Pátek 11. října 1991

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Do rozpravy se přihlásil pan poslanec Koháček, po něm pan poslanec Štindl. Další přihlášky do diskuse zatím nemám.

Poslanec Petr Koháček: Vážení přátelé, já se domnívám, že pan velvyslanec Československa v Jugoslávii to možná vidí z tohoto úhlu, ale já se nedomnívám, že bychom měli do Srbska, Bosny, Hercegoviny a Makedonie posílat delegaci na vyšší úrovni, než jsme poslali do Chorvatska. Myslím si, že by to nebylo zrovna nejšťastnější. Posíláme ji tam tak, abychom zjistili určité názory druhé strany a proto si myslím, že rozhodně by neměla být na vyšší úrovni.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Koháčkovi, prosím pana poslanec Štindla. Připraví se pan poslanec Payne.

Poslanec Karel Štindl: Nejdřív k tomu, co říkal pan poslanec Šuman na začátku.

Skutečně zcela zásadně naše velvyslanectví v Jugoslávii na naši vlastní žádost - a tu žádost jsme mu předložili s tím, že politická situace v Jugoslávii se rychle proměňuje - nám poskytl jisté informace, z nichž žádná nepředstavuje nic závazného pro nás, jsou to pouze informace, doporučení, apod.

Co se týče pana poslance Žižky, tu zahraniční výbor původně podobně jako tu první delegaci koncipoval skutečně jako studijní záležitost. Obohacena měla být v těchto třech republikách, do kterých se má jet teď, pro jednání s celým politickým spektrem v těch třech parlamentech. Smysl té delegace, její cesty a jejího jednání tam viděl zahraniční výbor v hledání cest, jak jednotlivé politické síly v Jugoslávii v určité komunikaci s touto delegací by mohly nacházet možnosti k zabránění těm zlým formám, kterých tam politický boj nabírá.

Proto jsme dávali v tomto případě - abych tak řekl, zcela obecně důraz na informovanost a kvalifikovanost poslanců a poslanec Žižka patří k těm, kteří v poslední době, v zastoupení za poslankyni Stiborovou důsledně chodil do zahraničního výboru, o převážné části věcí tohoto rázu a toho, co se týká Jugoslávie, byl informován. Snažili jsme se prostě, aby v té delegaci byli účastni také někteří členové z té původní delegace, aby prostě ten informační potenciál i ta schopnost příjmu nových informací byly maximální.

Tolik na vysvětlenou.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Štindlovi, prosím, aby se slova ujal pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Vážení poslanci a poslankyně, zdá se, že část sněmovny projevuje zájem o tuto cestu a že je potřeba objasnit motivy celé cesty a situace.

Za prvé - po analýze situace jsme dospěli k názoru, že skutečně je potřeba, aby v delegaci byli zúčastněni pokud možno zástupci všech směrů zastoupených v ČNR. To znamená včetně komunistické strany, a je to velice důležité, aby tam byl také tento zástupce.

Důvod je totiž takový, že jsme chtěli na opačné straně požadovat, aby nám bylo umožněno také jednat se všemi silami zastoupenými v jejich parlamentech. Smyslem toho mělo být, abychom se dostali do kontaktu s opozicí proti vládnoucí straně v Srbsku. Pokud tam nebudou zastoupeny všechny strany včetně komunistické strany, pak zřejmě tato cesta nesplní ten záměr, jaký jsme měli.

Jak už jsem řekl včera, delegace měla mít původně pět členů. Já se stále domnívám, že je vhodné, aby tam jelo zase pět členů. Delegace byla koncipována jako cesta zahraničního výboru.

Přátelé, já nevím, zda tady ve sněmovně, když řekněme výbor pro bezpečnost pořádá studijní cestu někam, zda sněmovna mluví výboru do toho, koho si tam navrhne a koho si tam nenavrhne. Podle mého názoru, do studijní cesty výboru by sněmovna vůbec neměla co mluvit. A rovněž předsednictvo by mělo respektovat názor výboru.

V této souvislosti musím připomenout, že výbor navrhnul jiné složení, než jaké posléze předsednictvo schválilo a já se skutečně domnívám, že ten náš původní návrh vycházel z určité koncepce a že ta změna nebyla správná.

Když tak by měla být dodržena logika věci, kterou jsme tím sledovali. Co se týká speciálně poslance Žižky za komunistickou stranu, chtěl bych říci, že v době, kdy se tato cesta připravovala, on byl jediný z členů zahraničního výboru, kdo se práce výboru účastnil, zatímco někteří jiní z výboru se neobtěžovali na zasedání výboru přijít. Pokud by složení nebylo vyvážené v delegaci, pak by statut cesty neměl úroveň nezaujaté pozorovatelské mise. S tím souvisí i to, proč by nebylo vhodné, aby tam jel poslanec Gjurič, který má určité osobní vazby k Bosně, protože jeho jméno automaticky vypovídá o jeho vztahu k jedné z republik a delegace by nebyla chápána jako nezaujatá.

Smyslem cesty mělo být také pozvání určitých osobností k nám do Československa tak, aby se mohlo jednat jednak na půdě českého parlamentu, ale případně i na ministerstvu zahraničí, které vzhledem k tomu, že je partnerem pouze pro federaci, nemá v jednotlivých republikových parlamentech možnost se do kontaktu s opozicí dostat.

Další věc, kterou tady připomněl poslanec Šuman. Jestliže se doporučuje, aby úroveň této cesty byla stejná, jako cesta do Daruvaru, chtěl bych podotknout, že cesta do Daruvaru byla výhradně motivována tím, že jedeme navštívit českou menšinu. Vůbec nebyla plánována návštěva parlamentu, to byla záležitost, která se dohodla až po cestě. Oproti minulé cestě jedeme nyní na oficiální návštěvu parlamentu. To je podstatně jiná situace. Takováto delegace, pokud má mít právo sem někoho pozvat, by měla být vedena nikoli předsedou parlamentu, protože to je úroveň kterou si nepřejeme, ale přece jen určitou osobností, určitou funkcí českého parlamentu, která je kompetentní někoho pozvat. Proto jsme v původním návrhu navrhovali místopředsedu Vlacha, který má ve své kompetenci zahraniční výbor. V tom směru se nám zdála být věc logická, on se také velmi často účastní jednání zahraničního výboru. Samozřejmě varianta, že by jel předseda jiného výboru, je také přijatelná.

Doufám tedy, že po objasnění smyslu celé té cesty rozhodnete správným způsobem. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Paynovi, s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Po vysvětlení svých předřečníků stahuji zpět všechny své návrhy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Protože se do rozpravy k projednávané zprávě o činnosti předsednictva již nikdo nehlásí hlásí se pan poslanec Tollner.

Poslanec Pavel Tollner: Vážený pane předsedající, vážená česká sněmovno. V podstatě se omlouvám, že vás obtěžuji touto omluvou. Byl jsem schválen do delegace do Maďarska 15. a 16. října příští týden. Vzhledem k tomu, že tato návštěva koliguje se zasedáním vyšetřovací komise ČNR, které jsem tajemníkem, považuji za zcela nepřijatelné, abych se mohl zúčastnit. Omlouvám se, musím být přítomen zasedání vyšetřovací komise. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tollnerovi. Nyní již zcela evidentně mohu rozpravu ukončit s tím, že pokud jsem panu poslanci Štindlovi dobře rozuměl, část týkající se rozhodnutí o cestě do Bosny, Hercegoviny, Srbska zůstává v původním tvaru, takže bych poprosil paní a pány poslance, aby zaujali svá místa ve sněmovně.

Ještě ve volná chvíli bych vám rád podal jednu informaci. Víte, že se schyluje k jednání předsednictev ČNR a SNR. Chci vás upozornit, že v pondělí od 14,00 hodin budete mít v kancelářích výborů, do kterých jste zařazeni připraveny materiály k prostudování, abyste v průběhu příštího týdne mohli v klubech zaujmout stanoviska tak, aby předsednictvo se mohlo řádně na jednání se svými kolegy ze SNR připravit.

Ještě se hlásí pan poslanec Štindl s faktickou poznámkou.

Poslanec Karel Štindl: Pane místopředsedo, jen jsem chtěl říci - zdůraznil jsem, že to, co jsme tu říkali s kolegou Paynem o otevřenosti té záležitosti, v sobě obsahuje, že také možná budeme muset v příštích 14 dnech reagovat na další informace. To jen kdyby laskavě sněmovna naši situaci vzala v úvahu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, abychom neměli přerušeny dva body, dám teď hlasovat o návrhu usnesení ve kterém

"Česká národní rada vyjadřuje souhlas se zprávou o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 11. září do 7. října 1991, podle sněmovního tisku 395".

Táži se, kdo s takto formulovaným návrhem na usnesení souhlasí, ať zvedne ruku. 88.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 12.

Děkuji. Konstatuji, že zpráva o činnosti předsednictva byla přijata.

Zbývá nám, dámy a pánové, dokončit bod předcházející. Prosím pana poslance Karase, aby nás seznámil s výsledky hlasování.

Poslanec Jiří Karas: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s výsledkem hlasování. Ze 198 poslanců v době hlasování bylo přítomno 130. Pro návrh pana poslance Kelnara hlasovalo 44 poslanců, proti 49 poslanců a zdrželo se 28 poslanců. Nehlasovalo 9 poslanců.

Pro návrh - jak vyplývá - nehlasovala nadpoloviční většina poslanců přítomných ve sněmovně, takže návrh nebyl přijat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji pane poslanče, řekl jste to za mne, návrh nebyl přijat.

Dámy a pánové, končím schůzi České národní rady. Mějte prosím na paměti to, co jsem řekl o převzetí materiálu. Je to nesmírně důležité.

Předsednictvo se bezprostředně sejde na svém zasedání v zasedací místnosti předsednictva ČNR.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP