Sobota 19. prosince 1992

Poslanec Libor Novák (1958): Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Lobkowitz. Je jasně zachycen v seznamu, který máme před sebou. Můžeme o něm hlasovat.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Chce se vyjádřit pan ministr?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Souhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím společného zpravodaje.

Poslanec Tomáš Ježek: Ano, souhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s návrhem kolegy Lobkowitze, ať zvedne ruku. 137.

Kdo je proti? 1.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Libor Novák (1958): Další návrh přednesl pan poslanec Emil Jaroš. Je popsán v materiálu, který máte před sebou. Z technického hlediska se o něm dá dost těžko hlasovat, podle mého názoru.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Nejen podle vašeho názoru, ale podle názoru jednacího řádu.

Prosím o další pozměňovací návrh.

Poslanec Libor Novák (1958): Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Váca.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan poslanec Váca chce upřesnit svůj pozměňovací návrh.

Poslanec Oldřich Váca: Nepodával jsem žádný pozměňovací návrh, pouze jsem zaujal stanovisko k jednomu přednesenému pozměňovacímu návrhu. Pokud se týká usnesení, měl jsem na mysli usnesení, které přijmeme ve výboru, protože jednání výboru není dokončeno.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím pana společného zpravodaje.

Poslanec Libor Novák (1958): Další návrh přednesl pan poslanec Severa. O tom se nemusí v této chvíli hlasovat, protože podle mého názoru byl totožný s návrhem pana poslance Karase, o kterém již bylo hlasováno a rozhodnuto.

Další návrh přednesl pan poslanec Štrait a je přesně popsán v materiálu, který máme před sebou.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Hlásí se pan kolega Štrait s upřesněním.

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážení kolegové, nechci návrh upřesnit, ale zdůraznit to, že se nejedná o běžné zdravotnické zařízení, kde by byli léčeni občané. Sítě zdravotnických zařízení, která bude posuzována pak centrální komisí se to, zaplať pán bůh, netýká.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím pana ministra.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Ano, týká se to resortu ministerstva spravedlnosti a v tomto resortu je na investiční výdaje vytvořena rezerva. Je to tedy řešitelné v rámci rezervy pana ministra spravedlnosti. Není třeba dodatečně zvyšovat prostředky.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím společného zpravodaje.

Poslanec Tomáš Ježek: Uznáváme žádoucnost této výstavby. Prostředky na to jsou v kapitole ministerstva spravedlnosti. Tudíž nedoporučuji tento návrh podporovat.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem kolegy Štraita, ať zvedne ruku. 47.

Kdo je proti? 9.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o další pozměňovací návrh.

Poslanec Libor Novák (1958): Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Motyčka a máme ho přesně popsaný před sebou. Za zpravodaje mohu říci, že souhlasíme.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Jaký má názor pan ministr?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Souhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem pana kolegy Motyčky, ať zvedne ruku. 94.

Kdo je proti? 1.

Tento návrh byl přijat.

Prosím pana společného zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Libor Novák (1958): Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Oldřich Vrcha. Tento návrh máme před sebou přesně popsaný. Jedná se o odesílání autorů a podporovatelů na odborné praxe. (Veselost ve sněmovně.)

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: S technickou poznámkou se hlásí pan kolega Hirš.

Poslanec Pavel Hirš: Pane předsedající, dámy a pánové, úkoly, které tady navrhuje kolega Vrcha, jsou řešeny úkolovou mzdou, nemohou být vypláceny mzdou minimální.

Velice rád bych pro tento návrh hlasoval, ale pan kolega Vrcha musí nejdříve předložit zákon, který toto upravuje. (Veselost, potlesk.)

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím o vyjádření společného zpravodaje.

Poslanec Tomáš Ježek: Byl zde předložen opravdu procedurální oříšek. (Veselost.) Jednací řád nepředpokládá ani přesekávání řepy, ani dojení krav (veselost) a klasifikaci poslanců do těchto tří kategorií. (Veselost.) Podle mého názoru pan poslanec Vrcha a ostatní jeho kolegové přednesli návrh na dramatické snížení poslaneckých platů. Myslím, že poslanec, který předkládá takovéto návrhy, by měl mít spíše plat záporný. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem pana kolegy Vrchy, ať zvedne ruku. (Šum v sále.) 17.

Kdo je proti? 1.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o předložení dalšího pozměňovacího návrhu.

Poslanec Libor Novák (1958): Další návrh přednesl pan poslanec Ivan Bečvář. Lze o něm hlasovat jako o celku, tzn. o té části, která představuje pozměňující návrh ke společné zprávě. Pan poslanec pak přednesl ještě jednu část, ve které navrhuje usnesení. O první části lze tudíž nyní hlasovat společně.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Připomínám, že se jedná o text na konci strany 9 a o první odstavec na straně 10. Prosím pana ministra o vyjádření.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nesouhlasím s tím, protože jde o průlom do daňových zákonů, které v zásadě mají představovat rovnost pro všechny skupiny poplatníků. Toto je možné řešit subvencemi.

Připomínám, že na subvence je v zemědělství počítáno částkou 5,1 mld. korun. Pokud vzniká pocit, že tyto subvence nejsou využívány pro ty účely, o kterých tady autor tohoto pozměňovacího návrhu hovoří, kontrolujte jako Česká národní rada používání těchto dotací. Přijetí však nedoporučuji v žádném případě.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím o vyjádření pana společného zpravodaje.

Poslanec Tomáš Ježek: Rovněž nesouhlasím. Pan ministr upřesnil dotace na částku 5,1 mld. korun. Jedná se o nesystémový špatný návrh pana poslance Bečváře, se kterým nesouhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s návrhem kolegy Bečváře, ať zvedne ruku. 17.

Kdo je proti? 10.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o předložení dalšího návrhu.

poslanec Libor Novák (1958): U dalšího návrhu pana poslance Bečváře, který je návrhem usnesení, předpokládám, že jde pravděpodobně o návrh do společné zprávy části I., písm. a), ale sám pan poslanec Bečvář uváděl, že návrhy spolu natolik souvisí, že bych se ho spíše chtěl otázat, zda v tuto chvíli nepovažuje druhý návrh za zbytečný.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Může se pan kolega Bečvář vyjádřit?

Poslanec Ivan Bečvář: Považuji jej za zbytečný.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí se stažením tohoto pozměňovacího návrhu pana kolegy Bečváře, ať zvedne ruku. 112.

Je někdo proti? Nikdo.

Tento bod byl stažen.

Prosím o předložení dalšího návrhu.

Poslanec Libor Novák (1958): Další návrh přednesl pan poslanec Petr Nečas. Je přesně popsán v souboru pozměňovacích návrhů.

Nyní jsme se ovšem dostali do situace, kdy jsme vlastně o části tohoto návrhu hlasovali před chvílí, kdy jsme souhlasili s návrhem pana poslance Lobkowitze a dostáváme se do problému, o kterém hovořil také pan poslanec Vačkář. Tzn., že nyní, podle jednoduché úvahy, hlasujeme právě o zbylých 3,8 mil. korun, které jsou v inkriminované části rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky, o které pan poslanec Vačkář hovořil.

Nyní nebudeme sice hlasovat o přejmenování, ale o přesunutí této částky na jiný účel. Tolik na vysvětlení. Pokud tato částka bude přesunuta, doplní rozpočet ministerstva mezinárodních vztahů, tak jak je zde popsáno.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Chce se vyjádřit pan ministr.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nejsem proti.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan společný zpravodaj?

Poslanec Tomáš Ježek: Je to vlastně logický důsledek toho, co jsme již přijali, čímž se zároveň odpovídá panu kolegu Vačkářovi. Doporučuji tudíž hlasovat pro.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem kolegy Nečase, ať zvedne ruku. 127.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Pro stenozáznam připomínám, že se jedná o přesun částky 3,8 mil. korun z části Kanceláře prezidenta republiky a ministerstva mezinárodních vztahů.

Prosím o další pozměňovací návrh.

Poslanec Libor Novák (1958): Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Josef Kubiš. Přednesl dva návrhy a oba jsou způsobilé k tomu, aby o nich bylo hlasováno.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji, chce se vyjádřit pan ministr?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nemám absolutně společný názor.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan společný zpravodaj? Připomínám, že se jedná o 25%.

Poslanec Tomáš Ježek: To je záležitost, o které jsme rovněž diskutovali velice často na různých místech. Obsah tohoto návrhu představuje zúžení manévrovacího prostoru, který má přednosta okresního úřadu při svém rozhodování, a to z 25 na 15 procent.

Znovu říkám, vzhledem k těm rizikům a problémům i nejistotám, kterými budeme procházet v příštím roce, ten manévrovací prostor se mi zdá důležitý, a proto jsem proti tomuto návrhu.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem kolegy Kubiše, ať zvedne ruku. 79.

Kdo je proti? 31.

Kdo se zdržel hlasování? 35.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Libor Novák (1958): Pane místopředsedo, myslím, že můžete dát hlasovat o druhém návrhu pana poslance Kubiše.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Chce se vyjádřit pan ministr?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Já s tím nesouhlasím, protože tady to vypadá tak, že ten okresní úřad pouze něco počítá. On nemůže udělat nic jiného, než mu stanoví zákon. To znamená, že musí rozdělit ty příjmy, které jsou ze závislé činnosti v tom stanoveném poměru. Podle počtu obyvatel. Ale správné je "stanoví", ne "vypočítává".

Nedoporučuji.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan společný zpravodaj.

Poslanec Tomáš Ježek: Vysvětlení pana ministra bylo přesné, já s tím souhlasím a spíš nedoporučuji.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem pana poslance Kubiše, ať zvedne ruku. 7.

Kdo je proti? 12.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Libor Novák (1958): Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Jaroslav Sýkora. Máme ho přesně před sebou.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Doporučuji, je to odstranění nadměrné tvrdosti u sezonní práce, třeba u cukrovarů, kdyby se vypočítával ten příspěvek z listopadových mezd, které jsou v cukrovarech tradičně nejvyšší, protože tam je kampaň, toto ošetřuje ten problém. Doporučuji.

Poslanec Tomáš Ježek: Tady se panu poslanci Sýkorovi podařilo vyhmátnout skutečně vážný problém a ten návrh ho řeší. Doporučuji ho přijmout.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 152. Je někdo proti? Nikdo. Tento návrh byl přijat. Prosím pana společného zpravodaje.

Poslanec Libor Novák (1958): Další návrhy, a to tři, předložil pan poslanec Zdeněk Trojan. Máme je před sebou popsány. Ty jednotlivé návrhy jsou totožné s těmi třemi odstavci, které jsou pod jménem pana poslance Trojana.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Pan poslanec chce upřesnit.

Poslanec Zdeněk Trojan: Omlouvám se, jestli to z mého včerejšího vystoupení nebylo úplně zřejmé. Chtěl bych to upřesnit tak, že podstatou toho návrhu bylo převzít z usnesení č. 112 rozpočtového výboru do usnesení České národní rady dva předmětné body z usnesení č. 112. K tomu prvnímu - já jsem to pak upřesňoval písemně a v záznamu to tak není - doporučuje se vládě České republiky, aby zřídila ke dni 1. 1. 1993 Grantovou agenturu a do konce ledna 1993 předložila ČNR rozpis rozpočtové kapitoly Grantová agentura pro rok 1993. K druhému bodu - aby předložila České národní radě do konce I. čtvrtletí 1993 koncepci vědní politiky vlády ČR.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím o vyjádření pana ministra.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Já s tím prvním bodem nesouhlasím. Ne, že bych nesouhlasil s věcným problémem, ale nejsem si jist, zda k 1. 1. jsme to fyzicky schopni uvést.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím pana společného zpravodaje.

Poslanec Tomáš Ježek: Mám stejný problém pouze s datem 1. 1. To je naprosto nerealistické. Kdyby padl návrh k 1. březnu, tak je to možné podpořit. Takto, jak je to psáno, ne. Ledaže by, nevím jak, ten návrh byl změněn na 1. březen.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s návrhem pana kolegy Trojana, ať zvedne ruku. 48.

Kdo je proti? 5.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím, pane společný zpravodaji.

Poslanec Libor Novák (1958): Další návrh pana poslance Trojana je totožný s druhým odstavečkem, který máte před sebou.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan ministr se chce vyjádřit?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Já si myslím, že je svatým právem České národní rady diskutovat s odpovědnými ministry, zkoušet je z toho, jaké mají koncepce atd. Ale nepokládám za šťastné ukládat vypracování vědní politiky atd. Nesouhlasím s tím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan zpravodaj.

Poslanec Tomáš Ježek: Uvědomme si, že by Česká národní rada, její plénum zde mělo diskutovat koncepci vědní politiky. To je věc odborných výborů a ty si to mohou vyžádat kdykoli, jakkoli a vláda to jistě ráda splní. Čili nepodporuji.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Trojana, ať zvedne ruku. 38.

Kdo je proti? 31.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím pana společného zpravodaje.

Poslanec Libor Novák (1958): Posledním návrhem pana poslance Trojana je obsah třetího odstavce, který máte před sebou, čili tři měsíce před koncem roku mít rozpočet.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan ministr.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Chci říci, že na rozpočtu 1994 se bude pracovat už od začátku příštího roku. Budete ho mít daleko dříve, než jste ho dostali letos. Myslím si, že dva měsíce před koncem roku, to znamená do konce října, je postačující termín. Protože my můžeme diskutovat o rozpočtu už dříve ve výborech, to znamená jednotlivé kapitoly, ale rozpočet jako celek do konce října, to je podle mého názoru rozumné.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan společný zpravodaj.

Poslanec Tomáš Ježek: Slyšeli jsme slovo ministra financí, ty tři měsíce jsou asi příliš kruté, a proto ten návrh nepodpořím. I když víme, že letos ten rozpočet přišel opravdu pozdě, měli jsme na něj málo času. Ale pan ministr slíbil, že to bude příští rok do konce října a ty jednotlivé kapitoly, pokud vím, ještě dřív.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Do konce října nás zavazuje zákon, to není jenom, že by to byly nějaké plané sliby.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem pana kolegy Trojana, ať zvedne ruku. 72.

Kdo je proti? 34.

Kdo se zdržel hlasování? 32.

Tento návrh byl přijat.

Prosím dále, pane společný zpravodaji.

Poslanec Libor Novák (1958): Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Jaroslav Broulík, jsou to dva návrhy a máte je před sebou v tom materiálu.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím pana ministra, aby se vyjádřil k prvému návrhu.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nesouhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan společný zpravodaj?

Poslanec Tomáš Ježek: Také ne, prosím vás. To dělení na moravské a české, to prostě nejde.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s návrhem pana kolegy, ať zvedne ruku. 34.

Kdo je proti? 68.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím dále.

Poslanec Libor Novák (1958): Druhým pozměňovacím návrhem, který vznesl pan poslanec Jaroslav Broulík a zároveň úplně posledním pozměňovacím návrhem vůbec, je návrh, který je totožný s druhým odstavečkem, který máme před sebou.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan ministr se chce vyjádřit.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Stejné vyjádření jako u předchozího návrhu.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan společný zpravodaj?

Poslanec Tomáš Ježek: Ne, dálnice jsou navrhovány v celé republice jako celku a koncepce nehledí na to, kde je Morava a kde jsou Čechy, prostě je to systém. Proto tento návrh nelze přijmout. Ne.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s návrhem kolegy Broulíka, ať zvedne ruku. 44.

Kdo je proti? 57.

Tento návrh nebyl přijat.

S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Wagner.

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, projednáváme v rámci rozpočtového zákona řadu dalších zákonů a zejména jednu velmi ožehavou věc, kterou schvalovat s rozpočtem je, jaksi řečeno velmi opatrně, ne příliš rozumné.

Mám proto procedurální návrh, aby podle zákona o jednacím řádu, a to § 26 - na návrh poslance se může o jednotlivých částech návrhu hlasovat odděleně - aby se hlasování o státním rozpočtu rozdělilo tak, aby část druhá - úprava platů a dalších požitků ústavních funkcionářů a některých pracovníků ústředních orgánů státní správy a dalších orgánů - byla vyčleněna k samostatnému hlasování, neboť v opačném případě by mohl kdokoliv vznést námitku, že jsme zvyšovali platy těchto ústavních činitelů včetně sebe a současně schvalovali rozpočet a mohl by pronést ne příliš vkusná slova na naši adresu.

Doporučuji proto hlasovat odděleně o těchto částech státního rozpočtu. Pokud budou obě části samostatně schváleny, není potřeba podle zákona o jednacím řádu totiž již společného hlasování. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP