Středa 18. listopadu 1992

Poslanec SN L. Orosz: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, milí hostia! Vo svojom vystúpení budem tlmočiť stanovisko klubu SDĽ k návrhu ústavného zákona o zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.

V úvode mi dovoľte upozorniť na dve pozitívne skutočnosti, súvisejúce s prerokovávaním tohto ústavného zákona. Po prvé: poslanecký klub SDĽ oceňuje skutočnosť, že ústavný zákon o delení majetku ČSFR bol vo Federálnom zhromaždení prerokovaný a schválený pred prerokovaním ústavného zákona o zániku federácie. Tento fakt považujeme za prijatie našej požiadavky, formulovanej na 3. spoločnej schôdzi Snemovne ľudu a Snemovne národov začiatkom septembra t.r.

Poslanecký klub SDĽ oceňuje tiež skutonosť,že vládna koalícia po neschválení návrhu ústavného zákona o spôsoboch zániku federácie vo Federálnom zhromaždení nesiahla jednoznačne k iniciovaniu neústavného rozpadu zániku federácie, ale pokúša sa aj prostredníctvom tohto návrhu zachovať aspoň ústavné dekórum pre proces zániku tohto štátu, ktorý naštartovala po parlamentných voľbách v tomto roku.

Bohužiaľ, s koncepciou chápania ústavnosti, prevtelenou do návrhu ústavného zákona, ktorý bol predložený federálnou vládou, je len ťažko možné súhlasiť. Veľmi zjednodušene sa pôvodný, vládou predložený návrh opiera o premisu, že ústavné je všetko, čo schváli zákonodarný zbor. K takému chápaniu ústavnosti sme vyjadrili svoje pripomienky pri rokovaní výborov. V čom spočívali?

V prvom rade sme nemohli považovať za ústavné rozhodnúť o zániku ČSFR len na základe ústavného zákona Federálneho zhromaždenia. Také rozhodnutie Federálneho zhromaždenia by okrem iného bolo v priamom rozpore s dikciou preambuly a s ustanovením čl. 1 ústavného zákona o československej federácii, v zmysle ktorých československá federácia existuje z vôle suverénnych národov Čechov a Slovákov, žijúcich v národných republikách a len z ich vôle môže zaniknúť.

Pritom je evidentné, že ústavný zákon o československej federácii vychádza z originality suverenity republík. Ak sú v zmysle článku 102 tohto ústavného zákona Česká národná rada a Národná rada Slovenskej republiky najvyššími orgánmi štátnej moci národných republík a predstaviteľmi národnej zvrchovanosti a svojbytnosti českého a slovenského národa, tak sme považovali za nemožné rozhodnúť o zániku tohto štátu z úrovne Federálneho zhromaždenia bez kvalifikovaného vyjadrenia národných rád.

V tejto súvislosti sme pri rokovaní ústavno-právnych výborov podporili požiadavku, aby sa národné rady pripojili k iniciatívnemu návrhu federálnej vlády a predložili tento ústavný zákon na prerokovanie Federálnemu zhromaždeniu formou spoločnej zákonodarnej iniciatívy. Na tejto požiadavke sa potom v zásade zjednotili všetky poslanecké kluby vo Federálnom zhromaždení.

Nechcem sa obšírnejšie zmieňovať o reakcii, ktorú táto požiadavka vyvolala v národných radách. Všetci o tom dobre vieme. Licitácia, ktorá sa okolo tohto problému rozvinula, bola viac ako nedôstojná. Bohužiaľ, zo strany vedúcich predstaviteľov národných rád nebol celkom pochopený ani politicko-právny význam tejto požiadavky. Jej úplné prijatie by totiž zvyšovalo legitimitu rozhodnutia o zániku federácie pred medzinárodným spoločenstvom.

Výsledok je nám všetkým známy. Národné rady síce návrh ústavného zákona o zániku federácie prerokovali na svojich plenárnych zasadaniach, ale ich konečné rozhodnutie sa neopiera o využitie ústavného inštitútu zákonodarnej iniciatívy. Boli nám zaslané len uznesenia národných rád, v ktorých sa Federálnemu zhromaždeniu len čosi odporúča. O právnej relevancii takých uznesení netreba na tejto pôde mnoho hovoriť.

Nemôžeme si nepovšimnúť, vážení kolegovia a kolegyne, ani výsledky hlasovania v národných radách o tomto uznesení. Ako je známe, v Národnej rade Slovenskej republiky podporilo návrh tohto uznesenia sedemdesiattri poslancov z celkového počtu sto päťdesiat poslancov, pričom päťdesiatšesť poslancov bolo proti, respektíve zdržalo sa hlasovania k tomuto uzneseniu. V Českej národnej rade podporilo tento návrh sto šesť z celkového počtu dvesto poslancov, pričom sa zdržalo

- respektíve bolo proti tomuto návrhu

- sedemdesiatdeväť poslancov.

V tejto súvislosti je namieste položiť otázku, či existuje v národných republikách, reprezentovaných národnými radami, skutočná jednoznačná a kvalifikovaná vôľa rozdeliť tento štát. Štát, ktorý je v zmysle článku 1 svojho základného zákona demokratickým a právnym štátom, štátom, v ktorom by sa mala rešpektovať aj kvalifikovaná vôľa menšín.

Na túto otázku si dnes zrejme hľadá odpoveď dnes každý občan tohto štátu. Je všeobecne známe, že Strana demokratickej ľavice považovala a považuje za žiadúce dať možnosť všetkým občanom tohto štátu vyjadriť sa k tejto otázke kvalifikovane, a to prostredníctvom referenda.

V tejto súvislosti sme boli spoluiniciátormi návrhu novely ústavného zákona č. 327/91 o referende, ktorá mala uľahčiť vypísanie referenda o zániku tohto štátu. Ako je známe, poslanci vládnej koalície tento návrh zablokovali už vo výboroch Federálneho zhromaždenia.

Netajili sme sa nikdy s tým, že rozhodnutie o zániku federácie na základe výsledkov referenda považujeme za plne legitímne a najdemokratiskejšie rozhodnutie. Nemáme dôvod tento názor meniť. V situácii, ktorá sa vyvinula, je už síce ťažko možné uvažovať o vyhlásení referenda na základe novelizácie ústavného zákona č. 327, ale trváme aspoň na tom, aby sa vyhlásilo referendum v zmysle pozmeňovacieho návrhu, ktorý predložil poslanec Fišera, t. j. referendum ratifikačné. Domnievame sa, že aj potvrdenie rozhodnutia Federálneho zhromaždenia o zániku federácie ratifikačným referendom by zabezpečilo legitimitu zániku tohto štátu a bolo by akceptovateľné medzinárodným spoločenstvom.

Som splnomocnený konštatovať v mene poslaneckého klubu SDĽ vo Federálnom zhromaždení, opierajúc sa pritom o stanovisko Ústredného výkonného výboru SDĽ i o postup poslaneckého klubu SDĽ v Národnej rade Slovenskej republiky, že poslanci SDĽ viažu súhlas s návrhom ústavného zákona o zániku ČSFR na schválenie pozmeňovacieho návrhu, ktorý predložil poslanec Fišera.

Z hľadiska ústavnosti je v prerokovávanom návrhu podľa nášho názoru pochybný aj dátum zániku federácie, t. j. 31. december 1992. Je všeobecne známe, že ide o termín, určený voluntaristicky víťaznými politickými stranami a teraz vehementne presadzovaný do ústavného zákona, čím by, samozrejme, nadobudol právnu relevanciu. Je zrejmé, že rešpektovanie požiadavky ústavnosti rozhodnutia o zániku federácie vyžaduje okrem iného do dňa zániku schváliť vo Federálnom zhromaždení ešte celý rad legislatívnych aktov a zároveň vytvoriť potrebné materiálno-technické, organizačné a personálne podmienky na ich realizáciu.

Je otázkou, či je to možné vykonať za 43 dní, ktoré do magického termínu, t. j. 31. decembra, ešte zostávajú. Vzniká teda otázka, ako je možné spájať princíp ústavnosti k zániku tohto štátu s termínom 31. 12. Túto otázku si je potrebné položiť bez ohľadu na to, že je racionálna úvaha, že ak tento štát má zaniknúť, tak by mal zaniknúť k okrúhlemu kalendárnemu termínu.

Za žiadúce považujem zmieniť sa o ďalšej skutočnosti. Návrh ústavného zákona o zániku federácie bol na základe rokovania ústavno-právnych výborov v zmysle tlače 168 doplnený o nové články 4, 5 a 6. Tieto články riešia problém transformácie zákonodarnej moci, prechod právomoci federálnej vlády, Ústavného súdu a Najvyššieho súdu federácie. Z vecného hľadiska je iste potrebné tento problém riešiť. Nepovažujeme ale za nevyhnutné, aby tieto otázky boli nutne premietnuté práve do obsahu tohto ústavného zákona.

Záverom mi dovoľte poukázať ešte na jeden závažný problém. Vládnuce politické sily sa za účinnej pomoci niektorých masovokomunikačných prostriedkov snažia vnútiť našej verejnosti myšlienku, že poslanci, ktorí nepodporia tento ústavný zákon, budú vinníkmi za neústavný, chaotický a živelný rozpad tohto štátu. Chcem upozorniť v mene nášho klubu na veľkú demagógiu tohto snaženia. Jeho priehľadnosť je veľmi evidentná. Stačí si hľadať odpoveď na otázku, kto bude iniciátorom divokého rozpadu tohto štátu. Budú to poslanci, ktorí svojím hlasovaním vyjadria podporu myšlienke československej štátnosti, ktorí budú proti takémuto zániku tohto štátu. Domnievam sa, že každý rozumný občan si nájde na túto otázku odpoveď.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Teraz bude vystupovať pani poslankyňa Dordová za Ľavý blok, pripraví sa poslanec Mlčák za klub ODS.

Organizačne, ako bude dnešný deň vyzerať. O štvrť na jednu bude vyhlásená do štrnástej hodiny poludňajšia prestávka.

Poslankyně SL H. Dordová: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážené Federální shromáždění, vážení hosté, bylo již mnoho a mnoho řečeno na půdě tohoto parlamentu ke státoprávnímu uspořádání. Téměř není co dodat, ale pozor, pokud prší, je třeba mít deštník otevřený, abychom nezmokli, neprochladli a neonemocněli.

Bylo zde bráněno referendum a bylo této instituci spíláno. Mluvící se odvolávali na historii, na voliče, na svědomí. Byly křivé pohledy koalice na opozici a opozice na koalici. Bylo řečeno, že sentiment do politiky nepatří. Řekl to muž a politik. A já, protože nejsem politik a jsem žena, dovolím si přece jen trochu toho sentimentu.

Vidím to jako - jde dítě po louce a hle, kopretina. Rozzáří se mu oči: "Ta je krásná a je má!" řekne a rychle si utrhne kvítek a už letí okvětní plátky na zem. Jeden, druhý. "A kde je teď ta kopretina?" zesmutnělo dítě. My jsme to dítě.

My jsme ti, kteří chtěli chránit společný stát, slibovali jsme to, ale my zatím jen trháme po kouscích, co nám bylo voliči svěřeno do opatrování a moudrým rozhodováním ke zvelebování.

Nyní si dovolím citovat slova, která se mi ze všech nejvíc líbila.

"Proces, který nyní prožíváme, však není jen procesem boření a zániku, ale také procesem vytváření něčeho nového. Je naší povinností, abychom této nové skutečnosti pomáhali do světa a abychom se ji snažili ovlivnit v duchu zájmů, které zastupujeme, každý z nás, ale i v duchu zásad, které jsou jim nadřazeny, to znamená v duchu zásad smíření, přátelství a spolupráce. To je naše společná zodpovědnost, společná zodpovědnost Čechů i Slováků. Společná zodpovědnost koalice i opozice." Václav Klaus 11. září ve Federálním shromáždění.

A já se ptám: Věnovali jsme dost času, úsilí a umu, aby bylo dobré to nové, co vzniká a za co jsme společně zodpovědni? Aby nebyla přežitá federace nebo, jak se tu s oblibou říkalo, mrtvá, ale aby to byl jiný, nový, ale společný stát? Máme v sobě dost přátelství a porozumění při svých jednáních, je pro nás lidský život opravdu tou nejvyšší hodnotou, myslíme na to, aby přežil a důstojně žil každý jedinec nebo stačí, když přežijí národy? Budou finance, které vynaložíme na rozpad mnohokrát převyšovat náklady na referendum? Nedaly by se použít jinak a lépe?

Všichni zde říkali, že nechtějí rozbíjet společný stát. Ono se nám to samo tak vyvíjí. Začínáme být lhostejní, jsme ujišťováni o kulturním a řízeném rozpadu. A kdo za to zodpovídá? To dítě, které utrhlo kopretinu a zničilo ji nebo rodiče, kteří ho takhle vedli? Ne, je to naše společná zodpovědnost.

Mnoho se také mluvilo o lásce a pravdě, která zvítězí. Mně se více líbí tvrzení profesora Svitáka, který řekl, že pravda nezvítězí, pravda zbude.

Potom, až se vyčerpají všechny lži a polopravdy, pak zbude holá, obnažená pravda. Tu nám ukáže budoucnost. Kéž bychom nelitovali!

A s láskou je to tak. V každém z nás je zrnéčko nesmírné síly a lásky. Ta se musí ale užívat a vyzařovat, nejen o ní mluvit. Proto vzpomeňte nyní. Každý z nás má někde člověka, kterého miluje nadevše. Vzpomeňte si nyní na něj a zkuste poměřit velikost oné lásky, kterou dáváte člověku, jehož máte nejraději. A pak stejně velkou lásku věnujte tomu, když budete myslet na jiné lidi, na jejich osudy, když budete rozhodovat. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pani kolegyňa. Teraz vystúpi pán poslanec Mlčák za ODS a pripraví sa pán poslanec Dvořák za poslanecký klub LSU.

Poslanec SN J. Mlčák: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já budu velice stručný, mnohem stručnější než moji předřečníci. Chtěl bych říci to, co všichni víme. Že nás čeká rozhodnutí nesmírně závažné, tak závažné, že je srovnatelné pouze s něčím, co lze přirovnat ke zrození, nebo smrti člověka. V takových závažných chvílích, k těm se nehodí - podle mého názoru - mnoho řečí. Ostatně všechna pro, všechna proti byla vyřčena.

Absolvovali jsme mnoho hodin různých jednání, různých debat, oficiálních i neoficiálních. Já jsem se jich účastnil. Domnívám se, že kdyby jediným poznatkem ze všech jednání bylo jenom to, že jsme vlastně všichni slušní lidé a že se umíme domluvit, že se umíme sejít, bylo by to výborné.

To, co nás čeká, všichni víme. My jsme přijali už zákon o dělení majetku. Tím jsme vzali vítr z plachet všem, kteří tvrdili, že Federální shromáždění je zablokováno, že musí nastoupit iniciativa národních rad. A tento moment bych chtěl pro nás všechny zdůraznit. Máme-li učinit tak závažné rozhodnutí, má-li zaniknout tento stát, má-li zaniknout ústavně, prosím - zvažme všechna pro a udělejme toto rozhodnutí na půdě Federálního shromáždění. Klub ODS bude návrh zákona, jak vyšel z ústavně-právních výborů, podporovat. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Teraz vystúpi pán poslanec Dvořák za Liberálno-sociálnu úniu, pripraví sa pán poslanec Bystrický.

Poslanec SN L. Dvořák: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, vážení hosté, máme před sebou vládní návrh zákona, který je skutečně klíčový pro existenci našeho společného státu - návrh o zániku federace naší vlasti. Zrod a zánik států představuje z hlediska obyvatel v nich žijících i z pohledu historie událost, která se vymyká běžným politickým státoprávním otázkám. Chtěl bych proto k tomuto zaujmout zásadní stanovisko.

Naše politické hnutí - Liberálně sociální unie a všichni jeho kolektivní členové představovali od samého počátku státotvornou sílu. Našim cílem bylo napomáhat po pádu komunistické totality vybudování československé demokratické federace, ve které by našli plné uplatnění všichni obyvatelé Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Proto jsme navrhovali transformaci našeho společného státu na spolkovou republiku, ve které by mohly všechny národy plně využít, vyjádřit a realizovat svá specifika při zachování nutné jednoty a váhy společného státu vůči zahraničí.

Do voleb jsme šli podobně jako všechny ostatní politické strany s programem zachování Československa jako společného státu v rámci České republiky. Ovšem výsledky voleb dopadly tak, jak dopadly. Slovenské strany, které ve svém programu požadovaly mezinárodně právní subjektivitu Slovenska, tedy vytvoření samostatného slovenského státu, získaly většinu slovenských poslanců. A tento program pak začala slovenská vláda v čele s premiérem Vladimírem Mečiarem prosazovat.

Jak všichni víme, tyto požadavky byly vzneseny i na první schůzce představitelů ODS a HZDS. Dnešní český premiér ovšem nevyužil možnost, kterou mu naše ústava nabízela, a nenabídl svému slovenskému partnerovi vystoupení z federace. Místo toho se dnešní česká vládní koalice rozhodla přijmout spoluodpovědnost za kroky, které povedou k rozdělení našeho státu. Má-li ovšem dojít k rozdělení Československa ústavní cestou, což je nutnou podmínkou nejen pro naši veřejnost, ale i pro svět, musí být k tomu použity ústavní prostředky.

My jsme od samého začátku prosazovali, aby o této klíčové otázce pro stát a jeho občany rozhodli právě tito občané. Tím nejdemokratičtějším způsobem, kterým je referendum. Navíc jsme soudili, že referendum je nutné i pro to, poněvadž žádná česká politická strana nešla do voleb s programem rozdělení státu. A protože ani strany české, ani slovenské vládní koalice nedostaly v posledních volbách nadpoloviční většinu voličských hlasů v českých zemích či na Slovensku. Tento požadavek - vypsání referenda - byl od samého začátku vládní koalicí odmítán, dokonce se i argumentuje nyní tím, že v případě, kdyby voliči odmítli rozpad státu, na Slovensku by nebyla možnost tuto vůli prosadit. Proto místo toho začala česká a slovenská vládní koalice urychleně provádět demontáž federace přenášením životně důležitých vládních pravomocí z federace na republiky.

Situace je nyní taková, že federace sice stále právně existuje, má nadále odpovědnost vůči zahraničí, ale v mnoha případech nemá vůbec možnost svou odpovědnost doma v praxi příslušně uplatnit. Klasickým příkladem je otázka Gabčíkova a zahraniční kritika, která byla vznesena na adresu těch, kteří v této záležitosti nemohou cokoli změnit. Názorně se o tom přesvědčil nedávno v Bonnu český ministr zahraničních vztahů pan Zieleniec.

Jsme realisté, a proto vycházíme ze situace, jaká je. Ze situace, kdy rozhodující složky federální, české i slovenské odmítají, aby o otázce rozdělení státu rozhodli obyvatelé v referendu, a místo toho požadují, aby o tom rozhodlo toto Federální shromáždění. Tedy poslanci zastupitelského sboru, z nichž žádný - s výjimkou našich kolegů z HZDS a SNS - nebyl zvolen na základě politického programu, který požadoval zánik Československa jako státu.

V této chvíli nemáme možnosti rozpadu státu zabránit. Ano, tuto skutečnost bereme na vědomí. Proto Liberálně sociální unie jako vlastenecké a demokratické hnutí bude v budoucnu veškerý svůj intelektuální potenciál i politickou sílu věnovat budování státu českého. Budeme v něm hájit jak demokratické principy - a jak se zdá, bude to velmi zapotřebí - tak národní zájmy českého národa. Budeme usilovat, aby Masarykův a Štefánikův odkaz zůstal živý alespoň v tomto budoucím státě. Budeme odporovat všem, kteří by jen třeba v náznacích chtěli navazovat na odkaz Emanuela Moravce a jeho Böhmen und Mähren. Budeme dbát, aby česká politika nebyla čecháčkovsky přikrčená očekáváním milodarů ze zahraničí, ale aby měla evropský rozměr, evropského ducha, a přitom aby byla svá.

A mluvím-li o Evropě, pak tomu rozumíme tak, že Evropa nekončí za řekou Moravou a na vrcholcích Beskyd, jak se někteří rádoby Evropané domnívají. A samozřejmě své úsilí a politickou sílu budeme věnovat vytvoření co nejoptimálnějších a oboustranně výhodných vztahů a vazeb mezi budoucími oběma republikami.

Dlouho jsme zvažovali v orgánech Liberálně sociální unie a v jeho poslaneckém klubu, jaké zaujmout stanovisko. Uvědomovali jsme si, že nejde pouze o nás, o náš postoj, ale i o názory těch, kteří dali poslancům své hlasy, o názory členů stran tvořících Liberálně sociální unii.

A nepochybně také o kritické zvažování postoje našich poslanců, který provede historie. K tomu přistupuje realita současné státoprávní krize a nutnost jejího rychlého vyřešení.

Ze všech těchto hledisek jsme zvolili jedinou možnou cestu. Každý z nás, poslanců LSU, zaujme k vládnímu návrhu zákona postoj, který bude v souladu s jeho svědomím a odpovědností, kterou na sebe vzal vůči svým voličům, nemluvě o nutném zvážení přísahy, kterou každý z nás skládal, aby mohl zaujmout své místo ve Federálním shromáždění.

Jestliže odpovědnost se nyní přenáší na nás, poslance, pak musíme najít vnitřní sílu a zaujmout takové stanovisko, za kterým budeme ochotni stát nyní i v budoucnosti. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Teraz vystúpi pán poslanec Bystrický, po ňom pán poslanec Hrivík.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP