§ 27

Obce

(1) Obce:

a) vydávají souhlas k podnikání v oblasti nakládání s komunálním odpadem na území obce,

b) vydávají obecně závazné vyhlášky stanovující systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálních odpadů; mohou též touto vyhláškou upravit systém nakládání se stavebním odpadem,

c) mohou ukládat pokuty fyzickým osobám podle zvláštního zákona [Zákon ČNR č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.] za neplnění povinností vyplývajících z obecně závazné vyhlášky,

d) mohou ukládat podle tohoto zákona pokuty právnickým osobám nebo fyzickým osobám oprávněným k podnikání, které neplní povinnosti vyplývající z obecně závazné vyhlášky nebo nemají zajištěné využití nebo zneškodňování odpadů,

e) mohou právnickým osobám nebo fyzickým osobám oprávněným k podnikání sstanovit podmínky a lhůty pro zjednání nápravy,

f) kontrolují, jak právnické osoby a fyzické osoby plní povinnosti vyplývající z obecně závazné vyhlášky, a zda právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání mají zajištěno využití nebo zneškodňování odpadů,

g) určují výši úhrady za svoz, třídění a zneškodňování komunálního odpadu podle zvláštních předpisů18).

(2) Ustanovení odstavce 1 písm. d) se nepoužije, je-li původcem odpadu či provozovatelem zařízení ke zneškodňování odpadu obec sama.

§ 28

Oprávnění a povinnosti inspektorů při kontrolní činnosti

(1) Inspektoři a pověření pracovníci ministerstva a ostatních správních úřadů vykonávajících působnost při nakládání s odpady jsou oprávněni při výkonu své kontrolní činnosti:

a) v nezbytně nutném rozsahu vstupovat, popřípadě vjíždět na cizí pozemky nebo vstupovat do cizích objektů užívaných pro podnikatelskou činnost nebo provozování jiné hospodářské činnosti, pokud k tomu není třeba povolení podle zvláštních předpisů [Zákon ČNR č. 15/1993 Sb., o Armádě České republiky a o změnách a doplnění některých souvisejících předpisů.]. Do vojenských objektů a zařízení armády České republiky mohou vstupovat, popřípadě vjíždět jen se souhlasem velitele objektu. Za škodu způsobenou při výkonu kontrolní činnosti odpovídá stát; této odpovědnosti se nemůže zprostit,

b) požadovat potřebné doklady, údaje a písemná nebo ústní vysvětlení, týkající se předmětu kontroly,

c) odebírat vzorky a pořizovat fotodokumentaci.

(2) Inspektoři a pověření pracovníci ministerstva a ostatních správních úřadů vykonávajících působnost při nakládání s odpady jsou povinni při výkonu své činnosti:

a) prokázat se průkazem,

b) zachovávat mlčenlivost o skutečnostech tvořících předmět hospodářského a služebního tajemství, o kterých se dozvěděli v souvislosti s výkonem své kontrolní činnosti,

c) před vstupem do cizích objektů informovat provozovatele,

d) respektovat provozní, bezpečnostní a další předpisy upravující činnost provozovatele,

e) pořizovat protokol o provedených odběrech vzorků,

f) šetřit majetek kontrolovaného subjektu.

(3) Inspektoři mohou po vyzvání celních orgánů a v jejich doprovodu vstupovat do celního prostoru a provádět odbornou kontrolní činnost zaměřenou na plnění povinností na úseku dovozu, vývozu a tranzitu odpadu, vyplývajících z tohoto zákona a předpisů vydaných k jeho provedení.

Část sedmá

Poplatky

Oddíl I

Poplatky za uložení odpadů

§ 29

(1) Za ukládání odpadů na skládky je původce povinen platit poplatek (§ 5 odst. 1 písm. i)).

(2) Poplatek platí i původce, který je sám provozovatelem skládky, a tato skládka je na jeho vlastním pozemku.

(3) Poplatky se neplatí za ukládání odpadů, pokud jde o technické zabezpečovací práce na důlních dílech, součást rekultivačních a sanačních pracích nebo ukládání zemin a hlušin na zajištění skládky za účelem technického zabezpečení skládky v souladu s provozním řádem skládky.

(4) Poplatky se dále neplatí za ukládání komunálního odpadu, pokud byla z komunálního odpadu jeho tříděním odstraněna složka nebezpečného odpadu podle Katalogu odpadů a složka odpadu využitelná jako druhotná surovina. Podmínky, za kterých lze na základě třídění komunálního odpadu upustit od poplatků za ukládání komunálního odpadu na skládky stanoví ministerstvo vyhláškou.

§ 30

(1) Poplatek za ukládání odpadů na skládky se skládá ze dvou složek. Základní složka poplatku se platí za uložení odpadu, za uložení nebezpečného odpadu se dále platí riziková složka.

(2) Poplatek vybírá provozovatel skládky při uložení odpadu na skládku. Provozovatel skládky potvrdí původci vybrání poplatku. Provozovatel skládky odvádí vybrané poplatky příjemci poplatku vždy k posledními dni kalendářního měsíce. V případě sporů o placení poplatků a jeho výši rozhodne okresní úřad, který vydal souhlas s provozem skládky.

(3) Poplatek je v rozsahu stanoveném tímto zákonem příjmem obce, na jejímž katastrálním území je skládka umístěna, a Státního fondu životního prostředí [Zákon ČNR č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí, ve znění zákona ČNR č. 334/1992 Sb.].

(4) Pokud je původcem obec a ukládá odpad na skládku, která je na jejím katastrálním území, nevybírá se od této obce základní složka poplatku.

(5) Kontrolu placení poplatků u provozovatele skládky provádí obec, na jejímž katastrálním území leží skládka.

(6) Pokud provozovatel skládky neodvedl obci nebo Státnímu fondu životního prostředí vybraný poplatek ve stanovené lhůtě, platí penále ve výši 0,5 promile ze zadržené částky denně. Penále je příjmem obce [Zákon ČNR č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.]

§ 31

(1) Základní složka poplatku je příjmem obce, na jejímž území skládka leží. V případě, že skládka leží na území několika obcí, dělí se tento příjem proporcionálně podle velikosti části skládky ležící v území těchto obcí.

(2) Výše základní složky poplatku je stanovena v příloze č. 3 zákona.

(3) Riziková složka poplatku je příjmem Státního fondu životního prostředí25).

(4) Výše sazby rizikové složky poplatku je stanovena v příloze č. 3 zákona.

Oddíl II

Finanční rezerva

§ 32

(1) Provozovatel skládky je povinen vytvářet finanční rezervu na rekultivaci, zajištění péče o skládku a sanaci po ukončení jejího provozu (dále jen "finanční rezerva").

(2) Finanční rezerva se vytváří ve výši 60 Kč za tunu komunálního a nebezpečného odpadu a 20 Kč za tunu ostatního odpadu.

(3) Tvorba finanční rezervy se zahrnuje do nákladů provozovatele skládky a tvorba této rezervy je výdajem na udržení, zajištění a dosažení příjmů.

(4) Peněžní prostředky této rezervy se ukládají na vázaný účet a nesmějí být zahrnuty do konkursní podstaty.

(5) Čerpání z prostředků finanční rezervy smí být prováděno pouze se souhlasem příslušného okresního úřadu na práce související s rekultivací, zajištěním péče o skládku po skončení provozu a sanací. Souhlas okresní úřad uděluje na základě rozhodnutí o zahájení rekultivačních prací vydaných podle zvláštního předpisu16).

(6) Nevyčerpaná část finanční rezervy se po ukončení péče o skládku uvolňuje ve prospěch provozovatele skládky nebo jeho právního nástupce; není-li právní nástupce znám, nebo neexistuje-li, odvede se do rozpočtu obce.

§ 33

(1) Dobu trvání a podmínky péče o skládku po uzavření jejího provozu, rekultivaci a sanaci stanoví individuálně pro každou skládku okresní úřad jako součást provozního řádu. Lhůta nesmí být kratší než 15 let u skládek nebezpečného a komunálního odpadu a 5 let u skládek ostatního odpadu.

(2) Stavební úřad může jako součást kolaudačního rozhodnutí uložit další podmínky péče o skládku.

Část osmá

Zvláštní požadavky pro nakládání s některými nebezpečnými odpady

§ 34

(1) Nakládat s nebezpečnými odpady podle § 3 odst. 3 na území České republiky může právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání pouze na základě autorizace.

(2) Autorizaci uděluje ministerstvo na základě návrhu okresního úřadu. Autorizace nahrazuje souhlas okresního úřadu k nakládání s nebezpečným odpadem.

§ 35

(1) Autorizace se uděluje na dobu určitou, nejvýše na 10 let. Autorizace může být prodloužena ministerstvem vždy o dalších 10 let.

(2) Udělená autorizace nepřechází na jinou právnickou osobu nebo fyzickou osobu oprávněnou k podnikání.

(3) Podmínky pro udělení autorizace právnické osobě nebo fyzické osobě oprávněné k podnikání jsou :

a) sídlo na území České republiky,

b) ustanovený odborný zástupce,

c) doklad o tom, že je provozovatelem zařízení, které je schopno zneškodnit nebo upravit daný druh nebezpečného odpadu v souladu s tímto zákonem; v případě nezbytné spolupráce též doklad o autorizaci spolupracujících subjektů a o smluvním zajištění této spolupráce.

(4) Odborným zástupcem může být ustanovena jen fyzická osoba, která má trvalý pobyt na území České republiky a která prokáže odbornou způsobilost. Odborná způsobilost se prokazuje předložením dokladu o vysokoškolském vzdělání chemického směru a dokladu o nejméně pěti letech praxe při práci s jedy nebo nebezpečnými odpady. Fyzická osoba musí dále prokázat svou bezúhonnost předložením výpisu z evidence Rejstříku trestů, kterým prokáže, že nespáchala úmyslný trestný čin.

(5) Odborný zástupce odpovídá za řádné nakládání s nebezpečnými odpady podle § 3 odst. 3, a tuto funkci může vykonávat jen pro jednu právnickou osobu nebo fyzickou osobu oprávněnou k podnikání.

(6) Oprávněná osoba je povinna ministerstvu oznámit změnu odborného zástupce do 15 dnů. Nebude-li do této doby odborný zástupce ustanoven a jeho ustanovení oznámeno ministerstvu, udělená autorizace pozbývá platnosti.

§ 36

(1) Žádost o udělení autorizace podávají právnické osoby a fyzické osoby oprávněné k podnikání písemně okresnímu úřadu podle sídla provozovny. Okresní úřad žádost posoudí a do 60-ti dnů postoupí ministerstvu. Součástí žádosti je vždy výpis z evidence Rejstříku trestů statutárního orgánu právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání, doklady o odborné způsobilosti odborného zástupce, výpis z obchodního rejstříku o založení právnické osoby nebo ověřená kopie listiny o jejím zřízení a údaje podle § 35 odst. 3 písm. c). Ministerstvo může požadovat doplnění podkladů k žádosti.

(2) Ministerstvo udělí autorizaci právnické osobě nebo fyzické osobě oprávněné k podnikání, jsou-li splněny podmínky stanovené v tomto zákoně.

(3) Ministerstvo odejme autorizaci oprávněné osobě, pokud závažným způsobem poruší tento zákon, pokud opakovaně neplní povinnosti vyplývající z rozhodnutí příslušných správních úřadů, nebo dojde-li ke změně podmínek, za kterých byla autorizace udělena.

(4) Rozhodnutí o autorizaci zaniká:

a) smrtí fyzické osoby oprávněné k podnikání,

b) výmazem právnické osoby z obchodního rejstříku,

c) prohlášením konkursu,

d) uplynutím doby, na kterou bylo vydáno,

e) není-li do 15 dnů jmenován odpovědný zástupce,

f) rozhodnutím ministerstva o odnětí autorizace,

g) přenesou-li právnické osoby své sídlo nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání místo svého pobytu mimo území České republiky.

§ 37

Oprávněná osoba, které byla udělena autorizace, je povinna :

a) zajistit, aby autorizovanou činnost vykonávaly osoby s odbornou způsobilostí,

b) zajistit, aby zařízení používaná k výkonu autorizované činnosti splňovala požadavky bezpečnosti a spolehlivosti stanovené zvláštními předpisy,

c) umožnit kontrolním orgánům jejich činnost a poskytnout jim a ministerstvu údaje a informace o výkonu autorizace,

d) vést evidenci o nakládání s nebezpečnými odpady,

e) na základě rozhodnutí okresního úřadu zastavit na dobu 30 dní výkon autorizované činnosti.

Část devátá

Ověřování nebezpečných vlastností odpadů

§ 38

(1) Nebezpečné vlastnosti odpadů ověřuje pověřená osoba (§ 4 odst. 4) na žádost původce nebo oprávněné osoby. Jestliže na základě hodnocení nebezpečných vlastností odpadů pověřená osoba zjistí, že odpad nebezpečné vlastnosti nemá, vydá o tom žadateli osvědčení. Kopii tohoto osvědčení zašle žadatel neprodleně inspekci a příslušnému okresnímu úřadu.

(2) V osvědčení vymezí pověřená osoba druh odpadu, na který se osvědčení vztahuje, vyhodnocení vlastností odpadu a stanoví dobu platnosti osvědčení; tato doba nesmí být delší než jeden rok. Osvědčení pozbývá platnosti vždy, pokud u původce dojde ke změně technologie, která ovlivní složení odpadu nebo jeho vlastnosti.

(3) Inspekce nebo okresní úřad může pozastavit platnost osvědčení vydaného pověřenou osobou, jsou-li pochybnosti, že při hodnocení nebezpečných vlastností odpadů byl dodržen stanovený postup, nebo ho odebrat, pokud původce nebo oprávněná osoba porušila povinnosti při nakládání s odpady, a nebo odpad má některou z nebezpečných vlastností.

(4) Na vydávání a odebírání osvědčení se nevztahují obecné předpisy o správním řízení13).

Část desátá

Sankce

§ 39

(1) Pokutu ve výši od 10 000 do 300 000 Kč může příslušná obec, příslušný okresní úřad nebo inspekce uložit právnické osobě nebo fyzické osobě oprávněné k podnikání, která:

a) při nakládání s nebezpečnými odpady porušila povinnosti vyplývající z právních předpisů upravujících nakládání s výrobky a látkami se stejnými nebezpečnými vlastnostmi (§ 3 odst. 2),

b) se zbavila odpadu způsobem, který je v rozporu s tímto zákonem nebo jinými právními předpisy (§ 3 odst. 5),

c) nevede ve stanoveném rozsahu evidenci odpadů a neplní ohlašovací povinnosti (§ 5 odst. 1 písm. g), § 6 odst. 1 písm. g), § 7 odst. 4 písm. d), § 8 odst. 2, § 20, § 21),

d) neumožní kontrolním orgánům výkon kontrolní činnost (§ 28),

e) nezveřejňuje druhy sbíraných nebo vykupovaných odpadů a podmínky jejich sběru a výkupů nebo neodebírá, případně nevykupuje zveřejněné druhy sbíraných nebo vykupovaných odpadů za stanovených podmínek (§ 6 odst. 1 písm. b) a c),

f) nezabezpečuje odpady před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem ohrožujícím životní prostředí (§ 5 odst. 1 písm. f), § 6 odst. 1 písm. e), § 7 odst. 4 písm. b)),

g) nerespektuje zákonem stanovené požadavky na kvalitativní vlastnosti používaných obalů a úroveň nakládání s nimi (§ 18 odst. 2),

h) neoznačí obaly stanoveným způsobem (§ 19 odst. 2),

i) podniká s komunálním odpadem bez souhlasu příslušné obce (§ 9 odst. 3),

j) nesplní povinnost nabídnout odpad k využití (§ 5 odst. 1 písm. b)),

k) nekontroluje, zda odpad nemá nebezpečné vlastnosti (§ 4 odst. 3).

(2) Pokutu ve výši od 20 000 do 500 000 Kč může příslušný okresní úřad nebo inspekce uložit právnické osobě nebo fyzické osobě oprávněné k podnikání, která

a) upravuje, využívá nebo zneškodňuje odpady v zařízeních, které k tomu nejsou určeny (§ 3 odst. 4),

b) vzniklé odpady netřídí, případně neshromažďuje utříděné podle jednotlivých druhů a kategorií (§ 5 odst. 1 písm. a) a e), § 6 odst. 1 písm. a) a d)),

c) nevede evidenci osob, od kterých odebrala nebo vykoupila druhy odpadů stanovených vyhláškou, nebo neověřila jejich totožnost (§ 6 odst. 3),

d) nezveřejňuje seznamy druhů odpadů, k jejichž zneškodňování nebo úpravě je oprávněna (§ 7 odst. 4 písm. c)),

e) nevytváří finanční rezervu na sanaci, rekultivaci a zajištění péče o skládku po ukončení jejího provozu (§ 7 odst. 4 písm. h),§ 32 odst. 1),

f) neuvede na průvodní dokumentaci výrobku nebo na obalu, případně v návodu na použití nebo jinou vhodnou formou informace o způsobu využití nebo zneškodnění obalů a nespotřebovaných částí výrobků (§ 18 odst. 3),

g) nezajistí zpětný odběr obalu stanoveného nařízením vlády (§ 19 odst. 4),

h) neplní podmínky okresního úřadu pro péči o skládku po skončení jejího provozu (§ 33).

(3) Pokutu ve výši od 30 000 do 10 000 000 Kč uloží příslušný okresní úřad nebo inspekce právnické osobě nebo fyzické osobě oprávněné k podnikání, která

a) nakládá s odpadem označeným v Katalogu odpadů jako odpad nebezpečný, jako s odpadem ostatním, aniž by měla osvědčení od pověřené osoby (§4 odst. 4), že odpad nemá nebezpečné vlastnosti, a prokáže-li se, že odpad nebezpečné vlastnosti má (§ 4 odst. 3),

b) nakládá s nebezpečným odpadem bez souhlasu příslušného okresního úřadu nebo v rozporu s ním (§ 5 odst. 5, § 6 odst. 1 písm. f)),

c) provozuje zařízení ke zneškodňování odpadů nebo k úpravě nebezpečných odpadů bez souhlasu příslušného okresního úřadu nebo v rozporu s ním (§ 7 odst. 1),

d) provozuje zařízení ke zneškodňování odpadů nebo k úpravě nebezpečných odpadů v rozporu se schváleným provozním řádem nebo neplní technické požadavky stanovené vyhláškou ministerstva (§ 7 odst. 2),

e) nezabezpečí zneškodnění odpadů na základě rozhodnutí příslušného okresního úřadu (§7 odst. 4 písm. e)),

f) nezabezpečí po ukončení provozu zařízení jeho sanaci, rekultivaci a následnou péči o toto zařízení (§ 7 odst. 4 písm. g)),

g) neplní podmínky stanovené tímto zákonem pro dovoz, vývoz a tranzitní přepravu odpadů (§ 11 až 16),

h) nakládá s nebezpečnými odpady podle § 3 odst. 3 bez udělené autorizace nebo v rozporu s ní nebo neplní stanovené povinnosti (§ 34 až § 37).

(4) Pokud se pokuta ukládá za porušení povinností podle odstavce 3 při nakládání s nebezpečnými odpady podle § 3 odst. 3, může být pokuta uložena až do výše 30 000 000 Kč.

(5) Obec může uložit právnické osobě nebo fyzické osobě oprávněné k podnikání pokutu do 200 000 Kč, pokud na základě dohody podle § 9 odst. 5 neplní povinnosti stanovené obecně závaznou vyhláškou, upravující systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálních odpadů.

§ 40

(1) Uložením pokuty podle § 39 nejsou dotčena ustanovení zvláštních předpisů o náhradě škody.

(2) Pokutu lze uložit právnickým osobám a fyzickým osobám oprávněným k podnikání do dvou let ode dne, kdy se o porušení povinnosti příslušný orgán státní správy dozvěděl, nejpozději však do pěti let ode dne, kdy k porušení povinnosti došlo.

(3) Při stanovení výše pokuty se přihlíží zejména k závažnosti ohrožení životního prostředí, popřípadě k míře jeho poškození.

(4) Poruší-li právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání v době jednoho roku od právní moci rozhodnutí o uložení pokuty podle tohoto zákona znovu stejnou povinnost, za níž byla pokuta uložena, může být uložena další pokuta až do výše dvojnásobku horní hranice sazby.

§ 41

(1) Pokutu ukládá, vybírá a vymáhá orgán státní správy, který jako první zahájil řízení o jejím uložení; pokuty uložené inspekcí vymáhá příslušný finanční úřad. V případě, že bylo zahájeno řízení ve stejný den inspekcí, okresním úřadem nebo orgánem obce, provede řízení o uložení pokuty okresní úřad. V případech uvedených v § 26 odst. 1 písm. d) provedou řízení orgány obce. O zahájení řízení o uložení pokuty se inspekce, okresní úřad a orgány obce vzájemně informují. Při vymáhání uložených pokut se postupuje podle zvláštního předpisu 26).

(2) O odvolání proti rozhodnutí inspekce nebo okresního úřadu o uložení pokuty rozhoduje ministerstvo. O odvolání proti rozhodnutí orgánů obce rozhoduje okresní úřad.

(3) Pokuty uložené inspekcí jsou příjmem Státního fondu životního prostředí25).

(4) Pokuty uložené okresním úřadem jsou příjmem státního rozpočtu.

(5) Pokuty uložené orgány obce jsou příjmem rozpočtu obce.

(6) Uložením pokuty za porušení povinnosti vyplývajících z tohoto zákona nejsou dotčena příslušná ustanovení trestního zákona.

Část jedenáctá

Ustanovení společná, přechodná a závěrečná

§ 42

Společná ustanovení

(1) Není-li výslovně stanoveno jinak, vztahují se na řízení podle tohoto zákona obecné předpisy o správním řízení13).

§ 43

Přechodná ustanovení

(1) Výrobci a dovozci zboží jsou povinni splnit povinnosti uvedené v tomto zákoně týkající se informací o způsobu využití nebo zneškodnění obalů nebo nespotřebovaných částí výrobků nejpozději do tří let od účinnosti tohoto zákona.

(2) Výrobci, dovozci a prodejci jsou povinni plnit povinnosti uvedené v tomto zákoně týkající se zpětného odběru použitých výrobků a obalů nejpozději do sedmi let od účinnosti tohoto zákona.

(3) Právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání, která dosud nakládá s nebezpečnými odpady podle zákona č. 238/1991 Sb., o odpadech, ve znění zákona č. 300/1995 Sb., a chce s nimi dále nakládat, je povinna nejdéle do 12-ti měsíců od účinnosti tohoto zákona získat autorizaci pro nakládání s nebezpečnými odpady podle tohoto zákona.

(4) Rozhodnutí vydaná podle § 4 zákona č. 238/1991 Sb., o odpadech, ve znění zákona č. 300/1995 Sb., a jeho prováděcích předpisů, pozbývají platnosti do dvou let po nabytí účinnosti tohoto zákona.

(5) Řízení o pokutách zahájená před účinností tohoto zákona se dokončí podle dosavadních předpisů. Ostatní zahájená řízení se dokončí podle tohoto zákona.

§ 44

Zrušovací ustanovení

Zrušují se:

1) zákon č. 238/1991 Sb., o odpadech, ve znění zákona č. 300/1995 Sb.,

2) zákon ČNR č. 311/1991 Sb., o státní správě v odpadovém hospodářství, ve znění pozdějších předpisů,

3) zákon ČNR č. 62/1992 Sb. o poplatcích za uložení odpadů, ve znění zákona č. 41/1995 Sb.,

4) nařízení vlády ČR č. 521/1991 Sb., o vedení evidence odpadů,

5) nařízení vlády ČR č. 513/1992 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady,

6) vyhláška MŽP ČR č. 401/1991 Sb., o programech odpadového hospodářství

7) Opatření FVŽP částka 69/1991 Sb., kterým se vyhlašuje Kategorizace a katalog odpadů.

§ 45

Účinnost

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1997.

Příloha č. 1 k zákonu č. .

Okruh věcí, které se považují za odpady

1) odpad z výroby nebo spotřeby dále blíže nespecifikovaný,

2) výrobky, které neodpovídají požadované jakosti,

3) výrobky s prošlou lhůtou spotřeby,

4) materiály rozlité, ztracené nebo jinou nehodou znehodnocené, včetně materiálů, zařízení apod., jež byly v důsledku nehody znečištěny,

5) materiály znečištěné či znehodnocené v důsledku plánovaných činností (např. odpad po čistících operacích, obalové materiály, kontejnery),

6) nepoužitelné součástky (např. vyřazené baterie, vyčerpané katalyzátory),

7) látky, které ztratily požadované vlastnosti (např. znečištěné kyseliny, znečištěná rozpouštědla, vyčerpané temperovací soli),

8) odpad z průmyslových procesů (např. strusky, destilační zbytky),

9) odpad z procesů snižujících znečištění (např. kaly ze skrubrů, prach z vysavačů, upotřebené filtry),

10) odpad z obrábění a tváření (např. třísky od soustružení, okuje z válcování),

11) odpad z těžby s výjimkou odpadu podle § 1 odst. 2 písm. b) zákona, a zpracování surovin (např. důlní odpad, kaly z těžby ropy),

12) znehodnocené materiály (např. oleje znečištěné polychlorovanými bifenyly),

13) jakékoli materiály, látky či výrobky, jejichž používání bylo zákonem zakázáno,

14) výrobky, pro které již vlastník nemá upotřebení (např. vyřazené předměty ze zemědělství, domácností, kanceláří, obchodů).

Příloha č. 2 k zákonu č.

Seznam nebezpečných vlastností odpadů

1) výbušnost

2) hořlavost

3) oxidační schopnost

4) tepelná nestálost organických peroxidů

5) schopnost odpadů uvolňovat při styku se vzduchem nebo vodou jedovaté plyny

6) ekotoxicita

7) následná nebezpečnost

8) akutní toxicita

9) pozdní účinek

10) žíravost

11) infekčnost

12) radioaktivita

Příloha č. 3 k zákonu č.

Základní poplatek za ukládání odpadů

Kč/t
KATEGORIE ODPADU
1997-8
1999-2000
2001-2
2003 a dále
nebezpečný
200
250
350
450
komunální + ostatní
20
30
50
80


Rizikový poplatek za ukládání nebezpečných odpadů

Kč/t
KATEGORIE ODPADU
1997-8
1999-2000
2001-2
2003 a dále
nebezpečný
300
500
750
1000



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP