Pátek 1. listopadu 1996

3. den schůze (1. listopadu 1996)

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředsedkyně PSP P. Buzková, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka a 188 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux, místopředseda vlády a ministr financí Ivan Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec, ministr Pavel Bratinka, ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ivan Pilip, ministr vnitra Jan Ruml, ministr životního prostředí Jiří Skalický, ministr práce a sociálních věcí Jindřich Vodička, ministr obrany Miloslav Výborný a ministr kultury Jaromír Talíř.

(Schůze opět zahájena v 9.08 hodin.)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, dovoluji si zahájit třetí jednací den 6. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní srdečně vítám. Současně vás všechny prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami a případně mi oznámili, komu byla přidělena náhradní karta. Sděluji, že omluven je pan poslanec Petr Pleva z důvodu nemoci a pan ministr Jan Stráský z důvodu dovolené.

K projednávání nám v tuto chvíli zůstává 9 bodů schváleného pořadu. Jedná se o body 8-15, což je blok voleb a o bod 25, opatření ve vztahu k Libyi.

Ještě dříve než dám slovo panu poslanci Kolářovi, aby navrhl způsob, jakým se postavíme k celému bloku voleb, přihlásil se s faktickou poznámkou pan poslanec Krejsa. Prosím paní poslankyně a pány poslance, aby se usadili na svá místa a věnovali pozornost projednávanému pořadu.

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedo, paní předsedající, dámy a pánové, děkuji paní předsedající, že mi udělila slovo, neboť chci pronést omluvu za svůj výrok ve sněmovně. Není to tak dávno, co jsem z tohoto místa citoval klasika. Jak potvrdí stenozáznam, reagoval jsem tím na předchozí vystoupení (opakuji - předchozí vystoupeni) slovy: "Dacan se ztratí v armádě, ale ne ve vládě." Reagoval jsem tak na předchozí vystoupení, tedy dle záznamu na vystoupení kolegy Vlacha, neboť se mi zdálo dacanstvím vracet se k již projednanému bodu. Kolegovi Vlachovi se touto cestou hluboce omlouvám za to, že jsem ho zařadil metaforicky do armády a do vlády, což musí být pro něj jako pro člověka, který daleko lépe vidí do transformačního procesu, urážkou přímo smrtelnou.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Chtěla bych upozornit pana poslance, že v tomto případě se už asi opravdu jedná nad rozsah faktické poznámky.

Poslanec Josef Krejsa: Já jsem žádal omluvu.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, nic takového jako udělení slova pro omluvu jednací řád nezná a mimo projednávaný bod - pokud není zařazen zvláštní bod -vám nejsem oprávněna slovo udělit. V tuto chvíli vzhledem k tomu, že musím dodržovat jednací řád a že ve vašem případě se skutečně nejedná o faktickou poznámku, jsem nucena vám odebrat slovo.

Poslanec Josef Krejsa: Paní předsedající, já přece mám právo se omluvit.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V rámci faktické poznámky nebo bezprostředně v návaznosti na bod, který byl projednáván. Pane poslanče, v tuto chvíli jsem skutečně nucena vám odebrat slovo. Jednací řád na faktickou poznámku dává dvě minuty, a ty byly vyčerpány. Je mi to líto, pane poslanče.

Poslanec Josef Krejsa: Dámy a pánové, dokončím svoji omluvu - neboť jsem se dostal teprve doprostřed - bohužel až po jednání imunitního výboru.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci za pochopení. Konstatuji, že pan poslanec Přibáň má náhradní kartu č. 5, pan poslanec Prokop má náhradní kartu č. 4 a pan poslanec Langer náhradní kartu č. 2.

Ráda bych v tuto chvíli požádala předsedu volební komise, pana poslance Roberta Koláře, aby vystoupil a navrhl způsob, jakým se budeme vyrovnávat s celým blokem 8 - 15, což jsou volby.

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, podle schváleného programu by měl být prvním bodem bloku voleb, který nás dnes očekává, bod "volba členů výboru Fondu dětí a mládeže", což je bod, který by měl podle jednacího řádu a zvyklostí proběhnout aklamací. Po něm hned následují dvě volby, a to volba předsedy Stálé komise operativní techniky Policie České republiky a předsedy Vyšetřovací komise pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování Poldi Kladno. Obě tyto volby (a jsou to současně jediné volby z toho bloku) by měly proběhnout tajně, a proto bych navrhoval, abychom se nejprve věnovali prvnímu kolu těchto tajných voleb. Po sčítání hlasů a v průběhu schůze můžeme navázat blokem všech dalších voleb, které proběhnou aklamací a pro případ, že by některý z předsedů nebo žádný z předsedů nebyl zvolen v prvním kole této volby, tak by v mezičase mohl aparát i volební komise využít této doby a připravit druhou volbu.

Takže navrhuji tuto změnu a ptám se, jestli je s ní souhlas.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, že pokud nikdo z poslankyň a poslanců nevyjádří námitku, můžeme se řídit podle tohoto návrhu a zahájit blokem dvou tajných voleb. Vzhledem k tomu, že žádnou námitku nevidím, pane poslanče, máte slovo, můžete uvést body

16.

Návrh volební komise na volbu předsedy stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití

operativní techniky Policie České republiky

17.

Návrh volební komise na volbu předsedy Vyšetřovací

komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek

privatizace a ekonomického fungování POLDI Kladno

Poslanec Robert Kolář: Děkuji. Dovolte, abych vás seznámil s usnesením volební komise Poslanecké sněmovny ze dne 30. října 1996:

Volební komise Poslanecké sněmovny konstatuje, že přijala ve stanovené lhůtě od poslaneckých klubů návrhy na kandidáty na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR - tady byli navrženi dva kandidáti, poslanecký klub KDU-ČSL navrhuje pana poslance Severu, poslanecký klub SPR-RSČ navrhuje pana poslance Neheru.

Dále přijala ve stanovené lhůtě návrhy na kandidáta na předsedu vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování Poldi Kladno. Tady byly předloženy opět dva návrhy, a to - poslanecký klub ODS navrhuje pana poslance Černého, poslanecký klub KSČM navrhuje pana poslance Exnera.

Dále dovolte, abych vám sdělil, že volební komise přijala ve stanovené lhůtě návrhy na kandidáta na člena organizačního výboru Poslanecké sněmovny a kandidáta na člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Proto nic nebrání tomu, aby všechny tyto volby mohly proběhnout.

A nyní ke dvěma volbám tajným. Volební komise připravila hlasovací lístky, takže pokud se paní předsedající, rozhodnete a sněmovna s tím bude souhlasit, je možné zahájit ihned výdej hlasovacích lístků, je možno provést obě dvě volby současně. Navrhoval bych ohraničit výdej hlasovacích lístků časovým limitem 20 minut. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kolářovi a dříve než přistoupíme k tajným volbám, otevírám rozpravu k předneseným návrhům, a to nejprve k návrhu volební komise na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu a použití operativní techniky Policie ČR. Táži se, zda se někdo hlásí do této rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, proto rozpravu uzavírám a otevírám rozpravu k návrhu volební komise na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování Poldi Kladno. Vidím, že se do rozpravy hlásí pan poslanec Exner, dávám mu slovo.

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás velmi stručně informoval o jednání informativní schůzky vyšetřovací komise pro vyšetření - zkráceně - okolností kolem Poldi Kladno.

Sešli jsme se na základě iniciativy předsedy Poslanecké sněmovny k jednání. Na základě procedurálních návrhů bylo rozhodnuto, že nebude uskutečněna schůze komise, ale jen informativní schůzka, kde bychom všichni pohovořili o způsobu práce komise a případně o postupu při volbě předsedy vyšetřovací komise.

Tím, že jsem na jedné a půl z těch dvou schůzek, které se konaly, byl členy komise pověřen, abych diskusi řídil, cítím se do určité míry povinován, abych o tom výsledku jednání informoval Poslaneckou sněmovnu.

Především bych chtěl říci, že všichni členové komise jménem svých poslaneckých klubů vyslovili zájem na tom, aby práce komise začala co nejdříve a byla aktivní. Za druhé mi dovolte konstatovat, že se také projednaly určité názory poslaneckých klubů, tlumočené zástupci komisi na to, jakým způsobem a kdo by měl být v čele této komise, ať už na postu předsedy, nebo místopředsedy komise. V této souvislosti poslanecké kluby KDU-ČSL, ODA a SPR-RSČ vyslovily svůj názor, že nebudou usilovat o vedoucí funkce v této komisi. Zástupci ČSSD, KSČM a ODS předložili návrhy na určité nominace, pokud se týká těchto funkcí, a to do určité míry i s přihlédnutím k tomu, jak probíhaly dosavadní volby a podle výsledků diskuse k této problematice na jednání informativní schůzky členů komise. Výsledek se projevuje v návrzích na tyto kandidáty a pravděpodobně se projeví také při volbě místopředsedy vyšetřovací komise.

Bylo také, dámy a pánové, dohodnuto, že je zájem všech klubů na tom, aby dnešním jednáním volba předsedy vyšetřovací komise byla zakončena.

Dohodli jsme se na tom, že pokud při prvním kole této volby nebude dosaženo zvolení předsedy vyšetřovací komise, dávají členové komise podnět k tomu, aby se sešla porada předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy a předsedy poslaneckých klubů, kde by se dohodl postup volby pro druhé kolo takovým způsobem, aby pokud možno skutečně předseda vyšetřovací komise dnes byl zvolen. Připomínám to proto, že by bylo skutečně potřeba, aby si poslanci uvědomili, že pokud je zájmem všech poslaneckých klubů, aby vyšetřovací komise začala pracovat, bylo by i naším zájmem, aby byl dodržen ten postup, který členové vyšetřovací komise v této věci dohodli.

Hovořili jsme také ještě o jedné věci. Ať je předsedou, případně místopředsedou vyšetřovací komise kdokoliv, projevili jsme zájem na tom, aby komise pracovala aktivně a aby předseda vyšetřovací komise fungoval takovým způsobem, že bude jednání vyšetřovací komise svolávat, aby aktivní práce byla možná, toto jednání vyšetřovací komise co nejlépe řídit, nebude se snažit být vůdcem v této komisi v tom smyslu, aby komentoval každý krok a každé vystoupení určitého člena komise. Domníváme se, že to je předpoklad k tomu, aby práce komise mohla být úspěšná.

Dovolte mně, abych vás také předběžně informoval ještě o jednom závěru. členové komise se dohodli na tom, že už na začátku dochází k určitému zdržení v práci komise, je do určité míry pravděpodobné, že na prosincové schůzi Poslanecké sněmovny bude možné očekávat návrh na prodloužení termínu pro ukončení práce komise tak, aby všechny požadované okolnosti podle zadání pro komisi mohly skutečně být vyšetřeny.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Nevidím žádnou další přihlášku do rozpravy, proto rozpravu uzavírám a táži se pana poslance Roberta Koláře, zda se chce na závěr vyjádřit. Poslanec Kolář se nechce vyjádřit, to znamená, rozprava byla uzavřena k oběma volbám. A já v tuto chvíli přerušuji jednání této schůze na dvacet minut, to znamená do 9.45 hod. Volební lístky začnou být vydávány okamžitě a v 9.45 budeme pokračovat dalšími volbami.

Paní poslankyně, páni poslanci, chtěla bych vás ještě upozornit, že se přihlásil s faktickou poznámkou pan poslanec Daniel Kroupa.

Poslanec Daniel Kroupa: Dámy a pánové, prosím aby členové stálé delegace do Evropského parlamentu se během volby sešli v místnosti 22 ke krátké schůzce.

(Schůze přerušena v 9.25 do 9.45 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 9.45 hodin.)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v jednání dnešní schůze, a to bodem č. 8

18.

Návrh volební komise na volbu členů výboru

Fondu dětí a mládeže

Prosím, aby se úvodního slova ujal předseda volební komise Robert Kolář. Předpokládám, že mimo jiné navrhne i způsob volby. Pro jeho informaci projednáváme Návrh volební komise na volbu členů výboru Fondu dětí a mládeže. Pane poslanče, máte slovo.

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, volební komisi byly předloženy k tomuto bodu celkem tři návrhy, a sice poslanecký klub ČSSD navrhuje pány Nedorosta a Hodináře, poslanecký klub KSČM navrhuje pana Prokeše.

Současně dovolte, abych konstatoval, že oba předsedové poslaneckých klubů dodali volební komisi písemné potvrzení o tom, že všichni kandidáti splňují ustanovení § 9 zákona 113/1993 Sb., o Fondu dětí a mládeže, a proto volební komise konstatuje, že je možné zahájit volbu. Tato volba by měla proběhnout aklamací.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, pane poslanče, ale já jsem předpokládala, že navrhnete i to, že nejprve bude potřeba hlasovat o tom, že sněmovna bere na vědomí odstoupení poslance Pavla Dostála, za něhož bude probíhat volba na jedno uprázdněné místo.

Poslanec Robert Kolář: Omlouvám se, já jsem žil v představě, že se tak už stalo. Pokud tomu tak není, samozřejmě nejprve musí pan poslanec Dostál přestat být členem Fondu dětí a mládeže a pak můžeme na uvolněné místo volit.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Dostál.

Poslanec Pavel Dostál: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, ze zákona o Fondu dětí a mládeže vyplývá, že funkce poslance je neslučitelná s funkcí člena výboru Fondu dětí a mládeže. Proto jsem rezignoval na svoji funkci 2. června letošního roku. Už čtyři měsíce nejsem členem tohoto výboru. Děkuji vám.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, ale přesto předpokládám, že sněmovna musí vzít tuto rezignaci na vědomí svým usnesením.

Děkuji panu poslanci Kolářovi i panu poslanci Dostálovi. V tuto chvíli otevírám rozpravu k předneseným návrhům. Mám zde písemné přihlášky. První je pana poslance Jana Vika, připraví se pan poslanec Ivan Mašek.

Poslanec Jan Vik: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, rád bych se zmínil o navržených kandidátech, a to v tom smyslu, že jsme teprve včera dostali na popud předsedy výboru pana Prokopa životopisy navrhovaných kandidátů. Nevím, jestli někdo z poslanců zaznamenal tyto životopisy, ale to, co si nám dovolil předložit např. klub ČSSD stojí jistě za zmínku.

V životopise pana ing. Ladislava Nedorosta by bylo dobré si všimnout, jaké datum je pod životopisem. Tam je datum 22. 6. 1991. Samozřejmě pan kandidát Nedorost ty další čtyři roky asi nežil nebo jeho životní aktivity nestojí za zaznamenání. Pakliže klub ČSSD nechce tyto další čtyři roky doplnit, tak pravděpodobně podle velmi stručných, nedostatečných údajů, které zde jsou, se jedná - aby Poslanecká sněmovna věděla, koho volí - o osobu, která byla zvolena na kandidátce Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa v parlamentních volbách v roce 1992. Zanedlouho poté politicky vyrostla a změnila svoji politickou příslušnost na ČSSD. Pravděpodobně se jedná o tohoto člověka, protože ani z tohoto stručného životopisu se to vyčíst nedá. Trvám na tom, aby se tento bod v této chvíli přerušil a aby klub ČSSD měl možnost doplnit životopisy svých navrhovaných kandidátů, konkrétně pana ing. Nedorosta, protože jeho životopis z 22. 6.1992 mě - a doufám, že ani Poslaneckou sněmovnu - neuspokojuje. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Předpokládám, že pan poslanec Vik bude souhlasit s tím, aby se o jeho návrhu hlasovalo poté, co odeznějí příspěvky těch, kteří jsou v této chvíli přihlášeni do rozpravy. Ke slovu je přihlášen pan poslanec Ivan Mašek, připraví se pan poslanec Krejsa.

Poslanec Ivan Mašek: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, pan poslanec Vik mně trochu usnadnil mé vystoupení, protože už se zmínil o věci, o kterou mně jde. I náš poslanecký klub obdržel životopisy všech tří kandidátů.

Životopis kandidáta dr. Prokeše navrhovaného klubem KSČM je toho typu, že mu přinejmenším z formálního hlediska nelze nic vytknout. Jinak již je tomu s dvěma životopisy kandidátů, které kandiduje ČSSD.

Co se týká krátkého životopisu ing. Jiřího Hodináře, dočtete se zde např., že tento člověk od roku 1997, upozorňuji od roku 1997, do roku 1990 je členem KSČ. Nevím, jestli tam hodlá vstoupit v příštím roce nebo zda jde o překlep. Pak ovšem nevím, jestli je to 1897. Nevím. Je to asi překlep, ale není to navíc překlep jediný v tomto životopise. Myslím, že to ukazuje, jaký zájem asi má tento člověk o funkci, do které kandiduje, jestliže nám předloží životopis, který si po sobě asi ani nepřečte. Horší je, že si ho nepřečte zřejmě ani poslanecký klub ČSSD, který ho navrhuje.

Co se týká dalšího životopisu pana ing. Ladislava Nedorosta, bylo to zmíněno už panem poslancem Vikem. Životopis je ještě stručnější. Dotyčný nás informuje o tom, že ukončil ZDŠ Pionýrů, ale už zde chybí informace, že byl čtyři roky členem této Poslanecké sněmovny. To přinejmenším. Úroveň tohoto životopisu je také otřesná.

Obávám se, že v tomto případě, přesto, že jsem ochoten respektovat politické dohody a právo na to, aby na uvolněná místa kandidovali členové těch klubů, u nichž to bylo dohodnuto, tento přístup pánů z klubů sociální demokracie a jejich kandidátů ukazuje, jaký mají přístup v konkrétních věcech k problému dětí a mládeže, o kterých zde včera tak krásně hovořili.

Musím říci, že mně nestačí přerušení. Nemohu v tomto případě volit ani jednoho z těchto dvou kandidátů. Volit ho nebudu a prosil bych klub sociální demokracie, aby příště k takovýmto volbám Poslaneckou sněmovnou přistupoval trochu odpovědněji. A stejně tak přistupoval k problému dětí a mládeže. Děkuji vám za pozornost.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Maškovi. Ještě než dám slovo panu poslanci Krejsovi, přihlásil se ke slovu předseda klubu KSČM.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážená paní předsedající, paní a pánové, chtěl bych jenom připomenout, že tak, jak to bylo na jednotlivých výborech připomenuto, jde o dovolbu dvou členů tohoto Fondu dětí a mládeže. Proto bych vás rád požádal, abyste podpořili kandidáta, kterého kandiduje naše politická strana. Děkuji vám.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Krejsa.

Poslanec Josef Krejsa: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem velmi rád, že mohu poprvé v této sněmovně souhlasit s panem předsedou Maškem. Rád bych ho jenom doplnil, protože vše již řekl za mne. Abychom předešli skandálům, navrhujeme poslaneckému klubu ČSSD zvážit stažení kandidáta Nedorosta, který je znám svým vstřícným a vřelým postojem k boji proti alkoholu, bohužel formou jeho přímé konzumace. Nevadilo by mně to u jiného výboru, ale u Fondu dětí a mládeže mně to - promiňte - vadí silně. Vládní menšinová koalice by toho mohla zneužít. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Krejsovi a protože se do rozpravy dále nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám. V tuto chvíli bychom měli hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Vika, tj. na přerušení tohoto bodu. Možná by bylo dobré, kdyby pan poslanec Vik specifikoval, do kdy má představu, že by tento bod měl být přerušen.

Poslanec Jan Vik: Na příští schůzi, paní místopředsedkyně.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji za upřesnění a dávám hlasovat o tomto procedurálním návrhu o přerušení tohoto bodu do příští schůze.

Jedná se o hlasování pořadové číslo 39, které v tuto chvíli zahajuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 39 bylo z přítomných 178 poslanců pro 142 poslanců, proti 7. Tento návrh byl přijat.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že jsme přerušili bod Návrh volební komise na volbu členů výboru Fondu dětí a mládeže, přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je bod 11 schváleného pořadu schůze

19.

Návrh volební komise na volbu člena stálé komise

Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře

Poslanecké sněmovny

Prosím, aby se úvodního slova ujal předseda volební komise poslanec Robert Kolář a seznámil nás s předloženými návrhy kandidátů a s návrhem na další postup volby. Máte slovo, pane poslanče.

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, volební komise obdržela ve stanovené lhůtě jeden návrh, a sice od poslaneckého klubu ODS na poslance Pěničku. Volební komise navrhuje volbu aklamací a volba může proběhnout. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kolářovi a k přednesenému návrhu otevírám rozpravu.

Vzhledem k tomu, že se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám.

Táži se pana poslance Koláře, zda se chce na závěr vyjádřit? Předpokládám, že nechce, budeme tedy hlasovat o tomto návrhu. Budeme volit aklamací pana poslance Pěničku za člena Stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Budeme jej volit v hlasování pořadové č. 40, které právě zahajuji.

Táži se, kdo je pro to, aby pan poslanec Pěnička se stal členem Stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 40 z přítomných 181 bylo pro 160. (Potlesk.) Proti nikdo. Pan poslanec Pěnička byl zvolen.

Tím jsme projednali bod návrh volební komise na volbu člena Stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny a přistupujeme k bodu č. 12 schváleného pořadu, čímž je

20.

Návrh volební komise na volbu člena Stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti

Bezpečnostní informační služby

Prosím, aby se úvodního slova ujal předseda volební komise pan poslanec Robert Kolář a seznámil nás s předloženými návrhy kandidátů a návrhem na další postup volby.

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, v tomto případě se jedná o druhé kolo druhé volby. Ve hře zůstává jediný navržený kandidát, ten, který již kandidoval v prvním kole, a sice pan poslanec Vik, kterého kandiduje poslanecký klub SPR-RSČ. Volba se koná aklamací a je možné ji taktéž ihned provést.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kolářovi a k předneseným návrhům otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nepřihlásil, proto rozpravu uzavírám. Předpokládám, že pan poslanec Kolář se k rozpravě, která neproběhla, nebude vyjadřovat, a tudíž můžeme rozhodnout hlasováním o tom, zda sněmovna zvolí pana poslance Vika členem

Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby. Bude se jednat o hlasování pořadové č. 41, které právě zahajuji.

Táži se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že z přítomných 176 poslanců v hlasování pořadové č. 41 bylo pro 96, proti 38.

Tento návrh byl přijat, takže pan poslanec Vik byl zvolen členem Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Tím jsme, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, projednali bod 12 a přistupujeme k projednávání bodu 13 schváleného pořadu 6. schůze, kterým je

21.

Návrh volební komise na volbu člena Stálé delegace

Poslanecké sněmovny do Parlamentního

shromáždění Rady Evropy

Prosím pana poslance Koláře, aby se ujal úvodního slova a seznámil nás s návrhy kandidátů a s návrhem na postup volby.

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jedná se o obdobný případ jako při předchozí volbě. Jde o druhé kolo druhé volby se stejnými kandidáty jako v prvním kole.

Máme předloženy dva návrhy. Poslanecký klub KSČM navrhuje pana poslance Ransdorfa, poslanecký klub SPR-RSČ navrhuje pana poslance Sládka. Volba může ihned proběhnout, volební komise navrhuje volbu aklamací.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kolářovi a k předneseným návrhům otevírám rozpravu. Vidím, že se do rozpravy nikdo nehlásí, proto rozpravu uzavírám. Budeme aklamací hlasovat o jednotlivých kandidátech, a to v tom pořadí, jak byly předneseny poslancem Kolářem, to znamená nejdříve o panu poslanci Ransdorfovi, potom o panu poslanci Sládkovi.

Budeme tedy nyní v hlasování pořadové č. 42 hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby pan poslanec Ransdorf se stal členem Stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Zahajuji v tuto chvíli hlasování.

Ptám se, kdo je tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 42 z přítomných 177 bylo pro 79, proti 41. Tento návrh nebyl přijat, pan poslanec Ransdorf tedy nebyl zvolen členem Stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Nyní budeme v hlasování pořadové č. 43 hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby se členem Stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy stal pan poslanec Sládek. Zahajuji v tuto chvíli hlasování.

Táži se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 43 z přítomných 176 bylo pro 36, proti 69. Tento návrh nebyl přijat, takže pan poslanec Sládek nebyl zvolen členem Stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Táži se v tuto chvíli pana poslance Koláře, zda bude mít nějaký další návrh v této věci?

Poslanec Robert Kolář: U všech voleb, kde jsme ani v těchto kolech nezvolili poslance do stálých delegací nebo komisí, platí princip, že je možno zahájit další volby v okamžiku, kdy budou zařazeny tyto volby na pořad některé z příštích schůzí. Volební komise vyhlásí termín, do kterého se předávají návrhy jednotlivých poslaneckých klubů a teprve poté je možno zahájit další volby.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Tím jsme tedy projednali bod pořadové č. 13 a nyní se budeme zabývat bodem pořadové č. 14, kterým je

22.

Rezignace poslance Miroslava Sládka na členství

v zahraničním výboru Poslanecké sněmovny

V úvodu schůze pan poslanec Miroslav Sládek oznámil, že rezignuje na členství v zahraničním výboru Poslanecké sněmovny. Táži se pana poslance Sládka, zda chce toto oznámení ještě nějak doplnit? Není tomu tak, v tuto chvíli otevírám rozpravu k tomuto bodu, do které se přihlásil pan poslanec Jičínský. Dávám mu slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP