USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 284

k návrhu výborů sociálních a kulturních SL a SN pro volbu členů, předsedy a místopředsedy Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání (tisk 1342)

Federální shromáždění na 21. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 4. března 1992 schválilo volební řád pro volbu členů, předsedy a místopředsedy Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání

I.

1. Členy Federální rady ČSFR volí Federální shromáždění tajným hlasováním.

2. Poslancům bude rozdán hlasovací lístek se jmény kandidátů. Na hlasovacím lístku budou uvedena jména podle abecedy.

3. Poslanci označí zakroužkováním na hlasovacím lístku nejvíce 3 jména kandidátů, pro které hlasují.

4. Za neplatný hlasovací lístek se považuje takový, který není na předepsaném formuláři, na kterém je uvedeno jméno kandidáta, který nebyl navržen nebo na kterém jsou označeni více než 3 kandidáti.

5. Zvoleni jsou ti tři kandidáti, pro které se vyslovila nadpoloviční většina přítomných poslanců ve Sněmovně lidu a nadpoloviční většina přítomných poslanců ve Sněmovně národů a kteří obdrželi největší počet platných hlasů v součtu obou sněmoven.

6. Když nejsou v prvním kole voleb zvoleni všichni tři kandidáti (další neobdrželi nadpoloviční většinu hlasů, nebo více kandidátů obdrželo stejný počet hlasů), následuje druhé kolo voleb.

7. Do druhého kola voleb postupuje z kandidátek z předcházejícího kola nejvýše dvojnásobek kandidátů, které je ještě potřebné dovolit, a to ti, kteří v předcházejícím kole obdrželi největší počet hlasů v součtu v obou sněmovnách (při rovnosti hlasů postupují všichni takoví kandidáti). Na průběh voleb se přiměřeně použijí body 1 až 5.

8. Pokud ani ve druhém kole nebyl nadpoloviční většinou zvolen potřebný počet kandidátů, postupují do 3. kola kandidáti podle podmínek uvedených v bodě 7. Zvolení v tomto kole jsou ti kandidáti, kteří obdrželi nejvíce hlasů v součtu obou sněmoven. Při rovnosti hlasů rozhoduje los.

II.

1. Předsedu Federální rady volí Federální shromáždění tajným hlasováním.

2. Poslancům bude rozdán hlasovací lístek se jmény kandidátů

- členů Federální rady. Na hlasovacím lístku budou uvedena jména podle abecedy.

3. Poslanci označí zakroužkováním na hlasovacím lístku jedno jméno.

4. Za neplatný hlasovací lístek se považuje takový, který není na předepsaném formuláři, ne kterém je uvedené jméno kandidáta, který není členem Federální rady, nebo na kterém je označeno více než jedno jméno.

5. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční větišnu hlasů poslanců obou sněmoven a který obdržel největší počet platných hlasů v součtu obou sněmoven.

6. Jestliže není předseda takto zvolen, postupují do druhého kola voleb ti dva kandidáti, kteří obdrželi největší počet hlasů v součtu obou sněmoven. Při rovnosti hlasů postupují všichni takoví kandidáti.

7. Na průběh voleb v druhém kole se použije postup podle bodů 1 až 4. Zvolen je kandidát, který obdrží nejvíce platných hlasů v součtu obou sněmoven. Při rovnosti hlasů rozhoduje los.

8. Byl-li zvolen předsedou Federální rady občan ČR, stávají se kandidáty na funkci místopředsedy všichni kandidáti, kteří jsou občany SR a naopak.

9. Pro volbu místopředsedy se pooužití ustanovení upravující volbu předsedy.

III.

1. Pro provedení voleb zvolit společnou komisi sněmoven.

2. Pro volbu a činnost volební komise platí přiměřené volební řád Federálního shromáždění pro volby orgánů a funkcionářů sněmoven.

L. Žáček v.r.
J. Syč v.r.
A. Dubček v.r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění




Přihlásit/registrovat se do ISP