Čtvrtek 5. listopadu 1992

Poslanec SL M. Zeman: Moje faktická poznámka bude skutečně faktická. Chtěl bych jednou větou konstatovat, že pan místopředseda vlády Filkus v rozpravě tohoto shromáždění ještě v září tohoto roku konstatoval, že se připravuje variantní rozpočet pro rok 1993 za předpokladu, že by federace zůstala zachována, což je jistě obsaženo i v protokolu tohoto parlamentu. Tečka.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji vám. Dobře, pan místopředseda vlády má slovo.

Místopředseda vlády ČSFR R. Filkus: Len kvôli tomu, aby tá vzájomná interpelácia bola pochopiteľná. Hovoril som o tom, že za predpokladu, že niektoré veci súvisia s delením nielen majetku federácie, ale vôbec s rozdelením federácie, môžu spôsobiť, že napr. niečo sa nebude realizovať, že bude treba uvažovať aj o možnosti rozpočtového provizória. Hovoril som napríklad o príklade armády. Hovoril som o tejto možnosti.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji vám. Teď si mohou vzít slovo zpravodajové k závěrečné řeči, přejí-li si ho. Ještě pan ministr, prosím. Promiňte, členům vlády se uděluje slovo, když o to žádají.

Ministr obrany ČSFR I. Andrejčák: Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci, vážené poslankyne! Nebudem toto čítať, len mám napísané otázky, ktoré som dostal. Teda stručne. Najskôr by som reagoval na veľmi vážnu otázku, ktorá bola povedaná pánom poslancom Krejsom, pretože sa opakovala, o modrej rote modrých hanáckych skinov z Prostejova. Prosím vás, od útvarov, kde slúžia vojaci základnej služby, a Prostejov je útvar, v ktorom sú vojaci základnej služby, si nikto nedovolí vojaka prezliecť do čohokoľvek a použiť v rozpore so zákonom. Pokiaľ parlament nemá istotu, navrhujem vytvoriť parlamentnú komisiu a vyšetriť. Vytvoríme jej všetky podmienky na to, aby to vyšetrila. Neverím však , že by sa v Česko-slovenskej armáde našiel taký veliteľ, ktorý by vojaka základnej služby niekam poslal, a dosť ťažko sa lepia vlasy na úpravu, ktorú nosia skini. To je jedna vec, ktorá má veľmi mrzí, že tu zaznela, pretože ma mrzí každý prejav nedôvery k armáde.

Ako je myslené v predloženom materiáli sprísnenie režimu života vojsk. Súčasťou toho je aj moje odmietanie údajov redaktorom, ktorí naliehajú a chcú vedieť, kde čo prevážame z jedného miesta na druhé. Sprísnenie režimu znamená dokonalé zorganizovanie vojenského režimu, zosilnenie stráží, služieb tam, kde je to treba, prísnu ochranu prepravy výbušnín, munície, súčastí zbraní, rádiových staníc atď. Je to vnútroarmádna záležitosť, aby sa nič nenarušilo v tej základnej myšlienke, že armáda nesmie byť zdrojom obáv obyvateľov. Tak je myslený tento odsek, je to v časti obrany.

Chcel by som reagovať teraz na otázky, ktoré mi dal pán poslanec Mihalik. Mám tu zoznam štyridsiatich zmlúv medzi ministrami obrany.

Predložil som dvadsiateho šiesteho premiérom republík návrh zmluvy medzi parlamentmi Českej republiky a Slovenskej republiky a medzi vládami Českej a Slovenskej republiky v tých oblastiach, kde je treba niečo zmluvne zaistiť a v tých oblastiach, ktoré sú obvyklé medzi susednými štátmi. Zmluvy boli prerokované na úrovni zmocnencov vlád, je už spracované nové znenie a predpokladám, že v Židlochoviciach sa o ňom bude rokovať.

Ďalšie zmluvy, tých tridsať (pokiaľ máte záujem, môžem vám ich prečítať) sú hotové, je urobené pripomienkové konanie v rámci federálneho ministerstva, sú pripravené a budú predložené vládnym zmocnencom republík a oni začnú rokovanie, až si k tomu vytvoria potrebný aparát a budú ich prerokovávať tak, aby do konca novembra boli zmluvy pripravené na posúdenie vo vládach, aby bolo možné v okamžiku rozdelenia to medzi ministrami podpísať. Tieto zmluvy obsahujú nutnú spoluprácu armád, ktoré vzniknú po rozdelení, až k tomu dôjde, vo všetkých potrebných oblastiach.

Teda úlohu, ktorú malo ministerstvo obrany,do konca októbra predložiť federálnej vláde zmluvy, som splnil, informáciu som dal, balík zmlúv, ktoré predstavujú niekoľko stránok, som členom vlády ukázal. K harmonogramu. Harmonogram vyrovnávania techniky je urobený, predstavuje to 720 strán textu presných plánov každého druhu techniky tak, ako už som raz v parlamente povedal. Sledujeme rozdeľovanie po typoch, po modifikáciách, po zásobách, kilometroch, po technickom stave, po nákladoch súčasných, po nákladoch pri nákupe atď. A preto sú tak obsiahle dokumenty naplánované. Je vytvorená stála skupina na generálnom štábe, na vojenských veliteľstvách, ktoré tieto presuny riadia. Žiadne informácie z týchto skupín nebudú vydávané, budú vydávané jedine služobným orgánom, armádnym, budú vydávané vládam podľa potreby, budú vydávané komisii, ktorú vytvorili branno-bezpečnostné výbory Federálneho zhromaždenia na kontrolu rozdelenia armády.

Prosím vás, vážené poslankyne, vážení poslanci, používa sa výraz rozdeľovanie armády. My ju zatiaľ nedelíme, my zatiaľ armádu len rozmiestňujeme po celom území republiky tak, ako týmto parlamentom bola schválená vojenská doktrína, keď bola po prvýkrát schválená. V armáde nebol urobený žiadny krok k rozdeleniu armády, len ku splneniu vojenskej doktríny aj v týchto oblastiach, v ktorých predchádzajúci parlament nemohol uvoľniť peniaze pre ich nedostatok. K rozdeleniu armády dôjde v okamžiku, kedy sa budú vytvárať národné ministerstvá a to k organizačnému, kedy bude treba vyčleňovať ľudí, a k faktickému dôjde v okamžiku odovzdania velenia veliteľom, ktorí ministrom podliehajú.

Chcem vás ubezpečiť, že pri doterajšej činnosti preberania a premiestňovania techniky nebol zachytený jediný negatívny prípad narušenia vzťahov medzi príslušníkmi preberajúcimi a odovzdávajúcimi. Všade sú vytvorené komisie, ktoré predstavujú zmocnenca Českej republiky a zmocnenca Slovenskej republiky a tieto komisie pracujú spoločne, pretože jedna druhej vlastne materiál odovzdáva. Zároveň robia kontrolu, či bola technika správne zaradená.

Samozrejme, aby nedošlo k narušovaniu činnosti komisií, nepublikujeme. Budete informovaní po skončení. K dnešnému dňu je 60 % letectva a vrtuľníkov rôzneho druhu na Slovensku na príslušných letiskách a myslím - bohužiaľ to nemám spočítané - že väčšina lietadiel a vrtuľníkov, ktoré zo Slovenska majú priletieť do Čiech, už prileteli. Ostatné bude dokončené tak, aby armáda nebola príčinou obáv z narušenia riešenia štátoprávnych otázok.

Čo sa týka vojenského obranného spravodajstva. V materiáli vojenského obranného spravodajstva je pripravený návrh, ako to bude. Vládny zmocnenci prerokujú spôsob delenia tohto materiálu. Je to obdobné pri spravodajskej správe. Budeme dodržiavať viedenské konvencie, budeme dodržiavať zásady vložené do návrhu zákona o rozdelení FBIS, ktorý ste ešte neschválili, takže tu budeme musieť trochu počkať. Inak sa budú robiť po dohode zmocnencov kópie dokumentov. To je v podstate také stručné vyjadrenie toho, akým spôsobom zabezpečíme, aby ani po rozdelení potrebných archívov neboli medzi Českou a Slovenskou republikou dôvody na podozrievanie alebo obavy zo zneužitia toho, čo armáda mala.

Čo sa týka organizačných štruktúr, na štruktúrach sa pracuje, možno ste určite čítali rôzne kritiky na mňa. Iste, budúcich štruktúr je narobených veľa. Viem, že v Českej republike tieto organizuje zmocnenec, na Slovensku zmocnenec pre vytvorenie armády bude menovaný zrejme v najbližších dňoch. Je niekoľko návrhov štruktúr, ja mám tiež urobený návrh s najbližšími spolupracovníkmi, ale preto bol navrhnutý úrad vládnych zmocnencov, aby oni objektívne posúdili, čo je pre ktorú republiku najvýhodnejšie a čo republika použije.

Inak samozrejme, ministerstvá a generálny štáb vypracovali všetky koncepčné materiály, vrátane materiálu pre výstavbu armády aj po rozdelení, akým spôsobom si to predstavujú. Či toho zmocnenci využijú a do akej miery je ich záležitosť, to už nie je vecou terajšieho ministerstva obrany alebo generálneho štábu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji panu ministrovi. Ještě se hlásí další člen vlády, ale nejprve s technickou poznámkou pan poslanec Zeman.

Poslanec SL M. Zeman: Vážené kolegyně a kolegové, hrozně nerad vás zdržuji, ale bude to opravdu jedna minuta. Chtěl bych panu federálnímu premiérovi odcitovat, že počínaje rokem 1993 skončí přerozdělování prostředků prostřednictvím federálního rozpočtu včetně současného mechanismu společných příjmů. Výdaje federálního rozpočtu se omezí na financování činnosti společných orgánů včetně zahraniční služby a obrany. Mimo příjmů od společných orgánů budou příjmy tohoto rozpočtu tvořit cla apod., doplněné příspěvkem z rozpočtů republik na principu parity a proporcionality. Citoval jsem programové prohlášení ze 16. července a jsem nucen žádat, aby toto shromáždění nebylo dezinformováno. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji. Ještě pan předseda vlády.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Za prvé se omlouvám, je to pravda. Za druhé jsme byli asi stejně rychlí, já jsem to zjistil právě v tomto okamžiku. Omlouvám se, teď si dám už všechny materiály dohromady. V programovém prohlášení je přesně to, co bylo řečeno, neboli popsán systém "každý za své". Promiňte.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Kolega Krejsa má ještě faktickou poznámku.

Poslanec SN J. Krejsa: Mám ještě faktickou poznámku k panu ministru Andrejčákovi. Informaci, že skini na manifestaci republikánů byla vlastně přestrojená jednotka rychleného nasazení z Prostějova jsem opravdu obdržel a budu jen rád, když se ukáže, že byla mylná. Dotaz jsem položil jménem čtyřiceti tisíc účastníků naší manifestace. (Smích v sále.) Tolik na vysvětlenou.

Ministr financí ČSFR J. Klak: Pane předsedající, páni poslanci, paní poslankyně, jen kratičkou poznámku k tomu, co tady bylo řečeno o rozpočtu panem poslancem Zemanem. Nejprve k překročení o 10 %. Co se týká federálního rozpočtu, Federální ministerstvo financí stanovilo jednotlivým rozpočtovým kapitolám pro rok 1992 limit výdajů 94 %, takže o nějakém překročení rozpočtovaných výdajů nemůže být řeč. Jedinou výjimku z 94 % tvoří ministerstvo obrany, kde je limit poněkud měkčí, nicméně je menší než 100 %.

Co se týká přechodu jednotlivých ministerstev na horizontální úrovni, tak jak zanikala, do stávajících ministerstev, vše probíhá podle platných pravidel hry, podle platné legislativy jako delimitace, to znamená, že s delimitovanými pracovníky se delimitují i mzdové prostředky, neinvestiční prostředky atd., takže pokud dojde k úsporám prostředků, všechno toto se v hospodaření federace nakonec odrazí.

A ještě k tomu, jakým způsobem by měly být financovány činnosti v případě, že by nedošlo k zániku federace. Na straně 13 doplňku programového prohlášení, které nebylo schváleno, se hovoří o rozpočtovém provizóriu, že pokud by vznikla nutnost financovat další společné funkce po

1. lednu, je možné je financovat formou rozpočtového provizória.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji panu ministrovi. Prosím nyní zpravodaje, chtějí-li přednést své závěrečné řeči.

Společný zpravodaj výborů SN K. Novák: Pane předsedající, dámy a pánové, my jsme oba své stanovisko vyjádřili již v úvodní řeči, nicméně jsou zde některé pozměňovací návrhy. Dva z návrhů jsou v tisku 147, v usnesení výborů ústavně-právních a jsou to ty stručné doplňky, které se týkají oblasti zahraniční politiky. Myslím, že o jednom je řeč tady, a pan premiér by se mohl vyjádřit. Je to první část v odstavci 2. Mezi uvedené mezinárodní organizace se doplňuje OSN. Odstavec 2 tedy zní: "Pokračovat v úzké součinnosti s orgány České republiky a Slovenské republiky v jednáních s představiteli zejména OSN, Evropských společenství, ESVO, GATT, NATO, Západoevropské unie, Rady Evropy a dalších mezinárodních organizací, s partnerskými státy Visegrádské trojky apod." To je první doplněk.

Druhý doplněk - v odstavci 3 se za slovo "vládní" vkládají slova "a nevládní". Odstavec 3 tedy zní: "Formálně deklarovat zánik členství ČSFR v mezinárodních vládních a nevládních organizacích s tím, že k určitému datu zaniká ČSFR a obě republiky jsou nástupnickými státy, připravenými převzít práva a povinnosti federace."

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Je určitý rozdíl mezi vládní a nevládní, ale formálně deklarovat můžeme obojí souhlasně.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dobře.

Toto jsou návrhy, které padly ve výborech.

Společný zpravodaj výborů SN K. Novák: Ústavně-právní výbor doporučil zapracovat je do textu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Já se domnívám, že pokud s nimi vláda souhlasí, je možné je brát jako součást vládního návrhu a hlasovat o nich v definitivní podobě.

Dostáváte nyní do lavic texty. Můžete orientačně zvednout ruku, kdo ještě nedostal pozměňovací návrhy? Už je máte téměř všichni.

Nyní bychom měli přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Máme tu vlastně jediný pozměňovací návrh. Prosím, aby k němu zaujali stanovisko zpravodajové a vlády.

Společný zpravodaj výborů SN K. Novák: Myslím, že by bylo vhodnější, aby se napřed vyjádřil pan premiér.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, poloha textu, o kterém máme diskutovat, to znamená, že vláda by měla předložit Federálnímu shromáždění návrhy na vypracování mezirepublikových smluvních úprav, neodpovídá realitě, jak vznikají postupně nové státy. Tyto smlouvy jsou připravovány na úrovni republikových vlád a protože federální vláda zde prohlásila, že se na nich podílí, může samozřejmě zajistit informaci o úrovni těchto smluv a o způsobu řešení ve smlouvách. Federální vláda tedy nedělá takové smlouvy a pokud by takový úkol dostala, velice těžko by ho v dané státoprávní situaci mohla plnit.

Pokud jde o věcnou stránku, například o společné využití informačního fondu federace, což je první odrážka návrhu, tato problematika je řešena v návrhu na dělení majetku, který federální vláda dnes dopoledne předala sekretariátu Federálního shromáždění. Je tam ovšem řešena čistě z hlediska rozdělení. Některé orgány si dávají do smluv společné využívání některých fondů. Koneckonců tématika je vám známa z jednoho dnešního případu kolem FBIS. Nemůžeme přece jako federální vláda říkat, jestli mají republiky ve svých dvou orgánech společně využívat fondy nebo odděleně využívat fondy. Ať jsou to fondy informační, vědecké, archivní i jiné. Řešíme to obecně v zákonech, pokud jde o dělení majetku, s nimiž se bude Federální shromáždění zabývat.

Pokud jde o záruky ochrany státního tajemství federace, to je úkol, který samozřejmě vláda může splnit. Pan ministr zpracuje zprávu, jaké jsou záruky ochrany informací tajných, a třeba i zprávu o tom, jak se s nimi nakládá v souvislosti s připravovaným dělením státu.

Pokud jde o společnou hranici státu, tak to už vůbec ne. Samozřejmě, že smlouvy o společné hranici vznikají mezi republikami. Řekl bych, že tam má skutečně federální vláda poradní slovo. Takto formulovaný úkol přijmout nemůžeme. Můžeme přijmout úkol, že federální vláda bude o všech těchto třech tématech, jak jsou v odrážkách, informovat, o stavu jejich přípravy a projednání na úrovni projednávaných smluv všech tří vlád, samozřejmě s klíčovým postavením vlád národních.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji panu předsedovi vlády. Prosím zpravodaje o stručné vyjádření.

Společný zpravodaj výborů SN K. Novák: Za této situace nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Mihalik.

Poslanec SN M. Mihalik: Ako navrhovateľ, považujem za povinnosť sa k tomu vyjadriť. Samozrejme, je to myslené tak, ako to povedal pán premiér Stráský v druhej pasáži. Keď porovnáte môj návrh s Programom opatrení vlády ČSFR proti živelnému a neústavnému zániku federácie, zistíte (podotýkam, že je to oblasť bezpečnosti, príloha 3, bod 2 a nasledujúce odseky), že je to presne v tej gramatickej rovine a dikcii, ako to myslel práve pán premiér Stráský. Ja som to práve dával aj filozoficky do súladu s dikciou, ktorá je obsiahnutá v danom opatrení vlády.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Slovo má druhý pan zpravodaj.

Společný zpravodaj výborů SL I. Kaspar: Dovolil bych si modifikovat onen pozměňovací návrh kolegy Mihalika asi v tom smyslu, jak to vyznělo z přednesené transformace pana premiéra: "Federální shromáždění ČSFR žádá o informování o návrhu ...."

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane zpravodaji, musím vás přerušit, vybočil jste zcela z jednacího řádu. Návrhy musí být podány v rozpravě, a jiné než gramaticko-technické úpravy v nich nelze poté provádět.

Společný zpravodaj výborů SL I. Kaspar: Ztotožňuji se jako zpravodaj Sněmovny lidu s prohlášením svého kolegy za Sněmovnu národů.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Čili zpravodajové nedoporučují, vláda nedoporučuje. Technickou poznámku má ještě jednou kolega Mihalik.

Poslanec SN M. Mihalik: Pán predsedajúci, nemôžem s vami súhlasiť. Vláda prostredníctvom svojho premiéra sa nevyjadrila v tom zmysle, že by to neodporučila, ako to formuloval - opakujem - v druhej pasáži vystúpenia k tomuto bodu. Za týchto podmienok, pretože je pred hlasovaním, dovolím si požiadať za poslanecký klub Slovenskej národnej strany o desaťminútovú prestávku, aby sme spoločne s pánom premiérom a spravodajcami uviedli do súladu technickogramatické znenie tohto návrhu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Než vyhlásím přestávku, prosím pana premiéra a omlouvám se mu, jestli jsem ho informoval mylně, aby se jedním slovem vyjádřil, jestli vláda doporučuje, nebo nedoporučuje toto doplnění usnesení.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Omlouvám se, že jsem se zabýval něčím jiným, ale rozumím tomu tak, aby se umožnilo splnění tohoto doplňku po gramatické úpravě, aby to bylo přijatelné. Rozumí se, že vláda podá takovéto informace. Doporučujeme.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Obávám se, že je to nedorozumění, pane premiére. Návrh nemůže už být změněn. To už je věcná úprava. Otázka zní, zda bude přijato, nebo nebude přijato toto usnesení. Takže vyhlašuji přestávku do 16.05 hodin.

Schůze přerušena: 15.55 hodin.

Schůze pokračuje: 16.17 hodin.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Konstatuji, že obě sněmovny jsou usnášeníschopné. O tomto usnesení se samozřejmě hlasuje bez zákazu majorizace, t.j. sněmovny hlasují jako celek a budou hlasovat současně. Prosím pana zpravodaje, aby nás informoval o definitivní podobě pozměňovacího návrhu, o kterém budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN K. Novák: Po kratičké poradě mezi oběma zpravodaji, předkladatelem a panem premiérem jsme došli k závěru, že věc vyřeší velice jednoduchá legislativně technická úprava ve třetím řádku návrhu poslance Mihalika, kde by se slovy "návrhy na" nahradilo slovy "informace o". Za této situace je návrh pro vládu akceptabilní. Jako zpravodaj Sněmovny národů bych jej doporučoval.

Společný zpravodaj výborů SL I. Kaspar: Za Sněmovnu lidu se připojuji k návrhu svého kolegy a doporučuji rovněž tuto změnu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Mihalika ve znění, které máte před sebou v úpravě, kterou vám zpravodajové sdělili. Jak bylo konstatováno, vláda i zpravodajové doporučují tento pozměňovací návrh. Pokud bude schválen, bude připojen k základnímu usnesení tak, jaká byla verze z výboru.

Prosím poslance, kteří jsou pro tento pozměňovací návrh usnesení, ať zvednou ruku a stisknou tlačítko!

Hlasování: 16.19

(SN 68, SL 91)

Kdo je proti?

(SN 1, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 28, SL 13)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů šedesát osm bylo pro, jeden proti, dvacet osm se zdrželo, jeden ignoroval. Ve Sněmovně lidu bylo devadesát jedna pro, nikdo proti, třináct se zdrželo a tři ignorovali.

Konstatuji tedy, že doplňující návrh k usnesení byl přijat.

Nyní hlasujeme o samotném usnesení tak, jak ho máte před sebou v tisku 147, to znamená vládní návrh spolu s vládou akceptovanými doplňky provedenými ve výborech.

Dávám tedy hlasovat o celém usnesení. Kdo je pro toto usnesení obou sněmoven, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 16.21

(SN 73, SL 74)

Kdo je proti? (SN 0, SL 7)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 25, SL 27)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo sedmdesát tři hlasů pro, nikdo proti, dvacet pět se zdrželo, jeden ignoroval. Ve Sněmovně lidu hlasovalo sedmdesát čtyři pro, sedm proti, dvacet sedm se zdrželo a jeden ignoroval.

Poznámka redakce: usnesení FS č. 87, SL č. 115, SN č. 111)

Konstatuji, že bylo přijato usnesení Federálního shromáždění k Programu opatření vlády ČSFR podle tisku 124, a to usnesení ve znění tisku 147 s doplňkem pana poslance Mihalika, jak jsme ho schválili před chvílí.

Tím je tento bod programu ukončen a já předávám řízení schůze prvnímu místopředsedovi Federálního shromáždění panu Šedivému k dokončení zbývajících bodů ze včerejšího dne.

Řízení schůze převzal první místopředseda FS F. Šedivý.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Dámy a pánové, budeme pokračovat už potřetí v projednávání návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 92/1991 Sb. o převodu majetku státu na jiné osoby ve znění zákona č. 92/1992 Sb. tak, jak je uvedeno v tisku 128, který byl vzat za základ našeho jednání.

Bod programu 9 (pokračování): Návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 92/1991 Sb. o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění zákona č. 92/1992 Sb. (tisk 116) a návrhy výborů ústavně-právních SL a SN (tisky 128 a 129)

Prosím, nyní zástupce navrhovatele, vlastně ne, závěrečná slova už byla. Prosím pouze zpravodaje pana poslance Karabu a pana poslance Kádnera, aby zaujali svá místa a aby vyjádřili své stanovisko k jednotlivým pozměňovacím návrhům, které jste všichni dostali na papíře, který má výrobní číslo 214 z 5. 11. v pravém dolní rohu. Prosím nyní zpravodaje, aby zdůvodňovali jednotlivé pozměňovací návrhy, které jsou v tomto tisku uvedeny. Nevím, který z pánů zpravodajů se ujme zpravodajské činnosti, pan poslanec Kádner. Dávám mu slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP