Úterý 18. února 1992

Dalším sněmovním tiskem 589 je výjimečné povolení projednat v České národní radě vládní návrh zákona ČR, kterým se upravují některé otázky související s vydáním zákona č. 509 z roku 1991, kterým se mění, doplňuje a upravuje občanský zákoník, tisk 546 ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl odeslán poslancům České národní rady.

Dávám hlasovat - kdo souhlasí se zkrácením zákonné 60 denní lhůty k projednání návrhu zákona ČR podle sněmovního tisku 589, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 90.

Tento návrh byl přijat.

Dalším námětem je zkrácení zákonné 60 denní lhůty k projednávání návrhu zákona ČNR podle sněmovního tisku 590.

To se týká zřízení ministerstva mezinárodních vztahů České republiky.

Dávám hlasovat k tomuto bodu, kdo je pro, ať zvedne ruku. 48.

Kdo je proti? 11.

Kdo se zdržel hlasování? 64.

Děkuji, usnesení nebylo přijato.

Dalším bodem je návrh usnesení ČNR, tisk 591, jde o zkrácení 60 denní lhůty k projednání návrhu zákona ČNR o rozhlasovém a televizním vysílání.

Dávám hlasovat o tomto návrhu, kdo je pro, ať zvedne ruku. 74.

Kdo je proti? 4.

Děkuji, návrh byl přijat.

Konečně jako poslední je návrh usnesení ČNR, týkající se zkrácení 60 denní lhůty pokud jde o zákon o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zákona ČNR č. 575/90 Sb., tisk 550.

Kdo je pro zkrácení 60 denní lhůty, ať zvedne ruku. 70.

Kdo je proti? 1.

Zdržel se hlasování? 48.

Děkuji, i toto usnesení bylo přijato.

Dalším bodem našeho pořadu je

III.

Volba předsedy církevního a humanitárního výboru České národní rady a

IV.

Volba člena předsednictva České národní rady.

Jak víte, podle § 27 odst. 3 jednacího řádu ČNR se předsedové výborů ČNR a další členové předsednictva ČNR volí tajným hlasováním. Navrhuji proto spojit projednávání obou bodů, abychom mohli volit najednou.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 117.

Děkuji.

Způsob spojení obou bodů byl přijat.

Návrh volebního řádu vám byl rozdán a po stanovení kandidátních listin vám jej odůvodní pověřený člen skupiny ověřovatelů České národní rady. O kandidátech na uvolněné místo předsedy církevního a humanitárního výboru a o uvolněné místo dalšího člena předsednictva jednaly poslanecké kluby, jak víte. Prosím tedy zástupce jednotlivých klubů, aby přednesli své návrhy nebo aby pověřený člen politického grémia přednesl společný návrh kandidátky. Podle mých informací by měl návrh přednést pan místopředseda Kasal.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní předsedkyně, dámy a pánové, politické grémium se zabývalo obsazením funkce předsedy výboru církevního a humanitárního a z jednání politického grémia vyšel jediný kandidát. Již na poslední schůzi ČNR jsme aplaudovali Jeho ctihodnosti soudci Ústavního soudu panu dr. Procházkovi, který se musel vzdát poslanecké funkce, tím by klub poslanců Křesťansko-demokratické strany přišel o zastoupení v předsednictvu ČNR a tudíž si myslíme, že je na místě, že poslanecké grémium doporučuje sněmovně zvolit do funkce předsedy zmíněného výboru poslance Jana Zahradníčka.

Bylo by nepochybně urážkou poslanců této sněmovny, kdybych se teď tady snažil nějakým způsobem popsat kladné vlastnosti pana poslance Zahradníčka. Věřím, že s jeho prací jste se mohli seznámit za uplynulých 18 měsíců dostatečně, posoudit ji a věřím, že v tajných volbách mu dáte podporu.

Děkuji.

(Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu místopředsedovi Kasalovi, má ještě někdo jiný návrh? Prosím pana poslance Vacka, ale to se týká již volby dalšího člena předsednictva, aby tedy tento návrh zdůvodnil.

Poslanec Eduard Vacek: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, klub Občanského fóra nezávislých navrhuje do předsednictva ČNR pana poslance Ivo Přikryla, který je členem výboru pro vědu, vzdělání a kulturu a také členem skupiny poslanců, kteří se věnují transformaci vzdělávací soustavy. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, má někdo jiný návrh, zdá se, že pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové. Dovolil bych si na toto místo navrhnout dalšího kandidáta, a to pana posl. Němečka z Klubu nezávislých, který je znám svou pracovitostí.

Děkuji.

(Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dále se hlásí pan posl. Syka, který dále předloží další návrh.

Poslanec Martin Syka: Paní předsedkyně, dámy a pánové, dovoluji si předložit další návrh, a to na pana posl. prof. Klenera. Myslím, že je osobností, která je nám všem dostatečně známa, a proto také nemá smysl dále o panu profesorovi hovořit. Opakuji, že jako člena předsednictva navrhuji prof. Klenera.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, má někdo další návrhy?

(Nikdo.)

Prosím proto pověřeného ověřovatele České národní rady, aby odůvodnil návrh volebního řádu.

Poslanec Pavel Popovič: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, předkládám vám návrh volebního řádu, který jste obdrželi v tisku na stoly. Vzhledem k tomu, že se jedná o ověřený typ volebního řádu, nemám k němu co dodat a prosím, abyste se k němu případně vyjádřili.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Popovičovi. Má někdo k volebnímu řádu nějaké připomínky?

(Nikdo.)

Upozorňuji, že hlasovací lístky se začnou vydávat v 18,30 hodin.

Je zapotřebí, abychom odhlasovali schválení volebního řádu.

Kdo je pro předložený volební řád, ať zvedne ruku. 118. Děkuji.

Volební řád byl přijat.

Pokud budete souhlasit, využijeme zbývajícího času k projednání dalšího bodu, kterým je

V.

Návrh skupiny poslanců České národní rady Zdeňka Malíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 54/1990 Sb., o volbách do České národní rady ve znění zákonů České národní rady č. 221/1990 Sb. a č. 435/1991 Sb.

Návrh zákona jste obdrželi jako sněmovní tisk 572 a společnou zprávu výborů k němu jako sněmovní tisk 578. Z pověření skupiny poslanců - navrhovatelů by nám předložený návrh odůvodnil pan posl. Zdeněk Malík.

Předpokládám z vašeho mlčení váš souhlas a prosím pana místopředsedu Malíka ....

O slovo se hlásí pan posl. Mašek s faktickou poznámkou.

Poslanec Ivan Mašek: Chtěl bych upozornit na to, že když jsme schvalovali to, že tato schůze bude zahájena dnes, hovořilo se o tom, že dnes proběhnou pouze volby, ale nikoliv o tom, že budeme projednávat volební zákon.

Jsem tudíž proti tomu, abychom tento zákon začali projednávat dnes a navrhuji, aby byl projednán až zítra.

(Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, s faktickou poznámkou se hlásí posl. Benda.

Poslanec Marek Benda: Pokud vím, skupina navrhovatelů se nesešla po vypracování společné zprávy. Nevím o tom, že pan místopředseda Malík by byl pověřen touto skupinou navrhovatelů, aby zákon odůvodnil. Domnívám se, že skupina by se sejít měla, abychom se dohodli na tom, jak se postavíme k návrhům obsaženým ve společné zprávě. Podepsáno je tam 7 lidí.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji oběma řečníkům za závažné připomínky, zejména připomínka pana posl. Bendy je jistě relevantní.

Dávám proto o pozměňovacím návrhu hlasovat s tím, že bychom nyní schůzi přerušili. Po přestávce se sejdeme k volbám.

Hlasovací lístky se začnou vydávat v 18,30 - jejich výdej skončí v 19,00 hodin.

Schůzi, s výjimkou voleb, přerušuji do zítřka 9,00 hodin.






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP