Středa 13. března 1991

VII.

Informování České národní rady v záležitosti přípravy na volbu

zástupců České republiky do Stálé konference místních a oblastních

orgánů Evropy

Poslankyně Lenka Šepsová: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, ještě než začnu číst text mého návrhu na usnesení, chci předeslat, že jsem původní text o přestávce projednala s klubem KDU, který to původně nedoporučil, já jsem se k tomu přiklonila již předtím také, tady po rozpravě s několika poslanci. S HSD jsem to nemohla projednat proto, protože jsem měla mylně uvedené číslo 56, kde nikdo nebyl a pak jsem to projednala s některými poslanci za KSČM.

Předesílám, že je to v podstatě můj návrh, i když jsem ho konzultovala s některými členy Občanského fóra:

Vážená sněmovno, parlament byl často v situaci, kdy musel jednat pod časovým tlakem, a vždy jsme si říkali, že asi už nebo konečně už to bude naposledy. Situace, která nastala včera kolem volby zástupců do stálé konference Rady Evropy, byla exemplárním příkladem toho, co by se už nemělo stávat. Jistě se všichni shodneme na tom, že jsou v současné době daleko důležitější záležitosti, ale nemohu neříci to, že mě osobně mrzí, že ve sdělovacích prostředcích bylo prezentováno pouze Občanské fórum jako rozbíječský subjekt, i když pravda je někde jinde. Celou vinu na tom Občanské fórum nenese. My jsme neměli, to znamená ani poslanci jiných klubů, předem písemné doklady týkající se kandidátů vybraných z obecních zastupitelstev, kteří měli reprezentovat náš stát ve stálé komisi Rady Evropy. Aby se podobná situace už příště nestávala, navrhuji přijmout usnesení ČNR v tomto znění:

"Plénum ČNR ukládá předsednictvu ČNR, aby provedlo analýzu vzniklé situace a zjistilo přesné časové údaje, kdy výzva k účasti na stálé konferenci Rady Evropy byla do ČNR doručena a kdy ministerstvo vnitra předalo návrh kandidátů z řad obecních zastupitelstev a v jaké podobě."

To je text navrženého usnesení. Mimo protokol bych si dovolila říci, že to jsou situace nepříjemné a i to řešení je nepříjemné. Nechci tady aprior nikoho obviňovat, třeba z řad ministerstva vnitra z nějakého zanedbání, ale osobně se domnívám, že jedině takovým způsobem lze alespoň částečně dosáhnout toho, že parlament nebude vypadat před veřejností jako strůjce všeho zlého, protože pes bývá mnohdy zakopán jinde, než na půdě českého parlamentu. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Čech se hlásí děkuji paní poslankyni Šepsové.

Poslanec Vladimír Čech: Dámy a pánové promiňte, že opět přistupuji k mikrofonu, ale právě to, o čem mluvila kolegyně Šepsová už od včerejška po tom velmi bouřlivém, únavném, vyčerpávajícím jednání mě vrtá hlavou. Chtěl bych se podívat ještě o něco dále. Byla tady řeč o České národní radě, byla tady řeč o českém ministerstvu vnitra. My jsme si zástupce ministerstva vnitra pozvali na klub Občanského fóra, a od nich jsme dostali informaci, že oni tento požadavek obdrželi v úterý. Na Českou národní radu, na předsednictvo, podle vyjádření pracovníků ministerstva vnitra, došel tento požadavek ve čtvrtek. Mě připadalo naprosto neuvěřitelné, že by Rada Evropy byla natolik neseriózním orgánem, že by týden předem poslala do této republiky tento požadavek a chtěla po nás, abychom se během týdne k tomu vyjádřili a abychom během týdne tady sehnali x jmen a tato jména jim tam poslali. To znamená, že jestliže takto uvažuji, že celý ten požadavek z Rady Evropy sem musel přijít mnohem dříve a mě z toho logicky vyplývá, že se musel zdržet někde úplně jinde.

Mne by zajímalo, a prosím, aby mně někdo dal, ne samozřejmě dnes, ale při nejbližším jednání naprosto jednoznačné a ne dvojsmyslné stanovisko, kde došlo ke zdržení, které nás vlastně vehnalo do těchto, více méně ostudných jednání pro veřejnost, ale my jako Občanské fórum se nemáme za co stydět, protože skutečně jsme se snažili k tomu přistupovat co nejobjektivněji. Ale jestliže jsme hned při prvním ohledání, velice krátkém, zjistili mezi sedmi zástupci z jednotlivých krajů dvě jména, která zřejmě nesouhlasila s údaji, které nám poskytlo ministerstvo vnitra, ministerstvo vnitra se zase hájilo tím, že bylo v časové tísni, že vzneslo požadavky na městská zastupitelstva a na obecní úřady atd., ty jim daly narychlo tyto zástupce. Jak je možné, ptám se z tohoto místa, že jsme byli vehnáni do takového příšerného časového presu. Chci vědět kdo to zavinil, pak možná se nám leccos vyjasní a bude nám jasno i pro další jednání. Děkuji. (Potlesk.)

Potlesk ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Čechovi, kdo se další hlásí do diskuse? Pokud nikdo, končím rozpravu. Návrh pana poslance Čecha, jako pozměňovací návrh by měl znít tak, že je třeba zjistit celou časovou posloupnost, jak ve věci bylo postupováno.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jestli dovolíte, já bych se rád zeptal v čem je tento návrh o tolik jiný proti návrhu paní poslankyně Šepsové se mluvilo výhradně o ČNR a ministerstvu vnitra a já bych chtěl, aby se to neomezilo jenom na tyto dvě instituce, aby šetření šlo do větší šířky a zajímalo se o všechny orgány, které měly s tímto co do činění, tedy s požadavkem Rady Evropy.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Tedy mám rozumět návrhu pana poslance Čecha tak, že zmocníme vládu České republiky, aby vešla ve styk s vládou ČSFR a ta požádala ministra Dienstbiera, z jakého důvodu ten požadavek do ČNR přišel až teď, kdy sem došel? Tak to má být formulováno? Tedy to už je pozměňovací návrh pana poslance Čecha, ten by se k tomu měl vyjádřit, protože jinou ústavní vazbu my samozřejmě nemáme.

Poslanec Vladimír Čech: Tato formulace mě uspokojuje, myslím, že by to takto mohlo být.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Takže dávám hlasovat, pokud se již nikdo nehlásí do diskuse. Hlásí? Paní Šepsová.

Poslankyně Lenka Šepsová: Já jsem zapomněla sdělit, že bychom se rádi s výsledkem seznámili do příštího pléna. Jinak návrh beru za svůj.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Takže mám dát hlasovat o návrhu jako celku, o návrhu paní poslankyně Šepsové, doplněném o návrh pana poslance Čecha. Dávám tedy hlasovat jako o celku. Kdo tedy je pro tento návrh? (96) Kdo je proti tomuto návrhu? (1) Kdo se zdržel hlasování? (16) Návrh paní poslankyně Šepsové byl přijat. (Potlesk.)

Teď ještě, nežli skončím dnešní schůzi, protože to byl poslední bod oficiálního programu, prosím předsedy výborů, aby se dohodli se členy svých výborů na náhradním sezení, protože dnes uskutečněná schůze se měla uskutečnit včera. Pokud jde o členy předsednictva, tak je prosím, aby se dostavili zítra ve 13.00 hod. do místnosti předsednictva.

Děkuji za účast a nashledanou.

(Schůze ukončena v 15.20 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP