ČÁST DRUHÁ

INVESTIČNÍ SPOLEČNOST

§ 4

(1) Investiční společnost založená jako akciová společnost může vydávat pouze akcie znějící na jméno.

(2) Investiční společnost založená jako společnost s ručením omezeným musí zřídit dozorčí radu.

(3) Obchodní jméno investiční společnosti musí obsahovat označení "investiční společnost". Jiné osoby nesmějí ve svém obchodním jménu toto označení používat.

§ 5

(1) Investiční společnost shromažďuje peněžní prostředky prodejem podílových listů a vytváří z nich podílové fondy. Podílový fond není právnickou osobou.

(2) Majetek shromážděný investiční společností v podílovém fondu (dále jen "majetek v podílovém fondu") je společným majetkem majitelů podílových listů (§ 11). Ustanovení občanského zákoníku o spoluvlastnictví se nepoužijí3) na majetek v podílovém fondu. Každý spolumajitel může samostatně uplatňovat svá práva vůči investiční společnosti.

(3) Prostředky získané podle odstavce 1 jsou investiční společnosti svěřeny do obhospodařování. Investiční společnost je používá ke koupi cenných papírů nebo je ukládá na zvláštní účty u banky a obhospodařuje je svým jménem a na účet majitelů podílových listů (dále jen "podílníci").

(4) O stavu a pohybu majetku v každém podílovém fondu je investiční společnost povinna účtovat odděleně od svého majetku a majetku v ostatních podílových fondech.

3) § 136 až 142 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (úplné znění č. 47/1992 Sb.).

§ 5a

Předmět podnikání investiční společnosti

(1) V závislosti na rozsahu povolení uděleného podle § 8 odst. 1 je investiční společnost oprávněna:

a) shromažďovat peněžní prostředky vydáváním podílových listů, z takto shromážděných peněžních prostředků vytvářet podílové fondy a obhospodařovat majetek v podílových fondech podle statutů těchto fondů, pokud tento zákon nestanoví něco jiného,

b) obhospodařovat majetek investičních fondů podle obhospodařovatelských smluv,

c) obhospodařovat majetek penzijních fondů v rozsahu stanoveném zvláštním zákonem3a) podle obhospodařovatelských smluv (§ 5b),

d) kupovat, prodávat a půjčovat cenné papíry na vlastní účet.

(2) Investiční společnost je povinna obhospodařovat majetek v podílových fondech a majetek investičních fondů nebo penzijních fondů (dále jen "obhospodařovaný majetek") s cílem zabezpečit růst tohoto majetku v souladu se zaměřením investiční politiky uvedeným ve statutu podílového fondu nebo v obhospodařovatelské smlouvě a při dodržování pravidel stanovených pro omezení a rozložení rizika (§ 24).

(3) Investiční společnost je povinna dávat přednost zájmům podílníků, investičních fondů a penzijních fondů, jejichž majetek obhospodařuje před svými vlastními zájmy a zájmy svých společníků.

(4) Investiční společnost nesmí z obhospodařovaného majetku poskytovat úvěry a půjčky a ani jej používat k zajištění vlastních závazků nebo závazků třetích osob, pokud tento zákon nestanoví jinak. Obhospodařovaný majetek nesmí investiční společnost užít k úhradě závazků, které s činností spojenou s obhospodařováním tohoto majetku bezprostředně nesouvisejí.

(5) Odpovědnosti za škodu způsobenou porušením povinností při obhospodařování majetku se investiční společnost nemůže zprostit.

§ 5b

Obhospodařovatelská smlouva

(1) Obhospodařovatelskou smlouvou se zavazuje investiční společnost, že bude spravovat majetek investičního fondu nebo majetek penzijního fondu, a to i bez jeho pokynu, a investiční fond nebo penzijní fond se zavazuje zaplatit jí za to úplatu.

(2) Obhospodařovatelská smlouva musí obsahovat rozsah služeb, které bude investiční společnost poskytovat investičnímu fondu nebo penzijnímu fondu, a výši úplaty za poskytované služby, nebo způsob jejího určení.

(3) Ustanovením předchozího odstavce není dotčena možnost odstoupit od smlouvy podle obchodního zákoníku3b).

(4) Pokud tento zákon neurčuje jinak, použíjí se na obhospodařovatelskou smlouvu ustanovení o mandátní smlouvě, pokud bude investiční společnost jednat jménem a na účet investičního fondu nebo penzijního fondu, nebo o smlouvě komisionářské, pokud bude investiční společnost jednat vlastním jménem na účet investičního fondu nebo penzijního fondu 3c).

§ 5c

Opční a termínové obchody

(1) Investiční společnost může pro podílový fond, který obhospodařuje uzavírat termínové3d) a opční obchody3e)pouze pro omezení rizik plynoucích z obchodů s cennými papíry a z nepříznivého vývoje kursů cenných papírů, které mohou být v majetku v podílovém fondu.

(2) Pokud lze termínové a opční obchody uvedené v odstavci 1 uzavírat na veřejném trhu, je investiční společnost povinna uzavírat je pouze na veřejném trhu. (3) Ustanovení odstavců 1 a 2 se použijí přiměřeně i na investiční fondy.

§ 5d

Půjčování cenných papírů

(1) Investiční společnost může půjčit nejdéle na dobu třiceti dnů cenné papíry z majetku v podílovém fondu, který obhospodařuje.

(2) Smlouva o půjčce cenných papírů 3f) musí obsahovat:

a) určení druhu a počtu kusů zastupitelných cenných papírů,

b) dobu, na kterou jsou cennné papíry půjčovány,

c) výši úplaty za půjčování cenných papírů,

d) povinnost dlužníka převést v době splatnosti výnosy z půjčených cenných papírů na běžný účet podílového fondu u depozitáře,

e) povinnost dlužníka umožnit investiční společnosti řádně a včas uplatnit práva spojená s půjčenými cennými papíry,

f) poskytnutí dostatečné jistoty pro případ, že dlužník včas cenné papíry nevrátí.

(3) Ustanovení odstavců 1 a 2 se použijí přiměřeně i na investiční fondy. (4) Ustanovení odstavců 1 až 3 s použijí přiměřeně i na zajišťovací převody cenných papírů3g).

3a) § 33 zákona č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem a o změnách některých zákonů souvisejících s jeho zavedením.

3b) § 344 a násl. zákona č. 513/1991 Sb.

3c) § 566 a násl. a § 577 a násl. zákona č. 513/1991 Sb.

3d) § 14 zákona č. 591/1992 Sb.,o cenných papírech, ve znění pozdějších předpisů

3e) § 15 zákona č. 591/1992 Sb.

3f) § 269 odst. 2 zákona č. 513/1991 Sb.

3g) § 553 zákona č. 40/1964 Sb.

§ 6

Investiční společnost může prodávat podílové listy a vytvořit podílový fond až po úplném splacení svého základního jmění. Vytvoří-li investiční společnost více podílových fondů, musí je rozlišit označením.

§ 7

Investiční fond

(1) Investiční fond shromažďuje peněžní prostředky vydáváním akcií.

(2) Prostředky získané podle odstavce 1 používá investiční fond ke koupi cenných papírů, nemovitostí, movitých věcí nebo k vkladům podle smlouvy o tichém společenství nebo je ukládá na zvláštní účet u banky.

(3) Investiční fond obhospodařuje svůj majetek sám nebo může obhospodařování svého majetku svěřit investiční společnosti podle obhospodařovatelské smlouvy.

(4) Investiční fond může vydávat pouze akcie stejné jmenovité hodnoty a nesmí vydávat prioritní a zaměstnanecké akcie.

(5) Obchodní jméno investičního fondu musí obsahovat označení "investiční fond". Jiné osoby nesmějí ve svém obchodním jménu toto označení používat.

(6) Investiční fond nesmí ze svého majetku poskytovat úvěry ani ručit svým majetkem za závazky třetích osob. Investiční fond může přijímat ke krytí dočasných potřeb jen krátkodobé úvěry s dobou splatnosti ne delší něž šest měsíců. Souhrn přijatých úvěrů nesmí přesahovat 10% majetku investičního fondu.

4) § 566 a násl. obchodního zákoníku.

§ 8

Vznik investiční společnosti a investičního fondu

(1) Ke vzniku investiční společnosti a investičního fondu, jejich rozdělení, sloučení nebo splynutí s jinou investiční společností nebo s investičním fondem je třeba povolení. Při

rozdělení nebo splynutí investičních společností mohou vzniknout pouze investiční společnosti podle tohoto zákona. Při rozdělení nebo splynutí investičních fondů mohou vzniknout pouze investiční fondy podle tohoto zákona.

(2) Povolení uděluje na žádost zakladatelů ministerstvo.

(3) V žádosti o povolení podle odstavce 1 je žadatel povinen uvést:

a) obchodní jméno a sídlo investiční společnosti nebo investičního fondu,

b) výši základního jmění,

c) věcné, personální a organizační předpoklady pro činnost investiční společnosti a investičního fondu,

d) odbornou způsobilost a bezúhonnost navrhovaných statutárních orgánů nebo jejich členů a členů dozorčí rady investiční společnosti nebo investičního fondu,

e) banku, která bude pro investiční společnost nebo investiční fond vykonávat funkci depozitáře (§ 30),

f) další skutečnosti vyžadované tímto zákonem.

(4) K žádosti o povolení investiční společnosti nebo investičního fondu musí být doloženy listiny prokazující založení akciové společnosti a její stanovy nebo listiny prokazující založení společnosti s ručením omezeným a statut investičního nebo podílového fondu (§ 15).

(5) Pokud bude investiční fond využívat služeb investiční společnosti, musí obsahovat žádost též označení této společnosti a údaje o rozsahu poskytovaných služeb.

(6) O povolení podle odstavce 1 rozhoduje ministerstvo podle kritérií uvedených v odstavci 3. Přitom vezme v úvahu zejména původ a výši základního jmění investiční společnosti nebo investičního fondu, která jim musí umožnit řádný výkon jejich činnosti; za tím účelem může ministerstvo oznámit v Obchodním věstníku minimální výši základního jmění potřebného pro vydání povolení.

(7) O žádosti o povolení podle odstavce 1 rozhodne ministerstvo do šedesáti dnů od doručení žádosti.

(8) Povolení podle odstavce 1 se uděluje na dobu neurčitou a nelze je převést na jinou osobu.

(9) Volbu nebo jmenování nových členů v orgánech uvedených v odstavci 3 písm. d) musí investiční společnost nebo investiční fond ohlásit do deseti dnů ministerstvu. Volba nebo jmenování nabývá účinnosti schválením ministerstvem. Pokud tento orgán o dvaceti dnů nesdělí, že s volbou nebo jmenováním nesouhlasí, nabývá volba nebo jmenování tímto dnem účinnosti. Ministertsvo posuzuje při schvalování pouze hlediska uvedená v odstavci 3 písm. d) a v § 29.

(10) Pro účely tohoto zákona se nepovažuje za bezúhonnou fyzická osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin majetkové povahy nebo jiný úmyslný trestný čin.

ČÁST TŘETÍ

PODÍLOVÝ FOND

§ 9

(1) K vydávání podílových listů za účelem vytvoření podílového fondu je třeba povolení ministertstva.

(2) Žádost o povolení podle odstavce 1 podává investiční společnost. Žádost musí obsahovat označení podílového fondu a musí k ní být přiložen jeho statut (§ 15).

(3) Součástí povolení podle odstavce 1 je rozhodnutí o schválení statutu podílového fondu.

(4) Součástí názvu podílového fondu musí být i obchodní jméno investiční společnosti a označení druhu podílového fondu s uvedením slov "otevřený podílový fond" nebo "uzavřený podílový fond.

(5) Slova "otevřený podílový fond" nebo "uzavřený podílový fond" ani jejich překlady nesmí užívat ke svému označení ani při popisu své činnosti nikdo jiný než investiční společnost.

(6) Při rozhodování o povolení podle odstavce 1 se kromě posouzení statutu přihlédne též k dostatečné ochraně podílníků. Na rozhodování o povolení se vztahují obdobně ustanovení § 8 odst. 6 a 7.

§ 10

(1) Investiční společnost může vytvářet podílové fondy jako otevřené nebo uzavřené.

(2) U otevřeného podílového fondu není počet vydávaných podílových listů limitován a podílník má právo na zpětný prodej svého podílového listu investiční společnosti, která je povinna tento podílový list koupit.

(3) U uzavřeného podílového fondu je omezen počet vydávaných podílových listů nebo doba jejich prodeje a podílník nemá nárok na zpětný prodej svého podílového listu investiční společnosti.

Podílový list

§ 11

(1) Podílový list je cenný papír, se kterým je spojeno právo podílníka na odpovídající podíl majetku v podílovém fondu a právo podílet se na výnosu z tohoto majetku podle statutu podílového fondu.

(2) Podílový list může být vydán na jméno nebo na doručitele. Podílový list na jméno je převoditelný rubopisem. Podílový list na doručitele se převádí jeho předáním.

(3) Podílový list musí obsahovat:

a) označení investiční společnosti, která podílový list vydala, a označení podílového fondu,

b) jmenovitou hodnotu podílového listu,

c) údaj o tom, zda se jedná o otevřený nebo uzavřený podílový fond,

d) označení, zda podílový list je vydán na doručitele nebo na jméno, a u podílového listu na jméno i jméno podílníka,

e) datum vydání podílového listu.

(4) Podílový list stejné hodnoty zakládá stejná práva všech podílníků.

§ 12

(1) Podílový list prodává investiční společnost při vytvoření podílového fondu za jmenovitou hodnotu, a to nejdéle do šesti měsíců ode dne zahájení prodeje podílových listů.

(2) Po lhůtě uvedené v odstavci 1 prodává investiční společnost podílový list za částku odpovídající jeho podílu na majetku v podílovém fondu zjištěném postupem podle § 17 odst. 4. Tato částka může být zvýšena o přirážku uvedenou ve statutu podílového fondu.

(3) Podílový list nesmí být hrazen nepeněžitým plněním. Peněžní prostředky získané prodejem podílových listů se neprodleně převádějí na účet investiční společnosti vedený pro podílový fond.

§ 13

Zpětný prodej podílového listu

(1) Při zpětném prodeji koupí investiční společnost podílový list s použitím prostředků z majetku v podílovém fondu za částku stanovenou obdobně jako v § 12 odst. 2. Tato částka může být snížena o srážku uvedenou ve statutu podílového fondu.

(2) Investiční společnost je povinna koupit podílový list bez zbytečného odkladu, nejpozději však do jednoho měsíce ode dne uplatnění práva na zpětný prodej podílového listu.

(3) Nestačí-li peněžní prostředky v podílovém fondu k úhradě kupovaných podílových listů, musí investiční společnost prodat část cenných papírů v podílovém fondu. Na dobu, než dojde k prodeji cenných papírů, nejdéle však do tří měsíců, může investiční společnost použít k úhradě koupených podílových listů vlastní peněžní prostředky nebo přijmout krátkodobý úvěr.

(4) Investiční společnost může zpětný prodej podílových listů v mimořádných případech, nejdéle však na tři měsíce pozastavit, je-li to v zájmu podílníků. Toto pozastavení a jeho důvod musí neprodleně oznámit ministerstvu a vhodným způsobem dát na vědomí podílníkům.Ministerstvo může rozhodnutí o pozastavení zpětného prodeje podílových listů zrušit do tří dnů od doručení oznámení, pokud zjistí, že pozastavení je v rozporu se zájmy podílníků.

§ 14

Obhospodařování majetku v podílovém fondu

(1) Při obhospodařování majetku v podílovém fondu je investiční společnost povinna vlastním jménem a na účet podílníků vykonávat práva a povinnosti s tím spojená, zejména:

a) hospodařit se svěřeným majetkem s odbornou péčí a s cílem zabezpečit spolehlivý výnos nebo růst tohoto majetku,

b) dbát na ochranu zájmů podílníků,

c) účtovat odděleně o každém podílovém fondu v soustavě podvojného účetnictví; ministerstvo stanoví účtovou osnovu a postupy účtování, uspořádání položek účetní závěrky a obsahové vymezení těchto položek, rozsah údajů ke zveřejnění z účetní závěrky a vyhlásí je oznámením o jejich vydání ve Sbírce zákonů.

(2) Majetek v podílovém fondu se zvyšuje nebo snižuje o výsledek, kterého bylo dosaženo při jeho obhospodařování, a o hodnotu nově prodaných nebo odkoupených podílových listů.

(3) Investiční společnost může přijímat ke krytí dočasných potřeb spojených s obhospodařováním majetku v podílovém fondu krátkodobé úvěry s dobou splatnosti ne delší než šest měsíců. Souhrn přijatých úvěrů nesmí přesahovat 10% majetku v podílovém fondu.

(4) Majetek v podílovém fondu nemůže investiční společnost užít k úhradě svých závazků, které s činností spojenou s nakládáním s majetkem v podílovém fondu nesouvisejí.

ČÁST ČTVRTÁ

STATUT PODÍLOVÉHO FONDU

A STATUT INVESTIČNÍHO FONDU

§ 15

(1) Každý investiční fond a každý podílový fond musí mít svůj statut (dále jen "statut fondu"). Pravidla pro přijímání a změny statutu určí stanovy nebo společenská smlouva.

(2) Se statutem podílového fondu nebo se statutem investičního fondu musí mít kupující možnost se seznámit před nákupem podílových listů nebo akcií. Povinnost investičního fondu mít stanovy zůstává nedotčena.

§ 16

Obsah statutu fondu

(1) Statut fondu musí obsahovat zejména:

a) zaměření a cíle investiční politiky investiční společnosti v podílovém fondu, popřípadě v podílových fondech nebo zaměření a cíle investiční politiky investičního fondu, zejména jaké majetkové hodnoty budou ze získaných peněžních prostředků pořizovány,

b) zásady hospodaření investičního fondu nebo hospodaření s majetkem v podílovém fondu,

c) způsob použití výnosů z majetku v podílovém fondu nebo z majetku investičního fondu, jeho prodeje a postup při změně jeho ocenění,

d) údaje o investiční společnosti, která podílový fond obhospodařuje, nebo rozsah služeb, které bude pro investiční fond vykonávat,

e) obchodní jméno a sídlo banky, která bude pro investiční společnost nebo investiční fond vykonávat funkci depozitáře (§ 30),

f) způsob zveřejňování zpráv o hospodaření s majetkem v podílovém fondu nebo s majetkem investičního fondu a o změnách jejich statutu a informací o tom, kde lze tyto zprávy obdržet.

(2) Statut podílového fondu musí kromě náležitostí obsažených v odstavci 1 obsahovat ustanovení:

a) o tom, zda podílový fond je zřizován jako otevřený nebo uzavřený,

b) o výši úplaty za obhospodařování podílového fondu.

(3) Změny statutu fondu musí být schváleny ministerstvem. Pokud ministerstvo tyto změny neschválí, nenabývá změna statutu fondu platnosti.

ČÁST PÁTÁ

MAJETEK V PODÍLOVÉM FONDU

A MAJETEK INVESTIČNÍHO FONDU

§ 17

(1) Majetek v podílovém fondu a majetek investičního fondu uložený v cenných papírech může být tvořen jen:

a) státními dluhopisy a dluhopisy, za které převzal stát záruku,

b) hypotéčními zástavními listy,

c) dluhopisy, jejichž emitenty jsou Česká národní banka a banky,

d) jinými dluhopisy, které jsou veřejně obchodovatelné4),

e) veřejně obchodovatelnými akciemi,

f) dluhopisy, jejichž emitenty jsou státy Evropské unie nebo centrální banky těchto států,

g) zahraničními cennými papíry4a), s nimiž se obchoduje na zahraničním veřejném trhu, za předpokladu, že výběr tohoto veřejného trhu byl schválen ministerstvem. Při výběru zahraničního trhu posuzuje ministerstvo zejména důvěryhodnost veřejného trhu a zaměření jím organizovaných obchodů.

(2) Ustanoveními odstavce 1, písm. f) a g) nejsou dotčena ustanovení zvláštního zákona.4b)

(3) Pokud veřejně obchodovatelné cenné papíry podle odstavce 1 přestanou být veřejně obchodovatelnými, jsou investiční společnost a investiční fond povinny tyto cenné papíry prodat, a to nejpozději do šesti měsíců ode dne, kdy tyto cenné papíry přestaly být veřejně obchodovatelné.

(4) Investiční společnost a investiční fond jsou povinny cenný papír koupit jen za nejnižší cenu, za kterou jej bylo možné při vynaložení odborné péče koupit, a prodat jen za nejvyšší cenu za kterou jej bylo možné při vynaložení odborné péče prodat.

(5) Ministerstvo může určit v prováděcím předpise způsob plnění a prokazování povinnosti podle předchozího odstavce.

(6) Pro výpočet hodnoty cenných papírů v majetku v podílovém fondu nebo majetku investičního fondu se použijí ustanovení zvláštního předpisu.4c)

4) § 71 zákona č. 591/1992 Sb.

4a) § 1, písm. g) zákona č. 219/1995 Sb., devizový zákon.

4b) Zákon č. 219/1995 Sb.

4c) Vyhláška ministerstva financí č. /1995 Sb., o oceňování cenných papírů.

§ 18

Majetek investičního fondu

uložený v nemovitostech a movitých věcech

(1) Majetek investičního fondu může být uložen v nemovitostech a v movitých věcech, které poskytují záruku spolehlivého uložení.

(2) Ocenění nemovitostí a movitých věcí se musí provést před jejich nákupem a dále ve lhůtách stanovených ve statutu fondu, nejméně však jedenkrát ročně. Ocenění se provede podle předpisů platných v době, kdy se provádí. Není-li těchto předpisů, provede je soudní znalec nezávislý na investiční společnosti nebo na investičním fondu.

§ 19

Majetek investičního fondu

vložený podle smlouvy o tichém společenství

(1) Majetek investičního fondu může být použit jako vklad podle smlouvy o tichém společenství. Před uzavřením smlouvy o tichém společenství musí být auditorem ověřeno hospodaření a ocenění majetku podnikatele, na jehož podnikání se bude investiční fond podílet.

(2) Ocenění majetku podnikatele podle odstavce 1 se provádí ve lhůtách stanovených ve statutu fondu, nejméně však jedenkrát ročně.

Evidence majetku v podílovém fondu

a obchodního jmění investičního fondu

§ 20

Za majetek v každém podílovém fondu se vede oddělené samostatné účetnictví a sestavuje účetní závěrka.

§ 21

Pokud se hodnota majetku v podílovém fondu nebo obchodního jmění investičního fondu mění v důsledku změn kursů cenných papírů, ocenění nemovitostí a movitých věcí, zachytí se tato změna v účetnictví na samostatném účtu pro zachycení změn ocenění. Část zůstatku tohoto účtu vztahující se k prodaným cenným papírům v podílovém fondu nebo k částem majetku investičního fondu, pokud vyplývá ze zvýšení jeho ocenění, se zahrne do výnosů z majetku v podílovém fondu nebo do výnosů investičního fondu, nebo pokud vyplývá ze snížení jeho ocenění, zahrne se obdobně do nákladů na majetek v podílovém fondu nebo do nákladů investičního fondu.

§ 22

Rozdělení výsledku hospodaření

investiční společnosti a investičního fondu

(1) Výsledek hospodaření investiční společnosti s majetkem v podílovém fondu nebo výsledek hospodaření investičního fondu se rozdělí v souladu se statutem fondu.

(2) Pokud hospodaření investiční společnosti s majetkem v podílovém fondu nebo hospodaření investičního fondu skončí schodkem, sníží se o tento schodek majetek v podílovém fondu nebo se použije ke krytí schodku investičního fondu jeho rezervní fond; nestačí-li prostředky rezervního fondu, bude schodek kryt snížením základního jmění.

ČÁST ŠESTÁ

OCHRANA PODÍLNÍKŮ A AKCIONÁŘŮ

§ 23

Investiční společnost nebo investiční fond nesmí používat při propagaci prodeje akcií nebo podílových listů nepravdivé nebo zavádějící informace nebo zamlčovat skutečnosti důležité pro rozhodování stávajících i budoucích podílníků a akcionářů, zejména nabízet výhody, jejichž spolehlivost nemůže prokázat nebo které nejsou v souladu s tímto zákonem nebo uvádět nesprávné údaje o personálních, technických a organizačních předpokladech činnosti investiční společnosti nebo investičního fondu. Ustanovení obchodního zákoníku o nekalé soutěži tím není dotčeno.

§ 24

Omezení a rozložení rizika

(1) Hodnota cenných papírů (§ 17 odst. 1) jednoho druhu vydaných tímtéž emitentem nesmí tvořit více než 10% majetku v podílovém fondu nebo majetku investičního fondu. Toto omezení se nevztahuje na státní dluhopisy.

(2) Majetek investičního fondu nesmí být tvořen z více než 5%:

a) vkladem stejného podnikatele podle smlouvy o tichém společenství,

b) hodnotou jedné nemovitosti nebo jedné movité věci.

(3) V majetku v podílovém fondu nebo v majetku investičního fondu nemůže být více než 20% z celkové jmenovité hodnoty cenných papírů jednoho druhu vydaných tímtéž emitentem.

(4) Vklad investičního fondu podle smlouvy o tichém společenství nesmí tvořit více než 10% majetku podnikatele, s nímž byla smlouva uzavřena. Podnikatelem, se kterým se uzavře smlouva o tichém společenství, nesmí být osoba, jež je zároveň členem představenstva nebo dozorčí rady anebo prokuristou daného investičního fondu anebo jiného investičního fondu.

(5) Investiční společnost musí zabezpečit, aby v majetku ve všech podílových fondech, které obhospodařuje, nebylo více než 20% akcií vydaných tímtéž emitentem, a aby majetek ve všech podílových fondech, které obhospodařuje, byl tvořen nejvýše 20% cenných papírů jednoho druhu vydaných tímtéž emitentem.

(6) Investiční společnost nesmí do majetku v podílovém fondu nakupovat podílové listy jiných podílových fondů nebo akcie investičních společností a investičních fondů, jakož i akcie akciových společností, které mají na této investiční společnosti větší než 25% majetkovou účast. Investiční společnost se nesmí majetkově podílet na jiné investiční společností.

(7) Omezení stanovené v odstavci 6 se vztahuje obdobně i na investiční fond.

(8) Při uplatnění výměnných a předkupních práv a při změnách kursů cenných papírů, změnách ocenění nemovitostí a movitých věcí mohou být podíly uvedené v předchozích odstavcích překročeny nejdéle na dobu šesti měsíců, během které musí být zabezpečeno rozložení rizika podle předchozích ustanovení.

(9) Investiční společnost a investiční fond jsou povinny neprodleně oznámitministeestvu překročení limitů uvedených v odstavcích 1 až 7.

(10) Pokud investiční společnost obhospodařuje majetek penzijního fondu, nesmí vykonávat hlasovací práva vyplývající z akcií, které jsou v majetku tohoto penzijního fondu.

Informační povinnost investiční společnosti a investičního fondu

§ 25

(1) Investiční společnost je povinna nejdéle do dvou měsíců po skončení pololetí a do tří měsíců po skončení kalendářního roku uveřejnit zprávu o svém hospodaření a o hospodaření s podílovými fondy, které obhospodařuje. V roční zprávě je investiční společnost povinna uveřejnit i svou účetní závěrku a účetní závěrku podílových fondů, které obhospodařuje, spolu se zprávou auditora. Pokud ve lhůtě tři měsíců po skončení kalendářního roku není audit ukončen, je investiční společnost povinna zveřejnit zprávu auditora neprodleně po skončení auditu.

(2) U investičních společností a podílových fondů se v roční zprávě uvádí i přehled výsledků hospodaření v posledních třech letech.

(3) Investiční společnost je povinna ve zprávě podle odstavce 1 uvést též:

a) skladbu zastupitelných cenných papírů4d podle jednotlivých druhů a emitentů, pokud souhrn hodnot 4c)každého z těchto cenných papírů přesahuje 3% hodnoty 4c)podílového fondu ke dni, kdy bylo provedeno ocenění pro účely této zprávy,

b) údaje o hodnotě4c)podílového listu každého z podílových fondů, které obhospodařuje, včetně charakteristiky vývoje jejich hodnoty během období, za které se zpráva zpracovává,

c) údaje o celkovém počtu podílových listů každého z otevřených podílových fondů, které obhospodařuje, vydaných a vrácených během období, za které se zpráva zpracovává, a o celkových částkách, za které byly podílové listy vydány a vráceny,

d) údaje o hodnotě smluv o půjčkách cenných papírů a hodnotě nevypořádaných opčních a termínových obchodů s cennými papíry.

(4) Zprávy o hospodaření podle odstavců 1 až 3 a účetní závěrky podle odstavce 1 musí být k dispozici veřejnosti v sídle investiční společnosti nebo na jiném veřejně přístupném místě uvedeném ve statutu podílového fondu. Zároveň investiční společnost předkládá tyto zprávy a účetní závěrky v jednom vyhotovení ministerstvu, Středisku cenných papírů a svému depozitáři.

(5) Investiční společnost a investiční fond musí na výzvu ministerstva do dvaceti dnů prokázat objem převzatých závazků, dostatek prostředků k jejich splnění. Neprokáže-li investiční společnost a investiční fond dostatek prostředků pro splnění převzatých závazků, odejme ministerstvo této investiční společnosti nebo tomuto investičnímu fondu povolení udělené podle § 8.

4d) § 2 odst.1 zákona 591/1992 Sb.

§ 26

(1) Investiční společnost je povinna uveřejňovat za každý otevřený podílový fond, který obhospodařuje:

a) nejméně jedenkrát za týden, pokud statut podílového fondu nestanoví lhůtu kratší, údaj o hodnotě4c) podílového listu a hodnotě majetku v podílovém fondu,

b) nejméně jedenkrát měsíčně za období předchozích šesti měsíců údaj o hodnotě vydaných a vrácených podílových listů a o částkách, za které byly podílové listy vydány a vráceny.

(2) Investiční společnost je povinna nejméně jednou za měsíc uveřejňovat údaje o hodnotě 4c)majetku připadajícího na jeden podílový list každého z uzavřených podílových fondů, které obhospodařuje.

§ 26a

(1) K uveřejnění informací vyžadovaných v § 25 a § 26 musí dojít způsobem stanoveným statutem podílového fondu.

(2) Ustanovení § 25, § 26 a § 26a odst. 1 se použijí přiměřeně i na investiční fondy.

(3) Investiční společnost je oprávněna spojit splnění své informační povinnosti podle tohoto zákona s plněním své případné informační povinnosti emitenta veřejně obchodovatelných cenných papírů.4e)

(4) Středisko cenných papírů je povinno uveřejňovat vhodným způsobem nejméně jednou za kalendářní pololetí údaje ze zpráv a infomací, které obdrží podle § 25 odst. 4, a to v rozsahu stanoveném ministerstvem financí.

4e) § 80 zákona č. 591/1992 Sb.

§ 27

Úplata investiční společnosti

(1) Úplata investiční společnosti za obhospodařování majetku v podílovém fondu nebo za obhospodařování majetku investičního fondu anebo majetku penzijního fondu za jeden kalendářní rok může dosáhnout nejvýše:

a) 2% průměrné roční hodnoty majetku v podílovém fondu nebo čistého obchodního jmění investičního fondu nebo penzijního fondu, jež se vypočte vždy jako průměr hodnoty čistého obchodního jmění k poslednímu dni každého kalendářního měsíce, nebo

b) 20% účetního zisku podílového fondu nebo investičního fondu anebo penzijního fondu.

(2) Úplata investiční společnosti v sobě vždy zahrnuje náhradu nákladů, které investiční společnost vynaložila na:

a) výplatu příjmů ze závislé činnosti zaměstnanců investiční společnosti, členů jejího představenstva a dozorčí rady,jakož i další náklady na činnost investiční společnosti,

b) propagaci a reklamu podílového fondu nebo investičního fondu anebo penzijního fondu,

c) vytvoření podílového fondu nebo vznik investičního fondu anebo penzijního fondu,

d) obhospodařování podílového fondu nebo investičního fondu anebo penzijního fondu,

e) zajištění styku investiční společnosti s podílníky nebo akcionáři investičního fondu anebo akcionáři penzijního fondu bez nákladů na konání valné hromady,

f) průzkum a analýzu finančního trhu,

g) zařizování administrativních záležitostí ve prospěch podílového fondu nebo investičního fondu anebo penzijního fondu včetně vedení účetnictví, právních a notářských služeb, nákladů spojených s plněním informačních povinností podle § 25, § 26, 26a a nákladů spojených s nákupem či prodejem cenných papírů.

(3) Nestanoví-li statut podílového fondu nebo obhospodařovatelská smlouva něco jiného, není v úplatě zahrnuta úhrada nákladů, které investiční společnost účelně vynaložila tím, že ve prospěch podílových fondů, investičních fondů a penzijních fondů zaplatila:

a) správní a soudní poplatky,

b) daně,

c) úplatu za výkon funkce depozitáře,

d) výdaje za opravy nebo údržbu movitých a nemovitých věcí,

e) pojištění majetku.

(4) Do nákladů na obhospodařování majetku v podílovém fondu, majetku investičního fondu a majetku penzijního fondu nelze zahrnout pokuty uložené investiční společnosti ani jiné majetkové sankce uplatněné na této společnosti.

(5) Úplata investiční společnosti v sobě zahrnuje též úhradu všech ostatních nákladů, které investiční společnost vynaložila v souvislosti s obhospodařováním majetku v podílovém fondu a majetku investičního fondu a penzijního fondu, nestanoví-li statut podílového fondu nebo obhospodařovatelská smlouva něco jiného.

§ 28

Povinnost mlčenlivosti

(1) Osoby, které jsou statutárním orgánem, jeho členem či členem dozorčí rady, a zaměstnanci investiční společnosti, investičního fondu a depozitáře, jakož i zaměstnanci ministerstva jsou povinni zachovávat mlčenlivost o skutečnostech týkajících se obchodních zájmů investiční společnosti, investičního fondu a depozitáře.

(2) Povinnst mlčenlivosti budou osoby uvedené v odstavci 1 zproštěny statutárním orgánem investiční společnosti, investičního fondu a depozitáře nebo ministrem v případech:

a) občanského soudního řízení na žádost soudu,

b) trestního řízení při trestním stíhání na žádost orgánu činného v trestním řízení,

c) daňového řízení na žádost finančního orgánu."

(3) Povinnost mlčenlivosti podle odstavce 1 trvá i po skončení členského nebo pracovního poměru osob uvedených v odstavci 1 k tam uvedeným orgánům.

§ 29

Neslučitelnost činností a funkcí

(1) Členem představenstva nebo dozorčí rady, jednatelem, prokuristou, zaměstnancem investiční společnosti nebo investičního fondu může být pouze osoba, která není současně:

a) poslancem nebo senátorem Parlamentu České republiky, členem vlády České republiky, členem Nejvyššího kontrolního úřadu nebo členem bankovní rady České národní banky,

b) statutárním orgánem nebo jeho členem nebo členem dozorčí rady nebo zaměstnancem anebo prokuristou obchodníka s cennými papíry,

c) členem představenstva nebo dozorčí rady nebo prokuristou banky, která pro tuto investiční společnost nebo tento investiční fond vykonává funkci depozitáře,

d) statutárním orgánem nebo jeho členem, členem dozorčí rady, zaměstnancem nebo prokuristou jiné investiční společnosti nebo jiného investičního fondu nebo penzijního fondu.

(2) Investiční společnost a investiční fond nebo jejich zakladatelé jsou povinni vyžádat si čestné prohlášení osob uvedených v odstavci 1 o tom, že splňují podmínky odstavce 1 ještě před zvolením či jmenováním do funkce anebo vznikem pracovního poměru.

(3) Statutárním orgánem, členem statutárního orgánu nebo dozorčí rady, zaměstnancem a prokuristou investiční společnosti a investičního fondu nesmí být osoba, jíž bylo odejmuto povolení k obchodování s cennými papíry nebo k výkonu činnosti makléře.5)

(4) Osoby, které jsou statutárním orgánem nebo členem statutárního orgánu nebo dozorčí rady, prokuristou nebo zaměstnancem investiční společnosti nebo investičního fondu a osoby jim blízké5a) nesmějí kupovat nemovitosti, movité věci a cenné papíry, které tvoří majetek investiční společnosti nebo investičního fondu nebo majetek v podílovém fondu, anebo investiční společnosti nebo investičnímu fondu nemovitosti, movité věci a cenné papíry prodávat.

(5) Ustanovení obchodního zákoníku o volbě členů dozorčí rady zaměstnanci se na investiční společnosti a investiční fondy nevztahuje5b.

5) § 86 odst. 1 zákona č. 591/1992 Sb.

5a) § 116 zákona č.40/1960 Sb.

5b) § 200 zákona 513/1991 Sb.

ČÁST SEDMÁ

DEPOZITÁŘ INVESTIČNÍ SPOLEČNOSTI

A INVESTIČNÍHO FONDU

§ 30

Depozitářská smlouva

(1) Depozitářskou smlouvou se zavazuje banka vykonávat pro investiční společnost nebo investiční fond činnost depozitáře a investiční společnost nebo investiční fond se zavazuje zaplatit jí za výkon této činnosti úplatu.

(2) Depozitářská smlouva musí obsahovat vymezení činnosti depozitáře nejméně v rozsahu uvedeném v § 31 až § 33b a výši úplaty za výkon těchto činností nebo způsob jejího určení.

(3) Depozitářská smlouva může být uzavřena pouze na dobu neurčitou a může jí kterákoliv ze stran vypovědět. Výpovědní lhůta činí šest měsíců, pokud ve smlouvě nebyla dohodnuta výpovědní lhůta kratší.

(4) Depozitářská smlouva zaniká dnem právní moci rozhodnutí, jímž Česká národní banka po dohodě s ministerstvem: 6a)

a) odnímá depozitáři povolení působit jako banka,

b) zavádí u depozitáře nucenou správu,

c) mění depozitáři povolení působit jako banka vyloučením nebo omezením některých činností, které jsou pro výkon činnosti depozitáře nezbytné.

(5) Pokud investiční společnost nebo investiční fond musí do jednoho měsíce ode dne zániku depozitářské smlouvy neuzavře novou depozitářskou smlovu, ministerstvo této investiční společnosti nebo tomuto investičnímu fondu odejme povolení podle § 8.

6a) Zákon č. 21/1992 Sb.,o bankách, ve znění pozdějších předpisů.

§ 31

Vedení běžného účtu

(1) Investiční společnost otevře u svého depozitáře jeden samostatný běžný účet vedený v tuzemské měně pro sebe a po jednom i pro každý jí obhospodařovaný podílový fond. Investiční fond otevře u svého depozitáře jeden běžný účet vedený v tuzemské měně.

(2) Na běžném účtu podle odstavce 1 musí být evidován pohyb peněžních prostředků, které:

a) jsou majetkem investiční společnosti,

b) tvoří součást majetku v podílovém fondu,

c) jsou majetkem investičního fondu.

(3) Ustanovení odstavce 2 se vztahuje i na peněžní prostředky:

a) ukládané na vkladových účtech,

b) převáděné na účty osob organizujících veřejné trhy cenných papírů6b) nebo osob provádějících vypořádání obchodů s cennými papíry.

(4) Peněžní prostředky získáné vydáváním akcií a podílových listů je investiční společnost nebo investiční fond povinnen neprodleně uložit na běžný účet podle odstavce 1.

6b) § 8 odst. 3 zákona č. 591/1992 Sb.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP