Čtvrtek 8. září 1994

Poslanec Vladimír Budinský: Vzhledem k tomu, co navrhoval pan poslanec Mandelík, že vlastně zpravodaj rozpočtového výboru takovýmito návrhy modifikuje usnesení rozpočtového výboru, navrhuji, aby tento bod byl přerušen, aby rozpočtový výbor předložil usnesení, které projednáme na příští schůzi, která bude velice brzy - za čtrnáct dní - potom může být usnesení kvalitní.

Předseda PSP Milan Uhde: Zaznamenali jsme návrh pana poslance Budinského. Slovo má pan poslanec Josef Ullmann, připraví se pan poslanec Jan Koucký.

Poslanec Josef Ullmann: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, je zde sice procesní návrh na přerušení, jestli dovolíte, rád bych řekl ještě několik slov. Chápu, že tyto údaje mohou být dobré. Dokonce se domnívám, že dobré jsou. Potřeboval bych však jisté vysvětlení. Osobně se domnívám, že údaje, ať budou jakékoliv, nebudeme schopni již použít pro schvalování rozpočtu na rok 1995 a mohou být použity tedy v další práci pro případnou přípravu rozpočtu dalšího roku.

Nechť je mi to vysvětleno, pokud se mýlím, protože bych potřeboval vědět, když obdržíme soubor údajů - bude to zřejmě dosti rozsáhlý soubor - jakým způsobem s tímto souborem bude pracováno, k čemu bude použit, pokud se týká rozpočtu pro rok 1995, a zda je pro to procesně nezbytné, aby předložení těchto materiálů bylo vázáno na předložení rozpočtu. O materiály bych velmi stál. To samozřejmě, ale nejsem si jistý, zda je úplně nezbytné vázat je na dodání souběžně s rozpočtem pro příští rok. Potřeboval bych to vysvětlit a prosím předkladatele, aby na toto téma sněmovně několik slov sdělili.

Předseda PSP Milan Uhde: Slovo má pan poslanec Jan Koucký.

Poslanec Jan Koucký: O procedurálním návrhu pana poslance Budinského se nebude hlasovat?

Předseda PSP Milan Uhde: Jestli pan poslanec Budinský nemá zásadní námitku, dal bych o jeho procedurálním návrhu hlasovat, až skončí rozprava. Chci dát příležitost všem poslancům, kteří na toto téma chtějí promluvit.

Poslanec Jan Koucký: Vážené kolegyně, vážení kolegové, za prvé podporuji návrh kolegy Budinského, ale pokud by nebyl přijat, rád bych podpořil pozměňovací návrh kolegy Mandelíka s jedním doplňkem, a sice v dodatku, který on navrhuje, u ministerstva školství doporučuji doplnit před slovo "školy" ještě slovo "vysoké".

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Kouckému. Vidím, že se hlásí pan poslanec Tomáš Ježek, předseda rozpočtového výboru. Udílím mu slovo.

Poslanec Tomáš Ježek: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, rozpočtový výbor se velmi podrobně a pečlivě připravoval, tak říkajíc, na rozpočtovou sezónu. Do svého usnesení vtělil svou zkušenost a své poznatky z projednávání rozpočtu za loňský rok a vůbec ze sledování státního rozpočtu, jeho plnění a rozpočtové disciplíny v jednotlivých rozpočtových kapitolách. Ukázalo se nám, že máme vážné důvody se domnívat, téměř jistotu, že řada možných nehospodárností se skrývá právě v hospodaření příspěvkových a rozpočtových organizací. Původním usnesením, které zde přednesl pan kolega Mandelík, jsme žádali zprávu o hospodaření všech příspěvkových a rozpočtových organizací bez výjimky.

Při podrobnější rozpravě s panem ministrem financí se ukázalo, že velký rozsah, velký počet rozpočtových organizací by skutečně znemožňoval seriozní posouzení celého rozsahu, a proto jsme svůj požadavek snížili a redukovali o organizace, které pan kolega Mandelík už přednesl. Jsem si naprosto jist, že odložení celého požadavku na poslední dobu by ztratilo celý smysl, proč jsme to dělali. Račte se podívat na datum, je 10. září. Kdybychom usnesení jakkoliv posunuli dál, ta ministerstva, kterých se požadavek týká, by neměla čas to udělat, my bychom to nedostali a celý smysl našeho snažení by přišel vniveč, protože jeho smyslem je podívat se na efektivnost hospodaření v jednotlivých kapitolách. Tato efektivnost hospodaření je skryta v rozpočtových a příspěvkových organizacích. Proto na tom velmi záleží, aby toto usnesení bylo přijato.

Předseda PSP Milan Uhde: Slovo má pan poslanec Syka.

Poslanec Martin Syka: Pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, jsem trochu v rozpacích, protože jsem chtěl podpořit návrh pana kolegy Budinského, neboť třeba speciálně v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí pouze ústavy sociální péče nepřipadají, že vystihují celou problematiku. Přinejmenším inspektoráty bezpečnosti práce a další by se našly.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Ústavy se vypouštějí.

Poslanec Martin Syka: Tak pardon.

Předseda PSP Milan Uhde: Další hlasy do rozpravy nejsou, proto rozpravu uzavírám. Jako první podrobíme hlasování procedurální návrh pana poslance Budinského, ale ještě před tím vás všechny odhlásím a požádám, abyste se znovu zaregistrovali.

Pan poslanec Budinský bude tak laskav a zkontroluje, zda správně vykládám jeho návrh. Pokud si pamatuji a zaznamenal jsem si, navrhl pan poslanec Budinský, abychom projednávání tohoto bodu přeložili a pokračovali v něm na příští schůzi, která začne 27. září. Je tomu tak, pane poslanče? Je.

Kdo podporuje tento procedurální návrh, ať to dá najevo tím, že zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 25.

Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo. Ze 126 přítomných bylo 49 pro, 43 proti, 33 se hlasování zdrželo, 1 nehlasoval. Návrh pana poslance Budinského nebyl přijat.

Prosím nyní pana poslance Mandelíka, aby zhodnotil rozpravu a postupně předložil pozměňovací návrhy a potom celé usnesení.

Poslanec Richard Mandelík: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, v rozpravě padly k hlasování dva pozměňovací návrhy, a to pozměňovací návrhy pana poslance Šumana a poslance Kouckého, dále vystoupili v rozpravě pan poslanec Ježek, který doporučil přijetí tohoto usnesení a pan poslanec Syka, který v podstatě ustoupil ze svého vystoupení.

Dovolil bych si vám, pane předsedo, doporučit, abychom ihned přistoupili k hlasování o pozměňovacích návrzích a já bych je raději ještě před hlasováním přečetl.

Jde o pozměňovací návrh pana poslance Šumana, který bychom pravděpodobně zařadili jako další bod a který zněl, že Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby výdaje v návrhu státního rozpočtu byly kromě kapitol strukturovány také podle charakteru jejich užití (zdravotnictví, školství, respektive vzdělávání, ekologie atd.), a to alespoň jako součást důvodové zprávy. Dovolil bych si v rámci upřesnění požádat navrhovatele tohoto pozměňovacího návrhu, zda to mám chápat "ze státního rozpočtu na rok 1995."

Poslanec Vladimír Šuman: Ano, já jsem zapomněl přečíst slova "na rok 1995 a další."

Poslanec Richard Mandelík: Jestliže sněmovna akceptuje toto upřesnění, můžeme o tomto pozměňovacím návrhu hlasovat.

Předseda PSP Milan Uhde: Budeme hlasovat o doplňujícím návrhu pana poslance Šumana.

Jde o 26. hlasování. Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování?

26. hlasování skončilo, ze 128 přítomných bylo 57 pro, 21 proti, 50 se hlasování zdrželo. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Richard Mandelík: Zapomněl jsem na své pozměňovací návrhy. První zní, že v bodě l. 2. se vypouští slova "všechny", dále za slova "příspěvkových organizací" se vkládají slova "kromě těch, které jsou uvedeny v příloze" a dále slova " "s přehledem" se nahrazují slovy "se stručným přehledem".

Předseda PSP Milan Uhde: Faktická poznámka pana poslance Marka Bendy.

Poslanec Marek Benda: Součástí tohoto návrhu by měla být i příloha.

Poslanec Richard Mandelík: Domnívám se, že pokud by tento návrh nebyl přijat, je bezpředmětné hlasovat o příloze. Teprve tehdy, až se rozhodneme vymezit rozsah předkládaného materiálu, pak má smysl vymezovat rozsah přílohy.

Poslanec Marek Benda: Nechci vést při, ale jestliže schválíme tento návrh a neschválíme přílohu, pak to usnesení je nesmyslné.

Poslanec Richard Mandelík: Přečtu návrh přílohy a domnívám se, že jako zpravodaj bych mohl doporučit, aby se hlasovalo najednou.

Řekl jsem, že bude-li přijat návrh č. 1, aby příloha zněla takto: "Ministerstvo hospodářství: učiliště a střediska praktického vyučování, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: školy a školská zařízení, Ministerstvo spravedlnosti: soudy, věznice a Státní zastupitelství, Ministerstvo zdravotnictví: organizace, vykonávající zdravotní péči včetně Stanic záchranné služby, Ministerstvo práce a sociálních věcí: ústavy sociální péče."

Předseda PSP Milan Uhde: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Mandelíka, do kterého, jak jsem pochopil, patří také příloha, jež byla přečtena.

Kdo podporuje tento návrh, ať to dá ve 27. hlasování najevo tím, že stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

27. hlasování skončilo. Ze 129 přítomných bylo 87 pro, 9 proti, 33 se hlasování zdrželo. Návrh byl přijat.

Poslanec Richard Mandelík: Můj druhý návrh zněl: v bodě l. 2. se vypouští část věty za slovy: "o jejich činnosti".

Předseda PSP Milan Uhde: To je další návrh pana poslance Mandelíka. Jde o 28. hlasování. Kdo podporujete tento pozměňovací návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

28. hlasování skončilo. Ze 127 přítomných hlasovalo 92 pro, nikdo proti, 34 se hlasování zdrželo a jeden nehlasoval. Návrh byl přijat.

Poslanec Richard Mandelík: Třetím pozměňovacím návrhem byl návrh v bodě l. 3. se vypouští část věty za slovy: "o státním rozpočtu".

Předseda PSP Milan Uhde: 29. hlasování na této schůzi ukáže, jak se stavíme k tomuto třetímu pozměňovacímu návrhu. Kdo jej podporuje, ať stiskne prosím tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo. Ze 129 poslanců hlasovalo 93 pro, 1 proti, 32 se hlasování zdrželo, 3 nehlasovali. Návrh byl přijat.

Poslanec Richard Mandelík: Pana poslance Kouckého bych nyní vyzval, zda souhlasí s mojí interpretací - navrhl, aby v příloze, kde u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy jsme zatím odhlasovali "školy, školská zařízení", aby to znělo "vysoké školy, školy a školská zařízení".

Předseda PSP Milan Uhde: Jde o pozměňovací návrh pana poslance Jana Kouckého.

30. hlasování na této schůzi. Kdo podporuje tento pozměňovací návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo. Ze 125 přítomných hlasovalo 70 pro, 13 proti, 36 se hlasování zdrželo, 6 nehlasovalo. Návrh byl rovněž přijat.

Poslanec Richard Mandelík: Vážený pane předsedo, hlasovali jsme o všech pozměňujících návrzích a můžeme nyní přistoupit k hlasování o celém usnesení.

Předseda PSP Milan Uhde: Budeme hlasovat o celém usnesení. Kdo souhlasí s předloženým návrhem usnesení včetně přijatých pozměňovacích návrhů, ať to v 31. hlasování vyjádří tak, že stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo. Ze 120 přítomných bylo 95 pro, 4 proti, 19 se hlasování zdrželo, 2 nehlasovali. Návrh usnesení byl přijat.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, skončili jsme povinnosti spojené s programem 22. schůze. Končím ji, děkuji vám za účast a prosím členy organizačního výboru, aby se ihned dostavili ke krátké schůzi.

Děkuji a dobrou noc.

(Schůze skončila v 18.30 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP