Zvláštní příloha

k návrhu zákona o soukromých bezpečnostních činnostech

Obsah:

1. Pracovní návrh vyhlášky Ministerstva vnitra

2. Teze vyhlášky Ministerstva zdravotnictví

Návrh

VYHLÁŠKA

Ministerstva vnitra

ze dne ..........................,

kterou se provádí zákon o provozování soukromých bezpečnostních služeb a obdobných činností a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o soukromých bezpečnostních činnostech)

Ministerstvo vnitra (dále jen "ministerstvo") podle § 10 odst. 4 zákona č. /1995 Sb., o provozování soukromých bezpečnostních služeb a obdobných činností a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o soukromých bezpečnostních činnostech) (dále jen "zákon") po dohodě s Ministerstvem financí, podle § 10 odst. d zákona po dohodě s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a podle § 14, § 16 odst. 3, § 32 odst. 6, § 34 odst. 5, § 40 odst. 5, § 43, § 45 odst. 2, § 48 odst. 2, § 54. odst. 2 a § 80 odst. 4 zákona stanoví:

ČÁST PRVNÍ

KVALIFIKAČNÍ ZKOUŠKA, NAHRAZUJÍCÍ ODBORNOU ZPŮSOBILOST K PROVOZOVÁNÍ DETEKTIVNÍCH SLUŽEB

(k § 10 odst. 4 a 6 zákona)

§ 1

Náklady kvalifikační zkoušky

(1) Paušální výše nákladů na kvalifikační zkoušku nahrazující odbornou způsobilost k provozování detektivních služeb činí 2000, - Kč.

(2) Paušální částka uvedená v odstavci 1 se uhrazuje na zvláštní účet poštovní poukázkou nejpozději ke dni podání přihlášky ke kvalifikační zkoušce.

§ 2

Přihláška ke kvalifikační zkoušce

(1) Osoba, které bylo na základě absolvování obsahově ucelené části vysokoškolského studia vydáno vysvědčení, popřípadě přiznán titul "bakalář", nebo která má vysokoškolské vzdělání v jiném oboru než právo (dále jen "uchazeč o kvalifikační zkoušku"), se přihlašuje k vykonání kvalifikační zkoušky podle § 10 odst. 3 zákona písemně u ministerstva.

(2) V přihlášce k vykonání kvalifikační zkoušky podle odstavce 1 uchazeč o kvalifikační zkoušku uvede jméno, příjmení, titul, rodné číslo a trvalé bydliště. K přihlášce připojí úředně ověřenou kopii dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání doklad o zaplacení paušální částky nákladů zkoušky (§ 1).

§ 3

Termín a místo konání kvalifikační zkoušky

Termín a místo konání kvalifikační zkoušky oznámí ministerstvo uchazeči o kvalifikační zkoušku nejméně 30 dnů před jejím konáním; současně ministerstvo zašle přehled zkušebních okruhů se seznamem studijní literatury.

§ 4

Zkušební komise

(1) Ověření odborných znalostí uchazečů o kvalifikační zkoušku provádí zkušební komise jmenovaná ministerstvem.

(2) Zkušební komise jedná a rozhoduje v tříčlenném složeni a usnáší se většinou hlasů. Komise se skládá z předsedy, kterým je vždy zaměstnanec ministerstva, a dvou členů.

(3) Člena komise zastupujícího vysokou školu, která uskutečňuje studium v oboru právo, navrhuje příslušná škola, zástupce policie v komisi navrhuje Policejní prezídium České republiky.

§ 5

Kvalifikační zkouška

(1) Kvalifikační zkouška se koná ústně.

(2) Před zahájením kvalifikační zkoušky ověří zkušební komise totožnost zkoušené osoby a poučí ji o způsobu provedení zkoušky.

(3) Uchazeč o kvalifikační zkoušku si losuje dvě zkušební otázky. Odpověď je možno si připravit písemně, a to po dobu 15 minut. Vlastní ústní zkouška nesmí trvat déle než 3 minut. S výsledkem zkoušky seznámí zkušební komise zkoušeného po poradě, která se koná ihned po vykonání zkoušky.

(4) Zkouška se hodnotí takto:

a) vyhověl, jestliže zkoušený prokázal odborné vědomosti v potřebném rozsahu,

b) nevyhověl, jestliže zkoušený neprokázal odborné vědomosti v potřebném rozsahu.

(5) O průběhu zkoušky vypracuje zkušební komise protokol, v němž uvede titul, jméno, příjmení, rodné číslo a bydliště zkoušeného a hodnocení zkoušky.

§ 6

Opravná kvalifikační zkouška

Pro konání opravné kvalifikační zkoušky platí ustanovení 3 až 5 a 7 obdobně.

§ 7

Neúčast na kvalifikační zkoušce

(1) Uchazeči o kvalifikační zkoušku, který se ke zkoušce nemohl dostavit z důležitých objektivních důvodů a tyto doložil nebo svou neúčast řádně a včas omluvil, stanoví ministerstvo náhradní termín a místo konání kvalifikační zkoušky, a to nejméně 30 dnů před jejím konáním.

(2) Uchazeč o kvalifikační zkoušku, který se ke zkoušce nedostavil bez řádné a včasné omluvy, může konat novou kvalifikační zkoušku pouze na základě nové přihlášky.

§ 8

Osvědčení o vykonání kvalifikační zkoušky

Osobě, která úspěšně vykonala kvalifikační zkoušku, vydá zkušební komise osvědčení, které podepisuje předseda zkušební

ČÁST DRUHÁ

VZORY ŽÁDOSTI A DOKLADŮ A PODMÍNKY ZOBRAZENÍ A OZNAČOVÁNÍ STEJNOKROJŮ

(k § 14 zákona)

Vzor žádosti o vydání licence k provozování hlídacích služeb nebo detektivních služeb (dále jen "bezpečnostní služby") je uveden v příloze č. 1.

§ 10

(k § 14 a § 54 odst. 2 zákona)

Barevné zobrazení stejnokroje musí obsahovat pohled na stejnokroj z přední, z obou bočních a ze zadní strany na kontrastním pozadí; velikost zobrazení musí mít minimální rozměr 9x13 cm. V případě, že stejnokroj má různé modifikace (letní, zimní apod.), musí dokumentace obsahovat všechny možné varianty.

§ 11

(k § 16 odst. 3 zákona)

Vzory osvědčení o udělení licence jsou uvedeny v přílohách č. 2 až 5.

§ 12

(k § 34 odst. 5 zákona)

(1) Vzor identifikačního průkazu je uveden v příloze č. 6.

(2) Vzor stejnokrojového znaku, kterým se označuje, že se jedná o bezpečnostní službu, a jeho dovolené barevné provedení je uvedeno v příloze č. 7.

(3) Znak uvedený v odstavci 2 musí být:

a) viditelně umístěn na levé straně prsou,

b) v kontrastním provedení ke stejnokroji,

c) ve stanovené velikosti a barevném provedení.

ČÁST TŘETÍ

ZKOUŠKY ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI OSOB, KTERÉ MAJÍ BÝT POVĚŘENY VÝKONEM FYZICKÉ OSTRAHY NEBO PÁTRÁNÍ

(k § 32 odst. 6 zákona)

§ 13

Zkušební komise

(1) Odbornou způsobilost fyzických osob, které mají být pověřeny výkonem fyzické ostrahy nebo pátrání při poskytování bezpečnostních služeb, ověřuje zkušební komise ministerstva složená ze tří zkušebních komisařů. Zkušební komisaře jmenuje ministerstvo.

(2) Dokladem o jmenování zkušebním komisařem je průkaz zkušebního komisaře.

(3) Členem zkušební komise může být osoba, která

a) je občanem České republiky,

b) dosáhla věku 30 let s minimálně středoškolským vzděláním,

c) je bezúhonná, spolehlivá a má příslušné odborné znalosti,

d) není a v posledních dvou letech nebyla. provozovatelem nebo zaměstnancem bezpečnostní služby,

e) se nepodílí na odborné přípravě žadatelů pro vykonáni zkoušky.

(4) Předsedou zkušební komise musí být zaměstnanec ministerstva s vysokoškolským vzděláním.

§ 14

Přihláška ke zkoušce

(1) Akreditovaná osoba (§ 80 zákona) žádající o vykonání zkoušky odborné způsobilosti fyzických osob, které mají být pověřeny výkonem fyzické ostrahy nebo pátrání, pří poskytování bezpečnostních služeb, zašle hromadnou přihlášku ke zkoušce ministerstvu. V přihlášce se uvede:

a) seznam 12 až 25 osob, které se přihlásily ke zkoušce s uvedením jejich jména, příjmení, titulu, rodného příjmení, data a místa narození, rodného čísla a bydliště,

b) termín a místo konání kurzu odborné přípravy,

c) místo konání zkoušky.

(2) Pořadí žádosti o vykonání zkoušky se stanoví dnem, kdy byla tato žádost ministerstvu doručena.

(3) Termín konání zkoušky oznámí ministerstvo akreditované osobě nejméně 15 dnů před konáním zkoušky.

§ 15

Vykonání zkoušky

(1) Zkouška se skládá ze dvou částí - písemného testu a ústní zkoušky: Obě částí zkoušky musí být uskutečněny v jednom dní. Předpokladem absolvování ústní zkoušky je úspěšné zvládnutí písemného testu.

(2) Před zahájením každé části zkoušky ověří zkušební komise totožnost zkoušené osoby a skutečnost, že absolvovala odbornou přípravu a poučí ji o způsobu provedení zkoušky.

§ 16

Písemný test

Písemný test obsahuje 24 otázek se třemi různými možnostmi výběru odpovědi, z nichž pouze jedna je správná. Doba na zpracování testu je 40 minut. Jednotlivé otázky jsou ohodnoceny podle náročnosti jedním až třemi body. K úspěšnému zvládnutí písemného testu musí zkoušený získat nejméně 80% bodů z maximálního počtu bodů.

§ 17

Ústní zkouška

(1) Ústní zkouška probíhá před zkušební komisí. Pro ústní zkoušku stanoví ministerstvo 60 otázek, z nichž si zkoušený dvě vylosuje. Příprava k ústní zkoušce trvá 15 minut, ústní zkouška nesmí trvat déle než 30 minut.

(2) Hodnocení ústní zkoušky na návrh jednotlivých zkoušejících schvaluje zkušební komise hlasováním. Všichni členové zkušební komise mají rovný hlas.

§ 18

Nedovolený postup při zkoušce

Počíná-li si zkoušený nedovoleným způsobem, přeruší předseda komise jeho zkoušku. Po poradě komise sdělí předseda zkoušenému, zda může ve zkoušce pokračovat nebo zda bude zkoušku opakovat.

§ 19

Hodnocení zkoušek

(1) Celkové hodnocení zkoušky provede zkušební komise takto:

a) vyhověl, jestliže zkoušený získal nejméně 80% bodů v písemném testu a při ústní zkoušce prokázal odborné vědomosti v potřebném rozsahu,

b) nevyhověl, jestliže zkoušený nezískal při písemném testu nejméně 80% bodů nebo jestliže zkoušený získal při písemném, testu nejméně 80% bodů, ale při ústní zkoušce neprokázal odborné vědomosti v potřebném rozsahu.

(2) Celkové hodnocení zkoušky oznámí zkoušenému předseda zkušební komise po ukončení ústních zkoušek.

§ 20

Průkaz odborné způsobilosti

Osobě, která u zkoušky vyhověla, vydá předseda zkušební komise průkaz odborné způsobilosti obsahující jméno příjmení, titul a rodné číslo osoby, evidenční číslo, datum a místo vydání, razítko a podpis předsedy zkušební komise. Vzor průkazu odborné způsobilosti je uveden v příloze č. 8.

§ 21

Protokol o zkoušce

O průběhu zkoušky vypracuje zkušební komise protokol, v němž se uvede seznam osob, které se podrobily zkoušce, s vyznačením výsledků písemného testu a ústní zkoušky. U těch, kteří u zkoušky vyhověli, se uvede v protokole číslo vydaného průkazu odborné způsobilosti. Protokol podepíší všichni členové zkušební komise.

§ 22

Opravná zkouška

(1) Nevyhoví-li zkoušený požadavkům zkoušky, může konal opravnou zkoušku, a to nejdříve po uplynutí tří měsíců.

(2) Nevyhoví-li zkoušený požadavkům zkoušky při první opravné zkoušce, může konat druhou opravnou zkoušku, nejdříve však po uplynutí tří měsíců od data konání první opravné zkoušky.

(3) Nevyhoví-li zkoušený požadavkům zkoušky ani při druhé opravné zkoušce, může mu být povolena další zkoušky až po opakovaném absolvování kursu odborné přípravy.

(4) Proti rozhodnutí zkušební komise není opravný prostředek.

§ 23

Přihláška k opravné zkoušce

Pro podání přihlášky k opravné zkoušce platí § 14 obdobně.

§ 24

Odborná příprava

(1) Akreditovaná osoba (§ 80 zákona) je povinna zajistit odbornou přípravu nejméně v tomto rozsahu:

a) právo a právní řád České republiky 4 hodiny
  
b) stava a právní úprava lidských práv a svobod 4 hodiny
  
c) právní předpisy v oblasti soukromých bezpečnostních činností 4 hodiny
  
d) trestní právo a kriminalistika 8 hodin
  
e) zákon ČNR o přestupcích a správní řád 4 hodiny
  
f) zákony o Policii ČR a o obecní policii 4 hodiny
  
g) zdravotnická příprava 6 hodin
  
h) zásahy proti pachatelům, právní a taktické aspekty pří provádění zásahů 6 hodin
  
i) požární příprava 2 hodiny

(2) Odborná příprava musí být zabezpečována

a) u předmětů uvedených v odstavci 1 písm. a) až f) absolventem právnické fakulty s tříletou praxí,

b) u předmětu uvedeného v odstavci 1 písm. g) zdravotnickým instruktorem Červeného kříže nebo absolventem lékařské fakulty,

c) u předmětu uvedeného v odstavci 1 písm. i) hasičem-technikem Hasičského záchranného sboru České republiky s desetiletou praxí.

(3) Po ukončení kursu se vydá potvrzení o jeho absolvování.

ČÁST ČTVRTÁ

ZPRÁVY A EVIDENCE VEDENÉ BEZPEČNOSTNÍMI SLUŽBAMI

§ 25

Evidence zakázek

(k § 40 odst. 5 zákona)

Provozovatelé bezpečnostních služeb v evidenci zakázek vedou:

a) číslo zakázky,

b) smlouvu a u detektivních služeb též závěrečnou zprávu o zakázce,

c) druh služby a datum poskytování služby,

d) jméno, příjmení a číslo identifikačního průkazu osoby, pověřené výkonem fyzické ostrahy nebo pátrání, která zakázku zabezpečovala,

e) druh a evidenční čísla věcných bezpečnostních prostředků nebo jiných technických prostředků používaných při zabezpečování zakázky.

§ 26

Zpráva o činnosti bezpečnostních služeb za uplynulý kalendářní rok

(k § 43 zákona)

Údaje uvedené v § 42 zákona zasílá provozovatel bezpečnostní služby na formuláři, jehož vzor je uveden v příloze č. 9. Doplňující údaje uvedené v § 42 písm. f) až i) zákona tvoří textovou přílohu formuláře.

§ 27

Evidence osob

(k § 45 odst. 1 písm. b) a § 48 odst. 1 písm. c) zákona)

(1) Provozovatel bezpečnostní služby v samostatné evidenci. osob pověřených výkonem fyzické ostrahy nebo pátrání vede zejména tyto skutečnosti:

a) jméno, příjmení, titul, rodné číslo, bydliště, datum přijetí do pracovního poměru, místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě, datum a důvod ukončení pracovního poměru,

b) identifikační číslo osvědčení o tom, že zaměstnanec není osobou, uvedenou v § 2 odst. 1 písm. a) a b) zákona č. 451/1991 Sb.;

c) číslo průkazu odborné způsobilosti,

d) číslo identifikačního průkazu osoby pověřené výkonem fyzické ostrahy nebo pátrání; stejné číslo nesmí být přiděleno jiné osobě (zaměstnanci) pověřené výkonem fyzické ostrahy nebo pátrání.

(2) Evidence osob, pověřených výkonem fyzické ostrahy nebo pátrání, je vedena po celou dobu činnosti hlídací nebo detektivní služby. Osoby, které skončily pracovní poměr v bezpečnostní službě, jsou vedeny v evidenci osob těchto služeb ještě po dobu pěti let.

(3) Nakládání s osobními údaji a vedení evidenčního systému se řídí zvláštním předpisem. [Zákon. č. 256/1992 Sb., o ochraně osobních údajů v informačních systémech.]

§ 28

Evidence používaných věcných bezpečnostních prostředků a jiných technických prostředků

(k § 45 odst. 1 písm. c) a § 48 odst. 1 písm. d) zákona)

Provozovatel bezpečnostní služby v evidencí používaných věcných bezpečnostních prostředků a jiných technických prostředků vede zejména:

a) jednotlivé druhy věcných bezpečnostních prostředků a jiných technických prostředků určených k plnění úkolů fyzické ostrahy nebo pátrání,

b) datum pořízení každého z těchto prostředků, datum ukončení jeho používání; v případě prodeje nebo darování (dále jen "převodu") datum převodu, jméno, příjmení, titul, rodné číslo fyzické osoby nebo identifikační číslo a obchodní jméno právnické osoby, na kterou byl prostředek převeden,

c) evidenční číslo věcného bezpečnostního prostředku a jiného technického prostředku, které musí být nesmazatelně vyznačeno (např. vyryto, vypáleno, vyleptáno, navařeno, vyraženo apod.) na tomto prostředku,

d) číslo identifikačního průkazu osoby pověřené výkonem fyzické ostrahy nebo pátrání, které byl věcný bezpečnostní prostředek nebo jiný technický prostředek přidělen k používání, datum a čas přidělení a vrácení.

§ 29

Evidence služeb

(k § 45 odst. 1 písm. d) zákona)

Provozovatel hlídací služby v evidenci služeb vede zejména tyto skutečnosti:

a) datum služby, druh služby, časové vymezení služby,

b) místo výkonu služby (označení objektu, stanoviště),

c) jméno, příjmení, titul a číslo identifikačního průkazu osoby pověřené výkonem fyzické ostrahy,

d) druh a identifikační čísla věcných bezpečnostních prostředků či jiných technických prostředků přidělených k zabezpečení výkonu služby.

§ 30

Evidence zásahů proti rušiteli chráněných zájmů

(k § 45 odst. 1 písm. e) a 48 odst. 1 písm. e) zákona)

(1) Provozovatel bezpečnostní služby vede evidenci případů činnosti podle § 35 odst. 1 zákona (dále jen "zásah") v knize upravené tak, aby z ní nebylo možno vyjímat nebo dodatečně do ní vkládat listy, a ve které uvádí zejména tyto skutečnosti:

a) datum služby a druh služby v členění podle § 3 písm. a) a b) zákona,

b) přesný čas a důvod zásahu,

c) jméno, příjmení, titul a číslo identifikačního průkazu osoby pověřené výkonem fyzické ostrahy, která zásah prováděla nebo se jej zúčastnila,

d) věcné bezpečnostní či jiné technické prostředky použité při zásahu a jejich identifikační čísla,

e) jméno, příjmení, titul a rodné číslo osoby, proti níž byl zásah veden, pokud tato osoba byla zjištěna,

f) výsledek zásahu,

g) datum a čas oznámení zásahu místně příslušnému útvaru Policie České republiky; číslo identifikačního průkazu osoby pověřené výkonem fyzické ostrahy, která zásah oznámila.

(2) O zásahu, při kterém byly použity věcné bezpečnostní prostředky či jiné technické prostředky, případně při němž došlo ke zranění osoby, musí být sepsán vlastnoručně podepsaný písemný záznam zakročující osoby, ve kterém bude popsán průběh zásahu a uvedeny všechny skutečnosti stanovené v odstavci 1.

ČÁST PÁTÁ

AKREDITOVANÉ OSOBY

(k § 80 odst. 4 zákona)

§ 31

Žádost o udělení akreditace

(1) V žádosti o udělení akreditace adresované ministerstvu se uvedou tyto údaje:

a) jméno, příjmení, titul, datum a místo narození, rodné číslo, trvalý pobyt fyzické osoby nebo obchodní jméno a sídlo právnické osoby, která žádá o udělení akreditace;

b) číslo licence, která opravňuje fyzickou nebo právnickou osobu k činnosti uvedené v § 3 písm. a) bod 11, nebo § 3 písm. b) bod 8, zákona,

c) jméno, příjmení, titul, datum a místo narození, rodné číslo a trvalý pobyt ředitele školícího zařízení,

d) datum zahájení odborné přípravy,

e) datum ukončení provádění odborné přípravy, pokud žadatel zamýšlí provádět tuto činnost po dobu určitou,

f) místo prováděni odborné přípravy,

g) kapacitu školícího zařízení a poplatky na jednu osobu.

(2) K žádosti o udělení akreditace žadatel připojí:

a) doklad osvědčující jeho užívací právo k objektu nebo prostorám, v nichž se bude uskutečňovat odborná příprava,

b) potvrzení příslušného orgánu státní správy, že objekt nebo prostory vyhovují platným technickým a hygienickým normám,

c) úředně ověřenou kopii dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání ředitele školícího zařízení,

d) závazný příslib osob (§ 24 odst. 2), které budou provádět odbornou přípravu,

e) koncepci odborné přípravy a učební plán,

f) doklad o zaplacení správního poplatku.

§ 32

Akreditační řízení

(1) Fyzická nebo právnická osoba, která podala žádost o udělení akreditace podle § 31, musí být pozvána k akreditačnímu řízení nejpozději do dvou měsíců od podání žádosti.

(2) Akreditační řízení se koná před akreditační komisí, kterou jmenuje ministerstvo.

(3) Při akreditačním řízeni fyzická nebo právnická osoba žádající o udělení akreditace odůvodni předloženou koncepci odborné přípravy a učebních plánů.

(4) O stanovisku k udělení akreditace rozhodne akreditační komise tajným hlasováním. Ke schválení kladného stanoviska je třeba souhlas většiny jmenovaných členů komise.

(5) Rozhodnutí o udělení akreditace vydá ministerstvo na návrh akreditační komise.

ČÁST ŠESTÁ

ZÁVĚREČNÉ USTANOVENÍ

§ 33

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. září 1995.

 Příloha č. 1






Příloha č. 2


Příloha č. 3


Příloha č. 4


Příloha č. 5


Příloha č. 6

a) Vzor identifikačního průkazu hlídací služby


b) Vzor identifikačního průkazu detektivní služby


Příloha č. 7


Příloha č. 8


Příloha č. 9







ODŮVODNĚNÍ

Nový zákon o provozování soukromých bezpečnostních služeb a obdobných činností a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o soukromých bezpečnostních činnostech) (dále jen "zákon") by měl být základním veřejnoprávním předpisem v oblasti soukromých bezpečnostních činností. K jeho aplikaci v praxi je nutno vydat dva prováděcí předpisy. Jedním z nich je vyhláška Ministerstva vnitra (dále jen "vyhláška"), k jejímuž vydání je Ministerstvo vnitra (dále jen "ministerstvo") zmocněno zákonem v celkem 12 zmocňovacích ustanoveních (dvě zmocnění - § 10 odst. 4 zákona - je společné pro ministerstvo a Ministerstvo financí a § 10 odst. 6 pro ministerstvo a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy).

Vyhláškou jsou stanoveny podrobnosti v otázkách

a) kvalifikačních zkoušek nahrazujících odbornou způsobilost k provozování detektivních služeb (k § 1 odst. 4 a 6 zákona), zejména forma a náležitosti přihlášky ke kvalifikační zkoušce, složení zkušební komise, průběh zkoušky a její hodnocení, včetně opravné zkoušky a případné neúčasti na zkoušce a výše paušálního poplatku za zkoušku;

b) stanovení vzorů žádostí a dokladů, jakož i podmínek zobrazení a označování stejnokrojů (k § 14, 16 odst. 3, § 34 odst. 5 a § 54 odst. 2 zákona), přičemž zejména v této části vyhlášky je několik odkazů na přílohy, které jsou nedílnou součástí vyhlášky. Jedná se především o vzor žádosti o udělení licence (smyslem je ujednotit formu podání a tím odstranit případné administrativní a obsahové nedostatky, které by mohly vzniknout při podávání nejednotných žádostí v předem nestanovené formě a v jejichž důsledku by vlivem dožadování doplnění docházelo k protahování správního řízení o udělení licence) a dále pak o vzory dokladů o udělení licence, identifikačního průkazu a označení zaměstnanců soukromých bezpečnostních služeb, včetně umístění stanoveného znaku, čímž se sleduje posílení právních jistot zejména třetích osob;

c) zkoušek odborné způsobilosti zaměstnanců (k § 32 zákona), kde je podrobně stanoveny složení zkušební komise (požadavek, aby předsedou zkušební komise byl zaměstnanec ministerstva s vysokoškolským vzděláním je odůvodněn jednak tím, aby zkušební komisí řídila osoba na určité odborné úrovni a dále pak skutečnost, že administrativním zabezpečením zkoušek bude vhodné pověřit zaměstnance ministerstva), náležitosti hromadné přihlášky ke zkoušce odborné způsobilosti osob, pověřených výkonem fyzické ostrahy nebo pátrání (limitující počet 12 až 25 osob je odůvodněn na jedné straně efektivnosti výjezdu zkušební komise a na druhé straně časovou reálností provedení zkoušek v jeden den), průběh zkoušek (písemná a ústní forma by měla dostatečným způsobem ověřit znalosti osob, při.čemž se předpokládá, že bez úspěšného zvládnutí písemného testu, který bude obsahovat základní požadavky na znalosti, nebude možno absolvovat ústní část zkoušky);

d) obsahové náplně odborné přípravy (k § 32 zákona), kde je kladen důraz především na znalost právních předpisům, nebo jejích případná neznalost ze strany zaměstnanců bezpečnostních služeb může mít značný negativní dopad na práva jak zákazníků, tak i třetích osob;

e) obsahu evidenci. vedených soukromými bezpečnostními. službami. (k § 40 odst. 5, § 45 odst. 7. písm. b) až e) a § 48 odst. 1 písm. c) až e) zákona), kde je podrobně stanoven obsah jednotlivých evidencí, jejichž vedení je uloženo provozovatelům bezpečnostních služeb v zákoně. Stanovením jejich podrobného obsahu ve vyhlášce je sledováno dosažená. jejich jednotnosti a tím i využitelnosti pro potřeby orgánů dozoru, orgánů činných v trestním řízení a soudů. To však neznamená, že jejich obsah bude volně k dispozici např. orgánům Policie České republiky nebo ministerstva;

f) udělování akreditací k zajišťování odborné přípravy zaměstnanců soukromých bezpečnostních služeb (k § 80 zákona), zejména náležitostí žádosti o udělení akreditace, akreditačního řízení.

Cílem detailní úpravy ve vyhlášce je dosáhnout účelu zákona, vytvořit optimální podmínky pro právní jistotu u všech zainteresovaných subjektů, zejména fyzických a právnických osob podnikajících v oblasti soukromých bezpečnostních činností a tyto podrobit veřejnoprávnímu režimu. Důraz je kladen na odbornou způsobilost všech osob, které budou pověřeny bezprostředním prováděním fyzické ostrahy nebo pátráním.

Otázky finančního a personálního charakteru ve vztahu k aplikaci vyhlášky jsou zahrnuty v ekonomických a personálních údajích všeobecné části důvodové zprávy k zákonu, jako společné údaje platné pro oba předpisy.

TEZE VYHLÁŠKY

Ministerstva zdravotnictví

o zdravotní způsobilosti k výkonu fyzické ostrahy nebo pátrání

Na základě zmocnění podle § 33 odst. 5 a § 60 odst. 2 zákona jsou vyhláškou vydávány podrobnosti o posuzování zdravotní způsobilosti osob, které mají být pověřeny výkonem fyzické ostrahy nebo pátrání při poskytování soukromých bezpečnostních služeb nebo při provádění vlastní ochrany.

Vyhláškou jsou stanoveny postupy, metody, obsah posudku o zdravotní způsobilosti a další pravidla nutná k provádění posudkové činnosti v rozsahu stanoveném zákonem u osob, které vykonávají fyzickou ostrahu nebo pátrání nebo se o výkon této činnosti ucházejí.

V příloze vyhlášky, která je její nedílnou součástí, jsou uvedeny nemoce, vady nebo stavy, které podmiňují zdravotní způsobilost nebo vyžadují posouzení dalším lékařem specialistou, a to při vstupních lékařských preventivních prohlídkách a při pravidelných a mimořádných lékařských preventivních prohlídkách. Jedná se o nemoce, které přímo nebo nepřímo ovlivňují jednání při výkonu činnosti, a nemoce, které omezují fyzickou zdatnost těchto osob.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP