Pátek 13. listopadu 1992

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Provedeme kontrolu hlasovacího zařízení, protože jde o ústavní zákon a bude zřejmě zapotřebí každého hlasu.

Požádám vás nyní, dámy a pánové, abyste hlasovali cvičně. Není přednesen žádný pozměňovací ani doplňovací návrh. Budeme jenom hlasovat, jak je to obvyklé.

Ptám se vás, kdo je pro, kdo je proti, kdo se zdržel hlasování. Je to jenom cvičně, abychom viděli, zda hlasovací zařízení funguje.

(Na světelné tabuli se objevila čísla.)

Vyšlo nám, že čtyři poslanci nehlasovali. Jedná se o poslance Sochu, Lhotku, Gongola, Zvěřinu. Ptám se vás, pane poslanče Socho, jestli jste hlasoval. Poslanec SL P. Socha: Hlasoval som neskoro. Poslanec SL J. Lhotka: Také jsem hlasoval pozdě. Poslanec SN J. Gongol: Hlasoval jsem pozdě. Poslanec SN J. Zvěřina: Hlasoval jsem pozdě. Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý:

Součty odpovídají. Jestliže tito čtyři poslanci opravdu nehlasovali, myslím, že můžeme pokračovat v hlasování, protože součet je správný.

Můžeme tedy pokračovat. Pane poslanče Jančáry, předneste další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: V článku 1, 3 a 7 navrhl pan poslanec Šilhán vypustit stejná slova jako pan poslanec Jičínský. Navíc v článku 3 jsme teď doplnili "nebo dnem účinnosti", ale o tom se již hlasovalo, a dále navrhl navíc v článku 1 vypustit poslední větu začínající slovy "Dále upravuje ...".

Jako poslanec Sněmovny lidu nedoporučuji přijmout tento návrh.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Prosím poslance Danka, aby se vyjádřil.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Ako spravodajca Snemovne národov neodporúčam tento návrh.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Pan místopředseda vlády Filkus. Ztotožňuje se s nedoporučením obou zpravodajů. Budeme hlasovat.

Ani jeden ze zpravodajů, ani zástupce navrhovatele nedoporučují přijmout. Budeme opět hlasovat dohromady v obou sněmovnách. Doufejme lepším způsobem než v prvním hlasování.

Táži se vás, dámy a pánové, kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 9.41

(SN-ČR 22, SN-SR 15, SL 39) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN-ČR 37, SN-SR 28, SL 82) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 13, SN-SR 26, SL 13) Děkuji.

Ze sedmdesáti dvou poslanců přítomných v české části Sněmovny národů bylo dvacet dva pro, třicet sedm proti, třináct se zdrželo, nikdo neignoroval, ze šedesáti devíti poslanců přítomných ve slovenské části Sněmovny národů bylo patnáct pro, dvacet osm proti, dvacet šest se zdrželo, ze sto třiceti šesti poslanců ve Sněmovně lidu třicet devět bylo pro, osmdesát dva proti, třináct se zdrželo, dva poslanci ignorovali.

Tento návrh nebyl přijat ani jednou ze sněmoven.

Prosím o další návrh, pane poslanče. Poslanec Jančáry.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: V článku 3 navrhl poslanec Daniel tento článek vypustit.

Jako zpravodaj Sněmovny lidu tento návrh doporučuji přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Poslanec Sněmovny lidu doporučuje, poslanec Sněmovny národů Danko.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Ako spravodajca Snemovne národov odporúčam prijať tento návrh.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Pan místopředseda vlády.

Místopředseda vlády ČSFR R. Filkus: Mám ten istý názor.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Také doporučuje. Pan poslanec Pleva se hlásil s faktickou poznámkou.

Poslanec SL P. Pleva: Já mám technickou poznámku k hlasování. Možná, že to všichni víte, že to říkám zbytečně, ale zase jsou problémy s ignorováním. Musíte všichni hlasovat, až začne blikat jednotlivé "pro", "proti", nebo "zdržuje se". Když to zmáčknete dřív ...

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pane poslanče, naprostá většina z nás to tuší. (Potlesk.) Pouze dva tentokrát ignorovali.

Nechám hlasovat o návrhu, který přednesl poslanec Daniel a který jak zpravodaj Sněmovny lidu, tak zpravodaj Sněmovny národů, tak zástupce navrhovatele doporučují přijmout. Budeme hlasovat opět společně.

Táži se vás, dámy a pánové, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 9.44

(SN-ČR 42, SN-SR 51, SL 95) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN-ČR 6, SN-SR 0, SL 7) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 22, SN-SR 18, SL 29) Děkuji.

Ze sedmdesáti jedna poslanců v české části Sněmovny národů bylo čtyřicet dva pro, šest proti, dvacet dva se zdrželo, jeden poslanec ignoroval. Ze šedesáti devíti poslanců slovenské části Sněmovny národů padesát jedna pro, nikdo nebyl proti, osmnáct se zdrželo hlasování. Ze sto třiceti tří poslanců ve Sněmovně lidu devadesát pět pro, sedm proti, dvacet devět se zdrželo a dva poslanci ignorovali.

Tento návrh nebyl přijat v české části Sněmovny národů, a tudíž nebyl odsouhlasen.

Prosím, pane poslanče o další návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: V článku 4 navrhuje pan poslanec Grohmann toto znění v odst. 1. : "Majetek České a Slovenské Federativní Republiky podle článku 2 s výjimkou majetku uvedeného v článku 3 se dělí podle principu podílu počtu obyvatel České republiky a Slovenské republiky, podle kterého přechází majetek na Českou republiku a Slovenskou republiku v poměru 2:1, pokud to zákon nestanoví jinak. Majetek České a Slovenské Federativní Republiky uvedený v článku 2 písm. a) se dělí na základě majetkových podílů České republiky a Slovenské republiky ve smyslu článku 4 odst. 1." Ve smyslu shora uvedeného upravit odvolávky na článek 4 na straně 4 v článku 5 a článku 6 na straně 5 čl. 6 a na straně 10 v článku 14.

Jako zpravodaj Sněmovny lidu tento návrh nedoporučuji přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanci Jančárymu. Slovo má poslanec Danko.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Ako spravodajca Snemovne národov neodoporúčam prijať tento návrh.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Zástupce navrhovatele pan místopředseda Filkus.

Místopředseda vlády ČSFR R. Filkus: I v tomto prípade súhlasím.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Souhlasí s názorem zpravodajů. To znamená, že tento návrh nedoporučuje přijmout.

Budeme opět hlasovat společně.

Žádám vás dámy a pánové, kdo je pro návrh, který přednesl poslanec Grohmann, a jak jej přečetl zpravodaj Jančáry, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 9.46

(SN-ČR 3, SN-SR 20, SL 23) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN-ČR 41, SN-SR 19, SL 70) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 26, SN-SR 30, SL 36) Děkuji.

Ze sedmdesáti jedna poslanců přítomných v české části Sněmovny národů byli tři pro, čtyřicet jedna proti, dvacet šest se zdrželo, jeden poslanec ignoroval. Ze šedesáti devíti poslanců ve Sněmovně národů ve slovenské části dvacet pro, devatenáct proti, třicet se zdrželo. Ze sto třiceti dvou poslanců Sněmovny lidu dvacet tři pro, sedmdesát proti, třicet šest se zdrželo a tři poslanci hlasování ignorovali.

Tento návrh nebyl přijat ani jednou ze sněmoven.

Prosím o další pozměňovací návrh, pan poslanec Danko.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Návrh poslanca Daniela článok 6 ods. 1, vypustiť text: "Česká republika a Slovenská republika poverí, v dohode o vysporiadaní uvedeného majetku, uzatvorenej do zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky Česko-slovenskou obchodnou bankou, akciovú spoločnosť správou týchto pohľadávok a záväzkov voči zahraničným veriteľom a dlžníkom. Právne postavenie Česko-slovenskej obchodnej banky vo vzťahu k zahraničným veriteľom a dlžníkom sa nemení."

Ako spravodajca Snemovne národov odporúčam tento návrh prijať.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Pan poslanec Jančáry, zpravodaj Sněmovny lidu.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry:

Rovněž jako zpravodaj Sněmovny lidu doporučuji tento návrh přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pan zástupce navrhovatele také souhlasí, aby tento návrh poslance Daniela byl přijat. Budeme hlasovat opět společně o tomto návrhu. Máme kladné doporučení obou zpravodajů i zástupce navrhovatele.

Vidím, že pan poslanec Kondelík má úplně jiné starosti než hlasování, ale byl bych rád, kdyby nevyrušoval ostatní poslance. Děkuji. (Potlesk.)

Dámy a pánové, budeme hlasovat. Prosím nyní, kdo je pro pozměňovací návrh pana poslance Daniela, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 9.48

(SN-ČR 53, SN-SR 60, SL 104) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN-ČR 5, SN-SR 0, SL 3) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 12, SN-SR 9, SL 22) Děkuji.

Ze sedmdesáti jedna poslanců v české části Sněmovny národů padesát tři pro, pět proti, dvanáct se zdrželo, jeden poslanec ignoroval. Ze šedesáti devíti poslanců Sněmovny národů šedesát pro, nikdo nebyl proti, devět se zdrželo hlasování, nikdo neignoroval. Ze sto třiceti poslanců ve Sněmovně lidu sto čtyři pro, tři proti, dvacet dva se zdrželo a jeden poslanec ignoroval.

Tento návrh byl přijat oběma sněmovnami.

Neustále se mi objevuje, že pan poslanec Lhotka ignoruje hlasování. Pokud to není úmysl, byl bych rád, kdybychom mohli případně opravit jeho zařízení. Máte, pane poslanče, k tomu nějaké vyjádření?

Samozřejmě vás nechci nutit, abyste hlasoval, pokud nechcete, já se jen táži, jestli nemáte poruchu na zařízení.

Poslanec SL J. Lhotka: Zařízení je v pořádku.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji vám. Konstatuji tedy, že návrh pana poslance Daniela byl přijat.

Prosím o další pozměňovací návrhy. Pan poslanec Danko.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Článok 7. Poslanec Voleník v článku 7 ods. 3 bodkočiarku za slovom "republiky" nahradiť bodkou a pokračovať novou vetou uvedenou slovom "Majetok" plus text, ktorý pokračuje.

Ako spravodajca Snemovne národov odporúčam prijať tento návrh.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji za kladné doporučení. Prosím druhého zpravodaje.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: Tento návrh rovněž doporučuji přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji, zástupce navrhovatele také souhlasí s tímto návrhem. Poslanec Voleník má technickou poznámku.

Poslanec SL L. Voleník: Všechny tři mé pozměňovací návrhy jsou technického rázu a nemuselo by se o nich hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji pane poslanče, to jste již říkal včera. Já si myslím, že bychom o těchto návrzích hlasovat měli, ale mohli bychom o nich hlasovat najednou, jestli byste s tím souhlasil. V rámci urychlení procedury by to možná mohlo být přínosem. Já to podávám jako návrh, že bychom hlasovali o všech návrzích pana poslance Voleníka, které mají ryze formální charakter, najednou. Nevidím námitky. Poprosím tedy zpravodaje, aby uvedli i ty ostatní návrhy, abychom věděli přesně, o čem hlasujeme.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Článok 11 vo vete za bodkočiarkou ukončiť vetu za slovom "osôb" a pokračovať vetou tohto znenia: "Obdobne nie je možné prevádzať majetkové účasti ČSFR na podnikanie právnických osôb."

Článok 12: dokončiť vetu slovami "prezídia Fondu národného majetku Slovenskej republiky." To je všetko. Odporúčam prijať tieto návrhy.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Poslanec Jančáry.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: Doporučuji Sněmovně lidu tyto návrhy přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Zástupce navrhovatele také doporučuje, tudíž můžeme přistoupit k těmto formálním doplňujícím a pozměňovacím návrhům, které podal poslanec Voleník. Budeme hlasovat společně a budeme hlasovat o všech těchto návrzích dohromady.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! Děkuji vám.

Hlasování: 10.52

(SN-ČR 63, SN-SR 62, SL 124) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 8, SN-SR 7, SL 6) Děkuji.

Ze sedmdesáti jednoho poslanců české části Sněmovny národů je šedesát tři pro, nikdo proti, osm poslanců se zdrželo hlasování. Ze sedmdesáti poslanců slovenské části Sněmovny národů hlasovalo pro šedesát dva, nikdo proti, sedm poslanců se zdrželo a jeden poslanec hlasování ignoroval.

Ze sto třiceti jednoho poslanců Sněmovny lidu sto dvacet čtyři bylo pro, nikdo proti, šest poslanců se zdrželo, jeden poslanec hlasování ignoroval.

Všechny tři pozměňovací návrhy pana poslance Voleníka byly přijaty souhlasným usnesením obou sněmoven. Děkuji. Můžeme pokračovat. Který ze zpravodajů se ujme slova? Poslanec Danko.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Článok 8 - poslanec Čupr. V článku 8, v tlači 155 navrhuje vypustiť slová "známkové a". Ako spravodajca Snemovne národov odporúčam tento návrh.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Poslanec Jančáry.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: Rovněž doporučuji tento návrh přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Navrhovatel souhlasí. Máme tedy souhlasné stanovisko jak zpravodajů, tak zástupce navrhovatele. Můžeme hlasovat. Obě sněmovny budou hlasovat dohromady.

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Čupra.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 10.54

(SN-ČR 56, SN-SR 46, SL 99) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 10, SL 1) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 14, SN-SR 12, SL 28) Děkuji.

Ze sedmdesáti jednoho poslanců české části Sněmovny národů hlasovalo pro padesát šest poslanců, jeden proti, čtrnáct se zdrželo. Ze šedesáti devíti poslanců slovenské části Sněmovny národů čtyřicet šest pro, deset proti, dvanáct se zdrželo, jeden poslanec ignoroval. Ze sto třiceti tří poslanců Sněmovny lidu devadesát devět poslanců pro, jeden proti, dvacet osm poslanců se zdrželo, pět poslanců ignorovalo.

Tento návrh byl přijat souhlasným usnesením obou sněmoven.

Děkuji. Budeme pokračovat.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: Dále navrhl pan poslanec Daniel v článku 14 nový odst. 6, ale protože tento odstavec byl diskutován v rozpravě panem místopředsedou vlády Filkusem a jsou zde další pozměňovací návrhy, požádal bych vás o souhlas k tomu, abychom nejprve hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Grohmanna, který navrhuje do článku 14 zařadit text: "Zrušení Československé armády nejpozději ke dni zániku České a Slovenské Federativní Republiky a vypořádání jejich majetkových a jiných poměrů stanoví zákon Federálního shromáždění." K tomu se váže návrh v případě přijetí úpravy článku 14 upravit číslování.

Jako zpravodaj Sněmovny lidu nedoporučuji tento návrh přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Pan poslanec Danko.

Společný zpravodaj výborů SN J. Danko: Ako spravodajca Snemovne národov neodoporúčam tento návrh prijať.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP