Čtvrtek 17. prosince 1992

Začátek schůze České národní rady

17. prosince v 13.40 hodin

Přítomni:

Předseda ČNR M. Uhde, místopředsedové ČNR J. Vlach, K. Ledvinka, P. Tollner a 157 poslanců.

Za vládu České republiky: místopředseda vlády J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, ministr pro hospodářskou soutěž S. Bělehrádek, ministr kultury J. Kabát, ministr spravedlnosti J. Novák, ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci J. Skalický, ministr zahraničních věcí J. Zieleniec, generální prokurátor J. Šetina, předseda Nejvyššího soudu A. Mokrý.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, vážení hosté, v zastoupení předsedy ČNR si dovoluji zahájit 1. schůzi ČNR. Všechny, kteří jsou disciplinovaní na ní srdečně vítám. Jak jsem předeslal, je zapsáno 136 poslanců. Prosím vás, pokud jste se zapomněli podepsat, učiňte tak prosím o nejbližší přestávce. Za to vám předem děkuji.

Dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem programu dnešní schůze, který učinilo předsednictvo nyní, s doporučením, abychom pro urychlení jednali dnes do 17.00 h. podle schváleného programu s tím, že po posledním zahájeném bodu před 17.00 h. podle programu bychom schůzi ukončili.

A nyní program. Seznámím vás s ním, jestli dovolíte. Omlouvám se za improvizaci. Všechny neprojednané body podle tohoto programu přejdou automaticky do 13. schůze.

Dovolte mi učinit několik technických poznámek. 12. schůze bude zahájena zítra ve 13.00 h. Na programu této schůze se předpokládá, že by byl transformační zákon a státní rozpočet. Dnešní doba po 17.00 h. a zítřejší dopolední část by byla vyhrazena pro jednání klubů a výborů.

Dovolte mi tedy, abych vás seznámil s návrhem pořadu dnešní schůze. Prvním bodem je Vládní návrh zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 391/1991 Sb., o platových poměrech soudců, státních notářů, justičních a notářských čekatelů podle sněmovních tisků 216 a 217.

Druhým bodem návrhu je návrh poslance Viktora Dobala a dalších na vydání zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 418/1990 Sb., o hlavním městě Praze podle sněmovních tisků 86 a 177.

Třetím bodem je návrh statutu Státního fondu kultury České republiky podle sněmovního tisku 102.

Čtvrtým bodem je návrh statutu Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie podle sněmovního tisku 103.

Pátým navrženým bodem je souhrnná informace vlády ČR o předložených smlouvách mezi Českou republikou a Slovenskou republikou.

Šestým bodem je návrh na schválení smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o řešení právních účinků vzniku dvou samostatných států ve věcech osobních dokladů, cestovních dokladů, řidičských průkazů a evidence vozidel, zbraní a střeliva.

Jako sedmý navržený bod je návrh na schválení smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o dobrém sousedství, přátelských vztazích a spolupráci. Jedná se samozřejmě o podkladový materiál a sněmovní tisk 181.

Osmý navržený bod je návrh na schválení smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o zamezení dvojího zdanění v oboru daně dědické a darovací. Jedná se opět o podkladový materiál - tím je míněna smlouva - a sněmovní tisk 182.

Devátým navrženým bodem je návrh na schválení smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o zamezení dvojího zdanění v oboru daní z příjmů a z majetku. Jedná se opět o smlouvu a sněmovní tisk 183.

Jako desátý bod je návrh na schválení smlouvy mezi vládou České republiky a Slovenské republiky o způsobu vypořádání vztahů vyplývajících z rozdělení Československé armády a o přechodu majetku, práv, závazků a další spolupráci republikových armád. Podkladový materiál je smlouva a sněmovní tisk 184.

Jedenáctým bodem je vládní návrh zákona ČNR o České národní bance podle sněmovních tisků 191 a 194.

Jako bod dvanáctý je navržen návrh poslance Karla Macha a dalších na vydání zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 284/1991 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech podle sněmovních tisků 70 a 176.

Ještě jednou se omlouvám za to, že tu trochu improvizujeme. Skutečně jde o urychlení, neboť nás do konce roku čeká tolik úkolů, že budeme muset vytrvat v tomto tempu, bohužel. Ještě jednou se omlouvám za improvizování.

Tolik k novému návrhu předsednictva na pořad 11. schůze. A nyní si dovolím zeptat se vás, zda si někdo z vás přeje navrhnout změnu nebo doplnění pořadu 11. schůze ČNR. Prosím kolega Ježek, kolega Payne.

Poslanec Josef Ježek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolil bych si přednést návrh: Navrhuji přesunout bod 2, kterým je novela zákona o hlavním městě Praze na konec pořadu této schůze, tuším, že za bod 12. pokud byl poslední.

Jedná se o to, že my, jako předkladatelé jsme s tím na toto odpoledne naprosto nepočítali a v podstatě nejsme schopni tento zákon v současná době odůvodnit.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Poprosím kolegu Payna, aby se ujal slova. Připraví se kolega Sochor.

Poslanec Jiří Payne: Já bych jen chtěl poprosit o zařazení krátké přestávky před zahájením projednávání prvního bodu, abychom si mohli připravit sněmovní tisky.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Ano. Děkuji. Poprosil bych o slovo pana kolegu Sochora.

Poslanec Vítězslav Sochor: Pane předsedající, vážení kolegové, prosím členy předsednictva, aby si uvědomili, že nemáme kanceláře tady, že bydlíme až na "Gulagu" a v nejrůznějších částech Prahy. Zřejmě bych musel na zasedání chodit s ruksakem a všechny potřebné tisky nosit s sebou.

Prosím, ale, aby alespoň den předem nám byl program naprosto jednoznačně oznámen, protože nemáme k dispozici potřebné materiály. Jakým způsobem máme potom posuzovat to, co bude na programu? Možná, že nemám nejhorší paměť, ale nejsem schopen si všechno zapamatovat tak, abych na požádání byl schopen reagovat. Žádám proto, aby se podobná situace neopakovala.

Kromě toho je zde dobrý návrh, abychom od vlády dostali peněžní prostředky a rychle vybavili domy, které jsme vykoupili a mohli být pro nás zařízeny kanceláře, tak jak je to obvyklé všude ve světě. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji, s faktickou poznámkou se hlásí pan místopředseda Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Jenom na vysvětlení bych chtěl říci, že jsme byli jako členové předsednictva požádáni, abychom se pokusili zařídit přesun v rámci programu tak, abychom ušetřili čas a využili dnešního odpoledne. Žádali nás zejména zástupci klubu mimovládní koalice. Uvědomujeme si, že to naráží na určité technické problémy, nicméně nejsme vedeni ničím jiným než snahou vyhovět.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji, prosím, aby se ujal slova kolega Čapek.

Poslanec Miroslav Čapek: Pane předsedající, dámy a pánové, bylo dobrým zvykem z minulého funkčního období, že jsme návrh programu jednání pléna dostávali písemně. Myslím, že to koresponduje s poznámkou předřečníka, abychom mohli rozhodnout hlasováním o celém programu.

Myslím, že toto zajistit by nepředstavovalo nějak velkou složitost, abychom dostali rozmnožený návrh programu.

Tím samozřejmě nevylučuji, že je v zájmu nás všech, abychom nyní pokračovali v jednání a účelným způsobem využili náš čas.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji, dovolím si převzít návrh kolegy Payna modifikovaný tímto návrhem, a nyní bychom přerušili schůzi na 10 minut s tím, že byste dostali k dispozici návrh programu. Jedná se skutečně o velice jednoduchou záležitost, která by umožnila přípravu materiálu.

Souhlasí s tímto návrhem kolega Payne? (Ano.)

Využívám svého práva a přerušuji naše jednání na 10 minut.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi abych zahájil pokračování přerušené schůze s tím, že konstatuji, že vám byl rozdán návrh programu. Ptám se, zdali ještě někdo z vás má připomínky k tomuto programu? (Nikdo.)

Není-li tomu tak, dovolte mi, abych rozpravu k tomuto návrhu programu uzavřel a poprosil vás o hlasování o pozměňovacích návrzích.

Prvním návrhem byl návrh pana poslance Ježka, a to na přemístění bodu 2 na konec navrženého programu.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku! 100.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 13

Děkuji. Tento pozměňovací návrh byl přijat.

Dovolte mi, abych nyní dal hlasovat o návrhu programu jako celku, včetně schváleného pozměňovacího návrhu.

Kdo souhlasí s návrhem programu tak, jak byl předložen, ať zvedne ruku. 110.

Kdo je proti? 1.

Děkuji. Konstatuji, že se budeme řídit schváleným programem.

Nyní přistoupíme k projednávání jednotlivých bodů našeho programu.

Prvním bodem je:

I.

Vládní návrh zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 391/91 Sb., o platových poměrech soudců, státních notářů, justičních a notářských čekatelů

Z pověření vlády České republiky nám předložený vládní návrh zákona, který jsme obdrželi jako sněmovní tisk 216, odůvodní ministr spravedlnosti Jiří Novák, kterého prosím, aby se ujal slova.

Ministr spravedlnosti Jiří Novák: Vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, není podle mého názoru třeba obšírně zdůvodňovat, proč je třeba novelizovat zákon ČNR 391/91 Sb., o platových poměrech soudců, státních notářů, justičních a notářských čekatelů.

Vím o tom, že vám všem jsou známy problémy, s nimiž se v současném období potýká česká justice.

Na prvním místě je to zcela nedostatečné personální obsazení soudů. Stále více se prohlubuje rozpor mezi objektivní potřebou soudců a jejich skutečnými počty, které klesají v důsledku odchodu soudců převážně do privátní sféry, tedy do oblasti, která je pro právníky výdělkově daleko výhodnější.

Domnívám se, že je vám všem známo, že u soudů v ČR dnes chybí nejméně 700 soudců.

V justici vzniká kritický stav, kdy soudy nejsou schopny v přiměřené době projednat a rozhodnout trestní a občanskoprávní věci. Nepříznivé důsledky tohoto stavu podlamují úsilí soudů o jejich obnovu a posílení důvěry veřejnosti v jejich činnost.

Myslím, že v této budově nemusím zdůrazňovat nezastupitelnost justice jako třetí moci ve státě, zcela rovnocenné s mocí výkonnou a zákonodárnou. Myslím, že si všichni uvědomují, že bez fungující justice nemůže existovat skutečně demokratický právní stát.

Situace ve výkonu soudnictví vyžaduje přijetí účinných opatření ve všech oblastech; mezi nimi na prvním místě je zvýšení úrovně odměňování soudců a justičních čekatelů.

K tomuto cíli směřuje předložený návrh novelizace platového zákona, od něhož si snad právem slibujeme zastavení odlivu soudců z justice a počátek příznivého obratu v personální situaci soudů, jinými slovy podstatné zvýšení zájmu právníků o činnost soudce.

Návrh tohoto zákona byl projednán dvěma výbory ČNR a je na místě ocenit vstřícný přístup těchto výborů, který se projevil nejen v urychleném projednání návrhu zákona, ale především v tom, jak přistoupily k věcnému řešení problému soudnictví.

Výsledek, který je obsažen ve společné zprávě těchto výborů považuji za velmi kvalitní návrh zákona.

Chtěl bych tedy závěrem zdůraznit, že schválení tohoto návrhu zákona je jednou ze základních podmínek fungování justice.

Prosím, abyste s tímto vědomím k tomuto zákonu přistoupili a svým kladným hlasováním podpořili zájem české justice.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji panu ministrovi a nyní prosím pana společného zpravodaje výborů České národní rady pana poslance Miroslava Čapka, aby nám odůvodnil předloženou společnou zprávu, kterou jste obdrželi jako sněmovní tisk 217.

Poslanec Miroslav Čapek: Vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, já mám za to, že pan ministr řekl takřka vše vyčerpávajícím způsobem. Chtěl bych poukázat, že nám byla předložena společná zpráva jako sněmovní tisk 217. Já se plně ztotožňuji s tím, co zde bylo předem řečeno a vzhledem k tomu, že máme příliš mnoho bodů na programu pléna, náš čas je drahý, proto nechci dále ve společné zprávě podrobnosti rozvádět. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Dovolte mi, abych otevřel rozpravu. Písemnou přihlášku nemám žádnou. Jako první se přihlásil do rozpravy pan ministr Novák.

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Novák: Vážený pane předsedo, já bych rád měl několik drobných návrhů, které jsou ryze legislativní povahy a které souvisejí s tím, že jsme včera přijali Ústavu České republiky. Ve včera přijaté Ústavě České republiky tvoří soustavu soudů též Nejvyšší správní soud. Je proto třeba promítnout i existenci tohoto soudu do navrhovaného zákona.

Navrhuji proto, aby v čl. 1 bod 1 bylo uvedeno: "...Nejvyššího soudu České republiky" a nově "Nejvyššího správního soudu" a použít legislativní zkratku Nejvyšší soud České republiky. Toto řešení nebude vyžadovat další zásahy do struktury zákona.

Dále v čl. 1 bod 6 je u soudců Nejvyššího soudu České republiky uvedena formulace - pevný základní plat, kdežto v bodu 8 je uveden pouze termín - základní plat. Doporučuji proto sjednotit dikci v obou ustanoveních tak, že v bodě 6 bude uvedeno - pevný základní plat.

Dále pokud jde o bod 27, tedy o nový § 14 a) ve společné zprávě, doporučuji za slova "soudců u vojenského kolégia Nejvyššího soudu České republiky" doplnit čárku a vložit "soudci vojenských kolégií vrchních soudů", s ohledem na tu skutečnost, že v přijaté Ústavě se nám nově objevuje v soustavě soudů vrchní soud. Dále v bodu 30 je uvedeno, že mimo jiné se na justiční čekatele vztahuje obdobně § 11 a). My ovšem nepředpokládáme, že by soudní čekatelé byli pověřeni jednotlivými úkony státní správy soudů. Takže navrhuji, aby v bodu 30 byl odkaz na § 11 a) vypuštěn. Děkuji.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Dále se hlásí do rozpravy pan poslanec Vyvadil.

Poslanec Jiří Vyvadil: Mám jenom dotaz na pana ministra, resp. na pana poslance. Pane poslanče, přichází v úvahu druhá varianta, že v bodě 6 odst. 1 by slovo "soudní" bylo vypuštěno. Dále by zůstal základní plat, protože z toho vyplývá... trochu by se mi to nezdálo. Pokud pan ministr Novák na tom trvá, prosím.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikdo. Rozpravu končím a ptám se pana ministra, zda-li si přeje přednést závěrečné slovo.

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Novák: Vážený pane předsedo, já bych se jenom vyjádřil k připomínce pana poslance Vyvadila. My záměrně používáme slova "pevný základní plat" u soudců Nejvyššího soudu, a tím chceme zdůraznit, že tento plat není závislý na dalších podmínkách, zejména na délce praxe.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji a ptám se tedy společného zpravodaje, jestli je připraven. Ano, předávám mu slovo.

Poslanec Miroslav Čapek: Vzhledem k tomu, že nebyly jiné pozměňovací návrhy než ty, které přednesl pan ministr Novák, chtěl bych, pane místopředsedo, navrhnout, aby bylo hlasováno o těchto pozměňovacích návrzích tak, jak je přečtu.

V bodě 6, to znamená § 3 odst. 1 na straně 2 společné zprávy tisku č. 217, stejná úprava v závěru věty, kde je uvedeno "pevný základní plat" byla promítnuta i na straně 3 společné zprávy, kde na ustanovení § 4 odst. 2 společné zprávy za slovo "náleží" bylo vsunuto slovo "pevný".

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku!

123.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Miroslav Čapek: Omlouvám se, že jsem řekl druhý pozměňovací návrh pana poslance Nováka. Jeho první pozměňovací návrh se týkal ustanovení § 1, což je na straně 2 společné zprávy v úvodních ustanoveních, aby byl doplněn text "Nejvyššího správního soudu", jestli jsem tomu dobře porozuměl, za slova "Nejvyššího soudu České republiky" a dále byla použita legislativní zkratka "dále Nejvyšší soud".

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku. 127.

Kdo je proti? 1.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Miroslav Čapek: Já jenom pro upřesnění, aby bylo naprosto jednoznačně jasné - "Nejvyšší soud České republiky" a za to by byl doplněn text "Nejvyšší správní soud České republiky".

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji za upřesnění. Prosím další pozměňovací návrh.

Poslanec Miroslav Čapek: Předposlední pozměňovací návrh se týká bodu 27, je to § 14 a) - za slova "České republiky" byla vložena čárka a doplněna o slova "soudci vojenských kolegií vrchních soudů".

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku.

124.

Kdo je proti? Nikdo.

I tento návrh byl přijat.

Poslanec Miroslav Čapek: Poslední pozměňovací návrh se týká bodu 30 na straně 7 společné zprávy, pokud jde o § 15 odst. 3 tak, aby z toho textu byl vypuštěn odkaz na § 11a), takže odst. 3, § 15 by zněl: "Ustanovení § 7, 12 a 13 platí pro čekatele obdobně."

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji, kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku.

142.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento pozměňovací návrh byl přijat.

Poslanec Miroslav Čapek: Pokud se týká vystoupení pana poslance Vyvadila, ten vstoupil s dotazem, žádný konkrétní pozměňovací návrh nepřednesl, takže byly projednány všechny pozměňovací návrhy. Prosím Vás, pane místopředsedo, abyste dal hlasovat o tisku 216 ve znění tisku 217. Děkuji.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji panu společnému zpravodajovi. Přistupujeme k hlasování o celém návrhu zákona.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona Česká národní rady, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 391/1991 Sb., o platových poměrech soudců, státních notářů, justičních a notářských čekatelů podle sněmovního tisku 216 ve znění společné zprávy výborů České národní rady podle sněmovního tisku 217 a podle schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 150.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že jsme projednali první bod dnešního programu. Prosím pana ministra.

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Novák: Vážené dámy, vážení pánové, myslím, že mohu zodpovědně prohlásit, že jste si dnes získali vřelé sympatie všech 1500 soudců České republiky. Děkuji.

Poslanec Miroslav Čapek: Jenom se připojuji k vyjádření pana ministra. Děkuji.

II.

Návrh statutu Státního fondu kultury České republiky

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Dovolte mi, abychom přistoupili k druhému bodu podle schváleného programu. Dalším bodem je návrh statutu Státního fondu kultury České republiky. Přihlásil se pan kolega Kozel.

Poslanec František Kozel: Pane předsedající, dovolte mi, abych vznesl procedurální návrh na spojení dvou následujících bodů. Důvodem je to, že sněmovna po rozpravě tyto dva statuty buď přijme nebo nepřijme, nemůže je měnit. Domnívám se, že by bylo možné projednávání obou bodů spojit.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Slyšeli jste tento procedurální návrh. Je námitek k tomuto postupu? Není, můžeme se tedy řídit tímto navrženým postupem. Konstatuji, že návrh statutu Státního fondu kultury České republiky jste obdrželi jako sněmovní tisk 102 a návrh statutu fondu Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie jste obdrželi jako sněmovní tisk 103. Prosím ministra kultury České republiky pana Jindřicha Kabáta o jejich odůvodnění.

Ministr kultury ČR Jindřich Kabát: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, dne 1. července tohoto roku nabyly účinnosti zákony č. 239/1992 Sb., o Státním fondu kultury České republiky a zákon č. 241/1992 Sb., o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. Oba zákony ve svých § 2 v odst. 5 shodně stanovují, že jejich statuty schvaluje na návrh správce Česká národní rada. Návrhy, které ministerstvo kultury jako správce ze zákona předkládá, upravují ty podrobnosti, které zákony určily upravit statutem. V té souvislosti podotýkám, že tento statut byl připomínkován na 40 místech a že byly zapracovány všechny připomínky s výjimkou těch, které požadovaly rozšíření statutu nad rámec zákona. Jde o podrobnosti organizační, o činnost rad, podrobnosti o částce, kterou žadatel skládá z podání žádosti, o poskytnutí prostředků fondů a podrobnosti o nakládání s prostředky fondů. Fond kultury již je zapsán v obchodním rejstříku a v případě zákona č. 241/1992 Sb., je schválení statutu podmínkou zápisu fondu do obchodního rejstříku. Dámy a pánové, to je nejstručnější možné úvodní slovo. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Karel Ledvinka: Děkuji panu ministrovi a žádám, aby se slova ujal společný zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan kolega Kozel.

Poslanec František Kozel: Dámy a pánové, náš výbor se oběma statuty zabýval na své schůzi dne 10. 12. 1992 a přijal k nim následující usnesení. Usnesením č. 57 doporučuje výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu v České národní radě, aby návrh statutu Státního fondu kultury České republiky - tisk 103 schválila. Ke druhému návrhu statutu přijal náš výbor usnesení č. 58 ze dne 10. 12. 1992 a rovněž doporučuje České národní radě, aby návrh statutu Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie - tisk 104 schválila.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP