Pátek 9. července 1993

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo se dále hlásí do rozprav? Nikdo. Rozpravu končím a žádám společného zpravodaje, aby přistoupil k řečništi.

Poslanec Ladislav Blažek: Vážený pane předsedající, při projednávání vzniklo 11 pozměňovacích návrhů.

První vystoupil pan kolega Kozák, který navrhuje v § 3 doplnit další odstavec, a sice: "České dráhy jsou oprávněny zřizovat a využívat bez povolení železniční komunikační síť a železniční a telekomunikační zařízení."

Po dohodě s navrhovatelem doporučuji ke schválení.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

Poslanec Ladislav Blažek: Dále pan kolega Kozák do § 4b) navrhuje doplnit nový odst. 2 a další přečíslovat.

Odstavec má toto znění: "Za členy správní rady Českých drah vláda jmenuje odborníky z oblasti dopravy, financí, hospodářství, práva a privatizace."

Tento návrh nemohu doporučit z toho důvodu, že příliš taxativně vymezuje vládě tuto kategorizaci, protože i z obecného hlediska tam například nemusí být odborník z hlediska práva a vláda by byla nucena k něčemu, co by nechtěla dělat.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 19.

Kdo je proti? 44.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Ladislav Blažek: K obsahu § 4 l) doporučuji stanovit lhůtu, do jejíhož uplynutí bude jmenována správní rada. Doplněk byl do 2 měsíců od účinnosti zákona. Tento návrh doporučuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 79.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Ladislav Blažek: Pan kolega Exner navrhl včlenit do § 4d) odst. e) právo hospodaření, pokud nepřenese tato práva v omezeném rozsahu na jiný orgán. Nedoporučuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 22.

Kdo je proti? 44.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Ladislav Blažek: Další pozměňovací návrh je pana kolegy Grosse, kde navrhuje v § 3 odst. 2 nový text: "Provozem celostátních drah pro účely tohoto zákona se rozumí soubor všech činností, které zabezpečují přepravu osob a věcí na železniční dopravní cestě celostátních drah."

Tento návrh nedoporučuji, protože je to popis činnosti, nikoliv popis provozu.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku? 6.

Kdo je proti? 39.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Ladislav Blažek: Další návrh se týká § 4. Jde o nový text.

"Železniční dopravní cestou se pro účely tohoto zákona rozumí část celostátních drah určená k provozu železničních kolejových vozidel a železničních zařízení nutných k zabezpečení pohybu železničních kolejových vozidel a zajištění bezpečnosti železničního provozu."

Nedoporučuji, protože by to narušilo dělení na dvě divize.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku? 8.

Kdo je proti? 46.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Ladislav Blažek: Další pozměňovací návrh je k § 4b) odst. 1. Jde o nový text: "Správní radu tvoří 13 členů navrhovaných, jmenovaných a odvolávaných vládou."

Nedoporučuji, protože vláda, pokud nebude souhlasit s návrhem ministra dopravy tak, jak je v původním znění, návrh neschválí.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku? 15.

Kdo je proti? 49.

Ani tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Ladislav Blažek: Paragraf 4e) odst. 2: "Generální ředitel rozhoduje o všech záležitostech Českých drah, pokud nejsou tímto zákonem vyhrazeny do působnosti správní rady nebo Ministerstva dopravy." Tento návrh doporučuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 92.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Ladislav Blažek: Paragraf 4 j) odst. 1 nový text: "České dráhy umožní na základě smlouvy užívání železniční dopravní cesty pro přepravu osob a věcí jiným osobám oprávněným podnikat ve veřejné železniční dopravě při splnění podmínek stanovených právními předpisy pro provozování celostátních drah."

Nedoporučuji z toho důvodu, že tam popisuje vlastně jiným způsobem činnost. Vyplývá to z toho, co byl první pozměňující návrh.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 12.

Kdo je proti? 37.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Ladislav Blažek: Pak je pozměňující návrh, který jsem podal já. Paragraf 4 a) - doplnit před závorku "a generální inspektor Českých drah" a před konec závorky "generální inspektor". Vypustí se obě "a" v druhém a třetím řádku a doplní se čárky na konci první a druhé řádky.

Paragraf 4 h) odst. 1 - vypustit slovo "nezávislý", odst. 2 doplnit "generálního ředitele" na konec věty.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto pozměňujícím návrhem, ať zvedne ruku. 91.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl schválen.

Poslanec Ladislav Blažek: Pane předsedo, pane předsedající, tím jsme vyčerpali všechny pozměňující návrhy a můžeme hlasovat o návrhu jako celku.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 9/1993 Sb., o Českých drahách, podle sněmovního tisku 419, ve znění společné zprávy výborů, podle sněmovního tisku 448 a schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 81.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že jsme schválili tento vládní návrh.

Děkuji panu ministrovi, děkuji společnému zpravodaji. (Potlesk.)

Dovolte mi dvě organizační připomínky. Zbývá nám projednat body 27, 29, 33, 34, 35, 36, 39, 40 a 41 s tím, že ministr financí prosí Poslaneckou sněmovnu Parlamentu, aby bod 39 byl zařazen za bod 29.

Druhou záležitostí je, že vám děkuji za účast a přeji dobrou noc. Zítra se sejdeme v 9.00 hodin.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP