Pátek 20. listopadu 1992

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové z pověření ústavně právního výboru si dovoluji předložit jeden návrh, komplexnější návrh, k vládnímu návrhu 161 ve znění společné zprávy.

Ústavně právní výbor včera projednal návrh na zřízení Kanceláře prezidenta republiky do tohoto zákona. Protože pokládáme za nezbytné jak z hospodářských důvodů, aby byla kontinuita ve správě Pražského Hradu, tak z mezinárodně politického důvodu, aby toto bylo zajištěno, dovolujeme si předložit tento návrh. Návrh je komplexem, o kterém se musí hlasovat společně a zní takto:

Aby byl název zákona doplněn "Zákon ČNR o některých dalších opatřeních v soustavě ústředních orgánů státní správy ČR a o zřízení Kanceláře prezidenta ČR".

V textu zákona by docházelo ke změně, že by se dosavadní článek 3 přečísloval na článek 4 a byl by vložen nový článek 3, který by zněl:

odst. 1 Zřizuje se Kancelář prezidenta ČR (dále jen Kancelář).

odst. 2 Kancelář vykonává právo hospodaření k Pražskému Hradu s přidruženými nemovitostmi a zámku Lány s přidruženými nemovitostmi a pečuje o ně jako o sídlo prezidenta ČR a významnou kulturní památku. K plnění těchto úkolů si Kancelář může zřizovat příspěvkové organizace.

Odkaz 1 by zněl: § 31 a 32 zákona č. 576/90 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky ČR a obcí v České republice ve znění pozdějších předpisů.

Odstavec druhý by pokračoval: Tyto organizace jsou právnickými osobami.

Odstavec 3 by zněl: Kancelář je právnickou osobou. V čele Kanceláře je kancléř, kterého jmenuje a odvolává předsednictvo ČNR.

Odstavec 4: Práva a povinnosti z pracovně právních a jiných vztahů Kanceláře prezidenta ČSFR přecházejí na Kancelář.

Dosavadní článek 3, který by byl označen jako článek 4, by byl doplněn v tomto smyslu:

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení s výjimkou článku 3, který nabývá účinnosti dnem zániku Kanceláře ČSFR.

Tento návrh doporučil ústavně právní výbor svým hlasováním. 14 členů z 15 přítomných bylo pro, 1 se zdržel hlasování. Žádal bych vás, abyste ho schválili v zájmu ČR.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Bendovi. Kdo se dále hlásí do rozpravy.

Poslanec Josef Hurta: Já mám připomínku k poslednímu přednesenému návrhu. Navrhuji, aby se zaměnilo slovo kancléř českým slovem, protože si nepamatuji, že bychom v minulosti používali pro vedení Kanceláře prezidenta republiky výraz kancléř. Aspoň neznám, že bychom za první republiky měli kancléře. Momentálně nemám nějaký návrh.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za příspěvek. Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám. S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové, návrh, který přednesl poslanec Benda, je návrhem obsáhlým a poněvadž jsem přesvědčen, že tato věc by měla být posouzena i v mezinárodních souvislostech, totiž zda takovou kancelář zřídit nebo nezřídit, byť s omezenou účinností, navrhuji, aby bez rozpravy, jak jednací řád předepisuje, se usnesla Česká národní rada na tom, že k tomuto pozměňovacímu návrhu se vyžaduje stanovisko výboru, jemuž předsedá zde přítomný poslanec Payne, přičemž navrhuji, aby lhůta k předložení tohoto stanoviska byla stanovena na 20 minut. (Potlesk, veselost.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tento návrh. Prosím, paní poslankyně Buzková. Mám informace o tom, že bychom mohli pokračovat v projednávání bodu, který jsme přerušili před chvílí.

Poslankyně Petra Buzková: Pane předsedající, dámy a pánové, z důvodu velice závažného pozměňujícího návrhu, který zde byl předložen, dávám návrh na přerušení jednání o tomto zákoně a na jeho konečné schválení na úterní schůzi, aby se kluby mohly do té doby poradit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Je to druhý procedurální návrh. Dám nejdříve hlasovat o návrhu pana poslance Výborného.

Kdo je pro přerušení projednávání tohoto bodu s tím, že žádáme zahraniční výbor, aby se během 20 minut dohodl na stanovisku a seznámil nás s ním při pokračování projednávání tohoto bodu, ať zvedne ruku. 80. Děkuji.

Kdo je proti? 37. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 9.

Tento návrh byl přijat. Přerušujeme tedy projednávání tohoto bodu a já bych poprosil zahraniční výbor, aby se pokusil svolat zasedání tak, aby nám mohl předložit stanovisko. Schůze přerušena není. Budeme pokračovat v projednání přerušeného bodu. Prosím, pan kolega Payne.

Poslanec Jiří Payne: Prosím členy zahraničního výboru, aby se odebrali do místnosti č. 104.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, budeme pokračovat v projednání bodu, který se týká spotřebních daní. Chci se zeptat pana poslance Motyčky zda využije svého práva vystoupit se závěrečným slovem. Prosím.

Poslanec Ludvík Motyčka: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, k pozměňovacím návrhům, které zazněly ve sněmovně, bych se vyjádřil takto.

Pan poslanec Uřičář navrhoval, aby v § 34 se číslovka 300 změnila na číslovku 500; s ohledem na podporu drobných pěstitelů za navrhovatele prohlašuji, že je možno s tímto návrhem souhlasit. Nelze však souhlasit s druhým návrhem, který pan poslanec Uřičář přednesl a to je, že by všichni pěstitelé byli osvobozeni od daně za prvních 500 litrů výroby vína. Pokud pěstitel má větší produkci vína než 500 litrů, bude odvádět daň z celé výroby.

Pokud se týká připomínek pana poslance Koláře, víceméně se shodují s tím, co zaznělo ať už v mém stanovisku ke společné zprávě nebo ve zprávě pana zpravodaje. Ztotožňujeme se s tím, že je možné akceptovat kromě připomínky k § 16. S touto připomínkou souhlasit nelze.

Pokud se týká vystoupení pana poslance Jegla, chtěl bych říci stanovisko k tokajským vínům. Nulová spotřební daň je odůvodněna tím, že byla přijata zásada, že daň z obratu, která doposud byla placena, se bude rovnat oběma nepřímým daním, jak dani z přidané hodnoty, tak dani spotřební. Aby se zachovala tato zásada u tokajského vína, je tam navrhována nulová daň. S ostatními posuny a změnami sazeb musím za navrhovatele prohlásit, že s nimi nelze souhlasit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Motyčkovi a prosím společného zpravodaje pana poslance Wagnera, aby se ujal slova. Ještě předtím vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Kolář.

Poslanec Robert Kolář: Dámy a pánové, pane předsedající, dovolte mi, abych ještě před tím, než začneme hlasovat, stáhl dva své návrhy. První k § 16 odst. 1, tak jak o něm hovořil předkladatel, druhý k § 10 odst. 1 písm. a) a b). Vysvětlili jsme si s navrhovateli a legislativou, že tyto připomínky nejsou nutné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Rozhodneme o tom hlasováním vzápětí. Prosím pana poslance Wagnera, aby se ujal závěrečného slova; o tom, co navrhuje kolega Kolář, budeme hlasovat jako o první záležitosti hned po vašem závěrečném slově.

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, já se domnívám, že po vystoupení pana kolegy Motyčky je moje závěrečné slovo zbytečné. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, prosím, pana společného zpravodaje, aby setrval u mikrofonu. Jako první rozhodneme hlasováním o tom, zda souhlasíme se stažením těch návrhů, které právě navrhl stáhnout pan kolega Kolář.

Kdo je prosím pro, ať zvedne ruku. 104. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo. Děkuji.

Tento návrh na stažení dvou pozměňovacích návrhů jsme akceptovali. Prosím pana kolegu Wagnera. Přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Poslanec Jozef Wagner: První návrh je pana poslance Uřičáře, v němž navrhuje v § 34 změnit 300 litrů na 500 litrů.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Stanovisko zpravodaje?

Poslanec Jozef Wagner: Já se domnívám, že stanovisko řekl pan kolega Motyčka, že bych jen zdržoval.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku. 96. Děkuji.

Kdo je proti? 3. Děkuji.

Tento pozměňovací návrh byl přijat, prosím další návrh.

Poslanec Jozef Wagner: Pan poslanec předložil další návrh, rozumím-li tomu dobře, tak chce do § 34 připojit odst. 2 tohoto znění: "Toto množství se plátci daně odečítá i v případě, kdy výroba vína přesáhne 500 litrů."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 40. Děkuji.

Kdo je proti? 36. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Jozef Wagner: Další návrh je pana poslance Jegly, který musíme nejdříve posoudit procedurálně budeme-li o něm hlasovat, jako o komplexním návrhu, nebo o každé položce zvlášť.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Jak se k této záležitosti staví navrhovatel, prosím?

Poslanec Jan Jegla: /Z místa./ Hlasovat o každé položce.

Poslanec Jozef Wagner: Takže první položka - vína révová - navrhuje se položka 6,70 Kčs.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 50. Děkuji.

Kdo je proti? 31.

Tento návrh nebyl přijat. Faktická poznámka.

Poslanec Jan Jegla: /Z místa./ Já považuji hlasování za bezpředmětné a stahuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kolega navrhuje stáhnout ostatní návrhy, my o tom ovšem musíme rozhodnout hlasováním.

Kdo je pro akceptování jeho návrhu, ať zvedne ruku. 98.

Kdo je proti? 2. Oprava čtyři byli proti. Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Jozef Wagner: Další skupinu návrhů předložil pan poslanec Kolář. Zeptám se stejně procedurálně, můžeme-li hlasovat o všech společně.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, o všech nestažených návrzích můžeme hlasovat společně.

Kdo je pro přijetí návrhů pana kolegy Koláře, ať zvedne ruku. 79. Děkuji.

Kdo je proti? 1.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Jozef Wagner: To byl poslední pozměňovací návrh. Nyní zbývá hlasovat o návrhu zákona o spotřebních daních tisk 98 ve znění společné zprávy tisk 104.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Kdo souhlasí s návrhem poslance Richarda Mandelíka a dalších na vydání zákona České národní rady o spotřebních daních podle sněmovního tisku 98 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 104 a schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 87.

Kdo je proti? 1. Děkuji.

Konstatuji, že návrh tohoto zákona byl schválen.

Dámy a pánové, já se chci zeptat, zda si navrhovatel nebo zpravodaj přejí vystoupit.

Poslanec Ludvík Motyčka: Samozřejmě. Sněmovna si zasluhuje poděkování za přijetí tohoto zákona a také za podporu drobných pěstitelů. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu společnému zpravodaji a zástupci navrhovatelů za odvedenou práci. Nyní prosím, abychom setrvali na svých místech, během několika vteřin se vrátí členové zahraničního výboru a budeme moci být seznámeni se stanoviskem a potom přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Přerušuji na 10 minut.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím, abyste se dostavili do sněmovní síně. Zahraniční výbor skončil své krátké zasedání.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, budeme pokračovat v projednávání posledního bodu dnešního jednání. Projednávání jsme přerušili tak, aby se mohl na naši žádost sejít zahraniční výbor a zaujmout stanovisko, se kterým nás nyní seznámí zřejmě předseda zahraničního výboru. Chci se zeptat pana kolegy Payna, zda může vystoupit. Prosím, předávám mu slovo.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, zahraniční výbor se sešel v počtu 12 členů a zabýval se návrhem pana poslance Marka Bendy.

Zahraniční výbor se nevyjádřil formou usnesení k formální stránce podaného návrhu, ale zabýval se výhradně obsahovou stránkou. Zahraniční výbor zaujal hlasováním stanovisko, že je nezbytné, aby kontinuita a nepřerušená činnost kanceláře prezidenta byla zachována.

Jako odůvodnění bych uvedl to, že jsme vázáni řadou mezinárodních smluv o zvláštních linkách, které propojují obdobné kanceláře po celém světě a v rámci toho, že budeme žádat o sukcesi do řady mezinárodních smluv, také do těchto, bylo by účelné, aby kancelář fungovala i v okamžiku zániku federace.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Paynovi. Chci se zeptat pana místopředsedy vlády, zda si přeje vystoupit.

Místopředseda vlády ČR Jan Kalvoda: Dámy a pánové, já vystupuji pouze proto, že jsem se nevyjádřil jak ke společné zprávě, tak k návrhu, který přednesl pan poslanec Benda za ústavně právní výbor.

Ke společné zprávě se vyjádřím stručně - akceptuji ji.

Pokud jde o návrh ústavně právního výboru, zde nemohu podat stanovisko vlády, neboť vláda se k tomuto návrhu neusnesla, nejednala o něm, ale pokud ještě mohu závěrem něco říci, pak já osobně vnímám obě kategorie argumentů - tedy ekonomické, hospodářské i mezinárodně politické, dokonce mezinárodně právní - jako relevantní a osobně se rovněž domnívám, že bez ohledu na některé úvahy o formulaci tohoto návrhu se domnívám, že by měl být přijat. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi Kalvodovi a prosím paní zpravodajku, poslankyni Kolářovou, aby se ujala slova.

Poslankyně Milena Kolářová: Dámy a pánové, v rozpravě byl přednesen pouze jediný pozměňovací návrh, a to návrh pana poslance Bendy.

Předkladatel se k němu vyjádřil, já s jeho návrhem souhlasím. Domnívám se totiž, že by bylo zbytečné číst tento návrh znovu celý, protože jej máte v živé paměti a kluby o něm jistě diskutovaly. Je tady takový návrh, abych jej přečetla? Nevidím žádného, který by si to přál.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Jestliže nikdo nežádá o přečtení, můžeme dát hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku. 101. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo. Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Vzhledem k tomu. že to byl jediný a tím i poslední návrh, přistoupíme k závěrečnému hlasování.

Budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o některých opatřeních v soustavě ústředních orgánů státní správy České republiky podle sněmovního tisku 161 ve znění společné zprávy výborů České národní rady podle sněmovního tisku 162 a schváleného pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku. 99. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo. Děkuji.

Konstatuji, že tento vládní návrh zákona byl přijat a tím jsme projednali celý program této schůze.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP