Čtvrtek 25. července 1996

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Jičínskému. Hlásí se o slovo člen vlády, pan ministr Ruml. V souladu se zákonem mu ho uděluji.

Ministr vnitra ČR Jan Ruml: Vážená sněmovno, dovolte mi, abych vyjádřil s oponentní zprávou menšiny ústavně právního výboru, přednesenou panem poslancem Jičínským, zásadní nesouhlas. Z důvodů časové tísně byl použit institut projednávání zákona ve stavu legislativní nouze a podle mě by bylo krajně nezodpovědné a proti základní etice parlamentního jednání rozšířit tuto vysloveně technickou novelu zákona o naprosto zásadní úpravu, která se týká koncepce zákona a bezpochyby vyžaduje velmi důkladné posouzení. Domnívám se, že by Poslanecká sněmovna neměla už v úvodu svého volebního období tímto způsobem porušovat základní principy zákona o jednacím řádu a zneužít institut legislativní nouze k přijímání dalších pozměňovacích návrhů, které toto specifické projednávání zákonů rozhodně nevyžadují.

Pro vaši informaci bych chtěl uvést, že vláda bude ve velmi krátké době projednávat zprávu o průběhu voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, v níž od ústřední volební komise je celá řada podnětů k zásadnější novelizaci volebního zákona. Vláda se bezpochyby tímto zákonem bude zabývat a předloží této sněmovně svůj návrh, jak by chtěla tuto problematiku řešit. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministru Rumlovi. Nebude-li námitek, přistoupili bychom k hlasování, kterým rozhodneme o způsobu dalšího projednávání tohoto návrhu.

Jako první zazněl návrh pana zpravodaje Libora Nováka, který máme pod bodem IV, na str. 3 tisku 9/1.

Kolega Wagner žádá o odhlášení. Prosím, abyste se zaregistrovali. Prosím, ještě pan kolega Matulka.

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedající, nezlobte se, já jsem pochopil ten návrh přednesený profesorem Jičínským na návrh v téže věci, ale opačný, tedy svým charakterem je to protinávrh.

Pane předsedající, nezvážil byste, zda by nebylo vhodné hlasovat nejprve o návrhu, jak jej formuloval prof. Jičínský?

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Myslím si, že výklad je možný obojí, ale protože jsem, jak je o mně známo, tolerance sama, mám tendenci vyhovět v tomto návrhu pana kolegy Matulky.

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Jičínského, čili o tom, aby se podrobná rozprava konala k celému návrhu zákona.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 31. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 90 pro, 95 proti při počtu přítomných 187.

Dámy a pánové, dalším hlasováním rozhodneme o způsobu jednání tak, jak jej navrhoval jménem ústavně právního výboru pan kolega Libor Novák.

Kdo je pro přijetí tohoto postupu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 32. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 103 pro, 69 proti při počtu přítomných 187.

Dámy a pánové za 8 minut musí - podle zákona - začít první část interpelací. Jsem nyní v okamžiku, kdy se musím rozhodnout, zda otevřít obecnou rozpravu. Chtěl bych toho mít odpracováno co nejvíce z tohoto zákona, ale považuji to v tomto okamžiku za nerealizovatelné - otevřít rozpravu, ukončit ji; otevřít podrobnou rozpravu, ukončit ji.

Dovolím si vyhlásit na 7 minut přestávku s tím, že v 16.00 hodin - v souladu se zákonem - začnou interpelace na předsedu vlády.

(Schůze přerušena v 15.55 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 16.00 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, v tomto okamžiku musí začít další bod naší schůze. Prosím o klid. Prosím, aby pracovnice aparátu zavřely dveře. Je 16.00 a začínají

III.

Ústní interpelace na vládu a její členy

Prosím, abyste zaujali svá místa, případně opustili sál. Děkuji. Všechny, kteří sledují výsledky hlasování, prosím, aby se posadili na svá místa.

Po zahájení třetí schůze Poslanecké sněmovny, jak již bylo uvedeno, jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a klást ústní interpelace nejprve předsedovi vlády České republiky panu Václavu Klausovi či vládě České republiky, a to v čase od 16.00 do 17.00 hodin. Poté ostatním členům vlády České republiky. Připomínám, že úplné seznamy interpelujících poslanců ve vylosovaném pořadí nám byly rozdány v úterý.

Nyní dávám slovo panu poslanci Josefu Krejsovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády pana Václava Klause ve věci nespecifikované. Připraví se pan poslanec Martin Smetana.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane premiére, dovoluji si vás interpelovat ve věci, dle mého názoru, plně oprávněného a přiměřeného zásahu Policie České republiky v restauraci U Holubů. Žádám vás, abyste v zájmu zabezpečení našich občanů před organizovaným zločinem a snahou paralyzovat činnost policie, celou vahou své osobnosti a svého úřadu inicioval u ministra Jana Kalvody okamžité odvolání pražského státního zástupce Josefa Kredby. Tento nevábný symbol části justice zřejmě frustrován malým platem podnítil ostudné a protizákonné stíhání velitele zásahu a dalších příslušníků Policie České republiky.

Na podporu své žádosti uvádím, že zmiňovaný Kredba v minulosti nechvalně proslul několikatýdenním obléháním bytu Dr. Sládka bezmála dvěma motostřeleckými divizemi a ač prost licence z oboru, měl ve zřejmém úmyslu vyučovat zpěvu pana kolegu Češku. Za své poklesky duševní svěžesti musel být hospitalizován.

Obracím se na vás, vážený pane premiére, proto, že pan ministr je ve svém úřadu velmi krátkou dobu. Bude tedy v nejbližších dnech plně vytížen a hrozí nebezpečí z prodlení. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Krejsovi. Slovo má předseda vlády pan Václav Klaus.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Mohu panu poslanci v zájmu kolegiální spolupráce přislíbit jednu věc, že to ministru spravedlnosti vyřídím, že mu tuto žádost předám a nepochybuji o tom, že nový pan ministr spravedlnosti se za pár dní nebo týdnů zabydlí ve svém úřadě. Myslím, že vyvodí vhodné personální závěry, které uzná za vhodné.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi. Přeje si pan kolega doplňující vystoupení? Je tomu tak. Pan poslanec Krejsa.

Poslanec Josef Krejsa: Pane premiére, děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Slovo má pan poslanec Martin Smetana.

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane premiére, dovolte mi, abych se na vás obrátil v záležitosti dotazníku Evropské unie. Zajímalo by mě, zda v tomto dotazníku nejsou zjišťovány některé informace, které by mohly mít charakter utajovaných skutečností, ať už ve smyslu průmyslové nebo hospodářské špionáže. Dále by mě zajímalo, zdali mohou do tohoto dotazníku nahlížet zahraniční hospodářské a průmyslové společnosti nebo některé jiné organizace, které by pak svým následným chováním mohly následně poškodit hospodářství České republiky do té doby, než se Česká republika stane plnoprávným členem Evropské unie. Jakým způsobem z naší strany je znemožněno zneužití těchto informací? Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Smetanovi. Prosím pana premiéra, aby se ujal slova.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Chtěl bych panu poslanci Smetanovi říci, že se vláda touto otázkou výslovně zabývala. Tisíc sto otázek, které nám byly zaslány komisí Evropské unie a tisíc tři sta stránek našich odpovědí je skutečně velmi podrobným dokumentačním materiálem o České republice. V tomto materiálu samozřejmě nejsou žádné informace, které bychom zařadili do kategorií utajovaných informací. Nicméně je tam velmi plastický popis spousty věcí z naší země. Chci tím říci, že nás tato otázka velmi zajímala a mohu vás ubezpečit jedině v tom, že tento dotazník má důvěrný charakter, a že je výlučně pro potřebu Bruselské evropské komise, a že nepadá v úvahu, že by kdokoliv jiný měl přístup. I v našem případě, dokonce ani u nás v České republice, tento dotazník nemá ani svou českou verzi. Byl psán rovnou v dalších verzích v angličtině. Je tady několik kopií na ministerstvu zahraničí k dispozici. Snažíme se s dotazníkem zacházet velmi opatrně, ale tohoto problému jsme si vědomi a snažíme se na to dát maximální pozor.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi. Pan kolega Smetana s doplňující otázkou.

Poslanec Martin Smetana: Ještě jsem se chtěl zeptat, jak je zajištěno zneužití v Bruselu?

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan premiér hodlá opět vystoupit k tomuto dotazu.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Musím se přiznal, že to přesně nevím. Bylo by potřeba se zeptat v Bruselu. Vnitřní mechanismus fungování Evropské komise až tak dobře neznám, ale jestli má Parlament eminentní zájem, tak se o tom můžeme něco dozvědět třeba do příště.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Jako další se ujme slova pan poslanec Zdeněk Krampera, který bude interpelovat ve věci bytové situace. Připraví se pan poslanec Oldřich Vrcha.

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedo vlády, obracím se na vás v této interpelaci s narůstajícími problémy v oblasti bytové výstavby. Všichni víme, že státní bytová výstavba byla po roce 1989 zcela zbytečně a předčasně ukončena. Zároveň byla omezena a téměř zastavena výstavba družstevní. Dostáváme se tak do situace, kdy se sice nějaký ten byt postaví, ale je to nedostatečný stav a je alarmující.

Zvláště alarmující je pak cenový nárůst za každý jednotlivý byt. Ceny se tak vyšplhaly do výše až 1,5 mil. korun za 2+1 - to myslím v Praze v panelové výstavbě. Ceny vzrůstají s takovou rychlostí, že ani tato cena není zdaleka finální. Stavební organizace ale staví tyto byty okolo 300 až 400 tis. korun, občanům se však prodávají za několikanásobně vyšší ceny. Poctivě se živící občan tak nemá šanci získat slušný byt, ani kdyby se zadlužil na celý život.

Toto nemohou vyřešit ani reklamy, které se nám objevují v televizi s poskakující liškou, protože kdo dnes je schopen splácet 14 tis. korun měsíčně a ještě dát milionové záruky. Ptám se tedy, jakým způsobem může do budoucna mladá rodina s dětmi získat byt, kam až chce současná vládnoucí koalice se svými věrnými spojenci veksláky, mafiány a podvodníky vyhnat ceny bytů? Proč se aspoň v polovičním rozsahu nechce vrátit k možnosti státem vedené bytové výstavby, spojené s normálním ziskem 10 % na bytové jednotce, čímž by stát zdostupnil získání bytů mladým trpícím rodinám s dětmi. Proč neustále tvrdíte, že vše zařídíte, když sami vidíte, jak je vše zneužito proti lidem? Výsledky nemají s normálně fungujícím trhem nic společného.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má pan premiér Václav Klaus.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Předpokládám, že pan poslanec Krampera poslouchal a prostudoval si vládní prohlášení a poslouchal také diskusi, která po něm následovala. Z vládního prohlášení plyne, že problematika bytů je jednou z priorit této vlády a i když nesdílíme váš názor na to, že to má být stát, kdo se má chopit znovu bytové výstavby, tak se domníváme, že to má být stát, kdo dá jistý impuls, jisté škrtnutí zápalkou, jistý pokus o rozhoření tohoto ohýnku udělat. Proto jsme připraveni otázkou bytové výstavby se velmi intenzívně zabývat. Předpokládám, že tato diskuse bude velmi aktuální již v momentu přípravy a schvalování státního rozpočtu. Stát nepochybně bude muset velmi pečlivě vážit, kterou z priorit si vybrat a na kterou z priorit vůči něčemu jinému bude schopen dát tolik či jiné množství milionů nebo miliard korun. Musím říci, že zaprvé to za svou prioritu považujeme. Hodláme se tím vážně zabývat.

Druhý bod - chtěl bych říci již to, co bylo ve vládním prohlášení. K existujícím instrumentům a nástrojům, které stát k dispozici má - a jsou to prostředky, které nejsou malé - hodláme připojit ještě některé další. Za nejdůležitější považujeme vytvoření podpůrného a garančního fondu, neboli fondu, který by měl stimulovat podnikatelské aktivity v bytové výstavbě. Předpokládáme, že ne všichni si chtějí kupovat byty. Předpokládáme, že drtivá většina z nás chce mít nájemní byt, a proto bychom si velmi přáli, aby došlo k rozběhnutí bytové výstavby na podnikatelském základě. Proto za nový institut, který hodláme zařadit mezi instituce tohoto státu, by měl být onen podpůrný a garanční fond pro podnikání v bytové výstavbě. Předpokládáme, že tento parlament bude mít šanci diskutovat při schvalování státního rozpočtu, jak velkou finanční částkou tento podpůrný a garanční fond hned v počátku jeho existence vybavit, aby mohl hned začít fungovat. To je druhá věc, kterou bych k tomu chtěl říci.

Máme zájem i pomoci v zisku tzv. předhypotéčních úvěrů, protože se ukazuje, že je málo ošetřena mezera mezi rozhodnutím budovat byt či dům a momentem možnosti získat hypotéční úvěr. Vyplnit tuto mezeru považujeme též za jednu z priorit, které bychom se teď měli věnovat.

Nemohu si ale odpustit třetí poznámku, která zde byla sdělena, a to je poznámka o jakémsi iluzorním charakteru cen bytů, cen domů. Není to pravda. V iluzorních cenách bytů a bydlení jsme žili celá desetiletí v minulosti. Dnes se naše ceny dostaly na úroveň skutečných nákladů, a proto je opravdu potřeba, abychom věděli, kolik bydlení stojí, abychom každý uměli přesně odhadnout, jak velký byt jsme schopni celoživotně unést, profinancovat a mít. Je to něco jiného než jednorázové urychlení bytové výstavby, to je úkol jiný. Ale to, že se ceny navrátily na ceny, které odrážejí skutečné ekonomické náklady, to je myslím jedním z vítězství minulého období.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi. Pan kolega Krampera se chystá využít svého práva položit doplňující dotaz.

Poslanec Zdeněk Krampera: Chtěl bych se ještě pana premiéra jako doplňující dotaz otázat - začnu starým českým příslovím: Šedivá je teorie, zelený strom života. Toto mě již učil dědeček. Čili asi takto: Hlavně ty ceny. Tady nás hlavně zajímají dneska ty ceny. To, že podpůrné fondy mohou být, to se prosím všechno může i stát. Nás zajímají hlavně ceny. Vy jste říkal velmi správně, že ceny nelze držet na cenách, které byly dřív. Ale když skutečně byt stojí 300 až 400 tisíc, přece není možné prodávat ho lidem za 1,5 milionů. To i na Podkarpatské Ukrajině by za minulého století nebylo možné. Tam je skutečně obrovská disproporce v tom, co byt opravdu stojí, a za co se lidem prodává. Chceme jenom to, aby člověk nebyl až tolik vzat na hůl. To asi tak jenom zhruba k tomu, nic víc.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, dalším vylosovaným je pan kolega Oldřich Vrcha, který bude interpelovat ve věci lehkých topných olejů. Připraví se opět pan poslanec Krampera.

Poslanec Oldřich Vrcha: Vážený pane premiére, s ohledem na aféry kolem lehkých topných olejů, do kterých jsou zapleteni i někteří pracovníci Ministerstva průmyslu a obchodu, byli šetřením této záležitosti pověřeni pracovníci Ministerstva vnitra naší vlády. Dle informací bylo vyšetřování ve věci lehkých topných olejů zastaveno. Zabavené peníze z této akce ve výši asi 40 mil. korun byly údajně předány nějaké paní Dlouhé. V důsledku celé akce musel být zdražen ekologický benzín nad hodnotu benzínu olovnatého, i když bezolovnatý benzín má být levnější.

Ptám se vás, pane premiére, zda hodláte požádat o došetření tohoto případu Interpol, protože naše Ministerstvo vnitra to není schopno dořešit. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Vrchovi. Slovo má předseda vlády České republiky.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Já bych prosil pana poslance, aby používáním určitých jmen neimplikoval některé věci, které si implikaci nezaslouží.

Chtěl bych říci, že nejsem si vědom toho konkrétního případu, o kterém hovoříte, ale mám zde velmi podrobnou analýzu všech dosud projednávaných vyšetřování trestných věcí v souvislosti s machinacemi s lehkými topnými oleji.

Opravdu se jedná o několik desítek případů. Celkem bylo šetřeno 78 případů, do kterých bylo tak či onak zapleteno 141 osob. Vyšetřování bylo zahájeno do té míry, že bylo stíháno 108 osob, vyšetřování bylo ukončeno ve 14 počtech případů s 29 osobami. Neboli tento nejednoduchý proces funguje, existuje a já k tomu konkrétnímu jednomu jedinému případu, o kterém hovoříte, nemohu nic detailního a specifického říci. Nemyslím, že je potřebné, aby to dostal Interpol na vyšetřování, myslím, že plně stačí naši vyšetřovatelé.

Ovšem nemohu si odpustit poznámku, kterou jste uvedl, že toto způsobilo, že ekologický benzín je dražší než benzín neekologický. To není pravda, toto to nezpůsobilo a je naprosto jasné, že ekologický benzín bude vždy dražší než benzín standardního typu, takže určitě to nezpůsobily machinace s lehkými topnými oleji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, pan poslanec Vrcha se chystá vystoupit.

Poslanec Oldřich Vrcha: Pane premiére, nemohu s vámi souhlasit z toho důvodu, že v této sněmovně v minulém volebním období se projednávala záležitost o cenách ekologického benzínu a bylo dohodnuto, že tento benzín bude levnější než olovnatý. Já si myslím, a je to názor i občanů, kteří tvrdí nebo mě přesvědčili, že do machinace lehkých topných olejů byli zataženi i pracovníci ministerstva. Bohužel, je to tak, musíte to přiznat. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan premiér zareaguje.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Pane poslanče, já to přiznat nemohu z mnoha důvodů. Zaprvé proto, že si to nemyslím, že tomu tak je, a za druhé proto, že to opravdu nevím, že by to tak bylo, takže i kdybych vám chtěl vyhovět, a to můžete být přesvědčen, že bych chtěl, tak vám vyhovět v tomto smyslu nemohu. Nejsem si vědom, že by v této sněmovně zaznělo, že bezolovnatý benzín bude levnější než benzín standardní, nejsem si vědom této věci. Evidentní je, že výrobní náklady tohoto benzínu jsou větší, jsou dražší a právě naše pokusy oddělit spotřební daň od různých typů benzínů, topných olejů, naft apod. způsobilo možnost machinací, možnost záměn a vy, předpokládám, dobře víte, že se tato vláda snažila dlouhou dobu nesjednotit spotřební daň a snažila se postupovat cestou různého barvení těchto benzínů, olejů a tím zabraňovat různým možným manipulacím a machinacím. Ukazuje se, že tudy cesta nevede, vládě nezbývalo než opět sjednotit spotřební daň a to způsobilo, že se v jisté chvíli cena bezolovnatého benzínu dostala nad úroveň benzínu normálního. Nevěřím, že by někdo mohl slibovat to, co vy říkáte.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Jako další se slova ujme opět pan poslanec Zdeněk Krampera. Chystá se interpelovat ve věci vandalismu v ulicích Prahy.

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedo vlády, obracím se na vás v této interpelaci v závažné záležitosti vandalismu v prostorách Václavského náměstí a u sochy sv. Václava.

Jako rodilý Pražák, který bydlí v centru Prahy, mám často možnost být na Václavském náměstí a vidím, co se v daném prostoru děje, a to především v turistické sezoně. Socha sv. Václava je obležena turisty ze všech koutů světa a dnes a denně se na pomníku povalují opilá individua znečišťující sochu a její okolí nejen prázdnými plechovkami a lahvemi od alkoholu, rozbíjejí o sochu lahve, lezou po soše v celých skupinách, a to vše za tiché asistence a nečinnosti Městské policie. Každý rok se celé centrum města Prahy stává životu nebezpečným místem a opět vše vrcholí u sochy sv. Václava.

Vrcholem všech těchto skutečností byly oslavy sportovních vítězství na mistrovství Evropy v Anglii. Při těchto oslavách byla opět socha obsypána a zasypána opilými a zfetovanými fanoušky, kteří rozbíjeli o sochu lahve s alkoholem i bez alkoholu, házeli mezi lidi dělobuchy, světlice a další nebezpečné předměty, rozbíjeli auta, dopravní značky i okolní domy, napadali pokojné občany. To vše opět za tiché asistence městské i státní policie, kterou jsem na Václavském náměstí oslovil a oni mi odpověděli: Nemáme příkaz vůbec nic dělat.

Proto se tedy táži, tak jak jsem se ptal zde již jednou, jakým způsobem je vykládáno právo, zákon pro občany této země, kde jsem vás také upozorňoval na to, co se stalo 28. října před dvěma lety na Václavském náměstí, kde byla naše demonstrace Republikánské strany Československa napadena a zbita příslušníky městské i státní policie. Sám jsem to tam schytal také.

Proto se ptám, co má znamenat takový výklad práva, státu, ústavy apod. Z těchto důvodů je proto nutné i zamyslet se nad tím, jakým způsobem zrušit skandální rozsudek nad předsedou Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa dr. Miroslavem Sládkem.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má předseda vlády.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Pane poslanče, ve vašem vystoupení bylo smícháno několik věcí. Jednou věcí je kritika nepořádku, vy říkáte vandalismu na Václavském náměstí kolem sochy sv. Václava. Pokud k něčemu takovému dochází, tak nepochybně stojím na vaší straně a přeji si, aby policie, jak česká, tak městská, zasahovaly co nejefektivnějším způsobem.

Co se týče většího narušení veřejného pořádku, ke kterému došlo v souvislosti se semifinálovými a finálovými zápasy letošního mistrovství Evropy ve fotbale, já si myslím, že pořádek byl narušen, ale nedělal bych z toho nějaké zcela zásadní závěry. Já se musím přiznat, že zásah policie je prošetřován odborem kontroly a stížností Policejního prezídia České republiky. Můžeme diskutovat o tom, jestli zásah mohl být rasantnější či ne, ale já mohu říci, že je vedeno celkem 6 případů s 11 skutky, z toho 2 trestné činy a 4 přestupky na jednom místním oddělení policie, zhruba stejný počet na druhém, třetím, čtvrtém, pátém, takže řada závěrů z tohoto je a byla vyvozena a bude dokončena. To je k té unikátní příležitosti fotbalového mistrovství Evropy.

O tom, jak se vede vyšetřování proti předsedovi vaší politické strany, to je jiná úvaha, se kterou já jako předseda vlády nemám, co bych udělal, nejmenší možnost mám, abych do jakýmkoli způsobem politicky vstupoval.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Krampera chce využít svého práva na položení doplňujícího dotazu.

Poslanec Zdeněk Krampera: Já jsem se v podstatě pana premiéra spíš ptal na dvojí výklad. Smysl interpelace byl, zda bude opět ten požadovaný dvojí výklad zákonů - v této chvíli mi nejde o to, kolik lidí bylo přistiženo na Václavském náměstí, to je pochopitelně jasná věc, že někdo někde byl možná přistižen, ale spíš mi jde o to, že jedni lidé mohou a druzí lidé nemohou.

Já třeba jsem byl nyní ohlásit položení věnce k výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy na 20. srpna. Dostal jsem strašný elaborát, kterým se mi zakazuje na sochu vstupovat, pokládat věnec, hovořit ze sochy, prostě příšerný elaborát.

Musel jsem oběhnout celý národní výbor, dnes tedy obvodní úřad, a toto byl tedy výsledek - že nevstupovat, nepokládat, nechodit, neřečnit, doprava, magistrála. Přitom jsem ohlásil, že nás tam přijde deset. Splnil jsem zákonná opatření. A když jsem se zeptal té dámy...

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane kolego, čas uplynul. Prosím, zkraťte to.

Poslanec Zdeněk Krampera: ... ona mi odpověděla, že nikdo při fotbale nic neohlásil.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Přeje si pan premiér zareagovat? (Ne.) Děkuji. Dámy a pánové, jako další vystoupí pan poslanec Oldřich Vrcha ve věci SPT Telecom.

Poslanec Oldřich Vrcha: Vážený pane premiére, bývalý ministr hospodářství pan Karel Dyba, jehož úřad vypisoval soutěž na privatizaci SPT Telecom, prohlásil - jak už jsem to zde jednou řekl - že se oběsí, jestli privatizace s holandským a švýcarským Telecomem nevyjde. Nyní se tato trestná činnost projevuje a to považuji jako zneužití pravomocí vládního činitele, neboť český honorární konzul ve Švýcarsku Werner Staufacher, kterého jmenoval v roce 1990 tehdejší ministr zahraničních věcí Jiří Dienstbier, žádá od šéfa švýcarského Telecomu Felixe Rosenberga 24 mil. švýcarských franků za zprostředkování akce s českým Telecomem prostřednictvím švýcarsko-nizozemkého konsorcia Telsource (?). Předpokládá se, že do aféry úplatků je zapleten i generální ředitel SPT Telecom Svatoslav Novák a údajně i někteří pracovníci Českého telekomunikačního úřadu.

Švýcarský list Sonntagsblück tvrdí, že je odhodlán jít s celou věcí k soudu. Dyba sám prohlásil, že byl drahný čas ve Švýcarsku. Proč asi?

Pane premiére, ptám se vás, zda hodláte tuto aféru řešit sám a přešetřit celou záležitost naší kriminální policií, či záležitost bude řešit někdo jiný, třeba Interpol, jak už jsem řekl v předchozí interpelaci. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. panu poslanci Vrchovi. Slovo může mít pan premiér, pokud hodlá zareagovat.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Pane poslanče, opravdu k tomu nemám co říci. Nemohu reagovat na jeden novinový článek jednoho švýcarského deníku. Nemám sebemenší znalosti detailů. Bezprostředně vím, jak pracovala komise Ministerstva hospodářství při těžkém výběru z celé řady více méně v mnoha ohledech vyrovnaných zájemců. Vím, jak o tom potom jednala vláda, vím, že v těchto souvislostech k žádným věcem, které by mohly být kritizovány tímto parlamentem, nedocházelo. Nic jiného vám k tornu říci opravdu nemohu.

Vím, že jsou nespokojeni z druhých part, které chtěly vyhrát tuto soutěž, a že pouští do světa různé historky, ať už naši nebo zahraniční. To také vím, ale to ještě samo o sobě není důvod, abychom si kladli otázky, které kladete vy.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. panu premiérovi. Pan poslanec Vrcha.

Poslanec Oldřich Vrcha: Pane premiére, prosím vás, o tom nepsal jenom jeden švýcarský list, o tom psal i náš tisk. To znamená, že jste o tom musel vědět. Jestliže takovouto záležitost přehlížíte, pak nevím, jak bude pracovat další Ministerstvo hospodářství, jak bude pracovat SPT Telecom, který má na svědomí tolik trestných činů.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane kolego, ani nemusíte chodit pryč. Při svém aktivním hlášení jste stejně na řadě. Předpokládám, že budete dále interpelovat ve věci zvýšení nájemného bytů v České republice.

Poslanec Oldřich Vrcha: Vážený pane premiére, v naší republice dochází stále k neúměrnému zvyšování nájemného za byty. Jedná se opět o manévr bývalého ministra pana Karla Dyby. Toto se děje rovněž podvodným způsobem. Některé byty byly již dávno nájemným zaplaceny, zejména kde se jedná o družstevní byty. Zvyšování nájemného nemá žádný efekt pro údržbu bytů a tím také úrovně řádného bydlení občanů.

Nerad bych touto záležitostí zatěžoval nového ministra pana Schneidera, proto interpeluji vás jako staronového premiéra. Pane premiére, hodláte dořešit otázku neoprávněného zvyšování nájemného za byty způsobeného nebo zaviněného bývalým ministrem Karlem Dybou, bez nároku na mzdu, jeho reklamace, špatné a nekvalitní jeho práce? Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má pan premiér Klaus.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Chudák pan ministr Dyba. Myslím, že bychom ho měli vzpomenout, protože vidím, že republikánským poslancům nedá spát, i když není již členem vlády. Vidím, že chudák pan ministr Dyba způsobil, že se u nás čtyři desetiletí jakýkoli pohyb nájemného zastavil, díky tomu se nájemné dostalo totálně mimo kontakt s ekonomickou realitou, díky tomu naše nájemné - s vyjímkou asi Sovětského svazu - bylo nejnižším nájemným na světě, díky tomu vytvořilo zcela iracionální situaci na trhu s byty a na trhu bydlení. Neboli rozhodnutí této vlády o postupné deregulaci nájemného bylo rozhodnutím vědomým, bylo rozhodnutím celé vlády, bylo uvedeno v minulém vládním prohlášení a jestli jste si všimli, je uvedeno i ve vládním prohlášení, které bylo dnes schvalováno. Neboli deregulace nájemného pokračovat bude, protože jsme se bohužel touto postupnou deregulací nájemného na rovnovážnou úroveň nájemného ještě nedostali.

Úvaha, která je vedena, není mezi tím zmrazit nájemné a postupně ho deregulovat, úvaha je spíše vedena opačně - mezi postupně deregulovat nebo deregulovat skokem. Já sám a spolu se mnou to byl pan ministr Dyba jsme patřili mezi ty, kteří doporučovali postupný deregulační mechanismus.

Dobře víte, že před dvěma lety byl zvolen vzoreček deregulace, který byl veřejně oznámen, aby si každý občan v nájemním bytě mohl udělat určitou dlouhodobou představu, na řadu let dopředu, jak se bude nájemné pohybovat. Dobře víte, že základem tohoto vzorečku je obecná míra inflace a dopočítává se, co má být ještě každý rok nad ní.

Takže tuto postupnou deregulaci nájemného já jsem připraven obhajovat. Není to výmysl pana ministra Dyby, je to výmysl celé vlády a mohu vám opakovaně říci, že jestli je něco protivariantou, tak je to rychlejší deregulace nájemného, nikoli zmrazení nájemného na jeho dnešní úrovní. Takže příslib neměnnosti nájemného já zde bohužel nemohu udělat.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP