PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1996

I. volební období

2035

Vládní návrh

Zákon

ze dne 1996,

o omamných látkách, psychotropních látkách, přípravcích obsahujících tyto látky, prekursorech a pomocných látkách a o změnách a doplňcích některých zákonů

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

ZÁKON O OMAMNÝCH LÁTKÁCH, PSYCHOTROPNÍCH LÁTKÁCH, PŘÍPRAVCÍCH OBSAHUJÍCÍCH TYTO LÁTKY, PREKURSORECH A POMOCNÝCH LÁTKÁCH A O ZMĚNÁCH A DOPLŇCÍCH NĚKTERÝCH ZÁKONŮ

HLAVA I

ÚVODNÍ USTANOVENÍ

§ 1

Předmět a rozsah úpravy

(1) Zákon upravuje podmínky pro zacházení s omamnými látkami, psychotropními látkami, přípravky obsahujícími tyto látky (dále jen "návykové látky"), prekursory a pomocnými látkami a podmínky pro dovoz, vývoz a tranzit těchto látek; dále zákon upravuje působnost orgánů státní správy, práva a povinnosti fyzických a právnických osob a kontrolní činnost s tím spojenou.

(2) Pokud tento zákon nestanoví jinak, vztahují se na léčivé přípravky a léčivé látky obsahující omamné látky a psychotropní látky zvláštní předpisy upravující léčiva. [ Např. Zákon č. 2O/l966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů a vyhláška Ministerstva zdravotnictví České republiky č. 284/1990 Sb., o správné výrobní praxi, řízení jakosti humánních léčiv a prostředků zdravotnické a obalové techniky.]

(3) Na chemické látky, s výjimkou chemických látek uvedených v odstavci 1 a 2, se tento zákon nevztahuje.

§ 2

Výklad pojmů

(1) Omamnými látkami se pro účely tohoto zákona rozumějí přírodní a syntetické látky zařazené v Seznamu omamných látek, který se člení na skupinu I, skupinu II a skupinu III; Seznam omamných látek je uveden v příloze č. 1.

(2) Psychotropními látkami se pro účely tohoto zákona rozumějí přírodní a syntetické látky zařazené v Seznamu psychotropních látek, který se člení na skupinu I, skupinu II, skupinu III a skupinu IV; Seznam psychotropních látek je uveden v příloze č. 2.

(3) Přípravkem se pro účely tohoto zákona rozumí

a) roztok nebo směs, v jakémkoliv fyzikálním stavu obsahující jednu nebo více omamných látek nebo psychotropních látek, nebo

b) jedna nebo více omamných látek nebo psychotropních látek ve formě dávek.

(4) Vyňatými přípravky se pro účely tohoto zákona rozumějí přípravky zařazené v Seznamu vyňatých přípravků, který se člení na část I, část II a část III; Seznam vyňatých přípravku je uveden v příloze č. 3.

(5) Prekursory se pro účely tohoto zákona rozumějí látky používané pro výrobu omamných látek a psychotropních látek zařazené v Seznamu prekursorů, který se člení na skupinu I a skupinu II; Seznam prekursorů je uveden v příloze č. 4; za prekursory se nepovažují léčivé přípravky obsahující tyto látky.

(6) Pomocnými látkami se pro účely tohoto zákona rozumějí látky používané pro výrobu omamných látek a psychotropních látek zařazené v Seznamu pomocných látek, který se člení na skupinu I a skupinu II; Seznam pomocných látek je uveden v příloze č. 5.

(7) Specializovaným pracovištěm se pro účely tohoto zákona rozumí právnická osoba používající návykové látky a prekursory pro vědecké nebo výukové účely.

(8) Výrobou návykových látek, prekursorů a pomocných látek se rozumí pro účely tohoto zákona jednotlivé činnosti, [ Např. Zpracování surovin, přepracování a rozplňování dílčích produktů, zpracování do lékových forem, balení, označování a skladování u výrobce.] popřípadě jejich souhrn, směřující bezprostředně ke vzniku uvedených látek a prekursorů, dokumentace a kontrola těchto činností.

(9) Distribucí návykových látek, prekursorů a pomocných látek se pro účely tohoto zákona rozumí jejich obstarávání včetně nákupu, přeprava, skladování a dodávání včetně prodeje, dokumentování a kontrola těchto činností.

(10) Dovozem se pro účely tohoto zákona rozumí fyzické přemístění návykových látek, prekursorů a pomocných látek z území cizího státu přes vstupní celní úřad [ § 139 odst. 6 zákona České národní rady č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění zákona č. 35/1993 Sb.] na území České republiky.

(11) Vývozem se pro účely tohoto zákona rozumí fyzické přemístění návykových látek, prekursorů a pomocných látek z území České republiky přes výstupní celní úřad [ § 139 odst. 7 zákona České národní rady č. 13/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů.] na území cizího státu.

(12) Tranzitem se pro účely tohoto zákona rozumí fyzické přemístění návykových látek nebo prekursorů z území cizího státu přes území České republiky na území jiného cizího státu včetně překládání na jiný dopravní prostředek na území České republiky, a to cestou mezi vstupním celním úřadem3) a výstupním celním úřadem.4)

(13) Zacházením se rozumí u

a) návykových látek jejich výzkum, výroba, příprava, uchovávání, distribuce, výdej a používání na specializovaných pracovištích a pro terapeutické účely, a to uvedené činnosti jednotlivě, popřípadě v souhrnu,

b) prekursorů jejich výzkum, výroba a distribuce, a to uvedené činnosti jednotlivě, popřípadě v souhrnu,

c) pomocných látek jejich výroba,

d) kontrola činností uvedených pod písmeny a) až c).

(14) Provozovatelem se pro účely tohoto zákona rozumí

a) fyzické a právnické osoby oprávněné podle tohoto zákona vyrábět (dále jen "výrobci") a distribuovat (dále jen "distributoři) návykové látky a prekursory,

b) specializovaná pracoviště,

c) zdravotnická zařízení,

d) veterinární lékaři oprávnění k výkonu odborných veterinárních činností [/ Zákon č. 87/l987 Sb., o veterinární péči, ve znění zákona č. 239/l99l Sb.

Zákon č. lO8/l987 Sb., o působnosti orgánů veterinární péče ČR, ve znění pozdějších předpisů.]/, popřípadě

e) ústavy sociální péče.

(15) Jednotkou jednotlivých druhů návykových látek, prekursorů a pomocných látek se pro účely tohoto zákona rozumí u

a) omamných látek a psychotropních látek jeden gram,

b) přípravků

1. jedna tableta nebo tobolka nebo kapsle nebo globule anebo ampule u injekcí,

2. jeden čípek nebo mililitr u tekutých přípravků anebo gram u mastí nebo gelu,

3. jedno dražé,

c) prekursorů jeden gram, u tekuté formy jeden mililitr,

d) pomocných látek jeden kilogram, u tekutých forem jeden litr.

(16) Makovou slámou se pro účely tohoto zákona rozumí nadzemní část rostliny máku setého (Papaver somniferum) po pokosení kromě jeho semen.

(17) Konopím se pro účely tohoto zákona rozumí nadzemní část rostliny konopí setého (Cannabis sativa) a konopí indického (Cannabis sativa subspecies indica).

§ 3

Obecné zásady ochrany před nežádoucími vlivy návykových látek a prekursorů

(1) Zacházet s návykovými látkami a prekursory skupiny I mohou na území České republiky pouze fyzické osoby nebo právnické osoby, které jsou k tomu oprávněny podle tohoto zákona a za podmínek v něm stanovených.

(2) Bez povolení Ministerstva zdravotnictví (§ 23 odst. 3) jsou oprávněni omamné látky skupiny I a II, psychotropní látky skupiny II, III a IV a léčivé přípravky obsahující tyto látky,

a) předepisovat, objednávat, uchovávat a používat pro terapeutické účely

1. lékaři poskytující zdravotní péči ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociální péče,

2. veterinární lékaři oprávnění k výkonu odborných veterinárních činností5),

b) uchovávat, připravovat a používat pro terapeutické účely podle pokynů příslušného lékaře, střední zdravotničtí pracovníci v ambulantních a lůžkových zdravotnických zařízeních, kteří přicházejí do přímého styku s těmito látkami,

c) objednávat, uchovávat, vydávat a připravovat podle lékařem vyplněného recepturního tiskopisu (dále jen "recept") nebo objednacího tiskopisu (dále jen "žádanka") lékárníci v lékárnách,

d) připravovat do lékových forem v lékárně farmaceutičtí laboranti pod dohledem příslušného lékárníka.

(3) Tranzit návykových látek a prekursorů skupiny I mohou provádět fyzické osoby nebo právnické osoby pouze za podmínek stanovených v tomto zákoně.

(4) Lékaři, kteří neposkytují zdravotní péči ve zdravotnických zařízeních [ § 13 odst. 4 zákona ČNR č. 550/1991 Sb., o všeobecném zdravotním pojištění, ve znění zákona č. 161/1993 Sb. a zákona č. 59/1995 Sb.] jsou oprávněni předepisovat, uchovávat a používat pro terapeutické účely pouze omamné látky skupiny II a psychotropní látky skupiny III a IV.

(5) Za podmínek stanovených v

a) tomto zákoně a

b) úředním povolení vydaném Ministerstvem průmyslu a obchodu (dále jen "licence") [ Vyhláška federálního ministerstva zahraničního obchodu č. 560/1991 Sb., ve znění vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky č. 130/1993 Sb., vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu č. 300/1994 Sb., vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky č. 88/1994 Sb., vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky č. 175/1994 Sb. a vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky č. 192/1995 Sb.] a

c) povolení vydaném Ministerstvem zdravotnictví k uskutečnění jednotlivých

1. dovozů (dále jen "dovozní povolení"),

2. vývozů (dále jen "vývozní povolení")

je fyzická nebo právnická osoba oprávněna dovážet návykové látky a prekursory (dále jen "dovozce") a vyvážet návykové látky, prekursory a pomocné látky skupiny II (dále jen "vývozce"); přehled o státech, do nichž lze vyvážet pomocné látky skupiny II pouze na povolení Ministerstva zdravotnictví je uveden v příloze č. 6.

(6) Obaly omamných látek skupiny I a psychotropních látek skupiny II a léčivých přípravků obsahujících tyto látky musí být opatřeny obchodním označením, mezinárodně uznávaným chemickým názvoslovím a označeny dvojitým, dobře viditelným červeným proužkem směřujícím z levého dolního do pravého horního rohu štítku.

(7) Návykové látky a prekursory skupiny I musí být skladovány odděleně od ostatních skladovaných látek a pod vlastním uzamčením s výjimkou zdravotnických zařízení. Ve zdravotnických zařízeních musí být skladovány odděleně od ostatních léčivých přípravků a léčivých látek a pod vlastním uzamčením pouze omamné látky skupiny I, psychotropní látky skupiny II, léčivé přípravky obsahující tyto látky a omamné látky skupiny II.

(8) Uživatelé pozemků jsou povinni zneškodnit, popřípadě zabezpečit zneškodnění keře koka (rostliny druhu Erythroxylon) rostoucích planě na jejich pozemcích.

(9) Je zakázáno:

a) vydávat v lékárnách léčivé přípravky obsahující omamné látky a psychotropní látky

1. osobám, které na žádost lékárníka neprokáží svoji totožnost, jestliže jde o omamné látky skupiny I a psychotropní látky skupiny II,

2. na recepty a žádanky vystavené zdravotnickými zařízeními, které mají sídlo na území jiného okresu, (obvodu na území hlavního města Prahy), než je lékárna, jestliže jde o léčivé přípravky obsahující omamné látky skupiny I a psychotropní látky skupiny II, nebo

3. opakovaně na jeden recept;

b) zasílat provozovatelem návykové látky a prekursory

1. prostřednictvím pošty jako obyčejné zásilky,

2. na adresy osob, které nejsou podle tohoto zákona oprávněny je dovážet a vyvážet a zacházet s nimi,

3. na adresy poštovních schrán a bank;

c) umisťovat návykové látky a prekursory v

1. celních skladech [ § 161 odst. 1 a § 162 zákona České národní rady č. 13/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů.]

2. svobodných celních pásmech a [ § 22O odst. 1 zákona České národní rady č. 13/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů.]

3. svobodných celních skladech; 9)

d) uskutečnit vývoz návykových látek, prekursorů a pomocných látek skupiny II bez vývozního povolení a kontroly množství i druhu těchto látek podle údajů uvedených v tomto povolení;

e) uskutečnit dovoz návykových látek a prekursorů

1. bez dovozního povolení a kontroly množství i druhu těchto látek podle údajů uvedených v tomto povolení,

2. určených ke zneškodnění v České republice, popřípadě deklarovaných jako odpad [ § 2 odst. 2 a 3 zákona č. 238/1991 Sb., o odpadech.];

f) uskutečnit tranzit návykových látek a prekursorů bez provedení kontroly neporušenosti celní závěry, otisku úředního razítka, popř. pečeti s výjimkou zásilek návykových látek přepravovaných letecky;

g) odchýlit se při tranzitu návykových látek a prekursorů od směru k místu jejich určení uvedeném v opisu vývozního povolení vydaného příslušným orgánem státu z něhož jsou vyváženy;

h) pěstovat rostliny druhu Erythroxylon (keř koka);

i) pěstovat

mák setý s výjimkou jeho použití pro získávání semen,

2. konopí s výjimkou jeho použití pro výrobu vláken;

j) používat

1. návykové látky k jiným než terapeutickým, vědeckým a výukovým účelům a

2. prekursory k jiným než výzkumným, výukovým účelům a výrobě návykových látek.

(10) Výroba prekursorů skupiny II a pomocných látek a zahraniční obchodní činnost s nimi je živností, kterou mohou provozovat způsobilé fyzické osoby a právnické osoby [ Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění zákona č. 231(1992 Sb., zákona č. 591/1992 Sb., zákona č. 600/1992 Sb., zákona č. 273/1993 Sb., zákona č. 303/1993 Sb., zákona č. 42/1994 Sb., zákona č. 38/1994 Sb., zákona č. 200/1994 Sb. a zákona č. 237/1995 Sb.]; tyto osoby jsou povinny se registrovat podle § 10 písm. a) a plnit ohlašovací povinnosti podle § 35.

HLAVA II

PŮSOBNOST ORGÁNŮ STÁTNÍ SPRÁVY, PRÁVA, POVINNOSTI A ZPŮSOBILOST FYZICKÝCH A PRÁVNICKÝCH OSOB V OBLASTI NÁVYKOVÝCH LÁTEK, PREKURSORŮ A POMOCNÝCH LÁTEK

DÍL PRVNÍ

PŮSOBNOST ORGÁNŮ STÁTNÍ SPRÁVY

§ 4

Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví v oblasti návykových látek, prekursorů a pomocných látek

a) poskytuje Mezinárodnímu úřadu pro kontrolu omamných látek

1. jednou za tři měsíce údaje týkající se dovozu a vývozu omamných látek skupiny I, psychotropních látek skupiny II a přípravků obsahujících tyto látky za uplynulé tři měsíce,

2. jednou za rok údaje týkající se výroby, spotřeby, stavu zásob a zadržených množství omamných látek, psychotropních látek a přípravků obsahujících tyto látky za uplynulý kalendářní rok,

3. odhady potřeby omamných látek, psychotropních látek a přípravků obsahujících tyto látky na následující kalendářní rok,

4. jednou za rok údaje o zabavených množstvích prekursorů a pomocných látek včetně jejich původu, pokud je znám, údaje o jakékoliv jiné látce nezařazené do Seznamu prekursorů a Seznamu pomocných látek, o níž bylo zjištěno, že byla použita k nedovolené výrobě omamných látek nebo psychotropních látek, o formách, metodách a prostředcích nedovolené výroby omamných látek a psychotropních látek s použitím prekursorů a pomocných látek;

b) vydává, nebo mění, nebo pozastavuje anebo zrušuje povolení k

1. výzkumu, vývoji, výrobě, distribuci nebo používání návykových látek na specializovaných pracovištích,

2. výzkumu, vývoji, výrobě nebo používání prekursorů skupiny I pro výrobu léčivých přípravků nebo na specializovaných pracovištích,

3. používání prekursorů skupiny II pro vědecké a výukové účely,

4. dočasnému uskladňování návykových látek a prekursorů na letištích [ Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění zákona č. 231/1992 Sb., zákona č. 591/1992 Sb., zákona č. 600/1992 Sb., zákona č. 273/1933 Sb., zákona č. 303/1993 Sb., zákona č. 42/1994 Sb., zákona č. 38/1994 Sb., zákona č. 200/1994 Sb a zákona č. 237/1995 Sb.],

(dále jen "zvláštní povolení"), a to po předchozím ověření správnosti a úplnosti údajů uvedených v žádosti o zvláštní povolení a splnění podmínek stanovených v

§ 11 až § 15 a v § 17;

c) vydává, pozastavuje a zrušuje dovozní a vývozní povolení,

d) kontroluje dodržování tohoto zákona a předpisů vydaných na jeho základě;

e) ukládá sankce uvedené v § 40 odst. 2 za porušení povinností nebo nedodržení zákazů anebo za překročení oprávnění stanovených tímto zákonem,

f) průběžně shromažďuje, eviduje a vyhodnocuje informace získané podle § 35 a zajišťuje informovanost příslušných ústředních orgánů státní správy, provozovatelů, dovozců a vývozců návykových látek, prekursorů a pomocných látek skupiny II,

g) rozhoduje o žádostech fyzických a právnických osob o udělení výjimek k používání omamných látek a psychotropních látek, které nejsou schválené Ministerstvem zdravotnictví [ § 62 zákona č. 20/1966 Sb., ve znění pozdějších předpisů.], pro výrobu přípravků obsahujících tyto látky a k používání neschválených13)omamných látek a psychotropních látek pro terapeutické, vědecké a výukové účely,

h) vede evidenci

1. o dovezených a vyvezených návykových látkách, prekursorech a pomocných látkách skupiny II a o tranzitu návykových látek a prekursorů,

2. o návykových látkách a prekursorech získaných ve výzkumu a o návykových látkách a prekursorech vyrobených, spotřebovaných a zneškodněných [ Zákon č. 238/1991 Sb.]

3. specializovaných pracovišť, výrobců, distributorů, dovozců a vývozců návykových látek a prekursorů (jméno, příjmení a místo trvalého pobytu fyzických osob, u právnické osoby její obchodní jméno a sídlo) včetně druhu návykových látek a prekursorů, se kterými zacházejí a jejich pracovišť, na nichž byly získány látky mající vlastnosti návykových látek dosud nezařazených v příslušných seznamech,

4. výrobců pomocných látek skupiny II,

5. o státech, které zakázaly dovoz psychotropních látek a přípravků, které obsahují tyto látky bez předchozího vydání dovozního povolení příslušnými orgány těchto států [ Publikované v souladu s čl. 13 Úmluvy o psychotropních látkách v "Green List".],

6. fyzických osob a právnických osob přepravujících návykové látky a prekursory (dále jen "přepravce"), a to jejich jméno, příjmení a místo trvalého pobytu fyzických osob, u právnické osoby její obchodní jméno a sídlo,

i) zveřejňuje ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví seznam

1. fyzických osob a právnických osob, které provozují zařízení ke zneškodňování odpadu,

2. vývozců makové slámy,

s uvedením jejich jména, příjmení, trvalého pobytu u fyzických osob, u právnických osob obchodního jména a sídla,

j) vydává závazné stanovisko v řízení o udělení licence [ Zákon č. 42/1980 Sb., o hospodářských stycích se zahraničím, ve znění pozdějších předpisů.

Vyhláška federálního ministerstva zahraničního obchodu č. 560/1991 Sb., o podmínkách vydávání úředního povolení k dovozu a vývozu zoží a služeb, ve znění pozdějších předpisů.] na

1.dovoz omamných látek, psychotropních látek a prekursorů,

2. vývoz omamných látek, psychotropních látek, prekursorů a pomocných látek skupiny II,

k) koordinuje svoji činnost při zacházení dovozu, vývozu a tranzitu těchto látek s činností příslušných orgánů státní správy.

5

Jiná ministerstva

Ministerstvo obrany, Ministerstvo vnitra a Ministerstvo spravedlnosti v oblasti návykových látek a prekursorů skupiny I kontrolují u provozovatelů ve své působnosti zacházení s návykovými látkami a prekursory skupiny I.

§ 6

Okresní úřady a okresní veterinární správy

(1) Okresní úřady [ § 5 zákona České národní rady č. 425/1990 Sb., o okresních úřadech, úpravě jejich působnosti a o některých dalších opatřeních s tím souvisejících, ve znění zákona č. 266/1991 Sb., zákona č. 542/1991 Sb., zákona č. 321/1992 Sb. a zákona č. 254/1994 Sb.] podle své působnosti

a) kontrolují dodržování tohoto zákona a předpisů, kterými se provádí ve zdravotnických zařízeních a ústavech sociální péče, a to včetně předepisování přípravků obsahujících omamné látky a psychotropní látky,

b) ukládají sankce uvedené v § 40 odst. 2 písm. a) za porušení povinností nebo nedodržení zákazů anebo překročení oprávnění stanovených tímto zákonem, s výjimkou věcí týkajících se dovozních povolení, vývozních povolení, změn podmínek uvedených v těchto povoleních a ve zvláštních povoleních,

c) plní ohlašovací povinnosti podle § 35,

d) zajišťuje potřebnou součinnost zdravotnických zařízení s celními orgány ve svém územním obvodu v případech uvedených v § 22 odst. 4 písm. a),

e) poskytují potřebnou součinnost Ministerstvu zdravotnictví k plnění úkolů podle § 4 písm. i/ bod 1.

(2) Okresní veterinární správy podle své působnosti

a) kontrolují u veterinárních lékařů dodržování tohoto zákona a předpisů, kterými se provádí,

b) ukládají sankce veterinárním lékařům za porušení povinností nebo nedodržení zákazů anebo překročení opravnění stanovených tímto zákonem,

c) plní ohlašovací povinnosti podle § 35.

DÍL DRUHÝ

ÚKOLY PROVOZOVATELŮ, DOVOZCŮ, VÝVOZCŮ A OSOB PĚSTUJÍCÍCH MÁK SETÝ A KONOPÍ

Povinnosti a oprávnění provozovatelů

§ 7

(1) Provozovatelé jsou povinni

a) dodržovat

1. podmínky stanovené ve zvláštním povolení,

2. správnou výrobní praxi [ Vyhláška Ministerstva zdravotnictví České republiky č. 284/1990 Sb.] při zacházení s léčivými přípravky, které obsahují omamné látky nebo psychotropní látky,

b) vést dokumentaci a plnit ohlašovací povinnost podle tohoto zákona,

c) provádět inventarizaci návykových látek a prekursorů skupiny I včetně porovnávání evidenčních záznamů o jejich pohybu

1. ve zdravotnických zařízeních jednou za měsíc, jestliže jde o omamné látky skupiny I a psychotropní látky skupiny II a léčivé přípravky obsahující tyto látky,

2. ve zdravotnických zařízeních jednou za tři měsíce, jestliže jde o omamné látky skupiny II, psychotropní látky skupiny III a IV a léčivé přípravky obsahující tyto látky,

3. v lékárnách jednou za tři měsíce, jestliže jde o prekursory skupiny I,

4. jednou za tři měsíce, jestliže jde o poskytování veterinární péče a specializovaná pracoviště,

d) zabezpečit

1. odborné vedení činností, k nimž jsou oprávněni na základě zvláštního povolení, pokud provozovatelem není fyzická osoba, která má k těmto činnostem způsobilost nebo pokud takovou činnost nevykonává osobně,

2. průběžné zvyšování odborných znalostí zaměstnanců, kteří přicházejí do přímého styku s návykovými látkami a prekursory skupiny I,

3. jednou za pět let ověření způsobilosti zaměstnanců, kteří přicházejí do přímého styku s návykovými látkami a prekursory skupiny I,

4. evidenci reklamací na návykové látky a prekursory skupiny I, včetně zjištěných příčin těchto reklamací a výsledku reklamačního řízení,

e) chránit návykové látky, prekursory skupiny I, materiály a zařízení k jejich výrobě před jejich ztrátou, odcizením, zneužitím, popřípadě neoprávněnou manipulací s nimi

1. fyzickými osobami provádějícími ostrahu majetku osob, které zacházejí s návykovými látkami,

2. technickým zařízením, zejména oplocením, uzamykacími mechanismy, popřípadě elektrickou zabezpečovací signalizací a elektrickou protipožární signalizací v objektech, ve kterých zacházejí s návykovými látkami a prekursory skupiny I,

f) oznámit

1. Ministerstvu zdravotnictví změny týkající se podmínek, na jejichž základě bylo uděleno zvláštní povolení nebo dovozní povolení anebo vývozní povolení a změny v údajích uvedených v žádostech o tato povolení,

2. Ministerstvu zdravotnictví a místně příslušnému útvaru Policie České republiky případy ztrát, odcizení, zneužití návykových látek a prekursorů skupiny I, materiálů a zařízení k jejich výrobě, popřípadě neoprávněnou manipulaci s nimi, včetně ztráty receptů a žádanek,

g) poskytovat Ministerstvu zdravotnictví na požádání podklady pro sledování pohybu návykových látek a prekursorů skupiny I,

h) omezit na nejnižší možnou míru nepříznivé působení návykových látek a prekursorů skupiny I na fyzické osoby, zvířata a životní prostředí14),

i) vypracovat o chybějících návykových látkách a prekursorech skupiny I protokol, a to ihned po zjištění těchto skutečností; náležitosti protokolu jsou uvedeny ve vyhlášce [ § 5 vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. ... /1996 Sb., kterou se stanoví náležitosti dokumentace omamných látek, psychotropních látek, přípravků obsahujících tyto látky, prekursorů a pomocných látek.]

j) evidovat materiály a zařízení pro výrobu omamných látek, psychotropních látek a prekursorů skupiny I [ Čl. 13 Úmluvy Organizace spojených národů proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami z 20 prosince 1988, vyhlášené ve sdělení federálního ministerstva zahraničních věcí č. 462/1991 Sb.]

k) umožnit výkon kontrolní činnosti podle zákona.

(2) Výrobci jsou povinni vedle povinností uvedených v odstavci l

a) označovat obaly omamných látek, psychotropních látek, léčivých přípravků obsahujících tyto látky, prekursorů a pomocných látek podle § 3 odst. 6,

b) provádět jednou za měsíc inventarizaci návykových látek a prekursorů skupiny I včetně porovnávání evidenčních záznamů o jejich pohybu,

c) uvádět v průvodní dokumentaci návykových látek, prekursorů a pomocných látek, nebo na jejich obalu anebo v návodu k použití, popřípadě v dodacím listu, údaje o způsobu jejich zneškodňování, a to v souladu se současnými vědeckými poznatky,

d) poskytovat Ministerstvu zdravotnictví na požádání přehledy o prospektivních studiích a o nežádoucích účincích léčivých přípravků obsahujících omamné látky a psychotropní látky.

(3) Distributoři jsou povinni vedle povinností uvedených v odstavci l provádět jednou za měsíc inventarizaci návykových látek a prekursorů skupiny I včetně porovnávání evidenčních záznamů o jejich pohybu.

(4) Specializovaná pracoviště, výrobci, distributoři návykových látek a prekursorů skupiny I jsou povinni vedle povinností uvedených v odstavci l až 3

a) provést při převzetí zásilky těchto látek jejich kontrolu v rozsahu § 37 odst. 1 písm. b/ a c/ a o zjištěných závažných nedostatcích informovat ihned Ministerstvo zdravotnictví,

b) nabídnout prokazatelně, v případě zániku platnosti jejich zvláštního povolení nebo dovozního povolení anebo vývozního povolení nebo oprávnění uvedeného v § 3 odst. 2 a 4, tyto látky k využití osobám oprávněným s nimi zacházet; jestliže i po uplynutí lhůty stanovené Ministerstvem zdravotnictví budou dále tyto návykové látky držet, jsou povinni předat je bez průtahů ke zneškodnění.

(5) Lékárny

a) jsou povinny plnit úkoly uvedené v odstavci 4,

b) mohou vydávat léčivé přípravky obsahující návykové látky pouze na recept nebo žádanku, které jsou označeny šikmým dvojitým červeným proužkem směřujícím z levého dolního rohu do pravého horního rohu; jejich náležitosti jsou uvedeny ve vyhlášce [ § 2 a § 4 vyhlášky ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí České socialistické republiky, federálního ministerstva národní obrany, federálního ministerstva vnitra, federálního ministerstva dopravy, ministerstva vnitra České socialistické republiky, ministerstva spravedlnosti České socialistické republiky a ministerstva zemědělství a výživy České socialistické republiky, ve znění vyhlášky ministerstva zdravotnictví České republiky, federálního ministerstva obrany, federálního ministerstva vnitra, fedrálního ministerstva dopravy, ministerstva vnitra České republiky, ministerstva spravedlnosti České republiky a ministerstva szemědělství České republiky č. 61/1990 Sb., ve znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 427/1992 Sb.]. Při výdeji léčivých přípravků obsahujících omamné látky skupiny I a psychotropní látky skupiny II je vydávající lékárník povinen uvést na zadní stranu těchto dokladů rodné číslo nebo číslo osobního dokladu anebo jméno, příjmení a bydliště osoby, která recept nebo žádanku v lékárně předložila.

§ 8

(1) Provozovatel je při provádění ochrany návykových látek a prekursorů v objektech, které používá pro výrobu nebo distribuci těchto látek, oprávněn

a) provádět osobní prohlídky fyzických osob, které vstupují do těchto objektů nebo z nich vystupují;

tyto osoby mohou prohlížet jen fyzické osoby stejného pohlaví,

b) prohlížet

1. zavazadla fyzických osob uvedených v písmenu a/

2. dopravní prostředky vjíždějící do těchto objektů nebo z nich vyjíždějící,

c) odejmout věc, jestliže je důvodné podezření, že jde o návykovou látku nebo o zařízení, popřípadě materiál sloužící k její výrobě; o odňaté věci musí být pořízen záznam, který musí obsahovat dostatečně přesný popis odňaté věci, který by umožnil určení její totožnosti; kopie tohoto záznamu musí být předaná fyzické osobě, které byla věc odejmuta. Pokud provozovatel není vlastníkem odejmuté věci, je povinen tuto věc neprodleně odevzdat nejbližšímu útvaru Policie České republiky.

(2) Fyzické osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) a řidiči dopravních prostředků uvedených v odstavci 1 písm. b) bod 2, jsou povinni podrobit se těmto prohlídkám.

§ 9

Povinnosti dovozců, vývozců, přepravců návykových látek, prekursorů a pomocných látek skupiny II a osob pěstujících mák setý a konopí

(1) Dovozci a vývozci návykových látek, prekursorů a pomocných látek skupiny II jsou povinni

a) nabídnout prokazatelně v případě zániku jejich dovozního a vývozního povolení tyto látky k využití fyzickým osobám nebo právnickým osobám oprávněným s nimi zacházet,

b) předat tyto látky ke zneškodnění, jestliže nebyly za okolností uvedených v písmenu a/ předány fyzickým osobám nebo právnickým osobám oprávněným s nimi zacházet,

c) informovat včas Ministerstvo zdravotnictví o místu, dni a hodině předložení návykových látek, prekursorů a pomocných látek k celnímu řízení,

d) vrátit Ministerstvu zdravotnictví originál a kopii dovozního povolení nebo vývozního povolení, a to do 15 dnů po uplynutí platnosti tohoto povolení, jestliže se dovoz nebo vývoz uvedených látek neuskutečnil.

(2) Přepravce návykových látek, prekursorů a pomocných látek skupiny II je povinen při skladování omamných látek a psychotropních látek určených pro výrobu léčivých přípravků a léčivých přípravků obsahujících omamné látky a psychotropní látky dodržovat správnou výrobní praxi18).

(3) Při tranzitu zásilky návykových látek a prekursorů je přepravce povinen

a) uskutečnit průjezd územím České republiky po nejkratší trase vhodné z hlediska dopravního prostředku a směru odpovídajícího údajům ve vývoznímu povolení vydaném příslušným orgánem státu sídla vývozce,

b) uskutečnit vhodná opatření zamezující

1. možnosti změnit, popřípadě odstranit označení obalů a štítků přepravované zásilky,

2. odstranění celních závěr přepravované zásilky, popřípadě prostorů dopravního prostředku, v němž je přepravována tato zásilka spolu s jiným zbožím v nepřítomnosti příslušného celního úřadu,

c) zabezpečit ochranu přepravované zásilky před zcizením, a to po celou dobu tranzitu, zejména při zastavení dopravního prostředku.

(4) Fyzická osoba nebo právnická osoba pěstující mák setý na ploše o výměře větší než 1 ar je povinna

a) zneškodnit14) získanou makovou slámu, jestliže tato sláma nebyla prokazatelně převzata vývozci, popřípadě výrobci návykových látek,

b) oznámit příslušnému orgánu, který plní úkoly Ministerstva zemědělství v okrese

1. výměru plochy oseté mákem setým, a to do 31. prosince běžného roku a

2. množství zneškodněné makové natě v kilogramech, s uvedením způsobu zneškodnění.

(5) Fyzická osoba nebo právnická osoba pěstující konopí je povinna

a) nabídnout vypěstované konopí z celé oseté plochy výrobcům vlákna; seznam těchto osob veřejňují živnostenské úřady místně příslušné podle sídla podnikatele nebo místa podnikání,

b) zneškodnit14) vypěstované konopí z celé oseté výměry, jestliže o něj nemají zájem osoby uvedené v písmenu a),

c) oznámit příslušnému orgánu, který plní úkoly Ministerstva zemědělství v okrese

1. výměru plochy oseté konopím a množství vypěstovaného konopí, a to do 31. prosince běžného roku a

2. množství konopí zneškodněné podle písmene b).

§ 10

Povinnosti výrobců, dovozců a vývozců prekursorů skupiny II a pomocných látek

Výrobci, dovozci a vývozci prekursorů skupiny II a pomocných látek jsou povinni

a) písemně se registrovat u Ministerstva zdravotnictví, a to do 15 dnů ode dne získání živnostenského oprávnění k uvedeným činnostem. Náležitosti registrace stanoví vyhláška [ § 4 vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. ... /1996 Sb., kterou se stanoví náležitosti dokumentace omamných látek, psychotropních látek, přípravků obsahujících tyto látky, prekursorů a pomocných látek.],

b) oznámit Ministerstvu zdravotnictví

1. změny týkající se registrace podle písmene a), a to nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy k těmto změnám došlo a

2. plnit ohlašovací povinnosti podle § 35.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP