Pátek 18. prosince 1992

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Nečasovi a prosím pana poslance Kubiše, aby se ujal slova, připraví se pan poslanec Sýkora a Trojan.

Poslanec Josef Kubiš: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, cituji ze společné zprávy. Mám dva pozměňovací návrhy, a to v části první - státní rozpočet České republiky na rok 1993, § 2, který říká, že současné celkové dotace ze státního rozpočtu republiky - výdaje, jejichž výše je uvedena v příloze číslo 2 tohoto zákona - jsou příspěvky ze státního rozpočtu republiky. Já hovořím o té výši příspěvků přiznaného jednotlivé obci, kde rozhoduje přednosta okresního úřadu, přičemž se může u částek uvedených v příloze č. 4 tohoto zákona v odůvodněných případech odchýlit o plus, mínus 25%. Mně se zdá tato částka dost vysoká a navrhuji částku 15%.

Druhý pozměňovací návrh je na straně 14, řekl bych, že je to jen takové upřesnění formulace, je to § 23 písm. e), kde uprostřed tohoto odstavce začíná věta: "Každá obec se na uvedené části celo okresního výnosu podílí procentem" čárka - a teď moje představa je taková, že to, co následuje - "stanoveném příslušným okresním úřadem", bych nahradil formulací: "které vypočte příslušný okresní úřad". Myslím, že to nebude moci být potom vykládáno dvojsmyslně. Děkuji.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci a prosím pana poslance Sýkoru, aby se ujal slova. Připraví se pan poslanec Trojan a potom pan poslanec Broulík.

Poslanec Jaroslav Sýkora: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážený pane místopředsedo vlády. Dovolte, abych měl několik pozměňovacích návrhů k ustanovení § 27 zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Toto ustanovení zaručuje, že organizace, které byly v prosinci 1992 plátci odvodů z objemu mezd podle zákona 156/89 Sb., jsou povinny nejpozději do 8. 1. 1993 zaplatit pojistné za měsíc leden 1993, a to ve výši 27% ze základu pro tento odvod, který byl rozhodný pro vyplacení záloh na odvod mezd za prosinec 1992. Tímto základem je úhrn vyplacených mezd za listopad 1992. Takto konstruovaná výše úhrady nebere v úvahu podniky, které mají proměnlivou potřebu počtu zaměstnanců v průběhu roku, což se odráží také v objemu mzdových prostředků.

Jedná se zejména o cukrovarnický průmysl, jehož sezónní výrobní charakter se právě odráží ve vysokém objemu mzdových prostředků v podzimních měsících, kdy ve všech cukrovarech probíhá kampaň a stavy pracovníků jsou přibližně 3x vyšší, než tomu bude v lednu 1993. Z těchto důvodů je jednoznačně jasné, že zákon, který nezohledňuje uvedené skutečnosti, je například pro cukrovary opravdu nepřiměřeně tvrdý a on sám neobsahuje žádné možnosti korekcí či výjimek. Skutečnost, kterou uvádím, mohu dokumentovat následujícími údaji, které uvádím ve spisu. Z těchto údajů je patrné, že v cukrovarnických podnicích, a nejenom u nich, jsou objemy vyplacených mezd v sezóně zhruba téměř 4x vyšší než v mimo sezónním období.

Z těchto důvodů navrhuji tento pozměňující návrh zákona České národní rady o státním rozpočtu České republiky na rok 1993 o změně a doplnění některých zákonů České národní rady a zákona č. 91/92 o mzdě a odměně za pracovní pohotovost, o průměrném výdělku.

Část desátá § 14, který obsahuje změny zákona České národní rady č. 589/92 Sb. o pojistném - pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti doplnit o změnu č. 4 v tomto znění: V § 27 před poslední větu vložit novou větu tohoto znění: "Výše pojistného se u organizací a malých organizací, jejichž činnost má sezónní charakter a základ pro určení výše pojistného přesahoval předpokládaný základ výpočtu podle pravidel tohoto ustanovení pro měsíc leden 1993 o více než 25%, jsou povinny do 8. 1. 1993 zaplatit pojistné ve stejné procenturální výši, avšak určené ze základu daného jako průměr základů, připadajících na jednotlivé měsíce roku 1992."

V poslední větě se nahrazují slova "předchozí věty" slovy "předchozích vět". Děkuji.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Sýkorovi, slova se ujme pan poslanec Trojan a připraví se pan poslanec Broulík, který je poslední přihlášený.

Poslanec Zdeněk Trojan: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, poslední léta se stala obdobím katastrofy české vědy. Rozpadají se výzkumné ústavy, rozcházejí se vědecké výzkumné kolektivy a podmínky pro vědeckovýzkumnou práci na vysokých školách se stále zhoršují. Na základě těchto faktů jsem rád uvítal text, který je v usnesení č. 112 rozpočtového výboru, který se týká grantové agentury. Je nepříjemné, že zřizování rady nebo vytváření podmínek pro činnost rady vlády České republiky pro vědeckou činnost a vývoj technologií a na ni navazující grantovou agenturu probíhá podle mého názoru velice liknavě.

Na příští rok má grantová agentura v rozpočtu rezervovánu částku ve výši 1,200 miliónů Kčs a mám vážné obavy, že její využití by mohlo být ohroženo, kdyby se nepodařilo velice rychle rozběhnout činnost grantové agentury.

Z tohoto důvodu doporučuji, aby do citovaného usnesení k odrážce, kde se hovoří o zřízení Grantové agentury k 1. 1. 1993, byl doplněn termín a vloženo za slovo "Grantovu agenturu" doplnění "a do konce ledna 1993 předložila České národní radě rozpis rozpočtové kapitoly Grantová agentura". Druhou věc, kterou bych rád v tomto usnesení doplnil, je rovněž termín u té poslední odrážky, a to doporučení české vládě, aby předložila do konce 1. čtvrtletí 1993 České národní radě koncepci vědní politiky. Domnívám se, že pokud bych měl vyjádřit mínění vědecké komunity, je to asi tak to minimální, co v tomto okamžiku při projednávání rozpočtu pro ni můžeme udělat. Dovolil bych si předložit ještě jedno termínové doporučení ke společné zprávě k tisku 172 na str. 3 poslední odstavec písm. b). Doporučuji, aby termín dokdy má vláda České republiky předložit návrh rozpočtu nebyl dva měsíce, ale tři měsíce před koncem rozpočtového roku. Čili v posledním řádku zaměnit slova "dva měsíce" za slova "tři měsíce". Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Trojanovi a prosím pana poslance Broulíka, aby přednesl své pozměňující návrhy. Jeho přihláška byla poslední písemná do rozpravy. Nemám dalších písemných přihlášek do rozpravy.

Poslanec Jaroslav Broulík: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, při projednávání rozpočtu na rok 1993 bych chtěl upozornit na některé údaje v kapitole rozpočtu 357, Generální prokuratura České republiky. Na str. 6 materiálu pro rozpočtový výbor jsou uvedeny informace o investičních výdajích generální prokuratury. Na stavební práce je určeno 20,5 miliónů. Nechci zde polemizovat o správnosti stanovené celkové sumy. Jsem ale překvapen rozdělením. 17,2 miliónu pro české okresy, 3,52 pro moravské se Slezskem. Z dalších 9 miliónů investic je 5 miliónů určeno pro výstavbu nové administrativní budovy v Praze, kde se v současné době uvolňují budovy po zanikající federaci. Dále jsou uvedeny náklady na projektové práce ve výši 1,9 miliónů na budoucí investiční akce generální prokuratury. Z nich je určeno pouhých 240 000 na Moravu. Z připravovaných projektů je zřejmé, že se v budoucnu uvažovaný poměr investic ve prospěch Čech ještě asi zvýší.

Kapitola 336 - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. Položka investiční výstavba má navrženo 242 mil. Kčs. Na stavební akce je určeno 152 miliónů dle specifikované výše jednotlivých akcí. Územně je rozdělení následovné: 14 v Čechách, 3 na Moravě.

Výdaje na investice ministerstva vnitra jsou 1,33 miliardy s přijatelnějším poměrem mezi územím Čech a Moravy se Slezskem.

Proč ukazuji na možná pro někoho bezvýznamné položky státního rozpočtu? Je to právě nepoměr mezi investicemi v oborech, které významně ovlivňují život každého občana. Mimo to tyto investice jsou státními zakázkami pro firmy v daných oblastech a působí kladně při současné hospodářské situaci. Navrhuji proto, ať si uvedené resorty, to je generální prokuratura, ministerstvo vnitra a ministerstvo spravedlnosti vnitřními opatřeními přerozdělí investice tak, aby to bylo spravedlivější vůči moravským okresům.

Dále bych se chtěl zabývat individuálními dotacemi na investiční výstavbu dálnic. Navržená částka činí celkem 1250 miliónů, z toho 1230 pro české okresy. Proto navrhuji krátit částku pro české okresy na výstavbu o 150 miliónů a převést je na akce na Moravě pro výstavbu dálnic nebo rychlostních komunikací. Tyto mé návrhy korelují s připravovaným materiálem pro jednání vlády, který je zpracován ministerstvem hospodářství pod názvem Zásady regionální politiky vlády České republiky, kde problémové oblasti jsou rozvíjeny veřejnými zakázkami a systémovým řešením rozvoje infrastruktury. A tento materiál hodnotí Moravu jako problémovou oblast z hospodářského hlediska. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Broulíkovi. Než uzavřu rozpravu, ptám se sněmovny, zda by se chtěl ještě někdo přihlásit do rozpravy. Protože tomu tak není, rozpravu končím. S technickou poznámkou se hlásí pan místopředseda Vlach. (Na žádost poslance Vlacha nestenografováno, jednalo se o organizační záležitosti v dalším postupu projednávání návrhu rozpočtu.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Navrhuji přerušit projednávání tohoto bodu a přesunutí přerušeného bodu na další schůzi. Toto je první část mého návrhu. Rozprava je již ukončena, ale pokud po jednáních v klubech dojdeme k dohodě, že by bylo potřeba něco upřesnit, může vystoupit člen vlády. Není tendence něco omezovat. Zpravodaj a navrhovatel ale nemají možnost zpracovat komplexně návrhy uprostřed rozpravy. Na případném otevření rozpravy se můžeme dohodnout. Z tohoto návrhu by vyplynulo, že bude ukončena tato schůze ČNR. Navrhuji přestávku do 20 hodin s tím, že se zde ve 20 hodin sejdeme a odhlasujeme si program další schůze. Dostali jste rozdaný návrh pořadu 13. schůze. Zjistíme mezi tím, kde jsou splněny zákonem předepsané lhůty a podle toho budeme pokračovat. Připravte se i na toto a tisky si vezměte z výboru s sebou.

Zítra v 9.30 hodin se sejde předsednictvo a v 10 hodin začneme zítřejší jednání.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Je zde procedurální návrh pana místopředsedy Vlacha. Navrhuje přerušit projednávání tohoto bodu a tento bod přesunout na další schůzi ČNR. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. Je to většina.

Přerušuji naše jednání do 20 hodin.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP