Středa 2. prosince 1992

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Pan poslanec Hošek chce naznačit, že odmítá argumenty poslance Voleníka. Poslanec Voleník již k tomu nechce dále hovořit.

Rozprava byla ukončena. V této věci však nemůžeme hlasovat, neboť Sněmovna národů ve slovenské části není usnášeníschopna. Je mi velmi líto, že poslanci HZDS až na čestné výjimky opustili jednání Federálního shromáždění.

S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Pokud jde o skončení pracovního poměru z titulu ústavního zákona, který jsme před chvílí projednávali, pokud dojde k návaznosti od 1. ledna, tak tam se finguje, jako kdyby pracovní poměr nekončil, tam zkušební lhůta nepřipadá v úvahu. Ale jiná situace je, když pracovník ukončí pracovní poměr, nepřejde v rámci postupu podle ústavního zákona nebo v rámci ustanovení, podle článku 2, ale naváže nový pracovní poměr v průběhu ledna roku 1993. Tak to je jiná situace.

poslanec Voleník

A tam tato služební lhůta může být sjednána, ale také nemusí.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Už bychom nemuseli vést polemiku v této věci. Poslanec Dostál se však hlásí. Dávám mu prostor pro faktickou poznámku.

Poslanec SN P. Dostál: To není polemika, ale ujasňování si věcí, protože navrhovatel říká něco jiného než pan poslanec Voleník. Prosím, aby bylo v této věci pregnatně vysvětleno, abych mohl o těchto otázkách hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: S faktickou poznámkou se hlásí pan místopředseda Čič.

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Vláda pripravila návrh dohody medzi ČSFR, Českou republikou a Slovenskou republikou a okrem iného tam vláda predpokladá nasledujúce: Pokiaľ bývalý pracovník organizácie v pôsobnosti ČSFR bezprostredne uzavrie pracovný pomer s organizáciou v pôsobnosti ČR alebo SR, bude tento pracovný pomer uzatvorený na dobu neurčitú a bez skúšobnej doby. Tento postup neplatí v prípade, pokiaľ pracovník dohodnutie týchto náležitostí bude požadovať sám. Teda tu sa predpokladá kontinuita tohto pracovného pomeru bez tejto skúšobnej doby. To len na vysvetlenie.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: To vyvolalo další poznámku poslance Lenského.

Poslanec SN I. Lenský: Som veľmi rád, že pán podpredseda vlády toto povedal, len mal povedať, že ide o postup podľa článku 2 písmeno d) posledná veta a pokiaľ ide o zrušenie pracovného pomeru a vyplatenie odstupného, tam to vôbec nepripadá do úvahy, čiže na to sa zákon o odstupnom vôbec nevzťahuje.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Nemůžeme hlasovat, protože nejsme usnášeníschopni, i když bych rád slyšel vyjádření z klubu HZDS. Trochu mě mrzí, že někteří poslanci přecházejí po chodbě a nevstupují do sálu přes mé ustavičné vyzvánění.

Poprosím nyní paní zpravodajkyni Hrubou, aby uvedla první pozměňovací návrh, to je návrh pana poslance Voleníka.

Společná zpravodajka výborů SL D. Hrubá: Dovolím si přečíst ještě jednou pozměňovací návrh poslance Voleníka, který navrhuje v posledním odstavci třetího článku změnit za středníkem text následovně:

"Státním orgánem České republiky a státním orgánem Slovenské republiky se pro účely tohoto zákona rozumí s těmito státními orgány ČSFR srovnatelné státní orgány České republiky a státní orgány Slovenské republiky."

Za Sněmovnu lidu doporučuji přijetí.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Slovo má poslanec Hošek jako zpravodaj Sněmovny národů.

Společný zpravodaj výborů SN S. Hošek: Už jsem zde řekl poslanci Voleníkovi, že vzhledem k tomu, že se nejedná o vztah k vlastnímu výkonu práce, ale jen o vztah k organizaci, nedoporučuji přijetí této změny.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Slovo má navrhovatel poslanec Ivan Pištora.

Poslanec SL I. Pištora: Přikláním se ke stanovisku zpravodajky paní Hrubé a doporučuji tuto změnu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Máme tu rozporné stanovisko. Stanovisko zpravodaje Sněmovny národů je jiné než zpravodajky Sněmovny lidu a navrhovatele. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Vidím.

Poslanec SL J. Vidím: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl procedurální návrh, abychom hlasováním rozhodli o ukončení 6. společné schůze a zároveň abychom v tomto usnesení uložili skutečnost, aby dva body, které jsme ještě neprobrali v programu této společné schůze, byly na programu 7. společné schůze jako bod 1 a bod 2.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pokud tomu rozumím správně, navrhujete, že bychom měli dnes ukončit jednání 6. společné schůze s tím, že máme dva neukončené body, o nichž bychom hlasovali při 7. společné schůzi, to je 15. prosince. Chápu to jako procedurální návrh. A myslím si, že bychom o něm měli bez rozpravy hlasovat.

Stačí nám k tomu prostá většina, přesto musíme nechat o návrhu kolegy Vidíma hlasovat. Nevidím žádné technické poznámky, budeme hlasovat.

Ptám se, dámy a pánové, kdo je pro návrh, který přednesl kolega Vidím, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 16.26

(SN 45, SL 54)

Kdo je proti? (SN 10, SL 11)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 25, SL 21)

Z osmdesáti osmi přítomných poslanců ve Sněmovně národů bylo čtyřicet pět pro, deset proti, dvacet pět se zdrželo, osm poslanců ignorovalo hlasování.

Z osmdesáti osmi přítomných poslanců ve Sněmovně lidu bylo padesát čtyři pro, jedenáct proti, dvacet jedna se zdrželo a dva poslanci hlasování ignorovali.

Tento návrh byl přijat a tím byla 6. společná schůze ukončena.

Mám tu ještě dvě oznámení, která považuji za důležitá. Výbory ústavně-právní se sejdou v místnosti 274 ihned po ukončení této společné schůze. Na programu bude protokol mezinárodní organizace práce. Odůvodní místopředseda vlády dr. Macek.

Prosím členy předsednictva FS, nechť se pokud možno ihned dostaví sem ke tribuně ohledně konání 11. schůze předsednictva FS s cílem vyhlásit přijaté zákony.

Schůze skončila: 16.27 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP