Neděle 20. prosince 1992

Poslanec Zdeněk Vorlíček: Chtěl bych jen poděkovat sněmovně za schválení zákona, který českému průmyslu zabezpečí služby technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví po 1. lednu. Jinak vám děkuji za racionální přístup ke schválení této normy.

Předseda ČNR Milan Uhde: Budeme teprve hlasovat o přijetí tohoto zákona ČNR - tak racionální přístup, který by se obešel bez hlasování, ještě přeci jen není možný.

Ptám se, kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví podle sněmovního tisku 237, ve znění zprávy hospodářského výboru ČNR podle sněmovního tisku 248, ať zvedne ruku? 131 hlas pro.

Kdo je proti, ať zvedne ruku. Nikdo.

Tento zákon byl přijat.

Děkuji všem, kdo se podíleli na jeho přípravě i obhajobě před sněmovnou.

Poslanec Zdeněk Vorlíček: Děkuji vám a omluvte daň únavě.

Předseda ČNR Milan Uhde: Je před námi ještě jeden úkol, rovněž údajně nevelký rozsahem. Je to bod, který se nazývá

V.
Vládní návrh zákona ČNR o orgánech státní správy
České republiky v oblasti puncovnictví a zkoušení
drahých kovů podle sněmovních tisků 240 a 249

Předložený vládní návrh zákona, který jste obdrželi jako sněmovní tisk 240, odůvodní sněmovně z pověření vlády ČR ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Prosím ho, aby se ujal slova.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Pane předsedo, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, vláda ČR předkládá plénu ČNR k projednání návrh zákona o orgánech státní správy ČR v oblasti puncovnictví a zkoušení drahých kovů.

Uvedený zákon navazuje na hmotně právní úpravu přijatou Federálním shromážděním v listopadu t. r. zákonem č. 539/1992 Sb., tzv. puncovní zákon. Návrh zákona vychází ze zásad schválených usnesením předsednictva ČNR č. 771 ze dne 27. února 1992. Prošel obvyklým legislativním procesem, z něhož vyplynulo, že nebyla zpochybněna základní koncepce a cíl sledovaný navrhovanou právní úpravou. Návrh zákona fixuje působnost ministerstva průmyslu a obchodu ČR danou kompetenčním zákonem v pozici ústředního orgánu státní správy pro puncovnictví a zkoušení drahých kovů v České republice.

K výkonu státní správy v dotčené oblasti je zřizován Puncovní úřad, včetně vymezení jeho postavení, práv a povinností, který je podřízen ministerstvu průmyslu a obchodu ČR, a stává se právním nástupcem dosavadní Státní zkušebny pro drahé kovy. Tím se návrh vrací k původnímu označení této instituce se všemi jejími funkcemi konformními s tržní ekonomikou. Jde tedy v zásadě o institut zajišťující ochranu spotřebitele na trhu drahých kovů.

Puncovní úřad nepřejímá proto od dosavadní Státní zkušebny drahých kovů výkon státního dozoru nad hospodařením s drahými kovy. V podmínkách tržní ekonomiky tato státní funkce již zaniká. V souladu s usnesením hospodářského výboru ČNR ze dne 18. prosince 1992 proto doporučuji, aby předložený zákon nabyl účinnosti dnem 1. ledna 1993 namísto původně navrženého 31. prosince 1992.

Paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych doporučil plénu ČNR předložený vládní návrh zákona o orgánech státní správy ČR v oblasti puncovnictví a zkoušení drahých kovů k přijetí. Děkuji vám za pozornost.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu ministru Vladimíru Dlouhému a zvu k mikrofonu zpravodaje hospodářského výboru poslance Ludvíka Motyčku, aby odůvodnil zprávu výboru, kterou jste obdrželi jako sněmovní tisk 249.

Poslanec Ludvík Motyčka: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, omezím se na to nejnutnější. Hospodářský výbor ČNR jako garanční projednal na své schůzi dne 18. 12. 1992 vládní návrh zákona ČNR o orgánech státní správy ČR v oblasti puncovnictví a zkoušení drahých kovů. Jiné výbory ČNR návrh neprojednávaly. Zprávu hospodářského výboru máte k dispozici v tisku 249. Hospodářský výbor ČNR doporučuje České národní radě, aby vládní návrh zákona ČNR o orgánech státní správy ČNR v oblasti puncovnictví a zkoušení drahých kovů schválila s jedinou úpravou, a to v § 10, který hovoří o termínu účinnosti.

Hospodářský výbor navrhuje, aby § 10 zněl: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1993." Vážené kolegyně a kolegové, žádám vás, abyste vládní návrh tohoto zákona s úpravou navrženou hospodářským výborem schválili.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Motyčkovi, zpravodaji výborů, a otevírám k předneseným výkladům rozpravu. Do rozpravy se přihlásil písemně pan poslanec Effenberger a já mu dávám slovo. Další přihlášku nemám.

Poslanec Josef Effenberger: Dámy a pánové, tento projednávaný návrh zákona navazuje na zákon federální o puncovnictví, který se zabývá technickou stránkou věci. Recepční zákon nám umožňuje novelizovat případně i tento federální zákon. Jedná se o technický detail, jehož podstatu bych se pokusil vám sdělit.

V § 39 odst. 2 zmíněného federálního zákona se praví: "Obchodníci jsou povinni při prodeji vydat doklad s uvedením druhu, ceny, hmotnosti a ryzosti zboží." Pozměňovací návrh by zněl takto: "Obchodníci jsou povinni při prodeji vydat doklad s uvedením druhu, ceny, hmotnosti a ryzosti prodaných výrobků z drahých kovů. Jedná-li se však o prodej stříbrného zboží, jehož hmotnost nepřevyšuje 10 gramů, nemusí tento doklad údaj o hmotnosti obsahovat."

Toto znění navrhuji zařadit za § 9 současného předloženého návrhu, označit ho jako § 10 a současný § 10 přečíslovat na 11. Odůvodnění návrhu spočívá v tom, že navržené upřesnění schváleného puncovního zákona sleduje zjednodušení vystavování dokladů o prodeji drahých kovů v případech, kdy s ohledem na nízkou hmotnost stříbra není výrobci hmotnost šperku uváděna a dosavadní praxe to ani nevyžadovala. Striktní požadavek uvádět hmotnost by pro mnohé obchodníky znamenal podstatné ztížení jejich podnikání. Je si třeba uvědomit, že tato drobná stříbrná bižuterie je často prodávána při nejrůznějších příležitostech, a to i stánkovým způsobem. Dosavadní znění puncovního zákona by tedy bylo obtížně technicky realizovatelné a bylo by neustálým zdrojem možného postihu ze strany kontrolních orgánů Puncovního úřadu. Navržená změna nic nemění na ochraně zákazníka, kterou reprezentuje puncovní označeni prodávaného zboží. To je vše, děkuji za pozornost.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Effenbergerovi. Nevidím další přihlášky do rozpravy. Proto ji uzavírám. Táži se pana ministra, zda si přeje vystoupit se závěrečným slovem.

Ministr Průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Stručně se pouze vyjádřím k návrhu pana poslance Effenbergera. Děkuji mu za toto upřesnění. Podle všech mých informací je možné z hlediska legislativního takto postupovat. Navíc skutečně je to návrh, který povede k výraznému zjednodušení aplikace zákona v podmínkách, o kterých pan poslanec hovořil. Proto za navrhovatele s tímto pozměňovacím návrhem souhlasím.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu ministrovi. Táži se společného zpravodaje, zda je připraven pronést závěrečné slovo a připravit k hlasování jediný pozměňovací návrh, který byl podán v rozpravě.

Poslanec Ludvík Motyčka: Vážené kolegyně a kolegové, domnívám se, že můžeme přistoupit přímo k hlasování o jediném pozměňovacím návrhu, který se žádným způsobem nedotýká předlohy zákona. Jak uvedl ve svém zdůvodnění, jenom umožňuje netrvat na určité byrokracii při prodeji drobného stříbrného zboží s nízkým obsahem stříbra. Doporučuji, pane předsedo, abyste nechal hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu.

Předseda ČNR Milan Uhde: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Effenbergera.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 130.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Budeme nyní hlasovat o celém návrhu zákona.

Kdo je pro přijetí tohoto vládního návrhu zákona ČNR o orgánech státní správy ČR v oblasti puncovnictví a zkoušení drahých kovů podle sněmovního tisku 240 ve znění zprávy hospodářského výboru ČNR podle sněmovního tisku 249 a schváleného pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku. 134.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento zákon byl přijat.

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji za odvedenou práci.

Vážení poslanci, vážené poslankyně, je tu ještě jeden krátký zákon a já se k vám obracím s prosbou, abychom jej ještě projednali. Prosba vychází také od pana ministra Dyby, který s námi trávil dlouhou dobu a čekal, až jeho zákony přijdou na řadu. Umožnili bychom mu uzavřít určitý pracovní celek. Doufám, že proti tomu nejsou námitky, i když jsem předchozí zákon ohlašoval jako poslední. Toto je skutečně poslední bod dnešního pořadu.

Jde o

VI.
Vládní návrh zákona ČNR o opatřeních
na ochranu průmyslového vlastnictví podle sněmovních
tisků 238 a 241

Z pověření vlády ČR jej odůvodní ministr hospodářství Karel Dyba. Prosím ho, aby se ujal slova.

Ministr hospodářství ČR Karel Dyba: Pane předsedo, vážená sněmovno, předem děkuji za vaši laskavost. Umožní mi to, když to dnes uzavřeme, abych se zítra opět věnoval plně rozkvětu české ekonomiky.

Vážená sněmovno, výkon státní správy v oblasti ochrany průmyslového vlastnictví s účinky i pro území ČR náleží dosud Federálnímu úřadu pro vynálezy, který je ústředním orgánem státní správy československé federace. V ČR neexistuje dosud příslušný orgán státní správy pro tuto oblast. Vzhledem k zániku federace zaniká i činnost Federálního úřadu pro vynálezy ke dni 31. 12. 1992 a je nezbytné zabezpečit výkon této důležité působnosti týkající se ochrany průmyslového vlastnictví v ČR zřízením příslušného orgánu.

Vzhledem k tomu, že ochrana průmyslového vlastnictví, to je patentování vynálezů, přihlašování a ochrana užitných vzorů, průmyslových vzorů, ochranných známek, označení původu výrobků, topografií polovodičových výrobků se zakládá jejich přihlášením v Úřadu průmyslového vlastnictví, který navrhuji v příslušném zákonu zřídit, musí být tento úřad zřízen zákonem k 1. 1. 1993.

Vedle toho jsou v předkládaném návrhu zákona uvedena i některá přechodná opatření, jak řešit přihlášky průmyslových práv, o nichž ke dni zániku federace nebylo pravomocně rozhodnuto a nelze je řešit všeobecnou recepční normou. Prosím vás proto, abyste předložený návrh zákona schválili. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu ministru Dybovi. Prosím zpravodaje hospodářského výboru poslance Pavla Koláře, aby odůvodnil předloženou zprávu výborů, kterou jste obdrželi jako sněmovní tisk 241. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Pavel Kolář: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vládní návrh zákona ČNR o opatřeních na ochranu průmyslového vlastnictví projednal na své schůzi 17. prosince 1992 pouze hospodářský výbor ČNR, který je k této předloze garančním výborem.

Hospodářský výbor doporučuje ČNR, aby vládní návrh zákona ČNR o opatřeních na ochranu průmyslového vlastnictví schválila s těmito úpravami:

V § 3, odst. 2 se vypouští text za slovy "dosavadních předpisů ", a vypouští se odstavec 3. Touto úpravou § 3 přechodným ustanovením se dosáhne toho, že přihlášky průmyslových práv, o nichž nebylo před nabytím účinnosti tohoto zákona rozhodnuto, projedná úřad podle dosavadních předpisů, tedy bez nutnosti, aby přihlašovatel o to úřad požádal. K této změně vede fakt, že přihlašovatelem není v mnoha případech autor, ale jeho zaměstnavatel a v mnoha případech by tak nebylo možno zabezpečit pokračování projednávání přihlášek autorských práv.

Z těchto příčin se též upravuje § 5, odst. 1 přechodných ustanovení tak, že za slovy "účinnost tohoto zákona" se nahrazuje původní text textem: "jsou dále v řízení podle dosavadních předpisů" a vypouští se odst. 2. Tím je zajištěno, aby veškeré kontradiktorní řízení probíhala dále podle dosavadních předpisů, aniž by o to musel znovu navrhovatel žádat.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Pavlu Kolářovi, zpravodaji hospodářského výboru. K obojímu výkladu otevírám rozpravu. Jako první se do ní písemně přihlásil s dotazem, případně s pozměňovacím návrhem pan poslanec Václav Exner. Zvu ho k mikrofonu.

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, pane ministře, dámy a pánové, v návrhu je předložen také odstavec 1 v § 3, který hovoří o řízení o přihláškách objevů, která se zastavují. Protože v důvodové zprávě ani jinde není k této věci jediná poznámka nebo komentář a jde nesporně o věc důležitou, prosím objasnění této části textu.

Abych nemusel případně znovu vystupovat, když objasnění nebude zcela uspokojující, navrhuji následující změnu ve zprávě výboru ČNR, sněmovní tisk 241. V § 3 odstavec 1 vypustit a ostatní přečíslovat.

§ 3 odst. 2 doplnit za slovem "přihlášky" slovo "objevů", udělat čárku a pokračovat textem, který tam je uveden. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Táži se po dalších přihláškách do rozpravy. Písemné přihlášky nemám a nevidím žádnou přihlášku z místa. Proto rozpravu uzavírám. Prosím pana ministra hospodářství Karla Dybu, aby oznámil, zda chce vystoupit se závěrečným slovem.

Ministr hospodářství ČR Karel Dyba: Pane předsedo, já jsem při diskusi o té věci s panem ředitelem úřadu vznesl tentýž dotaz. Pokusím se zpaměti reprodukovat odpověď, protože jsem ji ve svých písemných poznámkách nenašel. Pokud se nemýlím, šlo o to, že tyto objevy, respektive přihlášky objevů byly převzaty do naší úpravy z ruského, resp. sovětského zákona, kde už mezitím to také bylo zrušeno. Nikde jinde v mezinárodních úpravách se takováto oblast nevyskytuje. Je to velmi sporná oblast při následných skutečných šetřeních. Dávalo se to různým ústavům akademie, aby to posoudily, ale z praktického hlediska to nemělo téměř žádný význam. Z tohoto důvodu je v § 3 v odst. 1 navrženo toto řešení.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu ministru Dybovi. Slovo má pan zpravodaj výboru poslanec Pavel Kolář. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Pavel Kolář: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, v rozpravě vystoupil jako jediný pan poslanec Václav Exner. Domnívám se, že po vysvětlení není třeba dávat hlasovat o jeho pozměňovacím návrhu a doporučuji, aby bylo hlasováno o návrhu jako o celku. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Táži se pana poslance Exnera, zda to odpovídá jeho pojetí, zda skutečně bylo vysvětleno, co požadoval, a zda netrvá na hlasování o svém pozměňovacím návrhu?

Poslanec Václav Exner: To vysvětlení není příliš dostatečné, ale netrvám na návrhu.

Předseda ČNR Milan Uhde: Netrváte na projednání. Budeme tedy hlasovat o celém návrhu.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o opatřeních na ochranu průmyslového vlastnictví podle sněmovního tisku 238, ve znění zprávy hospodářského výboru České národní rady podle sněmovního tisku 241, ať zvedne ruku. 125.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že tento zákon byl přijat. Děkuji všem, kdo se podíleli na jeho přípravě i prosazení.

Než přeruším 16. schůzi ČNR, prosím, abyste věnovali pozornost pěti důležitým informacím. 1. Klub ODS se sejde ve Státních aktech hned po skončení této schůze. 2. Předsednictvo ČNR se sejde 15 minut od této chvíle, tzn. ve 22.45 hod. 3. Na Valdštejnském náměstí je připraven autobus, který poslance odveze na ubytovny. 4. Politické grémium ČNR se sejde v místnosti č. 120 zítra v 9.15 hod. 5. Zítřejší pokračování 16. schůze ČNR vypukne v 10.00 hod. Přeji všem dobrý večer. Schůze je přerušena do zítřka do 10.00 hod.

Ministr hospodářství ČR Karel Dyba: Pan poslanec nevěřil mé odpovědi, ale někde v předsálí je pan předseda patentového úřadu a on ji určitě potvrdí. Omlouvám se, že jsem to citoval z hlavy a ne přesně.

Schůze přerušena ve 22.36 hod.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP