Pátek 8. listopadu 1991

Chtěl jsem říci ještě jednu věc, ale ta mi bohužel vypadla z paměti. Zřejmě nebyla tak podstatná, aby se udržela v mém vědomí. Takže děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Paynovi. Kdo se dále hlásí do rozpravy ke zprávě o činnosti předsednictva?

Jestliže se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Než ovšem navrhnu přijmout usnesení, tak požádám znovu vážené kolegyně a kolegy, aby se dostavili do sněmovny, protože náš počet klesl někam k číslu 80. Žádám pracovnice kanceláře, aby se pokusili zjistit aktuální stav.

Navrhuji přijmout následující usnesení: Česká národní rada souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 7. října do 4. listopadu 91, podle sněmovního tisku 428.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. /95/

Děkuji. Kdo je proti? /Nikdo./ Děkuji. Konstatuji tedy, že zpráva o činnosti předsednictva byla schválena.

Vzhledem k tomu, že nemám zprávy o tom, že by návrh usnesení k Dubrovníku už byl přepracován, domnívám se, že přejdeme k dalšímu schválenému bodu programu a předal bych slovo paní poslankyni Marvanové.

Poslankyně Hana Marvanová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, ráda bych v tomto bodu navrhla ČNR, aby přijala usnesení týkající se absence dostatečných pravidel pro hospodaření obcí. Nejdříve bych vám ráda připomněla, že v této věci, jsme přijali už dvě usnesení. První usnesení č. 92 jsme přijali na 12. schůzi 22. prosince 1990, ve kterém jsme doporučili vládě, aby urychleně předložila návrh zákona o hospodaření obcí. Další usnesení v této věci jsme přijali na 18. schůzi 14. května 1991 a zde jsme se obrátili na FS. Doporučili jsme FS urychleně projednat a přijmout zákon, který by upravil podmínky pro hospodaření obcí. na toto usnesení, které bylo zasláno předsedovi FS, tento reagoval dopisem z 30. 7. 1991, z něhož vyplývá, že je de facto v kompetenci ČNR tuto věc řešit.

Ráda bych tedy navrhla text usnesení ČNR, a to v tomto znění:

Česká národní rada se usnesla takto:

Česká národní rada doporučuje vládě České republiky, aby na základě odpovědí předsedy Federálního shromáždění týkajících se usnesení České národní rady č. 160 ze 14.5.1991 postupovala podle usnesení České národní rady č. 92 z 22.12.1990 (bod II B 6), popř. řešila právní úpravu hospodaření v obcích po dohodě s vládou ČSFR.

Ke krátkému zdůvodnění. Zdůvodnila jsem tento svůj návrh v rámci rozpravy před chvílí přijatého zákona nebo novely zákona o obcích, čímž jsme zároveň zrušili § 9 zákona o majetku obcí, tedy vypustili ustanovení, že obecní zastupitelstvo rozhoduje o některých majetkoprávních úpravách třípětinovou většinou. Upozorňovala jsem vás na to, že třípětinová většina přijatá námi v dubnu měla znamenat to, že nahrazujeme neexistující zákon o hospodaření obcí. Myslím, že tato sněmovna už tím, že přijala toto omezení i tím, že přijala zmíněná usnesení v prosinci a v květnu, dala dostatečně najevo, že považuje za nutné, řešit hospodaření obcí zvláštní zákonnou úpravou a proto vám navrhuji schválit mnou přečtené usnesení.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Marvanové za přednesení a zdůvodnění návrhu usnesení a otevírám k tomuto návrhu usnesení rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Prosím, pan poslanec Gjurič.

Poslanec Andrej Gjurič: Rád bych jen upřel vaši pozornost k dokumentu, který jsme dnes dostali, k dokumentu, který nám posílá Svaz měst a obcí ČR, který nás odkazuje na prohlášení Kolegia primátorů statutárních měst atd., kde v bodu prvním praví: provázání zákonů o obcích a majetku obcí a připravovaného zákona o hospodaření obcí atd. Čili o to nás žádá Kolegium primátorů a znovu je tam slovo připravovaného. Četl jsem si záznam z 18. schůze, o které se zmínila kolegyně Marvanová, kde jsme hovořili o tom, že se v brzku připravuje zákon o hospodaření obcí. Dnes tedy dostáváme tedy prosbu primátorů, abychom urychleně připravovaný zákon o hospodaření obcí - nechci tím říci nic jiného než, že velice návrh kolegyně Marvanové podporuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Gjuričovi. Kdo se dál hlásí do rozpravy k tomuto návrhu usnesení? Jestliže se nikdo nehlásí, rozpravu končím a dám hlasovat o návrhu usnesení. Nejprve se zeptám, zda si sněmovna přeje po této krátké rozpravě, aby zazněl návrh usnesení ještě jednou. (Není nutné.) Děkuji. Dávám tedy hlasovat.

Kdo je pro přijetí usnesení tak, jak ho specifikovala paní poslankyně Marvanová, ať zvedne ruku! 75. Děkuji.

Kdo je proti? 6. Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Tím jsme skončili projednávání tohoto bodu programu. Chtěl bych se zeptat paní poslankyně Janů, jestli je možné zahájit přerušené projednávání bodu k Dubrovníku. Předávám jí v tomto okamžiku slovo.

Poslankyně Ivana Janů: Skupina, která byla určena tímto plénem, se sešla a přepracovala usnesení následujícím způsobem. Prosím vás, omluvte mě, v tom krátkém čase jsme to nestačili přepsat, vpisoval do toho pan poslanec Ježek, takže budu trochu koktat. Text nyní zní:

"Zachraňte Dubrovník, tak zní naléhavá výzva prezidenta Stálé konference místních a regionálních orgánů při Radě Evropy, jejímž členem je ČSFR od března minulého roku. Česká národní rada se s touto výzvou plně solidarizuje a přijímá toto usnesení:

Dubrovník, skvost Jadranu, domov tisíců lidí, město, které obdivovaly a zamilovaly si tisíce našich občanů, je systematicky ničeno federální armádou. Dubrovník je poklad minulosti, dědictví celého lidstva a proto každý zničený dům pohřbívá ve svých troskách podstatu i našeho evropanství, světoobčanství a naší humanity. Nezničily jej ani útoky Turků, zemětřesení a napoleonské armády.

Česká národní rada proto spolu se všemi pobouřenými občany republiky a kulturními a civilizovanými národy Evropy a celého světa protestuje proti tomuto barbarství a důrazně žádá okamžité zastavení bojů a další destrukce Dubrovníku.

Česká národní rada pověřuje delegaci ČNR, která připravuje jednání s parlamentem Srbska, Bosny, Hercegoviny a Makedonie ve dnech 17. - 24. listopadu 1991, aby toto stanovisko parlamentu České republiky při jednání tlumočila a požádala poslance těchto parlamentů o podporu akcí na záchranu Dubrovníku.

Česká národní rada vyzývá obecní a městská zastupitelstva České republiky, aby se k této výzvě připojila."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Janů za přednesení nového návrhu usnesení a zahajuji k tomuto návrhu rozpravu. Z původně přihlášených poslanců je zde pořadí: posl. Zeman, kterému současně předávám slovo, paní poslankyně Kantůrková (přihlášku do diskuse stahuje), pan poslanec Květ, pan poslanec Ježek, který zřejmě své náměty zapracoval a pan poslanec Čech, který není přítomen.

Poslanec Vladimír Zeman: Měl jsem možnost pobývat před několika dny v Zagrebu, takže mám čerstvé dojmy z postiženého Chorvatska.

Tato výzva k Dubrovníku je naprosto v pořádku, sám jsem chtěl vystoupit v části podněty a interpelace a navrhnout nějakou deklaraci k situaci v Chorvatsku, která by vycházela z bodu 10 našeho usnesení z 12. září t.r. Byl jsem dokonce v delegaci, která byla přijata panem prezidentem Tudjmanem a premiérem Greguričem. Když jsem se jich ptal, co mám vyřídit v Praze, měli jen jedno přání. Co nejdříve se zasadit o uznání nezávislosti Chorvatska a Slovinska. I když souhlasím s touto deklarací, myslím, že by náš zahraniční výbor měl iniciovat razantnější výzvu, aby ČNR mohla přijmout usnesení ke kompetentním orgánům naší republiky s cílem dosáhnout okamžitého uznání nezávislosti Chorvatska. Denně to totiž stojí Chorvatsko spoustu obětí, jak na životech, tak na majetku. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Zemanovi. Dávám slovo panu poslanci Květovi.

Poslanec Jan Květ: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, podporuji toto prohlášení, až na dvě slova, která doporučuji vypustit. Jsou to slova "federální armáda". Cílem tohoto prohlášení není zaujímat stanovisko k současnému konfliktu v Jugoslávii, ale chránit Dubrovník. Dnes ráno hlásil rozhlas - jak Svobodná Evropa, tak náš rozhlas - že federální armáda a loďstvo se zavázaly, že nebudou ničit historické jádro Dubrovníku, jestliže nebude využíváno k bojovým akcím chorvatskými jednotkami. Nemá tedy cenu, abychom to tam rozváděli. Doporučuji vypustit tato dvě slova "federální armádou". Prosím, aby to bylo přijato jako pozměňovací návrh.

Myslím, že i toto usnadní respektování našeho prohlášení, které vezme naše delegace do Jugoslávie příští týden. Děkuji. (Potlesk).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Květovi. Dávám slovo panu poslanci Ježkovi.

Poslanec Josef Ježek: Pane místopředsedo, dámy a pánové. Myslím naopak, že ono označení federální armády, jako hlavního ničitele Dubrovníku je naprosto správné, protože za prvé město Dubrovník nikdy nebylo součástí Srbska, je tam minimum srbských obyvatel. Jedná se vysloveně o město, které může být zdrojem hospodářského zisku. Jednoznačně je tam z hlediska vojenského převaha federální armády. Město bylo blokováno i z moře. Znamená to, že federální armáda zde má naprostou převahu.

V prohlášení žádáme zastavení bojů, žádáme, aby boje zastavili všichni, i ti Chorvati, kteří se tam snaží přesile federální armády čelit. Jde o to, že boje v Dubrovníku začaly vysloveně tím, že federální armáda z Černé Hory a z Bosny a Hercegoviny a z moře, případně i od severu se snažila Dubrovník obklíčit.

Z tohoto důvodu je rozumné a správné, aby na tom místě, kde je uvedeno "federální armádou" to zůstalo.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Ježkovi. Hlásí se ještě místopředseda vlády pan poslanec Lukeš.

Místopředseda vlády ČR Milan Lukeš: Pane místopředsedo, dámy a pánové. Přeci jen bych uvedl určitou pochybnost k celkem jinak pochopitelné retorice textu. Chtěl bych z tohoto místa spíše vyslovit naději, že se strženými domy a troskami nezanikne podstata našeho evropanství, světoobčanství a naší humanity.

Ta formulace mi připadá přepjatá. Slova "a proto každý stržený dům pohřbívá ve svých troskách podstatu i našeho evropanství, světoobčanství a naší humanity" mi připadají nadsazená. Můj pocit ve své podstatě míří někam jinam.

Protože nemohu v této chvíli nabídnout nějakou lepší formulaci, myslím, že kdybychom udělali tečku za slovy ... "Dubrovník je poklad minulosti, jež patří jako dědictví celému lidstvu", řekli bychom dost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Lukešovi za přednesení pozměňovacího návrhu. Kdo se dále hlásí do rozpravy? (Nikdo.) Jestliže se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Mohu konstatovat, že zde zazněly dva konkrétní pozměňovací návrhy, a to

1. Návrh pana poslance Květa vypustit slova "federální armádou".

Dávám hlasovat.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku.(Hlasuje se.) 52

Kdo je proti? 14

Kdo se zdržel hlasování? 34

Konstatuji, že návrh byl těsnou většinou přijat. (Potlesk.)

Druhý pozměňovací návrh, je návrh pana poslance Lukeše. Ptám se sněmovny, zda si přeje tento návrh znovu vyslechnout.

(Není tomu tak.)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. 94

Kdo je proti? 1

I tento pozměňovací návrh byl přijat.

Nyní dám hlasovat o usnesení.

Kdo je pro to, aby Česká národní rada přijala usnesení tak, jak jej přednesla paní poslankyně Janů, včetně dvou pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 96. Děkuji.

Kdo je proti? 1. Děkuji.

Konstatuji, že Česká národní rada přijala usnesení. Tím jsme projednali poslední bod dnešního programu. V tomto okamžiku přerušuji jednání 24. schůze ČNR. Budeme pokračovat v jednání ve čtvrtek v 9.00 hodin.






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP