Pátek 11. října 1996

Předseda PSP Miloš Zeman: S faktickou poznámkou k této věci se hlásí pan ministr Dlouhý.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Pane předsedo, dámy a pánové, omlouvám se, že přerušuji toto hlasování, ale když jsme hlasovali o písm. b) bod 1, byl to pozměňovací návrh k článku 1 odst. 5 písm. a) bod 3 - čárku mezi slovy "regionální podpory podnikání, živností" nahradit spojkou "a", tak to bylo to, jak paní zpravodajka správně připomněla, že by to bylo na rozdíl od původního vládního návrhu převedení nebo ponechání kompetencí v oblasti živností, celostátní výkon, na ministerstvu, které má nyní nový název, potom ve stejné části písm. b) 3 a 4 byly návrhy, které automaticky byly dány tím, jak se odhlasoval bod b)1.

Paní zpravodajka se dopustila omylu, když nám řekla, že bod 3 je v podstatě jen technická změna a že se o něm má hlasovat současně s bodem 2. Já i řada mých kolegů jsme hlasovali pro bod 2, protože to je věc, kterou jsme sami navrhovali a chceme ji podpořit, zatímco body III. a IV. v odst. b) jsou nehlasovatelné, neboť jejich řešení vyplývá z toho, jak jsme hlasovali podle bodu b 1).

Předseda PSP Miloš Zeman: Buďme tolerantní ke svým omylům. Já jsem tady také přiznal své vlastní omyly.

Poslankyně Anna Röschová: Já se velmi omlouvám. Děkuji panu ministru Dlouhému, děkuji i legislativě. Je to přesně to, co jsem uvedla v úvodu. Tím, jak jsou pozměňovací návrhy velmi krátké, snadno se něco přehlédne. Souhlasím naprosto s tím, že body III. a IV. jsou nehlasovatelné nepřijetím prvního návrhu. Ještě jednou se velmi omlouvám.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Sněmovna bere na vědomí, že body jsou nehlasovatelné. Protestuje proti tomuto výkladu pana ministra i paní zpravodajky někdo z členů sněmovny?

Poslankyně Anna Röschová: Já bych ještě prosila, aby se na to podíval pan předseda Grulich a jistě nám dá za pravdu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Nemusím tedy nechat formálně revokovat naše hlasování, protože bod je nehlasovatelný, neměníme výsledek hlasování. S faktickou poznámkou se ještě hlásí pan ministr Skalický.

Ministr životního prostředí ČR Jiří Skalický: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegově, když už jsme přerušili hlasování faktickou poznámkou pana ministra Dlouhého, tak já bych měl také jednu poznámku. Já se domnívám, že když jsme hlasovali o pozměňovacích návrzích pana poslance Jičínského a neschválili jsme navrženou změnu čl. 1/3, nemohli jsme hlasovat o pozměňovacím návrhu, který je pod bodem 14. Jestliže jsme neschválili bod 3 a zároveň jsme schválili bod 14, tak jsme způsobili, že jsme schválili převod kompetencí ve vodním hospodářství na Ministerstvo zemědělství a zároveň jsme je ponechali na Ministerstvu životního prostředí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegové a kolegyně, měl bych pro vás jeden procedurální návrh. Bylo by možná dobré pomoci zpravodajce i předkladateli, aby si promítli pro zrychlení našeho dalšího jednání do následujících pozměňovacích návrhů ty změny, k nimž došlo přijetím návrhů předchozích. Nebudu ale vyhlašovat přestávku, jak mi navrhuje pan místopředseda Ledvinka. S vaším souhlasem si dovolím tento bod přerušit, dám šanci zpravodaji, aby se zorientoval a mezitím poprosím předsedu volební komise poslance Koláře, aby nás informovat o výsledku volby a případně navrhl druhé hlasování.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, já vím o tom, na co upozorňoval pan ministr Skalický. Jedná se o hlasování k bodu 14 a) Bod 14 b) byl hlasovatelný. Chtěla jsem to říci na závěr.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pokud sněmovna souhlasí, prosím o krátkou poradu a prosím o stručné sdělení pana poslance. Po skončení tohoto bodu pořadu se o slovo ještě přihlásil pan ministr Výborný.

51.

Návrh volební komise na volbu předsedy Vyšetřovací komise

Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek

privatizace a ekonomického fungování POLDI Kladno

52.

Návrh volební komise na volbu předsedy Vyšetřovací komise

Poslanecké sněmovny pro šetření okolností krachu

Kreditní banky, a. s. Plzeň

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámit s výsledkem tajného hlasování při volbě předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování POLDI Kladno. Jednalo se o první kolo druhé volby.

K volbě bylo vydáno 187 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 186 platných i neplatných hlasovacích lístků, jeden hlasovací lístek nebyl odevzdán. Pro poslance Václava Exnera bylo odevzdáno 41 hlasů, pro poslance Jana Klase bylo odevzdáno 82 hlasů a pro poslance Zdeňka Škromacha bylo odevzdáno 59 hlasů.

V této druhé volbě nebyl nikdo zvolen. Do druhého kola druhé volby postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů, tzn. poslanci Jan Klas a Zdeněk Škromach.

Dále mi dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajné volby předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření okolností vedoucích k ukončení činnosti Kreditní banky, a.s. Plzeň. Jedná se taktéž o první kolo druhé volby.

K volbě bylo vydáno 187 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 187 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro poslance Petra Vrzáně bylo odevzdáno 65 hlasů, pro poslance Jaroslava Baštu bylo odevzdáno 81 hlasovacích lístků.

Taktéž při této volbě nebyl v prvním kole nikdo zvolen. Do druhého kola postupují oba kandidáti, tzn. poslanci Petr Vrzáň a Jaroslav Bašta.

Současně mi dovolte, abych konstatoval, že volební komise má připravené hlasovací lístky pro druhé kolo obojích voleb a jakmile to pan předseda uzná za vhodné, je možné volbu zahájit.

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, právě kvůli přestávce, kterou dáváme zpravodajům k tomuto zákonu, navrhuji, abychom vyhlásili dvacetiminutovou přestávku, během které bez zbytečného odkladu uskutečníme volby. Sejdeme se v 11.35 hodin.

(Schůze byla přerušena v 11.18 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 11.40 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, prosím, abyste zaujali místa v jednacím sále. Budeme pokračovat v přerušeném projednávání třetího čtení jednoho z kompetenčních zákonů. Prosím zejména paní zpravodajku, aby se připravila, pana předkladatele, kterým je předseda vlády České republiky pan Václav Klaus. Vás všechny ještě jednou prosím, abyste zaujali svá místa a sledovali pozorně naše jednání.

Znovu a naposledy prosím například stojící poslance na levici i na pravici tohoto sálu, aby usedli. Prosím o to zejména paní poslankyni Kořínkovou i pana poslance Nováka.

64.

Vládní návrh zákona, kterým se provádějí některá opatření

v soustavě ústředních orgánů státní správy České republiky

a kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady

č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních

orgánů státní správy České socialistické republiky,

ve znění pozdějších předpisů, a mění a doplňuje zákon

č. 97/1993 Sb., o působnosti Správy státních hmotných

rezerv, podle sněmovního tisku 12 - třetí čtení

Prosím nyní paní poslankyni Röschovou, aby se ujala slova k předkládání dalších pozměňovacích návrhů,

Poslankyně Anna Röschová: Usnesením výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, které bylo předneseno panem poslancem Grulichem, jsme skončili u bodu 8, který byl přijat. Následuje bod 9, o kterém se podle mého názoru a názoru legislativy nemusí hlasovat, protože byl přijat bod 2 tohoto pozměňovacího návrhu. Poprosila bych pana ministra Skalického, aby se na to podíval, zda s tím souhlasí. Ano, je to přesně tak, je to promítnutí přijetí toho návrhu.

To samé, nelze hlasovat o návrhu uvedeném pod bodem 10, protože nebyl přijat návrh pod bodem 1. Dále nelze hlasovat o prvním odstavci bodu 11. Dovolila bych si přečíst bod 11: V čl. II bod 8 § 14 je navrhováno nové znění, a po odst. 1, 2, 3, 4. Je to podáno jako jeden pozměňovací návrh. Fakticky nelze hlasovat o odst. 1, protože nebyl přijat pozměňovací návrh č. 1. Ptám se pana předsedy Grulicha, jestli chce hlasovat odděleně o ostatních nebo jakým způsobem chce postupovat.

Poslanec Václav Grulich: Dámy a pánové, prakticky by šlo hlasovat o bodu 1 s vypuštěním slova "a živnosti", protože jen toto bylo jiným pozměňovacím návrhem přijato nebo nepřijato. Ale budiž, tam se objevuje termín politika bydlení, který je v souladu s vládním programovým prohlášením, to znamená, že hlasovatelný by byl tento odstavec s výjimkou "a živností". Můžeme ustoupit od tohoto požadavku, ale rozhodně body 2, 3, 4 jsou plně hlasovatelné, protože se neruší s bodem 1. Dále požaduji, aby bod 2, pododstavec a) a b) byly hlasovány také odděleně, protože ani tyto body se navzájem nevylučují a neruší. Každý hovoří o něčem jiném.

Prosím tedy, aby se hlasovalo o bodech 2, 3, 4 zvlášť, a z toho i v bodě 2 o podbodech a) a b) o každém také zvlášť. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Dříve než nechám hlasovat o tomto bodu, dovolte mi přívětivé sdělení, se kterým jsem čekal až se sněmovna poněkud zaplní. Chtěl bych s radostí oznámit této sněmovně, že k nám přicházejí mravy z britského parlamentu, kde, když jeden vládní poslanec opustí své lavice, opustí je nebo nehlasuje jeden opoziční poslanec. Chtěl bych s potěšením konstatovat, že se na tom nyní dohodli poslanci Talíř, který odchází na schůzku s indickým prezidentem, a poslanec Pavel Dostál. Je vidět, že jsme demokratický a tolerantní parlament. (Potlesk.)

Nyní doporučuji, aby bylo pokračováno a prosím pana ministra Kočárníka, aby mě nerušil, neboť se řádně nepřihlásil do rozpravy. A tak tolerantní, abychom porušovali jednací řád, zase nejsme.

Nyní bych poprosil paní zpravodajku, aby pokračovala v předkládáni pozměňovacích návrhů.

Poslankyně Anna Röschová: Po dohodě s předkladatelem odst. 1 v tomto bodě hlasovat nebudeme. Budeme hlasovat o odst. 2, návětí zůstává stejné. Nejdříve o písm. a), potom o písm. b). Souhlasí pan předseda, že návětí zůstává stejné? (Ano.) Takže nejdříve písm. a).

Předseda PSP Miloš Zeman: Ptám se pana poslance Orla, jestli jeho zdvižená ruka znamenala přihlášení se nebo pouze zamávání kolegovi. (Ani jedno, ani druhé.) Dobře, takže v žádném případě to nebylo přihlášení se. Můžeme tedy hlasovat o písm. a), ještě jednou se ptám na stanovisko zpravodaje a navrhovatele.

Poslankyně Anna Röschová: Pan premiér nesouhlasí, já rovněž ne.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Přeji si kolegové, abych vás před zahájením hlasování znovu odhlásil nebo to nepokládáte za nutné? Nejsou námitky. Poslankyně Orgoníková.

Poslankyně Hana Orgoníková: Pane předsedo, byla bych velice ráda, kdyby se mohli hlasování zúčastnit i ti naši kolegové, kteří sčítají hlasy, volební lístky. Že bych pro ně došla.

Předseda PSP Miloš Zeman: Domnívám se, že všichni poslanci jsou o hlasování informováni a domnívám se, že bude dobré, když budeme hlasovat s tím, že nevznikl požadavek na odhlášení. (Šum ve sněmovně.) Vznikl? Dobře, rád vám vyhovím. Odhlašuji vás tedy. Prosím, abyste se znovu přihlásili a můžeme nyní zahájit hlasování pouze k bodu 11 odst. 2 písm. a). Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Návrh byl přijat, protože hlasování pořadové c. 186 skončilo tímto výsledkem: ze 195 přítomných bylo 102 pro a 85 proti, nehlasovalo 8.

Prosím, nyní přejdeme k písm. b), paní kolegyně.

Poslankyně Anna Röschová: Nyní můžeme hlasovat o odst. 2 písm. b). Pan premiér nesouhlasí, já rovněž ne.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, zahajuji hlasování. Kdo je pro předložený pozměňovací návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové č. 187 skončilo tímto výsledkem: ze 197 přítomných 103 pro, proti 90. Návrh byl přijat.

Poslankyně Anna Röschová: Nyní budeme hlasovat o odst. 3. Pan premiér nesouhlasí, já rovněž ne.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegové, máme tisk před sebou, myslím, že všichni souhlasíme s tím, že to paní poslankyně nebude opakovat. Znovu připomínám, že je to tisk 12/7. Nyní jsme u bodu 11 odst. 3. Hlasujeme o tomto návrhu. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové č. 188 skončilo tímto výsledkem: ze 197 přítomných 103 pro, proti 89. Návrh byl přijat.

Poslankyně Anna Röschová: Poslední hlasování v tomto bodě je o odstavci 4. Pan premiér nesouhlasí, já rovněž ne. Je to nadbytečné.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování o bodě 4.

Kdo je pro předložený pozměňovací návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování, pořadové č. 189, skončilo přijetím, protože za 197 bylo 100 pro, 90 proti a nehlasovalo 7.

Prosím o další návrh.

Poslankyně Anna Röschová: Přijetím těchto pozměňovacích návrhů pro stenozáznam jen upozorňuji, že se v tom vládním návrhu § 14 musí text přečíslovat na odst. 1 a ostatní odstavce budou následovat,

Další bod je bod č. 12. O tomto bodu se nedá hlasovat, protože nebyly přijaty předchozí pozměňovací návrhy.

Poslední pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu, životní prostředí a regionální rozvoj je pod bodem 13. Tento problém řeší rovněž návrh ústavně právního výboru úplně věcně stejné. Podle mého názoru návrh ústavně právního výboru je přesnější, legislativně lepší. Dohadovala jsem se s panem předsedou Grulichem, že bude souhlasit s tím, že by spíše byt přijat návrh ústavně právního výboru. Nicméně je to prostě hlasovatelný návrh a bude-li přijat, vylučuje se hlasování o návrhu ústavně právního výboru. Věcně pan premiér souhlasí, já rovněž.

Předseda PSP Miloš Zeman: Táži se pana předsedy Grulicha, zda trvá na svém návrhu? To znamená, aby byla přijata formulace ústavně právního výboru, čili jinými slovy návrh obsažený v bodě 13 pan předseda Grulich stahuje. Je to tak. Ano, děkuji.

51.

Návrh volební komise na volbu předsedy Vyšetřovací komise

Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek

privatizace a ekonomického fungování POLDI Kladno

52.

Návrh volební komise na volbu předsedy Vyšetřovací komise

Poslanecké sněmovny pro šetření okolností krachu

Kreditní banky, a. s. Plzeň

Nyní bych si dovolil po ukončení této části bodu B vás poprosit jen o udělení slova nebo o souhlas s udělením slova panu poslanci Kolářovi, protože jsem byl upozorněn, že nás chce seznámit jak s výsledky voleb, a protože všichni jsme napjati, jak ty volby dopadly, prosím paní zpravodajku o jednu minutu strpení.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření okolností vedoucích k ukončení činnosti Kreditní banky, a. s. Plzeň. Jednalo se o druhé kolo druhé volby.

K volbě bylo vydáno 191 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 191 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro poslance Jaroslava Baštu bylo odevzdáno 101 hlasů, pro poslance Petra Vrzáně bylo odevzdáno 42 hlasů, ve druhém kole byl zvolen pan poslanec Bašta. (Potlesk)

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování Poldi Kladno. Jednalo se taktéž o druhé kolo druhé volby. K volbě bylo vydáno 191 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 190 platných i neplatných hlasovacích lístků, 1 hlasovací lístek nebyl odevzdán. Pro poslance Jana Klase bylo odevzdáno 87 hlasů, pro poslance Zdeňka Škromacha 81 hlasů. Ani ve druhém kole nebyl nikdo zvolen, volba končí a předsedu této komise je možno volit na základě nově sestavené kandidátní listiny po zařazení nového bodu na program schůze. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kolářovi za tuto informaci. Přerušili jsme sice bod, ale pan poslanec Filip jako předseda klubu má právo vystoupit kdykoli. Uděluji mu proto slovo.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, děkuji. Jen k tomu, co řekl pan poslanec Kolář. Žádám předsedu sněmovny, aby svolal komisi pro vyšetřování okolností privatizace a ekonomického fungování Poldi Kladno, protože nebyl zvolen předseda a nikdo jiný takové právo nemá. Nerad bych, aby tato komise nefungovala.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Tomuto přání rád vyhovím, ale nyní mi dovolte, abych se vrátil k bodu, o který se jedná. Prosím pana ministra Kočárníka. Ministr financí má rovněž právo jako člen vlády vystoupit kdykoliv.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník:Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že musím jít podepsat za přítomnosti dvou pánů prezidentů Smlouvu o ochraně investic s Indií, vyzývám v duchu jednoho z poslanců, který by tu nebyl (potlesk) Děkuji pěkně.

Současně bych rád sdělil sněmovně, že přijetím pozměňovacího návrhu č. 11 jsme vytvořili druhé Ministerstvo financí. Nevím, jestli si to sněmovna uvědomila. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministru financí a nyní snad můžeme ke slovu konečně pustit paní poslankyni Röschovou. Faktická poznámka - pan poslanec Grulich. Prosím, nevěnujme se přestřelkám na téma již schválených návrhů a jednejme věcně.

Poslanec Václav Grulich: Pane předsedo, nejdu přestřelovat ani střílet, ale my jsme se tu dohodli o vypuštění pozměňovacího návrhu obsaženého pod bodem 13, ale vzhledem k tomu, že už byla ukončena rozprava, sněmovna musí vypuštění tohoto pozměňovacího návrhu podle jednacího řádu odhlasovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Respektuji to, snažil jsem se urychlit naše jednání a uznávám, že jednací řád je třeba dodržovat i v těch okolnostech, když s tím vypuštěním bodu všichni souhlasí.

Je tu tedy procedurální návrh na vypuštění bodu 13.

Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento procedurální návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové č. 190 skončilo tímto výsledkem: Ze 198 přítomných bylo 190 pro a nikdo proti. Návrh byl přijat.

Nyní konečně dávám slovo paní poslankyni Röschové.

64.

Vládní návrh zákona, kterým se provádějí některá opatření

v soustavě ústředních orgánů státní správy České republiky

a kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady

č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních

orgánů státní správy České socialistické republiky,

ve znění pozdějších předpisů, a mění a doplňuje zákon

č. 97/1993 Sb., o působnosti Správy státních hmotných

rezerv, podle sněmovního tisku 12 - třetí čtení

Poslankyně Anna Röschová: Děkuji. Než přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení ústavně právního výboru, dovolte mi, abych zopakovala to, co zde řekl pan ministr životního prostředí Skalický a se kterým jsem souhlasila. Protože se vyhlásily volby a odcházeli jste, možná to zapadlo.

Bod č. 14, jestli si vzpomínáte, tam jsem hovořila o tom, že jsou to vlastně dva návrhy - 14 a) a 14 b). Já se vám omlouvám, udělala jsem chybu, předložila jsem 14 a) k hlasování a tento návrh je nehlasovatelný. Opakuji to na mikrofon pro to, aby to bylo ve stenozáznamu. 14 b) byl přijat a ten hlasovatelný byl. Pan ministr souhlasí.

Nyní dovolte, abychom přistoupili k dalšímu hlasování, tj. C - pozměňovací návrhy obsažené v usnesení ústavně právního výboru.

Zaprvé - bod č. 1 - první polovina návrhu, a to v čl. 1 odst. 5 a) bod 3 za slovo "podnikání" vložit slova "ve věcech". Tento návrh je hlasovatelný. Názor předkladatele je souhlasný a můj také.

Ta druhá půlka - vypustit slova "a geologického průzkumu" je nehlasovatelná, protože již byl přijat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Před zahájením hlasování opět vidím požadavek na vaše odhlášení, respektuji ho. Takže prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

Jelikož se tak již stalo, zahajuji hlasování k tomuto bodu, resp. k jeho hlasovatelné části.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkují. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové č. 191.

Ze 194 přítomných 175 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Prosím další návrh, paní poslankyně.

Poslankyně Anna Röschová: Pozměňovací návrhy pod body 2, 3 a 4. Nelze o nich hlasovat, neboť už bylo o nich hlasováno a byly přijaty.

Tím postoupíme k pozměňovacímu návrhu č. 5. Je to hlasovatelný návrh. Přečtu jej.

V čl. II za bod 2 doplnit nový bod 3 tohoto znění.

3) v § 2 odst. 3 první věta zní:

Předsedu Českého statistického úřadu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jmenuje a odvolává na návrh vlády prezident republiky.

Ostatní body přečíslovat. U tohoto návrhu upozorňuji v případě, že bude-li přijat, je zapotřebí jej promítnout do dalšího tisku. který máme ve třetím čtení, který se týká samotného úřadu.

Řeknu stanovisko: pan premiér nesouhlasí s tímto návrhem, já se k němu nevyjadřuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování o tomto návrhu.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji. Hlasování pořadové č. 192.

Ze 193 přítomných 99 pro, proti 88. Návrh byl přijat.

Prosím další návrh, paní poslankyně.

Poslankyně Anna Röschová: Bod č. 6. Nelze o něm hlasovat. Bylo už hlasováno a bylo přijato.

Na další straně bod č. 7. O tom naopak se musí hlasovat. Nebyl přijat návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

S tímto pozměňovacím návrhem pan premiér souhlasí a doporučuje jej, já rovněž.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování o pozměňovacím návrhu č. 7.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji. Hlasování pořadové č.193.

Ze 194 přítomných 173 pro, 1 proti. Návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslankyně Anna Röschová: Další návrh je pod bodem 8 v čl. II v dosavadním bodě 11 nahradit text takto:

11) § 19 - odstavec zní:

Ministerstvo životního prostředí je ústředním orgánem státní správy pro ochranu přirozené akumulace vod, ochranu vodních zdrojů a ochranu jakosti povrchových a podzemních vod, pro ochranu ovzduší, pro ochranu přírody a krajiny, pro ochranu zemědělského půdního fondu, pro výkon státní geologické služby, pro ochranu horninového prostředí vč. ochrany nerostných zdrojů a podzemních vod, pro geologické práce a ekologický dohled nad těžbou, pro odpadové hospodářství a pro posuzování vlivu činnosti a jejich důsledků na životní prostředí vč. těch, které přesahují státní hranice.

Dále je ústředním orgánem státní správy pro myslivost, rybářství a lesní hospodářství v národních parcích. Je rovněž ústředním orgánem státní správy pro státní ekologickou politiku.

Nyní můžeme o tomto návrhu hlasovat. Pan premiér tento návrh doporučuje, souhlasí s ním, já rovněž.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování k bodu 8.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji. Hlasování pořadové č. 194.

Ze 194, což je nahodilá shoda, přítomných, bylo pro 171, proti 2. Návrh byl přijat.

Nyní prosím o pozměňovací návrhy obsažené v bodě B.

Poslankyně Anna Röschová: V bodě B jsou obsaženy pozměňovací návrhy výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Tyto návrhy přednášel pan poslanec Turek. Potom přednášel své pozměňovací návrhy pod písm. E a na závěr do stenozáznamu řekl, že o všech pozměňovacích návrzích, které přednesl, lze hlasovat najednou. Ptám se pana poslance Turka, zda tím myslel i návrhy, které přednesl za výbor nebo jenom své, protože to ze stenozáznamu není patrno.

Poslanec Radim Turek: Za výbor i své. (Bylo hovořeno z místa).

Poslankyně Anna Röschová: Za výbor i své. O všech návrzích najednou. V podstatě lze hlasovat o návrzích D 1, 2 najednou a E 1 a E 2, protože ty se týkají přesunutí kompetencí ohledně zdravotních škol.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dokončete, paní poslankyně. Poslanec, který se hlásí s faktickou poznámkou, nechť se přihlásí a jde k mikrofonu, aby ho bylo slyšet. Co navrhujete, paní poslankyně?

Poslankyně Anna Röschová: Domlouvám se s panem ministrem školství. Domnívám se, že lze hlasovat najednou o bodě D 1, 2 a potom E 1 a E 2. Ale nelze hlasovat o účinnosti. O té musíme hlasovat zvlášť.

Pan ministr s tím takto souhlasí, a doufám, že i pan poslanec Turek s tím bude takto souhlasit.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pojďme hlasovat na základě návrhu zpravodajky odděleně o zbývajících bodech, protože jinak bychom diskutovali o proceduře daleko déle, než by trvalo vlastní hlasování.

Zpravodajka navrhuje, abychom současně hlasovali o bodě D 1, 2 a E 1 a E 2. Pochopil jsem to správně?

Poslankyně Anna Röschová: Pochopil jste to správně. Stanovisko navrhovatele je kladné, souhlasí. Moje rovněž.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování k těmto bodům najednou.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové č. 195 skončilo přijetím návrhu, neboť ze 194 přítomných pro něj hlasovalo 159, proti bylo 25 poslanců.

Nyní bychom měli hlasovat o bodě E 3, tzn. o datu účinnosti.

Poslankyně Anna Röschová: S tím zásadně pan premiér nesouhlasí. Já rovněž. Přimlouvám se za to, aby účinnost byla taková, jak je ve vládním návrhu, to je dnem vyhlášení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nechám o tomto pozměňovacím návrhu hlasovat. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro předložený návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Návrh nebyl přijat, protože ze 194 poslanců pro něj hlasovalo jen 71, zatímco proti bylo 106.

Tím máme vyřízeny i body E a přecházíme k bodu F.

Poslankyně Anna Röschová: To je pozměňovací návrh pana poslance Prokopa. Je to jeden návrh. Lze o něm hlasovat najednou. Ptám se sněmovny, zda ho mám přečíst?

Předseda PSP Miloš Zeman: Ne, protože všichni máme onen text, na který jsem upozorňoval, 1207 před sebou.

Poslankyně Anna Röschová: Ještě bych řekla stanovisko pana premiéra. Spíš souhlasí s určitými výhradami nebo je v tomto směru neutrální. Já souhlasím.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování k celému bodu F.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 197 skončilo přijetím návrhu, protože se ze 194 přítomných poslanců pro něj vyslovilo 149 a 31 bylo proti. Přecházíme k bodu G.

Poslankyně Anna Röschová: Tady u pozměňovacího návrhu předneseného panem poslancem Klanicou je trochu problém, protože on navrhl vypustit určité kompetence, které spadaly do Ministerstva hospodářství, ale nenavrhl, kam ty kompetence mají přejít. Obávám se, že z tohoto hlediska je tento návrh nehlasovatelný, ale poprosila bych pana poslance Klanicu, aby se k tomu vyjádřil.

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím předkladatele tohoto pozměňovacího návrhu o stanovisko.

Poslanec Zdeněk Klanica: Na rozdíl od paní poslankyně Röschové se domnívám, že je to naprosto jasné, protože jde o to, aby věda nebyla řízená jedním ministerstvem, nýbrž aby byla součástí práce všech ministerstev.

Poslankyně Anna Röschová: Dobře, i takový výklad je možný. Já se, pane předsedo, domnívám, že než abychom vedli dlouhé legislativní spory, je lépe o tomto rozhodnout hlasováním. Pan premiér nesouhlasí, já rovněž ne.

Předseda PSP Miloš Zeman: Naprosto s vámi souhlasím, paní poslankyně. čili navrhovatel ani zpravodaj nesouhlasí. Zahajuji hlasování k bodu G.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 198: ze 194 přítomných bylo pro 174, proti 96, nehlasovalo 24, takže návrh nebyl přijat. Přejdeme nyní k bodu H.

Poslankyně Anna Röschová: Pod bodem H jsou uvedeny pozměňovací návrhy pana poslance Dlouhého, ovšem po konzultaci s ním mi bylo objasněno, že pan ministr Dlouhý nepodával pozměňovací návrhy, nýbrž upozorňoval na určité problémy a některé podporoval, některé naopak nepodporoval. To byl vlastně smysl jeho vystoupení, takže o tom bodu H hlasovat nebudeme, protože se nejedná o pozměňovací návrh.

Pan poslanec Melčák zde přednesl pozměňovací návrh pod bodem CH.

Tyto jeho návrhy - nebo jestli je to jeden návrh, tomu jsme také příliš nerozuměli - jsou hlasovatelné, jen je tady jeden problém, že vlastně on chce vypustit to, co ruší Českou komisi pro vědecké hodnosti, ale kdybychom to odhlasovali, tak ta komise není tím zákonem zřízena, to tam dál v textu není, takže jeho návrhy se nepromítají do dalšího textu. Takže jestli to chce pan poslanec Miloš Melčák upřesnit?

Předseda PSP Miloš Zeman: Jako obvykle požádáme navrhovatele ve sporných případech o jeho stanovisko.

Poslanec Miloš Melčák: Vážené dámy, vážení pánové, velice se omlouvám za legislativní nezkušenost. Pochopitelné že z výše uvedených pozměňovacích návrhů logicky vyplývá doplnění článku 2 bodu 2, to je v podstatě § 2 odst. 1 o nový bod 9, který by potom zněl: Česká komise pro vědecké hodnosti.

Poslankyně Anna Röschová: Domnívám se, že to lze vzít jako jeden návrh, protože to spolu souvisí.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP