Středa 27. září 1995

Poslanec Josef Holub: Vážený pane předsedo, v rozpravě vystoupili dva řečníci. První z nich, pan Vorlíček, přednesl dva návrhy usnesení. Jeden nesouhlasný a druhý variantní, kde si přeje v případě hlasování hlasovat o třech bodech postupně, tak jak jsou blíže specifikovány, a jako druhý vystoupil pan poslanec Kačenka, který případné usnesení, které jsem já zde navrhl, žádá rozšířit o bod číslo 2. Předpokládám, že žádá, aby se hlasovalo o bodu II jako o celku.

Dovolil bych si navrhnout ještě takový postup, že by se nejprve hlasovalo o usnesení, které jsem navrhl já, v případě, že nebude přijat, hlasovalo by se o návrzích pana poslance Vorlíčka. V případě, že by byl přijat, hlasovalo by se o návrhu pana poslance Kačenky.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, je námitka proti takovéto variantě, proti takovémuto postupu? Asi by bylo korektní hlasovat o protinávrhu pana poslance Vorlíčka, potom o protinávrhu pana poslance Kačenky.

Poslanec Josef Holub: Myslím si, že v tom případě bude nejlepší postup takový, že budeme nejprve rozhodovat o tom, co navrhl pan poslanec Vorlíček; můžeme to brát jako protinávrh. Pokud jeho návrhy neprojdou, rozhodli bychom nejprve o návrhu usnesení, které jsem navrhl já. Pokud bude přijmuto, tak jako o doplňku, co navrhl pan poslanec Kačenka.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano. To je bezesporu postup, který více vyhovuje zákonu.

Dámy a pánové, dovolím si vás odhlásit a požádat vás o novou registraci.

Prosím o předložení první části pozměňovacího návrhu.

Poslanec Josef Holub: Řekl bych, že je to první varianta usnesení, kterou navrhl pan poslanec Vorlíček. Tato varianta zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky nesouhlasí s předloženým zněním důvodové zprávy a zprávy o finančním hospodaření ve Výroční zprávě Fondu národního majetku za rok 1994. Žádá předsedu prezídia Fondu národního majetku, aby Výroční zprávu, přepracovanou na základě připomínek z rozpravy, předložil 36. schůzi Poslanecké sněmovny".

Já s tímto návrhem nesouhlasím. Je tam také formální chyba. Předseda prezídia nepředkládá parlamentu tuto zprávu, předkládá to vláda.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v 74. hlasování. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 43 pro, 77 proti. Prosím o další variantu.

Poslanec Josef Holub: Varianta č. 2 bude pro hlasování trochu složitější, protože se na nás žádá, abychom hlasovali po jednotlivých bodech.

Začátek by byl stejný, pokud přijmeme jeden z těch bodů: "Poslanecká sněmovna schvaluje předloženou Výroční zprávu Fondu národního majetku za rok 1994 s následujícími připomínkami; za prvé, výroční zprávy Fondu národního majetku budou se napříště především opírat o data daného roku, nikoli o data tzv. od počátku privatizace".

Myslím, že v tuto chvíli bychom měli hlasovat, abychom si to zjednodušili, o bodu 1.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 75. Kdo je proti?

Návrh nebyl schválen poměrem hlasů 52 pro, 74 proti.

Poslanec Josef Holub: Návětí tedy zůstává. Přicházíme k bodu 2: "Výroční zprávy Fondu národního majetku budou obsahovat analýzu kontrolní činnosti příslušných orgánů fondu, výsledky šetření podnětů a připomínek k činnosti fondu a přehled personálních a finančních postihů pracovníků fondu za prokázané škody". Nesouhlasím s tímto návrhem.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 76. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 53 pro, 70 proti.

Poslanec Josef Holub: Návětí opět zůstává stejné. Za třetí: "Představitelé Fondu národního majetku projednají v hospodářském výboru Poslanecké sněmovny, jak se v činnosti Fondu v roce 1994 promítly připomínky vlády z usnesení č. 281 ze dne 25. května 1994, zejména problémy kvality privatizačních smluv, výše a vymáhání pohledávek, problémy strategických účastí v akciových společnostech a přehodnocování tzv. dočasného držení akcií a koncepce prodeje akcií fondu na kapitálovém trhu". Nesouhlasím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 77. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 53 pro, 72 proti.

Poslanec Josef Holub: V tuto chvíli tedy předkládám to usnesení, které jsem už předložil ve své zpravodajské zprávě: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje Roční účetní závěrku a Výroční zprávu Fondu národního majetku České republiky za rok 1994, sněmovní tisk 1832".

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 78. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 81 pro, 38 proti.

Poslanec Josef Holub: V tuto chvíli zbývá rozhodnout o doplnění tohoto návrhu, které předložil pan poslanec Kačenka. Žádá, aby text, který jsme právě schválili, byl označen I a navrhuje doplnit II ve znění: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby v termínu do 10. prosince 1995 předložila záměr týkající se privatizace zbytku státního majetku, včetně půdy; za druhé, ve stejném termínu předložila aktualizovaný přehled o zůstatku finančních prostředků na účtu tzv. malé kupónové privatizace a celkového zůstatku privatizace". Nesouhlasím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu pana poslance Kačenky, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 79. Kdo je proti?

Návrh nebyl schválen poměrem hlasů 56 pro, 69 proti.

Dámy a pánové, tím jsme projednali tento bod. Děkuji panu zpravodaji a panu ministrovi.

Chtěl bych vás upozornit na plánovaný další průběh. Před zhruba 30 minutami jste všichni obdrželi na lavice soubor pozměňovacích návrhů k volebnímu zákonu. Chtěl bych v tomto okamžiku upozornit na to, že jsem žádán o přestávku na kluby před hlasováním o pozměňovacích návrzích.

Rád bych ještě nyní projednal následující bod, ke kterému je zde přítomen pan ministr Skalický. Potom bych vyhlásil zhruba 30minutovou přestávku a pak bychom se vrátili do sněmovny k závěrečnému hlasování, tak, aby kluby měly prostor k projednání či zaujetí svých stanovisek.

Domnívám se tedy, že hlasovat o volebním zákonu budeme někdy těsně před 18. hodinou.

Dámy a pánové, dalším bodem je

XXVIII.

Návrh dodatku rozpočtu Fondu národního majetku České republiky pro rok 1995 - sněmovní tisk 1905

Tento dodatek rozpočtu nám odůvodní opět pan ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci Jiří Skalický, kterého prosím, aby se ujal slova. Vás prosím o klid.

Ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci ČR Jiří Skalický: Děkuji za slovo, pane předsedající.

Vážené poslankyně a poslanci, na základě usnesení Poslanecké sněmovny č. 711 z 28. června t. r. předkládám dodatek rozpočtu fondu pro tento rok. Jeho cílem je vyčíslit náklady související s realizací privatizace na základě přijatého nákladového vzorce, který Poslanecká sněmovna schválila v červnu.

Dodatek obsahuje odhad příslušných hodnot majetku a tržeb jednak u veřejných soutěží a dražeb, kde očekávané tržby činí 3,4 mld. korun a z toho odvíjející se limit nákladů by pak činil 68 mil. korun.

2. na majetek - je to odhad majetku, který bude převzat zpět fondem z důvodů nezaplacení kupní ceny - tento odhad činí zhruba 3 mld. korun, a odhad získaných pohledávek, u kterých vypršela lhůta splatnosti, odhadujeme tržby zhruba na 1 mld. korun.

Nákladový limit stanovený schváleným vzorcem by pak činil 200 mil. korun v tomto roce.

Co se týče soudních sporů, které se vedou o majetek, hodnota tohoto majetku činila na začátku roku 3,3 mld. korun a vzhledem k intenzivní činnosti fondu v oblasti podávání žalob na neplatiče bude na konci roku činit zhruba 7,7 mld. korun. Z toho plynoucí limitní náklady by pak činily 16 mil.

Shrnuto dohromady by pak výše nákladů v letošním roce v případě, že by náklady fondu dosáhly horních limitů stanovených sněmovnou, to je 2% z tržeb u veřejných soutěží a dražeb, 5% u operací souvisejících s vymáháním pohledávek po lhůtě splatnosti a 3 promile z tržeb při průběhu soudních sporů - tyto náklady by pak dosáhly limitní hodnoty 284 mil. korun. Reálný odhad skutečných nákladů, které fond v souvislosti s těmito činnostmi letos vynaloží, si troufáme odhadovat na zhruba 100 mil. korun. Jen pro informaci za první pololetí by vyčíslení limitních nákladů podle schváleného nákladového vzorce činilo 184,5 mil. korun. Realita za prvních šest měsíců tohoto roků činí necelých 30 mil. korun.

Vláda se ve svém stanovisku k tomuto dodatku přiklonila k názoru, že stanovovat tento typ nákladů vzorcem definujícím limitní koeficienty nákladů na příslušných výnosech nepovažuje za vhodné. Vzala na vědomí mou informaci o reálném odhadu nákladů na tento rok a doporučila ve svém stanovisku vyčlenit pro tyto náklady v rozpočtu fondu příslušnou rezervu. Zároveň projevila přání - a já se k němu jako představitel fondu připojuji - abychom při přípravě rozpočtu na příští rok hledali systémovější řešení pro kontrolu financování těchto výdajů. Doporučuji tudíž, aby sněmovna přijala doplňující údaje rozpočtu na tento rok a předložený dodatek schválila.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi a upozorňuji na to, že návrh dodatku rozpočtu byl předložen již v době účinnosti nového jednacího řádu, a proto organizační výbor doporučil Poslanecké sněmovně přikázat sněmovní tisk 1905 hospodářskému a rozpočtovému výboru. Navrhuji vám tedy přijmout následující usnesení: (dámy a pánové, prosím o klid)

Poslanecká sněmovna přikazuje návrh dodatku rozpočtu Fondu národního majetku České republiky na rok 1995 hospodářskému a rozpočtovému výboru.

Přistoupíme k hlasování, o tomto budeme hlasovat bez rozpravy.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 80. Kdo je proti?

Usnesení bylo schváleno poměrem hlasů 99 pro, nikdo proti.

Konstatuji, že návrh byl přikázán hospodářskému a rozpočtovému výboru. Oba výbory tento dodatek rozpočtu projednaly iniciativně v předstihu. Oba výbory se dohodly na společném zpravodaji panu poslanci Holubovi. Žádám ho proto, aby nás informoval o projednávané věci a výsledcích jednání výborů.

Poslanec Josef Holub: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, návrh dodatku rozpočtu Fondu národního majetku České republiky pro rok 1995 - sněmovní tisk 1905, reaguje na usnesení této sněmovny z června letošního roku a snaží se do puntíku splnit požadavek sněmovny. Hospodářský i rozpočtový výbor přijaly k dané problematice naprosto identické usnesení, a tím mi umožnily přednést vám návrh usnesení v tomto znění:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje dodatek rozpočtu Fondu národního majetku na rok 1995 v položkách

a) realizace veřejných soutěží a veřejných dražeb,

b) náklady na zpětné přebírání majetku,

c) vymáhání pohledávek

v celkové výši výdajů 100 mil. Kč.

Konec návrhu. Ve zdůvodnění pana ministra jste slyšeli, že původní návrh fondu byl 284 mil. korun. Vláda tento požadavek teoreticky zvážila a zkrátila na 100 mil. Ke stejné částce se přiklonily i oba výbory. Pokud jste dobře poslouchali zdůvodnění pana ministra, myslím si, že v tuto chvíli nic nebrání tomu, abychom navrhované usnesení mohli přijmout.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Holubovi a otevírám všeobecnou rozpravu v souladu s § 58 jednacího řádu.

Všeobecnou rozpravu uzavírám vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil a otevírám podrobnou rozpravu ve smyslu § 58.

I tuto rozpravu mohu ukončit. Předpokládám, že vzhledem k průběhu rozpravy se navrhovatel a zpravodaj vzdají závěrečného slova. Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení. Vzhledem ke značnému pohybu ve sněmovně si vás dovolím odhlásit a požádat vás o to, abyste se znovu zaregistrovali. Zahajuji hlasování o usnesení, které předložil pan poslanec Holub jako společný zpravodaj pověřený oběma výbory.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 81. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 81 pro, 8 proti.

Dámy a pánové, tím jsme projednali tento bod. Děkuji panu poslanci Holubovi a panu ministru Skalickému.

Dámy a pánové, ještě prosím, aby mi představitelé klubů před přestávkou klubů, kterou se chystám vyhlásit, věnovali malou pozornost. Na této schůzi budeme ustavovat organizační výbor. Z určitých důvodů, abychom nezdržovali procedury, které máme zakotveny v novém jednacím řádu, by se organizační výbor měl sejít ještě na této schůzi. Velmi rád bych, aby tato schůze organizačního výboru projednala i návrh harmonogramu na 1. pololetí příštího roku. Byl bych rád, kdyby tam byl předložen návrh na konání schůzí od 6. 2., 12. 3. a 15. 4.

Prosím, označte si. Většině klubů se mi podařilo tuto informaci sdělit.

6. 2., 12. 3. a 15. 4. Pak bychom měli ještě určité záložní rezervy na případné třetí čtení. Proč používám tuto atypickou cestu? Protože si myslím, že každému z nás bude vyhovovat, pokud v harmonogramu budeme mít jasno co nejrychleji. Tato navrhovaná data souhlasí a vyhovují harmonogramům a akcím, která konají jednotlivá parlamentní shromáždění, Rada Evropy, atd.

Prosím vás, abyste se věnovali i těmto návrhům a počítali s tím, že návrh bude řádně odůvodněn na nejbližší schůzi organizačního výboru.

Děkuji vám za pozornost a dovoluji si vyhlásit přestávku pro jednání klubů do 17.50 hodin.

(Schůze přerušena v 17.22 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 17.58 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím, abyste zaujali svá místa, chystám se zahájit přerušené jednání. Přistoupíme opět k projednávání volebního zákona.

Dámy a pánové, po přestávce, kterou si vyžádali představitelé jednotlivých klubů k tomu, aby se mohli poradit nad sumářem pozměňovacích návrhů k návrhu poslance Pavla Hirše a dalších na vydání zákona o volbách do Parlamentu České republiky, se vracíme k projednávání tohoto bodu.

Chci se zeptat ještě než se obrátím na společného zpravodaje, zda si přeje vystoupit zástupce navrhovatelů. Není tomu tak. Děkuji.

Pan Libor Novák mladší se ujímá své funkce a může přednést závěrečné slovo a vyjádřit se k rozpravě. Pak přistoupíme k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím, pane kolego.

XIV.

Návrh poslanců Pavla Hirše a dalších na vydání zákona o volbách do Parlamentu České republiky

Poslanec Libor Novák (1962): Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážený člene vlády, dámy a pánové, v rozpravě k návrhu poslanců Pavla Hirše a dalších na vydání zákona o volbách do Parlamentu České republiky vystoupilo celkem 10 poslanců, z toho pan kolega Matulka v dvojitém vystoupení. Osm z nich vzneslo konkrétní pozměňující návrhy, které máte rozmnoženy před sebou. Jak sami vidíte, je jich několik desítek. Nebyla tedy akceptována má prosba, aby nebyl narušován konzistentní text zákona některými ne zcela zdařilými legislativními doplněními.

Kolegové Vyvadil a Vorlíček vystoupili s obecným slovem státníků.

Myslím, že můžeme přikročit k projednávání jednotlivých pozměňujících návrhů, jak byly poslancům předloženy, s tím, že bude asi třeba komentovat text, jak je míněn jako pozměňující návrh, protože se nemusí v konkrétním případě shodovat číslovka, která je s tím, zda se jedná o jeden pozměňovací návrh, nebo zda se jedná o dva označené jedním číslem. Toto bych si dovolil upřesnit s tím, že v některých případech se budu muset dotázat předkladatelů, zda bylo míněno, že půjde o jeden pozměňující návrh, nebo zda tyto pozměňující návrhy jsou v nějakém souladu.

Myslím, že můžeme přikročit k projednávání jednotlivých pozměňujících návrhů.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, ještě jednou vás žádám, abyste zaujali svá místa. Dovoluji si vás před tímto podstatným hlasováním odhlásit. Prosím, abyste alespoň na chvilku přerušili své jistě významné konverzace. Až se zaregistrujete, přistoupíme k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Prosím, pane kolego, předložte nám první návrh.

Poslanec Libor Novák (1962): Jako první vystoupil v rozpravě pan poslanec Antonín Hrazdíra, jehož první pozměňující návrh je komplexní, týká se vypuštění ustanovení oddílu III. návrhu zákona, to znamená voleb do senátu a legislativního promítnutí tohoto návrhu do úpravy celého textu zákona. Navrhovatel nesouhlasí, zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať se příslušným způsobem vyjádří hlasováním č. 82. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 50 pro, 99 proti.

Prosím další návrh.

Poslanec Libor Novák (1962): Druhý návrh pana poslance Hrazdíry se týká vypuštění § 35 a § 65. Tyto dva paragrafy se týkají skládání volebních kaucí. Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro schválení tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 83. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 45 pro, 105 proti.

Prosím další návrh.

Poslanec Libor Novák (1962): Třetí návrh pana poslance Hrazdíry se týká § 85, je to snížení peněz za volební výsledek z 90 na 45 Kč. Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 84. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 27 pro, 112 proti.

Prosím další návrh. Promiňte pane kolego, pan poslanec Matulka se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Dalibor Matulka: Před dalším pozměňovacím návrhem, ke kterému se pan zpravodaj chystá promluvit, bych se rád ujistil o této věci: Já jsem navrhl vypuštění odstavců 2, 3, 4 v § 49, zdálo by se mi logické hlasovat v pořadí nejdříve o tom, zda vypustit tyto odstavce a jestliže by takový návrh nebyl přijat, pak hlasovat o tom, co navrhoval kolega Hrazdíra. Pokud bychom však jakýmkoli hlasováním o návrhu kolegy Hrazdíry neovlivnili můj návrh, pak je mi to lhostejné.

Poslanec Libor Novák (1962): Mám pocit, že neovlivníme. (Veselost.) Navrhuji, abychom hlasovali v tom pořadí, jaké máme před sebou.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Materiál je zpracován podle pořadí, jak pozměňovací návrhy padaly.

Poslanec Libor Novák (1962): V tuto chvíli bychom měli hlasovat o komplexním pozměňujícím návrhu pana poslance Hrazdíry, který je v textu uveden pod body 4 a 5 dohromady. Chápu to dobře? Ano. Navrhovatel nesouhlasí, zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 85. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 43 pro, 108 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Další pozměňující návrh pana kolegy Hrazdíry je uveden pod bodem č. 6. Je to komplexní pozměňující návrh, zasahující do tří paragrafů a týká se vyřešení záležitosti pozastavení činnosti politické strany. Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 86. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 56 pro, 94 proti.

Prosím další návrh.

Poslanec Libor Novák (1962): Poslední pozměňující návrh pana poslance Hrazdíry se týká § 85 a je uveden pod číslicí 7. Je tam úplný text, takže to nemusím komentovat. Navrhovatel nesouhlasí. Společný zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 87. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 31 pro, 120 proti.

Poslanec Libor Novák (1962): Jako druhý vystoupil v rozpravě pan poslanec Jaroslav Novák, který přednes pozměňovací návrh, který máte před sebou. Jeho pozměňovací návrhy, které jsou uvedeny pod číslicemi 1, 2 a 3, již byly vyřešeny hlasováním o prvním pozměňujícím návrhu pana poslance Hrazdíry, tudíž o nich není možné v tuto chvíli již hlasovat. V tuto chvíli bychom měli hlasovat o jeho pozměňovacím návrhu, který je uveden pod bodem 4, je vztažený k § 8. Vyjádření navrhovatele nesouhlasné, zpravodaje rovněž nesouhlasné.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 88. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 6 pro, 121 proti.

Prosím další návrh.

Poslanec Libor Novák (1962): Další návrh je uveden pod číslicí 5. Týká se změny zastoupení politické strany ve volební komisi, zvětšení počtu ze 2 na 3.

Navrhovatel nesouhlasí, společný zpravodaj rovněž ne.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 89. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 21 pro, 119 proti. Prosím o další návrh.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP