ČESKÁ NÁRODNÍ RADA

VI. volební období

98

USNESENÍ

ČESKÉ NÁRODNÍ RADY

z 13. schůze 17. ledna 1991

 

k návrhu usnesení České národní rady o otázkách lustrací nejvyšších orgánů České republiky

Česká národní rada se usnesla takto:

Česká národní rada

pokládá za nepřípustné, aby nadále ve vrcholných orgánech republik setrvávali lidé, kteří spolupracovali s StB. Lustrace před parlamentními volbami byly provedeny nedostatečně a u kandidátů některých politických stran neproběhly vůbec. Proto požadujeme urychlené a důkladné prošetření všech poslanců ČNR, členů české vlády a jejich náměstků, prokurátorů generální prokuratury ČR, soudců Nejvyššího soudu ČR, pracovníků Kanceláře ČNR, pracovníků Úřadu předsednictva vlády ČR a osob v dalších funkcích ve smyslu předcházejících usnesení ČNR.

 

Z těchto důvodů

1) ČNR vyzývá všechny, kteří vědomě spolupracovali s StB, aby odstoupili z výše jmenovaných míst a funkcí.

2) ČNR ukládá ústavně právnímu výboru zpracovat v celé záležitosti lustrací postup, který schválí Česká národní rada.

3) ČNR pověřuje komisi předsednictva ČNR pro otázky lustrací, aby ve spolupráci s vyšetřovací komisí FS pro objasnění událostí 17. listopadu 1989 zjistila, kdo z výše uvedených členů vrcholných orgánů ČR byl registrován jako spolupracovník StB a jaké kategorie.

4) ČNR pověřuje zástupce této komise předsednictva ČNR, aby případný pozitivní výsledek šetření sdělili dotyčným osobám. Jména těch, kteří do 15 dnů po tomto sdělení neodstoupí, budou zveřejněna.

5) Před zveřejněním pozitivních výsledků seznámení lustrační komise Českou národní radu s kritérii pro hodnocení osob uvedených v evidenci StB, která přijala vyšetřovací komise FS pro vyšetření události 17. listopadu 1989.

6) ČNR ukládá výboru ústavně právnímu a výboru petičnímu, pro právní ochranu a bezpečnost, aby navázaly kontakt a spolupráci s ústavně právními výbory FS při vypracovávání návrhu zákonných kriterií, která vymezí okruh míst a funkcí, jež nesmějí být obsazovány bývalými spolupracovníky StB.

 

v z. Jan Kalvoda v.r.

předsedkyně České národní rady

 

Pavel Popovič v.r.

ověřovatel České národní rady



Přihlásit/registrovat se do ISP