Úterý 22. září 1992

Pan poslanec Měrák.

Poslanec SN P. Měrák: Já bych jenom řekl, že paní poslankyně Bellušová nemá právo měnit návrh pana kolegy Fišery a pan kolega Fišera přece nenavrhoval dvě věty místo jednoho souvětí. O tom jsme vůbec neměli hlasovat a pokud ano, musel by s tím souhlasit kolega Fišera. Ten nesouhlasil, takže hlasování bylo zmatečné. Hlasovali jsme o něčem, co kolega Fišera nenavrhl.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dávám přednostně slovo kolegovi Fišerovi, ať se vyjádří, ale v době, kdy jsem dával hlasovat, tak nevznesl námitky.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající. Tato situace už se zde odehrála jednou, když se hlasovalo mimochodem o zákonu o transformaci družstev. Každý poslanec může navrhnout, aby se o jednotlivých částech návrhu hlasovalo samostatně, § 27. Já vím, že to víte, ale je to třeba říci, protože v tomto případě jste podle mého názoru měl právo navrhnout, aby se tak stalo. A vy jste to chápal jako část návrhu. O návrhu sněmovna rozhodne bez rozpravy. To se stalo. Pak se ještě říká v tomtéž odstavci:

"Nedojde-li při takovém hlasování ke schválení všech částí návrhu, je nutno hlasovat o nich ještě jako o celku."

V případě, že by nedošlo ke schválení dalších částí tohoto návrhu, je třeba hlasovat o něm jako o celku. Děkuji.

Tak, jak jste dal hlasovat, jste měl právo. Vy jste mě neviděl, když jsem se hlásil, ale hlasování začalo a v tom případě už nemohu zasahovat.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Rozumím tomu samozřejmě tak, pokud nebudou schváleny všechny části návrhu, musíme potom hlasovat o schválených částech ještě jednou jako o celku, protože potvrdíme, že tvoří organický celek. Pokračujeme v hlasování.

Kolega Moric.

Poslanec SL V. Moric: Vážený pán predseda! Myslím, že návrh, ako bol predložený, je treba nechať tak a je treba o ňom nechať hlasovať tak, ako bol predložený. Keď ho chcete trhať, tak mám návrh, aby sa hlasovalo o každom slove zvlášť.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego Morici, součástí návrhu kolegy Fišery bylo, aniž by detailně specifikoval, jak to chce udělat, aby se o jednotlivých bodech hlasovalo zvlášť. Odpusťte, ale věta: "Informaci o mezinárodně právních, bezpečnostních, ekonomických atd." nedává smysl. Tam musí být nějaké návěští.

Hlásí se poslanec Bystrický.

Poslanec SN L. Bystrický: Nechcem, aby sme si ďalej komplikovali situáciu a zachádzali tu do rôznych exkurzov gramatických, sématických a podobne. Prvá veta dáva zmysel. Je to súvetie priraďovacie oznamovacie podľa slovenčiny. Návrh pani poslankyne Bellušovej som chápal ako návrh, aby sme ho tu trhali a hádali sa, kde ho rozdelíme alebo rozčleníme. Skončime to a poďme hlasovať tak, ako odznel návrh pána poslanca Fišeru.

Pán predsedajúci, dávam návrh, aby sme pokračovali v hlasovaní, to znamená, že teraz budeme hlasovať o bode 1. Ďalšie poznámky nechajme tak, aj tak sme dnes vyrobili niekoľko kuriozít.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, prosím, neodcházejte, protože jsme hlasovali jenom o prvním řádku. Druhý řádek chcete ponechat ve vzduchu?

Poslanec SN L. Bystrický: Nechcem ho nechať vo vzduchu, ale navrhujem, aby sme o ňom hlasovali tak, ako to predo mnou vysvetľoval pán kolega Fišera.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Čili budeme hlasovat o římské jedničce. Je to rozšířený návrh proti původnímu hlasování. Nehlasujeme o prvním řádku, hlasujeme o celé římské jedničce, to je až po dvojtečku.

Hlásí se poslanec ...

Hlas z pléna: Návrh je predsa štrukturovaný, má vyššiu úroveň, nižšiu úroveň. Pokiaľ viem, ste matematik. Poďme hlasovať o nižšej úrovni tak, ako to povedal pán Stank. Odhlasujeme arabská 1, 2, 3, potom rímska I a II. O čom je tu diskusia?

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Ještě kolega Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, dovolte mi, abych znovu opakoval logiku věci, protože návrh jsem předkládal já. Vy jste nechal odhlasovat větu: "Federální shromáždění vzalo na vědomí zprávu vlády ČSFR." To se stalo a procedurálně to nelze zvrátit, byť jsem se hlásil a vy jste mě neviděl. Snažím se, aby procedurálně věci byly skutečně čisté. Tato věta je logická a je ukončena. Samozřejmě, že dále budeme hlasovat tak, jak jsem to žádal a všichni s tím souhlasili, o jednotlivých arabských bodech s tím, že samozřejmě zde musí být návěstí, a to jste říkal vy sám, "a požaduje od vlády ČSFR předložit Federálnímu shromáždění". Hlasujeme bod 1, bod 2, bod 3. Myslím si, že už je to jasné. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Velmi prosím o zdrženlivost a budeme pokračovat v hlasování.

Hlasujeme o bodu arabská 1 počínaje slovem "informací" a konče slovy "říjen 1992".

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 20.36

(SN 52, SL 54)

Kdo je proti?

(SN 24, SL 24)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 43, SL 50)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo pro padesát dva, proti dvacet čtyři, zdrželo se čtyřicet tři, neignoroval nikdo. Ve Sněmovně lidu hlasovalo padesát čtyři pro, dvacet čtyři proti, padesát se zdrželo. Jeden ignoroval. Konstatuji, že ani jedna sněmovna návrh nepřijala.

Poslanec SN I. Fišera: Prosím o stanovisko vlády.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Ano, budeme žádat stanovisko vlády k bodu 2. Prosím o stanovisko vlády k bodu 2.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vláda souhlasí s tímto opatřením.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Vláda souhlasí s tímto opatřením.

Pokud jde o bod arabská 2, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 20.38

(SN 113, SL 119)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Zdržel se někdo hlasování?

(SN 8, SL 7)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo sto třináct hlasů pro, nikdo nebyl proti, osm se zdrželo. Nikdo neignoroval. Ve Sněmovně lidu sto devatenáct pro, nikdo proti, sedm se zdrželo, tři ignorovali.

Konstatuji, že obě sněmovny souhlasným hlasováním přijaly tuto část usnesení.

Přistupujeme k bodu 3. Prosím pana předsedu vlády, aby se vyjádřil.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: (.....) není tak zřetelný, patrně předpokládá spolupráci s národními vládami, ale vláda splní tento úkol pokud o to bude požádána.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji.

Vláda souhlasí. Hlasujeme o bodu 3.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 20.39

(SN 109, SL 121)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 2)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 11, SL 5)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů sto devět pro, nula proti, jedenáct se zdrželo, jeden ignoroval. Ve Sněmovně lidu sto dvacet jedna pro, dva proti, pět se zdrželo, jeden ignoroval.

Konstatuji, že také tento bod přijaly obě sněmovny do společného usnesení.

Konstatuji tedy, že zatím je přijat celý text pod I. s výjimkou toho, co je pod bodem 1. Horní dvě řádky přečísluje se text na 1, 2 místo momentální 2, 3.

Dále přistupujeme k projednávání bodu II. Prosím pana předsedu vlády, aby se vyjádřil, pardon, promiňte, nestačil jsem mačkat knoflíky a přečíst si to. Tady není, kdo by se měl k té věci vyjadřovat.

Dávám hlasovat. Kdo je pro bod II, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 20.42

(SN 52, SL 55) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 19, SL 27) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 49, SL 46)

Konstatuji, že ve Sněmovně lidu padesát pět pro, dvacet sedm proti, čtyřicet šest se zdrželo hlasování a jeden ignoroval, ve Sněmovně národů padesát dva pro, devatenáct proti, čtyřicet devět se zdrželo hlasování a jeden ignoroval. Pro stenografy - přehodil jsem sněmovny při čtení.

Konstatuji, že návrh nebyl ani jednou sněmovnou přijat. Z návrhu poslance Fišery zůstává I bez 1.

Jak jsme byli poučeni, máme nyní hlasovat o návrhu jako celku, tedy o těch částech, o kterých jsme hlasovali pozitívně, jestli je ještě schvalujeme jako celek. Tedy po vyškrtnutí 1. a vyškrtnutí II. Je to takto míněno, prosím, aby jednotlivé schválené kusy dávaly smysl dohromady. Nebudeme hlasovat o tom, co jsme už zamítli.

Prosím pěkně, kdo je pro takto upravený návrh, jak vyšel z našeho předchozího hlasování, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 20.44

(SN 100, SL 115)

Kdo je proti?

(SN 1, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 19, SL 10)

Děkuji. Konstatuji, že ve Sněmovně národů sto hlasů pro, jeden proti, devatenáct se zdrželo, nikdo neignoroval. Ve Sněmovně lidu sto patnáct hlasů pro, jeden proti, deset zdržení, tři ignorovali.

Konstatuji, že společným rozhodnutím obou sněmoven byla přijata takto upravená část našeho dnešního usnesení.

Poslanec Kováč se hlásí s technickou poznámkou.

Poslanec SN Michal Kováč: Vážený pán predsedajúci! Myslím si, že toto posledné hlasovanie nebolo na nič. Pretože tento Rokovací poriadok predpokladá, teraz si predstavme tú situáciu, že sme neprijali bod I a celok, ostatné body sme prijali. To by nemalo zmysel, tak sa musí hlasovať o celku, že to zamietame alebo s tým, že vypadla časť, tak to nemá logiku. Ale nie tak, že z toho vypustím ten jeden bod a znova hlasujem o celku. Tá filozofia Rokovacieho poriadku má celkom iný zmysel.

Predstavme si, že tá situácia by bola celkom opačná, že tá jednička vypadne a už to nedáva žiadny zmysel. Tak teda sa hlasuje o tom celku.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, nedošlo k žádnému sporu. Hlasování dopadlo stejně po bodech jako o celku. Podle mého je to logické, protože nikde není stanoveno, na jak drobné úseky hlasování může být rozdrobeno. A samozřejmě by potom ten výsledný celek nemusel dávat smysl. Je nutno ještě jednou hlasovat o těch přijatých částech, zda pasují dohromady.

Vážení kolegové, jako další v pořadí tady mám

Hlas z pléna: Vzhľadom na časť odhlasovaného uznesenia odporúčam, aby sa vyjadrili poslanci, ktorí predložili návrh na uznesenie, či na tých návrhoch trvajú bez zmeny.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Ano, já se vždycky budu ptát, samozřejmě, pane poslanče. Mám tady typický takový návrh poslance Krejsy, který navrhuje, aby při hlasování o zákonu o způsobu zániku federace se dostavili poslanci v plavkách a neplavci v plovacích vestách. Táži se poslance Krejsy, jestli trvá na tom, aby se o jeho návrhu hlasovalo.

Poslanec SN J. Krejsa: Pane předsedající, jako navrhovatel na svém trvám. Zdůvodnění: za prvé máme stoprocentně zaručen přímý televizní přenos po celý den. Za druhé když už díky těm, kteří ve volbách dali hlasy ODS a HZDS ....

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, promiňte, nedostal jste slovo, vy jste byl vyžádán, zda na svém návrhu trváte.

Poslanec SN J. Krejsa: Já trvám na návrhu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: V takovém případě musím dát hlasovat. Pan poslanec Mečl.

Poslanec SL J. Mečl: Já si myslím, že je potřeba samozřejmě už postupovat velmi rychle a nezdržovat celé hlasování. Ale vraťte se, pane předsedo, k té jedničce. A projděme celý tento materiál. Vy jste to teď přeskočil a pokračujete šestkou.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane profesore, mně to aparát takto seřadil. Tento návrh byl podán na minulé společné schůzi. Samozřejmě v odpovídajícím pořadí.

Poslanec SL J. Mečl: Ale proč se nevrátíme k tomuhle?

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Podívejte se, už jsme ten problém otevřeli, já se domnívám, že ten návrh natolik obsahově nesouvisí s ostatními, že nezáleží na pořadí projednávání.

Prosím, aby sněmovny hlasovaly, kdo je pro ten návrh na plavky a plovací vesty, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Opakuji návrh, aby se k hlasování o zákonu o způsobu zániku federace dostavili poslanci v plavkách a neplavci v plovacích vestách. Tento návrh by měl být zabudován do tohoto dnešního usnesení.

Poslanec SN J. Olej: Pán predseda! Kancelária Federálneho zhromaždenia nejako pozabudla na tento návrh, pretože ja medzi doplňujúcimi návrhmi tento návrh nemám.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Já ho mezi doplňovacími návrhy mám, je uveden na samostatném listu. Poslanec Sládek, pokud si vzpomínám, ještě připomněl, aby tento návrh nezapadl a aby se o něm hlasovalo. Pokládám to do jisté míry také za znevažující počínání hlasovat o takovém návrhu, ale jsem nucen tak učinit.

Opakuji ještě jednou, kdo je pro plavky a plovací vesty, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 20.51

(SN 8, SL 4)

Kdo je proti, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SN 6, SL 23)

Kdo se zdržel hlasování, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SN 3, SL 2)

Ve Sněmovně národů bylo pro osm poslanců, proti šest, tři se zdrželi hlasování, sto jedna ignorovalo. Ve Sněmovně lidu pro čtyři poslanci, proti dvacet tři, dva se zdrželi hlasování, sto jedna ignorovalo.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat.

Nyní přistupujeme k seřazeným doplňujícím návrhům očíslovaným podle jednotlivých podavatelů. První je návrh poslance Boráka za klub KDU-ČSL, text návrhu máte před sebou. Domnívám se, protože se to netýká vlády, není třeba, aby předseda vlády se k té věci vyjadřoval. Dám o návrhu hlasovat.

Hlasování: 20.53

Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SN 8, SL 10)

Kdo je proti, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SN 30, SL 28)

Kdo se zdržel hlasování, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SN 59, SL 75)

Děkuji. Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo osm pro, třicet proti, padesát devět se zdrželo, sedmnáct ignorovalo. Ve Sněmovně lidu bylo deset pro, dvacet osm proti, sedmdesát pět se zdrželo, sedmnáct ignorovalo.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat ani jednou ze sněmoven.

Klub SDĄ navrhuje ústy poslance Orosze. Budeme hlasovat o návrhu, ve kterém je řečeno, že Federální shromáždění žádá vládu ČSFR předložit na 5. společnou schůzi ... (návrh máte všichni písemně před sebou). V tomto případě se to týká federální vlády, proto požádám předsedu federální vlády, aby se nejprve k věci vyjádřil. (Předseda federální vlády J. Stráský: Federální vláda nedoporučuje tento návrh.)

Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 20.55

(SN 42, SL 46)

Kdo je proti?

(SN 40, SL 53)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 31, SL 22)

Děkuji. Konstatuji, že ve Sněmovně národů čtyřicet dva hlasů pro, čtyřicet proti, třicet jedna se zdrželo, čtyři ignorovali. Ve Sněmovně lidu čtyřicet šest pro, padesát tři proti, dvacet dva se zdrželo, sedm ignorovalo.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat ani jednou ze sněmoven.

Jsme u bodu 3, poslanec Mečl za Levý blok. Prosím, nechť se vyjádří vláda. (Předseda federální vlády J. Stráský: Vyjadřuji se k bodu 1, vláda nedoporučuje.)

Dávám hlasovat o návrhu jako o celku. Kdo je pro návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 20.56

(SN 35, SL 40)

Kdo je proti?

(SN 42, SL 53)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 24, SL 19)

Děkuji. Ve Sněmovně národů třicet pět hlasů pro, čtyřicet dva proti, dvacet čtyři se zdrželo, sedmnáct ignorovalo. Ve Sněmovně lidu čtyřicet hlasů pro, padesát tři proti, devatenáct se zdrželo, patnáct ignorovalo.

Konstatuji, že sněmovny návrh nepřijaly.

S technickou poznámkou poslanec Kováč.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP