Úterý 3. prosince 1991

Kde je tedy problém? Řekněme zcela zřetelně, že spočívá v tom, že ekonomika jako celek není výkonná a vnitřní trh je umrtven. Tedy chybí a budou chybět rozpočtové příjmy, a tak dochází k takovým absurditám, že kvůli 5,4 mld Kčs, tj. cca jedno procento hodnotové úrovně celé rozpočtové soustavy, dochází téměř k rozpadu společného státu. Nebylo by účelnější, aby následná brněnská schůzka premiérů, místopředsedy federální vlády a pana prezidenta spíše hledala cesty, jak jedno procento příjmů oživením ekonomiky a trhu vytvořit, než kde škrtat?

Podávám dva rozšiřující body navrženého usnesení:

"1. Česká národní rada považuje za hlavní příčinu rozporu při jednáních nízkou úroveň příjmů, která vyplývá z hlubokého útlumu výkonnosti ekonomiky a umrtvení vnitřního trhu. 2. Česká národní rada podporuje rozpočtový princip občanské sounáležitosti a solidarity ve výdajích republikových rozpočtů zajišťujících stejnou sociální úroveň."

Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Prosím o další přihlášky do rozpravy, event. návrhy. Pan kolega Štindl.

Poslanec Karel Štindl: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, dámy a pánové, já si nemohu pomoci a vzhledem k jistému stanovisku, které jsem už vyjádřil vícekrát, také na předsednictvu, kde se už rýsoval tento postup, bych rád řekl, že bychom měli velmi uvážit projev pana premiéra v tom smyslu, zda za nynější situace je vhodné otázky rozpočtu tak těsně spojovat se situací v jednáních o státoprávním uspořádání státu. Vícekrát jsem proti tomu byl a jsem proti tomu i teď. Nemluvím tedy o rozpočtu. Chápu, že problém rozpočtu je složitý a já nejsem odborník. Ale vyznění toho, jak byla předložena zpráva k tomuto problému, mě trošku děsí vzhledem k tomu, že problém státoprávního uspořádání zdaleka není vyřešen a toto spojení s rozpočtem, jak tu bylo předvedeno, myslím eskaluje napětí situace. Prosím, abyste to uvážili při hlasování. Já pravděpodobně takto podanou zprávu na vědomí svým hlasem nevezmu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Dámy a pánové, já zmíním svůj návrh resp. modifikuji svůj návrh přednesený panem kolegou Vlachem s tím, že navrhnu, abyste rozhodli svým hlasováním o přerušení projednávání tohoto bodu předtím než bude rozprava uzavřena. Zdá se, že i z jednání v klubech, jednání o výsledcích oné dohodovací komise může vyústit v některé návrhy změn a považuji za možné, aby byly ještě předneseny. Prozatím se do rozpravy nikdo nehlásí. Rozpravu neuzavírám a nechám hlasovat o návrhu pana místopředsedy Vlacha na přestávku v rozsahu 20 minut na projednání tohoto bodu, s tím, že předpokládám, že bude aspoň pro každý klub několik výtisků, několik paré - pane kolego Zajíčku - zkuste několik kopií vyhotovit pro každý klub toho vašeho výsledku.

Kdo je pro přerušení této schůze na 20 minut z těchto důvodů, nechť zvedne ruku. 69. Děkuji.

Kdo je proti? 7.

Kdo se zdržel hlasování? 61. Děkuji.

Konstatuji, že převahou jednoho hlasu byl návrh pana místopředsedy Vlacha na přerušení jednání na 20 minut přijat. Prosím o rychlé jednání a opětovné setkání všech poslanců v 18.05 zde.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Zahajuji přerušené jedná ní a prosím zástupce klubů, jestli mají nějaké závěry k usnesení a přejí-li si vystoupit v rozpravě. Písemně nebyla doručena žádná přihláška. Mohu tedy uzavřít rozpravu? Pan kolega Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vám všem, kteří jste zde, přednesl 2 pozměňovací návrhy, jménem klubu ODS.

První pozměňovací návrh se týká bodu 3. návrhu usnesení, kde navrhujeme ve 3. řádce nahradit slovo "proto" slovem "však". Text by potom zněl: Česká národní rada v zájmu občanů ČR souhlasí s variantou rozpočtů, vycházející z principu vzájemné občanské odpovědnosti, přerozdělení však nesmí dosáhnout míry, která by ohrozila potřeby rozpočtu České republiky.

Klub ODS souhlasí, nebo podpoří návrh porady zástupců klubů, tak jak byl přednesen s touto změnou, máme však ještě jeden doplňující návrh, aby bod 3. byl doplněn o následující text: "Česká národní rada přitom očekává, že Slovenská národní rada podpoří stanovisko vlády Slovenské republiky ke kompetenčním sporům a jejich ekonomickým a sociálním důsledkům a dále vyjádří vůli slovenské politické reprezentace žít ve společném federativním státě.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Přeje si ještě někdo vystoupit se stanoviskem klubu, s návrhem či s nějakým postojem, k předloženému. usnesení? Pan poslanec Foniok, po něm pan poslanec Frkal.

Poslanec Karel Foniok: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, klub HSD je pro to, aby se navržené usnesení přijalo v takové podobě, v jaké nám bylo předloženo. Budeme s tím souhlasit.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, prosím pana poslance Frkala.

Poslanec Jiří Frkal: Dámy a pánové, pane místopředsedo, klub poslanců Demokratické levice navrhuje, aby o jednotlivých částech tohoto usnesení bylo hlasováno odděleně.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud nikoliv, pak rozpravu uzavírám a nejprve budeme hlasovat o návrhu procedurálním, který si vykládám tak, že se má hlasovat o každém z odstavců zvlášť, což se bude týkat i příp. odst. 3) ve znění příp. přijatých změn.

Prosím, kdo je pro procedurální návrh pana poslance Frkala, nechť zvedne ruku? 30, děkuji.

Kdo je proti? 38.

S vaším svolením, nebudu dále nechat hlasovat, kdo se zdržel hlasování.

Tento návrh nebyl přijat.

V rozpravě vystoupili k této věci pánové Hájek, Štindl, Vlach, Foniok a Frkal s tím, že pan kolega Frkal přednesl návrh, o kterém se právě hlasovalo, ten byl procedurální, pan poslanec Foniok nepřednesl žádný pozměňovací návrh, stejně jako pan poslanec Štindl, který vyjádřil jen stanovisko k navrhovanému usnesení. Byl to jen pan poslanec Hájek, který vyjádřil návrh na 2 změny. Já bych jej požádal, aby tyto 2 návrhy jeden po druhém přednesl tak, že vždy mezi tím budeme hlasovat, neboť text nemáme v písemné podobě k disposici.

Poslanec Jiří Hájek: Pane místopředsedo, vážení kolegové, první rozšiřující návrh, čili jako bod 4) doporučuji zařadit dikci tohoto znění: "Česká národní rada považuje za hlavní příčiny rozporů při jednáních nízkou úroveň příjmů, která vyplývá z hlubokého útlumu výkonnosti ekonomiky a umrtvení vnitřního trhu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Budeme hlasovat:

Kdo je pro tento návrh na doplnění návrhu usnesení, nechť zvedne ruku. 30, děkuji.

Kdo je proti ? 79.

Pokud souhlasíte, nebudeme dále hlasovat, je to zřejmě návrh, který nebyl přijat.

Prosím pana poslance Hájka o přednesení 2. návrhu změny.

Poslanec Josef Hájek: Druhý návrh, který jsem přednesl, bych zařadil jako bod tři, místo původního odstavce, který zní: "ČNR v zájmu občanů ČR souhlasí s variantou rozpočtu, vycházející z principu vzájemné občanské odpovědnosti, přerozdělení; proto - byl protinávrh: však - dosáhnout míry, která by ohrožovala potřeby rozpočtu ČR".

Tento odstavec doporučuji nahradit touto dikcí:

"ČNR podporuje rozpočtový princip občanské sounáležitosti a solidarity ve výdajích republikových rozpočtů, zajištujících stejnou sociální úroveň."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tento návrh na doplnění předloženého návrhu usnesení, nechť zvedne ruku? 22, děkuji.

Kdo je proti ? 86.

Pokud souhlasíte, nebudeme dále hlasovat, návrh nebyl přijat.

Poslední, kdo přednesl návrh na změnu či doplnění předneseného textu byl pan poslanec Vlach. Prosím, aby oba návrhy změn přednesl.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, první návrh byl v odst. 3) nahradit slovo "proto" slovem "však". Text by potom zněl:

"ČNR v zájmu občanů ČR souhlasí s variantou rozpočtu, vycházející z principu vzájemné občanské odpovědnosti. Přerozdělování však nesmí dosáhnout míry, která by ohrozila potřeby rozpočtu ČR." Dále beze změny.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh změny, nechť zvedne ruku. 98, děkuji.

Kdo je proti ? 2.

Kdo se zdržel hlasování ? 44.

Děkuji, tento návrh byl přijat.

Prosím pana kolegu Vlacha, aby pokračoval přednesením pokračování druhého návrhu změn.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dále jsem navrhoval jménem klubu ODS doplnit bod 3 o následující text:

"Česká národní rada přitom očekává, že Slovenská národní rada podpoří stanovisko vlády Slovenské republiky ke kompetenčním sporům a jejich ekonomickým a sociálním důsledkům a dále vyjádří vůli slovenské politické reprezentace žít ve společném federativním státě."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku, prosím. 55. Děkuji.

Kdo je proti? 44.

Kdo se zdržel hlasování, prosím. 45. Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Tím byly vyčerpány všechny návrhy změn nebo doplňků předloženého návrhu usnesení. Budeme tedy hlasovat o celém návrhu usnesení ve znění právě provedených dílčích změn a doplnění a to jako o celku. Připomínám návrh pana kolegy Frkala, který nebyl přijat a zněl na hlasování po odstavcích zvlášť. Přeje si někdo přečíst celé usnesení tak, jak bylo změněno, před hlasováním, nebo je možno hned hlasovat? Nikdo si tak nepřeje.

Prosím tedy, kdo je pro návrh usnesení tak, jak byl přečten panem poslancem Zajíčkem ve znění právě provedených změn a doplňků, nechť zvedne ruku. 115. Děkuji.

Kdo je proti? 2

Kdo se zdržel hlasování? 27 Děkuji. Usnesení bylo tedy přijato.

Dámy a pánové, konstatuji, že před sebou máme ještě další bod.

III.

Návrh předsednictva České národní rady na zkrácení zákonné lhůty k projednání návrhů zákonů podle sněmovních tisků 501 až 510

Vzhledem k tomu, že se jedná o rozhodování, které se vede bez rozpravy - a já dodávám také bez faktických či technických připomínek, protože ty jsou přípustné pouze v rozpravě - předpokládám, že bychom měli tento bod projednat rychle. Navrhuji, abychom přistoupili k hlasování a doporučuji, abychom hlasovali o každém předloženém návrhu zvlášť. Není opačný návrh?

Poslanec Vladimír Šuman: Doporučuji, pokud sněmovna bude souhlasit, hlasovat en bloc.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dobrá, jsem na rozpacích, ale asi nechám hlasovat o návrhu pana poslance Šumana.

Kdo je pro, abychom hlasovali o zkrácení lhůt o všech sněmovních tiscích en bloc, ať zvedne ruku. 98. Děkuji.

Kdo je proti? 16.

Kdo se zdržel hlasování? 20. Děkuji. Návrh pana poslance Šumana byl přijat. Budeme tedy hlasovat en bloc.

Táži se tedy, kdo souhlasí s návrhem předsednictva ČNR uvedeným ve sněmovním tisku 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509 a 510, nechť zvedne ruku? 92. Děkuji.

Kdo je proti? 31.

Kdo se zdržel hlasování? 18. Děkuji. Návrh byl přijat.

Dovolte mi, prosím vás, velmi krátkou poradu o dalším průběhu schůze. Dámy a pánové, dovolte mi jeden návrh. Ten návrh spočívá v tomto. V úvodu jsme odhlasovali, že zpráva o činnosti předsednictva bude dnes probírána jen za dobu od 14. listopadu do 2. prosince, to bylo odhlasováno. To nás nyní čeká jako poslední bod této schůze. Nejsem si zcela jist, zda je to možné formálně, ale navrhuji, abychom tento bod neprojednávali, resp. projednali a přerušili a projednali zprávu o činnosti předsednictva za celou dobu na další schůzi. Tento bod se očekává v pátek. To by nám umožnilo jednat nyní dále v předsednictvu a udělat některé nezbytné kroky.

Můj návrh tedy nespočívá v návrhu na přerušení projedná vání tohoto bodu, ale v tom, aby se tento bod vymezený obdobím 14. listopadu až 2. prosince na této schůzi neprojednával s tím, že dodávám, že by se projednal na další schůzi, která začíná zítra.

Jsou nějaké jiné návrhy? (Nebyly). Dávám o návrhu hlasovat.

Kdo je pro můj návrh, nechť zvedne ruku. (92).

Kdo je proti? (7).

Kdo se zdržel hlasování? (33). Děkuji.

Konstatuji, že tento bod při dnešní schůzi projednáván nebude. Tím je schválený pořad dnešní schůze vyčerpán.

Konstatuji, že další, 26. schůze České národní rady začíná zítra v 9.00 hodin.

(Následuje schůze předsednictva v místnosti předsednictva).





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP