Čtvrtek 27. června 1996

2. den schůze (27. června 1996)

Přítomni:

200 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, ministr pro hospodářskou soutěž S. Bělehrádek. ministr dopravy V. Budínský, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr hospodářství K. Dyba, ministr obrany V. Holáň, ministr I. Němec, ministr spravedlnosti J, Novák, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci J. Skalický, ministr zdravotnictví J, Stráský, ministr práce a soc., věcí J. Vodička, ministr zahraničních věci J. Zieleniec.

(Schůze opět zahájena v 9.14 hodin.)

Předsedající Milan Uhde: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji přerušené jednání ustavující schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Oznamuji, že na dnešní zasedání se písemně omluvili tito poslanci a tyto poslankyně: paní poslankyně Blanka Zajícová a pan poslanec Luděk Polášek.

Dále oznamuji, že mi pan poslanec Češka sdělil, že má pro dnešní průběh schůze náhradní kartu č. 1, a pan poslanec Stráský má náhradní kartu č. 2. Vidím, že pan místopředseda vlády a poslanec Jan Kalvoda disponuje svou kartou. (Potlesk.) Já to vysloveně a rád konstatuji jako začátek opravdu nového volebního období.

Dále prosím všechny poslankyně a všechny poslance, kteří ještě budou stát o vydání náhradní karty, protože svou nemají při ruce, aby mi to oznámili zároveň s číslem náhradní karty. Je to nezbytně třeba pro potřeby záznamu.

Budeme pokračovat v našem jednání bodem šestým vyplývajícím ze zákona. Tento bod se nazývá

VI.

Návrh volební komise na ustaveni mandátového

a imunitního výboru

Dávám slovo předsedovi volební komise panu poslanci Robertu Kolářovi, aby Poslanecké sněmovně uvedl návrh volební komise na ustavení mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny, který jsme dostali na lavice. Současně ho žádám, aby jednotlivé kandidáty představil a představované kandidáty prosím, aby po zaznění svého jména povstali a představili se sněmovně. Prosím pana poslance Koláře.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážené dámy, vážení pánové, vážení hosté, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením volební komise Poslanecké sněmovny ze dne 26. června 1996 k návrhu na volby na 1. schůzi Poslanecké sněmovny.

"Volební komise Poslanecké sněmovny

1. konstatuje. že přijala ve stanovených lhůtách od všech poslaneckých klubů návrhy na kandidáty na členy mandátového a imunitního výboru, na předsedu, místopředsedy a ověřovatele Poslanecké sněmovny, a proto nic nebrání tomu, aby volby mohly být zahájeny;

2. pověřuje předsedu volební komise poslance Roberta Koláře, aby navrhl Poslanecké sněmovně ustavení mandátového a imunitního výboru v tomto složení:

Marek Benda

Josef Krejsa

Libor Kudláček

Jitka Kupčová

Hana Marvanová

Dalibor Matulka

Jaroslav Orel

Anna Röschová

Bohuslav Sobotka

Tomáš Teplík

a Miloš Titz."

Děkuji za pozornost.

Předsedající Milan Uhde: Děkuji předsedovi volební komise poslanci Robertu Kolářovi. Uvědomuji si, že chybí jedno jméno, protože jmen bylo proneseno 11.

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedo, já se omlouvám, ale v zápise, který jsem obdržel, je uveden dvakrát pan kolega Kudláček místo Ondřeje Zeminy, takže tím dvanáctým je Ondřej Zemina.

Předsedající Milan Uhde: Takže teď je představení kandidátů do mandátového a imunitního výboru úplné a v pořádku. Já se táži sněmovny, zda se někdo chce k tomuto návrhu vyjádřit. Nemám žádnou písemnou přihlášku a nevidím, že by se někdo hlásil. Proto přikročíme k hlasování.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna ustavuje mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny ve složení, jaké představil předseda volební komise pan poslanec Robert Kolář." Jde o 4. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, vyjádřete to stiskem tlačítka a zvednutím ruky. Kdo je proti tomuto návrhu? 4. hlasování skončilo.

Ze 189 přítomných bylo 184 pro, 1 proti. Usnesení bylo přijato. Konstatuji, že jsme ustavili mandátový a imunitní výbor.

Nyní bude následovat přerušení jednání, abych mohl bezprostředně svolat ustavující schůzi tohoto výboru. Pověřuji členku výboru poslankyni Annu Röschovou, která je nejstarším zvoleným členem mandátového a imunitního výboru (pobavení v sále, potlesk)- uvědomuji si, že je to neobyčejně kontroverzní konstatování vůči dámě, ale nějak jsem to odůvodnit musel a nenapadl mě žádný eufemismus, kterým bych obešel tuto skutečnost. Paní poslankyně Röschová mi to promine vzhledem k dobrým vztahům, které jsme dosud spolu měli. (Pobavení v sále.) Tedy pověřuji členku výboru poslankyni Annu Röschovou, aby až do zvolení předsedy výboru a jeho potvrzení sněmovnou řídila schůzi výboru, kterou svolávám bezprostředně po přerušení schůze Poslanecké sněmovny, a to do zasedací místnosti č. 07 v přízemí budovy. Poté bychom se opět sešli zde v jednacím sále a vyjádřili se ke zvolenému předsedovi výboru.

Mám zprávu, že toto přerušení by mělo trvat do 14.00 hodin, ale pro jistotu se táži předsedy volební komise pana poslance Roberta Koláře, zda tento termín odpovídá domluvě, zda skutečně je třeba schůzi přerušit do 14.00. Je tomu tak.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, když jsem byl osloven, jednak bych chtěl potvrdit ten termín, ale především bych chtěl požádat poslanecké kluby o projednání jedné záležitosti.

Volební komise se včera sešla a diskutovala otázku volby předsedy mandátového a imunitního výboru z hlediska procedury volby a tedy vlastně i voleb všech dalších předsedů výborů. Jednací řád umožňuje dva výklady volby předsedy. První výklad je ten, že volbu předsedy výboru i uvnitř tohoto tělesa provádí volební komise ustavená Poslaneckou sněmovnou. Pak se na tuto volbu vztahují veškeré lhůty a veškerá procedura tak, jako na volby, které probíhají v této sněmovně.

Druhý výklad je ten, že uvnitř výboru organizuje volby funkcionářů výboru, výbor a volební komise Poslanecké sněmovny by se ujímala své role v případě volby předsedy výboru pouze v okamžiku, kdy by dvakrát po sobě nebyl zvolen předseda výboru normální procedurou a nastala by procedura ta, kterou připouští, resp. doporučuje a nařizuje volební řád.

Protože volební komise nechce být nějakým politickým grémiem nebo orgánem, který bude přijímat politická rozhodnutí, dohodli jsme se a požádali poslanecké kluby, aby projednaly tyto varianty a poté svůj názor prostřednictvím svých zástupců ve volební komisi tlumočily tak, aby volební komise mohla dát jednoznačný pokyn směrem k mandátovému a imunitnímu výboru, kterou cestou se ubírat při volbě svého předsedy.

Děkuji vám za pozornost. Členy volební komise bych požádal, aby se hodinu po vyhlášení přestávky sešli v místnosti č. 108B.

Předsedající Milan Uhde: Konstatuji tedy, že je nyní příležitost pro schůze klubů, aby odpověděly na otázku vznesenou předsedou volební komise poslancem Robertem Kolářem.

Potvrzuji zároveň, že jednání naší ustavující schůze je přerušeno do dneška do 14.00 hodin. V tuto hodinu se opět sejdeme zde v jednacím sále.

Přeji vám pěkný den.

(Schůze přerušena v 9.25 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 14.05 hodin.)

Předsedající Milan Uhde: Vážení páni poslanci, zahajuji přerušené jednání ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

Ještě než se pustíme do přerušeného bodu, sděluji vám, že mně o slovo požádal předseda poslaneckého klubu ODS pan Jiří Honajzer. Já mu slovo udílím.

Poslanec Jiří Honajzer: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, tuším, že vás svým vystoupením asi moc nepotěším, ale má žádost je prostá a jednoduchá.

Žádám v tomto okamžiku o dvouhodinovou přestávku pro jednání poslaneckých klubů. Děkuji vám za vstřícnost.

Předsedající Milan Uhde: Vyslechl jsem žádost a návrh pana poslance Jiřího Honajzera.

V uplynulém volebním období se tu ustavil úzus, že požádá-li alespoň jeden klub o přestávku na jednání klubů, předsedající vyhoví této žádosti.

Táži se vás, zda i tentokrát budete tolerovat tento přístup, anebo zda si přejete jiné řešení této žádosti.

Jestli není žádný projev námitky, vyhovuji návrhu pana poslance Honajzera a přerušuji jednání ustavující schůze na dvě hodiny.

Budeme pokračovat v 16.00 hodin. Děkuji vám za pochopení.

(Schůze přerušena ve 14.08 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 16.14 hodin.)

Předsedající Milan Uhde: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji přerušené jednání ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Schůzi jsme přerušili pro jednání mandátového a imunitního výboru. Tento výbor se sešel ke své ustavující schůzi. Na této schůzi ověřil platnost volby poslanců zvolených ve 2. volebním období. Poté mandátový a imunitní výbor svou schůzi přerušil.

Proto nyní přistoupíme k bodu osmému pořadu ustavující schůze. Tímto bodem je Zpráva mandátového a imunitního výboru o výsledku zkoumání, zda jednotliví poslanci a náhradníci za poslance byli platně zvoleni.

Dávám slovo pověřené člence mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Anně Röschové, aby nás informovala o jednání výboru. Prosím, paní poslankyně.

Registruji, že tady má písemnou přihlášku do rozpravy pan poslanec Vojtěch Filip. Chcete něco jiného? Máte jako předseda klubu právo pronést svou poznámku.

VII.

Návrh předsedajícího schůze na potvrzení volby předsedy

mandátového a imunitního výboru

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, vážené dámy a pánové, mám jedinou otázku. Jakým způsobem tato sněmovna přešla bod 7.

Program schůze byl touto sněmovnou schválen. Nerozhodli jsme, že bod 7 zatím vypouštíme, nebo přeskakujeme.

Předsedající Milan Uhde: Program schůze vyplývá ze zákona. Malý okamžik, musím se zorientovat, abych mohl odpovědět na dotaz pana poslance Filipa.

Chci podat vysvětlení panu poslanci Filipovi. Jako sedmý bod byla volba předsedy, resp., ověření schválení volby předsedy mandátového a imunitního výboru, ale ten své jednání na schůzi přerušil a nepředložil žádný návrh na předsedu. Proto nemůže nastat nyní bod, který jsme nazvali bodem sedmým.

Poslanec Vojtěch Filip:Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, nejsem přesvědčen o tom, že v tuto chvíli naplňujeme literu zákona, že jednáme podle jednacího řádu. Vzhledem k tomu, že je v programu schůze bod 7, tzn. potvrzení předsedy mandátového a imunitního výboru, a ten má předcházet dalšímu bodu jednání, jsem přesvědčen, že tento bod nelze jen tak pominout a vypořádat se s tím, že to mlčky přejdeme.

Je zřejmé, že v tuto chvíli volební komise Ustavující schůze Parlamentu našeho volebního období zaujala stanovisko, podle něhož je možné navrhnout kandidáty na funkci předsedy mandátového a imunitního výboru v rámci výboru a nikoliv v rámci práce volební komise. Důvod je prostý. Žádný ze zúčastněných politických klubů ani poslanec s výjimkou našeho klubu KSČM nenavrhl včas a řádně svého kandidáta na funkci předsedy tohoto výboru. Proto zde odkazujeme na čl. 3 odst. 2 a 5 volebního řádu, který - jak doufám - je závazný pro nás všechny a pro volby, které koná Poslanecká sněmovna. Tato ustanovení jednoznačně a bezvýjimečně ukládají navrhovatelům povinnost předložit návrhy na funkci předsedy výboru stejně jako předsedy sněmovny a místopředsedy sněmovny, a to volební komisi, a sice ve lhůtě 24 hodin přede dnem volby. Nezastupitelná funkce volební komise při volbě předsedy výboru je vyjádřena v článku 3 bod 13. Doufám jako všichni poslanci KSČM, že není zájmem tohoto právě se konstatujícího se zákonodárného sboru pro politické zájmy porušovat platné zákony. Je právem této sněmovny zákony měnit, ale není jejím právem v případě politické potřeby je kdykoli ignorovat, porušovat či obcházet. Jsem přesvědčen, že dříve než přistoupíme k dalšímu bodu jednání, je třeba zvolit předsedu mandátového a imunitního výboru.

Předsedající Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Filipovi. Jsem přesvědčen, že nejdříve je nutno ověřit, zda výklad zákona, který pan poslanec Filip podal, je skutečně výklad, který všichni přijímáme a který je objektivně správný.

Hlásí se pan poslanec Vlach a paní poslankyně Röschová.

Poslanec Jiří Vlach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, k poslednímu bodu bych řekl jednu věc. Výklad je samozřejmě politicky účelový, ale je zcela legitimní, postupovat takto v Poslanecké sněmovně. Jsem daleko blíž výkladu, jak k němu dospěla volební komise. Nicméně protože formulace zákona umožňuje spor o výkladu, navrhoval bych, abychom použili jiné ustanovení jednacího řádu a upravili své poměry usnesením Poslanecké sněmovny. Je to určitá věc zvyková. Jak to teď zavedeme, tak to bude. Daleko logičtější se mně zdá provádět volby funkcionářů výborů uvnitř výboru. Tolik k poslednímu.

Co se týká bodů 7 a 8. Můžeme z této situace odkráčet dvěma způsoby. Buď jedním hlasováním, kdy předsedající navrhne, a berte to prosím jako můj procedurální návrh, aby sněmovna souhlasila vzhledem k tomu, že nepadly žádné návrhy zevnitř mandátového a imunitního výboru, aby jednání pokračovalo bodem 8. Pak by bylo možno ještě - abych vyčerpal všechny možnosti - také postupovat tak, že bychom vstoupili formálně do bodu 7 v souladu s naším programem, konstatovali, že žádný návrh nezazněl, ukončili bod a pokračovali bodem 8. To jsou dvě možnosti. Myslím, že jedno hlasování je kratší, a prosím, aby byl můj návrh evidován.

Předsedající Milan Uhde: Hlásila se paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, v tomto okamžiku po vystoupení pana poslance Vlacha nemám co bych řekla. Souhlasím s tím, že bychom měli problém bodu sedm vyřešit hlasováním.

Předsedající Milan Uhde: Pan předseda volební komise poslanec Robert Kolář má slovo.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, když jsem tu ráno vystupoval a navozoval problém, který teď diskutujeme, zmínil jsem se o tom, že bych nechtěl, aby volební komise byla nějakým politickým grémiem a aby na sebe brala nějaká politická rozhodnutí. Proto jsem požádal vás jako Poslanecké kluby, abyste vyjádřili svůj názor. Názor se promítl ve volební komisi tak, že pouze dva poslanecké kluby byly pro výklad, který podporuje předseda poslaneckého klubu KSČM, přičemž jeden ze zástupců těchto klubů v průběhu jednání volební komise prohlásil, že jeho poslanecký klub ten názor, který zvítězil, respektuje. I já bych se tedy ohradil proti tomu, že je to politicky účelové vykládání jednacího řádu. Já si myslím, že je tu dost výrazná až drtivá shoda této sněmovny, jakým způsobem by si měly výbory volí své funkcionáře. To zaprvé.

Za druhé. Ohradil bych se proti tomu, že jediný z poslaneckých klubů, a to KSČM, naplnil literu jednacího řádu a předložil řádně a včas návrhy. Pokud bychom se drželi výkladu, že volební komise organizuje volby i ve výborech, pak by samozřejmě volební komise musela z tohoto místa vyhlásit, do kdy bude tyto návrhy přijímat, což se dosud nestalo.

A pokud tady zazněl návrh kolegy Jiřího Vlacha, pod který já se podepisuji a rád bych jej podpořil, tak mi dovolte - když už jsem na tomto místě - abych vás seznámil s usnesením volební komise Poslanecké sněmovny ze dne 27. června 1996 k návrhu na volbu předsedů výborů Poslanecké sněmovny:

Volební komise Poslanecké sněmovny

1. se usnesla na tom, že volby funkcionářů výborů organizují příslušné výbory s tím, že volební komise se ujímá své funkce jen při volbě předsedy výboru Poslaneckou sněmovnou.

2. pověřila předsedu volební komise poslance Roberta Koláře, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

Já se domnívám, že kdybychom první část tohoto usnesení odhlasovali v Poslanecké sněmovně, tak naplníme to, co požadoval kolega Jiří Vlach, tzn., že bychom pro toto volební období určili jednotný postup, jak se budou volit funkcionáři výboru.

Předsedající Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Robertu Kolářovi. Já o tomto usnesení okamžitě otevřu rozpravu, která povede buď k jeho přijetí, nebo odmítnutí, ale předtím dám ještě slovo panu poslanci Exnerovi. Rozprava je otevřena a pan poslanec Exner promluví jako první přihlášený v rozpravě.

Poslanec Václav Exner: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, je nutné konstatovat, že výklad volební komise a přijetí jejího usnesení bohužel není v souladu se zákonem o jednacím řádu č. 90/1995 Sb., v té části, která hovoří o způsobu provádění voleb předsedů výborů. Domnívám se, že také není možné, aby sněmovna upravovala usnesením ty části svého postupu, které jsou přímo výslovně v zákoně stanoveny. Dovolte mi, abych vám pro ozřejmění tohoto názoru odcitoval některé části z přílohy č. 2 čl. 3 jednacího řádu, který se týká volby předsedů výborů: "Navrhovat kandidáty na předsedy výborů jsou oprávněny poslanecké kluby a poslanci. Návrhy kandidátů na předsedy výborů se předkládají volební komisi nejpozději do 24 hodin přede dnem volby. Před zahájením volby v každém kole zkontroluje volební komise (v žádném případě to podle zákona není možné bez volební komise) schránky a zapečetí je. Zkontroluje též.. atd." Nakonec v bodě 13 tohoto článku se konstatuje: "Vznikne-li pochybnost o platnosti hlasovacího lístku při volbě předsedů výborů, rozhodne o ní volební komise, která to poznamená v zápise o výsledku hlasování."

Prosil bych o případné vysvětlení zástupců volební komise, předsedy volební komise nebo jejího poslance, jak je možné realizovat tato ustanovení zákona, aniž by volební komise se podílela na volbě příslušného funkcionáře.

Předsedající Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Slovo má pan poslanec Robert Kolář.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vysvětlil názor, o který se opírá volební komise. Je samozřejmé, že ve volebním řádu je upraveno, jakým způsobem tato volební komise Poslanecké sněmovny Parlamentu volí předsedy výborů. Je to upraveno pro ten případ, že výbory buď ve stanovené lhůtě nezvolí svého předsedu, nebo že výbor zvolí svého předsedu a sněmovna jej opětovně podruhé nepotvrdí. Pak nastupuje role volební komise Poslanecké sněmovny, která tuto roli na sebe přebírá a organizuje ve třetím kole volby (řečeno lidově) volbu předsedy výboru, eventuelně dalšího funkcionáře výboru. Děkuji.

Předsedající Milan Uhde: Pan poslanec Exner se hlásí, má slovo.

Poslanec Václav Exner: Pane předsedající, mám prosbu, zda byste mohl poprosit předchozího řečníka, jestli by případně mohl vysvětlit, o které ustanovení zákona o jednacím řádu se opírá jeho právě nyní vyřčené tvrzení.

Předsedající Milan Uhde: Já umožním panu poslanci Kolářovi, aby odpověděl.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, volební komise se opírá o § 35 odst. 1, 2 a 3, kde se jednoznačně upravuje režim pro případ, že výbor nezvolí svého předsedu. Současně se tam vysvětluje role sněmovny, a tedy i volební komise Poslanecké sněmovny. Já si myslím, že v prvních třech odstavcích je to naprosto zřetelně řečeno.

Předsedající Milan Uhde: Jsou další hlasy do rozpravy? Pan poslanec Exner.

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, velmi lituji, ale v uvedených třech odstavcích - jak se můžete přesvědčit - není žádná výjimka z toho, že by snad v těchto případech, nebo v jiných případech volební komise měla postupovat jinak, než stanoví příloha tohoto zákona, ze kterého všichni citujeme a podle něhož se nepochybně budeme dále řídit.

Předsedající Milan Uhde: Pan poslanec Koháček má slovo.

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, kdybyste mohl tlumočit mému předřečníkovi, že se mýlí, protože my v současné době, a pokud dojde ke shodě a dohodneme se, tak jako sněmovna nebudeme volit předsedy výborů, budeme je pouze potvrzovat, a to popřípadě i dvakrát. Teprve ve třetím případě, pokud by k takové situaci nedošlo, a o tom mluví paragraf 35, dochází k volbě, na kterou se vztahuje, a jen na volbu se může vztahovat, volební řád. Takže prosím, abychom souhlasili s tímto výkladem. Je, podle mého názoru, jedině možný, a má-li někdo pochybnosti, já bych se přimlouval za to řešení, které zde zaznělo, abychom si pro toto volební období usnesením podle stejného zákona o jednacím řádu rozhodli o jednoznačném výkladu. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající Milan Uhde: Já chci připomenout sněmovně, že skutečně platí, že ve chvíli rozporného výkladu zákona o jednacím řádu může sněmovna o věci rozhodnout usnesením. Tím ale nechci omezit a nemám právo omezit rozpravu.

Pan poslanec Filip se hlásí a má slovo.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážení pánové, dámy, dovolte mi, abych vyjádřil zásadní nesouhlas s tím, co tady přednesl pan poslanec Koháček. Já jsem přesvědčen, že skutečně jde zcela jednoznačně o postup, který je striktně a bezvýjimečně stanoven v jednacím řádu. Dnes, opakuji, je ustavena volební komise. Schválili jsme členy mandátového a imunitního výboru. Jednání ve výboru je možné předkládat návrhy na jeho předsedu, na jeho místopředsedy apod., ale tyto návrhy předkládá zcela jednoznačně podle volebního řádu ustavující schůze právě volební komisi. Já nevidím, že je možné text zákona změnit jaksi výkladem. To bychom se dostali do situace, kdy budeme měnit jakýkoli zákon právě jeho výkladem, který bude politicky účelový.

Byl bych rád, kdybychom se té politické účelovosti vyhli a dodrželi zákon. Pokud nemá sněmovna zájem a výbor zájem volit našeho kandidáta na post předsedy mandátového a imunitního výboru, není na škodu říci, že je možné, samozřejmě, schůzi přerušit, vyzvat mandátový a imunitní výbor, aby o funkci předsedy jednal a předložit návrhy nebo stanovit lhůtu, a v tom, myslím, měl pravdu pan poslanec Kolář, že se stanoví nová lhůta pro předkládání návrhu na funkci.

Předsedající Milan Uhde: Hlásí se pánové poslanci Vlach, poté pan poslanec Ullmann, poté paní poslankyně Kolářová.

Poslanec Jiří Vlach: Dámy a pánové, takto diskutovat a replikovat je možno neomezeně dlouho. Můj výklad a výklad těch, kteří se přimlouvají za to, abychom usnesením upravili poměry svého jednání, se opírá o formulaci z § 35. odst. 1 a dále odst. 2, kde je, cituji: "Ustavující schůze výborů svolává předseda sněmovny, výbor řídí předsedou sněmovny pověřený člen výboru do doby, než je zvolený předseda výboru potvrzen sněmovnou. Výbor zvolí na ustavující schůzi předsedu. Pokud sněmovna zvoleného předsedu nepotvrdí…atd."

Čili jde o to, že výbor zvolí, sněmovna potvrdí. Výklad nebo ustanoveni o volbě předsedy v plénu se týkají, jak už bylo konstatováno, až případného neúspěchu tohoto postupu.

Předsedající Milan Uhde: Pan poslanec Ullmann. Vzdává se slova. Paní poslankyně Kolářová. Vzdává se slova. Chce ještě někdo promluvit v rozpravě? Ano. Prosím, pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, poslanci, měli bychom skutečně v tomto volebním období nazývat věci pravými jmény. Jde tady o to, že se Občanská demokratická strana a sociální demokracie nedohodly na tom, které výbory obsadí. Takže my navrhujeme, jako poslanecký klub Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa, aby tato schůze byla přerušena do úterý 9.00 hodin, aby si to ty dvě strany mohly mezi sebou, ten boj o koryta vyřídit. Děkuji.

Předsedající Milan Uhde: To je procedurální návrh. Trváte, pane poslanče, na tom, abych o něm dal okamžitě hlasovat? Ano. Je tomu tak.

Prosím, abyste vzali na vědomí, že pan poslanec Češka už má svou běžnou kartu, a nepoužívá tudíž náhradní karty č. 1. To je oznámení před hlasováním.

Nyní budeme v 5. hlasování hlasovat o procedurálním návrhu poslance Miroslava Sládka, aby byla tato schůze přerušena do úterý do 9.00 hodin. Zaznamenal jsem správně váš návrh? Je tomu tak.

5. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete návrh poslance Sládka, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 5. hlasování skončilo.

Ze 199 přítomných bylo 20 pro, 167 proti. Návrh nebyl přijat.

Konstatuji, že rozprava byla uzavřena, a dám hlasovat o návrhu usnesení, které předložil pan poslanec Robert Kolář. Přeje si sněmovna, aby pan poslanec Kolář ještě jednou přednesl text usnesení, nebo považujete text usnesení za natolik známý, aby se o něm hlasovalo? Nikdo nežádá nové přečtení textu.

Proto dávám v 6. hlasování hlasovat o návrhu usnesení předloženém panem poslancem Robertem Kolářem.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 6. hlasování skončilo.

Z 200 přítomných bylo 162 pro, 31 proti. Návrh byl přijat.

Domnívám se, že nyní nestojí nic v cestě tomu, abychom přikročili k bodu 8., a to je

VIII.

Zpráva mandátového a imunitního výboru o výsledku

zkoumání, zda jednotliví poslanci a náhradníci

za poslance byli platně zvoleni

Dávám slovo pověřené člence mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Anně Röschové, aby nás informovala o jednání výboru.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámila s usnesením mandátového a imunitního výboru č. 1 ze dne 27. 6. 1996 k ověření platnosti volby poslanců.

Mandátový a imunitní výbor ověřil platnost volby poslanců Poslanecké sněmovny podle ustanovení § 45, odst. 1, písmeno a) jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Konstatuje, že všechny stížnosti podané Nejvyššímu soudu České republiky byly zamítnuty a tudíž všichni poslanci Poslanecké sněmovny jsou právoplatně zvoleni. To je, pane předsedající, výsledek jednání mandátového a imunitního výboru. Poté mandátový a imunitní výbor svoji ustavující schůzi přerušil.

Předsedající Milan Uhde: Děkuji paní poslankyni Anně Röschové. Táži se, zda chce někdo k této zprávě něco podotknout. Není tomu tak. Proto se domnívám, že není žádná překážka v cestě, abychom přikročili k bodu 9., a to

IX.

Volba předsedy Poslanecké sněmovny

Dávám slovo předsedovi volební komise panu poslanci Robertu Kolářovi, aby nás informoval o navržených kandidátech a sdělil další pokyny týkající se konání voleb. Prosím, pane poslanče Koláři.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás nejprve znovu seznámil s kandidáty tak, jak je ve stanovené lhůtě předložily jednotlivé poslanecké kluby.

Čtyři kandidáty navrhl klub SPR-RSČ, a sice pana Zdeňka Jičínského, Jana Vika, Jiřího Vlacha a Jozefa Wagnera, poslanecký klub ČSSD navrhuje pana poslance Miloše Zemana.

Dále dovolte, abych konstatoval, že volby jsou po technické a organizační stránce připraveny, za pět minut je možno započít s vydáváním hlasovacích lístků, které budou vydávány po dobu 40 minut. Děkuji.

Předsedající Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Robertu Kolářovi. Otevírám rozpravu. Hlásí se do ní jako první pan poslanec Miroslav Výborný, jako dalšího pozvu k řečništi pana poslance Jozefa Wagnera.

Poslanec Miloslav Výborný: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, z pověření poslaneckých klubů Občanské demokratické strany, Občanské demokratické aliance a Křesťanské a demokratické unie Československé strany lidové, přednesu společné stanovisko poslanců v těchto klubech sdružených k následujícímu průběhu ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny vytvořily v našem státě novou politickou situaci. Státotvorné politické strany usilovaly o její vyřešení v rámci rozličných vzájemných jednání, a to i v jednáních s prezidentem republiky. Bylo ujednáno, že poslanecké kluby politických stran, za které zde nyní hovořím, podpoří volbu předsedy Poslanecké sněmovny, byť jeho osoba bude navržena opoziční Českou stranou sociálně demokratickou. Ta naopak v rámci těchto ujednání vyslovila své rozhodnutí podpořit ustavení koaliční vlády.

Chci prohlásit za poslanecké kluby ODS, ODA a KDU-ČSL, že poslanci těchto klubů dnes svým hlasováním toto řešení umožní.

Předsedající Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Výbornému. Oznamuji, že do rozpravy se přihlásili tito pánové:

pan poslanec Wagner, Jičínský, Honajzer a Mašek. Ale podle jednacího řádu dávám přednost předsedům klubů, kteří mají právo promluvit kdykoliv. A tak promluví poslanec Honajzer, poté pan poslanec Mašek a další přihlášení.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP