Čtvrtek 4. července 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Už sa stiahol. Prosím, pán poslanec Tomsa.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Tomsa: Další návrh poslance Uhla v § 4 odst. 4 vypustit. Nesouhlasíme z toho důvodu, že stát podle zákona uznává církve, které jsou registrovány pouze podle tohoto zákona. Mají určité daňové výhody a jiné, a ty, které by nebyly registrovány podle tohoto zákona nelze pokládat za církve. Proto nesouhlasíme, nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Uhla na vypustenie odstavca 4 z paragrafu 4. Prosím, poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike, kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo. (16) Šestnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (10) Desať. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (30) Tridsať. Ďakujem.

Tridsať sa zdržalo hlasovania, traja nehlasovali.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených na Slovensku, kto súhlasí s týmto návrhom pána poslanca Uhla, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo. Ďakujem. (9) Deväť. Ďakujem.

Kto je proti? (17) Sedemnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (24) Dvadsaťštyri. Ďakujem.

Dvadsaťštyri poslancov sa zdržalo hlasovania, štyria nehlasovali.

Snemovňa národov návrh neprijala.

Prosím poslancov Snemovne ľudu, aby vyjadrili svoj názor, kto je pre tento návrh. Ďakujem. (8) Osem. Ďakujem.

Kto je proti? (45) Štyridsaťpäť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (39) Tridsaťdeväť. Ďakujem.

Tridsaťdeväť sa zdržalo, dvaja nehlasovali.

Ani tento návrh Snemovňa ľudu neprijala.

Ďalší návrh prosím.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Tomsa: Další návrh je návrh pana poslance Vosčeka. V § 4 odstavec 2 vypustit, a dosavadní § odstavec 4 označit jako odstavec 3. Tento návrh se obsahově shoduje s návrhem poslance Motyčky, rozhodnutí ponecháváme na sněmovnách. Pokud...

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prepáčte, pán poslanec, nechcem vás prerušovať, ale vychádzam z toho, že niečo zásadného chce k tomu poznamenať z procedurálneho hľadiska pán poslanec Vosček.

Poslanec SN J. Vosček: Chcem opraviť chybu tlače. Tam to má byť označené ako odstavec 2, a nie odstavec 3.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nebolo to to zásadné, čo som očakával, prosím, pokračujte.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Tomsa: Pokud nebude vypuštěn, bude se hlasovat o návrhu poslance Motyčky, o následujícím návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže upozorňujete tu na stanovisko, alebo na súvislosť, pokiaľ ide o vaše stanovisko?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Tomsa: Necháme rozhodnout sněmovnu, jestliže by byl přijat, tak by se nehlasovalo, nebo jestli by nebyl přijat, tak by se potom nehlasovalo o návrhu poslance Motyčky, nebo opačně by se o něm muselo hlasovat. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vecne iba). My nemáme námitek. Ponecháváme na rozhodnutí sněmovny. (Hlasuje se.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vždy rozhodujú snemovne. Ďakujem. Budeme hlasovať. Snemovňa národov - poslanci zvolení v Českej republike, kto súhlasí s týmto návrhom pána poslanca Vosčeka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo. (Hlasování v 9.58 hod.) (14) Štrnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (43) Štyridsaťtri. Ďakujem.

Štyridsaťtri poslancov sa zdržalo, dvaja nehlasovali.

Návrh nebol prijatý.

Prosím poslancov Snemovne národov, zvolených na Slovensku, kto súhlasí s návrhom pána poslanca Vosčeka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasování v 9.58 hod.) (25) Dvadsaťpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (3) Tri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (22) Dvadsaťdva. Ďakujem.

Traja nehlasovali. Návrh snemovňa neprijala.

Prosím Snemovňu ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s návrhom pána poslanca Vosčeka? (37) Tridsaťsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (4) Štyri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (52) Päťdesiatdva. Ďakujem.

Päť poslancov nehlasovalo. Ani Snemovňa ľudu návrh neprijala. Pán poslanec Dostál má faktickú pripomienku.

Poslanec SN P. Dostál: Vznáším protest na práci zpravodajů. Již ve třech případech nedoporučili pozměňovací návrhy, které včera doporučil navrhovatel. A to, prosím, nejde jen o ovzduší.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Brodský: Včera jsme seděli téměř do půl desáté s paní doktorkou z legislativy. O všech návrzích jsme hovořili. Upozorňovala na souvislost některých paragrafů se zákony jiných států, se zákony republik. Po poradě s ní jsme dospěli k tomuto názoru.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Prosím, ešte pán poslanec Špaček má faktickú poznámku.

Poslanec SL J. Špaček: Já se ovšem domnívám, že by zpravodajové měli připomenout sněmovnám, že navrhovatel zaujal k pozměňovacím návrhům takové a takové stanovisko.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To som chcel doporučiť i ja pánom spravodajcom. Pokiaľ máte poznamenané toto stanovisko (a verím že áno), bolo by dobré, aby ste ho poslancom pripomenuli. Nemám na mysli stanovisko pani doktorky, ale stanovisko podpredsedu federálnej vlády. Prosím o ďalší návrh - pán poslanec Motyčka.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Brodský: Je třeba hlasovat nyní o návrhu pana poslance Motyčky. V § 4, odst. 2 zařadit text: "Církve a náboženské společnosti působí na území ČSFR na základě registrace." Navrhovatel i my s tímto souhlasíme. Doporučujeme tento návrh. Dosavadní text by se tímto upřesnil.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Motyčky. Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike. (Hlasování započato v 10.03 hod.) Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (42) Štyridsaťdva. Ďakujem.

Kto je proti? (8) Osem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyri. Ďakujem.

Štyria poslanci nehlasovali. Návrh bol v tejto časti Snemovne národov prijatý.

Prosím poslancov zvolených na Slovensku. Kto súhlasí s týmto návrhom pána poslanca Motyčku, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (41) Štyridsaťjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (3) Tri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (6) Šesť. Ďakujem.

Dvaja nehlasovali. Snemovňa národov návrh prijala.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s týmto návrhom zo Snemovne ľudu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (78) Sedemdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (17) Sedemnásť. Ďakujem.

Traja nehlasovali. I Snemovňa ľudu prijala tento návrh. Je to teda súhlasné uznesenie oboch snemovní. Návrh pána poslanca Motyčky bol prijatý. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Brodský: Další návrh je návrh poslance Grebeníčka - buď samostatný odstavec, nebo doplnit dosavadní odstavec 2 těmito slovy: "a jsou si před zákonem rovny". Navrhovatel neměl námitek proti tomuto doplnění. Jako zpravodajové jej nedoporučujeme. Domníváme se, že všechny právní subjekty jsou si podle obecně platné právní zásady našeho řádu rovny. Je to obsaženo i v Listině lidských práv. Tedy jako zpravodajové nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujeme. Hlasujeme v Snemovni národov. (10.05 hod.) Kto z poslancov Snemovne národov, zvolených v Českej republike súhlasí s návrhom poslanca Grebeníčka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (17) Sedemnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (8) Osem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (27) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Jeden nehlasoval. Návrh nebol prijatý.

Prosím poslancov zvolených na Slovensku zo Snemovne národov. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo. (Hlasuje se.) (10) Desať. Ďakujem.

Kto je proti? (8) Osem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (32) Tridsaťdva. Ďakujem.

Jeden nehlasoval. Snemovňa národov návrh neprijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s návrhom poslanca Grebeníčka ? (Hlasuje se.) (25) Dvadsaťpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (8) Osem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (61) Šesťdesiatjeden. Ďakujem.

Šesť nehlasovalo. Ani Snemovňa ľudu návrh neschválila.

Prosím o ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Brodský: Další návrh je návrh od poslance Blažka. V § 6 text upravit v odst. 2 takto: "V rozporu s ústavou nesmí ohrožovat nezávislost, svrchovanost a územní celistvost státu, bezpečnost a zdraví občanů, mravnost, práva a svobody druhých a veřejný pořádek." Včera jsme s navrhovatelem diskutovali tento problém, hlavně pojem svrchovanost. Zpravodajové považují tento návrh za nadbytečný. Je to obsaženo již v § 6 odst. 1. Je třeba rozhodnout, jestli se bude hlasovat o tomto návrhu. My jej nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Blažek nemá názor, že je to nadbytočné. Je to tak, pán poslanec? (Ano.) Žiada hlasovanie o svojom návrhu. Budeme teda hlasovať. (10.08 hod.)

Prosím poslancov Snemovne národov, zvolených v Českej republike. Kto súhlasí s návrhom pána poslanca Blažka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (24) Dvadsaťštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (3) Tri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (22) Dvadsaťdva. Ďakujem.

Traja nehlasovali.

Prosím poslancov Snemovne národov, zvolených v Slovenskej republike. Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (16) Šestnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (30) Tridsať. Ďakujem.

Dvaja poslanci nehlasovali. Snemovňa národov ani v jednej zo svojich častí neprijala tento návrh.

Prosím teraz poslancov Snemovne ľudu. Kto z vás súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (26) Dvadsaťšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (9) Deväť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (62) Šesťdesiatdva. Ďakujem.

Dvaja nehlasovali. Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.

Prosím ďalší návrh - zrejme pána poslanca Motyčky.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Tomsa: Další návrh je návrh poslance Motyčky, v § 6 odst. 1, písm. d) na konci doplnit slova "i ve školách".

Domníváme se, souhlasně s navrhovatelem, že tento paragraf je dostatečně pokryt školským zákonem a že by šlo v podstatě o zúžení oprávnění církví a náboženských společností konat své poslání. Proto souhlasně s ním nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Sťahuje pán poslanec tento návrh? (Poslanec SL B. Motyčka: Ano.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP