Středa 27. září 1995

Poslanec Libor Novák (1962): Další pozměňovací návrh pana kolegy Vrchy je uveden pod číslicí 20. Týká se § 31 odst. 6. Abych pravdu řekl, tak tomuto návrhu příliš dobře nerozumím. Zřejmě se týká nějakého jiného volebního systému, možná jiné země. S tímto návrhem nemohu souhlasit, navrhovatel rovněž ne.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Přesto si zahlasujeme i o tomto pozměňovacím návrhu.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 132. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 4 pro, 134 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Další pozměňovací návrh pana kolegy Vrchy je uveden pod číslicí 21. Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj rovněž ne.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 133. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 4 pro, 131 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Další pozměňovací návrh pana kolegy Vrchy, který je uveden pod číslicí 22 a týká se nahrazení číslovky 25 číslovkou 15, je již tradičně nezpůsobilý k hlasování, neboť reaguje na situaci, která nastala někdy před tím, neboť ve společné zprávě je uvedena číslice 45, nikoli 25, takže není možné o něm hlasovat.

Pokud můžeme přejít k dalšímu pozměňovacímu návrhu, který je uveden pod číslicí 23. Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj rovněž ne.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 134. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 4 pro, 140 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Další pozměňovací návrh uvedený pod číslicí 24 už byl řešen hlasováním o pozměňovacím návrhu pana poslance Hrazdíry.

Přejdeme tedy k číslici 25, kde je uveden v případě nepřijetí, což bylo splněno, návrh nahrazující číslovku 3 číslovkou 15. Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj rovněž ne.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 135 Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat. Pro hlasovalo 7, proti 133 poslanců.

Poslanec Libor Novák (1962): Další pozměňovací návrh je uveden pod číslicí 26. Prosím, abyste si na žádost kolegy Vrchy opravili navrhovaných 20 tisíc na 250 tisíc Kč. Šlo o přeřeknutí, takže se hlasuje o první větě, u této číslice nahrazení 200 tisíc - 250 tisíc Kč. Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj rovněž ne.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 136. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 4 pro, 140 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Nyní bychom měli hlasovat o textu, který je ve druhé větě u číslice 26, která se týká nahrazení číslovky 2 číslovkou 5. Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj rovněž ne.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 137. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 4 pro, 129 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Další návrh pana kolegy Vrchy je veden pod číslem 27, týká se § 35 odst. 4. Musím poznamenat, že nevím, co to je seskupení. Tento termín se v našem právním řádu nevyskytuje a celý text je sice veden dobrou myšlenkou fair play, nicméně s ním nemohu souhlasit, navrhovatel rovněž ne.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 138. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 13 pro, 120 proti. Prosím další návrh.

Poslanec Libor Novák (1962): Pozměňovací návrh pana kolegy Vrchy, vedený pod číslicí 28, je opravou, která již byla provedena v textu společné zprávy. Není tedy nutné ani možné o něm hlasovat. Měli bychom nyní hlasovat o pozměňovacím návrhu, uvedeném pod číslicí 29. Je to nahrazení číslice 48 číslicí 72. Navrhovatel ani společný zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 139. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 4 pro, 137 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Další pozměňovací návrh je uvedený pod číslicí 30, je zde rovněž problematické slovo seskupení. Z téhož důvodu s ním navrhovatel ani společný zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 140 Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 4 pro, 129 proti. Prosím další návrh.

Poslanec Libor Novák (1962): Další pozměňovací návrh chápu opět jako komplexní a skládá se z textu, uvedeného pod body 31 a 32, protože je v souvislosti. Pan kolega Vrcha souhlasí. S tímto komplexním pozměňovacím návrhem navrhovatel ani společný zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 141. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 4 pro, 135 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Další pozměňovací návrh pana kolegy Vrchy je pod číslicí 33, kde nahrazuje lhůtu pro vydání osvědčení poslance jeden měsíc lhůtou 10 dnů. Tato myšlenka je obecně asi správná, nicméně lhůta 10 dnů je příliš krátká technicky, navíc není tato situace řešena stejným způsobem i u senátorů. Z těchto důvodů jak navrhovatel tak společný zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 142. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 5 pro, 126 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Další pozměňovací návrh pana kolegy Vrchy se týká § 54 odst. 2. Je pod číslicí 34. Z důvodů, které jsem již uvedl u předchozích pozměňovacích návrhů, rovněž s tímto nesouhlasím. Stejně jako navrhovatel.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 143. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 4 pro, 139 proti. Přiblížil se okamžik posledního hlasování v tomto seriálu.

Poslanec Libor Novák (1962): Tím jsme skončili hlasování o pozměňovacích návrzích pana kolegy Vrchy a přecházíme k hlasování o komplexním návrhu pana kolegy Payna. Chtěl bych k němu poznamenat jen to, že zaprvé tak, jak jsem pochopil, návrh pana kolegy Deckera je tentýž se změnou Břevnova a s jeho přesunutím do jiného volebního obvodu. To znamená, že poté, co budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu, budeme hlasovat ještě jednou s tím, že komu je bližší přesunutí Břevnova, bude hlasovat pro pozměňovací návrh pana kolegy Deckera.

Druhá poznámka - v tomto pozměňovacím návrhu, ale i v celém textu zákona, který je uveden ve společné zprávě, se v příloze vyskytují číslice, které uvádějí počet voličů, o které se jedná, to znamená 118 252 atd. Tentýž problém se již vyskytl při projednávání vládního návrhu zákona. Tehdy jsme se na plénu dohodli, že to budeme považovat pouze za orientační údaj pro poslance, nicméně, že v textu zákona samozřejmě tato číslice uvedena nebude. Jestliže s tímto je všeobecný souhlas, jak k pozměňovacímu návrhu kolegy Payna, tak k textu, který je ve společné zprávě.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane kolego, nejsem si jist, jestli jsme nezapomněli hlasovat o návrhu pod č. 35. Také jsem se těšil, až skončí tato série, jak jsem již uvedl, ale budeme se k tomu muset alespoň vyjádřit.

Poslanec Libor Novák (1962): Vrátíme se ještě k návrhu pod č. 35, o kterém jsem nedal hlasovat. Omlouvám se kolegovi Vrchovi. Navrhovatel ani společný zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 144. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 14 pro, 126 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Přecházíme k návrhu pana kolegy Payna. Nebudu opakovat, co jsem řekl. Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj se nevyjadřuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 145. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 47 pro, 57 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Jako další vystoupil v rozpravě pan poslanec Antonín Sochor, který navrhl upřesnění týkající se § 35 odst. 3. Navrhovatel i společný zpravodaj souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Než dám hlasovat, ještě do stena uvádím, že pan poslanec Mach má náhradní kartu č. 22. To se týká i některých hlasování, která již proběhla. Tato informace měla zaznít o něco dříve. Prosím tedy o předložení dalšího návrhu k hlasování.

Poslanec Libor Novák (1962): Předložil jsem k hlasování návrh pana poslance Sochora.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 146. Kdo je proti?

Návrh byl přijat poměrem hlasů 130 pro, 14 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Jako další vystoupil v rozpravě kolega Decker, jehož pozměňovací návrh jsem již avizoval. Je s jedinou změnou přesunu Břevnova totožný s návrhem pana kolegy Payna. Vyjádření je stejné. Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj se nevyjadřuje. Mám pocit, že je to jiný pozměňovací návrh, protože tam došlo k přesunu jedné části někam.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, domnívám se, že asi nejčistší bude, přestože jsou určité pochybnosti, abychom rozhodli hlasováním a takto se k tomu usnesli jako sněmovna. Návrh chápu tak, jako návrh pana kolegy Payna, plus to, co je zde uvedeno. Je to rozšířený návrh, je to trochu jiný návrh, a myslím si, že bude lepší, když zabráníme dalším diskusím tím, že provedeme jedno hlasování.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 147. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 46 pro, 64 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Jako poslední vystoupil v rozpravě poslanec Libor Novák mladší, který navrhl tři pozměňovací návrhy. První se týká § 35, odst. 1. Navrhovatel souhlasí, společný zpravodaj rovněž.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 148. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 116 pro, 7 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Druhý pozměňovací návrh pana poslance Nováka se týká § 90. Navrhovatel souhlasí, společný zpravodaj rovněž.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 149. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 120 pro, 8 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Můžeme dát hlasovat o posledním pozměňovacím návrhu, který máte uveden. Navrhovatel i společný zpravodaj souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 150. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 129 pro, 5 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Pane předsedající, mám za to, že jsme vyčerpali všechny přednesené pozměňovací návrhy a že můžeme hlasovat o textu zákona tak, jak jej máme ve společné zprávě ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Souhlasím. Dovolil jsem si vás odhlásit vzhledem k tomu, že v posledním hlasování se počet nehlasujících, či spíše nepřítomných pohyboval kolem 15.

Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

Přistoupíme k závěrečnému hlasování o tomto návrhu zákona. Budeme hlasovat o návrhu poslanců Pavla Hirše a dalších na vydání zákona o volbách do Parlamentu ČR podle sněmovního tisku 1048, ve znění společné zprávy výborů, podle sněmovního tisku 1921, včetně schválených pozměňovacích návrhů.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu zákona, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 151. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 104 pro, 48 proti.

Dámy a pánové, děkuji vám. Děkuji společnému zpravodaji a zástupci navrhovatelů. Upozorňuji, že zítra budeme postupovat takto:

Projednáme nejprve bod 26, pak body 14, 16 a dále budeme pokračovat bodem 17, ovšem ve vazbě na předložení společné zprávy.

Zítra zahájíme jednání v 9.00 hodin.

(Schůze přerušena v 19.06 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP