Úterý 29. prosince 1992

Poslanec Andrej Gjurič: Pane předsedající, dámy a pánové, pokud jsme se většinovým rozhodnutím rozhodli, že budeme projednávat znění usnesení ve formě tisku 100, podle mého názoru to samozřejmě není proto, že by to druhé usnesení méně vystihovalo nebo bylo nějakým způsobem horší. Mně prostě připadá usnesení č. 100 výrazně pregnantnější. Čili proto jsem pro ně zdvihl ruku.

Jediná věc, která mně tam do určité míry chybí, a na to bych se zeptal předkladatele, eventuálně to dal jako pozměňovací návrh, je, že tady v prvním odstavci začínajícím "Česká národní rada se znepokojením sleduje ...", není explicitně vyjádřena aktivita, není tam explicitně vyjádřen akt, pokud se nedá subsumovat pod termín "výskyt veřejných projevů". Do určité míry se subsumovat dá, ale myslím si, že by tam měl být zřejmě vyjádřen ten akt. To je snad jediný rozdíl oproti jinak mnohem širšímu, méně pregnantnímu usnesení 49.

Čili navrhoval bych tady vložit za dikci "zřejmé projevy antisemitismu a rasismu " ještě pasus, "... které nabývají formy konkrétních aktivit a kterým je dáván prostor v některých tiskovinách". To je můj první pozměňovací návrh.

Druhý, už celkem formální, je: "Česká národní rada se důrazně obrací na všechny občany..." to snad nemusím dále vysvětlovat.

A třetí, už úplně formální, že tady místo čárky: "... se obrací na všechny občany, ..." by mělo být "a" - "... a příslušné orgány státní moci".

Zdůrazňuji, že bych rád, aby se o všech mých třech pozměňovacích návrzích hlasovalo, ale že na nich nijak zásadně - jak by řekl pan kolega Vyvadil "esenciálně" netrvám, tzn., že budu pro toto usnesení samozřejmě hlasovat v nepozměněné podobě. Jenom se domnívám, že ta aktivita by tam měla být nějak vyjádřena.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Gjuričovi a prosím pana poslance Štraita, připraví se pan kolega Výborný.

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, ještě jednou zdůrazňuji, jak jsem to učinil minule, že rozhodně odmítám počin redaktorů týdeníku Politika; je to neodpustitelná hanebnost. Nechci celou záležitost dramatizovat více, než si zaslouží. Jinak to ovšem skončit nemůže, když se ve stejnou dobu z knihoven vyřazují knihy o nacistických koncentračních táborech, přesněji o vyhlazovacích táborech, jako byl Osvětim.

Přinesl jsem vám ukázat knihu Otty Krause a Ericha Kulky "Továrna na smrt", dokument z Osvětimi, která vyšla asi v 6 vydáních v minulosti. Oba autoři jsou známí z dalších knih o utrpení Židů a o stíhání válečných zločinců, např. Eichmanna. Pro pořádek uvádím, že byla vyřazena z jičínské knihovny, tedy z Okresní knihovny v Jičíně a má signaturu 94053.

Pokud vím, tak Erich Kulka nepatřil mezi exponenty minulých let, spíše naopak. Byl to emigrant. Opět křivíme historickou paměť. Proč byla kniha vyřazena? Kvůli autorovi to asi nebylo. Na rozdíl od nedávné minulosti nejsou knihy deponovány ve zvláštních fondech, ale v lepším případě končí v papírnách. Jsou zase lidé, kteří to odtud přinesou. Alespoň tak prospějí knize.

Dovolte mi tuto myšlenku rozvést a citovat z knihy probošta Vyšehradské kapitoly Josefa Beneše, který prožil v Dachau celou válku. Kniha se jmenuje Kaine, kde je tvůj bratr? Lépe by to nikdo nevymyslel, než je to napsáno zde.

"Od druhé světové války uplynulo více než čtvrt století. Vyrostla generace, která nepoznala hrůzy války, pro kterou pojmy jako nacismus, odboj či koncentrační tábory se stávají něčím mlhavým a neskutečným. Je dobře, že tyto pojmy náleží v naší zemi do oblasti historie. Je však třeba učinit vše, aby součástí této historie se stala i jména a osudy těch krásných lidí, kteří nepřežili kalvárie nacistických věznic a koncentračních táborů, kteří svými životy naši svobodu vykoupili. Není to jen etickou záležitostí vůči nim, kterým za tolik vděčíme, ale povinností nás, kteří jsme přežili, vůči budoucím generacím. Tragické osudy těchto národních hrdinů umožňují pochopit zrůdnost fašismu i význam a mravní hloubku protifašistického odboje, jsou součástí mravního odkazu naší generace. Na nás, současnících, záleží, aby byly uchovány pro budoucnost a mohly se stát trvalým zdrojem hrdosti a morální síly našeho národa."

Minule jsem upozorňoval, že se seznamy staly módou bez ohledu na prostý fakt o ochraně dat a osobnosti vůbec. Nelze protestovat proti jednomu seznamu z Politiky a bez povšimnutí ponechat dračí setbu jiných seznamů. Tak např. 30. dubna letošního roku zveřejnily tehdy ještě deníky Metropolitan a Telegraf seznam členů Syndikátu novinářů ČR a Slovenského syndikátu novinářů, kteří byli pozitivně vylustrováni v kategorii agent. Tento seznam předal ředitel FBI ústavním činitelům.

O měsíc později necenzurované noviny Rudé krávo č. 11/92 uveřejnily tzv. nový seznam prominentních agentů STB, kde je celá kategorie dalších lidí, za čas to budou opět dračí zuby, římskokatolický teolog, duchovní Československé církve evangelické, teolog církve husitské, náboženská obec unitářů, katolický duchovní, pracovník církve českobratrské, atd., kromě jiných profesí.

Rudé krávo samozřejmě nepřestalo a v č. 13, 14, 15 zveřejňuje další seznamy, které jsou volně ke koupi na Václavském náměstí. Z těchto dračích zubů nemůže vyrůst nic kloudného, opět jenom nenávist mezi známými, mezi rodiči a dětmi, mezi sourozenci.

Jakékoliv seznamy na jakékoliv bázi nemohou přinést naší vlasti nic dobrého. Doporučuji do usnesení č. 100, nad kterým pracujeme, doplnit za slova "výskyt zřejmých projevů antisemitismu a rasismu " - slůvko "a" nahradit čárkou "a politické intolerance". Dále by pokračovalo usnesení tak, jak je předloženo.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji. Prosím pana kolegu Výborného. Připraví se pan poslanec Payne.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové. Také já považuji návrh usnesení tak, jak ho podal výbor pro právní ochranu a bezpečnost, za vhodnější podklad pro naše jednání, protože je to návrh usnesení stručnějšího charakteru, který přitom výstižně vyjadřuje, oč této sněmovně v projednávané věci jde. Nicméně se domnívám, že stručnost zejména v závěru druhého odstavce je až příliš velká a dovoluji si přednést tento pozměňovací návrh.

Navrhuji, aby druhý odst. byl zakončen takto: "A rozhodnými postoji vůči těm nepřijatelným projevům okrajových skupin" - potud stejný text - "spoluvytvářeli atmosféru tolerance, odmítali nenávist v jakýchkoli podobách a tím prokázali demokratický charakter naší společnosti."

Pokud se obracíme k občanům i k orgánům samosprávy, nemůžeme zůstat u suchého konstatování, že se tím vytvoří demokratický charakter společnosti, ale že zde musí být něco pozitivního, což je spoluvytváření tolerantní atmosféry ve všech směrech společenského života a odmítání nenávisti, ať už má podobu jakoukoliv.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji. Prosím pana kolegu Payneho.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, souhlasím s kolegou Výborným a s jeho dobře promyšleným návrhem na rozšíření 2. odstavce. Nicméně se domnívám, že přesto někdy méně znamená více.

Dovolte, abych obrátil pozornost k 1. odst., kde říkáme, že jsme znepokojeni pouze těmi projevy antisemitismu a rasismu, kterým je dáván prostor v některých tiskovinách. To znamená, je-li jim dáván prostor v jiných tiskovinách, nebo v žádných tiskovinách, tak nás neznepokojují. Zdá se mi, že to může být i pravdivé, protože trávíme příliš času v této budově a nemáme mnoho času zabývat se projevy obdobnými ve svých volebních krajích. Pokud mi trochu času zbývá, tyto projevy vidím i v místě, kde působím jako poslanec. Znepokojují mne, ačkoliv jim není dáván žádný prostor ve sdělovacích prostředcích.

Navrhl bych proto jako první alternativu vypuštění vedlejší věty na konci prvního odstavce tak, aby končil slovy: "zřejmých projevů antisemitismu a rasismu." Myslím, že je to silnější než dosavadní text.

Pokud by tento návrh nebyl přijat, navrhoval bych, aby byl závěr přeformulován, aby místo věty "kterým je dáván prostor v některých tiskovinách" byla vedlejší věta "včetně toho, že je jim dáván prostor v některých tiskovinách" Toto znění 1. odst. bych považoval za příliš slabé.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu kolegovi Paynemu. Jako poslední je přihlášen pan kolega Kuchař.

Poslanec Vlastislav Kuchař: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, dámy a pánové. Vzhledem k tomu, že projevy nesnášenlivosti a netolerance mohou mít a mají mnohdy i širší charakter než ten, který je definován v návrhu usnesení č. 100 v 1. odst., a vzhledem k tomu, že tyto projevy by zejména v období budování nové státnosti mohly výrazným způsobem destabilizovat společnost, dovoluji si navrhnout tento pozměňovací návrh.

Místo odst. 1. v usnesení č. 100, navrhuji tento text:

"ČNR s hlubokým znepokojením sleduje projevy nenávisti a netolerance ve společnosti, ať je jejich podtext jakýkoliv. Zejména antisemitské nálady projevující se ve vzrůstajícím vandalismu i v protižidovské propagandě jsou s ideou demokratického a právního státu neslučitelné."

Za tento odstavec bych navrhl vložit ještě jeden odstavec před druhý odstavec původního návrhu, který by zněl:

"ČNR proto se vší vážností a důrazem žádá vládu ČR, ministra vnitra i generálního prokurátora ČR, aby využívali všech zákonných prostředků k zabránění těmto jevům a k postihu pachatelů trestních činů tohoto druhu."

Žádal bych, aby o obou odstavcích bylo hlasováno samostatně.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Dále se písemně přihlásil pan poslanec Body.

Poslanec Ladislav Body: Pane předsedo, kolegové, kolegyně, nemám pozměňovací návrh, ale chtěl bych vás informovat o článku, který vyšel v Metropolitním telegrafu 5. prosince 1992. Podepsán je pan redaktor Josef Landergat, který v článku uvádí do souvislostí rasové nepokoje v Německu, které jistě všichni v poslední době sledujete, s tím, co by se eventuálně mohlo stát u nás. Píše:

"Obdobný problém, jakým je pro Německo integrace dnešních šesti milionů přistěhovalců, se u nás téměř půl století jmenuje cikánská otázka."

Dále uvádí: "Na rozdíl od Německa však žádná česká vláda dosud nepřišla s nějakým aktivním tolerantním řešením integrace. Tam, kde se tak nestalo, a tam, kde nebylo takové řešení zvažováno, jsme dnes svědky násilností. Budeme-li se i nadále chovat přehlíživě k těmto problémům, brzy budeme svědky toho, jak lidé začnou sami brát spravedlnost do svých rukou."

Tento článek je zřejmě dosti výmluvný v tom, že to, co tady dnes projednáváme, toto usnesení České národní rady by mělo mít svou váhu, které by bylo nejenom proklamativně vyjádřeno v České národní radě, ale z tohoto usnesení by měly vyplynout konkrétní závěry, které vláda, Generální prokuratura a ministerstvo vnitra připraví pro nový český stát. Děkuji.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Bodymu. Jako další se do rozpravy písemně přihlásil pan poslanec Hofhanzl, dále pan poslanec Koronthály.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové. Předkládám pozměňovací návrh, abychom na konci prohlášení uvedli větu: "Žádáme orgány státní správy, aby striktně vyžadovaly dodržování zákona a důsledně trestaly takovéto přestupky."

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Koronthály.

Poslanec Vladimír Koronthály: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, dámy a pánové, mám pocit, že v některých lavicích sněmovny dochází k určitému nedorozumění, že se zde směšují dvě záležitosti.

Rád bych upozornil na to, že zatímco rasu, národnost, barvu pleti a tak dále člověk získává narozením a zpravidla s tím nemůže nic dělat, členem politické strany nebo důvěrníkem některé tajné služby se člověk stává tím, že někde něco podepíše, ať už dobrovolně nebo i nedobrovolně. Domnívám se, že je opravdu zapotřebí pečlivě rozlišovat tyto dva aspekty.

Z tohoto důvodu se domnívám, že je velmi absurdní chtít projednávané usnesení příliš rozšiřovat o věci, které jsou přinejmenším subtilní. Budu proto podporovat původní znění usnesení č. 100 včetně pozměňovacích návrhů kolegy Payna, popř. některých návrhů směřujících ke zpřesnění.

V žádném případě bych ale nedoporučoval rozšiřování někam, kde bychom se dostali na tato složitá témata. Děkuji.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu kolegovi Koronthálymu. Přeje si ještě někdo vystoupit v rozpravě k tomuto bodu? (nikdo) Rozpravu končím.

Vyhlašuji přestávku do 13 hodin.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v přerušené 19. schůzi ČNR, a to projednáváním přerušeného třetího bodu našeho programu, kterým je návrh poslance Alfreda Frommera a dalších na usnesení ČNR k odsouzení antisemitismu a rasismu.

Než dám slovo panu společnému zpravodaji a zároveň navrhovateli tohoto usnesení, požádal bych předsedu výboru pro právní ochranu a bezpečnost, pana poslance Šumana, zda se nechce ještě vyjádřit. - Prosím, pane kolego.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, je obtížné tu vystupovat jako navrhovatel proto, že, jak víte, toto usnesení není návrh můj, ale je návrhem výboru.

Přesto mi dovolte vyslovit názor na ty pozměňovací návrhy, které podle mého názoru korespondují se záměrem, který výbor při koncipování tohoto usnesení měl.

Především se domnívám, že je velmi vhodný návrh kolegy Payna vypustit závěr první věty tohoto usnesení. Získává to širší obsah a větší důraznost.

V této souvislosti jsem však nucen požádat kolegu Gjuriče, který předložil návrh před poslancem Paynem, zda by souhlasil s mým procedurálním návrhem - což ovšem musí učinit on jako navrhovatel - aby bylo hlasováno dříve o návrhu kolegy Payna, protože pokud projde tento návrh, vyhoví se jeho záměru, který měl, a pokud neprojde návrh kolegy Payna, pak by bylo možno, aby bylo hlasováno o jeho návrhu na rozšíření, takže by byl splněn záměr, který navrhovatel poslanec Gjurič měl - pokud jsem mu správně rozuměl. - (Poslanec Gjurič: souhlasím.)

Pro ty, kteří neslyšeli vyjádření pana poslance Gjuriče, bych chtěl sdělit, že pan poslanec souhlasí s tímto procedurálním návrhem.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Poprosil bych sněmovnu o klid.

Poslanec Vladimír Šuman: Dále bych se vyslovil ještě k jednomu pozměňovacímu návrhu, a to je pozměňovací návrh pana poslance Výborného, který podle mého názoru také rozšiřuje ve smyslu, kterým jednal výbor, toto usnesení, a to žádoucím směrem. Jde o doplnění v pasáži slov "...okrajových skupin spolu vytvářejí..." atd. Já jsem to přesně nezaznamenal, ale pan poslanec Frommer jistě tento návrh zachytil ve smyslu, v jakém byl předložen.

Jinak vám děkuji za důvěru, kterou jste projevili tím, že se projednávalo naše usnesení, a věřím, že se nám podaří s uvedenými pozměňovacími návrhy schválit usnesení, které příznivě ovlivní atmosféru v naší zemi.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Šumanovi a prosil bych nyní pana poslance Frommera, aby se ujal slova.

Poslanec Alfred Frommer: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte krátkou rekapitulaci.

Bylo celkem k tomuto tématu proneseno 9 řečí, z nichž pan poslanec Šoler - prosím pány kolegy, o kterých budu hovořit, aby se mnou laskavě souhlasili nebo nesouhlasili nepodal žádný pozměňovací návrh. Pan poslanec Koronthály nepodal rovněž žádný pozměňovací návrh (posl. Koronthály: souhlasí.) - a ostatní kolegové poslanci podali celkem 7 pozměňovacích návrhů.

Ve smyslu návrhu pana kolegy Šumana bychom měli především rozhodnout o pozměňovacím návrhu pana poslance Payna. Je mi líto, že pan doktor Payne není momentálně přítomen, ale pokusil jsem se trošku zaznamenat jeho návrh, a měl by znít následovně: V první větě "...Česká národní rada se znepokojením sleduje výskyt zřejmých projevů antisemitismu a rasismu..." - a nyní je to od pana kolegy Payna napsáno tak, že bych prosil, jestli tu je někdo z lékárny, aby to rozluštil. Právě přichází pan poslanec Payne, prosil bych ho o přečtení.

Poslanec Jiří Payne: První návrh byl vypustit, druhý návrh byl doplnit - "včetně toho, že je jim dáván prostor v některých tiskovinách".

Poslanec Alfred Frommer: Vy jste nebyl přítomen, pan poslanec Šuman navrhoval dát tomuto návrhu přednost před pozměňovacím návrhem pana poslance Gjuriče. V tom případě by došlo k určité kolizi.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Prosil bych znovu opakovat pozměňovací návrh pana poslance Payna, o kterém budeme hlasovat.

Poslanec Jiří Payne: Po mém soudu se nevylučuje s doplňujícími návrhy, toto je návrh vypouštěcí. První varianta byla vypustit, druhá varianta byla nahradit tu vedlejší větu slovy "včetně toho, že je jim dáván prostor v některých tiskovinách".

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pana poslance Payna. Budeme hlasovat o prvním návrhu na vypuštění.

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku. 111. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat. Pokračujte, prosím, pane společný zpravodaji.

Poslanec Alfred Frommer: Děkuji. Nejsem si v tomto okamžiku jist, jestli pan kolega Šuman se domníval, že pozměňující návrh pana poslance Payna vylučuje pozměňující návrh pana poslance Gjuriče.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Vyslovil jsem doporučení panu poslanci Gjuričovi, aby v případě, že projde to vypuštění, stáhl svůj pozměňovací návrh týkající se rozšíření té druhé části věty, protože je tím splněn záměr, který svým pozměňovacím návrhem sledoval a kolega Gjurič dal veřejně najevo svůj souhlas s tímto názorem. Protože to bylo ale předneseno už po skončení rozpravy, je nutné z procedurálního hlediska, abychom hlasovali o stažení tohoto návrhu pana poslance Gjuriče.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Pan poslanec Gjurič souhlasí se stažením svého návrhu. Dávám hlasovat.

Ptám se sněmovny, kdo souhlasí se stažením pozměňovacího návrhu pana poslance Gjuriče, ať zvedne ruku. 128.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Alfred Frommer: Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Štrait. Jeho řeč byla vedena podle mého názoru také v tom duchu, že to byla v určité části spíše interpelace na ministra kultury. Dovolím si vám připomenout, že hovořil o této knize, která byla podle jeho informací stažena z Městské knihovny v Jíčíně a poukázal na to, jakým způsobem se s literaturou tohoto typu zachází. Kromě toho pan poslanec Štrait doporučuje, abychom doplnili usnesení o tuto formulaci: "Česká národní rada se znepokojením sleduje výskyt zřejmých projevů antisemitismu, rasismu a politické intolerance..." dále text pokračuje.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Štraita, který za slova "antisemitismu a rasismu" vkládá slova "a politické intolerance". Ptám se sněmovny:

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 56.

Kdo je proti tomuto návrhu? 10.

Kdo se zdržel hlasování? 75.

Konstatuji, že pozměňovací návrh pana poslance Štraita nebyl přijat. Prosím o další pozměňovací návrhy.

Poslanec Alfred Frommer: Pan poslanec Výborný navrhuje, abychom druhý odstavec doplnili o tuto formulaci: "nepřijatelným projevům a spoluvytvářeli atmosféru tolerance a odmítali nenávist v jakýchkoli podobách, a tím prokázali demokratický charakter naší společnosti".

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Výborného.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 156.

Je někdo proti tomuto návrhu? Nikdo.

Konstatuji, že tento pozměňovací návrh byl přijat. Prosím o další pozměňovací návrh.

Poslanec Alfred Frommer: Jako šestý vystoupil pan kolega Kuchař. Dovolte, abych vám řekl svůj názor na tuto záležitost.

Pan kolega Kuchař podle mého názoru směšuje usnesení č. 100 s usnesením č. 49, jistě v dobrém úmyslu. My jsme před chvílí odhlasovali fakt, že budeme jednat pouze o usnesení č. 100, nicméně je mou povinností přečíst jeho návrh.

Pan kolega Kuchař doporučuje, abychom v druhém odstavci zařadili odstavec v tomto znění:

"Česká národní rada proto se vší vážností a důrazem žádá vládu České republiky, ministra vnitra i generálního prokurátora České republiky, aby využívali všech zákonných prostředků k zabránění těmto jevům a k postihu pachatelů trestných činů tohoto druhu."

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji. Ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh pana poslance Kuchaře, ať zvedne ruku. 63.

Kdo je proti tomuto návrhu? 9.

Kdo se zdržel hlasování? 89.

Pozměňovací návrh pana poslance Kuchaře nebyl přijat. Prosím další z pozměňovacích návrhů.

Poslanec Alfred Frommer: Kolega Body vystoupil víceméně s informativní záležitostí a přednesl informaci, respektive citoval z jistých novin z jistého novinového článku, neboli z jeho úst nezazněl žádný pozměňovací návrh.

Kolega Hofhanzl jako osmý doporučil, abychom - nyní prosím, aby mě opravil, pokud se mýlím - za poslední větu doplnili: "Žádáme orgány státní správy, aby skutečně vyžadovaly dodržování zákona a důsledně trestaly takovéto přestupky."

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji. Pan poslanec Hofhanzl s faktickou poznámkou.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: "... aby striktně vyžadovaly".

Poslanec Alfred Frommer: Ano, je tady skutečně "striktně vyžadovaly"; omlouvám se.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Kdo je pro tento pozměňovací návrh pana poslance Hofhanzla, ať zvedne ruku. 70.

Kdo je proti? 3.

Kdo se zdržel hlasování? 64.

Konstatuji, že ani tento pozměňovací návrh nebyl přijat.

Poslanec Alfred Frommer: Poslední, kdo vystoupil v rozpravě, byl pan poslanec Koronthály, jak jsem už uvedl na začátku tohoto hlasování, který nepřinesl do rozpravy žádný pozměňující návrh.

Pane předsedající, požádal bych, zda bychom nemohli v této záležitosti udělat kratičkou přestávku, abychom mohli usnesení dát v definitivní platnosti na papír a mohlo být jako celek odhlasováno.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: S faktickou se hlásí pan poslanec Gjurič.

Poslanec Andrej Gjurič: Omlouvám se, ale protože jde o změnu v textu, jdu přece jenom k mikrofonu.

Kromě toho, že jsem navrhoval ještě slovo "důrazně", na čemž nijak zvlášť netrvám, je tady jedna formální otázka, a to, že jsem navrhl přímo do textu druhého odstavce "a": "... obrací se na všechny občany a příslušné orgány státní správy a samosprávy...". Vím, že to první "a" tam bylo vynecháno proto, protože hned na to je "a samosprávy", to znamená, že to nezní libě, ale řekl bych, že to je kontextiálně a kvalitativně jiné "a", než to druhé "a", že tam tedy musí být: "... občany a příslušné orgány státní správy a samosprávy". Doufám, že to tak cítíte, já to tak cítím. Je to skutečně jenom formální úprava, ale myslím, ne nepodstatná.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP