Středa 30. září 1992

V článku 1 sa predpokladajú štyri formy zániku alebo štyri spôsoby zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Prvá podoba je ústavný zákon Federálneho zhromaždenia, ale tie ostatné tri formy nie sú plno zrovnoprávnené. To znamená, že už sa, tak aspoň ako je ten návrh formulovaný, nepredpokladá alebo priamo sa to neukladá, aby i dohoda národných rád bola prijímaná vo forme ústavného zákona. Na Slovensku by to muselo byť dokonca vo forme ratifikačného referenda, podľa Ústavy Slovenskej republiky a podobné je to aj pri vystúpení niektorej z republík. To zase priamo zo zákona nevyplýva, že sa tak má stať formou ústavného zákona. To je, podľa môjho názoru, prvý vážny problém.

Tejto požiadavke zrovnoprávnenia všetkých týchto štyroch foriem podľa môjho názoru plne zodpovedá pozmeňovací návrh pána poslanca Fišeru a tejto požiadavke vyhovuje i návrh pani poslankyne Pavúkovej. Domnievam sa, že by sme o týchto dvoch návrhoch mali aj veľmi intenzívne premýšľať, pretože tu je zrejme možný rozumný kompromis pre všetky politické strany, zastúpené v tomto parlamente.

Pokiaľ ide o článok 2, tam je veľmi vážny problém v tom, že tak ako je článok 2 napísaný, rieši dve veci. V ods. 1 rieši otázku nástupníctva, čo je absolútne dôležité a absolútne významné. V článku 2 ods. 2 sa riešia nasledujúce kroky, to znamená, pokiaľ dôjde ústavným zákonom Federálneho zhromaždenia k rozhodnutiu o zániku ČSFR, mal by byť prijatý ústavný zákon o prenesení pôsobnosti z Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky na nástupnícke štáty a spôsob prechodu majetku z federácie na republiky. A v tých ostatných troch formách spôsobu zániku federácie by sa to malo riešiť dohodou národných rád.

posl. Lenský

A teda sa pýtam: Aký význam má fakt, že Federálne zhromaždenie neprijme následne ústavný zákon o spôsobe delenia majetku, respektíve národnej rady sa nedohodnú na spôsobe delenia majetku smerom k rozhodnutiu o zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky? Keď budeme gramaticky vykladať zákon, zistíme, že žiadny. Česká a Slovenská Federatívna Republika zanikne a potom nastanú siahodlhé spory o majetok.

Dovolím si tvrdiť, skutočne nechcem nikomu nič podsúvať a verím, že ani nikto nepodsúva rôznym politickým stranám v tomto štáte nejaké zlé úmysly, ale faktom je to, že obyčajne obyčajne v týchto sporoch silnejší má navrch. V prípade rozpadu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky bude objektívne silnejšia česká časť, pretože je tu hlavné mesto, väčšina aktív, Štátna banka česko-slovenská atď.

Opäť zdôrazňujem, že nikomu nič nepodsúvam, ale my právnici hovoríme "dobré účty robia dobrých priateľov". Preto skutočne považujem za nevyhnutné , hovorím ako reprezentant strany zo Slovenska, teda hovorím v záujme občanov Slovenskej republiky, ale verím, že podobne by mohol formulovať túto požiadavku i poslanec Českej republiky v záujme občanov Českej republiky, aby skutočne sa našla taká forma, ktorá podmieni konkrétne rozhodnutie o zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky prijatím ústavného zákona o spôsobe delenia majetku. Bez toho by nemalo byť možné vôbec prijať konkrétne rozhodnutie o zániku.

Opäť sa domnievam, že ako návrhy pána poslanca Fišeru, tak i návrhy pani poslankyne Pavúkovej, zodpovedajú tejto požiadavke. Nabádam vás všetkých, aby sme sa nad nimi intenzívne zamysleli, pretože vytvárajú, podľa môjho názoru, rozumný kompromis, ktorý by mohol umožniť priechodnosť tohto dôležitého zákona v tomto parlamente.

Dovoľte mi na záver jeden, možno zdanlivo nepodstatný pozmeňovací návrh. Ústavný zákon je nazývaný "o spôsobe zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky". Fakticky upravuje štyri spôsoby. Dovoľujem si navrhnúť zmenu na "ústavný zákon o spôsoboch zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky". Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec. Teraz je na rade pán poslanec Klanica. Posledný do rozpravy je zatiaľ prihlásený pán poslanec Švec. Prosím ešte kolegyne a kolegov poslancov, ktorí sa chcú prihlásiť do diskusie, aby odovzdali písomné prihlášky.

Poslanec SN Z. Klanica: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, milí spoluobčané, myslím si, že v situaci, do které jsme se dostali, je mnohem důležitější než rekriminace, hledání cest k získání ztracené stability. Je ovšem třeba otevřeně říci, a říkám to s veškerou vážností, že návrh zákona o zániku federace nedává záruky klidného a civilizovaného řešení. Naopak. Některé navržené postupy skrývají vážná nebezpečí.

Pan poslanec Voleník před námi včera předestřel idylický obraz, jak po rozpůlení naší lodi na širém moři přesedneme na vor a pojedeme dál. Tato perspektiva mne opravdu neláká.

Vzpomínám, že ani sebekrásnější prostředí našich zámků nepomohlo v posledních letech k úspěchu jednání mezi českou a slovenskou reprezentací, mezi Českou a Slovenskou národní radou.

Domnívám se proto, že transformaci státu bude velmi obtížné provádět prostřednictvím národních rad, protože v lepším případě se omezí jen na to, že budou vedle sebe stavět jednotlivé požadavky a nenajde se nikdo, kdo by tyto požadavky rozsoudil.

Vyvstává zde prastará otázka: Komu to prospívá? Odpověď je myslím snadná. Námluvám vládních stran jsou povolné národní rady. Ty zůstanou, avšak s tímto parlamentem, který není tak flexibilní, hodlají někteří naložit tak, jak car kdysi naložil s dumou, a to přesto, nebo možná právě proto, že tento parlament je přímo z ústavy uzpůsoben k řešení problémů mezi Čechy a Slováky. Komu to tedy prospívá?

Jistě, místo parlamentu může spory mezi Čechy a Slováky rozhodovat Mezinárodní měnový fond. Ale nepokládám to za příliš šťastné řešení, protože poslanci tohoto parlamentu, na rozdíl od Mezinárodního měnového fondu, se většinou řídí hlasem svých voličů. Ten by měl být vyjádřen v referendu, jehož priorita, stejně jako prvořadost majetkového vypořádání před rozpadem, bohužel, není v zákonu o způsobech zániku federace zakotvena.

Dovolím si ocitovat klasika. Nebude to Karel Marx, ale Ivan Sviták: "Nepatříte-li k mocenské elitě, jakápak svobodná volba vám zbývá v situacích, které jsou předem určeny bez vás?"

Těm našim politikům, kteří jsou stiženi hérostratovským komplexem a chtějí se za každou cenu dostat do dějin za to, že zničí tento stát, těm je třeba říci, že na to nemají morální právo bez toho, aniž by se zeptali občanů na jejich názor.

Myslím si, že pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 11 poslance Zemana ukazuje, jak bychom mohli ústavní cestou překonat stále pokračující proces umělé destabilizace středoevropského prostoru. Ceterum autem censeo, říkali staří Římané. Ostatně si myslím, že zákon o způsobech zániku federace bychom měli odmítnout, pokud nebude podmíněn referendem. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán kolega. Posledným diskutujúcim je pán poslanec Švec.

Poslanec SL P. Švec: Vážený pán predsedajúci, vážené Predsedníctvo, vážené kolegyne a kolegovia! Málokedy vystupujem pred plénom, ale myslím si, že teraz ide o taký zákon, v ktorom je povinnosťou zástupcu názoru, ktorý tu prezentujem, vystúpiť. Som rád, že mi to vyšlo, že som takmer posledný.

Nie som priateľom dlhých rečí a už vôbec nie jalových. To, čo robím, musí vždy viesť k cieľu. Jalových bezcieľnych rečí som sa za krátky čas v parlamente napočúval dosť. Preto môj príspevok bude tak trochu razantný a viem, že nebude vyhovovať niektorým prítomným na balkóne.

V súvislosti so zákonom, ktorý posudzujeme a na základe diskusií vo výboroch i v pléne sa mi zdá, že veľká časť odporcov jeho prijatia nepochopila podstatu. Návrh zákona je totiž len tým, čo chýba na doplnenie platnej Ústavy ČSFR. Keď hovoríme o ústavnosti, tak toto podotýkam. V nej je síce deklarované právo na sebaurčenie až do vystúpenia, ale ústavným zákonom je nadiktovaný, hovorím nadiktovaný, jediný spôsob, ako toto právo uplatniť a to rozhodnutím v referende, ba dokonca výlučne rozhodnutím v referende neexistujúcim česko-slovenským národom.

My tu máme rozhodnúť, aby sa demokraticky naplnilo ďalšie rozhodnutie tohto parlamentu, jedno z mnohých, a tým je ratifikácia medzinárodných dohôd, menovite napríklad Charty OSN, Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach a podobne. Ratifikáciou sa tieto medzinárodné zákony stali súčasťou nášho štátu. V poslednom menovanom hovorí článok 1., že každý národ má nárok na sebaurčenie, a nielen to. Držitelia domínií, ... metropolitnej krajiny, majú povinnosť vytvárať podmienky pre osamostatnenie národov.

My máme urobiť najvyšší akt demokracie: hlasovaním umožniť niekoľkými spôsobmi vyjadriť alebo uplatniť toto právo národa a povinnosť metropoly. Kto sa bojí za taký návrh zdvihnúť ruku? - musím sa spýtať. A vychádza mi jediná odpoveď: len ten, kto má nečestné úmysly.

(posl. Švec)

Akým právom chce časť poslancov zabrániť národu v spôsobe uplatnenia tohto práva? Mnohí tvrdia, že nemajú mandát. Ja osobne pre to mandát mám. Mám mandát dokonca na rozpustenie tohto parlamentu. Ale ani ostatní nedostali mandát pre to, aby za každú cenu udržali pri živote mŕtvolu. Mohla by sa táto mŕtvola rozkladať a poviem to trochu vulgárnejšie, možno i zapáchať.

Čoho sa teda máme báť, že prídeme o svoje valory? Vraj je potrebné prepočítať, čo nás bude stáť rozchod. Akáže je to starostlivosť! Pre Slovensko je totiž dôležité zabrániť ďalším stratám, hovorím to na plné ústa. Aby som mohol vôbec zistiť, koľko ma stojí súžitie a koľko stojí rozchod, musím mať informácie. Čí záujem je udržať si informácie? Pýtam sa ďalej: Ako dlho by trvalo tieto informácie získať? Má to význam?

Všetko je totiž otázka záujmov. To by sme mohli napríklad zisťovať, koľko stálo Slovensko preťahovanie pobytu vo federácii. Je niekto schopný tieto čísla vypočítať? (Hluk v sále.) Ja som bol natoľko slušný, že som nikomu neskákal do reči. Láskavo by som prosil kolegov, aby ma vypočuli. Je schopný niekto vypočítať tieto veci?

My predsa chceme dokonca Českú republiku zbaviť príťaže a potenciálnej nestability a to by ste si mali ceniť. Žiadame len o to, aby ste predstaviteľom národov, čiže národným radám, v tom nebránili. O tom vlastne budeme rozhodovať.

Za nemalú časť Slovákov môžem uviesť naše uvažovanie. Jeho zmysel sa dá vyjadriť takto: Keby sme i dočasne samostatnosťou stratili, budeme môcť nadávať iba na seba. Hovorím za seba, ja si nechám vynadať a dočasne do pretrpím, pretože z histórie viem, že žiadny národ na samotný akt osamostatnenia v dlhodobej perspektíve nedoplatil. Je tu dosť historikov, ktorí to môžu potvrdiť. Osamostatnenie sa stalo vždy impulzom rastu. I chyby v takom prípade budú len naše vlastné.

Poďme na to inak. Ak je priateľ nehodnoverný, a podľa všetkého Slováci sú teraz nehodnoverní, pretože žiadajú samostatnosť, tak len hlupák sa ho naďalej drží. Ak sa obchodný partner neosvedčí, tak správny podnikateľ sa ho zbaví. Dúfam, že hovorím logicky. Prečo teda ideme proti logike? My vás chceme zbaviť tohto nehodnoverného priateľa, nespoľahlivého obchodného partnera, tak prečo sa bránite? Že zbankrotuje Slovensko? Poviem rovno - je to náš problém! Že budeme mať problémy na juhu? Je to rýdzo náš problém! I v manželstve je to tak, že pokiaľ sa do toho nepletie tretia osoba, tí dvaja si lepšie vyriešia svoje problémy sami. Radšej budem hladným orlom na pustom ostrove, než vypaseným papagájom v klietke. (Potlesk.)

Prijatím zákona máme len odhlasovať ako a akým spôsobom sa dá táto klietka otvoriť. Nikdy neexistuje iba jeden spôsob. To je, dúfam, tiež logické.

K referendu: Keby bol tento štát vznikol na základe referenda...

(Předsedající upozorňuje, že běží poslední minuta vystoupení.)

občanov žiadať jeho zánik výlučne formou referenda. Vznikol v roku 1918 z vôle cudzích. Slovákov zbavili v roku 1945 ich vlastnej štátnosti tiež z vôle cudzích. Je potom paradoxné, keď vytvorenie protektorátu tí istí ľudia odsudzujú a zrušenie Slovenska, zbavení jeho samostatnosti a fakticky vytvorenia iného protektorátu vydávajú div nie za hrdinstvo a za bohumilý čin. To je potom farizejstvo, keď to nazvem pravými slovami.

Pokiaľ to niekto nechce pochopiť, nech aspoň rešpektuje stav a pokiaľ nechce rešpektovať stav, nech aspoň neuráža logiku. Ak sa ju predsa len rozhodne urážať, potom nech sa nečuduje vývoju.

Za svoje ťažkosti si Slovensko bude zodpovedné samo, my sami, čo sme presadzovali len svoje právo, nebudeme za to zodpovední, ale tí, ktorí bránili uplatneniu tohto práva. Ja nediktujem svoj názor, pretože nie som tyran, neprosíkam, pretože nie som sluha ani otrok, nepodliezam, pretože mám svoju hrdosť ľudskú i národnú. Ja iba oznamujem svoj názor a vy máte šancu ho pochopiť.

Ja myslím, že je to dostatok slov k tomu, aby ste pochopili, že nám nejde o nič iné, než zbaviť vás jednej veľkej príťaže. Berte to pri hlasovaní do úvahy, aby vám svedomie nebránilo zdvihnúť ruku pre niečo, čo je prirodzeným právom.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Práve vypršal váš čas. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Jičínský.

Poslanec SN Z. Jičínský: Mám faktickou poznámku k vystoupení poslance Švece. Slovenská národní strana se v parlamentu hlásila k ústavním postupům, k respektování ústavního stavu. Pokud pan poslanec Švec mluví o dominiu nebo o protektorátu, nevychází z platného ústavního stavu. To je jedna faktická poznámka.

Druhá faktická poznámka se týká toho, že mluvil o svém mandátu na ukončení ČSFR. Má mandát jako jeden ze 300 členů tohoto parlamentu. Neměl by přeceňovat význam svého mandátu. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Švec.

Poslanec SL P. Švec: Ja mám mandát ako jeden zo 125 členov parlamentu zo Slovenska, ktorí zastupujú slovenské záujmy, nie ako jeden zo 300.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Holáň.

Poslanec SN V. Holáň: Pane předsedající, mohu mít faktickou poznámku ještě k vystoupení pana poslance Lenského?

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Máte právo mať faktickú poznámku o čomkoľvek, čo bolo povedané.

Poslanec SN V. Holáň: Já bych rád upozornil na to, že to, co řekl pan poslanec Lenský, možná uniklo pozornosti, ale má to velmi racionální jádro. Myslím, že v čl. 2 odst. 2 by ještě mohlo být jiné řešení, než navrhla paní poslankyně Pavúková a pan poslanec Fišera, a to, že by o rozdělení a o působnostech rozhodovalo Federální shromáždění ústavním zákonem v případě uvedeném v čl. 1 pod písm. a), b), c) a pouze v písm. d) by to bylo otázkou ČNR a SNR. Předal bych tento návrh písemně.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vy si prajete v rámci faktickej poznámky podať pozmeňovací návrh?

Poslanec SN V. Holáň: Ano, jinak bych se musel hlásit do diskuse.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Je mi ľúto, ale ja nepoznám procedurálny spôsob, že by ste v priebehu faktickej poznámky mohli podávať návrhy. Buďte taký láskavý a prihláste sa ešte do rozpravy!

Poslanec SN V. Holáň: Dobře, já se přihlásím.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ešte sa hlási pán poslanec Indruch a pán poslanec Hába s faktickými poznámkami.

Poslanec SL Z. Hába: Já bych měl faktickou poznámku k vystoupení pana poslance Švece. Pokud se obracel i na opozici s tím, že považujeme Slovensko za kouli na své noze, která nám brání jít kupředu, chtěl bych ho upozornit, že to je omyl. Opozice nic podobného nikdy neříkala. Opozice je toho názoru, že společné soužití je ku prospěchu obou zemí, i českých zemí. My se naopak obáváme a také jsme to říkali, že ta amputace koule nesmí být spojena s amputací nohy. To by nám zřejmě nijak zvláště neprospělo.

Druhá poznámka směřuje k tomu, že my se pochopitelně nedomníváme, že by odchod Slovenska ze společného státu byl něčím, čemu bychom chtěli za každou cenu zabránit. To jsme přece nikdy neříkali a neříkáme to ani teď. Pouze říkáme, že chceme, aby pokud někdo prohlašuje, že má mandát od svého národa - tento mandát prokázal referendem. A pokud v referendu projeví většina slovenského národa, že se chce osamostatnit, popřejeme jim samozřejmě hodně štěstí. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Teraz sa s faktickou poznámkou hlási poslanec Indruch, potom poslanec Ransdorf.

Poslanec SL L. Indruch: Mám jen malou poznámku k poslanci, který vystupoval za Slovenskou národní stranu. Jeho řeč byla příliš tvrdá. Chci se jen zeptat, zda by s tím, co řekl, souhlasili občané Slovenska. Vždyť tato strana dostala jen sedm až osm procent, tak za tuto voličskou základnu on hovořil, ne za všechny Slováky.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Teraz hovorí pán poslanec Ransdorf, potom pán poslanec Švec a poslanec Mihalik.

Poslanec SN M. Ransdorf: Mám filologickou poznámku k vystoupení pana kolegy Švece. Když mluvil o farizejích, tak je třeba říci, že hebrejsky to vlastně znamená separatisté, perušim jsou ti, kteří se odloučili

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Hovoriť bude pán poslanec Švec, potom pán poslanec Mihalik.

Poslanec SL P. Švec: V prvom rade k referendu: nepleťte sa nám do nášho národného referenda, je to náš národný problém. Vo voľbách 51,5 % voličov Slovenska dalo hlas programu s medzinárodnoprávnou subjektivitou.

Druhá vec, pokiaľ ide o farizejov, do filozofických debát sa nebudem púšťať, ale ja som už bol i fašistom a dnes som už len normálnym poslancom. Dúfam, že sa nebudeme zapletať do vecí, ktoré sa za dva roky už vyriešili.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Mihalik.

Poslanec SN M. Mihalik: K vystúpeniu pána Indrucha: Je pravdou, že SNS získala v tohoročných voľbách na Slovensku 8 %.

Chcel by som sa spýtať: koľko jeho strana získala percent, resp. občanov na Slovensku. To by bolo veľmi zaujímavé - keď hovoril o národných záujmoch českých, národných záujmoch slovenských. Súhlasím i s pánom poslancom Ransdorfom o tých farizejoch, a v súvislosti s tým, že to v hebrejštine znamená čosi ako separatisti, pretože SNS sa rozhodne neseparuje od národno emancipačného pohybu na Slovensku.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Ešte pán poslanec Indruch, poslanec Batta. Odporúčal by som kolegom, aby sme sa viac sústredili na diskusiu o zákonoch.

Poslanec SN I. Batta: Předpokládám, že už mě tady znají. Jsem představitelem politického hnutí Spolužitie - Coexistentia nebo-li Soužití. Řeknu pravdu, s velkým zájmem a se zvláštními pocity mohu sledovat tuto debatu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Pán poslanec Mihalik.

Poslanec SN M. Mihalik: Ja iba veľmi krátko. Pán Indruch ma oslovil ako súdruha. Neurážam sa, chcem ho len osloviť, aby sa prebudil a uvedomil si, že je na schôdzi Federálneho zhromaždenia a nie jeho strany.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Opět filologická poznámka. Slovo soudruh je doloženo v Klaretově slovníku ve 14. století. Je to staročeské slovo. Pokud jde o slovenštinu, tak ho běžně užívali štúrovci.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec Kučera.

Poslanec SN M. Kučera: Pokiaľ je potrebné prispieť do tohto humoru, tak by som rád upozornil, že v Claretovom slovníku je to vo význame učeník.

Prosím, vážení priatelia, domnievam sa, že skutočne výzva predsedajúceho, aby sme sa vrátili k meritu veci je nesmierne vážna. Pokiaľ by nás niekto takto počúval, keď vedieme tieto "filipiky", asi by nemal pocit, že je na pôde najvyššieho zákonodarného orgánu. Je to veľmi zaujímavé pre kuloár, besedu pri pive, ale myslím, že je čas, aby sme sa vrátili k vážnemu tónu. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Pán poslanec Šilhán. Prosil by som, aby sme filologicky nerozoberali slovo "filipiky". (Smích v sále.)

Poslanec SL V. Šilhán: Chci jen konstatovat, že jsem rád, že jsem se vzdal slova. Rád bych jen poznamenal, že někteří poslanci ani netuší, co z nich mluví.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Myslím si, že pan předsedající s humorem reagoval zcela správně, ale přesto mi to nedá, protože původní základ slova filipika je případný pro toto shromáždění. Filein znamená milovat, hippos je kůň. Čili tady je společenství lidí, kteří už dva roky milují koniny.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Vidím, že sme vyčerpali všetky faktické poznámky. Prosím teraz kolegu Plevu. Máte slovo.

Poslanec SL P. Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, budu stručný. Rád bych si osvojil pozměňovací návrh, který podal ústavně-právní výbor ČNR k zákonu o způsobech zániku federace. Je to k § 1 písm. d). Slova "jinak ústavně projevenou vůli ČNR nebo SNR" nahradit slovy "projevem vůle ČNR nebo SNR". Děkuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Posledným prihláseným do diskusie je pán poslanec Holáň.

Poslanec SN V. Holáň: Řeknu jen, bez ostatních formalit, že doporučuji v článku 2 odstavci 2 větu zahájit takto: "Ústavní zákon Federálního shromáždění v případě uvedeném v článku 1 a), b), c) a dohodou ČR a SR v případech uvedených v článku 1

d) ..." Je to poněkud jiné řešení, než je u poslance Fišery a poslankyně Pavúkové.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Prosím, aby ste tento návrh odovzdali písomne. Pýtam sa, či sa ešte niekto hlási. Ešte faktická poznámka. Prosím.

Poslanec SN I. Lenský: Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Úprimne povedané, som rád, že pán kolega Holáň reagoval hneď na moje vystúpenie. Oceňujem to. Obávam sa len, že riešenie, aké navrhoval, nie je asi úplne priestupné. Navrhoval by som, pozrieť sa na to s legislatívcami.

Domnievam sa, že pokiaľ dôjde k zániku ČSFR, tak už jednoducho Federálne zhromaždenie nemá o čom rokovať, pretože už nie je tým orgánom, ktorý by právne existoval.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Faktická poznámka, prosím.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP