Úterý 3. března 1992

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Gémesimu. Praje si ešte vystúpiť v rozprave pán poslanec Blažek, pán poslanec Uhl, potom pán poslanec Tyl. Pán poslanec Zelenay má faktickú poznámku.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, som rád, že pán poslanec Gémesi tu hovoril o určitých pravidlách vyšetrovacej komisie, ale keď sme tu diskutovali o referende, jeden z členov vyšetrovacej komisie 17. novembra obvinil predstaviteľov Matice slovenskej z príslušnosti Štb. A tam bol dokonca porušený zákon 102. Som veľmi smutný z toho, že vtedy nebolo navrhnuté, aby niekto odstúpil a som ešte smutnejší, že ten niekto je teraz šéfom FBIS. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Konštatujem, že táto faktická poznámka sa netýka prerokovávanej veci. Prosím, pán poslanec Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové. Tato rozprava měla být rozpravou k usnesení nebo ke zprávě vyšetřovací komise. Mělo obsahovat závěry, o kterých byste mohli kvalifikovaně jednat. Všechno je to takové improvizované, ale nicméně musím zde říci několik slov na adresu paní Kaplanové a její úlohy v tomto dění. My jsme si stanovili jistá pravidla. To je podstata demokracie, že se pravidla dodržují. Paní Kaplanová zde pateticky o demokracii mluvila, ale právě tato pravidla porušila. Konec konců už to řekl kolega Gémesi.

Co se týče těch událostí, těch faktů, která ona vyčetla ve spisech: Já jsem ty spisy četl ještě před ní. Četl jsem je velice pozorně a já takové hodnocení, ke kterému ona dospěla, takové hodnocení nemám, čili už v tom se neshodneme. Bude potom na vás, aby ste až dostanete podklady do rukou, hlasováním a tedy většinovým názorem rozhodli o tom, kdo pravdu má, pokud se neobjeví důkazy jiné. A tyto důkazy nemá dnes ani paní Kaplanová. A nemám je ani já. Proto se domnívám, že celá tato debata je předčasná a porušila právě jeden z těch prvků, pro které se vyšetřující komise, jak soudím, ustavují, to znamená řádně vyšetřit věc a teprve potom informovat ten orgán, který komisi k tomuto účelu zřídil, tedy vás. Proto prosím vás, vemte na vědomí, že to všechno jsou informace, jak se říká subjektivní, nemají objektivní povahu a k tomu, aby se staly závěrem jednání komise, mají ještě velice daleko. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Uhl ako ďalší.

Poslanec SN P. Uhl: Pane předsedající, páni a pánové. Já bych chtěl věřit tomu, že ty poslankyně a ti poslanci, kteří hlasovali pro to, aby byla rozprava k tomuto bodu, nehlasovali pro to, abychom tady teď uspořádali soud nad ministerským předsedou. Mně je z toho dost špatně, protože takovýmto způsobem snad o nikom, tím méně o ústavním činiteli, nelze jednat. Paní poslankyně Kaplanová porušila snad všechno, co dělá parlamentní demokracii parlamentní demokracií a právo právem. Její důkazy o tom, že Marián Čalfa snad měl vědět tenkrát, že něco takového se chystá, zatímco z jeho pozdějších výpovědí vyplývá opak, nejsou pro mne přesvědčivé, a nejsou vůbec k ničemu. Natož pak k tomu, co se paní poslankyně snaží podsouvat a to že přímo tuto normu připravoval. To, jak paní poslankyně zvládá meritorně problematiku svědčí to, že hovořila o vládním návrhu, že vláda navrhla tento zákon. To přece není pravda. Všichni to víme. Není zde místo a není zde doba k tomu, abychom tuto otázku otvírali. Nechť je to tak, jak říkal pan poslanec Blažek, nechť nás komise seznámí se svými závěry a pokud politický klub paní poslankyně Kaplanové, který stojí samozřejmě v pozadí celé této akce, si to bude přát, nechť dá návrh, pokud sežene třicet poslanců, na vyslovení nedůvěry premiérovi, ale tímto způsobem se postupovat nedá. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani poslankyňa Kaplanová má faktickú poznámku.

Poslankyně SN M. Kaplanová: Za prvé nikde netvrdím, že iniciátorem byl pan Čalfa, jenom tvrdím, že o tom věděl. Za druhé nemluvím o vládním návrhu, to jste nepochopil, v jaké souvislosti to bylo. Za třetí bych chtěla říci, že jsem si byla vědoma, že porušuji slib, ale dělala jsem to pro etickou normu, která je pro mne daleko vyšší, a to je záchrana života člověka a dalších.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani poslankyňa, musím vás upozorniť, že doslova ste povedali, že činíte premiéra Čalfu zodpovedným za ten zákon, ktorý vláda vtedy prijala. Tak ste to povedali. Pán poslanec Molnár sa hlási ako ďalší do rozpravy.

Poslankyně SN M. Kaplanová: Jednu větu - činím ho zodpovědným, protože byl šéfem legislativy. A jako šéf legislativy nesl zodpovědnost za všechny zákony.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím, vláda vtedy neprijala žiadny zákon, prijalo ho predsedníctvo Federálneho zhromaždenia, vo forme zákonného opatrenia. Zmýlili ste sa po druhýkrát tesne za sebou. Pán poslanec Molnár, prosím.

Poslanec SN J. Molnár: Len krátku poznámku. Viem, že pani poslankyňa Kaplanová porušila svoj sľub, ale na rozdiel od niektorých iných členov tejto komisie to urobila len pre Československú televíziu, a nie pre televíziu iného štátu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Horník, ako predseda mandátového výboru Snemovne národov. Pán poslanec Kříž s faktickou poznámkou.

Poslanec SL E. Kříž: Požaduji po panu poslanci Kánisovi, aby se nám zde veřejně omluvil. Molnár, pardon. Nemáme s touto komisí 17. listopadu společný původ ani určení, jsme naprosto jiná komise, a to by pan poslanec měl vědět.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím pán poslanec Molnár.

Poslanec SN J. Molnár: To je porušenie sľubu mlčanlivosti v komisiách tohto parlamentu. Myslím, že rozdiel medzi komisiami nebudeme robiť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že my nie sme v tejto chvíli v tej situácii, aby sme posudzovali o aké porušenie šlo. Prosím, pán poslanec Horník ako predseda mandátového výboru.

Poslanec SN J. Horník: Vážená snemovňa, vážený pán predsedajúci, mandátový a imunitný výbor môže podľa rokovacieho poriadku len rokovať o tých veciach, ktoré sú nejak sporné. Tento sľub, ktorý pani poslankyňa Kaplanová porušila, je poslanecký, alebo nie? Pokiaľ je poslanecký, potom patrí do kompetencie mandátového a imunitného výboru. Keď je to len sľub pre túto komisiu, tak by som žiadal, aby táto komisia dala k tomu podklady.


A inak ešte jedna moja poznámka. Vážení, to okrem toho, že prípad Mareček je veľmi tragický, považujem to aj za určité osobné spory.

Prosil by som vás ako predseda mandátového a imunitného výboru, aby ste sa navzájom neobviňovali, neosočovali. Niektoré veci sa dajú vyriešiť aj inak. Naozaj by bolo potrebné, aby sme sa pred verejnosťou nezosmiešňovali. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Horníkovi. Je tu veľká konkurencia v technických poznámkach, ale ja mám predtým prihlásených: Pána poslanca Kostyu a pána poslanca Világiho. Potom dám slovo tým, ktorí sa hlásili s faktickými poznámkami.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, dopoledne tady bylo řečeno, že tento parlament je podivný. Já dospívám k názoru, že je skutečně podivný. Před chvilkou jeden z kolegů řekl, že komise 17. listopadu a vyšetřovací komise pro lidská práva, která byla pověřena tímto parlamentem vyšetřit tzv. kauzu Mareček, nemají nic společného. A přesto jsme tady všichni slyšeli, že paní poslankyně Kaplanová citovala z protokolu komise 17. listopadu. Domnívám se, že komise, když dostala vyšetřovací právo, dostala právo každého vyslechnout. Mohla znova vyslechnout pana Čalfu a další aktéry, kteří mají souvislost s touto causou. Ale domnívám se, že tady bylo porušeno usnesení, které přijalo toto Federální shromáždění předtím, že protokoly komise 17. listopadu byly zveřejněny jenom v souvislosti s jmény těch poslanců, kteří zde byli pozitivně lustrováni a ne všeobecně všechny protokoly komise 17. listopadu. Tady dochází opět k zjevnému porušení toho, že tato komise čerpala z výsledků jiné komise a já se domnívám, že na základě jiného usnesení tohoto Federálního shromáždění k tomu neměla právo. Měla právo k tomu dojít vlastním výslechem, protože měla právo vyšetřovací komise, ale neměla právo porušit jiné usnesení a mít k dispozici protokoly komise 17. listopadu. Byl bych rád, abychom si toto objasnili.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Gémesi ako predseda komisie sa chce k tomu vyjadriť.

Poslanec SN K. Gémesi: Veľmi stručne a jasne: Pani poslankyňa Kaplanová necitovala z tých dokumentov, pani Kaplanová citovala z materiálov, ktoré sme dostali z Generálnej prokuratúry.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Děkuji za vysvětlení, ale paní Kaplanová - a lze to ověřit ze stenografického záznamu - řekla jednoznačně, že z protokolu komise 17. listopadu, strana 39, citovala.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dúfajme, že sa tu nebude musieť veľa ľudí navzájom ospravedlňovať. Pani Kaplanová.

Poslankyně SN M. Kaplanová: Prosím vás, to byla strana 39 spisu Generální prokuratury, nemám odnikud tu zprávu než z Generální prokuratury.

Ještě jsem se chtěla velmi energicky ohradit proti nařčení pana Uhla, že to je záležitost našeho klubu, který za tím stál. Byla to moje osobní iniciativa, rozhodla jsem se k tomu náhle v úzkosti, že pan Mareček zemře a že nám budoucnost řekne "Co jste vy, jako komise, udělali"? Udělala jsem to jen z toho důvodu a sama za sebe a prosím, abyste mi věřili.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Világi sa hlási ako ďalší.

Poslanec SL O. Világi: Vážené Federálne zhromaždenie, myslím, že táto rozprava sa posúva do inej polohy, než bol pôvodný zámer. Pán poslanec Gémesi ako predseda zvláštnej komisie, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadu Mareček, podal správu o tom, ako rozhodla dnes komisia ohľadom vystúpenia pani poslankyne Kaplanovej, a to z toho dôvodu, že pani poslankyňa Kaplanová - k tomu sa priznala pred chvíľou, viackrát porušila jednak postupy, ktoré boli dohodnuté v komisii, a jednak porušila sľub, ktorý zložila vtedy, keď sa stala členkou tej komisie. Myslím, že v týchto intenciách komisia jednala správne, že sa musela k tomu vyjadriť. Nemôže nastať skutočnosť, že členka komisie z etických dôvodov porušuje určité postupy a komisia sa k tomu nevyjadrí. Myslím, že v týchto intenciách komisia jednala správne. Etika členky komisie nemôže byť nikdy etikou celej komisie. To znamená, keby sa pani poslankyňa odvolávala na svoju etiku, tak sa môže odvolať vtedy, keď výhradne povie: "Ja teraz vystúpim ako poslankyňa Federálneho zhromaždenia a nevystupujem ako členka komisie a nebudem používať všetky tieto údaje, ku ktorým som sa dostala ako členka komisie Federálneho zhromaždenia."

Pani poslankyňa takto nepostupovala. To znamená, že v týchto intenciách postup komisie bol správny.

Pokiaľ ide o rozpravu, myslím, že táto rozprava musí byť vedená ku správe, ktorú podal pán poslanec Gémesi. Nemôžeme viesť rozpravu o prípade Mareček a nemôžeme to posúvať do polohy, kedy pána Marečka a jeho postup, prípadne jeho smrť dáme do priamej súvislosti s nejakou všeobecnou zodpovednosťou tohto Federálneho zhromaždenia v intenciách, že komisia niečo vie a keby komisia toto "niečo" povedala, tak pán Mareček by neumrel. To nie je pravda. Tá komisia šetrí, komisia niekoľkokrát vyzvala pána Marečka, aby prestal a pán Mareček ďalej pokračuje. To znamená, že to je jeho vôľa. Za to nesie zodpovednosť len pán Mareček a v žiadnom prípade spoločnosť, ústavné orgány alebo my poslanci Federálneho zhromaždenia. To znamená, že táto problematika sa posunula do polohy, kam vôbec nepatrí. Tá komisia nemôže podať správu pravdepodobne preto, že nemá overené všetky skutočnosti, ktoré overiť musí. To znamená, že poslankyňa Kaplanová vystúpila síce, ale vystúpila s obdobným stanoviskom a samozrejme s tým, že vzala zodpovednosť v tom smere, že obvinila premiéra vlády zo skutkov, ktoré ona teraz nemôže dokázať. To znamená, kedy si myslím, že by sme to mali skončiť. Máme nárok na to, aby mandátový a imunitný výbor v tomto prípade jednal, aby podal správu a správa mandátového a imunitného výboru by podľa môjho názoru mala byť zameraná na to, či poslankyňa Kaplanová porušila poslanecký sľub alebo sľub ktorý zložila vtedy, keď vstúpila do komisie. Pokiaľ to bude tak, potom môže byť rozprava, ale samozrejme nemôžeme viesť rozpravu o prípade Mareček dovtedy, dokedy nepodá komisia správu.

A teraz sa to v rozprave všetko pomiešalo. Zmiešal sa prípad Mareček, pomiešalo sa postavenie premiéra, pomiešalo sa porušenie sľubu poslankyne Kaplanovej a samozrejme s tým sa nedostaneme nikam.

Preto navrhujem, aby sme rozpravu ukončili a aby táto rozprava bola vedená ku správe, to znamená, že nemôžeme a nemusíme prijať žiadne uznesenie k tejto rozprave a myslím si, že by sme mali rozpravu skončiť s tým, že k tejto otázke sa musíme vrátiť v jednotlivých rozpravách k jednotlivým bodom, to znamená ku správe mandátového a imunitného výboru, ku správe komisie, ktorá je poverená vyšetrovaním prípadu Mareček, a nie k tejto rozprave. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Je tu niekoľko prihlášok, padol tu procedurálny návrh ukončiť rozpravu.

Poslanec SL E. Mandler: Pane předsedající, vy jste slíbil, že nám dáte slovo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, ale najskôr pánu poslancovi Moricovi, ktorý sa hlásil pred vami. Pred vami sa hlásili ešte ďalší dvaja. Tak buďte taký láskavý a vystúpte, až vám to bude umožnené od tohto pultu.

Poslancec SN V. Moric: Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, výnimočne súhlasím s pánom poslancom Világim a pripájam sa k pánu poslancovi Horníkovi.

Tu sa totiž stále hovorí o etických dôvodoch, o láske a podobne. Každý tvrdí, že sa jedná o pána Marečka, o jeho život. Ale ono sa vôbec nejedná o pána Marečka. Jedná sa o súboj dvoch politických strán. Poviem to takto: Do volieb sú štyri mesiace. Nechajme pána premiéra dopremiérovať a venujme sa legislatívnym veciam, pre ktoré je táto snemovňa určená. Ďakujem vám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je od vás veľmi láskavý postoj. Pán poslanec Haško.

Poslanec SL V. Moric: Myslel som tie tri mesiace dopremiérovať. Voľby ukážu.

Poslanec SN A. Haško: Ďakujem pánovi Moricovi, súhlasím tiež s jeho návrhom, ako aj s návrhom pána Világiho. Ale predtým než by sme hlasovali o skončení rozpravy (s tým, že sa vrátime k tejto problematike neskoršie), odporúčam, panie kolegyne a páni kolegovia, vám všetkým vyjsť do tretieho poschodia, do archívu Federálneho zhromaždenia, a nájsť tento dokument. Potom začneme novú rozpravu. Je to tlač 130 zo 14. februára 1989.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte bol prihlásený pán poslanec Kudláček.

Poslanec SL L. Kudláček: V podstatě souhlasím s tím, že za těchto okolností nemá smysl pokračovat v debatě. Ale když jsem hlasoval pro to, aby byla zařazena na program zpráva komise pro lidská práva nebo té části, která to má na starosti, domníval jsem se, že nám bude podána zpráva, k jakým výsledkům se při šetření dospělo. Práce trvá velmi dlouho a o žádných výsledcích zatím nevíme. Proto bych se dovolil zeptat předsedy této komise, kdy takovou zprávu hodlá podat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ešte pán poslanec Gémesi chce krátko reagovať na túto žiadosť. Potom vystúpi pán poslanec Šebej a potom by som predsa len navrhoval, aby sme odhlasovali uzatvorenie tejto rozpravy. Pán poslanec Mandler, samozrejme, je tiež zaevidovaný a vystúpi.

Poslanec SN K. Gémesi: Asi som sa nie dosť nahlas vyjadril, keď som tu vystupoval. Ale môžem to zopakovať. Zopakujem ten jeden odsek, ktorý asi pána kolegu bude zaujímať: "O dielčích výsledkoch šetrenia budeme hovoriť, pokiaľ nám to bude umožnené, pravdepodobne koncom budúceho týždňa." Povedal som to asi pred štvrťhodinou. Keď sme prišli do Prahy, zasadli sme výnimočne asi na štvrťhodinu. Normálne zasadnutie bude až po skončení rokovania. Dáme dohromady všetky veci, pretože to ide po viacerých líniách, a dohodneme sa, či je to zrelé k tomu, aby sme to predložili alebo ešte nie.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Pan poslanec Uhl tady řekl, že za tím, co udělala paní Kaplanová, je poslanecký klub. Protože jsem členem toho poslaneckého klubu, cítím se osočen, protože paní Kaplanová opravdu porušila normy. Já jsem o tom nevěděl. Prosím poslance Uhla, aby to buď dokázal, nebo se nám omluvil. To je první věc.

Druhá věc. I když bych s takovým postupem nesouhlasil, chtěl bych upozornit, že když byla debata k prohlášení vlády, k důvěře vládě, řekl jsem, že pan Čalfa je příliš spjatý se starým režimem, že to není dobře a že by neměl být předsedou vlády. Já osobně obecný závěr, ke kterému došla paní Kaplanová, že je za všechny tyto legislativní věci zodpovědný, naprosto podporuji.

Chtěl bych ještě říct, že všechna demokratická pravidla, celá budova demokracie je velice křehká. A jestliže se staví na půdorysu z minulého režimu, na lidech, kteří pocházejí z nomenklatury, je o to křehčí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Uhl. Pán poslanec tiež žiadal o technickú poznámku a pán poslanec Šebej je prihlásený s regulérnym príspevkom.

Poslanec SN P. Uhl: Paní a pánové, důkaz o tom, že vystoupení poslankyně Kaplanové koresponduje se stanoviskem jejího poslaneckého klubu, právě podal sám poslanec Mandler, takže necítím povinnost se omlouvat. (Potlesk části sněmovny.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Šebej.

Poslanec SL P. Šebej: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, chcel by som povedať pár slov ku dvom veciam.

Po prvé: K tomu, že sa ako motív jednoznačne politického vystúpenia v televízii udáva starosť o život človeka. Tento argument je absolútne nevierohodný, aj keď by mu tí, ktorí ho používajú, radi verili. Jednoducho, pokiaľ by tomu naozaj tak bolo, tak by si pani Kaplanová musela myslieť, že svojím konaním zachráni život pána Marečka, že nejakým spôsobom bude chovanie pána Marečka ovplyvnené. Celá skúsenosť uplynulých dní a týždňov dokazuje, že to tak nie je. Pán prezident odvolal predsa Generálneho prokurátora, čo je, povedal by som, politický krok veľmi vážny. Pán Mareček to nepovažuje za dostatočný dôvod pre to, aby prerušil hladovku. Teraz pani Kaplanová vyslovila v televízii v dôsledku starosti o život pána Marečka presvedčenie, že premiér Čalfa pravdepodobne vedel o pripravovanom tzv. obuškovom zákone. Teda, nie že by bol jeho autorom, ale že o ňom vedel. Ja si myslím, že ľudí, ktorí to o ňom vedeli, sú desiatky. Takže v podstate túto vysokú etickú humánnu pohnútku - starosť o život človeka - síce zdieľam aj ja, ale kauzálnu súvislosť medzi vystúpením pani poslankyne Kaplanovej v televízii a ohrozením života pána Marečka nevidím. Vidím to politicky.

Po druhé: Pánu poslancovi Molnárovi by som rád odcitoval jeden sľub: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Českej a Slovenskej Federatívnej republike." To je prvá veta sľubu. Celou svojou činnosťou, celou svojou existenciou v tomto parlamente, každým slovom ho porušoval, podobne ako jeho stranícki kolegovia. Ja si myslím, že tu je minimálny morálny nárok hovoriť o porušovaní sľubu.

Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Technická poznámka, pán poslanec Moric, pán poslanec Kováč, pani poslankyňa Kaplanová. Obávam sa však, že táto rozprava je vonkoncom neproduktívna.

Poslanec SN V. Moric: Možno, že má pán poslanec Šebej pravdu. Horšie je, že niektorí tento sľub porušovali svojimi schopnosťami. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Kováč.

Poslanec SN Marián Kováč: Dovolím si tu verejne poďakovať kolegovi Šebejovi za to, že som konečne pochopil, prečo bol generálny prokurátor odvolaný.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani Kaplanová, potom pán poslanec Világi. Ja sa však domnievam, že takto rozhodnutie prezidenta formulované nebolo a ani ten vzťah sa podobným spôsobom interpretovať nedá. V tom sa pravdepodobne poslanec Šebej mýli.

Poslankyně SN M. Kaplanová: K panu Šebejovi. Jedno staré české přísloví říká: "Podle sebe soudím tebe." Mě bude soudit Bůh a já vím, proč jsem to udělala. Ale dále - jsem ve styku s farářem Šimkem, který ví, že pan Mareček začíná trošku možná měnit smýšlení, ale na co čeká (a proto jsem také vystoupila), je urychlené vystoupení nového generálního prokárutora, který by skutečně pravdivě zodpověděl jeho tři otázky. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Világi, potom pán profesor.

Poslanec SL O. Világi: Pokiaľ ide o stanovisko, ktoré pred chvíľou prezentoval pán poslanec Šebej. To je stanovisko jeho, pokiaľ ide o súvislosť odvolania Generálneho prokurátora s prípadom Mareček. Ja si myslím, že pokiaľ pán Mareček čaká na to, aby vystúpil nový Generálny prokurátor a odpovedal na jeho otázky, je to osobná záležitosť pána Marečka.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Šamalík, prosím.

Poslanec SN F. Šamalík: Já bych do debaty nechtěl zasahovat, protože se tady mísí iracionální a racionální, ale protože se zde hovoří o lítosti, která je spjata s individuálním osudem, chtěl bych upozornit zároveň na druhou lítost, která se vztahuje k tomu, jak my realizujeme své povinnosti, které jsou spjaty s osudem celé této společnosti.

Já sám si myslím, že to základní, co je třeba v daném případě, v dané chvíli a v budoucnu dělat, je vštípit společnosti do vědomí, že jsou zde vytvořeny normy a instituce, jejichž prostřednictvím je nutné hledat spravedlnost, že hledání spravedlnosti mimo tyto procedury a mimo tyto instituce je hluboce omylné.

Proto si myslím, že bychom celou tuto debatu měli vést právě v těchto formách, to je být sami příkladem toho, jakým způsobem se mají sporné věci řešit. Soudím, že se ubíráme cestami, které vůbec neodpovídají tomu, co by mělo vyplývat z logiky základních právních norem, které jsme přijali. (Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP