckému klubu vadí na celé trapné a ostudné záležitosti mezinárodní dopad samopřidělování titulů. Pokud se o nás v zahraničí už mluví, a jako parlamentem odhlasovaný rasista musím ke svému zármutku podotknout, že nejen zásluhou našich snědých spoluobčanů, ale především zásluhou benevolentních azylových zákonů, jako o národu zlodějů, tak ať se o nás zásluhou paní kolegyně Noveské nehovoří alespoň jako o národu podvodníků. Děkuji za pozornost.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Krejsovi. O slovo se nyní přihlásil pan Miroslav Sládek. Po panu poslanci Sládkovi se připraví pan poslanec Dalibor Matulka.

Prosím pana poslance Sládka.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové navrhuji nový bod do programu této schůze Poslanecké sněmovny s názvem Informace vlády České republiky o textu česko-německé deklarace. Navrhuji tento bod jako bod č. 1.

Samozřejmě předpokládám, že nejvhodnější by bylo, aby k tomuto bodu vystoupil sám předseda vlády, který v odpovědi na interpelace poslanců na dotaz, zda v textu deklarace je slovo "vyhnání" odpověděl, že ne.

Myslím, že by bylo zcela na místě, aby ještě dnes byli poslanci sněmovny seznámeni s textem česko-německé deklarace, když už text zná kde kdo, kdejaká tisková agentura, kdejaké noviny, samozřejmě především co se týče Německa. Z toho také vyplývá, že česká vláda má velmi neseriózního partnera pro své jednání, a to vládu Spolkové republiky Německo.

Z toho, co se zatím odehrálo ve sdělovacích prostředcích, lze usuzovat na jediné, že se německá vláda chová k České republice jako k protektorátu Böhmen und Mähren. Text bychom měli také rádi z toho důvodu, abychom nakonec nebyli obviněn ze šíření poplašné zprávy. Zatím tento text byl zprostředkován jen některými tiskovými agenturami, některými novinami, takže bychom byli velmi rádi, aby sněmovna byla seznámena s oficiálním textem, který má být parafován.

Dále by bylo výborné, kdyby poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky - předpokládám, že jsme ještě suverénním státem se suverénním vedením - obdrželi text deklarace v češtině i němčině, abychom mohli porovnat i takové jazykové varianty, které nám zatím vyplývají z tiskových zpráv jako je třeba to, že v němčině slovo vyhnání die Vertreibung je v českém textu nahrazeno slovem "vyhánění", ačkoli oba české ekvivalenty směřují k jedinému německému výrazu.

Myslím, že je nejvyšší čas zveřejnit text česko-německé deklarace, předložit jej poslancům oficiálně, a to také proto, aby mohla být zahájena soriózní diskuse na toto téma.

Pokud můžeme věřit sdělovacím prostředkům, text, který se v nich objevil, velmi připomíná tzv. provokační leták nazvaný Informace spolkové vlády pro vedení sudetoněmeckého landsmanšaftu. Přiznávám, že třeba termíny neodpovídají, že termín jednání je posunut až po konání všech parlamentním voleb, které byly plánovány na letošní rok, ale kromě termínů text je až příliš odpovídající. Oba texty se dají velmi snadno porovnat.

Po schválení česko-německé deklarace začne návrat sudetských Němců a začne masové se domáhání majetkových restitucí.

Znovu opakuji - jako bod č. 1 informace vlády České republiky o textu česko-německé deklarace. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sládkovi.

Než udělím slovo panu poslanci Daliboru Matulkovi, chtěl bych vás informovat, že jsem právě dostal od ověřovatelů seznam vylosovaných interpelací. Vzhledem k tomu, že tento seznam je obsáhlý a četl bych ho minimálně deset minut, táži se poslanců, zda souhlasí s obdobným postupem jako jsme zvolili na 6. plenární schůzi, to je, že jim tento seznam bude namnožen a rozdán do lavic. Jsou nějaké námitky proti tomuto postupu? Nejsou.

Uděluji proto slovo panu poslanci Daliboru Matulkovi.

Poslanec Dalibor Matulka: Vážený pane předsedo,...

Předseda PSP Miloš Zeman: Omlouvám se, po vašem vystoupení udělím slovo panu premiérovi, protože jako předseda vlády má právo promluvit kdykoliv.

Poslanec Dalibor Matulka: Děkuji, že jste mi udělil slovo, ale nevšiml jste si, že se přede mnou přihlásil předseda poslaneckého klubu. Nejsem si jist, zda má přednost.

Předseda PSP Miloš Zeman: Předseda poslaneckého klubu má právo promluvit kdykoliv se přihlásí. Pan poslanec Filip tak zřejmě učinil ústní a nikoliv písemnou přihláškou. Přesto mu uděluji slovo. Následuje pan poslanec Matulka a poté pan předseda vlády.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, mám jiný názor na to, co zaznělo před malou chvílí. Navrhuji, aby za bod, který je naším nejdůležitějším bodem - rozpočet České republiky na rok 1997 - byl zařazen bod, který by měl název Usnesení Poslanecké sněmovny ve věci česko-německé deklarace. Návrh usnesení bych si dovolil přečíst včetně odůvodnění.

V tomto návrhu usnesení bychom chtěli požádat vládu České republiky, aby nepodepisovala text společné česko-německé deklarace bez zevrubné diskuse v Poslanecké sněmovně. Nejsem přesvědčen, že je možné v tuto chvíli žádat vládu o totéž, o co jsme žádali na minulé schůzi.

Dále chceme v tomto usnesení požádat vládu České republiky, aby poslance seznámila se svými záměry, jak dojednala s německou stranou procedurální a časový postup projednávání deklarace.

Dovolte, abych tyto dva body usnesení Poslanecké sněmovny odůvodnil.

Poslanecký klub Komunistické strany Čech a Moravy několikrát požadoval, aby text deklarace, který má být společným textem obou parlamentů, byl pro poslance zpřístupněn a aby jednání o samotném textu probíhalo pod veřejnou kontrolou zejména těch občanů, kteří se stali oběťmi nacistické persekuce a byli svědky hrůz v letech okupace za druhé světové války.

Jednání mělo probíhat podle našeho názoru, ale nejen podle našeho názoru, mezi zahraničními výbory obou zastupitelských sborů. Deklarace však byla připravována pouze nejužším týmem ministra zahraničí a premiéra a zákonodárná moc byla informována kuse a zprostředkovaně. Jsme přesvědčeni, že dokument musí projednávat Poslanecká sněmovna, ale po ustavení druhé komory i Senát. Podle Ústavy České republiky se domníváme, že jediným orgánem, kterému snad může náležet projednání zcela neobvyklého mezinárodněpolitického dokumentu, který není běžným institutem mezinárodního práva, tedy musí být jenom Parlament.

Přes opakované výzvy občanské veřejnosti však došlo k onomu bezprecedentnímu selhání vztahu mezi výkonnou a zákonodárnou mocí a ke kolizi s naším ústavním právem, aspoň tak jak jsme se dočetli dnes v tisku. Protože skutečný text deklarace překonává i ty nejčernější obavy, které u nás v České republice panovaly.

Jsem přesvědčen, že je v zájmu této sněmovny, ale i v zájmu této vlády, aby tento bod jako bod 6 byl do pořadu této schůze zařazen.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi. Chtěl bych konstatovat, že pokud někdo z přihlášených předsedů klubů, konkrétně pan předseda Uhde a pan předseda Borák, si budou přát vystoupit dříve, než je pořadí písemných přihlášek, udělím jim okamžitě slovo. Pokud tomu tak není, uděluji slovo panu poslanci Matulkovi, připraví se pan premiér Václav Klaus.

Poslanec Dalibor Matulka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já mám daleko méně závažné téma, než je česko-německá deklarace. V návrhu pořadu schůze je jako druhý bod navrhováno druhé čtení tisku 69 a jako třetí bod druhé čtení tisku 16. Oba jsou návrhy novely zákona o politických stranách s tím, že je předřazen v programu návrh vládní, návrh daleko pozdější. Ne, že by mezi těmi dvěma tisky byl nějaký podstatný věcný spor, to není, což se ostatně ukáže během druhého čtení. Pouze mi připadá nepřirozené, že tisk podstatně mladší dostává v návrhu pořadu schůze přednost. Nevím, jestli je to tím, že vládní návrhy zákona budeme považovat za přednostnější než poslanecké návrhy zákona. Domnívám se, že bychom tak činit neměli.

Čili dávám návrh pořadí těchto dvou bodů otočit, tak jak vyplývá z logiky zdravého rozumu: starší tisk projednávat jako první a mladší tisk jako druhý. Bylo tak postupováno i v prvním čtení, nevidím jediný důvod, proč by ve druhém čtení tomu mělo být jinak. Navrhuji přehodit pořadí bodů 2 a 3.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dovolím si vás opravit, pane poslanče - bodů 3 a 4 podle nového programu, protože mezi tím jsme do programu schůze navrhli další bod, tj. zřízení kontrolního orgánu Poslanecké sněmovně k vojenskému obrannému zpravodajství. Souhlasíte s touto interpretací?

Poslanec Dalibor Matulka: Ano, děkuji, pane předsedo. Jedná se mi o pořadí těchto dvou bodů.

Předseda PSP Miloš Zeman: Nyní má slovo předseda vlády pan Václav Klaus, připraví se pan poslanec Milan Uhde.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Vážený pane předsedo, poslankyně a poslanci, považuji za signifikantní, že se silnými slovy k úniku informací o připravované česko-německé deklaraci přihlásili právě předsedové poslaneckých klubů strany komunistické a strany republikánů. Jistě to není náhoda.

Vláda považuje formu publikace této deklarace, tak jak k ní včera došlo, za nevhodnou, nešťastnou a zbytečnou. Vláda chtěla projednat a má na svém programu projednání česko-německé deklarace ve středu 18. prosince t.r. a poté chtěla po schválení textu deklarace vládou tuto deklaraci vhodným způsobem publikovat. Toto, co se stalo, nebylo v žádném případě naším záměrem.

Chtěl bych ubezpečit Poslaneckou sněmovnu v rozporu s tím, co bylo řečeno oběma předřečníky, že postup jednání zvolený vládou České republiky byl standardní, byla to cesta standardní pro všechny mezinárodní dokumenty. Jako ve všech dalších případech jedná vláda a Parlament je posledním samozřejmě rozhodujícím institutem, který schvaluje nebo neschvaluje ten 61 onen mezinárodní dokument. Jsem přesvědčen, že výtky, které zde zazněly na řazení projednávání těchto věcí v různých ústavních orgánech České republiky, nebyly správné.

Z hlediska vlády jsme chtěli doporučit i bez této diskuse, která tady nastala, projednání textu česko-německé deklarace v Parlamentu až po jeho schválení vládou a po jeho ratifikaci ministry zahraničí obou zemí. Proto se nám zdálo logické a vhodné, aby to bylo učiněno na únorovém plénu Poslanecké sněmovny. V plánu je, že další schůze Poslanecké sněmovny má být zahájena v týdnu od 3. února 1997.

Co se týče textu uveřejněného v různých sdělovacích prostředcích, mohu zde prohlásit, že tato verze odpovídá dnešní fází česko-německého jednání. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu předsedovi vlády Václavu Klausovi. Než udělím slovo panu poslanci Milanu Uhdemu, chtěl bych konstatovat, že nastal okamžik, bez něhož by žádné jednání naší sněmovny nemohlo být úplné. Chtěl bych vám sdělit, že pan místopředseda vlády Jan Kalvoda má náhradní kartu č. 24. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Uhde. Připraví se pan poslanec Jan Vik.

Poslanec Milan Uhde: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, přednesu dva návrhy na přesun bodů pořadu této schůze Poslanecké sněmovny.

Za prvé navrhuji, aby dosavadní bod druhý - Návrh usnesení Poslanecké sněmovny na zřízení zvláštního kontrolního orgánu Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti vojenského obranného zpravodajství - byl z tohoto místa přesunut za dosavadní bod 54.

Zdůvodnění: posouvali jsme tento bod na náročné druhé místo proto, že jsme usilovali o to, aby byli členové této skupiny také na této schůzi zvoleni. Zjistili jsme, že technicky to není možné, proto není důvod, aby tento bod byl takto exponovaně v popředí.

Za druhé navrhuji, aby dosavadní bod 18 - Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 337/92 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 47, ve druhém čtení - byl z tohoto místa přeřazen za dosavadní bod 4 z důvodů souvislosti s daňovým zákonem, který následuje, a potom s návrhem vládního návrhu zákona o státním rozpočtu. Děkuji za pochopení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Uhdemu. Slovo má pan poslanec Vik, připraví se paní poslankyně Röschová.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout vypustit z programu 7. schůze bod č. 53 s názvem Návrh mandátového a imunitního výboru na vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslance Jana Vika.

Odůvodnění mého návrhu je následující:

Za prvé jsem i přes tvrzení některých členů mandátového a imunitního výboru nedostal pozvání na jednání výboru, a to ani písemné, ani ústní. Trvám na tom, abych, jako tomu bylo i v jiných případech, dostal možnost dostavit se na jednání mandátového a imunitního výboru.

Za druhé jsem toho názoru, že projednávání této kauzy v době, kdy se ve sdělovacích prostředcích objevují neoficiální verze textu česko-německé deklarace, jejíž obsah jo až nápadně podobný textu uvedenému v materiálu, kvůli kterému bylo vedeno trestní stíhání mé osoby, považuji toto projednávání v této chvíli za nepochybně nevhodné.

Dále jaksi ze solidarity navrhuji také vypustit bod č. 51 a č. 52 s názvem Návrh mandátového a imunitního výboru na vyslovení souhlasu s trestním stíháním poslance Maixnera a totožně poslance Josefa Krejsy. Prosím hlasovat o každém bodu odděleně.

Dále si dovoluji v souladu s vystoupením poslance Josefa Krejsy, jehož návrh na odvolání poslankyně Noveské musí být jistě přijat, zařadit nový bod č. 62 s názvem Návrh volební komise na volbu poslance se statutem náhradníka do Stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Nastane tím mimo jiné prostor pro dovolbu poslanců Republikánské strany do tohoto orgánu. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vikovi. Slovo má pant poslankyně Röschová. Připraví se pan poslanec Robert Kolář.

Poslankyně Anna Röschová: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte, abych navrhla na pořad této schůze nový bod, a to Návrh mandátového a imunitního výboru na vyslovení souhlasu s trestním stíháním poslance Rudolfa Šmucra. Tento bod navrhuji zařadit za dosavadní bod 53 jako nový bod 54, to znamená před ten bod, který navrhl pan poslanec Uhde.

Odůvodnění: Dostali jsme žádost orgánů činných v trestním řízení o to, abychom se vyslovili, zda dáme souhlas s trestním stíháním poslance Šmucra, či nikoli. Mandátový a imunitní výbor toto na své schůzi projednal a tudíž je povinností mojí, abych na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny tuto kauzu navrhla jako bod.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Röschové. Uděluji slovo panu poslanci Kolářovi. Připraví se pan poslanec Josef Borák.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pana předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych navrhl na základě usnesení volební komise vypustit bod číslo 67, a sice Návrh na volbu členů Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti vojenského obranného zpravodajství.

Zdůvodňuji to tím, že pro tuto volbu je desetidenní lhůta, a i kdybychom dnes do 19 hodin vyhlásili podávání přihlášek, tak nejbližší volba by mohla proběhnout v sobotu 21. 12., resp. v úterý 23. 12., a volební komise nepředpokládala, že v tu dobu by už sněmovna zasedala. Samozřejmě, pokud bude přijat návrh pana kolegy Uhdeho, který navrhoval tento bod z druhého pořadí přesunout někam dál, tak to je pouze podpůrný argument pro ten návrh volební komise. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Uděluji slovo panu poslanci Borákovi, připraví se pan poslanec Wagner.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP