Čtvrtek 9. prosince 1993

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Děkuji. Jako poslední je písemně přihlášen pan poslanec Štrait s otázkou na ministra zahraničních věcí.

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, Valné shromáždění OSN už několikrát odsoudilo ekonomickou, obchodní a finanční blokádu proti Kubě jako opatření porušující základní principy Charty OSN. Věci se budou v nejbližší době projednávat znovu. Obracím se na pana ministra zahraničních věcí, doc. Zielence s dotazem, jaké postoje bude zastávat v této věci diplomacie ČR. Činím tak zejména proto, že vzrostl kredit naší diplomacie, zvláště v souvislosti se zvolením ČR nestálým členem Rady bezpečnosti, a její stanovisko nebude nevýznamné.

Děkuji.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí s interpelací? Pan poslanec Wagner.

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu jsme někteří zmínili - podle našeho názoru - velmi podstatnou otázku pro českou ekonomiku, otázku cen minulé práce, otázku cen toho, co vstupuje do ekonomiky přes odpisy. Vláda ve svém programu jednoznačně tvrdí, že součástí transformace je úplná cenová liberalizace. V souvislosti se státním rozpočtem nám na tuto otázku nebylo zodpovězeno věcně, bylo pouze konstatováno, že si přejeme jakousi generální inventarizaci, nebo si přejeme prostě jakési složitosti. My si nepřejeme žádné složitosti, my pouze upozorňujeme na velmi vážný problém, že zhruba jeden bilion sedmset miliard korun hodnoty výrobních fondů výrobních podniků je odepisováno tak, že to nevytváří reprodukční možnosti pro tyto podniky. Z hodnoty, která se odepíše, nelze reprodukovat v rozumných dobách, v některých případech dosahují doby, za které by podnik vytvořil zdroje pro reprodukci odepisovaného majetku, desítky let, pokud se jedná o stroje a zařízení, a pokud se jedná o budovy, i stovky let.

To je situace zcela nenormální a já se neptám tentokrát vlády ČR touto interpelací, co to způsobí, a jaké technické problémy jsou, aby se tento stav odstranil, já se ptám, jakou má vláda koncepci v této otázce, aby odstranila vadu, která je zřejmou vadou transformace, překáží normálnímu ekonomickému životu a zejména zatěžuje podniky potom nadbytečnými daněmi. Kdybychom byli totiž tuto věc řešili, tak bychom měli daleko menší daň z příjmů a nemuseli jsme pouze předvádět, že snížíme bodové zatížení v tomto aspektu, ale mohli jsme jednoznačně vytvořit zdroje podnikům, aby mohly svůj majetek obnovovat. Já se neptám, co to způsobí ve státním rozpočtu, já se ptám pouze na jediné: Není normální ekonomická situace ve sféře odpisů, jak hodlá na tuto záležitost reagovat vláda republiky?

Druhý problém, druhá část interpelace: před nějakou dobou, v době měnové odluky jsme hovořili o tom nebo psalo se o tom, že v zahraničí je značné množství oběživa, které se odhadovalo v desítkách milionů - řádově, někdo tvrdil jen deset, někdo tvrdil jiné cifry. Podobná situace byla při kolkování po první světové válce. Tehdy tuto situaci vyřešila tehdejší vláda a tehdejší ministr financí tak, že za desetinu ceny odkoupila vláda to oběživo, které bylo venku v zahraničí.

Ptám se, jakým způsobem byla tato otázka řešena a jestli vůbec byla řešena. Při této příležitosti - nejsem si zcela jist, jestli je tato otázka na Českou vládu adresná, nebo by měla být adresná na Českou národní banku bych uvítal, kdybychom byli informováni o výsledku celého procesu výměny peněz, protože při každé výměně peněz dochází obvykle k jistým ziskům. Bylo by zajímavé vědět, jaký byl výsledek této zcela neobvyklé a ne časté finanční operace. To je k druhému okruhu problémů.

Poslední, třetí okruh problémů, je velmi jednoduchý. Hovořili jsme o tom zde ve sněmovně při této schůzi mnohokrát. Otázka se vztahuje rovněž k programu vlády republiky i k některým vyjádřením premiéra v této době. Pan premiér se vyjádřil veřejně v tom smyslu, že něco se dostalo omylem nebo nepozorností do vládního prohlášení. Týká se to sociálního a zdravotního pojištění. Jestli oddělení od rozpočtu se tam dostalo omylem či ne, budiž věcí minulosti, ale ať je věcí budoucnosti zodpovězení otázky, kdy a jak a v jakém sledu hodlá tento problém vláda republiky řešit. Děkuji za pozornost

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Děkuji. Přeje si vystoupit pan ministr Dlouhý. Prosím, pane ministře.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych krátce zareagoval na slova pana poslance Krause. Problematika holdingu Aero je složitá a věcně vláda odpoví v odpovídajícím termínu. Není zde vůbec žádný prostor, abych o tom teď hovořil.

Nicméně pan poslanec svoji první interpelaci, své dnešní vystoupení, svá tisková prohlášení a všechny kroky, kterými tuto interpelaci doprovází, prokládá informacemi, které se vážou na různá jednání členů vlády, minulé i současné, bývalé velvyslankyně Spojených států i na některé další skutečnosti. Pan poslanec připustil, aby tisk interpretoval jeho slova, která vedou ke spojení této problematiky s postavením a financováním politické strany, jejíž jsem členem. Pan poslanec v této souvislosti zpochybnil důvěryhodnost některých jednání v zahraničí.

Vzhledem k tomu, že do příštího jednání je pohříchu dlouhá doba a že nechci, aby tyto skutečnosti zůstaly bez odpovědi, musím říci, ve věcech, ve kterých jsem byl osobně zainteresován, ve věcech, o kterých vím - a je to od července 1992 téměř vše, co se Aera týká - chci nahlas konstatovat, že věci, které pan poslanec přímo či nepřímo naznačuje, nejsou pravda, tudíž - česky řečeno jsou lež. Chci, aby to zaznělo zcela jasně. Není žádné spojení s žádnou politickou stranou a s jejím financováním, dopisy nezůstávaly bez odpovědí a je zbytečné to, co pan poslanec dělá, neboť to propojuje věcný problém, který je velký, s politickými konsekvencemi, což je nežádoucí.

Ani já se nechci ptát, jaké jsou úmysly pana poslance, čí zájmy zastává, které subjekty vystupují v privatizaci Aera či některých dceřiných společností jako je např. Motorlet a odkud pochází jejich financování, ale to, co pan poslanec dělá, je zbytečné politické propojení věcného problému, který, přiznávám, není malý, a snahou zbytečně rozjitřit z politického hlediska pozornost. Argumenty, které uvádí, nejsou pravdivé. Děkuji.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Děkuji. Hlásí se ještě pan poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Dámy a pánové, domnívám se, že to je ten pravý důvod, abychom, až na to přijde čas, iniciovali vytvoření vyšetřovací komise, protože jenom ta, pokud se ji podaří vytvořit a její zkoumání bude skutečně objektivní, může skutečně objektivně říci, kdo říká a kdo neříká pravdu, kdo lže a kdo nelže. Děkuji.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Děkuji. Ptám se, zda si ještě někdo přeje vystoupit s interpelací, otázkou či podnětem na členy vlády. Pokud tomu tak není, končím tento bod.

Dámy a pánové, jsem povinen vám oznámit, že organizační výbor se sejde příští týden ve čtvrtek v obvyklou dobu, tj. ve 14 hodin.

Vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, vyčerpali jsme celý schválený pořad 15. schůze Poslanecké sněmovny, poslední v roce 1993.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Je mi velice nepříjemné, že vás musím zdržet, ale dovoluji si vás upozornit na usnesení našeho výboru, podle kterého jsme projednávali zprávu o BIS, z kterého vyplývá povinnost vrátit tajnou zprávu dnes do příslušné tajné spisovny. Prosím, učiňte to tak. Pokud ji tady někdo nemá, ať to učiní v nejbližší době.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Děkuji. Ještě se hlásí pan poslanec Hrdý.

Poslanec Karel Hrdý: Vzhledem k tomu, že se scházíme s největší pravděpodobností v této sestavě i s vládou v letošním roce naposled, dovoluji si jménem klubu sociální demokracie vládě, všem poslancům, všemu aparátu sněmovny popřát příjemné Vánoce a šťastný a příjemný nový rok. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte i mně, abych vám všem poděkoval za práci vykonanou v tomto roce a popřál vám i vašim nejbližším klidné a spokojeně prožití svátků vánočních a do nového roku 1994 hodně štěstí, pevné zdraví a dobrou pohodu. Také jménem nás všech bych rád popřál hezké prožití Vánoc vládě České republiky a hodně zdraví a optimismu v novém roce 1994. Loučím se s vámi a přeji vám dobrou noc.

(Schůze ukončena v 19.08 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP