Středa 2. října 1991

17. společná schůze SL a SN 2. 10. 1991

5.den - středa 2.10.1991

(Jednání zahájeno v 10.30 hodin.)
Přítomno:137 poslanců Sněmovny lidu
71 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
64 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice

Nepřítomní poslanci:

Sněmovny lidu:

Adámek, Bakšay, Kessler, Kňažko, Komárek, Mandler, Němcová, Piskoř, Sahligerová, Šepetka, Šidík, Veverka

Sněmovny národů zvolení v České republice:

Samková, Němec, Motyčka, Vodehnal

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice:

Čalfa, Dubček, Gémesi, Kováč Marián, Mečiar, Molnár J., Moric, Muška, Slota, Polanský, Posluch, Seman

(Schůze znovu zahájena v 10.30 hodin.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové a kolegyně, pokračujeme v přerušené 17. společné schůzi sněmoven.

Nejprve chci sdělit,že sněmovna národů na zvláštní schůzi schválila zákonné opatření z 5. 8. 1991 č. 340 Sb., o federálním fondu tržní regulace v zemědělství, takže vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven mohu konstatovat, že Federální shromáždění schvaluje podle článku 58 odst. 4 ústavního zákona č. 143/1968 Sb., o československé federaci, uvedené zákonné opatření.

(Poznámka redakce: FS č.203, SL č. 335, SN č. 357)

Vážené kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v projednávání přerušeného hlasování o živnostenském zákonu. Předtím ale ještě doporučuji dvě drobné změny. Nejprve by nás místopředseda Sněmovny národů informoval o příčinách poruchy počítacího zařízení (o tom myslím není třeba hlasovat), a poté bychom se měli vyslovit, zda souhlasíme s pozměňovacím návrhem kolegy Humpála, aby projednávání "lustračního zákona" snímala televize přímým přenosem. Chtěl jsem o tom včera nechat hlasovat po ukončení jednání o živnostenském zákonu, ale ze známých důvodů došlo k přerušení schůze, takže nebylo možné dodržet předpokládaný pořad. Vzhledem k tomu, že televize potřebuje určitý čas na přípravu, doporučuji, abychom o tomto návrhu hlasovali nyní.

Nejprve by tedy měl slovo poslanec Sokol, a pak bychom přistoupili k hlasování o uvedeném návrhu.

Poslanec SN J. Sokol: Vážené Federální shromáždění, hlasovací zařízení, které tu máme, není dokonalé. Nedělali jsme ho my. Vychází z instalace, která je v tomto sále od začátku a technicky je velmi omezeno možnostmi instalace v tomto sále. Nová instalace znamená vyřazení sálu na 2 až 3 měsíce. K tomu jsme se zatím nedostali. Zařízení tak, jak je, začalo od prázdnin vykazovat nahodilou chybu, kterou technici nemohou najít. Chybu se totiž nepodařilo vyprovokovat jindy než v reálu. Ve dnech, kdy sněmovna nezasedá, se tato chyba nikdy nevyskytne. Zřejmě souvisí s provozem klimatizace nebo nějakých dalších elektrických instalací v tomto domě a jen v reálu a jen v pozdějších hodinách se začne vyskytovat. Technik se ji včera pokusil chytit a zavedl do počítače měřící zařízení. Odborníkům něco říkají slova "štafle a kšandy". Na tomto měřícím zařízení došlo k přerušení kabelu (té kšandy) na jednom pinu. Na jednom pinu se prostě vysunula "kšanda". Došlo k tomu během odpoledních hodin, když tam technici znovu měřící zařízení nasazovali. Tak se stalo, že jednu z elektrických sekcí tohoto sálu (sekcí je celkem 10) přestal počítat brát. Tuto chybu jsme už tady jednou měli někdy koncem jara. Měla stejný výsledek. Naštěstí se tady mezitím vypracoval testovací program, který umožňuje zjistit, které z hlasovacích krabiček v daném okamžiku počítač nevidí. Včera jsme tento test tady měli na obrazovce. Oni ho pouštějí při každé přestávce zasedání a zjišťují, jestli některá část sněmovny není pro počítač neviditelná, což je právě případ, který včera nastal.

Na seznamu dostaneme všechny hlasovací krabičky, které počítač ve sněmovně nenašel. Jsou to ty, které má někdo vytažené nebo ty, které jsou na přerušené větvi. Tento test budeme pouštět pravidelněji, a kdykoliv vznikne pochybnost o prezenci, necháme pustit tento test, který zachycuje právě tu věc, ke které včera došlo.

Měli jsme sem dnes pozvaného ředitele Ústavu A.S.Popova a měli jsme s ním věcnou ostřejší výměnu názorů. Budeme se snažit zařízení zdokonalit v rámci daných možností a prosím, abyste nadále byli bdělí a ostražití. Děkuji poslancům, kteří si toho včera všimli.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Sokolovi za vysvětlení. Možná jste zaznamenali, že velmi vysoce hodnotil práci parlamentu. Buďme rádi, že alespoň někdo.


Nyní bychom přistoupili k hlasování o návrhu poslance Humla. Nejprve se hlásí s faktickou poznámkou poslanec Hruška.

Poslanec SN M. Hruška: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, já jsem dost dobře nepochopil, jakou váhu bude mít naše usnesení, jestliže se rozhodneme, že naše zasedání má být vysíláno v přímém televizním přenosu. Domnívám se, že naše plenární zasedání jsou až na výjimky - pokud se nerozhodneme jinak - veřejná. Jestliže je pan ředitel Kantůrek dostatečně odborně způsobilý a má předvídavost, možná usoudí sám ze své iniciativy, že toto by mohlo naše televizní diváky zajímat. I když my se tady usneseme a pan Kantůrek se rozhodne jinak, nic se neděje. Co mu můžeme nařídit? Je to jeho profesní záležitost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážený pane kolego, my mu samozřejmě nemůžeme v tomto ohledu nic nařizovat. Já bych doporučoval, abychom se nepouštěli do složitých procedurálních sporů. Televize z důvodů, které jsou známé, nemůže (a ani Federální shromáždění nemělo zájem) přenášet všechny schůze úplně bez dalšího v přímém přenosu.

Tady byl podán návrh, aby tato část schůze byla přenášena v přímém přenosu. Televize je ochotna tak učinit za předpokladu, že dostane s jistým časovým předstihem sdělení, kdy asi tento bod bude projednáván.

Poslanec SL J. Soukup: Já velice vítám iniciativu pana poslance Hrušky, ale chci podotknout, že pokud mám o něčem rozhodovat hlasováním, tak musím pro sebe vědět, že to hlasování má nějakou váhu. V tomto případě bylo zdůvodněno, že je zbytečné. Jediný důvod, kdybychom měli o něčem pádně hlasovat, by byla formulace požadavku, aby televize nesměla do sálu během lustrací. Velice se omluvám, ale za takovýto požadavek, pokud by byl takto formulován, bych hlasovat nemohl. Hlasování, tak jak bylo navrženo, nemá smysl.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Zelenay se hlásí s technickou poznámkou.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, ja by som nadviazal na môjho predrečníka s tým, že mi nie je jasné prečo práve rokovanie o tomto zákone by malo byť snímané televíziou, prečo napríklad rokovanie o Živnostenskom zákone a vôbec o celý rad iných zákonov, ktoré sú pre mnohé skupiny obyvateľov oveľa dôležitejšie. Keď mám o niečom hlasovať, tak musíme presne vedieť, prečo by to malo byť práve v tomto okamihu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Humla, zda trvá na tom, aby se o jeho návrhu hlasovalo.

Poslanec SL O. Huml: Vážené Federální shromáždění, právě z důvodů, o kterých zde hovořil pan poslanec Zelenay, trvám na tom, aby tento zákon byl veřejnosti předložen v přímém přenosu, protože, co si budeme povídat, tento zákon považujeme všichni nebo značná část veřejnosti za jeden z nejdůležitějších zákonů, který tento parlament ve svém volebním období projednával. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Čili chápu návrh tak, že pan poslanec Huml ho formuluje asi v tomto smyslu - Federální shromáždění se usnáší, že toto jednání by mělo být přenášeno v přímém přenosu a žádá televizi, aby tak učinila. (Hlasy z pléna: Ano. Je to přesně tak.)

Myslím ,že věc je jasná. Hlásí se ještě někdo? Poslanec Uhl.

Poslanec SN P. Uhl: Pane předsedající, dámy a pánové. Mně to není zcela jasné. Za předpokladu, že by to hlasování dopadlo tak, že neschválíme přítomnost televize, znamená to, že má zakázáno přenášet naše jednání? To by znamenalo omezování svobody slova.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ne, ale necháváme na vůli televize, co z tohoto jednání budeme přenášet. Tak jako nikdy jindy jí do toho nezasahujeme a necháváme to na vůli televize. Vážení kolegové, jenom připomínám, tyto procedurální otázky mohou trvat velmi dlouho, často v nich nacházíme značné zalíbení, ale přece jenom bych dával přednost, abychom poměrně brzy přistoupili k projednávání živnostenského zákona. Hlásí se poslanec Kováč.

Poslanec SN M. Kováč: Pán predsedajúci, ja by som sa chcel vyjadriť k tomu, že predsa v tomto parlamente nikto televízii nezakázal vstup. Pokiaľ máme o niečom hlasovať, tak ako predtým o Zákone o lustráciách, či dovoľujeme televízii vôbec vysielať. To je predsa celkom niečo iné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, dovolte, abych vás opravil v tom smyslu, že nikdo nepodal návrh, že by projednávání zákona o lustracích se mělo konat na neveřejné schůzi Federálního shromáždění. (Poslanec SN M. Kováč: Tak není o čem hlasovat.) Je o čem hlasovat.Mělo by se hlasovat o tom, jak já jsem návrh poslance Humla zformuloval. Dovolil jsem si jej poněkud zpřesnit, ale myslím, že návrh byl zformulován jasně.(Hlasy z pléna: Ano.) Myslím, že se nebudeme dále zdržovat procedurálními komplikacemi a přistoupíme k hlasování.

(Hlasuje se.)

(10.46 hodin)

Ptám se poslanců, kdo z nich je pro návrh tak, jak jsem jej formuloval, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

(SL 67, SN 77 )

Kdo je proti?

(SL 4 , SN l )

Kdo se zdržel hlasování? (Hlasovací zařízení nic neukázalo.)

Kdo se zdržel hlasování není na světelné tabuli patrno, ale je jasné, že většina poslanců byla pro v obou sněmovnách. Návrh byl tedy schválen tak, jak jsem jej formuloval.

Vážení kolegové, porucha na hlasovacím zařízení se zřejmě objevuje i v dopoledních hodinách, budeme tedy muset hlasovat znovu pomocí skrutátorů. Prosím skrutátory, aby zaujaly svá místa v jednací síni. Hlásí se poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, já si dovoluji připomenout, že jsem včera na závěr zasedání dával návrh, že bychom měli hlasovat o tom, zda zařízení postihlo to, co se stalo v sále. To se dosud nestalo a vidíme, že zařízení opětně nefunguje. Já z toho dovozuji, že zařízení bylo poruchové a že tedy to usnesení o tom, zda se hlasovat bude, či nebude znovu o novele zákona o mimosoudních rehabilitacích, bylo předčasné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, jestli chcete svůj návrh doplnit tak, že chcete dát pozměňující návrh, že všechny zákony, které jsme přijali, když jsme hlasovali pomocí technického zařízení, jsou neplatné, prosím, abyste tak učinil.

Prosím skrutátory, aby zaujali svá místa v jednací síni.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dříve, než necháte o hlasování rozhodnout skrutátory, rád bych slyšel záruky předsednictva Federálního shromáždění, zda i tento systém je v pořádku. Dnes dopoledne na samostatném zasedání Sněmovny národů - tím neznepochybňuji výsledky, protože byly jasné - proběhla bezprostředně po sobě dvě hlasování o dvou usneseních. První s celkovým součtem všech poslanců hlasujících pro, proti i zdržel se - 122. Druhé několik desítek vteřin poté - 128. Rozdíl 6. Jaká je záruka, že sčítání skrutátorů je přesnější než toto nefungující zařízení. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, jen upozorňuji, že mezi hlasováními odešel člen vašeho klubu. Například, takže pohyb poslanců stále existoval.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, rád bych upozornil, že to byl nárůst o šest hlasů. Před hlasováním bylo přítomno 122 a první hlasování bylo 122. U druhého hlasování bylo 128. Čili záhadným způsobem šest hlasů přibylo.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: K tomu chce zaujmout stanovisko předseda Sněmovny národů. Pak dostane slovo pan poslanec Wagner.

Předseda SN M. Šútovec: Vysvetlenie, ktoré podávam, nás nectí, ale je to tak. Pozeral som sa na to z tribúny a musím konštatovať, že niektorí poslanci hlasovali i pre i proti.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, mám za to, že jsme strávili příliš mnoho drahocenného času zbytečnými debatami o procedurách hlasování a neschopnosti tohoto zařízení fungovat. Doporučuji - pokud tak neučiní předsednictvo Federálního shromáždění nebo úřad sám - abychom jednali o usnesení Federálního shromáždění, kterým zmocníme tento úřad, aby objednal vhodné a schopné hlasovací zařízení u firmy, která ho umí dodat, bez úvah o tom, zda to bude trvat dva nebo tři měsíce - to ať laskavě se nechá na konkurenční nabídky, ať se také chováme tržně - a vyslovíme tím též svou kvalifikaci firmě, která nám toto hlasovací zařízení dodala. Prosil bych, abychom tak učinili neprodleně, protože to je jediný možný způsob, jak zajistit urychlení jednání našeho parlamentu. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, než budete tleskat, upozorňuji, že bychom museli hledat nějakou jinou náhradní jednací síň, protože nová instalace se nedá udělat, aniž by naše jednací síň byla vyřazena z provozu.

Neřešme to nyní, prosím vás, protože máme na pořadu hlasování o návrhu živnostenského zákona. Před tím, než bylo hlasovací zařízení, hlasovalo se pomocí skrutátorů. Možná, že se počítač umoudří. Myslím, že není nemožné, pokud počítač nebude spolehlivě fungovat, abychom používali té sčítací metody, kterou jsme používali před tím, než toto zařízení bylo uvedeno.

Hlásí se poslanec Konečný.

Poslanec Konečný: Chtěl bych připomenout, pokud jde o práci skrutátorů, že v každé sněmovně jsou dva ověřovatelé, kteří by měli určitým způsobem kontrolovat práci skrutátorů.

Druhá věc je problém, který toto udělá ještě složitější, a to, jak budou skrutátoři počítat poslance, kteří ignorovali hlasování. Pravděpodobně by to měli dělat. Nebo by se to mělo udělat tak, že by spočítali přítomné poslance, musely by se ovšem zavřít dveře, aby nikdo během hlasování neodcházel a nikdo nepřicházel a mohlo by se sčítat pomocí skrutátorů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, doporučoval bych přece jen omezit pozměňující a zlepšovací návrhy, protože takových by samozřejmě mohlo být velmi mnoho, ale než bychom je projednali, uplynula by doba, kterou jsme si určili pro tuto společnou schůzi.

Zdá se, že počítač je schopen fungování, ale nicméně prosím, aby skrutátoři byli k dispozici. Zároveň žádám ověřovatele, aby kontrolovali, pokud budeme počítat hlasy pomocí skrutátorů, a ověřovali správnost jejich součtů. Ověřovatelé jsou z každé sněmovny dva. Kdyby jen oni dva měli počítat hlasy, trvalo by to déle, než když budou kontrolovat práci skrutátorů, pokud bude nezbytná.

Myslím, že počítač vyhověl obecnému požadavku, abychom mohli jednat věcně, že tedy zkusíme pracovat s jeho pomocí. Prosím zpravodaje.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP