Čtvrtek 16. dubna 1992

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: V § 19, návrh pod pořadovým číslem 16 pana poslance Senjuka, vypustit ustanovení písmene d). Vláda nesouhlasí, já také nesouhlasím.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu poslanca Senjuka, uvedeného pod poradovým číslom 16.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku!

(Hlasování: 14.33)

(SN-ČR 11, SN-SR 4, SL 5)

Kto je proti?

(SN-ČR 4, SN-SR 1, SL 13)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN ČR-30, SN-SR 33, SL 71)

Ďakujem. Päť, päť a deväť nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Ještě upozorňuji v § 19 na opravu chyby, protože všichni tady nebyli u mého uvádějícího slova k tomuto zákonu. V písmenu b) je odvolávka na § 18 odst. 4, ne odst. 3. Tam je chyba.

Další je pozměňovací návrh k § 19. Je to stejný problém, jaký jsme řešili u fyzických osob. To je návrh poslance Ryndy v písm. e) za "zařízení na výrobu biologicky degradovatelných látek" doplnit legislativně technickou zkratku "které stanoví obecně závazný právní předpis".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To je bez hlasovania, k tomu nemá nikto námietky.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Dobře, děkuji. Jde opět o druhou část, návrh pana poslance Ryndy, o které musíme rozhodnout, a to v § 19 pod pořadovým číslem 3, druhá část návrhu, doplnit slova "příjmy ze sběru, zpracování (třídění a recyklace) a zneškodňování odpadů". Vláda nedoporučuje, já také ne.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu kolegu Ryndu pod poradovým číslom 3.

Kto je pre tento návrh?

(Hlasování: 14.35)

(SN-ČR 30, SN-SR 16, SL 46)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 14, SN-SR 25, SL 43)

Ďakujem. Traja, dvaja a traja nehlasovali.

Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: V § 19 pod číslem 5 přednesl pozměňovací návrh poslanec Hlavička, a to v § 19 vložit nové ustanovení písm. g) "výtěžek provozovatelů loterií a jiných podobných her povolovaných podle zvláštních předpisů, který je určen ve výši alespoň 90 % na veřejně prospěšné účely".

Tady vláda souhlasí, oba zpravodajové souhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Hlavičku, uvedenom pod poradovým číslom 5 na strane 5.

Kto je pre tento návrh, nech hlasuje!

(Hlasování: 14.36)

(SN-ČR 45, SN-SR 34, SL 91)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 3, SN-SR 7, SL 4)

Ďakujem. Nikto nie je proti. Traja, siedmi a štyria sa zdržali. Traja zo slovenskej časti Snemovne národov a jeden zo Snemovne ľudu nehlasovali.

Návrh prijatý nebol, pretože nezískal v Snemovni národov u poslancov zvolených v Slovenskej republike potrebnú väčšinu.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: V § 19 pod číslem 12 poslanec Filip navrhuje vložit ustanovení písm. g). Myslím, že to nemusím číst, je to pořadové číslo 12, návrh poslance Filipa. Vláda nedoporučuje, já také nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Kto z poslancov Federálneho zhromaždenia súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a hlasuje!

(Hlasování: 14.37)

(SN-ČR 9, SN-SR 1, SL 20)

Kto je proti?

(SN-ČR 2, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 18, SN-SR 30, SL 51)

Ďakujem. Devätnásť, trinásť a dvadsaťjeden nehlasovalo.

Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Vezměte si druhou část textu. V § 20 pod číslem 19 je návrh poslance Hladíka, v § 20 odst. 4 b) za slova "náboženské společnosti" vsunout slovo "kulturní". Myslím, že toto už je řešeno, takže vláda nedoporučuje a já nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán kolega? (Poslanec Hladík stahuje.) Sťahuje tento návrh. Ďalší návrh prosím.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Vrátíme se zpět k původnímu textu pozměňovacích návrhů. V § 20 odst. 4, v návrhu poslance Hladíka, je to dlouhý text týkající se sazeb, nebudu to číst. Je to na str. 6 a 7. Vláda nedoporučuje, já také nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ide o návrh uvedený na strane 6 dole. Pán kolega Hladík sťahuje.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Musím se zeptat pana poslance Senjuka, jestli stahuje? (Poslanec Senjuk hovoří mimo mikrofon, není rozumět.) Vraťme se k textu, který je pokračováním rozpravy, tedy k druhé části. Jsme na straně 2 až 3, návrh poslance Senjuka, odst. 4: Snížit na úhrnnou částku 10 %, šest, čtyři a variantně návrh osm, pět a tři, případně pět jako varianta tři.

Pan poslanec Senjuk stojí za svým návrhem a chce ho pravděpodobně upřesnit.

Poslanec SN R. Senjuk: Částky, které jsou uvedeny v novém tisku, jsou uvedeny chybně. Větší částky 10 %, 8 %, 5 % se následně, podle textu kolegy Hladíka, dělily na vzdělání, účely sociální a dary obcím. Maximální sazba je 10 %, to znamená 6 a 4, 8 % to znamená 5 a 3, 5 % chybí doplnit 3 a 2.

Společný zpravodaj výborů SN J. Piskoř: Budeme hlasovat. Poslanec Hladík tvrdí, že stáhl text, protože stojí za návrhem poslance Senjuka.

Poslanec SN J. Hladík: Poslanec Senjuk dával návrh dávno přede mnou a já jsem dával pozměňovací návrh, který ten jeho jenom upřesňoval. Náš postup se nemůže vykládat obráceně.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Tento výklad je len z legislatívneho hľadiska. Ako je to s textom na strane 2 dole?

Společný zpravodaj SN J. Piskoř: Bohužel si nepamatuji znění návrhu. Celou záležitost bychom mohli odbýt hlasováním. Bylo by to nejrychlejší řešení. Je tu trojí hlasování. Každé zvýšení mluví o 2,6 miliardy Kčs. To je argumentace vlády. Já nesouhlasím, kolega zpravodaj také nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Povedzte presne, o akom texte budeme hlasovať!

Společný zpravodaj výborů SN J. Piskoř: V § 20 odst. 4 sazbu 2 %, která je tam uvedena, nahradit podle návrhu poslance Senjuka sazbou 10 %, pokud neprojde sazbou 8 %, pokud neprojde sazbou 5 %.

Poslanec SN R. Senjuk: Vysvětlím celou problematiku. Poslanec Hladík stahuje svůj pozměňovací návrh k § 20 odst. 4:

"Od základu daně lze odečíst hodnotu daru, v minimálním případu dva tisíce korun, právnickým osobám se sídlem - nyní následují písmena a) - c). Maximální částka odečitatelná od základu daně podle písmena a) a b) nesmí v úhrnné hodnotě přesáhnout 15 %."

Moje pozměňovací návrhy se týkají písmena c) kde navrhuji:

"Maximální částka odečitatelná od základu daně podle písmena a) a b) v úhrnné hodnotě nesmí přesáhnout 10% a 5 %." To je můj pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Takže je zde sazba 10 % a 5 %.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Senjuka na sadzbu 10 %.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.45)

(SN-ČR 12, SN-SR 4, SL 28)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 1, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 25, SN-SR 29, SL 52)

Traja, ôsmi a deviati poslanci nehlasovali. V českej časti Snemovne národov dvanásť pre, jeden proti, dvadsaťpäť sa zdržalo. V slovenskej časti štyria pre, jeden proti, dvadsaťdeväť sa zdržalo. V Snemovni ľudu dvadsaťosem pre, štyria proti, päťdesiatdva sa zdržalo.

Návrh prijatý nebol.

Teraz budeme hlasovať o sadzbe 5 %. Kto je pre tento návrh pána kolegu Senjuka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.46)

(SN-ČR 24, SN-SR 25, SL 45)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 15, SN-SR 14, SL 37)

Štyria, štyria a siedmi poslanci nehlasovali. V českej časti Snemovne národov dvadsaťštyri pre, nikto proti, pätnásť sa zdržalo. V slovenskej časti Snemovne ľudu dvadsaťpäť pre, nikto proti, štrnásť sa zdržalo. V Snemovni ľudu štyridsaťpäť pre, štyria proti, tridsaťsedem sa zdržalo.

Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SN J. Piskoř: Další návrh pod pořadovým číslem 23 podal poslanec Zelenay.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dá sa podľa vás o tomto návrhu hlasovať? Podľa mojej mienky nie.

Společný zpravodaj výborů SN J. Piskoř: Tento text by se asi musel legislativně dopracovat. Vláda nesouhlasí s podstatou záležitosti, zpravodajové také ne. Nemůžeme hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Návrh spravodajcov je, že nemôžeme o veci hlasovať. Má niekto iný názor? Nie je tomu tak. Tento návrh nie je legislatívne presný. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Piskoř: V § 21 máme pozměňovací návrh poslanců Vilda a Senjuka, který je totožný. Jde o to nahradit sazbu 45 % ze základu daně čtyřiceti procenty.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím ešte raz poslancov, aby sa dostavili do rokovacej miestnosti. (V sále projevy nesouhlasu s tím, co říká zpravodaj poslanec Piskoř.)

Společný zpravodaj výborů SN J. Piskoř: Uvědomuji si, že jsem zapomněl na pozměňovací návrhy v prvním textu. Už to opravuji. Zůstáváme u § 20. Vezměte si tedy k ruce materiál, který obsahuje první, základní pozměňovací návrhy.

Poslanec Mikan navrhuje pod pořadovým číslem 9 v § 20 odst. 4 částku 2 000 nahradit 1 000 Kčs.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To je poradové číslo 9 na strane 6.

Společný zpravodaj výborů SN J. Piskoř: Tady se to týká právnických osob. S první částí návrhu poslance Mikana vláda souhlasí, s druhou částí, kde navrhuje nahradit dvě procenta třemi procenty, vláda nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže budeme hlasovať len o prvej časti návrhu poslanca Mikana.

Vláda aj obaja spravodajcovia súhlasia

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.50)

(SN-ČR 44, SN-SR 35, SL 92)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SL 0, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SL-ČR 6, SL-SN 8, SL 3)

V českej časti Snemovne národov štyridsaťštyri pre, nikto proti, šesť sa zdržalo. V slovenskej časti Snemovne národov tridsaťpäť pre, nikto proti, osem sa zdržalo, jeden nehlasoval. V Snemovni ľudu deväťdesiatdva pre, štyria proti, traja sa zdržali, dvaja nehlasovali.

Návrh nebol prijatý.

Hlasujeme o druhej časti návrhu.

Kto je pre úpravu tak, ako je uvedená v druhej časti návrhu pána poslanca Mikana, v druhom riadku pod poradovým číslom 9, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.51)

(SN-ČR 30, SN-SR 13, SL 33)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 18, SN-SR 28, SL 50)

V českej časti Snemovne národov tridsať pre, jeden proti, osemnásť sa zdržalo, jeden nehlasoval. V slovenskej časti Snemovne národov trinásť pre, nikto proti, dvadsaťosem sa zdržalo, päť nehlasovalo. V Snemovni ľudu tridsaťtri pre, traja proti, päťdesiat sa zdržalo, trinásť nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý ani v tejto časti.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Přistupujeme k návrhu pana poslance Senjuka, pokud jej nestáhne. Podle mého názoru budeme hlasovat stále o tomtéž. Pan poslanec Senjuk navrhuje v § 20 v odst. 4 částku "2 %" zvýšit na částku "10 %". Nebude-li tento návrh přijat, navrhuje "5 %". Jde o mírnou formulační změnu pozměňovacího návrhu. Navrhuji vyřešit tento problém hlasováním. Vláda nedoporučuje, zpravodajové nedoporučují.

(Poslanec Senjuk svůj návrh stahuje.)

Budeme tedy hlasovat o pětiprocentní sazbě, zvýšení na 5 % v § 20 odst. 4.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o druhej časti návrhu pána poslanca Senjuka, ktorý je uvedený pod poradovým číslom 16 na strane 6, zvýšiť sadzbu na 5 %.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.52)

(SN-ČR 26, SN-SR 23, SL 41)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 1, SL 10)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 18, SN-SR 11, SL 42)

V českej časti Snemovne národov dvadsaťšesť pre, nikto proti, osemnásť sa zdržalo, traja nehlasovali. V slovenskej časti Snemovne národov dvadsaťtri pre, jeden proti, jedenásť sa zdržalo, desať nehlasovalo. V Snemovni ľudu štyridsaťjeden pre, desať proti, štyridsaťdva sa zdržalo a sedem nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP