Sobota 19. prosince 1992

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Myslím, že toto rovněž není nutno ukládat, protože si to Česká národní rada může kdykoliv vyžádat.

Poslanec Tomáš Ježek: Ano, takovýto požadavek nepatří do zákona, ale má řešení.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Faktická poznámka k této otázce - kolega Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Ač souhlasím s předřečníky, doporučuji nebo žádám, aby bylo hlasováno odděleně o textu a odděleně o termínu, tedy o textu "do konce I. čtvrtletí 1993".

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Má někdo jiný názor?

Poslanec Libor Novák (1958): Mohu-li to upřesnit mám za to, že dojde k nepochopení. Vidím to tak, že skutečně jde jenom o termín dokdy předloží, to znamená do konce I. čtvrtletí 1993. A myslím, že z logiky věci vyplývá, abychom nejdříve hlasovali o termínu zvlášť, jak navrhuje pan poslanec Šuman, a potom o zbytku. Pokud jsem to, pane poslanče, tak dobře pochopil.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Výborně, je to tak.

Poslanec Libor Novák (1958): Chce se k tomu vyslovit pan poslanec Skočovský?

Poslanec Miloš Skočovský: (Z lavice.) Myslím, že právě naopak. Nejdříve o textu a potom o termínu.

Poslanec Josef Hájek: (Z lavice.) Myslím, že nejprve se může hlasovat věcně a potom teprve o termínu.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím pana společného zpravodaje.

Poslanec Libor Novák (1958): Uznávám, že věcně to má pochopitelně logiku, protože kdyby náhodou se odsouhlasil termín a neprošel text, tak samozřejmě je to nesmysl, ale prostě se to nepoužije. Skutečně vycházím z logiky věci a ta mně říká, že ten, kdo se třeba rozhodne hlasovat pro text, tak by snesl text bez termínu a potom riskuje svým hlasováním, že projde i termín. Je to možná spekulace, ale je to můj názor.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Dobře, ale přesto dovolte, abych nechal hlasovat nejdříve o věcné stránce.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 72.

Kdo je proti? 10.

Zdržel se hlasování? 52.

Tento návrh byl přijat.

Prosím, abychom hlasovali o druhé části tohoto pozměňovacího návrhu, to znamená o termínu.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 57.

Kdo je proti? 15.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Libor Novák (1958): Další návrh máte před sebou, je zachycen naprosto přesně. Jenom připomínám, že jsem tento návrh přednášel pouze v souvislosti s tím, že došlo k opomenutí jeho zahrnutí do společné zprávy, přičemž porada společných zpravodajů rozhodla o jeho zařazení do společné zprávy.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: O vyjasnění tohoto návrhu prosí technickou poznámkou kolega Koronthály.

Poslanec Vladimír Koronthály: Jenom procedurálně bych upozornil, že o tomto návrhu není potřeba hlasovat, neboť je tam jenom jako upozornění, že technicky vypadl ze společné zprávy. Je to tedy součást společné zprávy a ne pozměňovací návrh.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Co na to společný zpravodaj? Prosím, pan ministr.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Chtěl bych k tomu něco říci: To, že prostředky budou v rozpočtu Úřadu vlády, nic se nestane, tady při projednávání této Rady bylo řečeno, že Rada předloží také rozpočet svých příjmů, který nepředložila při projednávání své kapitoly. Doporučoval bych v momentě, kdy předloží Rada rozpočet svých příjmů, tuto operaci provést, ale neprovádět ji nyní, protože tím dostává vlastně poukázku na velké peníze bez toho, aniž by se starala i o své příjmy a zavázala se k určitým příjmům, protože bude pokutovat, bude vybírat určité pokuty za nedodržení reklam atd., atd. Je třeba souvislost s příjmy zachovat.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím společného zpravodaje.

Poslanec Tomáš Ježek: Rozumím tomu tak, že pan ministr financí otevřel rozpravu, čili já mohu udělat návrh?

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Proč by otevřel rozpravu?

Poslanec Tomáš Ježek: Dobře, já se ptám.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Ne neotevřel rozpravu, vyjádřil se jako součást...

Poslanec Tomáš Ježek: Já k tomuto návrhu pana poslance Nováka mám záporné stanovisko, protože napřed je třeba, aby byl vypracován rozpočet vlastních příjmů této Rady a pak to bude možné a to že... (Hluk.)

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji, že udržujete klid, a jenom konstatuji, že o tomto návrhu samozřejmě nelze hlasovat.

Prosím o další pozměňovací návrh.

Poslanec Libor Novák (1958): Ještě bych jenom krátce okomentoval toto: V druhé části mého vystoupení jsem uváděl na správnou míru čísla zákonů 586, 286 atd. K tomu jenom chci definitivně vysvětlit, že 586 je číslo příslušného zákona nyní vydaného ve Sbírce, tak jak ho schválila Česká národní rada, a 286 je staré číslo, které měl zákon předtím. Takže definitivně uvádím, že 586 je správné číslo, to je ale jenom technicky na vysvětlení.

Další návrh přednesl pan poslanec Mandelík. Protože mám nesrovnalost v tom, jak jej podle mého názoru přednesl včera a jak ho mám písemně s textem, který je v materiálu, bylo by dobré, aby to pan Mandelík upřesnil.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím pana kolegu Mandelíka, aby upřesnil svůj pozměňovací návrh.

Poslanec Richard Mandelík: Udělal jsem chybu, a chci požádat sněmovnu, aby to, co řeknu, bylo pokládáno za upřesnění. Pokud by toto sněmovna neuznala, hlasovalo by se o původním návrhu.

V první části textu byla učiněna chyba, a byl vyloučen nevědomky prezident a vícezprezident Nejvyššího kontrolního úřadu z používání auta. Celý odstavec by zůstal stejný, jak je ve společné zprávě a jen by se připojila třetí věta, která by zněla: "Členům vlády náleží požitek podle odst. 5, písm. a) ještě tři měsíce po skončení výkonu funkce, pokud jim v té době nevznikne nárok na stejný požitek."

Věcně se tím myslelo totéž, ale byla to má chyba. Vezměte to jako upřesnění.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím společného zpravodaje.

Poslanec Libor Novák (1958): Pokud proti tomu, co řekl kolega Mandelík, není námitek, můžeme přistoupit k vyjádření pana ministra a pana společného zpravodaje. Lze o tomto hlasovat.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Nemá nikdo nic proti upřesňujícímu návrhu kolegy Mandelíka? Nemá. Prosím o vyjádření pana ministra.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Souhlasím.

Poslanec Tomáš Ježek: Rovněž souhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem kolegy Mandelíka, ať zvedne ruku. 121.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Libor Novák (1958): Je zde další návrh poslance Mandelíka, který následuje. Máte ho před sebou.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím o vyjádření.

Poslanec Richard Mandelík: Ano, patří to k sobě.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Souhlasím.

Poslanec Tomáš Ježek: Souhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 104.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Libor Novák (1958): Další návrh přednesl pan poslanec Josef Wagner. Je přesně zachycen v materiálu.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím o vyjádření.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Souhlasím.

Poslanec Tomáš Ježek: Ano, je to dobrý návrh.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s návrhem kolegy Wagnera, ať zvedne ruku. 134.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Libor Novák (1958): Další dva návrhy přednesl pan poslanec Martin Syka. Máte je před sebou, jsou zachyceny přesně. Jsou to návrhy podobného charakteru, jak jsme je tady probírali a bylo o nich hovořeno. Pokud proti tomu nebude námitek, navrhuji, abychom o obou návrzích hlasovali společně.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan kolega Syka nemá námitek. Vyjádření od obou zástupců jste slyšeli.

Kdo souhlasí s návrhem kolegy Syky, ať zvedne ruku. (Hlasy z pléna: Vyjádření jsme neslyšeli.)

Omlouvám se.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Komise rozhodne a podle toho se to uzpůsobí. Souhlasím.

Poslanec Tomáš Ježek: Měl jsem rovněž za to, že jsem to řekl předem. Je to ta třída problémů, kterou bude řešit komise. Proto s tím souhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: S žádostí o upřesnění se s technickou poznámkou přihlásil kolega Tomáš Fejfar.

Poslanec Tomáš Fejfar: Když předtím pan místopředseda Kočárník i pan kolega Ježek hovořili o přesunech, co se týče nemocnic, s ohledem na komise říkali, že nedoporučují a že komise potom bude. Teď v prvním případě říkají, že doporučují. Prosím, abyste s tím nesouhlasili.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Je to hluboký omyl, co zde pan kolega poslanec říká. Šlo o to, že se tam dávaly peníze na určitou konkrétní akci. Řekli jsme, ať se tam peníze dají až po posouzení komise, protože jsou v rezervě. Tady je trochu jiný případ, kde se chce tyto peníze dát do rezervy a jakmile rozhodne komise, tak se použijí. Je to stejný princip. Jde o to, že komise má rozhodovací právo, o nic jiného nejde.

Poslanec Tomáš Ježek: Je to logické a konsistentní. Byla to jen Jihlava, a teď říkáme Jihlava a Havlíčkův Brod. Komise rozhodne, kolik Jihlava a kolik Havlíčkův Brod.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Pan kolega Mandelík chce upřesnit.

Poslanec Richard Mandelík: Směšují se dvě věci. To, co říkal pan ministr, je naprostá pravda, ale u druhého odstavce. U prvního odstavce je věc jiná. Navrhuji, aby se v tomto případě hlasovalo zvlášť o obou odstavcích návrhu pana doktora Syky.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Má někdo k procedurálnímu návrhu o systému hlasování tohoto bodu připomínky?

Poslanec Martin Syka: Dámy a pánové, vážený pane předsedající, co říkal kolega Mandelík, je pravda. Nejde o dvě stejné věci polohově. Věc, která mluví o kapitole ministerstva zdravotnictví, je žádána, aby se převedla do účelových rezerv. Tak to bylo včera v návrhu požadováno.

Ve druhé věci jde o kapitolu okresních úřadů. Tyto okresní úřady se nedohodly, protože tam není zcela jasno. V pondělí bude tuto věc projednávat ministerstvo financí. Tam jde o doplnění Havlíčkova Brodu a komise rozhodne, jak se ta věc rozdělí.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Upozorňuji, že kdyby kolega Syka nebyl členem předsednictva, odebral bych mu slovo.

Kolega Hirš chce upřesnit faktickou poznámkou.

Poslanec Pavel Hirš: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vysvětlení pana ministra Kočárníka je naprosto jasné. Nebyla zahájena rozprava, žádám o hlasování.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s první částí pozměňovacího návrhu pana kolegy Syky, ať zvedne ruku. 61.

Kdo je proti? 25.

Tento návrh nebyl přijat.

Kdo souhlasí s druhým pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku. 112.

Kdo je proti? 18.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další pozměňovací návrh.

Poslanec Libor Novák (1958): Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Josef Křížek, máme jej všichni před sebou.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nesouhlasím.

Poslanec Tomáš Ježek: Tento návrh nepodporuji, protože je nesystémový.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem kolegy Křížka, ať zvedne ruku. 69.

Kdo je proti? 41.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o další pozměňovací návrhy.

Poslanec Libor Novák (1958): Další pozměňovací návrh je návrh pana poslance Recmana. Máme jej všichni přesně před sebou.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vkládá se tam pouze po jakou dobu? Souhlasím, návrh to upřesňuje.

Poslanec Tomáš Ježek: Tento návrh je dobrý, doporučuji ho přijmout.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem kolegy Recmana, ať zvedne ruku. 141.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat. Prosím o další.

Poslanec Libor Novák (1958): Pan poslanec Koucký přednesl soubor pozměňovacích návrhů. Velice bych prosil, kdyby mohl návrhy upřesnit. Již před zahájením schůze jsme došli k názoru, že to, co máme před sebou, ne zcela přesně zachycuje jeho návrhy.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím o vyjasnění technickou poznámkou. Budu velice pečlivě sledovat stenozáznam, který mám k dispozici.

Poslanec Jan Koucký: První návrh zní: V usnesení č. 112 rozpočtového výboru, část 1, I. A doplnit v poslední odrážce za slova "vlády ČR" čárku a následující text: "návrh na použití rezervy na financování projektu RVT ve všeobecné pokladní správě v souvislosti se zákonem ČNR č. 300/1992 a programovým prohlášením vlády České republiky".

Poslanec Libor Novák (1958): V této části to souhlasí až na číslo usnesení rozpočtového výboru.

Jsem toho názoru, že zazněl podle stenozáznamu, který mám před sebou, ještě návrh, aby toto doporučení, pokud bude schváleno, se přeneslo z usnesení rozpočtového výboru do společné zprávy výborů části 1 A. Pokud tento návrh usnesení bude přijat, tak se stejně obracíme nakonec my a ne rozpočtový výbor na vládu. Do jisté míry mi to připadá nadbytečné. Upozorňuji jen, že tam tento návrh je. Je i v tom, co jsem dostal od pana kolegy Kouckého písemně.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím o vyjádření pana ministra.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nesouhlasím.

Poslanec Tomáš Ježek: Nesouhlasím, tento návrh je zbytečný.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s prvním pozměňovacím návrhem pana kolegy Kouckého, ať zvedne ruku. 19.

Kdo je proti? 11.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím společného zpravodaje.

Poslanec Libor Novák (1958): Podle záznamu je dalším pozměňovacím návrhem návrh, který říká, že ve společné zprávě se doporučuje vypustit v části 1 A předposlední doporučení, které hovoří o vyčlenění rezervy 100 mil. Kčs na financování RVT projektů. Myslím, že právě teď záleží na vyjádření se pana ministra, případně společného zpravodaje.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nesouhlasím, protože v ostatních usneseních se ukládá spustit grantovou agenturu od 1. ledna. Pokud se vezme tamto usnesení, je to nadbytečné.

Poslanec Tomáš Ježek: Je to tak, nesouhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s druhým pozměňovacím návrhem pana kolegy Kouckého, ať zvedne ruku. 16.

Kdo je proti? 13.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Libor Novák (1958): O dalším návrhu se dá hlasovat tak, jak jej máte před sebou.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Chce se vyjádřit pan ministr?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Týká se to toho, že pokud akademie ušetří v letošním roce prostředky, budou převedeny do dalšího roku, jak je to navrženo v zákoně u ministerstva zemědělství a ministerstva školství. Souhlasím.

Poslanec Tomáš Ježek: Odpovídá to rozpočtovým zvyklostem. Souhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku. 103.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Libor Novák (1958): Dalším návrhem pana poslance Kouckého je návrh na doporučení další části usnesení do části I bod a) společné zprávy. Máte ho před sebou.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím pana ministra.

Místopředseda vlády Ivan Kočárník: Nesouhlasím. Platí to, co jsem říkal ve své připomínce obecně ke společné zprávě, že je třeba jistým způsobem regulovat prostředky v rozpočtové sféře.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím pana společného zpravodaje.

Poslanec Tomáš Ježek: Rovněž nepodporuji.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem pana kolegy Kouckého, ať zvedne ruku. 36.

Kdo je proti. 23

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Libor Novák (1958): Další návrh zcela jistě vyžaduje upřesnění panem poslancem Kouckým, protože ten z té zprávy poněkud vypadl. Je to jednoduché, že za chvíli bude jasné, o čem budeme hlasovat.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím pana kolegu Kouckého, aby upřesnil svůj návrh.

Poslanec Jan Koucký: Ve společné zprávě v části I, A zrušit tři předposlední doporučení na straně 3 týkající se Komise pro atomovou energii, Úřadu pro normalizaci a měření a Úřadu pro vynálezy. Zdůvodnění přednesl, myslím, pan ministr financí.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Je to jasné vyjádření. Prosím pana ministra.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Souhlasím. Hovořil jsem k tomu ve svém vyjádření ke společné zprávě.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím společného zpravodaje.

Poslanec Tomáš Ježek: Ano, souhlasím. Tím se vlastně řeší problém, že ve společné zprávě jsou tři takříkajíc "fousy", které jsou nepřijatelné. Čili navrhuji souhlasit.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku. 82.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování. 48.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Libor Novák (1958): Máme před sebou poslední návrh pana poslance Kouckého, který je dobře zachycen v souboru, který máte před sebou.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím pana ministra.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Souhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Prosím pana společného zpravodaje.

Poslanec Tomáš Ježek: Ano, souhlasím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem pana kolegy Kouckého, ať zvedne ruku. 116.

Kdo je proti? 2.

Tento návrh byl přijat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP