Pátek 19. července 1991

Nepředpokládám, že k tomuto sdělení by byly nějaké připomínky. Předpokládám, že předsedové obou komisí připravili volbu, takže volba může probíhat.

(Jednání přerušeno - probíhá tajná volba.)

(Jednání opět zahájeno.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nesplnili jsme poslední bod programu, a sice vystoupení ministra Vavrouška. Pokud by přišel, dali bychom mu slovo. Jsme povinni také sdělit vyhlášení voleb. Prosím, abyste setrvali v zasedací síni.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, pokračujeme ve schůzi. Měli bychom vyslechnout zprávu volební komise o volbě předsedy zvláštního kontrolního orgánu. Pan poslanec Kladivo, člen volební komise, přednese zprávu.

Poslanec SL A. Kladivo: Zápis o volbě předsedy zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění, který je zřízen podle § 5 odst. 1 zákona č. 244/1991 Sb., o FBIS.

Komise poslanců Federálního shromáždění, kterou Sněmovna lidu a Sněmovna národů zvolila pro tajnou volbu členů zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění ve složení, které bylo odhlasováno oznamuje, že poslancům Sněmovny lidu bylo odevzdáno celkem 101 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila, že hlasování se zúčastnilo 101 poslanců Sněmovny lidu a hlasování se nezdržel nikdo. Odevzdaných bylo celkem 101 platných hlasovacích lístků. Neplatný nebyl žádný. Pro navrhované kandidáty poslance J. Bobovnického bylo odevzdáno 48 hlasů, pro poslance L. Kováče bylo odevzdáno 34 hlasů, 9 poslanců neodevzdalo hlas pro žádného z kandidátů.

Volební komise zjistila, že ve Sněmovně lidu nikdo z navržených kandidátů nedosáhl potřebných 50 % hlasů, tzn., že ve Sněmovně lidu nebyl nikdo zvolen, kdo je předsedou této komise.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pan poslanec Kontra.

Poslanec SN M. Kontra: Zápis o voľbe predsedu osobitného kontrolného orgánu Federálneho zhromaždenia, ktorý je zriadený podľa § 5 odst. 1zákona č. 244/1991 Zb. o FBIS.

Komisia poslancov Federálneho zhomaždenia, ktorú Snemovňa národov volila pre tajnú voľbu členov osobitného kontrolného orgánu, oznamuje, že poslancom Snemovne národov bolo odovzdané 107 hlasovacích lístkov.

Po skončení hlasovania komisia zistila, že hlasovania sa zúčastnilo 86 poslancov Snemovne národov, hlasovania sa zdržalo 21 poslancov Snemovne národov, odovzdaných bolo celkovo 86 platných hlasovacích lístkov zo Snemovne národov. Neplatné hlasovacie lístky neboli odovzdané.

Za navrhnutých kandidátov, za poslanca J. Bobovnického bolo odovzdaných 32 hlasov, za poslanca Ladislava Kováča bolo odovzdaných 48 hlasov. Šesť poslancov nezvolilo ani jedného z kandidátov. Volebná komisia zistila, že takto nebol zvolený za predsedu osobitnej kontrolnej komisie ani jeden z navrhnutých kandidátov.

Vzhľadom na skutočnosť, že i pri sčítaní hlasov v obidvoch snemovniach dostáva poslanec Bobovnický iba 80 hlasov a poslanec Kováč 82 hlasov, to značí z celkového počtu 208 voličov, tým nebol zvolený ani jeden z kandidátov. Aby bol zvolený, musel by získať nejmenej 105 hlasov.

Preto odporúčame, aby do jesenného zasadnutia Federálneho zhromaždenia sa ujal vedenia tejto komisie najstarší člen s tým, že voľba predsedu sa uskutoční na 17. spoločnej schôdzi Federálneho zhromaždenia.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Kontrovi. Vyslechli jste zprávu volební komise. Nevím, jestli pan poslanec Kontra sdělil další postup práce zvláštního orgánu. Do doby, než bude oficiálně zvolen předseda zvláštního orgánu, doporučujeme, aby ze svého středu si zvolil sám jednoho člena, který by prozatímně operativně se staral o činnost orgánu. Předseda bude zvolen na příštím zasedání společné schůze sněmoven.

Dovolte mi, abych přistoupil k poslednímu bodu našeho dnešního programu a poprosil ministra Vavrouška o jeho expozé k tématu, které mu je velmi blízké. Uděluji mu slovo.

Ministr - předseda FVŽP J. Vavroušek: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážení poslanci, vážené Federální shromáždění, jsem rád, že symbolicky, alespoň na závěr tohoto setkání se podařilo diskutovat problém, který nás všechny musí tížit přesto, že dnes je hezké počasí, a přestože zdánlivě je všechno v pořádku, musíme počítat s tím, že problémy životního prostředí narůstají, bohužel kumulativní řadou, že se hromadí a že bychom měli brát v úvahu běžnou praxi, která je všude ve světě, tzn., že bychom měli společně předkládat veřejnosti zprávu o stavu prostředí. Myslím, že jste všichni tuto zprávu dostali do lavic včera. Dovolil bych si na úvod jen velmi stručný komentář. V naší situaci se velmi často ztotožňuje problematika životního prostředí jenom se znečišťováním ovzduší a se znečišťováním vody. Byl bych velmi rád, kdybychom problém viděli v daleko širších souvislostech.

Jde především o to, že vnášíme naší činností do všech cyklů v přírodě i v naší společnosti látky, které tam nepatří, že vlastně systematicky podtínáme větev, na které stojí naše ekonomika, náš život. V tomto smyslu musíme brát v úvahu také prostý fakt, že destrukce životního prostředí vede k obrovským sociálním zdravotním a politickým tlakům.

Byl bych rád, kdybychom vzali v úvahu skutečnost, že životní prostředí je jednou z časovaných bomb, která zcela určitě začně vybuchovat nejpozději na podzim v Severních Čechách, na Ostravsku a na mnoha místech na Slovensku. Byl bych rád, kdybyste našli čas přečíst si zprávu, dát ji k dispozici svým voličům, a zároveň je upozornit na to, že skutečně jsme připraveni na to, abychom systematicky usilovali o zlepšení svého životního prostředí.

Byl bych velmi rád, kdyby se péče o životní prostředí stala normální automatickou součástí celého procesu transformace ve společnosti, byl bych velmi rád, kdyby se neodtrhávala ekonomická, ekologická a sociální transformace, kdybychom brali všechny věci v souvislostech.

Zpráva, kterou máte k dispozici se snaží ukazovat, že jde nejen o vlastní destrukci prostředí, ale že jde o celý život společnosti a že jenom tehdy, když změníme strukturu ekonomiky, když změníme technologie, když budeme vyrábět jiné typy výrobků, a především když změníme systém hodnot, který promítáme do našich rozhodování, tak jenom tehdy máme nějaké šance. Byl bych rád, kdybyste našli v průběhu několika týdnů, co budete mít relativně klid, čas na to, podívat se na tuto zprávu a jsme připraveni kdykoliv podat podrobnější informace a kdykoliv vám i občanům dát zprávu o tom, jaký je stav věcí, ale také to, co se pro věc opravdu dělá.

Byl bych rád, kdybyste mohli využít prázdnin především k tomu, abyste se po těchto týdnech dali dohromady a našli si čas případně i na to, na co normálně v průběhu roku čas příliš není, to znamená na seznámení se s několika čísly, která jsou skutečně natolik otřesná, že stojí za to je znát. Dě- kuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji ministru Vavrouškovi za jeho krátký, ale významný projev a přeji mu, aby letošní dovolenou strávil v životním prostředí ne příliš narušeném. Samozřejmě to přeji i nám všem.

Mám připraven "rozlúčkový" text, zakončím tím naši poslední schůzi. Pokusím se nebýt patetický.

Vážené Federální shromáždění, dovolte, abych zakončil třináctidenní pracovní maratón 16. společné schůze sněmoven Federálního shromáždění. Děkuji vám, kteří jste v této chvíli přítomni, za účast, za aktivitu, a přeji vám šťastnou cestu domů. (Předpokládám, že jedete všichni domů.)

Chci vám popřát také pěkné prožití dovolené, abyste si odpočinuli a v následujících volných týdnech načerpali další síly, abychom mohli splnit naše legislativni a politické úkoly. Předpokládám, že tyto úkoly nebudou ani v dalším období lehké. To předpokládáme.

Parlamentní práci, kolegyně a kolegové, začneme schůzemi výborů sněmoven v týdnu od 3. září 1991. S kolegou Šútovcem jsme měli dohodnuto, že bychom udělali ještě schůzi předsednictev, ale obávám se, že tak možná tomu nebude.

Loučím se tedy s vámi, přeji všem příjemnou dovolenou, přeji ji také sobě i našemu předsedovi a doufejme, že trochu posilněni se sem vrátíme, abychom úkoly dokázali splnit. Děkuji. (Potlesk.)

(Schůze skončena v 15.14 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP