Pátek 4. října 1991

Poslanec SN P. Uhl: Návrhy jsem podal dva, žádám oddělené hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, najskôr sa bude hlasovať o prvej časti a potom o zvyšku. Keď si to poslanec praje, musí sa mu vyhovieť. Budeme hlasovať o prvej časti, to znamená v odseku 3 miesto slov "po dvoch členov komisie..." dať "po troch členov..."

Hlasujú obidve snemovne. Kto súhlasí s návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

(SN - ČR 48, SR 47, SL 74)

Kto je proti? Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 1, SR 4, SL 12)

Návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach. Pokračujeme hlasovaním o druhej časti návrhu, ktorý znie: do § 10 ods. 3 doplniť na konci vetu: "Členovia komisie, menovaní ministrami a riaditeľom FBIS, musia mať ukončené vysokoškolské právnické vzdelanie. Pre účely tohto zákona sa zaň nepovažuje vzdelanie získané na Vysokej škole ZNB."

Hlasujem o tomto texte. Ide o doplňovací návrh poslanca Uhla.

Kto súhlasí s týmto pozmeňujúcim návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

(SN - ČR 40, SR 51, SL 83)

Kto je proti?

(SN - ČR 1, SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN - ČR 8, SR 0, SL 4)

Návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Na straně 14 § 11 návrh poslance Uhla - v odstavci 1 vypustit větu: "Jednání komise je neveřejné... " a doplnit nový čtvrtý odstavec ve znění: "Jednání komise je neveřejné, pokud občan, jehož se řízení týká, písemně nepožádá, aby bylo veřejné. Je-li jednání veřejné, platí o veřejnosti jednání komise přiměřeně trestní řád."

Tento pozměňovací návrh zpravodajové nedoporučují, protože na veřejné jednání má následně žadatel právo před soudem. Vláda také nedoporučuje.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme o pozmeňujúcom návrhu poslanca Uhla, ako bol citovaný.

Kto s návrhom súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

(SN - ČR 22, SR 17, SL 34)

Kto je proti?

(SN - ČR 8, SR 3, SL 12)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN - ČR 26, SR 30, SL 40)

Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni. Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Pán poslanec Šamalík navrhuje v § 11 ods. 2 upraviť poslednú vetu takto? "Pred rokovaním komisie má právo vyjadriť sa k všetkým dôkazom a namietať zaujatosť členov komisie".

Vláda nesúhlasí, spravodajcovia tiež neodporúčajú.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať.

Pýtam sa snemovní, či s týmto návrhom súhlasia. Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

(SN - ČR 23, SR 26, SL 36)

Kto je proti?

(SN - ČR 14, SR 4, SL 8)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN - ČR 22, SR 24, SL 42)

Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.


Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: § 12. Návrh pana poslance Tomana. Komise zahujuje řízení na základě návrhu, který může podat občan, který obdržel osvědčení o tom, že je osobou uvedenou v § 2 odst. 1 c). Za b) - první věta zní: "Může podat občan, který tvrdí, že čestné prohlášení osoby vykonávající funkci uvedenou v § 1 je nepravdivé." Dovolím si panu poslanci Tomanovi navrhnout legislativní úpravu na základě jednání s legislativním odborem KFS a nahradit kolkovou známku v hodnotě 1000 Kčs kaucí. Já bych tuto variantu přečetl: "Při zahájení řízení je občan povinen složit kauci ve výši 1000 Kčs, která mu bude vrácena, jestliže se v průběhu řízení prokáže, že jeho návrh na zahájení byl oprávněný. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Súhlasil by pán poslanec Toman s takto formulovanou zmenou?) (Poslanec SN P. Toman: Ano.)

Odst.2: Komise vydává do 60 dnů ode dne doručení žádosti nález, ve kterém uvede, zda občan je osobou uvedenou v § 2 odst. 1 c) až h). Nález musí být odůvodněn.

Odst. 3. Komise zašle nález občanovi, jehož se týká a současně o zaslání tohoto návrhu vyrozumí toho, kdo podal návrh na zahájení řízení.

Odst. 4. Jestli je v návrhu uvedeno, že občan není osobou uvedenou v § 2 odst. 1 c), vyznačí se tato skutečnost ve všech evidencích a podkladech s tím, že nelze s těmito evidencemi a podklady ve vztahu k občanovi dále nakládat. Zpravodajové doporučují. Vláda nedoporučuje. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlásí sa ešte poslanec Mečl.)

Poslanec SN J. Mečl: Chtěl bych upozornit na to, že kauce je institut trestního práva, který je upraven. Soud povolí záměnou za vazbu. Nedovedu si představit, jak tady může být uplatněn institut kauce, kde se tato bude skládat, jak se rozhodne potom, kde se vrátí, či nevrátí atd. Tady žádné procesní předpisy nemáme. Pan poslanec Toman by si měl rozmyslet, zda tady termín kauce patří. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Tu sa chyľuje k výmene právnických názorov.)

Poslanec SN P. Toman: Ke změně jsme přistoupili proto, že vznikaly problémy s navrácením kolkové známky a její hodnoty. Toto znění o kauci je opsáno ze zákona o patentech a vynálezech, kde se skládá kauce. Je tam přesně ta věta, kterou navrhujeme my. Ministerstvo vnitra by zřídilo pro komisi účet u banky, na který by se peněžní částka posílala. Když by byl návrh oprávněný, částka by se občanovi vrátila. Pokud vzbuzuje u někoho z právníků slovo kauce nějakou nevoli, dá se tam dát jiné slovo, třeba částka. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Právny konzultant dr. Kovařík priniesol text, ktorý by mohol vniesť do veci trocha jasno. Prosím pána spravodajcu,aby vysvetlil príslušnú pasáž..)

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: § 63. Správní řízení odst. 2. Za úkony spojené s řízením podle tohoto zákona, vydává úřad správní poplatky. Promiňte, vybírá. Při zahájení řízení podle ustanovení § 68 odst. 1 a 2 je navrhovatel povinen složit kauci na náhrady řízení, která bude navrhovateli vrácena, jestliže v průběhu řízení prokáže, že návrh na zahájení byl oprávněný. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslíte si, že tento citát, pán poslanec, vyvracia váš návrh?) (Poslanec SN J. Mečl: Nemyslím. Návrh poslance Tomana na kolkové známky je zcela jiným řešením než kauce.)

Ještě malou poznámku. Samozřejmě, že do návrhu pana poslance Tomana připadne i to písmeno c) z návrhu poslance Tichého, které jsme již schválili. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte jedna technická poznámka dr. Stomeho.)

Poslanec SN K. Stome: Dámy a pánové, pokud se mělo dosáhnout možnosti složit určitou finanční částku a zajistit její vratnost v určitém případě, mohli bychom také použít výrazu - jistota v částce. Pak to zahrnuje oboje, je to nesporné. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Už by tam bolo toľko zásahov do tohto textu, že by sme nevedeli, o čom hlasujeme. Ešte raz prosím spravodajcu, aby pasáž odcitoval.)

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Místo věty, která začíná v odst. 1 písm. b) - slovy návrh, doplňte si: "při zahájení řízení je občan povinen složit kauci ve výši 1000 Kčs, která mu bude vrácena, jestliže se v průběhu řízení prokáže, že jeho návrh na zahájení byl oprávněný. (Možná, že by tam mělo být na zahájení řízení, ale je to možná nadbytečné...) (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím dohodnime sa na konečnom texte, o ktoromm budeme hlasovať. Prosil by som, aby ste sústavne nezpochybňovali to, čo sám prečítate.Uveďte konečný text, o ktorom budeme hlasovať.)

To řízení je tam již dvakrát, bylo by to už opravdu zbytečné. Přečtu to. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nerozmýšľajte nahlas, dávajte nám, prosím, hotové produkty k hlasovaniu.)

Pane předsedo, vy mi to moc neusnadňujete ... Samozřejmě, přečtu konečný text. "Při zahájení řízení je občan povinen složit kauci ve výši 10OO Kčs, která mu bude vrácena, jestliže v průběhu řízení prokáže, že jeho návrh na zahájení byl oprávněný.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať o celom § 12. Kto súhlasí s týmto pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Tomana, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

SN - ČR pre 39, proti 7, zdržalo sa 10

SN - SR pre 40, proti 2,zdržalo sa 4

SŠ - pre 61, proti 6,zdržalo sa 22

Ďakujem, návrh bol prijatý obidvoma snemovňami.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Pán poslanec Uhl na str. 15 odporúčal 4 pozmeňujúce návrhy, avšak prvé dva sú podmienené tretím. Odporúčam preto, aby sme najskôr hlasovali o § 12 ods. 3.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ide o poradové číslo 9 § 12, doplniť nový odsek 3, ktorý znie:

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: "Keď preukáže občan, ktorý inač nesplňa podmienky pre výkon funkcií, ktoré sú uvedené v § 2, že potom, keď prestal byť v postavení osoby uvedenej v § 2 ods. 1 a) až e), bol postihnutý za činy uvedené v § 2 (tu bol preklep, ktorý sme spoločne konzultovali), text pokračuje zákona č. 119/1990 Zb., o súdnych rehabilitáciach a že bol podľa tohto zákona rehabilitovaný rozhodne komisia, že podmienky pre výkon funkcie uvedenej v § 1 spĺňa."

Vláda tento pozmeňujúci návrh odoporúča ku schváleniu, pan kolega tiež a já se k tomu pripájam. Odporúčame o tomto návrhu hlasovať.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Poslanec Uhl sa hlási s technickou poznámkou.

Poslanec SN P. Uhl: Žádám, bohužel, o oddělené hlasování a sice nejprve o písmenu a), potom písm. b) a c) dohromady, a potom o těch ostatních bodech.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím spravodajcov, aby nechali o týchto zmenách hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Najprv budeme hlasovať o písmenu a).

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To značí, pokiaľ sa občan preukáže, že nespĺňa podmienky pre výkon funkcie, ako sú uvedené v § 2...atď. a to značí, že bol príslušníkom Zboru národnej bezpečnosti atď.. atď. Hlasujeme o tomto návrhu.

Kto súhlasí s týmto návrhom?

(SL 30, SN - ČR 13, SR 10) Ďakujem.

Kto je proti? (SL 5, SN - ČR 6, SR 3) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SL 42, SN - ČR 32,SR 30) Ďakujem.

Návrh neschválila ani jedna zo snemovní.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Teraz, podľa návrhu pána poslanca Uhla budeme hlasovať spoločne o písmene b) a c),. Písmeno b) - "... ako rezident, agent, držiteľ prepožičaného bytu , držiteľ konšpiračného bytu, informátor alebo ideový spolupracovník Štátnej bezpečnosti". Písmeno c) - "... vedomý spolupracovník Štátnej bezpečnosti".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať o pozměňujúcom návrhu pána poslanca Uhla.

Kto súhlasí s navrhnutou zmenou, nech stlačí tlačidlo a zdvihne ruku! (SL 32, SN - ČR 14,SR 9)

Kto je proti tomuto návrhu? (SL 15, SN - ČR 7, SR 4))

Kto sa zdržal hlasovania? (SL 35, SN - ČR 28, SR 28))

Návrh neprešiel ani v jednej zo snemovien.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Teraz by sme mali hlasovať o zostávajúcej časti tohto návrhu. Je potrebné znova čítať celý text? Máte ho pred sebou.

(Hlasy z pléna: Není to nutné.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že to nie je potrebné, je to uvedené na str. 14. Budeme teda hlasovať o zostávajúcich písmenách.

Kto súhlasí s pozmeňujúcimi návrhmi, tak ako sú uvedené, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SL 65, SN - ČR 49, SR 42)

Kto je proti? (SL 2, SN - ČR 2, SR 0)

Kto sa zdržal hlasovania? (SL 19, SN - ČR 4, SR 3)


Ďakujem. Návrh bol prijatý obidvoma snemovňami.

S technickou poznámkou sa hlási poslanec Uhl.

Poslanec SN P. Uhl: Pokud se týká pozměňujícího návrhu, tak vzhledem k tomu, že vychází z původní vládní dikce a tato dikce se teď změnila, tak po dohodě se zpravodaji souhlasím s tím, že slova "se podílel na potlačování lidských a občanských práv" nahrazujeme slovem "jednal", a dále, pokud jsme změnili rozsah minulých činností, tak v § 2 odst. 1 písm. a) až e) také zužuji rozsah těchto činností

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je úloha pána spravodajcu, prosím.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Takže ja to zopakujem, aby to bylo jasné, koniec vety "... sa podieľal na potlačovaní ľudských a občianskych práv" se vyčiarkne a nahradí sa slovom "jednať" a písmeno a) sa nahradí písm. b) a písm. e) písmenom i).

Vlády tieto zmeny neodporúčajú, čo sa týka spra- vodajcov, pripájame sa k vláde.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať.

Kto súhlasí so zmenami, ktoré ste počuli? (SL 29, SN - ČR 18, SR 9) Ďakujem.

Kto je proti? (SL 11, SN - ČR 2, SR 4) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SL 50, SN - ČR 33, SR 33)

Návrh neprešiel ani v jednej zo snemovní.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Měli bychom hlasovat o legislativně technických úpravách pana poslance Uhla na straně 15, o tom jsme ještě nehlasovali. Nevím přesně, jestli se tam také promítnou změny díky přijetí, nebo nepřijetí těchto dvou odstavců a změn v písmenech.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Povedzte nám konkrétne, ktorú stranu máte na mysli a ktoré poradové číslo.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Na straně 15 jsme přeskočili dva pozměňovací návrhy pana poslance Uhla. První návrh - tam by měl vypadnout odst. 4 na konci, a jinak by to mohlo zůstat.

Odst. 1 doplnit písm. c) § 12, které zní:

"c) občana, který vykonává nebo podle § 5 má vykonávat funkci uvedenou v § 1 a který žádá o vydání nálezu podle odst. 3 ...".

Vláda nedoporučuje, zpravodajové rovněž ne.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme.

Obidve snemovne sú uznášania schopné.

Kto bude pre tento pozmeňujúci návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

(SN - ČR 9, SR 4, SL 14)

Kto je proti?

(SN - ČR 13, SR 9, SL 9)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN - ČR 30, SR 30, SL 61) Ďakujem.

Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: V § 12 pod poradovým číslom 9 poslanec Uhl v ods. 2 odporúča rozšíriť vetu o tieto slová: "alebo osobu, ktorá spĺňa podmienky pre výkon funkcie podľa ods. 3 alebo 4". Za slová "je osobou uvedenou v § 2 a) alebo b)" doplniť slová "alebo nie je osobou, na ktorú sa vzťahuje ods. 3 alebo 4", pričom veta pokračuje slovami "musí byť odôvodnená".

Vzhľadom na to, že ods. 4 nie je, tak koniec musí vypadnúť. Vláda tento návrh neodporúča a spravodajcovia tiež.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Uhl návrh sťahuje. Pán spravodajca Farkaš pracuje ako spravodajca od predvčerajška ráno neustále.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Pán poslanec Tichý, § 14, ods. 4, formuláciu, že občan nie je osobou, chce zmeniť na formuláciu, že v dostupných materiáloch FMV nie je občan uvedený ako vedomý spolupracovník ŠtB. Je to na strane 16 hneď na začiatku poradového čísla 48.

Vláda tento návrh neodporúča, ja s kolegom tiež nie. (Poslanec Tichý: Beru zpět.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Poslanec Tichý svoj návrh berie späť.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Strana 16 § 12, návrh poslance Uhla v novém odst. 6, původní odst. 4, doplnit za slova "není osobou uvedenou v § 2 odst. 1 písm. a) nebo b) "slova" nebo že splňuje podmínky podle odst. 3", protože odst. 4 tam není.

Zeptám se pana poslance Uhla, jak vlastně se promítnou změny díky přijetí a nepřijetí jeho pozměňovacích návrhů do tohoto nového odst., jestli by nám s tím poradil.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP