Sobota 19. prosince 1992

Poslanec Robert Kolář: Jako druhý bod navrhoval pan poslanec Kužílek za bod 6. vložit nový bod, a to: "Zdržení se hlasování se vyjádří škrtnutím celého lístku nebo neodevzdáním lístku" a ...

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pak to stáhl - to neodevzdání lístku - pokud si vzpomínám. Pan poslanec Kužílek posléze stáhl zpět, takže ten bod 7 by zněl: "Zdržení se vyjádří škrtnutím hlasovacího lístku."

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Kužílka, ať zvedne ruku. 133.

Kdo je proti tomuto návrhu pana poslance Kužílka, ať zvedne ruku. 7.

l tento návrh pana poslance Kužílka byl přijat.

Domnívám se, že celá řada pozměňovacích návrhů, které se nesly tímto směrem, přijetím tohoto pozměňovacího návrhu byla vyloučena, zbývá návrh pana poslance Výborného. (Poslanec Výborný - z pléna: Ten byl správně upřesněn místopředsedou vlády.) Dobře, takže to je rovněž vyřešeno, takže se táži, co ještě zbývá v tuto chvíli ke schválení? Pan poslanec Hrazdíra navrhoval ...

Poslanec Oldřich Kužílek: Pan poslanec Hrazdíra navrhoval bod číslo 7 v tomto znění: " Neplatný je hlasovací lístek odevzdaný na jiném než vydaném tiskopise a ten hlasovací lístek, na němž jsou zakroužkovány obě možnosti nebo žádná."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: To navazuje na návrh pana poslance Kužílka.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Hrazdíry, ať zvedne ruku. 135.

Kdo je proti tomuto návrhu? 3 hlasy proti.

Tento návrh byl rovněž přijat. To je vše?

Poslanec Robert Kolář: Pane místopředsedo, domnívám se, že přesto, že zaznělo celkem 24 příspěvků v této rozpravě, nemám zde poznačený žádný, o kterém by se dalo nechat hlasovat. Čili domnívám se, že je to vše.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jiného mínění je pan poslanec Libor Novák, takže upřesní svůj postoj.

Poslanec Libor Novák (1958): Já si v souladu s jednacím řádem dovolím upřesnit, lépe řečeno, pouze zopakovat svůj pozměňovací návrh, a ten zní takto navrhuji změnit znění bodu 9 takto: "Ústavní zákon je schválen, pokud souhlas s ním - v závorce bod 6 tohoto řádu - vyjádří nejméně tři pětiny všech poslanců České národní rady."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, děkuji za toto upřesnění. Dávám o návrhu pana poslance Nováka Libora staršího hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 113.

Kdo je proti? Nikdo.

Takže tento návrh byl rovněž schválen.

Ještě jeden pozměňovací návrh?

Poslanec Robert Kolář: Vážené dámy, vážení pánové, domnívám se, že by bylo vhodné nechat hlasovat ještě o bodu 3, kde vlastně původní text, kde hlasovací lístek obsahuje text - dvojtečka atd. - ve svém vystoupení přečetl pan místopředseda Vlach v novém znění, které vytvořila v průběhu Kancelář, čili mám za to, že bychom i o tomto měli dát hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, správná připomínka.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 147.

Kdo je proti? Nikdo.

Takže návrh byl schválen.

A domnívám se, že můžeme dát hlasovat o celém Řádu pro tajné hlasování.

Dámy a pánové, kdo souhlasí s Řádem pro tajné hlasování při schvalování ústavního zákona ČNR v materiálu, jak byl předložen s přijatými pozměňovacími návrhy, ať zvedne ruku! 164.

Kdo je proti tomuto návrhu? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Dámy a pánové, je 22 hodin 10 minut. Nyní začíná hlasování v místnosti Státních aktů a končí ve 22,30 hod. Zároveň ve 22,30 pokračujeme projednáváním dalšího bodu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím pana poslance Koláře, aby přistoupil k řečnickému pultu a seznámil poslance s výsledky tajného hlasování. Hovořit bude pan poslanec Kolář jako zástupce skupiny ověřovatelů ČNR. Pane poslanče, máte slovo.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, vážené dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při schvalování ústavního zákona ČNR o ustavení Prozatimního senátu Parlamentu.

K hlasování bylo ověřovateli převzato 200 hlasovacích lístků. Z toho bylo vydáno 1 82 hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 170 platných lístků, dva neplatné lístky. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků byl 10.

Hlasy byly odevzdány takto: Souhlas vyjádřilo 98 poslanců, nesouhlas vyjádřilo 55 poslanců, zdrželo se 17 poslanců.

Návrh ústavního zákona ČNR o ustavení Prozatimního senátu Parlamentu podle sněmovního tisku 210 ve znění správy ústavně právního výboru ČNR podle sněmovního tisku 228 a schválených pozměňovacích návrhů nebyl schválen.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Tak zní výsledek našeho tajného hlasování. Domnívám se, že v tuto chvíli nemůžeme udělat nic jiného, než přerušit schůzi do zítřka do 13 hodin. O slovo se ještě hlásí pan místopředseda Vlach. Uděluji mu slovo.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážená ČNR, vážená vládo, dovolte mi, abych vám oznámil jednu skutečnost. Chystám se podat poslanecký návrh zákona, který bude velmi obdobný pozměňovacímu návrhu, který zde komplexně přednesl pan kolega Benda. Budu žádat, aby se sešlo předsednictvo, pokusilo se tuto záležitost projednat, přikázat výboru a v okamžiku, kdy se tato záležitost dostane na plénum, budu se přimlouvat za to, abychom neakceptovali jakýkoliv návrh na tajné hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi za tuto informaci. Dámy a pánové, pro tuto chvíli přerušuji schůzi a přeji vám dobrou noc. Sejdeme se zítra ve 13 hodin.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP