Čtvrtek 26. listopadu 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Súhlasí to takto aj v češtine. Je to jasné. S touto úpravou hlasujeme o § 56 tak, ako ho navrhuje zmeniť kolega Jurečka.

Kto je za návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.11

(SN-ČR 41, SN-SR 45, SL 99)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0)

Zdržal sa hlasovania?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 1)

Jeden zo Snemovne ľudu (jeden, traja, jeden nehlasovali). Návrh Federálne zhromaždenie akceptovalo a schválilo.

Ďalší návrh. Úprava príloh.

Společný zpravodaj výborů SN P. Mercell: V prílohe 1, v položke 841869991 uviesť správne "ostatné tepelné čerpadlá". Za svoju osobu tento návrh odporúčam. Vo výboroch síce nebol odporučený, ale vo výboroch nám navrhovateľ tvrdil, že takáto položka ani neexistuje. My sme ju našli v colnom sadzobníku. Skutočne existuje. Nemôžem povedať, aké by bolo hlasovanie, ale odporúčam ho.

Společný zpravodaj výborů SL A. Anderko: Konzultoval som tieto záležitosti s navrhovateľom. Navrhovateľ sa s týmto návrhom pána poslanca

Bernáška nestotožňuje. Práve naopak, stotožňuje sa so znením tejto oblasti pána poslanca Jurečku. Ja túto časť - alebo doplňovací návrh, alebo doplnenie prílohy - neodporúčam. Opakujem ešte raz, neodporúča to ani navrhovateľ.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Faktická poznámka, pán kolega Bernášek.

Poslanec SN J. Bernášek: Chtěl bych nám všem ušetřit trochu času. Konzultoval jsem s kolegy výboru pro životní prostředí. Stahuji návrhy pod body 2 až 5. Bod 6, jak jsme se tady dozvěděli, byl už opraven, takže je bezpředmětný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže 2 až 5 sťahujete; 2, 3, 4, 5 aj 6. Sťahujete aj ten bod 6, pán kolega? Áno.

Hlasujeme teda len o bode 1. Budeme hlasovať len o doplnení prílohy 1, o ostatné tepelné čerpadlá.

Pán poslanec Bernášek zrejme nie je spokojný s tým, ako to intrerpretujem. Prosím.

Poslanec SN J. Bernášek: Pane předsedající, bohužel, nemohu souhlasit se slovem "doplnění". Tak, jak je to tam napsáno v příloze, je napsáno špatně. Ten kód neodpovídá názvu. Z jednoho řádku je tam kód, z druhého je tam ten význam, ten text.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Potom, prosím, aký je dôvod k nejakému neodporučeniu? Zdá sa mi, akoby to malo charakter legislatívno-technický.

Společný zpravodaj výborů SN P. Mercell: Áno. Pre mňa to má význam legislatívno-technický, preto som to tiež odporučil.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega Anderko, pre vás to má aký význam? (Smích, rozruch v sále.) Prosím o chvíľu strpenia v záujme toho, aby sme vedeli presne, o čom hlasujeme. Prosím, aby ste neodchádzali.

Společný zpravodaj výborů SL A. Anderko: Je tu určitá nevyjasnenosť. Navrhovateľ tvrdí, že to zatiaľ nemôže odporučiť. Preto sa k tomu ani ja nemôžem vyjadriť kladne. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Znamená to, že si to išiel pán minister overiť.)

Společný zpravodaj výborů SN P. Mercell: Vychádzam z faktu, že tieto ostatné tepelné čerpadlá, presne túto položku 841869991, odporučil výbor pre životné prostredie. Keď sme to preberali v našom garančnom výbore, navrhovateľ nám tvrdil, že takáto položka v colnom sadzobníku ani neexistuje. Preverili sme si to. Pán kolega Bernášek zistil, že takáto položka existuje a vzťahuje sa na ostatné tepelné čepadlá. Presne tak, ako to výbor pre životné prostredie odporučil.

Z tohto dôvodu to tiež odporúčam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Odporúčam, aby sme počkali na vyjadrenie ministra Klaka, ktorý príde o chvíľu. (Zatiaľ môžeme prejsť k ďalšiemu návrhu a to je návrh pána poslanca Jurečku.) Ešte, prosím.

Společný zpravodaj výborů SL A. Anderko: Tak, na svojom stanovisku navrhovateľ trvá. Neodporúča. Ja tiež neodporúčam predchádzajúci návrh, ktorý bol predložený.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán minister, mohli by ste, prosím, stručne vysvetliť, prečo neodporúčate, aby toto bolo prijaté? Pán poslanec Bernášek vlastne hovorí, že to tam je, len názov nezodpovedá číslu.

Ministr financí ČSFR J. Klak: Máme tady naše klasifikátory, kteří sedí vedle. Ti tvrdí, že ta položka je v pořádku, že název číslu odpovídá. Mají platný celní sazebník.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Zatiaľ to chvíľu necháme. Prikročíme k návrhu poslanca Jurečku na strane 5. Pán kolega Jurečka.

Poslanec SL J. Jurečka: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych svůj návrh v příloze 1 rozdělil na dvě části. Jedna část - položka 2 104 - přípravky pro polévky nebo bujóny atd. Tuto část bych si dovolil ponechat. Další čtyři položky stahuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je to návrh doplniť do prílohy číslo 1 položku 2 104, ako to máte uvedené na strane 5. Aký máte názor, páni spravodajcovia?

Společný zpravodaj výborů SL A. Anderko: Navrhovateľ s tým súhlasí, spravodajca odporúča.

Společný zpravodaj výborů SN P. Mercell: Navrhovateľ s tým súhlasí, ale vo výboroch to nebolo prerokované, preto neodporúčame.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Jurečku, ako je uvedený na strane 5 s odporúčaním jedného spravodajcu a ministra Klaka.

Společný zpravodaj výborů SL A. Anderko: Moje odporúčanie berte ako moje osobné, nechávam na uváženie snemovniam.

Společný zpravodaj výborů SN P. Marcel: Moje odporúčanie berte ako moje osobné. Pretože to nebolo prerokovávané vo výboroch, nechávam na uváženie snemovniam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme.

Kto je za takéto doplnenie prílohy č. 1 uvedeného zákona, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.21

(SN-ČR 37, SN-SR 32, SL 73)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 1, SL 2)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 4, SN-SR 12, SL 21)

Konštatujem, že Federálne zhromaždenie neprijalo túto úpravu, pretože nebola schválená Snemovňou národov.

Vrátime sa na stranu 4, k návrhu pána kolegu Bernáška. Pán kolega, presvedčil vás prítomný odborník z ministerstva, že nemáte pravdu?

Poslanec SN J. Bernášek: I když jsem viděl celní sazebník tento týden poprvé, naučil jsem se v něm hledat lépe, než pracovníci ministerstva.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Bernášek trvá na svojom návrhu. O slovo sa hlási poslanec Čejka.

Poslanec SL J Čejka: Dovolím si oslovit pana ministra Klaka. Pane ministře, tento návrh jsme probírali na výboru pro životní prostředí. Právě speciálně u této položky jsem se dohadoval s pánem, který listuje celním sazebníkem - panem Kalinou - a nedohodli jsme se, dokonce jsme si nerozuměli, co se týká čísel. Jsem rád, že se to na dnešní schůzi vyjasnilo.

Ministr financí ČSFR J. Klak: Klasifikaci v této chvíli posuzovat nemohu, máme odborníky, musím se spolehnout na jejich dobrozdání.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán Kalina opustí snemovňu v tejto chvíli.

Společný zpravodaj výborů SL A. Anderko: Vzhľadom na to, že je to preukázateľne chyba v uvedenej položke, som za to, aby sa opravila, a preto tento návrh neodporúčam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je tu odporúčanie oboch snemovní. Ešte sa chce vyjadriť poslanec Peřich.

Poslanec SN V. Peřich: Omlouvám se, že do toho vnáším trochu jiný pohled, ale doporučuji, aby se návrh změnil v tom smyslu, že je třeba uvést název a číslo položky do souladu s klasifikací, za kterou má gesci někdo úplně jiný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nikto nemôže takéto zmeny v návrhu robiť. Hlasujeme za návrh pána poslanca Bernáška, že toto je správne. Ani konzultácia s odborníkmi z ministerstva nás nepresvedčila, že nemá pravda. Obaja spravodajcovia návrh odporúčajú. Budeme o ňom hlasovať.

Kto je za prijatie tohto návrhu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.25

(SN-ČR 40, SN-SR 41, SL 84)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 3, SN-SR 4, SL 11)

Traja poslanci v Snemovni národov a traja poslanci v Snemovni ľudu nehlasovali. Aj tento návrh bol Federálnym zhromaždením schválený.

Společný zpravodaj výborů SL A. Anderko: Vážení kolegovia! Všetky písomné návrhy sú vyčerpané. Teraz by sme mali hlasovať o celom návrhu novely zákona.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ešte sa hlási s faktickou pripomienkou poslanec Mikloško.

Poslanec SL J. Mikloško: Upozorňujem ešte na chybu v texte. Pozmeňovací návrh na strane 3 má mať označenie "odbor č. 61", vôbec nie "osor".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: O tom nebudeme hlasovať. Teraz sa hlási o slovo poslanec Čejka.

Poslanec SL J. Čejka: Vážený pane předsedající, jsem rád, že zvítězil zdravý rozum a podařilo se dostat do přílohy č. 1 aspoň tepelná čerpadla. Ale trochu mě překvapil způsob, jak jsme celý komplex problémů tepelných čerpadel a solární energie odložili tím, že pan poslanec Jurečka svůj návrh na ostatní solární zařízení stáhl.

Chtěl jsem ulehčit práci v tom, že jsem tento pozměňovací návrh už nepředkládal, když ho předkládal on. Pokládal bych se za hlupáka. Tento způsob práce a přístupu k celému komplexu mě poněkud překvapuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To je závažná pripomienka, pretože pán poslanec Čejka upozorňuje na to, že on sa stotožnil s pozmeňovacím návrhom, ktorý bol podaný a keď tento návrh bol stiahnutý, už vlastne nemali možnosť opäť návrh zaradiť. Cíti sa zaskočený a pokiaľ je to určitá taktika, nie je to v poriadku. Ale to sú dohady. Faktický stav je taký, aký je.

Budeme schvaľovať novelu zákona, ktorú predložila vláda, č. 222/1992 Zb., tlač 146, v znení uznesenia č. 175 a prijatých pozmeňovacích a doplňujúcich návrhov.

Kto súhlasí s takto upraveným znením tlače 175 po prijatých pozmeňovacích a doplňujúcich návrhoch, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.29

(SN-ČR 39, SN-SR 39, SL 84)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 5, SN-SR 8, SL 15)

Jeden z českej časti Snemovne národov a jeden zo slovenskej časti Snemovne národov nehlasovali.

Poslanci obidvoch snemovní zákon schválili. Po súhlasnom uznesení obidvoch snemovní môžem konštatovať, že Federálne zhromaždenie ČSFR schválilo zákon, ktorým sa mení a doplňuje zákon č. 222/1992 Zb., o dani z pridanej hodnoty.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 102, SL č. 132, SN č. 137)

Ďakujem ministrovi Klakovi a obom spravodajcom za prácu na tejto novele vládneho návrhu zákona.

Dovoľte mi, aby som vás ešte upozornil na tlač 177 A, podľa ktorej by sme mali pokračovať - teraz popoludní vo výboroch a zajtra na spoločnej schôdzi, ktorá začne o deviatej hodine. Ako prvý by sme prerokovali návrh zákona o zrušení federálneho fondu trhovej regulácie. Je to na požiadanie ministra Kubečku a vyhovuje to tiež ministrovi Klakovi, ktorí sú navrhovateľmi bodov, ktoré máme zajtra prerokovať. Presunieme si teda bod 9 namiesto bodu 7, bod 7 bude bodom 8 a bod 8 bude bodom 9.

S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Daniel.

Poslanec SL A. Daniel: Mám poznámku k zajtrajšiemu programu v tom zmysle, aby bod 7 bol presunutý na utorok z toho dôvodu, že z Českej národnej rady budú materiály až budúci týždeň, teda aby sme mohli zosúladiť tento dôležitý zákon. Vyjadrenie bude teda až na budúci týždeň.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pokiaľ viem, tak Česká národná rada prerokovávala tento zákon minulý týždeň. Nemôžete to získať teraz?

Poslanec SL A. Daniel: Bol som tak informovaný, že z týchto dôvodov je nutné, aby sme to posunuli na budúci týždeň. Ako výbor to prerokujeme dnes po obede.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pýtam sa, že keď to pred týždňom prerokovávala Česká národná rada, či by nebolo možné toto stanovisko získať sem do Federálneho zhromaždenia. Zdá sa mi to skoro neuveriteľné.

Hlási sa pán poslanec Jičínský.

Poslanec SN Z. Jičínský: Vážení kolegové, nechci zdržovat, ale hlásím se k předmětu, který se zde dopoledne chvilku diskutoval v rámci procedurální otázky.

Jde o bod 10, volba prezidenta ČSFR. Mám za to a hovořil jsem o tom s kolegou Mečlem, že jestliže jsme přijali zákon o zániku ČSFR a byť tento zákon nebyl ještě publikován, má nicméně právní důsledky v tom smyslu, že Federální shromáždění, podle mého soudu, nemůže dělat něco, co je s tímto zákonem v rozporu. Z tohoto hlediska mám za to, že skutečně již není důvod, abychom se volbou prezidenta ČSFR dále zabývali, protože jsme přijali zákon, kterým jsme se rozhodli existenci ČSFR ukončit. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosil by som, keby tento návrh pána poslanca Jičínského posúdili ústavno-právne výbory, vyjadrili svoje kolektívne stanovisko a oznámili nám to zajtra. Žiadam teda z pozície predsedajúceho oboch predsedov výborov ústavno-právnych, aby na odpoludňajšom zasadnutí tento námet kolegu Jičínského posúdili a zajtra vyjadrili záväzné stanovisko, aby sme mohli prípadne revokovať naše uznesenie.

Ďalej sa hlási pán poslanec Peřich.

Poslanec SN V. Peřich: Ještě k návrhu, abychom zítra neprojednávali zákon o obchodovatelných cenných papírech, ale abychom to přesunuli na úterý. Včera bylo intenzívní vyjednávání mezi Federálním shromážděním a Českou národní radou ohledně zákonů, protože šlo o to, jak se celá otázka vyřeší. Byli jsme ujištěni, že kurýrem nebo faxem budou příslušná stanoviska dodána. Podle mého názoru by nemělo být takovým problémem jednat ve výboru se znalostí stanoviska České národní rady tak, abychom pořad zbytečně nepřesouvali na příští týden.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Môj názor je rovnaký. Prosím, keby sa príslušný finančný a rozpočtový výbor podľa toho zariadil.

Chcel by som vás ešte informovať, že zasadnutie Komisie pre ľudské práva a humanitárne otázky sa odkladá. Výbor pre životné prostredie bude rokovať v miestnosti X tridsať minút po skončení dnešnej schôdze.

Súčasne vás chcem informovať o tom, že prišli individuálne žiadosti o zmenu hlasovania. Stanovisko k tomu predložíme zajtra po prerokovaní s predsedami snemovní. Aby ste vedeli, o čom je reč - sedemnásť poslancov, ktorí sa zdržali hlasovania, žiada o zmenu tohto údaja na "proti", dvadsiati poslanci, ktorí sú zachytení, že ignorovali hlasovanie, žiadajú, aby boli zaradení do kolonky "proti" a jeden poslanec, ktorý nehlasoval, aby bol zaradený do kolonky "zdržal sa". To, ako budeme túto vec riešiť, si vám dovolíme po prerokovaní s predsedom Federálneho zhromaždenia a predsedami snemovní navrhnúť zajtra. Tento zoznam je vyjadrením toho, že sa na tejto veci pracuje a že sme na to nezabudli.

Hospodársky výbor sa stretne v miestnosti 209 o pätnástej hodine. Klub HZDS, pani predsedkyňa Bellušová zvoláva klub HZDS do miestnosti č. 274, a to ihneď po prerušení spoločnej schôdze. O 14, 45 hodine sa stretnú výbory finančné a rozpočtové v Snemovni národov.

Ďakujem vám. Prajem vám príjemný večer a prerušujem rokovanie dozajtra do deviatej hodiny.

Schůze přerušena: 14.37 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP