Pátek 18. května 1990

Poslanec Vlastislav Valtr: Pane předsedo, dámy a pánové, jestliže chce Československo do Evropy, musí jít zpátky ke svým kořenům a pramenům.

Proto vítáme uzákonění svátku slovanských věrozvěstů 5. července ve Federálním shromáždění. Tehdy byl položen základ naší civilizace, který osudově rozhodl o naší orientaci a znamenal nástup mezi vyspělé národy Evropy.

Češi v dějinách tohoto kontinentu nikdy nehráli druhé housle, ba právě naopak. Ač jedni z nejmenších co do počtu i území, svým uměním a vzděláním vždy svým duchem převyšovali mnohé větší a početnější. Karlova univerzita, 4. v celé Evropě a překlady celého písma svatého do národního jazyka mezi prvními evropskými národy jsou toho příkladem.

Největším milníkem Evropy středověku, hnutím, které nesmírně akcelerovalo její vývoj, je bez pochyby reformace. Byl to český národ a český Mistr Jan Hus, který tento evropský proces skoku ze středověku do novověku inicioval.

Všechno, čím tento národ byl a čeho dosáhl a co má mravně, kulturně a hmotně, má díky křesťanství a reformaci.

Připomínka upálení Mistra Jana Husa za pravdu a spravedlnost má v Čechách dlouhou a důstojnou tradici, která byla roznětkou i našeho národního obrození.

Vracíme-li se do vyspělé křesťanské Evropy, vraťme se k uzákonění dne 6. července za státní svátek České republiky.

Myslím si, že je neseriozní připomínat ekonomickou rozvahu ve chvíli, kdy 9 dnů, které nejsou svátky, ale jsou i památnými dny, byly zcela klidně uznány za den pracovního volna, aniž by byly obavy, že nám dojde ke zhroucení České republiky.

Myslím si, že uzákonění tímto parlamentem by bylo významnou tečkou za jeho činností.

Proto doporučuji, aby byl tento zákon přijatý. /Potlesk./

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci Valtrovi. Do rozpravy se přihlásila paní místopředsedkyně Moserová.

Místopředsedkyně Jaroslava Moserová: Já bych doporučovala, aby toto bylo předloženo předsednictvu České národní rady, které by mohlo o věci rozhodnout jako o zákonném opatření, s tím, že by nebylo v den našeho státního svátku - výročí upálení M. J. Husa - pracovní volno. Doporučovala bych, aby tento zákon jako zákon byl ponechán jako základní vklad novému svobodně zvolenému shromáždění. /Potlesk./

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. To, že se o tomto zákonu musí jednat, jsme včera schválili.

Padlo tu několik návrhů. Návrh pana poslance Lesáka byl předložen tak, abychom vyhlásili 6. červenec státním svátkem se všemi příslušnostmi, tzn. včetně pracovního volna. Bylo tu i několik protinávrhů. Z nich několik se vyjadřuje k tomu, aby 6. červenec byl státním svátkem, ale s tím, aby v ten den nebyl pracovní klid, ale aby se pracovalo. Několikrát zde odeznělo ti, aby tento návrh zákona po projednání s vládou České republiky, případně alespoň s výborem pro plán a rozpočet , přijalo předsednictvo ČNR ještě tohoto volebního období jako zákonné opatření. Jiný byl návrh paní místopředsedkyně Moserové, která se vyslovila k tomu, že by uznala tento den za státní svátek, ale že by se pracovalo a že by tento svátek mělo uznat až nově zvolené shromáždění, nový parlament. Ten bude oprávněn na své první schůzi buďto zákonné opatření schválit nebo neschválit. Zákonné opatření totiž platí do první následující plenární schůze České národní rady.

Poslankyně Anna Röschová: Mohl byste, prosím vás, zopakovat ty návrhy já myslím, že je jich pět.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Pokud jsem dobře slyšel, tak:

Za prvé, návrh skupiny poslanců, prezentovaný poslancem Lesákem, aby byl státní svátek v den upálení Mistra Jana Husa vyhlášen se všemi právy, které k tomu přísluší, tzn. včetně pracovního volna;

Za druhé, návrh, aby tento den byl vyhlášen státním svátkem, ale bez pracovního volna;

Za třetí, návrh, aby tento den nebyl vůbec vyhlášen státním svátkem, abychom iniciativní návrh zákona zamítli;

Za čtvrté, návrh, abychom uložili předsednictvu k projednání tento zákon, pak přijmout zákonné opatření ČNR a konečné rozhodnutí o trvalé platnosti ponechat na nové zasedání parlamentu šestého volebního období.

Podle mého názoru jsou všechny návrhy podmíněny zrušením zákonné lhůty 3 dny.

Poslankyně Anna Röschová: Mně se zdá, že návrhy pana poslance Mečla a paní místopředsedkyně jsou různé, že to jsou dva návrhy.

Pan poslanec Mečl navrhoval, aby předsednictvo přijalo zákonným opatřením po projednání vlády schválilo svátek s dnem pracovního klidu.

Paní místopředsedkyně navrhovala sice stejný začátek, ale bez pracovního klidu.

Takže to jsou dva návrhy.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: To už je ale stejně věcí předsednictva.

Pokud chceme docílit toho, aby to byl státní svátek, musíme mít na zřeteli tu ekonomiku a respektovat ekonomické potřeby.

Prosím, pan poslanec Mečl.

Poslanec Josef Mečl: Domnívám se, že asi nemůžeme v České národní radě zavést další druh svátku, tzn. uznávat den státního svátku bez pracovního klidu. Pojmově státní svátek bude vždy tradičně v Československu spojován s pracovním klidem. Státní svátek bez pracovního klidu - to nemá význam. To je jen formální věc. Jsme jenom lidé. Nevím, proč zrovna v tomto případě bychom museli konstruovat nový zvláštní druh svátku.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ovšem v tom případě se budeme muset poradit s vládou.

Má k tomu ještě co dodat navrhovatel zákona?

Poslanec Josef Lesák: Asi si nemůžeme ještě zvyknout, že jsme vrcholným zákonodárným orgánem a že jen na nás záleží co rozhodneme, kdy to rozhodneme a za jakých podmínek to rozhodneme.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ano, to souhlasím. Hlásil se poslanec Slavík.

Poslanec Aleš Slavík: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, svého času bylo určitými silami řečeno, že dvě hodiny pracovního volna položí tuto republiku. Poslancem Federálního shromáždění panem Zemanem bylo řečeno, že to je nejlepší vklad a nejlepší investice pro tuto republiku. Já si myslím totéž. Myslím, že je tento svátek - jeho odsouhlasení - nejlepší investicí pro českou státnost.

Děkuji. /Potlesk./

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci Slavíkovi. Signalizuje mi, že chce mluvit, akademik Rosický.

Prosím, poslanec Rosický.

Poslanec Bohumír Rosický: Plně podporuji návrh, který zde byl předložen. A to z těchto důvodů.

Sto let před reformací v Německu vystoupil Mistr Jan Hus s reformu církve ve smyslu Ježíše Krista, který nebyl bohatým papežem, ale chudým ukřižovaným atd. Všichni naši největší buditelé, naši nejlepší společenští vědci, se už zabývali osobou Mistra Jana Husa.

Já osobně se domnívám, že Českou republiku, i když bude mít sníženou výkonnost, nemůže položit na lopatky jeden svátek. Vždyť když se podíváme na sousední Rakousko, tak tam mají další svátky - Božího těla, Nanebevzetí Panny Marie, Nanebevstoupení Ježíše Krista, svatodušní svátky apod.

Velice se přimlouvám za to, aby ještě tato Česká národní rada přijala tento svátek. Nehledě k tomu, že boj za osvobození na všech frontách, na západní i na východní, ale také především na domácí, byl spojen s husitskou dobou. /Potlesk./

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. Vystoupí místopředseda Šlouf.

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Dámy a pánové, jsme těsně před ukončením práce českého parlamentu v tomto volebním období. A je mi trochu smutno. Ať mám jakýkoli politický názor, tak jsem především Čech.

Myslím si, že je nanejvýš smutné, když o takové věci jako je státní svátek v den upálení Mistra Jana Husa tak dlouho jednáme.

Doporučuji bez odkladu přistoupit k hlasování. /Potlesk./

Předseda Jaroslav Šafařík: Děkuji. Ještě poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážená Česká národní rado, mě fascinuje, jakým způsobem tady komunisté, kteří tu sedí 5 až 10 let, dnes vystupují pro to, aby byl den upálení Mistra Jana Husa uznán státním svátkem, protože jedině tak je to spravedlivé. Ale nevzpomněli si na to celých 40 let - na to, že by to tak mělo být.

Já se jen divím tomu, že se stále vystupuje způsobem, který napovídá tomu, jak je to důležitý den pro českou státnost. Ale toto nikdo nezpochybnil. Já se jen ptám, proč, když je to tak důležité, nebylo možné tento návrh předložit již před týdnem a mít k němu ekonomickou rozvahu vlády.

Děkuji.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslanci Bendovi. Hlásí se někdo do rozpravy?

Poslanec Rázl.

Poslanec Stanislav Rázl: Beru zpět svůj návrh a proto se připojuji k návrhu pana poslance Lesáka. /Potlesk./

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Abychom měli jasno a ctili zákon a svůj vlastní Jednací řád, musím upozornit, že předsednictvo České národní rady musí schválit upuštění od zásad. Je to sice jednoduchá, ale potřebná formální záležitost. Já bych proto navrhoval, aby mne všichni právníci sledovali, zda mám pravdu.

Plenární schůze dále musí upustit od zákonné lhůty 60 dnů.

To jsou v podstatě všechny zábrany, které máme a které vyplývají z našeho Jednacího řádu. Ty musíme překonat, abychom zákon připustili.

Nyní tedy přerušuji schůzi a prosím členy předsednictva, aby se sešli na krátkou pětiminutovou schůzku.

Pak necháme hlasovat o ostatních věcech.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Po krátké přestávce nás tu zůstalo 128 poslanců.

Prosím člena předsednictva dr. Kalvodu, aby nám přednesl stanovisko a vysvětlení návrhu, který předkládá předsednictvo České národní rady.

Poslanec Jan Kalvoda: Vážené kolegyně a vážení kolegové, pro objasnění věci považuji za nutné vás zatížit citací dvou odstavců.

Paragraf 62 zákona o jednacím řádu, odst. 1 říká: Zásady zákona ČNR přikáže předsednictvo ČNR nebo na základě jeho zmocnění předseda ČNR k projednání v ústavně právním výboru, popř. dalším výborům.

Tady končí citát, ale odstavec pokračuje dále.

Paragraf 68 téhož zákona říká: O přípravě výborů ČNR na projednání návrhu zákona ČNR před jeho předložením ČNR, o přikazování předložených návrhů zákonů k projednávání, o jejich vyřizování poslancům ČNR a vládě České republiky, o sdělování jejich stanoviska, jakož i o projednávání návrhů zákonů ve výborech platí obdobná ustanovení, která se týkají projednávání zásad zákonů ČNR 61 - 65 /to je označení paragrafů/.

Tímto odkazem se tedy vracíme k ustanovení paragrafu 62, kde z formulace té prvé věty, jejího úvodu /Zásady zákona …/ plyne, že před schválením jakéhokoli zákonného návrhu je nezbytné, aby tento zákonný návrh, vzdor ostatním formalitám, které lze změnit, byl přikázán alespoň ústavně právnímu výboru. Bez splnění této podmínky by bylo to procedurální jednání vadné a nemohlo by vést k vydání platného zákona.

Tím by mohla být řešena i naše problematická situace. Nezbývá nic jiného než to, že bude o návrhu zákona jednat nejdříve předsednictvo ČNR, pokud by o něm nemělo jednat další plenární zasedání.

Padla i připomínka, že není nutné, abychom hlasovali o změně pořadu této schůze, neboť ten bod programu, spočívající v projednání tohoto návrhu zákona, byl sice přijat, ale nesplňuje potřebné procedurální podmínky, které nelze směnit a odstranit, takže není ani třeba tento bod programu odstraňovat, a to dalším hlasováním sněmovny.

Poslední připomínka k dalšímu diskutovanému problému. Rozhodli jsme se k odkazu na ustanovení par. 91 zákoníku práce, který v odst. 1 říká: Dny pracovního klidu jsou dny, na které připadá nepřetržitý odpočinek pracovníka v týdnu a svátky. Tímto zákonným ustanovením je řešen problém, který nám přinesl při jednání mnoho dilemat.

Považuji tuto informaci za vyčerpávající.

Byla tak vyčerpávající - ve smyslu dlouhá - proto, že objasňovala problém, který vzrušil celou sněmovnu na dlouhou dobu.

Domnívám se, vážené kolegyně a vážení kolegové, že dnes o tomto návrhu zákona platně hlasovat nelze.

Děkuji. /Potlesk./

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. Faktickou poznámku má poslanec Křeček.

Poslanec Stanislav Křeček: Včera o polední přestávce se sešel ke své schůzi ústavně právní výbor.

Kdyby měl snahu návrh zákona projednat, tak jej projedná.

Pokud tady někdo řekl, že se stydí, tak - já s ním.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Slyšeli jsme zde výklad, a to skutečně právní výklad, základních podmínek pro přijetí tohoto zákona.

Samozřejmě, můžeme vyhovět podmínce, aby se sešel ústavně právní výbor. To můžeme. Ale slyšeli jste návrh přednesený poslancem Kalvodou.

V předsednictvu není jediného, kdo by nechtěl přijmout takovýto zákon. V rozpravě se nevyskytl takový názor, ale předsednictvo je přesvědčeno v tom, že bychom měli postupovat podle zákona. Jedná se o závažný zákon k podpoření české státnosti.

Navrhovatele zákona, pana poslance Lesáka, se ptám, jaké je jeho stanovisko ke zprávě přednesené poslancem Kalvodou.

Poslanec Josef Lesák: Nemám důvod měnit své stanovisko. Řekl jsem ho několikrát a trvám na něm.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. Paní poslankyně Hálková.

Poslankyně Eva Hálková: Vážení, vím, že je doba pokročilá a že tu zůstali jen ti nejvěrnější, ale doporučovala bych, pane předsedo, abyste nechal hlasovat o tom, zda by se nemohl sejít ústavně právní výbor, aby se mohlo teď hned …

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: To nemusím nemusím nechat odhlasovávat. Rozhodnutí v této věci je v mojí pravomoci.

Prosím, aby se přihlásili členové ústavně právního výboru, abychom zjistili, kolik jich je přítomno.

Přítomno jich je 14, což je většina.

Přerušuji tedy schůzi a doporučuji ústavně právnímu výboru tento zákon k projednání.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Vážení, sděluji Vám, že ústavně právní výbor většinou hlasů přijal iniciativní návrh zákona, který právě projednáváme. /Potlesk./

Žádám tedy Českou národní radu, aby podle návrhu schválila upuštění od 3denní lhůty pro projednávání zákona.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. Děkuji.

Kdo je proti ? 2.

Návrh tedy může být projednán hned.

Ústavně právní výbor podle jednacího řádu zákon doporučil.

Nechám tedy hlasovat o zákonu tak, jak je … Prosím ? Poslanec Bursík.

Poslanec Martin Bursík: Vážený pane předsedo, vážená Česká národní rado, intenzívní snaha o to, abychom zde schválili zákon, ale nejen ta - i a dopolední schvalování soudců - mě vedou k určité úvaze, kterou mně dovolte tu trochu rozvést. K té úvaze mě vedou i formulace typu ČNR má právo na to, aby upustila od zásad atd.

Jde o úvahy mezi morální úvahou a politickým činem.

Před více než 70 lety Max Veber měl na mnichovské univerzitě přednášku, v níž se mimo jiné zabýval dvěma druhy etiky, a to Gesinnung Ethik /etikou postoje/ a Verantwortung Ethik /etikou zodpovědnosti/. Etiku postoje lze charakterizovat zhruba tak: Daný jedinec se ve své úvaze řídí svými absolutními morálními hodnotami. Extrémním vyjádřením tohoto je, že chápe spravedlnost a stojí za realizací spravedlnosti i za tu cenu, že by měl být zničen svět. Etiku zodpovědnosti lze zhruba charakterizovat tak, že jedinec se snaží dostat ke splnění nějakého empirického cíle. Přitom ale není možné, aby se držel svých morálních hodnot a tedy se dostává na úroveň politické úvahy.

Atmosféra v parlamentu mě vede k úvaze, zda jsem opravdu sám v takové situaci, která mě vede k tomu, abych musel přecházet od etiky postoje k etice zodpovědnosti. Zajímalo by mne, zda /aniž bych chtěl snižovat důležitost české státnosti/ je v parlamentu takový tlak, abych musel jednat takhle pragmaticky.

Dovolte mi, a to se nechci nikoho z vás dotknout, abych vyjádřil podezření nad tím, nakolik jsme motivováni tím, že při svém posledním zasedání chceme slíznout tu poslední nabídnutou smetanu, abychom se zalíbili veřejnosti a "zvedli kredit České národní rady".

Dovolte mi ještě jednu úvahu. Když jsem vstoupil sem na půdu České národní rady, byl mi uštědřen jeden veliký šok. Když se rozhodovalo o tom, do jakého výboru budu přijat, tak jsem se přihlásil k rozpravě a to pouze pro jednu větu - abych vám řekl, že jsem vystudoval ekologii a nebyl jsem puštěn ke slovu. Bylo mi vysvětleno, že budu stejně přehlasován. To jsem přešel. Dnes bylo panu poslanci Lomovi vysvětleno, když dal protinávrh, že by jej mohl stáhnout, protože stejně hlasování dopadne tak, že jeho protinávrh nebude mít význam.

Chtěl bych tedy jen připomenout panu předsedovi, který je reprezentantem Čs. strany socialistické, výrok od T. G. Masaryka, který je mu jistě znám: Jestliže demokracie má problémy, musíme se snažit překonat ty problémy a ne demokracii.

Děkuji. /Potlesk./

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Já děkuji panu poslanci. Výrok si, samozřejmě, pamatuji. Kdo by chtěl vystoupit, vystoupit může. Návrh nebyl myšlen vážně. Myslím, že mě nikdo nemůže podezírat z toho, že bych tento parlament nevedl demokraticky.

Ještě někdo se hlásí do rozpravy? Poslanec Pecina přenechává slovo ženě - paní místopředsedkyni Moserové.

Místopředsedkyně ČNR Jaroslava Moserová: Myslím si, že všichni, jak tu jsme, si přejeme, aby byl svěcen svátek Mistra Jana Husa, nikoli jako svátek církevní, ale jako svátek pravdy.

Nazvěme věci pravým jménem. Jde o to, která sněmovna bude mít tu čest svátek vyhlásit, zda tato nebo ta příští.

Protože byly splněny všechny podmínky pro to, aby ta čest připadla této, nerada bych ještě déle trápila Mistra Jana Husa. /Potlesk./

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ještě někdo se hlásí do rozpravy?

Poslanec Martin Pecina: Pane předsedo, vážený zbytku České národní rady, osobně se domnívám, že bych sám velice rád přivítal schválení tohoto svátku, svátku natolik významného, že musíme udělat vše pro to, abychom jej vrátili tam, kam patří, abychom mu udělali místo v kalendáři. Ale domnívám se také, že se jedná o natolik významný den našich dějin, že si zaslouží mnohem důstojnější schválení Českou národní radou.

Takže, i když třeba nebudu členem nového parlamentu, přesto tu čest novému parlamentu přenechám. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP